13 května, 2024

Zatnout zuby!

Přátelé, dneska bude stát za to, nakukovat přes naše západní hranice. Němečtí zemědělci a další pracující chystají „generální stávku.“ V praxi to bude znamenat hodně zablokovaných dálnic, silnic a měst. Informace si budeme muset najít sami, protože naše lžimédia k tomu budou mít jen krátké suché štěky, jestli vůbec. Naštěstí máme henty internety, takže se všechno dozvíme prakticky stejně rychle, jako by tam Česká televize měla reportéra. Dokonce se dozvíme i to, co by nám režimní intervjuk neřekl a nenatočil.

Jana Kunšteková má na Litterate výborný článek ve kterém mapuje poslední události kolem německých protestů. Jak se z původně zemědělského problému stal celoněmecký generálštrajk. Je zbytečné abych jej parafrázoval. Přečtěte si ho. K dispozici je zde: https://web.litterate.cz/jak-ochromene-bude-zitra-nemecko/

Když padají kameny, nepoznáte, který z nich strhne lavinu. Ani utržený velký balvan ještě neznamená, že se rozjede celý svah. Ale pokud se neustále uvolňují nové a nové šutry, tak se svah do pohybu nakonec dá. Pokud nikdo svah nestabilizuje, tak se to prostě jednoho dne utrhne. Takhle nějak vědci předpovídají možný výbuch sopky… Registrují rostoucí neklid. Otřesy půdy, vznikající pukliny, kouř z kráteru… Je úplně jedno, jak moc s to bagatelizuje, je jedno, že je tu celá armáda lidí, kteří mají za úkol uklidnit veřejnost. Když se ze svahu padají kameny a nic se nedělá pro jeho stabilizaci, tak jednoho dne začne sešup, se kterým se už nic nedá udělat.

V Německu teď uvidíte docela solidní balvan. Ne, revoluce z toho nebude, protože v Německu jsou všechny revoluce přísně zakázány, ale všichni ti Olafové Scholzové budou muset něco dělat, aby se jejich svah přestal hýbat. Doteď totiž postupovali stejně, jako u nás Fiala. Tu a tam vypustili nějaký marketingový produkt typu deštníku proti drahotě, tu a tam vysáli svoje kolonie, na prvním místě nás… ale když je Evropa ve válce s Ruskem, tak to fakt nevyřešíte vypínáním jaderných elektráren a zpřísněním emisních norem.

Obyčejní Němci jsou na tom totiž stejně jako my. Vyměnili závislost na levných ruských ruských energiích za závislost na drahých ruských energiích. Stejně jako my, nemají žádnou použitelnou armádu, stejně jako my, nemají žádný plán B, který by jim jejich transatlantický bratr povolil… Německé i české elity mohou dělat jen to, co svého času dělaly elity na Velikonočním ostrově. Dochází nám dřevo při výrobě soch Moai? Musíme vyrábět ještě více soch a musejí být ještě větší.

Dva roky se Fialovi sypou kameny z českého svahu. Dva roky naše elity říkají, že na to není třeba brát ohled. Je to jen pár kamínků. To se dá dole posbírat a uklidit. Pár dezolátů… to pozavíráme. Jenže kameny padat nepřestaly. Naopak. Padají čím dál víc. Jestliže se před dvěma roky mohl Blyštivý Péťa spolehnout na podporu z Německa i USA, teď už to tak slavné nebude. Mají svých starostí dost. Bidenovi se vymyká z rukou migrační krize na hranicích s Mexikem, Germáni jsou v recesi, k tomu mají energetickou krizi a dneska budou s německou důkladností protestovat. Jsou naštvaní ze stejných důvodů jako my.

Situace dospěla tak daleko, že se z politického důchodu vrací mefistofeles naší líbodémo politiky – Kalousek. Ucítil příležitost. Jednak k pomstě. Blběna, kterou vytáhl na vrchol, se ho pokusila zaříznout. A také vidí, že má šanci posbírat liberální voliče. Já vím, z našeho hlediska je to prašť jako uhoď. Neschopný Fiala nebo všeho schopný Kraďousek… vsjo ravno. Ale nemyslete si, teď má Rakušan teprve doopravdy řádně stažené půlky. Myslel, že se zachrání korespondenční volbou, ale teď už ji vlastně připravuje pro Kalouska. To samé platí pro Piráty. Jakmile do výběru naskočí Kalousek, dostane všechno on a ne Bartoš s Richterovou. KDU je mrtvá už dlouho a Kalousek jí zasadí ránu z milosti. Už podruhé. Aby se neřeklo, vystrčí ze sněmovny i ODS…

Fiala je samozřejmě blbec, ten se jednou bude culit i na svého kata, ale chtěl bych teď vidět Blažka… podnikáte kroky ke své politické záchraně, cenzurujete, kriminalizujete, chráníte Řeporyjce Novotného, pouštíte Stříže z řetězu, připravujete korespondenční volbu… a všechno si to vezme ten hajzl Kalousek. A ještě se ani neumaže tím, že by to sám zaváděl… Jo, tak to bývá, když si ohýbáte ústavu. Kdysi dávno si také ODS s ČSSD mysleli, že jsou velké strany a tak si upraví ústavu, aby byly velké strany zvýhodněné při přepočtu na mandáty…. A nakonec to všechno dělali pro Babiše.

Andrej se směje, až se Průhonice otřásají. Kalousek si sice vezme voliče, kteří chtějí evropské hodnoty tak moc, že raději zmrznou a umřou v atomové válce, než aby volili ve svém vlastním zájmu, ale ono jich zase tolik nebude. Patnáct procent maximálně. Ale spíš méně, protože každá strana má své pevné jádro. Ano, i dnes existují lidé, kteří budou volit neschopného Fialu, hloupoučkou Pekarovou Adamovou, ba dokonce i Lid(l)ovce. Krásně se to rozloží, při trošce štěstí hlasy propadnou a ani Rychetského výhodný přepočet už to nezachrání. Do fronty na modroptáckou politickou mrtvolu se postavil největší šakal.

Fakt bych se smál, kdyby nakonec z celé té liberální stodevítkové pětikoalice zůstal po parlamentních volbách jeden Kalousek s pětadvaceti poslanci…

Největším nepřítelem nikdy není politický soupeř z opačné strany spektra. Ten vám nikdy voliče nesebere a vy je zase neseberete jemu. Fialovi je teď největším soupeřem právě Kalousek. Bude dělat všechno pro to, aby do voleb nezasáhl. Andrej Babiš může vyhrát volby… možná i sestavit první jednobarevnou vládu v dějinách České republiky, ale není schopen ODS dostat ze sněmovny. Ale Kalousek přesně tohle udělat může. Malý kamínek na svahu… ale s velkým potenciálem laviny…

Nikam také nezmizela chuť protestovat. Už se chystá demonstraci na březen, to už bude volební kampaň v plném proudu. Poslední slovo neřekli ani odboráři… ještě si trochu udělají pořádek ve vedení, zbaví se neschopných a zbabělých šéfů… Bohumír Dufek si už určitě promýšlí vhodné termíny na stávku.

Od podzimu lidem říkám, že je třeba vydržet. Teď je to důležitější, než kdy jindy. Ne, nevím, jak dopadne stávka v Německu, ale vím, že Scholz a jeho lidi teď budou mít úplně jiné starosti, než podporovat Fialu. Nevím, jak dopadne volební rok v USA, ale vím, že Biden už teď má úplně jiné starosti než Ukrajinu… o Blyštivém Péťovi ani nemluvě. Ta nervozita našich sluníčkářů, ta by se dala úplně krájet. Podívejte, jak vyjeli proti Jakubovi Vágnerovi a podívejte, jak hystericky zasáhli proti brankáři Hudáčkovi, který hrál v KHL. To nebyl žádný propagandista. Nejspíš se o politiku vůbec nezajímá a umí jen chytat puky. Ale ideologicky se moc nechytal… Jágr si může svoje číslo 68 přepsat na 69… to začala normalizace.

Kamínky se sypou čím dál víc. Kdo se teď vzdá, ten spláče nad výdělkem. Kdo teď odpadne, ten nebude u toho, až se budou měnit poměry. Kdo teď zůstane na gauči, tomu pak nezbude, než koukat, jak se mění svět a jeho se na názor nikdo ptát nebude. Nevíme dne ani hodiny… jen vidíme, jak se sype stále více kamenů ze svahu, který je stále nestabilnější. A to ještě Rusové neřekli poslední slovo na Ukrajině, Číňané neřekli poslední slovo na Taiwanu, Íránci neřekli poslední slovo v Perském zálivu a Rudém moři… (mimochodem, jak se to stalo, že Írán najednou kontroluje nejen jednu důležitou mořskou trasu, ale rovnou dvě?) V Izraeli a Libanonu také ještě je o čem mluvit a také se tam nejspíš ještě hodně ošklivých věcí stane.

Západní propaganda je u konce. Liberálním mééédiím už to nežerou ani poslušní Němci. Budou velké změny a budou do nich kecat velké peníze i velké mocnosti. Postarejme se, abychom si do vlády věcí svých alespoň trochu mluvili my, co tady žijeme a chceme tu žít. Postarejme se, aby nakonec i Kalouskovi zbyly jen oči pro pláč. Postarejme se, aby naše země byla zase naše. Blíží se to. Nevzdávejme se. Je na čase zatnout zuby a vydržet.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

316 thoughts on “Zatnout zuby!

  1. https://www.maro.cz/v/1321289/slokov-kotel-na-drevo-ekodesign-5-trida-u-sl16eko-17-kw

    Považujete to za dobrý kotel jako záložní, pro případ poruchy nebo cenové nedostupnosti plynového vytápění v příští sezóně? Nebo máte lepší typ? Jde o to, aby to jelo bez elektřiny, bylo to co nejlevnější a člověk s tím neriskoval pokutu. Ale aby to taky jako vůbec topilo. Současný DAKON na dřevo je pro nouzové vytápění asi nedostižný přeborník, ale ty emise jaksi nesplňuje.

    1. Kadlasi, jestli chcete, prodám Vám svůj starý Viadrus. Je litinový, nepotřebuje elektriku a funguje za všech okolností a na jakékoliv palivo. 🙂

      1. „funguje za všech okolností a na jakékoliv palivo“

        Ano, evropskou směrnici přísně zakazující používat „jakékoli palivo“ bude potřeba teprve přijmout.

      2. Kotel sice může běžet bez elektřiny, ale tu stejně potřebujete pro oběhové čerpadlo. Leda byste měl tří-coulové roury pro „samotížku“. Což zase znamená ohřívat hafo vody. To už je lepší topit do centrálního bojleru, min. 500 l. Pak nejste, coby topič, totální otrok kotle.

        Co se týče paliva, pokud topíte dobře vysušeným tvrdým dřevem a máte slušný komín, výšky alespoň 10m, můžete klidně používat i kotel třídy I. a topit v centru města. Sousedi o tom nebudou vědět.
        Pokud ale budete pálit čerstvé (vlhké) dřevo, můžete mít klidně i kotel tř.III a stejně vám to bude silně kouřit. Nehledě na to, že se příliš neohřejete…
        Nebavím se teď o uhlí, koksu, peletách či ostravských „raketách“.

      3. Estli voni Vidlakovej , maji spocitany presne a nahlaseny ty slepice. To je dulezity.
        Dalsi instrukce pride. Aby voni jenom nemysleli , na nejaky ty jejich neplechy..
        Viadrus jejich nepouziva elektrinu, zrejme si dela co chce..
        Pak se neda ani vypnout ,kdyz vlada potrebuje.
        Na to pozor..Potom treba pridou ,naky a prilepi se vam na vrata..
        By si von nezahraval.

  2. OT: Karel Kryl se holt nehodí do dnešní doby. Nemakačenkové hrající si na disidenty budou mít vyšší důchody. Karel neplatí složenky, město nemůže ročně odepsat pár desetikorun a tak cedulka z hrobu poletí do kontejneru a kosti zabalené v šátku do společného hrobu …
    A nebo si může Karla někdo adoptovat:-(

    Chcete ho? Je čistotný, vychovaný a má rád procházky…
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/hrob-brevnovsky-hrbitov-karel-kryl-najem-mista-adopce-hrobu.A240108_102340_domaci_ivos

  3. OT
    Ten sulin je expert pres legislativu legalniho drzeni zbrani ?

    Zákon o zbraních se musí zpřísnit, vyzývá Stropnický. Chce povinné psychotesty
    Podle bývalého politika je novela nyní jen technická a je potřeba udělat úpravy na místech, kde jsou jasné nedostatky. Zmínil hlavně nutnost zavedení psychotestů, které v Česku nejsou povinné, nutnost uvést důvod k pořízení zbraně a také zpřísnění práva na to nosit zbraň u sebe, protože v tomto ohledu podle něj Česko zaostává.

    1. S povinnými psychotesty se dá souhlasit.
      První uvedený důvod k pořízení zbraně, který projde, budou uvádět všichni, takže žádná změna, jen papír navíc.
      Způsob nošení zbraně – nevím, co je tím myšleno. Dnes je u nás nutné nosit zbraň skrytě, kdežto v USA ji musí nosit tak, aby byla vidět – takže tak?

      1. Cesky Rozhlas pise:
        Potvrzení o zdravotním stavu vydávají žadatelům o zbrojní průkaz praktičtí lékaři, kteří vycházejí z informací, jež mají o svých pacientech. A právě v tom ale bývá problém. Lékaři, které Radiožurnál oslovil, se totiž shodují, že se často vůbec nedozví, že jejich pacient se léčí u psychiatra.

        Podle zákona je přitom psychiatr, stejně jako každý ambulantní specialista, „povinen předat zprávu o poskytnutých zdravotních službách praktickému lékaři“. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky to ale psychiatři nedělají.

        „Je pravda, že se to neděje, že tento zákon se v Česku nedodržuje a netýká se to jen psychiatrů, týká se to většiny ambulantních specialistů. Omlouvám se těm, kteří to dodržují, ale je jich opravdu menšina,“ říká Šonka.

        Takze tu mame „elitu“, ktera nedodrzuje zakon ???

        1. Coz je sranda, protoze kdyz jsem kdysi delal papiry na auto, musel jsem prinest papir, ze nejsem v evidenci jako alkac a u psychiatra.

        2. Elitu, co nemusí dodržovat žádné zákony, tu máme už dávno.
          Ochranky nejrůznějších papalášů si dělají absolutně, co chtějí.
          Kvéry nosí viditelně a v kufrech pancéřovaných aut, dosažitelných z interiéru, vozí dlouhé automatické zbraně.
          Těch se nikdy a nic týkat nebude. Jen fízlové dostanou nové granátomety, vrhače slzáku až na 100m, vodní děla a vůbec – na lůzu musí být přísnost!
          Že, advokáte?

      2. To je jen zacatek, potom se jako obvykle prohlasi klavesnice ,
        /nosi se jinym zpuusobem, /tady mate ten duvod/, ze neni proklate nizko zavesena , desperadem /
        a znalost jednim prstem tuknout na ni , za zbran. To pak zpuuusobuje dalsi..
        Tady napriklad je na ty testy hodne kandidatu..

    2. Na šíleného střelce se nemusí reagovat změnou zbraňové legislativy.
      Kdyby použil nůž, taky nebudeme měnit pravidla prodeje v domácích potřebách. Kdyby použil auto a najel do davu, není třeba měnit pravidla v dopravě.
      Jde jen o to včas šílence poznat a zbavit ho motivace k zabíjení.

      1. Este , ze vrah nehazel na vobeti kamenama , nedovedu si predstavit ty potize ,pro vladu../Vodstranovat kazdej kamen,balvan s kterym se muze hodit/..
        Nebo , ja po tobe chlebem a ty po mne ….Instrukce pro krestany z bible..
        Nevidany dusledky..

    3. Nepřekvapuje mě to. Šmejd zůstane šmejdem. A tenhle teplej příslušník zlaté mládeže není výjimkou.

  4. My prostě vidíme jejda, jejda, nehledí z toho zdánlivě beztvarého pytle ven jakési šidélko?
    Ale tak pročpak nám s tím pořád pokračujete, pane vidláku? Vždyť my to s vámi myslíme jenom dobře a víme vás víme úplně všechno, pane vidláku. Však podívejte, co to dělá jenom s vaší rodinou, no máte tohle zapotřebííí? No! Pište pěkně o rostlinkách, střechách, šermu, zatím můžete i o prasátkách a bude všechno pěkně v pořádku. Berte to jen jako takové malé, přátelské, milé upozornění. Určitě víte, že my jsme ještě zdaleka nevyčerpali všechny možnosti a prostředky, žeee? A když budete hodně chtít, tak my umíme zařídit i nějaké to pozvání do televize, kdybyste chtěl pohovořit o dešti, orbě, brabmborách a tak. Ale politiku, tu už prosím nechejte nám. Uvidíte, že to tak pro vás bude lepčíííí.

    1. Škoda. Byla to odpověď na jednoho, co se právě trochu nešikovně odkopal a nebyl to (přímo) scallop.

        1. Myslím, že to bylo o fous níž, kde vás Eta „analyticky naprosto rozebral“. Desperát mu přizvukoval a uklouzlo mu tam to „my vidíme“, tak jsem to jenom maličko rozvinul 🙂

            1. Díky, Vidláku.
              Mě to jeho „zabil jsem K42, pánové“ také strašně vytočilo.

              Pane K42…. čekáme na Vaše pravidelné gaučováni a popcorn.

              1. Ano, byl divný, jeho příspěvky o umělé inteligenci svědčili o tom, že si vidí kousek dál od konce nosu. Asi jako jeden z mála generálů v roce 1914, co by neřešil jen kavalérii, ale viděl ve zpravodajské svodce že někde angláni konstruují nějaké divné bojové vozidlo zvané Nádrž 🙂 Toho k42 yebal za „velice volné“ zacházení s fakty . Běžte se zeptat na Aktuální konflikty, proč odtamtud toho k42 vypráskali.

  5. Dlouho jsem si říkal, koho zajímá nějaká Jurečkova vánoční party – jistě se dlouho chystala a takové věci se prostě neruší kvůli něčemu, co se stalo 4 hodiny před začátkem. Show must go on. A vida, on si pěstoval PR záminku, aby mohl odejít z funkce ještě víceméně se ctí. Že by něco jako Prymulova restaurace? Kdo bude další?

    1. důležité je, že Jurečka za pár dní kolem párty vyprodukoval bambilion lživých tvrzení.
      Pietu si může každý vyložit po svém, to je na hraně, ale pomněte, že národ byl vykulencem kvůli pietě vyzván, aby si nebouchal rachejtle na Silvestra.
      Tak mohl Rakušan šifrovaným telefonem upozornit Jurečku, ať ten večírek v míru a decentně ukončí a ne že se budou /za prachy eráru/ účastníci obveselovat do 3,30 dne druhého.

    2. IMHO nešlo o ten večírek, ale o ty následné lži a mlžení potom. Ať si chlastaj, ale ať pak netvrdí, že o tom nevěděl.

    1. J8 žasnu jak jste sebekritický, tolik toho o sobě napsat a zucela veřejně. Máte můj obdiv. Akorát ta fakta šmajdaj

    1. Mediální prestitutka si nepřipouští, že i jí tikají hodiny. Jinak by ve svém článku neuvedla:
      Cit.:
      Cestou osekání valorizací se vydaly i další státy, což je podle OECD pochopitelné. „Ačkoli příliš časté změny mohou podlomit důvěru lidí v penzijní systémy, je fér, aby ve výjimečných časech ekonomického či fiskálního tlaku penzisté s důchody nad určitou příjmovou hranicí sdíleli část fiskálního úsilí s populací v aktivním pracovním věku,“ konstatuje se v dokumentu Pensions at a Glance.
      (kon. cit.)
      Takže okrádání důchodců na valorizacích penzí se v libtardí novořeči nazývá SDÍLENÍ FISKÁLNÍHO ÚSILÍ.
      Gratuluji. Když se k tomu připočte zvyšování cen a daní plus posouvání možnosti k odchodu do důchodu, výsledek je jednoznačný = makej a odváděj daně dokud nepadneš, a na důchod raději zapomeň – aby si vyvolení a lepšolidi mohli žít jako novodobá šlechta.
      A na závěr: I ten zlý bolševik požadoval, aby se na důchod makalo pouze cca 25 let (a to se ještě do této lhůty započítávalo i vzdělávání na SŠ a VŠ…)

      1. V dnešním světle jsou bývalí komunisté vlastně vzory konzervativních hodnot. Jasně, že teď hodně přeháním.
        Ale, rodina jako základ státu, spoření, pracovitost, ochrana dětí, podpora pracujících rodin s dětmi, důstojný důchod jako odměna za celoživotní práci, podpora vesnice – obrana před vylidňováním. To mi zní jako sen dnes.
        Tím, že to přišlo z Východu (jasně, že směr jako takový přišel ze Západu od Lenina, Marxe, VŘSR (pardon, Velká francouzská revoluce), tak to na sebe nabalilo východní étos úcty ke starším.
        Zato, kult mládí, kultura smrti, popírání Boha atd. přichází ze Západu. A, války za posledních 200 let vlastně také.

      2. Krize jsou páchány zlomyslně.

        Penzijní tzv. reforma je dalším kolečkem salámové reformy otroctví.

        Redaktorka ze Seznam zvratků je uvědomělá blbka, která by zvládla hajlovat za Trockého nebo Hitlera. Ti měli pasáky stejného druhu jako ona

      3. Vzpomněl jsem si na starý vtip z Husákovy éry. Jaká bude penzijní reforma?
        Vždy prvního ledna se sejdou zájemci o důchod v kožichu na břehu Vltavy (v Praze) a kdo přeplave až na duhou stranu, může dělat dál.

  6. Vidláku, shrnul jste to pěkně. Škoda, že pořád dokola, snad již po třistapadesáté (dnes s přídavkem v osobě Kalouska) a opět jsem pochopil, že Fialu a spol. volit nebudete, stejně jako všichni tady.

    Vidláku a teď shrnu já Vás, za posledních 5 let, rok po roku:
    – nejdřív podpora multimiliardáře Babíše závislého na EU dotacích a zároveň Vaše extra levicové názory typu rodinný baráček s pozemkem pro každou mladou rodinu fasovaný od státu zdarma. Malozemědělství.
    – následovala bezbřehá podpora pravicového Rajchla, bohatého advokáta s divokou minulostí a jasného podporovatele Brusele. Vy jste zároveň chtěl vystoupit z NATO a EU a opět jel v levicových kolejích a nezdálo se Vám to divné.
    – drobná epizoda s učitelskou stávkou, kdy jste zde několika články burcoval předem. Vystoupil na demošce. Načež se Vás exemplárně zřekli.
    – dnes ani nevím koho podporujete (německou generální demošku?) a obávám se, že to zde neví většina. To by ještě nevadilo, ale nemůžete postupně zvedat některé body, které považujete za klíčové k rozebrání, a zjištění, která strana je má za své?

    1. Mně se líbí, jak pořád hledáte, na čí jsem straně a za koho kopu a pořád nechcete vidět, že kopu za normálního českého člověka. Takového, jaký je. Že hledám cestičky tam, kde jsou a ne tam, kde nejsou. Že neuznávám velké utopické vize ohledně změny smýšlení ani změny paradigmatu, protože nic podobného nevidím.
      Že podporuju jakoukoliv politickou snahu, která se mi zdá být alespoň trochu pronárodnější, než liberalismus. A také s podporou přestávám, když vidím, že se ta politika dala špatným směrem.
      Že jsem stoupencem teorie menšího zla, obzvlášť tehdy, když je dobro naprosto bezzubé a bezmocné.
      Že se snažím začít s budováním podpůrných struktur, které podle mě potřebujeme víc než hledat ty správné a jedině morální politiky.

      A nakonec – jsem tribun lidu, nikoliv tribun politické strany.

      Píšu šest let a celou dobu je to stejné. Pořád se někdo ptá za koho kopu a komu tím prospívám, pořád někdo hledá, kolik jsem za to dostal, celou dobu pořád někdo spekuluje, na čí kandidátce budu a o jaké mi jde koryto.
      A jak vidno, šest let nestačí, abych tyto zaručené informace rozptýlil.

    2. Jinými slovy, hoši… mám pocit, že vás prostě štve, že se tomuto blogu daří, že zvyšuje dosah i vliv… a ještě k tomu navzdory vaší kritice.

      1. Taky mám tenhle intenzivní pocit. A když se odstraní omáčka nedbale předstírající tuhlenctu diverzitu (to se dneska cení!), ukáže se jadérko v pozoruhodné shodě ještě s dalšími … no, jmenovat netřeba. Gratuluju, vidláku, už jim evidentně stojíte za víc námahy 😀

      2. Pokračujte v tom co děláte a přemýšlení o tom, proč to děláte nechte na fantazii kritiků. O tom, jak by jste to měl dělat, nechte na dobu, až vám kromě toho, že to děláte blbě, někdo řekne a ukáže, jak se to má dělat. Neztrácejte čas a náladu kvůli takovým to komentářům.
        Vždy (už se opakuju), jsem vás považoval toho na koni s větrnými mlýny nebo kandidáta na užitečného idiota, ale děkuji za to, že jste a píšete.

      3. Voni nektery si divne myslej, ze je lepsi nezacinat podporovat ,
        nez potom porad prestavat , podporovat..Treba ,ze je lepsi se nejdriv koukat,
        aby jeden videl. To ale nejde.
        Ze treba to dareni, ma jeste jiny priciny.
        Lidi hledaj , chteji vedet. Normalni ceskej clovek , neni jinej.Nevidi.
        Mensi zlo ma ty vyhody ze vydrzi vo hodne dyl, lidi si snadneji zvyknou na nej..
        Mezi lidmi je porad a vsude hodne dobra ..Solidarity a lidskosti.
        Povsim tech pro ktery kopete , asi neni.
        Je lepsi , kdyz vo sobe budete min psat..Ste podpurna struktura ,
        ale k tomu potrebujete ty podpory..Tech vami nepodporovanych ,
        nebabisu, nerajchlu ,nekonecnych a pod..
        Lidi se ptaji , kdyz nevedi. Hledaji ,normalne komu duverovat.Porad .
        A treba kdyz je kritika konstruktivni , neni to k zahozeni.

    3. Víte někdo, jestli je odchod Klause ml. definitivní nebo vynucená přestávka? On, se starým v zádech měl perspektivu velmi dobrou.
      A, víte někdo, kdo a jak ho zrušil? Ptám se klasicky na konkretiku. At známe jejich metodiku.

        1. To nevyadalo jen na střízlivé vyhodnocení situace a šancí. Tam muselo něco přijít a být to tak velké, že ani velký medvěd za zády nebyl dost. Starý už nemá co ztratit

    4. Re: Eta

      Copak, copak, kofoly vám rozebraly nájemní byteček na prvočinitele?

      Jistý pán, který bude nepochybně chytřejší, než vy, ale jen o maličko, řekl, že názory nemění jen blbec.
      Máte s jeho tvrzením problém?

      1. Trambus , jisty nejmenovany vas pan , kterej meni nazory jako fusekle , nebo jako posrany podvlikacky , ktery se nehodi ,kdyz se politickej vitr zmenil
        a furt korouhvickuje a meni kabaty /a sou jich rovnou davy/ a ten vas a
        zarucene uber, nepochybne chytrejsi rekl.
        Ze , kdo nemeni nazory, je blbec. Inu , kazdej mame jinej vkus.
        Mozna myslel sam sebe. Bych rekl ,ze urcite.
        Bude zrejme tez politikem /plna vlada jich je dnes/, novynarem, vohnutelnym pouckarem , urcite verejnou nejchytrejsi vzdy , osobou u koryta a nebo neco podobnyho.
        Opakovani poucek za ucelem poucit machrovsky a pekne zpatra jine ,
        kdyz /poucen , jste se nechal zchytrovat pouckarem /
        o pronto dulezitosti zmenach nazoru ,znamena .
        Ze na takovy individuum neni zadnej spoleh.
        Kazdej den keca neco jinyho , lidem do obliceje..
        Nemam s takovejma problem. Pryc vod nich vzdycky , mam radeji jinou spolecnost.

    5. Akorát jste nepochopila ,,můj pohled na Vidláka,, on píše jinak než většina bere to ze všech úhlů, takže to vypadá že jednou je pro a pak proti ano je to jiné než jsme obvykle zvyklí mně osobně se to líbí. Navíc nikdy netvrdil že není neomylný a nechybující aspon jde z kůží na trch oproti většině.

      1. Vidlákův pohled z různých úhlů pohledu je mi sympatický a sám to i občas připomene. Já ale popsal v bodech, na první dobrou, období kdy to nebyl různý pohled, ale téměř bezmezná podpora. Kdy za svůj zvolený idol bubnoval a šturmoval. A dal jsem to do protikladu k Vidlákovu konzistentnímu levicovému pohledu (taky nic ve zlém), kdy to ale jaksi logicky skřípalo.

        1. Eto, Vy nečtete. Já jsem bubnoval na demonstrace a stokrát jsem říkal, že nezáleží na tom, kdo nás svolává, ale záleží na počtu lidí na Václaváku.
          A ano, demonstrace měly (a stále mají) moji bezmeznou podporu. Dokonce i teď budu na Rajchlovu demonstraci bubnovat… i když si myslím, že svoji příležitost už ztratil. A budu bubnovat i na demonstraci, kterou udělá Dufek. A vlastně i kdokoliv další, kdo o moji podporu bude stát.
          Já prostě chci co největší občanský protest. A je mi fakt jedno, kdo ho svolá. Jindra Rajchl byl minulý rok ten nejlepší. Udělal tři velké demonstrace. Škoda toho podzimu, ale co se dá dělat… demokracie je i právo dělat chyby. Demonstrace stojí milion korun. Jestli jako myslíte, že v republice máme tisíce svolávatelů s takovou portmonkou, tak good luck. Ve skutečnosti se do něčeho takového může pustit tak deset lidí a z nich půlka jsou odboráři.
          Okamura se k takovým počtům, které jsme udělali s Rajchlem, ani nepřiblížil.

          Takže si odpusťte kecy a pojďte mi to předvést. Tenhle blog čtou statisíce lidí. Ale jít s kůží na trh a v dnešní době se opravdu do něčeho pustit, to udělali jen jednotlivci. A ještě nás měří a váží ze všech stran a kritizují jakékoliv smítko, které na nás ulpí.
          Naše země opravdu umí plodit jen kacíře…

    6. docela jste mne pobavil/a, čím no tou buď svojí neschopností chápat, nebo nařízeně placenou. Kdo ví. Nevšiml/a jste si jednoho jedného. Vidlák totiž, pokud tomu rozumím já, nic netvrdí, nepřesvědčuje, nenařizuje co si myslet.
      On jenom to, co mu nehraje a skřípe či nezapadá pustí na sklo, protože ví, že zdejším myslícím stačí předložit ten problém a oni si jej přeberou sami. Lidi brouzdajíc po netu si sami najdou a vyhodnotí co je pravda a co podfuk. Hodně lidí hodně ví a ve většině případů co jsem stačila zaregistrovat – čas ukázal že měli ve svých nálezech a hodnoceních pravdu. Jedinou chybou dle Vás a mainstrému vč. věrchušky je že nechá lidi pátrat, hledat pravdu a nenechat se oblbnout.
      Tož tak

      1. Bych si po demonstraci prvni , vedene Vrabelem , si neceho povsim.
        A bylo ceho si povsimnout. /Treba toho rajchlovani../..Nejaky dojmy a skutecnsti.
        Tri velke megademonstrace .Ale nase zeme uz neni opravdu dobra.
        Opravdu?
        Vyslednej efekt .Je taky vyraz. Kvalita a kvantita, zase dalsi.
        A kdyz se do neceho pusti jednotlivec, si automaticky zaslouzi jen obdiv ,
        pro hrdinu..
        Jiny musi prestat a nebo sou prestany..Zajmy a zamery
        Chvilku predtim ste neuznaval ,ty velky utopicky.
        Ale ty nejvetsi obcansky ,sou nejlepsi.
        Mam pocit , ze vysvetlovani neni uplny..A z pozice prevahy na potlaceni pochyb ,
        prevahy nad nami. Nekoho, kdo ma za sebou ….

    7. Až jednou pochopíš, že tady ve skutečnosti vládnou fašisti s genocidní strategií, tak přestaneš plácat o levopravici.

  7. Je to pořád jenom prequel. Dokud se nespojí a nezesynchronizují demonstrace ve více (mnoha?) zemích EU, je to jenom upouštění páry. Vzpomeňte si na rozpad Východního bloku. Teprve když se začalo demonstrovat napříč blokem v časové synchronizaci, ledy pukly. A já o nějakých „internacionálních“ vazbách mezi nespokojenými občany jednotlivých zemí EU teda zatím fakt neslyšel. Pro Scholze, Fialu a další není žádný důvod k neklidu natož k panice.

    1. Tehdy před 100 lety prumerny nemecky bürger byl mladý a chudý, dnes je starý a bohatý, takže rozdíl. Ale mladý a chudý je dnes v Německu migrant a ten bude demonstrovat za něco úplně jiného, než ten prumerny nemecky bürger .

    1. kousek zpátky do Kotliny

      Neargumentuje, útočí na emoce.
      Euro by nám zničilo průmysl.
      Markéta Šichtařová poslala vzkaz ministru Dvořákovi.

      INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel v souvislosti s
      přijetím eura říká nesmysly. „Data jsou naprosto jednoznačná:
      ekonomové se shodují, že tento krok by nevratně poškodil ekonomiku
      České republiky,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová. V
      souvislosti s tragickou událostí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy
      tvrdí, že volání po zákazu zbraní není založeno na faktech ale na
      dojmech. Zbraň nezabíjí – zabíjí člověk, který se rozhodl zabít a jako
      nástroj si k tomu zvolil palnou zbraň či jakýkoliv jiný nástroj.

      „Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s
      otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná
      měna logickou budoucností,“ řekl v novoročním projevu prezident Petr
      Pavel. Podle Václava Klause to byl pro všechny občany České republiky
      blesk z čistého nebe, protože něco takového nikdo z nás neočekával od
      člověka, který s ekonomickými otázkami nemá vůbec nic společného.
      Čím si vysvětlujete, že laik v této problematice tak horuje za euro a
      ještě k tomu ve svém nejsledovanějším projevu?

      Kladu si stejnou otázku. Má prezident poradce, kteří za něco lobbují a
      tento názor mu podsouvají? Nebo je tak indoktrinován, že si sám myslí,
      že euro je pro nás užitečné? Anebo má prostě od někoho instrukce a
      splácí mu podporu při volební kampani? Nevím. Co ale vím, je, že
      prezident říká nesmysly, když mluví o euru. Jako ekonom konstatuji, že
      to je hodně nešťastné. Již pominula doba, kdy jsme mohli k euru
      zastávat neutrální postoj. Nyní jsou již podkladová data naprosto
      jednoznačná: ekonomové z řad státních i soukromých institucí se
      shodují, že tento krok by nevratně poškodil ekonomiku České republiky.
      Za velmi kontroverzní považuji už jen to, že vláda o vstupu do ERM II
      vůbec uvažuje jako o možnosti navzdory tomu, že je zcela v rozporu s
      odbornými doporučeními Ministerstva financí (MF) a České národní
      banky (ČNB). Ještě o jednu úroveň kontroverze dál je pak to, že
      prezident na přijetí eura nepokrytě tlačí.

      Zpráva o ekonomické sladěnosti Česka s eurozónou, kterou připravila
      odborná skupina zástupců MF a ČNB, objektivně konstatuje, že Česko
      bude zřejmě příští rok plnit některá z tzv. maastrichtských kritérií pro
      zavedení eura. Tato kritéria jsou nezbytnou podmínkou k tomu aby
      země směla žádat o vstup do eurozóny. A současně s tím odborná zpráva
      MF a ČNB – také objektivně – doporučuje nedělat v tomto směru žádné
      kroky, tedy o členství v eurozóně nežádat.

      Shodné stanovisko vyjádřili i ekonomičtí odborníci, kteří se účastnili
      jednání u kulatého stolu v Senátu na téma přijetí eura: proti přijetí eura
      se na tomto jednání kromě ekonomů z MF a ČNB postavili také například
      ekonomové za Vysokou školu ekonomickou (VŠE).

      Před jakými důsledky potenciálního přijetí eura ekonomové a akademici
      z řad státních i komerčních institucí varují?

      Objevilo by se krátkodobé zvýšení inflace skrze cenové úpravy
      bezprostředně po přijetí. Horší ale je, že by došlo i k dlouhodobému
      zvýšení inflace v horizontu desetiletí skrze zrušení kurzového
      konvergenčního kanálu a snížení úrokových sazeb. Efektem by bylo i
      zpomalení růstu HDP skrze odbourání autonomní monetární politiky,
      ztráta konkurenceschopnosti země skrze tlak na změnu struktury
      ekonomiky, snížení potenciálu HDP skrze snížení konkurenceschopnosti
      a zvýšení zadlužení skrze uměle vynucené snížení nákladů financování. A
      konečně velmi podstatné by bylo i ručení za problémy veřejných financí
      ostatních členů eurozóny.

      Přijetí eura se naivně vydává za vstup do VIP klubu. Při rozhodování o
      jeho přijetí mnozí podporovatelé eura přihlížejí k pouhým emocím.
      Přijetí eura však není otázkou emocí – jedná se o vysoce odborný
      problém. Tak jako se neurochirurg při operaci mozku nesmí řídit
      pouhými dojmy a zanedbávat vědecká fakta, tak ani o přijetí eura by
      neměly rozhodovat populismus a naivní emoce, nýbrž ekonomická fakta.
      A ta přijetí eura jednoznačně diskvalifikují z racionálních úvah coby krok
      trvale poškozující hospodářskou strukturu a konkurenceschopnost České
      republiky.

      Pár dní před koncem roku prohlásil ministr pro evropské záležitosti za
      STAN Martin Dvořák: „Koruna je jen pidiměna, proti které si každý může
      docela dobře vyskakovat. Místo toho je tu možnost být součástí daleko
      většího společenství, druhé největší rezervní měny po dolaru.“ To už
      neříká laik ale člověk, který za socialismu – konkrétně v letech 1978 až
      1982 – vystudoval obor finance a úvěr na Vysoké škole ekonomické.
      Podle Klause je to od obou pánů obrovský útok na český stát. Co byste k
      pidiměně a k útoku na český stát řekla?

      Švýcarsko je ještě menší země než Česká republika (viz 8,7 mil. obyvatel
      proti cca 10 mil. v ČR). No a…?

      Tohle je totiž přesně ta hloupá, iracionální emoce proti faktům. Házíme
      emotivními výroky a vydáváme je za ekonomická fakta či argumenty. A
      víte třeba, že Somálsko má asi 17 milionů obyvatel, nemluvě o rozloze
      jeho území, takže somálský shilin fakt není pidiměna – a chtěl by jej
      někdo u nás? Asi ne, že? Vnímáte, jak je tento „argument“ hloupý? Jak
      to vlastně vůbec není argument ale jen útok na emoce?

      Co je pro nás opravdu podstatné: přechod na euro by nastavil pro
      Českou republiku nepřirozenou míru úrokových sazeb a nepřirozenou
      úroveň mzdovou, což by vedlo k rozchodu produktivity práce od cen – a
      to zase invalidizovalo českou konkurenceschopnost. Prostě v
      dlouhodobé perspektivě bychom ublížili našemu vývozu, našemu
      průmyslu. Vždy jsme byli tradičně průmyslová bašta Rakouska-Uherska,
      a to bychom bez vlastní měny, která zajišťuje míru
      konkurenceschopnosti, během třeba desetiletí zničili!

      Petr Pavel celý novoroční projev četl ze čtecího zařízení. Během dvanácti
      minut bylo zapotřebí 22 střihů, často velice blízko sebe. Zaregistroval
      jsem výtku vůči České televizi, že jich bylo moc a některé nesmyslné.
      Málokdo si však uvědomil, že střihy byly nutné proto, že hlava státu
      nebyla schopna text přečíst souvisle a bez přeřeknutí. Navíc bylo podle
      projevu zřejmé, že Petr Pavel odříkává text připravený někým jiným. Po
      Václavu Klausovi, který sám piloval každé slůvko svého projevu a Miloši
      Zemanovi, který spatra řekl vše, co sám říci chtěl, máme na Pražském
      hradě… Koho tam vlastně máme?

      Čtoucí hlavu.
      Rozumím tomu, že zrovna novoroční projev dává smysl číst. Já sice
      mluvívám spatra, když mám veřejné vystoupení ale novoroční projev
      bych také buď četla, nebo mluvila podle poznámek abych nezapomněla
      na žádný bod. Ale – neumím si představit, že bych si nechala projev
      někým psát. To by znamenalo, že nejsem lídr, nýbrž loutka.

      Tři dny před Vánoci došlo k velké tragédii, když student Filozofické
      fakulty UK v její budově na Palachově náměstí způsobil smrt čtrnácti
      převážně mladých lidí. „Viníky hledat nechci. Viník je jeden a je mrtev,“
      prohlásil o den později ministr vnitra Vít Rakušan. „Viník této tragédie je
      jeden. Nehledejme další viníky, na které bychom mohli ukázat prstem,“
      skoro papouškoval v novoročním projevu Petr Pavel. Nemá veřejnost
      právo znát odpovědi na to, jak postupovala policie, jestli neselhala, jak
      to, že psychicky labilní člověk mohl získat zbrojní pas a nakoupit si
      zbraní jako do války a na spoustu dalších otázek? Co říkáte na tvrzení,
      že policisté a Vít Rakušan jsou placeni z veřejných peněz, takže ministr
      vnitra by se ze své práce měl veřejnosti zodpovídat místo hlášek, že
      viníky hledat nechce?

      Takhle jednoduché to není a na tuhle lacinou rétoriku nenaskočím. Viníci
      tu opravdu jsou ale nejsou to jména. Je to frustrace, jakou dnes lidé
      procházejí. Umím si představit, že během lockdownů se například mnoha
      lidem rozjela psychická nemoc. Hledání jednoho jmenovitého viníka je
      nesmysl a automaticky by vedlo k laciným pokusům zakázat zbraně. A to
      je to nejhorší, co by se mohlo stát.

      Je celkem snadné žhavé uhlíky myšlenek na zákaz zbraní rozfoukat do
      požáru, protože zbrojním průkazem (ZP) u nás disponuje jen 314 039
      lidí (údaj ke konci roku 2022), zatímco hlášených zbraní bylo ve stejnou
      chvíli 989 348. Neboli zhruba tři zbraně na jednoho držitele ZP. Takže
      drtivá většina veřejnosti ani nedrží ZP ani nedisponuje zbraní z titulu
      státní služby, proto má o zbraních jen velmi vágní povědomí přecházející
      mnohdy až do mýtů a chybných domněnek.

      Takovým laikům je snadné implantovat myšlenku, že zbraň rovná se
      nebezpečí, odzbrojení rovná se bezpečí. Politik, který prosadí plošné
      odzbrojení, pak před větší částí veřejnosti bude mít auru toho, kdo se
      zasloužil o větší bezpečí. A to už se v politické konkurenci počítá.
      Průšvih je, že tato rovnice – odzbrojení = bezpečí – je zcela chybným
      axiomem.

      O co své konstatování opíráte?

      Lidé, kteří nevlastní zbrojní průkaz, tedy nečetli zákon o střelných
      zbraních a střelivu, přemýšlejí obvykle podobně:

      Lidé bez znalosti zbraní obvykle stáčejí hovor k tomu, že „to by se mělo
      zakázat“. Realita je však následující: v řadě zemí západní Evropy jsou
      zbraně zakázané. A přesto počet útoků s palnou zbraní v západní Evropě
      nejen že soustavně roste ale je celkově vyšší než v České republice, kde
      máme mnohem liberálnější zákon. V Británii je dokonce zakázané nosit u
      sebe na veřejnosti nůž a další sečné a řezné předměty, které by se daly
      použít jako zbraně. A přesto počet útoků nožem v Británii stoupá.
      Konkrétní čísla: v USA, které jsou nejznámější masovými střelbami nejen
      ve školách, došlo k takové události jednou v 50. letech, 6x v 60. letech,
      13x v 70. letech, 32x v 80. letech a 42x v 90. letech. Po celou dobu
      přitom byly palné zbraně v USA dosažitelné, legislativa se v čase spíš
      zpřísňuje, než uvolňuje. Jinými slovy, pokud se neusnadňuje přístup ke
      zbraním ale roste počet masových útoků se zbraní, logicky příčina
      nemůže být v legislativě ale ve výchově, mentalitě a rostoucí frustraci
      ve společnosti.

      Lidé bez znalosti palných zbraní mívají pocit, že když člověk získá
      zbrojní průkaz a během půl roku si koupí pět zbraní, tak je to něco
      nenormálního, okolí by ihned mělo zalarmovat policii a ta by měla začít
      dotyčného ihned vyšetřovat. Pravda je taková, že policie u nás má
      přehled o každičkém náboji a každé zbrani, které si dotyčný legálně
      pořídí. Každý takový nákup je hlášen prodejcem a v případě zbraně i
      kupcem. Koupě zbraně, je-li člověk držitelem ZP, nejen že není něco
      divného ale naopak zbrojní průkaz si lidé pořizují právě proto aby si
      zbraň koupili. Vzhledem k tomu, že průměrný počet zbraní na jednoho
      držitele ZP je tři kusy ani pět kusů vskutku není něco, co by mělo policii
      zneklidnit.

      Argumentovat tedy počtem střelných zbraní, které si nakoupil student
      filozofické fakulty před vraždami a před útokem ve své alma mater, což
      mohlo policii upozornit na jeho nebezpečnost, považujete tedy za
      nesmysl?

      Nestřelci mají obvykle pocit, že nebezpečnost toho kterého útočícího
      magora byla vysoká, protože se třeba zpětně zjistí, že vlastnil hodně
      zbraní. Tito lidé si obyčejně neumějí představit realitu, totiž že opak je
      pravdou. Blázen, který s sebou vleče několik střeleckých tašek s několika
      zbraněmi různých ráží, je svým nákladem pouze omezován v pohybu a
      stejně v praxi nemá šanci je všechny použít. Když například speciální
      jednotky nastupují do akce, berou si jejich členové s sebou jednu
      dlouhou a jednu krátkou zbraň, protože větší počet prostě nedává smysl.
      Nejsme chobotnice abychom mohli v pěti končetinách držet pět zbraní.
      To už větší smysl by dávalo, kdyby si s sebou útočník vzal více zásobníků
      a více střeliva ale i to přestane od určitého bodu dávat smysl, protože
      velké zásoby střeliva prostě neunese aniž by byl zásadně omezen v
      pohybu. Společenská nebezpečnost útočníka tedy rozhodně neroste s
      počtem vlastněných zbraní ale roste s hodinami jeho taktického výcviku.
      Analogicky to platí i pro ráži: větší ráže je sice průbojnější ale hmotnost
      takového střeliva opět útočníka značně omezuje.

      Taková omezení proto nemají logiku ačkoliv nestřelecká veřejnost na ně
      ochotně kvůli neinformovanosti slyší.

      Tohle vše uvádím jen pro dokreslení, že volání po zákazu zbraní není
      založeno na faktech ale na dojmech. Fakta jsou totiž následující: zbraň
      nezabíjí – zabíjí člověk, který se rozhodl zabít a jako nástroj si k tomu
      zvolil palnou zbraň či jakýkoliv jiný nástroj.

      Když jsem začal s otázkou, zda veřejnost má právo znát odpovědi na to,
      jak postupovala policie, nečekal jsem , že u ní zůstaneme tak dlouho.
      Nepletu se, když si začínám myslet, že velká mediální pozornost
      věnovaná těmto případům vám není moc po chuti?

      Proč se vyšinutí jedinci rozhodnou zabíjet? Důvodů je víc. Jednoznačně
      nebezpečné je to, že média místo toho aby jen suše oznámila, že tam a
      tam se odehrála taková a maková událost, začnou vždy z události dělat
      několikadenní senzaci. K té se začnou přidávat politici celého světa,
      nemluvě o smrštích na sociálních sítích. A ve frustrovaných vyšinutých
      jedincích, kteří se cítí uťápnutí a přehlížení, se začne probouzet touha
      také si užít svých deset minut „slávy“.

      Moc užitku neudělá ani snaha o zákaz palných zbraní, naopak. Vezměte
      šílenci palnou zbraň – a použije něco jiného, třeba auto. Z
      Československa je nejznámější případ Olgy Hepnarové ale ze západní
      Evropy známe z nedávné doby mnohem děsivější případy a není jich
      málo. Množí se. V poslední době jsme o nich slyšeli zejména z Německa
      (útok kamionem na vánoční trhy v Berlíně) a Francie. Asi největší
      pozornosti se dostalo útoku z Nice v roce 2016, na místě zůstalo 84
      mrtvých a přes 200 zraněných. Co teď řeknu, nemá znít cynicky ale
      uvědomte si: takovou bilanci by osamělý střelec, který s sebou vleče
      střelecké tašky s pěti zbraněmi, nedokázal docílit. V tomto smyslu je
      společensky méně nebezpečné, pokud se lidská zrůda demaskuje tím, že
      vytáhne samonabíjecí pušku, protože nejen že napáchá zla méně ale
      také dá okolí více šancí na zneškodnění útočníka; zrůdu v kamionu nebo
      stavebním buldozeru na náměstí ale nezastavíte.

      Žádné omezení střelných zbraní by tedy v Česku nemělo být na stole?

      Zamyslete se: ne náhodou se Asociace obranného a bezpečnostního
      průmyslu jmenuje, jak se jmenuje. Zbraně jsou totiž nástroj, který se dá
      použít různými způsoby k různým věcem. A drtivý podíl držitelů
      zbrojního průkazu blížící se 100 procentům si zbraně pořizuje buď pro
      sport typu biatlon, nebo myslivost, nebo obranu. Opakuji, pro obranu.
      Třeba proto aby dokázali zastavit frustrovanou zrůdu, která chce svých
      deset minut mediální pozornosti. Odzbrojte tyhle lidi a bude to, jako
      byste otevřeli stavidla a dali zrůdám zelenou. V roce 2022 v Indianě v
      nákupním centru spustil střelbu muž s puškou, načež ho zastřelil
      ozbrojený 22letý civilista.

      Pokud by dnešní změkčilá, frustrovaná společnost méně fňukala nad
      klimatem, méně se sebeobviňovala za svou pouhou existenci a produkci
      CO2, méně hledala domnělé viníky v lidech, kteří berou život a své
      bezpečí do vlastních rukou a pořizují si zbraně, možná by část této
      společnosti došla k názoru, že místo hledání domnělých viníků máme
      hledat příčiny ve frustraci mladých lidí. Je to vskutku velmi frustrující,
      když máte pocit, že „na vše máte nárok“ a přitom to, na co „máte
      nárok“, tedy životní štěstí, pořád nějak shůry nedostáváte. Je to vážně
      velmi frustrující, když slyšíte, že vaše pouhá existence produkcí CO2 ničí
      svět a tedy jste coby nositelé dědičného hříchu vrazi planety. Kdyby se
      tahle frustrovaná generace vybodla na tuhle mystickou ideologii, možná
      by i měla čas domyslet, že minimálně část obětí jsme schopni zachránit,
      pokud se budeme bránit – legálně nošenými palnými zbraněmi.

      Tak na závěr trochu jinam. Má význam sledovat jeden z největších
      ekonomických experimentů, do něhož se hned po svém uvedení do
      funkce pustil nový argentinský prezident Javier Milei, nebo šoková
      terapie s prudkou devalvací národní měny, masivním rušením dotací a
      subvencí, zrušením poloviny ministerstev, s plánem na zásadní
      liberalizaci trhů, privatizaci, reformu pracovního práva, zrušení centrální
      banky a na mnoho dalších věcí včetně přechodu z pesa na americký dolar
      jako národní měnu, nemůže tímto způsobem argentinskou ekonomiku
      uzdravit?

      Já Mileiovi strašně moc fandím. Ohromně si přeju aby uspěl. Dávám
      tomu šanci tak 50 %. Ale ne proto, že by šel chybnou cestou – jde na to
      zatím výborně. Ale určitou dávku skepticismu a opatrnosti si udržuju
      proto, že si uvědomuju, jak ohromně těžké to Milei má. Opozice ho bude
      chtít smést. Bude muset být neskutečně politicky obratný a tvrdý aby to
      ustál. Zatím si počíná výborně, nemarní čas a postupuje systematicky
      správně. Za rok to bude ještě těžší, protože země bude čelit hluboké
      recesi, kterou jeho kroky vyvolají. Ale pokud se udrží čtyři roky, už bude
      dobře, protože země se nastartuje k prudkému růstu – a pak už jej
      málokdo bude chtít svrhnout. Já si tedy moc přeju aby udržel dosavadní
      kurz po další čtyři roky, potom už by Argentina předvedla doslova
      ekonomický zázrak. Ale neumím odhadnout, zda se mu to podaří.

      Co je podstatné: pokud Argentina uspěje a Milei se na tom těžkém
      počátku udrží a nebude svržen, potom argentinský zázrak, který by
      nutně musel následovat, inspiruje i další země. A ty se mohou
      rozhodnout jít stejnou cestou. To je obrovská naděje!

      1. y34:

        A není ten váš příspěvek moc dlouhý? Já ho ani nečetl. Snad by stačilo dát odkaz a kdo má zájem , tak si to přečte. Tohle je zasírání diskuse.

          1. Aha, takze, kdyz nekdo nechce precist odkaz, tak vy mu to proste narvete do obliceje cele… udelejte tohle v realu a brzo vam nekdo neco do obliceje narve taky.

            A male tajemstvi. Jestli si myslite, ze kdyz tu nekdo uvidi takovouhle predvanocni uctenku, tak si ji precte, jste na omylu. Preskoci to uplne stejne jako odkaz, jen trochu vic opotrebuje mys.

          2. Y34:
            Nesnažte se být důležitější, či zajímavější, než jiní.
            Tím dlouhým špalkem důležitější, ani čtenější zcela jistě nebudete – je to přesně naopak.
            Jen to tu zasíráte na délku – zbytečně, stačil link pro ty, které to zajímá.
            I já to přeroloval, protože mě zrovna Šichtařová nezajímá už dávno.
            Přihřívá si jen svou poradcovskou polívčičku, kde se dá – a vy jí to žerete, jako celý ten iDěs blbečků na blogu.

            1. To jsem ráda že, jak je možno si přečíst, nejsem zdaleka sama. A zrovna na Šichtařovou mám úplně stejný názor jako Občan. Kdyby to alespoň bylo od člověka, kterého stojí za to číst (například Foldyna, Skála, Hampl a někteří jiní), tak bych možná tu strašnou kládu přelouskala.

          3. Kdyz neni vlastne co preskocit. Tisice abstrakci umorilo ..
            Predpovedi na dlouhy casy dopredu.
            Co nekde nastartujou a nic vo tom, jak..Starty se startujou klavesnici.
            Snuska a bliti poucnych blabolu , vodevsad pracne sebranych..
            Ale neexistujicich. Na jednu hromadu..
            Podstatny je pokud…Vodkdy je pokud podstatny.
            Lepsi je navstivit pokud !!! mozno , psychpeci. Ale v podstate!!! ,nepomuze.
            Opozice chce smest. Beda , neni mozny sdelit jak a ktera ta zla
            opozice se na nej chysta a za co ? Udes.

      2. Stejně jako Milan44 – dávejte, prosím, raději jen odkazy, protože ty texty jsou strašlivě dlouhé.
        Navíc třeba pro mě je Šichtařová krajně nedůvěryhodná (spolu s Pikorou), takže jsem to ani nedočetl.

        Ohledně Miei (-ho či -ie) – další, který dostane Argentinu do ekonomické katastrofy. Před ním takových byl celý zástup a po něm budou další. Většina z nich navíc utopila veškeré protesty v řekách krve.
        Ale jestli si z toho chce brát Šichtařová vzor, tak rozhodně beze mne.

      3. Hodnocení šancí Ssoudruha Javiera Mileie a Argentiny se jí příliš nepovedlo. Ta loutka banksterů je škodnou, nikoli spasitelem.

        1. Zhrzení liberálové, kteří pomáhali k moci ODS a jejím pohrobkům, teď stále zoufaleji vyhlížejí spasitele, který konečně vytvoří liberální Boží království na zemi, protože bude jediný pravověrný, který uzřel liberální pravdu v její božské nahotě. Nějak jim nedochází, že je opět jejich naděje marná, protože liberalismus není ona dokonalá platónská idea, k níž tak upírají své vnitřní zraky, ale to reálné, co máme všude na západě a slouží pouze a jen k bezuzdnému bohatnutí nemnohých a budování nové totality.

        2. Don’t cry for me, Argentiiinaaaa . /Neplac Argentyno/.
          V Argentine se najde urcite mnoho nadsenych , nedockavych, resit nase bezprostredni problemy. Mozna ten hlavni ani nevi ,ze existujeme.
          Nekdy pripomina sceny z hroznyho krvaku a filmu, Texas chainsaw masacres ,
          protoze krici a pobiha po jevistich s motorovou pilou a hodne s ni mava na vsecky strany , ukazujou ..A nevi se na co..A proc.
          Jest pry bankerem a ekonomem. /Akademikem/.
          Tezky na takovym najit neco normalniho. Podoba se vnejskem cloveku ,tojo.
          Asi je to lehkomyslnost se takovymu priblizit.
          Nekonecnych mega 3 metry, mozna delsi ,prispevek.
          Vo logicky budoucnosti , co to asi je.
          Tenhle je mozna svetovej rekord.

      4. Naprosto skvělý příspěvek, který by si měl přečíst každý! Nejlépe by bylo udělat z něho samostatný článek! Tady v diskuzi zůstane opomenut… pane Vidlák, bylo by to možné? Předem děkuji.

  8. https://pbs.twimg.com/media/GDQz2baXkAA5dcU?format=jpg

    Lidl nabízel zákazníkům kapry z Ruska. Rychle jsme je stáhli z prodeje, brání se řetězec.
    „Mražený kapr původem z Ruska tvořil naprosto zanedbatelnou část nabídky v rámci předvánočního prodeje kaprů. Ihned po zjištění země původu byl kapr stažen z prodeje,“ upřesnila mluvčí.

    Ještě že jsem omylem nesnědl ideologicky závadnýho kapra, to bych nepřežil.

    1. Re: pithart

      Ideologicky závadný kapr nevadí.
      Daleko horší by bylo, kdyby vám MLČEL RUSKY ve vaně.

        1. Proč dovážet z ciziny kapry, kapr je národní ryba a jsme soběstační a ještě sami můžeme vyvážet. Vidíme, jak řetězce ničí trh.

          1. Globalni kapitalismus funguje nejlip, kdyz se vozi mrkev z Indiany do Arkansasu, a naopak. Nebo skopove do Anglie z Noveho Zelandu, a anglicke skopove se vyvazi na Kontinent. A buske orisky jsou lacinejsi v Georgii z Noveho Mexika nez z Geogie. Jsou to holt kouzelnici… pardon… cernokneznici…

      1. Ale musí předtím projít nějakou vysokou funkcí v NATO. A najmout dobrého vizážistu. Jinak není problém.

  9. Média to o Německu vymlčují. Zatím jediná zpráva byla na jednom hudebním rádiu v dopravním zpravodajství. Pečlivě tam vyjmenovali obory a akce, kterých se to bude týkat a pak to přikryli tím, že z toho mohou být dopravní komplikace. (že takové „gerila“ zpravodajství uslyším v 21. století bych nikdy neřekl)

    1. Na Radiožurnálu ani slovo. A to ani v Zelené vlně o tom, že do Německa jsou uzavřené některé přechody.

  10. Postarat se o slzy v liberálních očích po volbách sice můžeme, ale se zavedením korespondenčního hlasování je prakticky jisté, že strany jako Top 09,KDU a ODS „zázračně“ dosáhnou nad 5. Jinými slovy budou sice slabí, ale s touhle volbou se jich už nezbavíme.

  11. Koho by to napadlo –
    na baterky letadlo.
    Za ním žádné emise
    ani žádná demise
    toho, kdo to prosadil
    a na trůn se posadil.
    Se solárním nabíjením.
    Provázené zabíjením
    těch, co mají ropu,
    s mozkem lidoopů.

      1. Tak este posledni veta,
        nashledanou,
        nevi co chteji ,aspon voboje,
        ale nedaji pokoje ,
        dokud to nedostanou.
        Na konci sveta.

  12. Dvacatero Fiallahovy vlády.

    1. Nezatopíš.
    2. Neposvítíš.
    3. Nespláchneš.
    4. Nepoužiješ teplou vodu.
    5. Neznečistíš vodu a vzduch.
    6. Nepojíš masa mimo hmyzu.
    7. Nepoužiješ fosilní palivo.
    8. Nebudeš volit tajně.
    9. Nebudeš věřit jiné pravdě.
    10. Koupíš si bunkr Andora Šándora.
    11. Neodejdeš do důchodu.
    12. Nebudeš žádat valorizace důchodu.
    13. Nepoužiješ hotovostní platbu.
    14. Necháš se očkovat.
    15. Nepožádáš léky a lékaře.
    16. Nebudeš potřebovat doklady.
    17. Nebudeš proti inflaci.
    18. Nebudeš držet zbraň.
    19. Nebudeš se zadarmo učit.
    20. Nebudeš žádat mír.

    K tomu ti dopomáhej Fiallah Petr, Rakušák Víc,
    I Pekařová s Adamem, i Maryjan a Dredař.

    1. A to jsem zapomněl další:

      21: Nebudeš bydlet.
      22. Nebudeš zachovávat bílou rasu.
      23. Nebudeš jen mužem nebo ženou.
      24. Nekoupíš jinde, než v řetězci.
      atd…

      1. Re: Ládik!!!

        Prosím, prosím, smutně koukám a žadoním, abys v sedmatřicátém přikázání zakázal lidem chovat a žrát ryby, které mlčí rusky. Dva lidi mne za to pochválili, tak možná jednou budu hen ten mladý, chytrý a krásný.

        1. Přijdete sice z východu, ale jdete stále na západ. A naopak. Jó, s tím cimrmanovským severním pólem je to jinak, tam skutečně změníte směr pochodu

    2. Sesumírováno:

      Dodatek č. 1:

      21: Nebudeš bydlet.

      22. Nebudeš zachovávat bílou rasu.

      23. Nebudeš jen mužem nebo ženou.

      24. Nekoupíš jinde, než v řetězci.
      25. Jsou 3 světové strany: sever, západ, jih.
      26. Nepooráš.
      27. Nevyrobíš železo.
      28. Nepostavíš investiční celek.
      29. Nevyučíš potomky řemeslu.
      30. Zapomeneš historii.
      31. Nebudeš lpět na své národnosti.
      32. Nezkontroluješ svého nadřízeného.
      33. Budeš demokrat.

        1. Se potom se muze zjistit , ze co vlada povolila, treba za 3 roky ,potom zase nedovolila a zpetne zakaze a potresta vsechny.
          V pripade otroctvi uz to plati , co bylo pred 200 rokama , co nektery
          tenkrat udelali se dnes tresta.
          Dyz se votrokari nedozili ,nevadi , mame akademika zakonodarce ,
          vydavaji zakony na plny pecky
          vodserou si to dneska nevinny, jako vzdycky..

  13. Jakobyste nevěděli, že si ty problémy vyrábějí na zakázku samy politické mafie. A teď se můžeme podívat, jak je budou řešit. No, myslím si, že spíš mají strach, aby těch problémů bylo dost, aby to mohli „řešit hodně dlouho“. . Takže typuju, že se vytasí eště s něčím novým.

    1. CO TAK DO DISKUSE POD ČLANEK DAT ZA ČESKOU REPUBLIKU Program Národní Záchrany a potřeb👍🇨🇿.

      Nikdo ho NECHCE pochopit možná,že ho pochopí ten zmetek Kraďousek a dá i u nás tu lavinu do pohybu a může doufat,že ho nezavali.
      V Německu už zemědělci zformulovali prvních 5 svých požadavků,jinak se budou zlobit.

      PRVNIM POŽADAVEKEM LAVINY JE ,ABY JEDNO SVETLO TAMNI SEMAFOROVE KOALIC.E VYPLO🐸💥
      a pak bude možná klid👹🌈.Asi to je rána z milosti .No ni?

      Sakramente co to je husitko AzKSH, to chtějí ,aby tam v zahranici vláda padla a byly nové volby?
      Je to pravda nebo ne?oooooo

  14. Je tady ještě jeden aspekt k zamyšlení, a to je mezinárodní koordinace protestních akcí. Protistrana je koordinovaná až až, nakonec na to mají i nadnárodní korporaci zvanou Evropská unie, kterou zatím plně ovládá. Když se v jedné zemi zvedne vlna odporu, v jiných zemích je klid a tamější věrchuška má „klid na práci“, mimo jiné i na podporu souvěrců u moci v zemi, kde se protesty odehrávají. Kdyby se ale udělala koordinovaná akce třeba francouzských žlutých vest a německých a nizozemských zemědělců, katalánských separatistů atd. (i u nás by se snad někdo našel), to už by muselo režimem pořádně zamávat.

    Samozřejmě vím, že to není lehký úkol, ale kdybyste měli někdo osobní kontakt třeba na pana Petra Bystroně, co mu to zkusit navrhnout?

    1. Re: SB

      Vrhnout můžete, z čeho je vám libo. Nutelína nesejmete, ten se nedá, ani kdybyste mu vypálili Strakovku do základů.
      To by snad musel přijít apgrejdovaný dýmějový mor, anebo nová forma malomocenství, aby utekl.

      1. Fakt je, že poslední fraška kolem Jurečkovy „nabídky rezignace“ vaši tezi naprosto potvrzuje… ale mohli by popadat všichni kolem a Profesor Nutella by zůstal jako ten pověstný kůl v plotě.

        1. re: SB

          Možná mi nebudete věřit, ale věřte tomu, že z toho nemám vůbec žádnou radost.
          Kuwa, všichni vidí, že okolo nich sviští všecko do řiti a Nutelín První je v klídečku a FURT mele ta svá hovínečka…

          1. Nuttleiér si myslí, že se nic neděje. Že maximálně jednoho dne prohraje volby, dostane nějakou rentu/trafiku v nějaké korporaci nebo neziskovce či EU úřadu a k tomu si bude někde pro zábavu profesurkovat. A důchodu sepíše paměti. Kde to má chybu? Proč by se měl stresovat?

  15. Zdravím Vidláku,

    už podruhé, v krátké době, zmiňuješ p. Dufka. Minule to bylo jako jediného skutečného odborářského předáka.

    Bohumír Dufek žádní odborový předák není! Stane se jím pouze v případě, kdy do své agendy zařadí požadavek na snížení daňového zatížení samotné práce. To je v ČR jedno z nejvyšších v Evropě (ne-li ve světě). Díky tomuto stavu se spoustě podnikům a montovnám finančně vyplácí dovážet „agentůrní pracovníky“ z území mimo ČR a zaměstnanci nejsou třeba.

    Jinak bych navrhoval zavést nový politický druh – Sup Kalouskovitý (likvidátor „politických mršin“) 😉

    1. Re: GB

      TVL, to jsou zase kecy v kleci. Nejvíce zdaněná pracovní síla. Nějaké podkládky vaší bajky bychom neměli? A se zeměmi, kde se neodvádí socko a zdravko, sem vůbec nechoďte. Otakové skfjelé státy tady nikdo zájem nemá. Leda s výjimkou potenciálních budoucích výběrčích a rozkradačů.

        1. Jdi do prdele s tema kecama.
          Odborovy predak je kazdy, kdo predseda nejake odborove organizaci.
          Na tvoje podelany podminky tu neni nikdo zvedajej.

          1. Zdravím demagoga Sakuru,

            Mám na mysli odborového předáka na základě jeho odváděné práce a ne to “co má napsáno na vizitce”.

            Čím je menší zdanění práce, tím více zůstane zaměstnancům peněz po zdanění.

            Pokud výše uvedené nechápeš, tak je mi tě líto.

            Dále se tě chci zeptat, kdo ti dal funkci tiskového mluvčího, že tady odpovídáš “…tu není nikdo zvědavej…”? Za koho to mluvíš, ať si to vyjasníme?

            1. Odborovej predak ,
              na prave delniku je lajdak.
              Potom se nevi , kterej
              to je a kterej zas neni.
              Dyz se nevi kdo to je,
              vyhazovac na klavesnici rajtuje
              a terorbus ,vsecky vyhazuje..

              1. Střet levicového a pravicového pohledu na svět. Jen ten levicový je zase doplněn urážkami. A do toho se namotá trh, který si to svojí optimalizací (OSVČ, Scwarz systém, agenturní pracovníci, dceřiné společnosti, šedá ekonomika, …) vyřeší, takže levicová očekávání se zhroutí.

        2. Re: GB

          Za prvé bych ocenil, kdybyste mi netykal.
          Za druhé mne NEZAJÍMÁ, kolik peněz odvádějí za zaměstnance jejich otrokáři – pardon – zaměstnavatelé.
          Za třetí mne zajímá, KOLIK PROCENT v porovnání k čisté mzdě odvádějí otrokáři v jiných EVROPSKÝCH strátech. Pochopitelně do toho nezapomeňte započíst i odvody odborovým centrálám, podnikovým fondům, blablabla…

          Až to spočítáte, ozvěte se, nejlépe pak ve formě článku, který vám tady Vidlák, anebo H … pardon – Alef rádi pustí na sklo.

      1. Trambusi, nechte ho žvanit a přežvykovat plevy.

        On si – jak předvedl uvedením odkazu na E-15 /ne, není to ta známá E-55/ plete základní pojmy – „zdanění práce“ a „celková daňová kvóta“.
        Také nezmiňuje, že vybrané daně erár používá k přerozdělování, které v naší zemi patří tím pádem automaticky k nejvyšším, včetně veškerých sociálních transferů podpory /na tom E-15 je také země s nejnižší daňovou kvótou – je jí Chile, ale tam by se mu jistě jít nechtělo/.
        Pokud jde skutečně o „zdanění práce“ zaměstnanců, čím je v užším slova smyslu míněna daň z příjmů fyzických osob /v širším slova smyslu i odvody zaměstnavatelů, pro které jako základ slouží výše vyplacených mezd/, pak je to v onom odkazovaném článku až na samém konci – tam to asi nedočetl – cituji –

        „1993 – po založení samostatné České republiky fungovala progresivní daň z příjmu. Než zanikla, tak například v roce 2007 platila čtyři daňová pásma podle výše příjmů se sazbami 12, 19, 25 a 32 procent.
        2008 – ODS prosadila rovnou daň 15 procent. Aby státní rozpočet neutrpěl ránu, byla zároveň zavedená superhrubá mzda, která změnila způsob výpočtu daně z příjmu. Ta způsobila, že nová sazba ve skutečnosti dosahovala 23,1 procenta reálného zdanění. …..
        2021 – superhrubá mzda byla zrušena, hnutí ANO s ODS prosadily ponechání daně z příjmu na 15 procentech.“

        Že Babiš a spol. při zrušení superhrubé mzdy učinili úlitbu živnostníkům, a proto místo sjednocení daně z příjmů na úrovni 19 procent /zvýšení „živnostenské“ daně o 4 procentní body/ rozhodli o zavedení daně z příjmů fyzických osob na 15 procentech, a tím zasadili příjmové stránce státního rozpočtu drtivý úder, to je už jiná věc.

        No, a tak.
        L.

        1. Re: Lex

          Shrnul jste to dobře, snad s výjimkou termínu „složená daňová kvóta“ (?), kterýžto jsem kdysi slýchával.
          Ale předesílám, že nejsem ekonom, tudíž jsem velice dalek toho, abych si vás jakkoli dovolil opravovat. Je to jen chabý pokus o apokryf z mé strany, abych si připadal mladší a krásnější a samozřejmě chytřejší.

          Jinak soudruzi v E-55 si můžou psát, co chtějí. Pokud precizně nedoloží svá hovna – pardon – tvrzení zkopírováním ofiko zdrojů z jiných států, jsou jejich plky na stejné úrovni, jako výlevy zdejšího soudruha Bojlera, nebo jak si to vlastně říká. To jest hmoty, která se obvykle umísťuje do zařízení, zvaného HNOJNÍK.

          1. Jasněže ofiko termín zní „složená daňová kvóta“, ale nechtěl jsem se k tomu vracet, ve výsledku oba termíny „celková“ a „složená“ znamenají totéž, tj. celkovou daňovou zátěž občana /která se i tak dost liší od postavení jednotlivce v „v historicky určitém systému společenské výroby, svým vztahem (většinou zajištěným a vytčeným v zákonech) k výrobním prostředkům, svou úlohou ve společenské organizaci práce, a tudíž způsoby nabývání a velikosti onoho dílu společenského bohatství, jímž disponují.“
            Což platí i pro mne jako důchodce.
            L.

    2. Ano, to je nejlepší… odmítnout jakéhokoliv spojence a jít do boje proti globálnímu kapitálu a globálním silám úplně sám…
      Já s dovolením budu s Dufkem spolupracovat mimnimálně do té doby, dokud budeme mít shodné zájmy.

      1. Zdravím vidláku,

        můžeš mi prosím vysvětlit, čím jsem odmítl spojenectví s p. Dufkem? Je to tím, že jsem si dovolil jeho dlouhodobé působení v odborech podrobit kritice? Nebo je to něco jiného, co tam není přímo napsané a ty jsi to vydedukoval?

        PS: Pokud na jakoukoliv kritiku či nesoulad v názoru budeš reagovat tímto způsobem, tak ti to spojenectví s p. Dufkem nevydrží, jako nevydrželo spojenectví s p. Rajchlem.

        1. Vybira Dufek clensky prispevky. A dlouhodobe..A kolik a co potom
          s nima dela..V kazde rocni dobe.
          Utoci a dozajista ,spocitany to ma globalista..

  16. S tema sochama moai, klobouk dolu. 🙂

    Podle Wrightovy Male historie sveta — uz to tak jede nekolik tisicileti… furt dokola… tak tam popisuje kolaps doby bronzove…

    1. Ignorování problémů, chronické války, přebujelá vládnoucí třída nedokáže provést reformy
    2. Více téhož, rychleji – lpění na zakořeněných názorech a praktikách, okrádání budoucnosti, aby se zaplatila přítomnost, utrácení posledních zásob přírodního kapitálu na bezohledné hýření elit
    3. Zničit vše do základů: několik generací prosperity (pro vládce), po nichž následuje kolaps, z něhož se jižní Mezopotámie nikdy nevzpamatovala

    1. Re: Vevča

      A kterou jižní Mezopotámii myslíte?
      Pokud si matně pamatuji, byla celá Mezopotámie někdy v 6. stol. př. n. l. připojena k perské říši ve formě personální unie, kterou zrušil Xerxes I. a byl šmytec.

      1. Myslim, ze autor minil tu jizni Mezopotamii, co potom az do dnes je poust. Tehda to byla neuveritelne urodna zem… hodne mokrin pro lovce a sberace, potom vysoka urodnost se zavlazovanim…

    2. Současní majitelé liberální demokracie a centrálních bank KoZa nejsou hospodáři, ale lupiči. V podstatě věční revolucionáři. Páchají krize a války, protože v ničivosti spatřují výzvu a smysl svého bytí. Naději na posílení moci. CBDC. Agenda 2030. Great Reset. Jediná světová vláda. Transhumanismus.

      1. NIKDO Z VOLICU FORMACE SV NEMUŽE ZA TO ,ŽE STREJDA MARX NECHAL v KAPITALU DIRU.

        Tou teď proudí na naše hlavy sračka ideologie NEOMARISMU tedy Parlamentem odsouhlaseneho Policejního statu.
        Došlo to tak daleko ,že tato nenávistná ideologie poprvé v historii vraždí svoje nositele dokonce na prevenci masoveho vraha tam policie nemá čas-musi zneužívat svého námi voliči ropuśaova aparátu k pronásledování volicu ,kteri pomalu chápou, že beze změny režimu dřevního kapitalismu bez přivlastkú rozumejte skrupulí to nikdy dále nepůjde,což ukazuje zkušenost predchozich let ,kdy zpupní uchvatitele moci chtějí domorodé voliče nejprve namontovat do bídy ,zavřít jim ustá cenzurou JOURY nominované ANO fertem 🔔a pak je dát pobít ve válce,pokud se jí nebudou bránít dostanou to přikázáno zákonem jako na Ukrajině kde to má ten cirkusovy klaun a už všude namísto pronásledování zločinců dává i náš ministr vyvěšovat provokativně jeho vlajky ,dokonce na universitě ,aby tam ty tzv humanisticke fakulty vyučovaly nenávistný bankstersky neomarxismus potencionalnich vrahü demokracie ,kdy menšina kavárenských povaleču 🌈👹🐸má poroučet většině a nakonec sama skončí v zákopech války .No ní?

        Paní husitko AzKSH ,nevidíte,že voliči se dají vadný. režimem okrádat o dvě třetiny příjmu a GR tv jim nechce dovolit dát na sklo prvních prý svatých postulátu PNZ a na všechny koncesionáře zvysoka kadi,hlavně když mu to sype 🔔💥,všichni tam jsou,spokojeni a ani když jim zdraží pivo to s nimi nehne***?

  17. Trochu OT, ale nepříliš.
    Dostalo se ke mně video z TikToku, jako soubor, ne jako odkaz. Časem ho mohu zkusit někam umístit a odkaz doplnit.
    Obsahem videa je Orbánův projev, doplněný o české titulky. Orbán si v tom projevu, pokud jde o brusel, opravdu, ale opravdu nebere servítky; odesílatel mailu si klade otázku, jestli náhodou Orbán už nevystupuje z EU.
    Orbán z EU zřejmě nevystupuje, to by jistě prosáklo aspoň do dezolátních médií. Ale možná se v Maďarsku něco děje, a možná by stálo za to vědět, co. – Mohl by to být další valící se balvan.

        1. Chápu, ale může komukoli cokoli vložit do úst. No, snad je to, alespoň prozatím, při pozorném sledování záznamu poznat.

    1. V Maďarsku Soroš pěstuje libtardy, ve velkých městech především. Podobně jako na Slovensku.

      Globalisté se chystají zaútočit na vládu Viktora Orbána, kterého nemají rádi

      Populární maďarský list Magyar Nemzet zveřejnil další sérii článků o pokusech zámořských globálních plánovačů dostat v této zemi k moci své nohsledy a skoncovat s nezávislou politikou vlády Viktora Orbána.

      OSF, Sorosovy středoevropské univerzity (CEU) a Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR), jejímž členy jsou i (kolaboranti) Koranyi a Baynai. Podle jeho biografie zveřejněné na webu OSF se jeho články objevily mimo jiné v New York Times, Guardian, New York Daily News, Reuters a Politico. tento seznam také poskytuje dobrou představu o sféře vlivu Sorosova klanu v mezinárodním tisku.

      Mladší Söröš obvinil Maďarsko a zároveň Polsko z xenofobie a nacionalismu s tím, že
      „ohrožují otevřenou společnost v celé Evropě.“

      Syn spekulanta (kosher poskoka majitelů BlackRocku) opravdu chtěl zaplavit Evropu statisíci migrantů z Blízkého východu a Afriky. A i nyní je to jeden z jeho „pevných nápadů“.
      https://fondsk.ru/news/2024/01/01/pod-pricelom-vengriya-soros-mladshiy-atakuet-evropu.html

      1. Kdyz je pro tak hlasityho poolitikaaa, Orbana EU tak spatny ,Madarsko tak vokrada , proc nevystoupi .
        Proc se drzi EU jako hovno kosile.
        Nebo ma zaclanet a odvadet pozornost , tema kecama..
        Aby v EU meli co resit a nestarali se, do ceho jim nic neni.

        1. Odpověď je jednoduchá. Dělá to, co je pro Maďary momentálně výhodné. Což vystoupení v této chvíli není. Vyčkává, kdy se to rozsype samo a chystá se ne to. My bychom měli také.

  18. Německé i české elity nemají žádný plán B, který by jim jejich transatlantický bratr povolil, mohou dělat jen to, co svého času dělaly elity na Velikonočním ostrově. Dochází nám dřevo při výrobě soch Moai? Musíme vyrábět ještě více soch a musejí být ještě větší.
    Tohle je přesné, Vidláku. K ostatním predikcím se nevyslovuji – nevím, nakolik jsou reálné.

    1. Drevo nedochazi , dochazet odmita , nejde a nejde a nedochazi ,
      dochazku ma treba zacek do skoly.
      Nebo akademik do uradu.
      Drevo dochazku nema , neni zivy a nema ani nozicky , nepohybuje se nikam.
      Tohle je pro kocoura realne. Dochazky dreva , mi nedochazi , neco mi k tomu schazi…
      Ostatni neni. Predikce ,rozumet jim ,se nechce.
      Mozna ,ze nekdo nechce aby …

      1. Jdi už do hajzlu, pawe.
        Nikdo na luštění těch tvých výblitků bez diakritiky, není zvědavý.
        Buď piš jako běloch, nebo radši nic.

        1. Dalsi az z pajzlu , posilaji do hajzlu.
          Smrdi jim z huby , neznaji cestu kudy.
          Nikdo neni zvedavej,ale z pajzlu, reakci cekej.

          Vydavaji prikazy a ultimata .
          Jinak s kazdym do rovnou blata.
          U nich plati ,ze sou ty demokraty.
          Ty,ty,ty,och,och nechce bejt belo och.

          Osvicenim poucuji ,svetlem z ramp ,
          To je neco , este teco… a Caaampp.

  19. Až na to počasí, záplavy a do toho mráz, to navíc pocítí zemědělci.
    Jinak není na co čekat, než něco ještě Brusel provede zemědělcům v celé Evropě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *