19 května, 2024

Nové tváře – nové cesty

Uplynulou sobotu měla strana PRO celorepublikový sněm na kterém představila svůj program pro nadcházející volební rok a zvolila si nové vedení. Předsedou byl zvolen Jindra Rajchl a za místopředsedy byli zvoleni Petr Vacek, Marek Zeman, Pepa Palíšek a Matěj Drbohlav. Bezprostředně před sněmem stranu opustily takřka kompletně dva kraje. Jihočeský a Jihomoravský. Z veřejně známých tváří zůstal v PRO Jindra Rajchl.

Už delší dobu jsem bombardován ze všech stran, abych se k situaci v PRO vyjádřil, protože různé nepodložené zprávy začaly prosakovat už před týdnem. Jako obvykle šlo o směs různých polopravd typu „jedna paní povídala,“ střípků a zbožných přání odpůrců i příznivců strany. A jako obvykle byly skutečné a oficiální informace skoupé na slovo. Tož je asi nejvyšší čas, abych k tomu něco řekl.

Posuneme kvůli tomu mojí prezentaci vidláckých artikulů. Chybí nám ještě dva. Ohleduplnost k seniorům a neohleduplnost k České televizi. Vrátíme se k nim v nejbližších dnech.

Hned na úvod zklamu všechny, kteří ode mě čekají nějaké pikantní a bulvární informace ze zákulisí. Žádné praní špinavého prádla z mé strany nebude. Ano, dostal jsem možnost v PRO nakukovat za kulisy, ale toto privilegium nehodlám využít k vynášení zpráv a detailů. Informace jsou u Vidláka jako zpovědní tajemství. Řeknu jen, že jsem víceméně obeznámen s celou situací, porozuměl jsem motivaci všech aktérů a byl jsem bezprostředně přítomen vývoji událostí a to od začátku až do konce. Oficiální prohlášení všech aktérů jsou po dnešku k dispozici na jejich profilech a pokud nejsou, tak vzápětí budou. Každý se tam může podívat a udělat si obrázek sám.

Omezím se proto na své vlastní a zcela bezemoční stanovisko:

Strana PRO si na sněmu, což je nejvyšší suverén, zvolila nové vedení a s ním i nové tváře. Jestliže před tímto sněmem byli tváří strany Jindra Rajchl, Petr Vacek, Petra Rédová, Petr Vrána, Alena Maršálková, či Ota Březina, novými tvářemi PRO jsou vedle Jindry Rajchla a Petra Vacka, Matěj Drbohlav, Marek Zeman a Pepa Palíšek. A budoucí tváře z eurokandidátky. Tečka. Všechno ostatní jsou pikantní řečičky pro bulvár, které sice mohou budit emoce, ale to je tak všechno. Řeči se vedou voda teče…

Už dlouho píšu o tom, že strana je dnes především servisní organizací lídrů. Volební programy se sice píší, ale málokdo je čte a prakticky nikdo si nepřečte stanovy strany. Strana není vnímána programem, ale především jejími tvářemi. Jejich činy, prezentace a výroky tvoří povědomí o celé straně. Mnohonásobně víc lidí se koukne na nedělní vysílání Jindry Rajchla, než by četlo program strany PRO. Nepamatuji si v této zemi politickou situaci, kdyby byl ze kterékoliv politické strany vyloučen někdo za to, že nedodržuje program. Naopak. Podívejte se na předvolební sliby SPOLUkoalice a podívejte se na jejich reálnou politiku. Nikoho to netrápí. Ani straníky, ani jejich voliče.

U nás v Kotlince se rezignuje a odchází kvůli zpackaným volbám = zpackané prezentaci, odchází se kvůli neshodám se směřováním strany a odchází se kvůli tušeným chybám, které nastanou někdy v budoucnosti. Přesně takhle odešli ze svých mateřských stran i Klaus se Zemanem.

Aniž bych musel zabíhat do neveřejných detailů, konstatuji, že strana PRO nadále nepůjde směrem, který si přáli (a ovlivňovali) Petra Rédová, Petr Vrána, Alena Maršálková nebo Ota Březina, ale půjde směrem, který chtějí nově představené tváře strany. Nebudu komentovat proces, kterým strana dospěla do tohoto bodu, jen opět konstatuji, že sněm strany je nejvyšší suverén a přes různé (i vypjaté) vnitřní diskuse utvrdil výsledek tak, jak nyní je a jak zůstane. Strana půjde směrem, který budou řídit předseda a místopředsedové. Konstatuji, že tento výsledek volebního sněmu byl ve straně všemi očekáván. Těmi, kteří si ho přáli, i těmi, kteří proti němu měli nepřekonatelné námitky.

Zvolení nového vedení strany už vzbudilo velice širokou diskusi a obrovský zájem. Jindra Rajchl své místopředsedy označil za skvělý tým a já dodávám, že byli zvoleni lidé, které si na pozicích místopředsedů přál a od jejichž podpory se nenechal za žádnou cenu nikým odradit.

Nové vedení strany vstoupilo do svého funkčního období ve velkém stylu. Tak velkém, že se moje psaní o této straně vedle toho jeví nicotně maličké. Již první známé informace o novém vedení budí velkou pozornost nejen nás dezolátů, ale i majnstrýmu a dokonce i Jana Cempera. Straně PRO jsem věnoval velkou pozornost. Chtěl jsem, aby ji veřejnost sledovala, posuzovala a uvažovala o její volbě. Konstatuji, že nové vedení vzbudilo o stranu takový zájem, sledování, i posuzování, kterého já jsem nikdy nedosáhl, ani dosáhnout nemohl.

Strana PRO ukončila své pionýrské období, ve kterém se více opírala o práci aktivistické veřejnosti a stala se skutečnou, plnohodnotnou politickou stranou, která obsahuje všechno, co taková správná pravicová strana v naší zemi vždycky obsahovala. Její další veřejné působení již bude dostatečně viditelné i bez mé nadstandardní pozornosti.

Blahopřeji novému vedení strany ke zvolení. Vím, jak to bylo náročné a jaké překážky museli na své cestě v posledních týdnech překonat. Vím, co všechno se muselo stát, aby byl výsledek právě takový, jaký je. Nepochybuji o tom, že budou stejným způsobem pracovat i pro úspěch strany PRO ve volbách. Vizuální a komunikační strategii již představili veřejnosti. Jsem si jist, že PRO rozhodně nezapadne do šedého průměru. Nepochybuji, že budou na veřejnosti viditelní. Se současným vedením to ani nemůže být jinak.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

309 thoughts on “Nové tváře – nové cesty

  1. Zatím co někteří budou klábosit metodou jetřebí až do zblbnutí, kterak na to, tak se tu tiše nainstaluje místo jednotné fronty 5tihňup, jednotná fronta 7mihňup a možná i 8mihňup.

    1. A s kým chcete tu změnu systému provést?
      Situace je taková, že ať proleze volbami COKOLI, výsledkem bude vždy větší či menší konformita s Bruselí a Bílou chalupou. Babiš asi bude trošku sociálně citlivější, pokud bude mít koalistu, který mu to dovolí. Když nedovolí, pojede totéž co ODS&spol.
      A všechny ostatní partaje jsou víceméně asociálně pravičácké. Vč. PRO – tedy systémové. Absolutně nemají důvod na systému cokoli měnit.

      Že jako „vlastenectví“? Ani jedna parta nemá nic podobného v programu. Max. pár populistických výkřiků, protože nerealizovatelných.

      Takže ano – pokud vyhraje volby Babiš s dostatečným náskokem a zkoaluje s SPD, je nepatrná šance na zmírnění průseru. Ale na nic víc.
      Pokud to nějak zbastlí pětidemolice, k níž se přidá PRO, je jistota, že nynější průser nabude ještě obludnějších rozměrů.

  2. Přijde mi, že se přehlíží kruciální problém a sice Ukrajina. Pokud prohraje, zlý otesánek Putin nás zbaští.

    Ptám se tedy, už Ukrajina vyhrála? Pokud ne, jak je to možné??????

    1. Nikdo lidem nevysvětlil (z pochopitelných důvodů, bo gdo by se pak Ruska bál a platil, že…), že doktríny SSSR a Ruska jsou velmi odlišné. Ruska netřeba se bát – pokud nechcete být zlí. Oni první zlí nebudou.
      Rusko si musí dělat pořádek kolem sebe, mít pás stability, nárazník. Protože rovina od Uralu až do Holandska. Aj. A chce dělat to, co do roku 2014 šlo tak dobře: prodávat do Evropy suroviny (v minulosti med, kožešiny, zlato, jantar atd.) a dovážet produkci s vysokou přidanou hodnotou (v minulosti zbraně, poradce, špičkové řemeslníky, umělce, vojáky atd.). A jezdit do Varů, courat po Prágě a krásných kýčích Jižních Čech, obdivovat Itálii, za nákupy do rajchu, za studii na ten rozvinutý Západ, ukládat si tu naškudlené penízky. Značka ideál. Oboustranná spokojenost. A zisk. A to vadilo třetímu, který se teď smějě a hlavně, vydělává pohádkové sumy na obou stranách konfliktu.
      Rusko potřebuje a musí držet na uzdě kvanta nejrůznějších národů, nárůdků, zájmů a náboženství. Jeden druhého rád nemá, popřipadě se jim tam chce vytvořit svaz turkických národů, což je problém ještě větší. Odsud jejich posteskávání, že pád Sojuzu byla chyba a heslo, ať si každý nabere tolik samostatnosti, kolik unese se rychle přetavilo v nacionalismus a větší či menší konflikty. Staré nároky a nenávisti opět vzplály a hrozí zachvátit celý široký prostor. Viz. poslední kravál mezi Azery a Armény. Tam si sice zase zahrály part Black Rock a další lupiči (vlastně, filantropové), když už na počátku 90. let se uzavíraly smlouvy na těžbu surovin v Azerbajdžanu i Arcachu. Už tehdy lupiči říkali, že arménská okupace jednou skončí. A čekat tedy umí.
      Sojuz byl přeci konstrukt ideologický, ne ekonomický a politický, jako současné Rusko. Sojuz měl v programu šíření permanentní revoluce a pokud byla spolupráce, byl to jen dobrovodný jev. Tzn, opak současného Ruska. Expanze Sojuzu vycházela z nejniternější povahy komunizmu, tak, jak to sesumíroval chazar Marx s chazarem Engelsem. Kteří to také nevymysleli. A jak to pak za miliony německých zlatých marek v carském Rusku implementoval Uljanov. A opět, až 70% vedení výkonných orgánů rudé moci byli ti Vyvolení. A další a další nástavba, která je na jinou diskuzi. Expanze byla program, šíření komunizmu byl státní program. To dnešní Rusko nemá.
      Jen se stará o svou stabilitu, protože nikdo z normálních Rusů nechce ani slyšet o devadesátých letech, letech rozvratu a hrůzy. Chtějí stabilitu, rozumnou životní úroveň a respekt. Toť vše.

      1. No ano, to je převažující Západní výklad, ale hluboce nepravdivý, v podstatě akorát propaganda. Nemá asi cenu to vyvracet, protože to je tak hluboce zažrané, že tyto nesmysly téměř nikdo nerozporuje.

        Především Sojůz byl revoluční a židovský v předválečných letech, dokud se vesla pevněji nechopil Stalin a jeho národohospodářská klika, která ukončila „vývoz revoluce“ a trockisty dílem vyhnala, dílem po zásluze odstřelila. Stalin zrušil Kominternu a navazoval win-win řešení s Evropou i USA, a místo dovozu drahých luxusních cetek pro věrchušku – export suroviny, import „technologicky vyspělé výrobky“ – dovážel stroje, technologie i celé výrobní komplexy. Stavěly se univerzity, výzkumné ústavy, podporoval vlastní výzkum a vývoj…

        Poválečný Sojůz byl jiný v tom, že se moci chopil Chruščov a jeho většinově ukrajinská/chazarská klika, která postupně budování ukončila a dovážela právě onen luxus a vysoké technologie, místo aby se je snažili sami vyvinout a vyrábět – mimo vojenskou oblast, samozřejmě, kde výzkum a vývoj pokračoval. Stejně tak silově se vyšinula vnější politika Sojůzu – přes invazi do Maďarska a ČSSR. Na otázku, co a kdo zničilo Sojůz je celkem přímá odpověď: Ukrajinci u vesla; nebyli na to sami, třeba Kazaši a další také zapracovali…

        Žádnou „permanentní revoluci“ Sojůz nikde nešířil, to je blábol z proti-komunistických pamfletů. Co se skutečně dělo, bylo víceméně mesianistické sovětské (a lido-demo zemí) úsilí o rozvojovou pomoc, zemím které vyhnaly kolonialisty. Kapitalisticky by se to také dalo nazvat rozvojem trhů: kolik jen Československo vyvezlo výrobních a investičních celků, postavilo v rozvojových zemích elektráren, cukrovarů, rafinérií, …

        Ideologie v tom téměř nebyla – jenomže hodně takových zemích okopírovalo socialistický model ve školství, zdravotnictví, výrobě a podnikání – prostě proto, že to byla nejkratší cesta k úspěchu, k civilizování těch zemí. Byl Ho-či-min komouš? Ne, jenom místní nacionalista. Stejně jako Fidel nebo Násir nebo Sadat. Byl Réza Páhlaví, íránský šáh, komouš? Jistě ne, ale v rozvoji Íránu používal ryze „socialistické“ metody. Dtto Saddám, Kaddáfí etc.

        Jestli byl Sojůz vůbec nějaký konstrukt, tak šlo o vojenské věci. „Mírové USA/Západ“ nás chtěli „osvobodit“ – vyhlazením jadernou válkou. To byla ve skutečnosti alfa a omega celého toho „Východního bloku“: obrana.

        Za Putina se Rusko vlastně vrátilo z hlediska ekonomiky ke „stalinismu“, dováží ne výrobky, ale technologie a buduje vlastní kapacity. Staví vlastní ekonomiku, a to že velice úspěšně – a nejen ve vojenském oboru.

        Prostě, co jste napsal, jsou z 90% žvásty. Chápu, že někomu, kdo nic neví, to může znít pravdivě, no ale pravdy na tom je velice málo.

        Je to až legrační, samozřejmě – jelikož když z takových plků vycházejí amíčtí/Západní „stratégové“, tak není divu, že se jim to jejich „potlačování Ruska“ nějak moc nevede.

        1. souhlas, pěkně podáno

          o stalinovi a cccp se ve všech západních publikacích jen lže….číst to je k smíchu a střídavě i k pláči

      2. Jak se říká, historie je prolhaná děvka: slouží nejen vítězům, ale komukoliv, kdo platí.

        Takže například, co způsobilo tak silný rozvoj holandské a anglické mořeplavby, tím i obchodu a moci? V 16.-17. století? Když předtím moře a oceány objevili a ovládli Portugalci a po nich Španělé a Francouzi?

        Zamlčovaná odpověď je, že obchod s carským Ruskem. Holandsko i Anglie dovážely z Ruska ohromné objemy dřevěného uhlí a surového železa, mnohem větší než by odpovídalo pracovní síle a velikosti lesů v Holandsku a okolí či Anglii. Bylo to nutné pro výrobu ocele, bez toho nešlo stavět lodě. Navíc se z Ruska dováželo i dřevo na ty lodě…

        Stejně tak, celou Studenou válku dodával Sojůz různé velice sofistikované výrobky a materiály, které nikdo jiný neměl. Např. celé zázračné SR-71 bylo stavěné ze sovětského titanu, stejně jako byly/jsou sovětské/ruské titanové díly ve skoro každém amíckém/Západním letadle.

        Takových věcí je ale plno… nejen třeba raketové motory RD-18x, prostě plno technologicky špičkových věcí. Což samozřejmě pro dementy typu „Rusko je benzínová pumpa s raketami“ je moc složité…

  3. Vidláku,,,,, dobře s Vámi vy….l,
    že jo. Prodavač hrnců….

    Řekl bych, že nastal čas zavolat na silo, zda tam není místo aspoň na váze …. a dětem a ženě říct, že letos bude ježura na chudáka ….

    Ne nesměju se Vám, od právníka se slizkým ksichtem se to dalo čekat. Dokonce se jasně ukazuje, že on bude jen dopředu vystrčený kůň a šéfuje tomu někdo jiný …

    Nesměju se Vám i proto, že jsem si v životě dvakrát naběhl, musel začít znovu a zcela jiném pracovním oboru. A pokaždé mi to prospělo….

    Takže si dejte pauzu, přiznejte si, ne že jste udělal chybu, ale že máme určité nadání ale i limity a pusťte se do toho znova a lépe. A zrovna u Vás by mi seděla podpora levicového vidění světa. Na rozdíl od právě skončené smutné role byste byl i uvěřitelný…..

    1. To jste, Pluto, napsal moc hezky a já Vám to klidně stokrát podepíšu.
      I proto, že na Vidlákovi mi fest záleží a přeju mu jen to nejlepší. A tahle jeho politická odbočka (na rozdíl od předchozího středolevého VIdláka) není to nejlepší pro něho.

    2. Souhlas.
      Vidláku, rozum do hrsti, chladnou hlavu. Potom správné rozhodnutí, kudy a jak dál.
      Klobouk dolů před Vaší paní.

    3. Re“ Pluto
      Já jsem dopadl podobně už v devadesátých letech.
      A to ten člověk, kterého jsem prosazoval (ve firmě), ani nebyl křivák. Jenom jsem ho nezřízeně přecenil.
      Dost dlouho jsem se cítil jako idiot, ale přešlo to. A že ten člověk natropil škody.
      Pro mě to byla škola života a od té doby se držím hesla „dvakrát měř“.

      1. Dtto… mnohokrát. Kdo nic nedělá, nic nezkazí – tak to je.
        Ono to často není nějakým tím „špatným odhadem na lidi“, ale obvykle tím, že lidi mnohem více zničí rychlý a zářivý úspěch, než neúspěch. Zblbnou, začnou se cítit jako velikáni s mořem po kolena a výsledky se brzy dostaví…

  4. už jsem to tu psal, ale vidím, že by to mohlo zase někoho nasrat, tak zopakuju

    mám dům ve zbohatlické čtvrti, momentálně se tu kousek prodával podobný dům za 13 mega + mám solidní káru + 2 malé byty ve městě, ty momentálně nepronajímám, měl jsem slušnou práci, ale už jsem potřeboval oddech a to je mi teprve 34 :), takže výpověď, pak jsem z toho, jak makáš a platíš daně jak mourovatý sosal podporu v nezaměstnanosti a teď už 3 měsíce (zatím) sosám pár tisíc příspěvek na bydlení 😀

    díky, kámo, měl bys makat víc, abys mi to vše dál platil, tak snad máš hezkou hypotéku až do 60. let a další mladí havlisti to samé 😀 a závidíte, ale moc se nerozrušujte, ať nemáte strest, zítra ráno musíte brzo vstávat a v mrazu a dešti jet makat

    vďaka ještě jednou

        1. Proč ne, takových znám… a mám často v práci v týmu. Třeba v té naší ICT oblasti to není nic výjimečného, člověk v 30+ letech toho má často tak plný zuby, že musí dát pauzu a pak má problém utáhnout, co zatím posyslil.

          Ti rozumnější dají pauzu, ti nerozumní nebo donucení okolnostmi – všežravá zlatokopka na krku, obvykle – jedou až do zhroucení. A o Fšecko přijdou… všední příběh.

          1. To máte samozřejmě pravdu, ale myslíte si, že Vámi popsaní mají potřebu chodit psát sem, obzvláště že jsou na dávkách ? On sám píše „že by to mohlo zase někoho nasrat, tak zopakuju“. Nenasere, nedůvěryhodné. A i kdyby, duševní mrzák. Podle mého klasický troll.

        2. Ona to klidně může být pravda. Stát rozdává ve velkém a stačí splnit podmínky. Oficiálně je OSVČ prakticky bez příjmů. Tedy svůj dům napíše na svoji zahraniční firmu od které bude mít nájemku. Stát proplatí až 15K měsíčně (PnB a DnB), jako bonus i veškeré energie i vodné a stočné.
          Kde se ty peníze berou?
          A většina zdejších tu chce ještě více levicový stát.

    1. Blahopřeji! Americký sen v praxi. Ve 34 si můžete dovolit odejít do důchodu a věnovat se koníčkům. Paráda. Pokud je to pravda.
      A co alternativa, co vám říká? Už jste se zapojil? Demonstrujete?
      Jak bojujete o uchování dosaženého snu? Protože Matrix vás toho chce zbavit. A udělá to, jde to tam. Vaše uhlíková stopa je jasně neudržitelná, červi se už těší na váš žaludek. Kotec v 15 minutovém městě se vás nemůže také dočkat.
      Jestli si bohatí chtějí bohatství uchovat, mají jedinou možnost – alternativu. Tady můžou zůstat tak nějak bohatí. V Matrixu je bohatý (a vyňatý ze systému) jen ten, kdo je člen vyvolené společnosti a bohatý tak milion krát více než vy.

  5. Fááákt se musím smát.
    “Nové tváře – nové cesty”
    Ano – máme nové tváře, ale nové cesty ještě nebyly vytýčeny a už je pro 90% diskutujících tato cesta nepřijatelná.
    Jako fakt????
    Nedivím se, že s takovým materiálem nám vládne parta pitomců.

      1. Na libertariánech není nic pravicového, ti jsou prostě jen úplně švihlí. Přetočení bolševici… stejně iluzorní. Ale legrační to je, to zase jo.

        Největší libertarián byl Mach, který nikdy nedělal žádnou práci, úspěšně sál ze státního cecku dokud se neprolibertarioval ke korytu europoslance; no a nyní Zálom, v účelové organizaci MŠMT Cermat. Ti se proslavili především tím, že 14 let zařizovali státní maturity, utratili na to 1,4 miliardy Kč a nikdo nešel do vězení – což je v dnešní době vskutku úžasné know-how.

      1. Jen sekyru více zatni!
        Kníža si přál pohřeb státní.
        Žádný fráter na babetě,
        ale pěkně na lafetě!
        Čtyři páry černých koní
        celá praha slzy roní
        pekarová rve si vlasy
        (jenom ať nesjede z trasy),
        agent Pávek vzdává čest,
        koušu si ret, a to fest.

        1. Význam slov: “Kníže” je velice významný šlechtic, vládl většímu územnímu celku, někdy i státu (nyní Monacké či Lichtenštejnské knížectví).

          1. To nás nemusí zajímat, v České republice jsou šlechtické tituly zrušeny stále platným zákonem 61/1918 Sb.
            Kníže je hlavně hlavou šlechtického rodu.
            Maria František Emanuel Jan Silvestr Alfons Kinský (zkráceně František Kinský) by možná mohl vysvětlit, jak to vlastně uvnitř jejich rodu funguje, když knížecí větev je ta o které raději nemluví (dokonce ji v Modré krvi úplně opomněl), protože kolaborovala s nacisty.
            Ale pořád potomek knížecí větve Karel Maxmilián Filip Ivan kníže Kinský z Vchynic a Tetova 12. kníže Kinsky a tedy hlavou rodu Kinskych. Jeho dědeček byl Ulrich Ferdinand Kinsky, aktivní člen SdP a Sudetendeutsches Freikorpsu (SdFK), hostil na svých statcích misi lorda Runcimana a 6. října 1938 v uniformě SA vítal Adolfa Hitlera na náměstí v České Kamenici při jeho cestě obsazeným pohraničím.

    1. Nevhodná doba, topka a spol budou mít těžké časy, co jim odešel korepetitor, co korigoval a ze všech sil napravoval jejich prapodivné snahy až do konce. Rádce ve věcech prapodivných. Spojení s vyššími vrstvami světové ?vlády? tevřela se cesta k jejich kreativitě a …. njn…

    2. No na to jsem taky zvědavá, ale je-li pravda že čechy a hlavně pražáky znal jako své ochozené boty, myslím, že dal instrukce co ano a co ne. Vždyť znal stálost, vernost a vděčnost pražáků. Jistě by mu udělali véélikej průvod Prahou, ale za den či dva- jakmile by se ten binec po průvodu uklidil už by nevěděli kdo to byl. že při stěhování těch soch v práglu, byl proti, a přesto ti oní udělali své. Tož uvidíme. Ale mohlo by se stát, že by jej odstěhovali dřív či později někam do kouta, pro uvolnění místa pro jiné „význačné“ Rodině nepovolili vstup a další a další – jak už to pražáci umějí.

      1. JInak si nedovedu vysvětlit ten bleskový letecký přesun z nejlepší nemocnice – do soukromého sanatoria v rakousích. Nic jiného mi nedává smysl.

  6. Co se to vůbec řeší za blbinu? Šéf chtěl transformaci, šéf ji má. Ještě k tomu udělá pár povídání na sociální sítě, jak se mu to povedlo. To je jedno zda ve firmě nebo v PRO partaji. Co bylo předtím, je zapomenuto, teď hledíme do budoucnosti. Při věkovém průměru na tomto webu a tedy vyplývajících zkušenostech, to někoho to překvapilo? Pokud máte stranu nebo hnutí kde je počet členů ve stovkách nebo tisících a má ambice se podílet na moci, tak to musí být jen marketingový resp. servisní materiál a nikdo soudný od nich nemůže nic čekat. Je zvláštní, když se podíváte na počet členů, že mluvím téměř o všech stranách v Kotlině. Jako vždy, podstatné je úplně jinde a nanejvýš se řeší jednoduchá a úderná hesla. Na to se musí koukat jako na divadelní kus dobrého absurdního dramatu a užívat si ho.

  7. Re: Onanym

    Je mi líto, ale v odkazu není ani slovo o věte „vládo, dej nám,“ potažmo o natahování rukou.
    Neboli sereš na pysku.

  8. Podle mého názoru Vidlákova snaha vytvořit jednu společnou alternativu bez ohledu na pravo-levou orientaci hlavních protagonistů byla předem odsouzena k nezdaru. Ten pravo-levý antagonismus prostě v lidech existuje, nikam nezmizel. Ze strany mnoha levičáků to je přímo „třídní nenávist“, která se hodně projevuje i zde v diskusi.

    Aby ten milión hlasů příště nepropadl, měly by vzniknout alternativy dvě – jedna napravo (třeba v čele s Rajchlem), druhá nalevo (třeba v čele s Konečnou). Kolem nich by se měly shluknout všechny ostatní pidistrany a udělat společnou kandidátku. Je-li někdo z těch pidistran opravdový vlastenec, měl by dát stranou své osobní ambice (že chce mít svou vlastní pidistranu, tedy být kohoutem na svém vlastním smetišti a ne jen „nosičem vody“ pro někoho jiného) a podpořit toho, kdo z nich je nejlépe schopen oslovit voliče.

    Kromě toho miliónu již propadlých hlasů je další možná milión těch, kteří volili pětikolku, teď toho litují a budou se znovu rozhodovat, komu dát hlas. Přitom mají averzi (mnohdy iracionální, mediálním mainstreamem permanentně živenou) k Babišovi i Okamurovi a mohli by tedy mít tendenci volit nový, pro ně zatím ne moc známý subjekt. Pokud by takový subjekt měl v čele zdatného rétora (a tím Rajchl bezpochyby je), schopného obstát v TV debatě, mohl by tyto voliče získat.

    1. Nový projekt zcela jistě vznikne i na základech 5k, případně Spolu.
      Programem bude antibabiš, v minulých volbách to fungovalo.
      Spustí se to po prohraných eurovolbách, stejně jako když Špidla po prohře ČSSD v eurovolbách 2004 odešel z vlády.
      Takže alternativa by se zatím mohla snažit najít společnou řeč s Babišem, dát mu jedno volební období a naučit se pohybovat ve vysoké politice.

      1. Na základě 5k může vzniknout zase jen spolek globalistů. Média ho budou protlačovat, to ano, ale právě proto by tady měla ta sjednocená vlastenecká alternativa být a upozorňovat na to, o co se hraje.

          1. A Vy myslíte, že on je tam vážně jen místopředseda ? Mně sepnulo když po tom výroku o Východu nehnul brvou a Rajchl skákal co mohl aby jej omlouval a vysvětloval, jak mu věří.

          2. Nemyslím si, že je Rajchl globalista.
            Ani Orbán není globalista, i když se nehrne k vystupování z NATO.
            Prostě takto primitivně (NATO – ne NATO) ta otázka nestojí.
            Podstatné je hájit české zájmy a nikoliv zájmy někoho jiného.

              1. Vy snad znáte politika, který nehledá cestičku kudy nahoru?
                Jinými slovy se tomu taky říká, že „má tah na branku“.
                Kdo chce cokoliv prosadit, musí se přece dostat „nahoru“. Minimálně do parlamentu, ještě lépe do vlády.
                Co by asi tak mohl slibovat svým voličům politik, který by chtěl zůstat dole?

                1. Co Jindřich Rajchl slibuje svým voličům? To je první, co by mě zajímalo. Protože já to nevím, a to jsem si dost projevů a vyhlášení strany PRO poslechl.

                  Zato snaha dostat se jakýmkoli způsobem k politickému korytu je naprosto zřejmá.

                  Ve straně PRO neexistují ani pravidla ani program. Vše je gumově měnitelné podle aktuálního směru větru.

                2. Rozdíl je v tom, že někdo hledá cestu nahoru mimo jiné i proto, aby prosadil něco, co není užitečné jenom jemu.
                  Pro kariéristu jsou snahy prosadit cokoliv, co není přímo výhodné pro něj, zcela irevelatní.

      2. Asi tak. Prostě není jiné cesty než AB jedno volební období vydržet. Sice mi z životní svíčky už 3/4 odhořely a rád bych zažil změnu systému ….. A mezitím hledat cestu ke konzervativní levicové nebo středolevé straně…
        A tomu Babišovi teď k vládě spíš pomoci než škodit. On i ten Fico musel do současné podoby dospět…

        1. První krok spočívá v tom, že vládu sestaví vítěz voleb.
          Koalice Spolu má dnes méně poslanců než ANO, přesto dělá ramena.
          Až bude mít Babiš ve volbách 35% ( což mu dá po přepočtu 40 a víc % poslanců), nebude možné ho obejít.

          1. Přesně tak. Je potřeba, aby Babiš vyhrál a aby měl k sobě rozumného koaličního partnera. Třeba toho Rajchla, kterého já vnímám jako takové racionálnější SPD.

            Že by rovnou vyhrála nová strana, navíc bez podpory médií, je iluze. A podporu médiálního mainstreamu Rajchl mít určitě nebude, právě naopak. Ale stačilo by, kdyby dosáhl na 5-10 procent. Podstatné je, aby před volbami dosahoval setrvale takových preferencí, že by ho ČT, Nova, Prima už nemohly vymlčet a musely ho „chca nechca“ přizvat do předvolební debaty.

      3. Jako, že si takřka fiktivní „alternativa“ bude v případném jednání s Babišem klást podmínky? To jako fakt?
        A o čem by se s ní asi tak měl Babiš bavit? Že zadáčo naučí „alternativu“, jak se dostat k moci, a ona mu za to možná nevrazí kudlu do zad?

        1. Pokud ji Babiš bude potřebovat k získání většiny ve sněmovně, tak si klást podmínky může.
          Nejvíc podmínek si přece vždycky kladly pijavice (lidovci, ODA,…) , i když měly jen 5%.

  9. Kdokoliv, kdo chce politicky konkurovat pětidemolici, bude muset okopírovat její postup – spojit větší množství malých stran do koalice, protože to opravdu funguje (jak je bohužel denodenně vidět). To se ale reálně nikdy nestane a proto je cokoliv psát třeba o straně PRO jen zajímavé mentální cvičení. Když současné dvě procenta preferencí vyšvihne dejme tomu na numero kolem pěti, či nepatrně víc, což je podle mně docela reálné, tak se stane co? Kdo neví, ať se zeptá třeba Tomia…

    navíc, jedním z nových místopředsedů si na sněmu PRO zvolili Matěje Drbohlava. Při zběžném dotazu mi Google vyhodil, že: Okresní soud v Chomutově udělil podmínku podnikateli a politikovi Matěji Drbohlavovi. Podle něj před pěti lety navedl svého zaměstnance, aby zapálil auto manželky náměstka chomutovského primátora Davida Dindy (Nový Sever)… https://chomutovsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/soud-rozhodl-politik-drbohlav-si-objednal-zharsky-utok-na-auto-namestka-20230821.html

    Proboha proč? Já, jako běžný volič fakt nechci volit takovou novou partaj, jejíž člen ve vedení si libuje v mafiánských způsobech. Takže, spolu s klasikem volám, co dělat? 🙂 Jistě, je to zkratkovité vidění. Tak to ale vidí většinový volič a o takové by mělo jít každé partaji především…

  10. Na tomto místě měl být popis co se stalo na tom sněmu doopravdy,proč utekla ta REDROVA a další skutečnosti ,ale ještě než to bylo skoro dopsáno, to bylo tuhou a tak í cenzurou odstraněno .

    Fujky ,fujky káže Anička No Ni?

      1. To je ale pěkná blbost pane kolego, určitě se zvýší úroveň České republiky, když se ještě zvýší výdaje na důchody, které již dnes polykají státní rozpočet a jsou hlavní příčinou, proč chybí peníze jinde. Tohle je přání autora, nemá nic společného s realitou.

          1. A cpani peněz na Ukrajinu a Ukrajincům, kromě toho sankce na Rusko, takže platíme za energie o hodně víc. Ono by se toho našlo mnoho ale pro takové hlupáky jsou to důchody, jak jinak.

  11. Tohle, co se děje s PRO, je v podstatě těžká rána do vazu všem, kdo chodili na demonstrace a v dobré víře poněkolikáté uvěřili… kdo dostane lidi na náměstí teď? Tipuju, že už nikdo.

    1. Já jsem Rajchlovi nikdy moc nevěřil a o demonstracích si myslím, že tam dělal Rajchl pro nás a ne my pro něj. Obávám se, že můžete mít pravdu že teď to bude těžké, ale ono stejně jít na demonstraci proti stavu společnosti na níž má mluvit starý Klaus ???

      1. Dokud nevznikne autentická levicová strana – a ona asi nevznikne, nejsou lidi – není zač demonstrovat. Demonstrovat proti nestačí, protože pak přijde VV2.

        1. Já se stejně bojím, že změna u nás může přijít jen zvenku a nebo pokud se situace zvrhne tak, že buď budou lidé umírat hlady nebo se bude kvůli jídlu přepadat v domech a na ulicích.

            1. Ne, skutečně netřeba sledovat americké filmy. Několikrát jsem z domu vyháněl tuláky, kteří hodlali nocovat na půdě, čelil krádeži jízdních kol a osvětlovacích těles, fotoaparátů, krumpáčů, celokovových rýčů… prostě taková je skutečná úroveň společnosti. Když jsem si pořídil psa, podpálili dům. Ale jinak – vlast je vlast.

        2. Je otázkou, co je levice a levicová strana. Bývávaly, byly časy, kdy levice byla stranou těch, kteří makali od svitu do mrku. Dnes se levice říká těm, kteří se práce štítí, sedí v kanclech „ne“ziskovek a živí se rozdělováním , přidělováním a regulováním.

    2. A Vidlak se krouti (je treba priznat ze sikovne, diplomaticky) jako zenaty chlap, kteremu prisel na krk otec 17 lete nabouchane dcery 🙂

    3. 17. listopadu to zkusí Vrabel.
      Bude mít v Praze zakládající sjezd politického hnutí a spojí to s demonstrací na Staromáku. Už lanaří Redovou.

    4. Rajchlovy demonstrace jsou velká věc. Aktivovat lidi, dávat je dokupy, ukazovat, kolik takových je a že to je síla. Kdyby nebyly, ani trochu by se nebáli v 5k.
      Hlavě neslibovat a nenatěšovat, protože spěch přinese zklamání. Není Rajchl? Bude jiný. Hlavní je ta vůle lidu vylézt ze dveří. Začít se nejen těšit na změny, ale užívat si i tu společnost podobně smýšlejících. Navzájem se posilovat. I bez detailně aktualizovaného programu, zatím. Neslibovat příliš, zaměřit se na proces samotný – nyní i cesta je cíl. Pak takové hnutí odspodu nerozdělí ani Rajchl, ani nikdo jiný. A jakmile to prokvasí, najde se i vůdce a program, který to slušně přikryje.
      Za mě, netlačit na pilu a klidně pokračovat. I když času ubývá.
      Tolik se toho zatím může udělat: souborné webové stránky alternativy, vše na jednom místě s aktuálními kalendáři akcí. Kde hledat podporu v případných sporech s mocí a jinou nespravedlností. Atd. Tady nejsou zkratky.
      Chybí organizace. Jasná, jednoznačná. Byl jsem v Ostravě na pochodu Family Pride. Fajn. Ale, kdo o to mvěděl? Já náhodou zde z odkazu v diskuzi. Šlo se po Sokolské, lidé si nebyli jistí, jestli můžou jít po cestě, kde v jednom směru projížděly auta, trolejbus ve směru se chtěl prodrat a vyblikával rodiče s děckama, než přijeli policajti a oddělili ho od davu. Chce to pořadatele s páskou, systém, řád, strukturu. To teprve budujeme. Z toho všeho musí být cítit systém, péče. Bezpečí. Tolik práce je před námi.. .

  12. Vidlák: „porozuměl jsem motivaci všech aktérů“

    Vidláku, objevil jsi Ameriku. Ta motivace je pořád stejná…dostat se ke korytu hlava nehlava, alternativa nealternativa.

      1. V principu má pravdu. Korýtka a něčí koně.
        To si jen dosavadní donátoři PRO, realizují své investice a dosazují si své koně.

      1. ja myslim ze jeho clanky jsou trefne a vtipne, holt kdo jde s kuzi na trh musi snest i satiru na vlasni kuzi, kdyz uz sam nadava lidem do blystivych Petu (coz je take vtipne btw).

          1. Protože Zakladatel tu udržoval větší čistotu. Teď tu může zvracet každý troll a tak se osmělují. Obávám se, že bude daleko hůře a skončí to jako Kydy.

          1. Zasloužilá vtipná karma? 🙂
            A to Trčálek píše ještě „vidlákovy hnidy“ – plagiátor a parazit, na nic jiného se nezmůže.

  13. A že byste Vidláku alespoň nějak vysvětlil odchod dvou krajů? To není málo. To Vám nestojí ani za jednu větičku? Tohle je jeden z Vašich nejslabších článků. Chvástáte se, že víte všechno, ale nevysvětlíte nic. Číst to, to byla ztráta 5 minut mého života…

    1. Mno… rekl bych, ze to byla takova smlouva s dalem. My te nechame nakouknout, ale to, co pustis ven zalezi na nas.

      Nevite, jestli rostou ve Vidlakove vrby? Mozna prisel cas na novy kolicek…

  14. takze v PRO vypukla psychoticka rvacka o moc a Vidlak nam to tu podava jakoze o nic neslo. ta strana se tim totalne odepsala, vlastne vse co do ted delali jde do kose a jede se nanovo. navic je to pravociva strana a tech tu mame dost a vime ze pravicove strany jako je ODS jsou zlo co jen ozebracuje lidi svoji dementni filosofii ze prachy jsou vse a svobodny trh vse vyresi. dekuju, nechci

  15. K Schwarzenbergovi
    Připomínat si, připomínat si a připomínat si.

    Dne 7. května 2014 doznal rozčílený poslanec Schwarzenberg, že existuje ve světě uskupení, které má velký vliv na chod světa. Tím uskupení byla Trilateral Commision.

    Z jeho vystoupení na půdě Sněmovny cituji:

    „Já jsem nikdy nepodporoval bombardování Srbska. Naopak, to si dobře pamatuju, těsně před tím, než to začalo, bylo zasedání Trilateral Commision ve Washingtonu a tehdy byli tři, bohužel pouze tři přítomní, kteří se postavili proti plánu zahájit bombardování Srbska. To byl, budete se divit, Henry Kissinger, byl to nynější ministr zahraničí Království švédského Karl Bild a potom jsem byl já v té diskusi. Je něco jiného, když ta válka proběhla a Srbsko ztratilo nadvládu nad Kosovem a nebyla nejmenší naděje možnosti, že by ji získalo zpátky, že jsem uznal Kosovo jako nezávislou zem. Ale bombardování Srbska jsem opravdu nepodpořil. Děkuji mnohokrát.“

    zdroj: http://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/008schuz/s008122.htm

    „Je pravda, že jste radil Václavu Havlovi, aby se omluvil sudetským Němcům? Je pravda, že jste chtěl všem sudetským Němcům vrátit občanství a majetek? Je pravda, že se předseda Sudetoněmeckého landsmanšaftu radoval z vašeho postupu do druhého kola s nadějí, že se rozšíří vzájemná spolupráce?“ kladl emotivně otázky Zeman.

    Zeman zkoušel Schwarzenberga ze sudetských Němců
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zeman-zkousel-schwarzenberga-ze-sudetskych-nemcu/r~i:article:768960/

  16. Myslím si, že fotka se bude hodit. Všichni škůdci spolu. Vědí, že jim teče do bot.
    https://1url.cz/3uVys

    Pietní shromáždění k uctění památky obětí protektorátního tzv. cikánského tábora v Letech u Písku. Na snímku Karel Schwarzenberg. (14. května 2023)

    1. Kdepak Khárl, ten nám všem přišel fakt draho!
      P.S. Kdyby se president Zeman objevil na vozíčku v bačkorách a s holýma nohama nad ponožkou, to by se média a ziskoví vtipálci mohli pominout, ale tady to bylo jen takové … noblesní.

    2. Zikmund Lucemburský také prchal z Čech umřít do Budína. Úplně to nestihl, Zubatá ho zastavila na Moravě.
      Moderní doba a letecký transport – kníže to do Vídně stihl.
      Ale vo fous.

        1. To mne napadlo, kdyz jsem cetl zpravu o smrti. Nejjasnejsi odpoved na jeho otazku. Kte tomof muj.

          Protoze vetsina lidi si nejspis preje umrit doma.

  17. TK ke zvolení nového vedení politické strany PRO a představení volebního programu
    https://www.youtube.com/watch?v=LoPpy69qx44

    (začíná cca od 2. minuty…. )
    ——————-
    Tak na první dobrou mě překvapilo, že Rajchl nemá v novém vedení žádnou ženu. Je to divné, když celou dobu prezentuje svou velkou lásku a oddanost své ženě a svým 3 dcerám.
    Mám z toho takový blbý pocit, že to naznačuje, že PRO půjde dál tvrdým pravicovým směrem.

    Dotaz na Dana-Vidláka:
    Znáš osobně ty nové tváře, tedy mimo Rajchla, Vacka a snad Budila?
    Také bych ráda věděla (jak už se zmínil někdo v diskuzi pode mnou), kam podle tebe směřovala původní a kam směřuje tahle „nová“ strana PRO? A co ty sám – kde jsi teď ty?

    1. Vidlák dál pokračuje v podpoře každého, kdo usiluje o pád 5k.
      I za cenu, že následovat bude vláda ANO+ někdo. Nejspíš ODS2, bez Fialy.

    2. Na co by je tam mel? Maneca .Ty zeny. Dyk mu prave utekly..Za lepsim.
      To udelaji vzdycky, slibis jim a uz sou pryc. Daji taky pokazdy nohy na ramena..

  18. Chodím sem rád.
    Rád pročítám diskuse.
    Někdy jsem byl rozpačitý (a občas to dal najevo).
    Ale dnes po přečtení Vidlákova článku se mě zmocnil velmi nedobrý pocit.
    A to nejen pro Vidlákovo vychvalování (byť nepřímé) pana Vacka.
    Vím, nikdo mě tu nedrží …
    Podumám … A nejspíš nebudu sám …

    1. Re: Jura

      Můřete točit koleřkem na myši, pokud ji máte.
      Anebo můžete chytře zapatlat na obrazovce a to, co se vám nelíbí, jednoduše přeskočit.

    2. Já sem také chodím ráda ale nejenom kvůli Vidlákovi. Je zde přece hodně diskutujících, kteří mají co říci. Navíc sem dávají také hodně odkazů na různé zdroje, což se mně líbí.

  19. Noblesa od lesa.

    Chci být čistý, jako Karel.
    Ale nemám dobrot barel.
    Nesu jenom kýbl špíny,
    vychrstnout ho jsem prý líný.
    Tím bych ztratil noblesu.
    Tak ho ještě ponesu.
    Ale že je (kurva) těžký!
    Proč já blbec chodím pěšky.
    Tak mám auto, řidiče.
    Běžte všichni do … lídlu!

  20. Právě jsem si odřel hubu.
    Bylo to o kůru dubu.
    Předtím jsem o kořen zakop,
    palec si do modra nakop.
    Teď mi v cestě stojí smrk.
    To je ale blbý frk!
    Obešel jsem borovici,
    už jsem volal “vidi, vici!”
    Málem na mě spadl jasan,
    teď pod ním dodýchal Hasan.
    Anebo to byla olše?
    Jak se řekne “více”? Bolše?
    Kam jsem to zas kurva vlez?
    Neviděl jste někdo les?

  21. Největší radost má teď Okamura…spousta lidí to s PRO vzdá a hodí to jemu + ty další „vlastenecké“ snahy jako Vrábel, Skála, Skalický atd. se už taky rozpadly více méně (spíš více). Koryta pro SPD tak budou a možná ještě lepší a po volbách se nemusí bát, protože se stejně najde dost idiotů, kteří to ODS hodí a Babiš zase dostane neidentifikovatelný telefonát z Berlína/Bruselu, kde mu nebude dovoleno se případně dát do holportu s SPD či jinými „vlastenci“ a bude tak nasměrován (i když on sám to asi tak i chce) k ODS a český občan bude opět nadšen a bude přemýšlet o přestěhování a zažádání o občanství na Slovensku.

      1. Re: Aleš

        Že by Vidlák byl schopen jednou schůzkou rozbít něco, jako alternativní scénu, to si nemyslím.
        Nicméně zajíci se budou počítat až po honu, v tom souhlasím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *