Níže najdete 2 Shootterhandovy recepty na domácí liguére – ořechoffku a domácí zelenou.
Dnes nenavštívíme Old Shootterhandův ranč a nepovedeme pábitelské rozhovory o nesmrtelnosti chrousta, ale nahlédneme do druhé části knihy Majn Kochbuch, v níž skutečně najdete Shootterhandovy recepty.
Receptová část knihy je rozdělena netradičně do 4 kategorií 1) CHLEBA (vše z mouky – pečivo, přílohy atd.), 2) ŠPEK (vše z masa, škvaření sádla, myslivecké recepty atd.), 3) ZELÍ (ovoce a zelenina) a 4) CHLAST (domácí pálenka atd.).
A (z ryze aktuálního důvodu) začneme od konce ze sekce CHLAST, neboť máme konec června a běží nám zhruba měsíční „okno“ pro výrobu vánoční ořechovky. To začíná 24. 6. – na svatého Jana, proto se také ořechovce říká „svatojánský likér“. Od tohoto data mají ořechy již vyvinuté jádro, které ale zatím nemá ztvrdlou skořápku a lze je nakrájet, aby se daly macerovat v lihu.
Ořechoffka
(Majn Kochbuch str. 357)
Ingredience
cca 40ks ořechů (podle velikosti)
2 ks citronů v bio kvalitě (nebo raději oželte kůru, nemá-li)
1 ks bio pomeranč (já neměl, tak jsem nahradil sušenou pomerančovou kůrou)
2 ks celé skořice
1 ks celý badyán
5 kuliček nového koření
10 ks hřebíčku
350 g medu
4 x 0,5 l vodky 37,5 – 40 % (použijete-li slivovici, což samozřejmě lze, ovlivníte tím výslednou chuť)
Ořechy namočte přes noc do vody, druhý den slijte a nakrájejte na plátky (pozor, silně barví!) a dejte do dobře vymyté sklenice (ideální je velká zavařovačky 4-5 l), přidejte všechny ostatní ingredience (citrusy nakrájejte na čtvrtky) a zalijte vodkou. Nádobu uzavřete a postavte na teplé, slunné místo (do okna) a nechte 4-6 týdnů louhovat. Alkohol získá hnědou barvu. Po uplynutí macerování přeceďte a smíchejte s ohřátým medem. Dobře promíchejte. Buďto vraťte zpět do původní (samozřejmě vymyté sklenice), případně rovnou nalahvujte. Hotovou ořechovku pak nechte ve sklepě dozrát do vánoc.
Houm mejd fefrmincka (domácí zelená)
(Majn Kochbuch, str. 362)
Máte na záhonku mátu? Udělejte si domácí zelenou!
Postup viz reprodukce knihy níže.
Poznámka: vyzkoušel jsem 2 různě dlouhá louhování. První – oněch 14 dní podle receptu. Fefrmincka má pak světle zelenou barvu. Zkusil jsem tedy nechat mátu macerovat obvyklých 4-6 týdnů (jako u jiných bylin). Výluh zhnědnul a barvou i chutí víc připomínal mátový čaj. Ale oboje se dá pít. „Klasická“ chuť kupovaný „zelený“ průmyslově vyráběný z tresti je jiná.
PS.: tento recept je výsledkem průmyslový špionáže – Old Shootterhand ho totiž ukrad´ Láďovi Větvičkovi, ale takovej už je život.
PPS.: Větva slíbil, že se mu za to někdy pomstí!
PPPS.: Smír byl sjednán výpalným vzorku 1 láhve.
Máte-li zájem o další originálně pojaté recepty od Old Shootterhanda (namátkou: Prase na švestkách, Kolbenova sekačka z daňka, Nádivka Larryho Matějky aneb česko-americkej nádiva, Shoooterhandův Warmhund, Babiččiny králičí srazy atp.), najdete je v druhé části knihy Majn Kochbuch – s podtitulem Hipíkova nekorektní kuchařka, kde jsou recepty rozděleny do kategorií Chleba (vše z mouky – pečivo, přílohy), Špek (vše z masa), Zelí (ovoce a zelenina) a Chlast (domácí pálenka a likéry). Upozornění: I recepty jsou psány v jazyce kmene středočeských Kokotů.
Více informací o knize a link na e-shop zde: https://shop.tichadohoda.cz/majn-kochbuch/
Tak teda posbírám popadané ořechy
Zvolím změkčilou variantu Old Shooterhanda.
Přeci jen první bod Targusova receptu – odstav cisternu na asfalt, naházej vořechy a zalij denaturákem – prostě nedám, Sorry jako.
Pil jsem ořechovku s podobného receptu a opravdu výborná.
Kamarád chce dělat ořechovku s tresti,tak nevím jaká bude.
To zelená,jen místo máty,listy mariánky a moc neředit,klidně i 50 % alkoholu.
Jak píše Ládik!!!,je hřích,slivovici něčím otupit,zkazit chuť.podobně i meruňkovice,to když už tak jablkovice.
Jj, souhlas, proto to maceruju ve vodce, jak jsem psal (i viz foto). U nás, ve středních Čechách, říkáme „slivovice“ veškerým domácím ovocným pálenkám, protože tu nemáme tolik švestek/trnek jako Moraváci. Výjimečně se mi předloni podařilo naložit 6 sudů myrobalánu (lidově „špendlíků“). Ale to jich byla nadúroda. Většinou dělám kvas z jablek. Ostatně recept na Shootterhandovu pálenku, zvanou „hujerovka“ (tj. z vlastní zahrádky), je samozřejmě v knize taky a ještě mnoho dalších, ale to by se do jednoho blogu nevešlo.
Kdo si hraje, nezlobí.
Každopádně je lepší doma vyrábět Orechoffku a Houm mejd fefrmincku, než se toulat někde po bárech, případně se jít nechat ustřelil hlavu někde na Donbasu.
Takového mužíčka ocení každá rozumná žena.
😀
Zelenou jsem pila jen jednou v životě. Ve formě Magického oka.
Byla to štamprle fefrmincky dně půllitru piva. A žádná bomba to tedy nebyla.
😻
Taky se pil Semafor. Griotka rum a zelená
Jo, pamatuju. 😀
Čistou slivku nic nenahradí.
Taky si myslím. Ten přídavných cukr akorát zalepí hubu a bude blivno
„Netradicne “ , zmineny termin , je blbost , kategorie Spek napr. ,
nemuze obsahovat zadny ,
zabi stehynka..
Zadnej spek z nich nepojde. Z japonsky zaby , vepre neudelas..
Ani kategorii ,vseho neni mozny na tom zalozit. To by vedlo k omylum a maso je potravina a kazdy vyzaduje nejakou peci, aby se nezkazilo..
Spek vydrzi dyl.
Naopak rozlisne kategorie, napr. Spek a Chlast bych sloucil dohromady..
Chlast kategorie ma zase chyby.
Domaci palenky produkce ,vyzaduje vetsi pristroj destilovaci a mnoho hodin driny /boli ruce/a starosti a nevdecny driny, cast vylejt ,
/a vypijes produkt , driv za dve hodiny, hned jak se vyrobi /, s tim a predtim.
Kvaseni , tuny ovoce , nebo jiny a cukru, skladovani atd..
Liquere ,vselijak pajcovany nepiju ,to je pro zensky..
Umysle autoru mi nejsou jasny a co s nima sledujou , taky ne..
Výborně. Sepiš vlastní kuchařku! 🙂
Ja myslel dodnes , ze se s bylinkama a korinkama zabejvaji nektery stary baby a vareji z nich v chalupach ty lektvary..
Potom vo pulnoci si zaleti na kosteti na Sibenicni vrch ,
aby tam carovaly s tema uvarenejma utrejchama..
S dablem v holportu pak sem tam nekoho uhranou a potom mu chcipne krava.
Ze , kdyz nemaji zrovna co delat , napisou si na kus papiru , aby nezapomnely a nekdy si taky poznamenaji, jak se vari vobed ,
nebo vecere , ale neco takovyho spisovat, by me v zivote nenapadlo..
A nepozoruju vokolo sebe dodnes , ze by to byl konicek a dobre stravenej cas , pro nejaky chlapy..
Mohlo by to být dobré čtení, jenže mě na rekreační humor neužije.. Bude se muset ke mně dostat náhodou… všimnu-li si, nejsem si jist
Děkuji i tak moc
Opravdu je nutné opakovaně používat tučné nápisy ? Viděl jste co to dělá s historií příspěvků ?
Já s tím nic nedělám. To je nějaký nastavení v editoru. Hlavně mi to udělalo až poslední 2 příspěvky. Taky na to koukám. Zeptám se Vidláka, co s tím. Ovšem jako OLD SHOOTTERHAND bych měl správně odpovědět: „Oukej, příště to udělám větší a tlustší!“ 🙂
Díky 🙂
Re: OS
Navrhuji doplnit Kochbuch o tzv. HARD verze všech pokrmů a nápojů.
Ihned vysvětlím.
Ořechovku mi doporučila má prateta, protože mám celoživotní problém s bolestmi žaludku.
„Zrob se ořechoffku, synku,“ pravila a umřela. Fajna baba, mjel sem ju rat-cype.
Nějaké mytí ořechů a jejich předmáčení ve vodě jsem ihned zavrhl, bo-na-co-cype, když to stejnak chlast vydezinfikuje.
Ořechy jsem nakrájel na půlky, bo-škoda-roboty-cype, nasypal je do flašky – čtylitrovky od okurek a zalil to půl napůl prostějovskou starorežnou a voďourem.
Tedy původně jsem to tak chtěl udělat, ale vodka mi ÚPLNOU náhodou zrovna došla, tak jsem to pajcnul lihem. Bohužel k mání byla jen hnusná česká osmdesátka, polák by byl lepší.
No a když už byla polovina z „flaški-uod-uogurek“ vypitá (čepoval jsem spešl udělanou malou naběračkou, abych nerozléval vedle), přelil jsem zbytek do normálních butylek.
Medy, voňavé kůry a jiná další vylepšení jsem řešil metodou – NIC!!!NIKAM!!! – bo by mi na to chodily baby a výrobek byl původně zamýšlen jako „lykarstvo-do-chorego“, nikoli jako obyč chlast pro promilíchtivé návštěvníky mého příbytku.
Jemné skřípání mezi zuby pak bylo vydáváno za pozitivní léčivý efekt vyrobeného moku.
S výrobkem jsem byl velmi spokojen, jediná závada spočívala v tom, že mne žaludek rozbolel VžDY, když jsem měl jít do práce.
Jak jsem odpověděl výše Zemědělci: v knize je víc receptů na domácí chlast (včetně „hard“ ovocné pálenky). Já si nechávám vypálit a pak naředit na 50%, protože třeba 62 nebo 65, co „nateče“, je sice fajn, ale ze zkušenosti už vím, že takováhle voltáž vede ke společenským problémům při požití (zpravidla se někdo s někým pohádá) a bolestem hlavy druhý den. 🙂
Kdo by se s tím patlal…
Denne resim problemy dokola , napr. se zeptam , kdo nakoupi ?
NIkdo! Nikdo nejsou lidi..Zni celej den ,odpoved. A kdo mi zaruci…
Vodka je zdravej solidni napoj a neni na miste, obstaravat si zbytecny komplikovany starosti , napr. cekani na naky vorechy , spojeny s cumenim do kalendare ,
shaneni s vyplazenym jazykem dalsich osm prisad a se znacnou drinou,
je zpatlavat dohromady…
Muze se lecos prihodit , treba to cely upadne na zem..
Zpocenej z toho , potom hrozi akorat kostizer.
Votevru si lahev vodky a se nesmim napit.&^%$#$$% .To je asi nejakej vtip?
Cely to de do maglajzu..
A nic furt neni..4-6 tejdnu se nesmi clovek napit. To mam pit vodu?
Jenom chodit dokola a cumet na to.
A prej to chytne podezrele , tmave divny barvy.
A votocis se , kolem sou ty ,co vsecko cmajznou. Tohle asi necmajznou.
Za vokno bych to nemoh dat , to do vecera zmizi..
Jiny by zase vypili mrtvymu voko. To se neda uhlidat..
Hlidaciho psa , nevlastnim. Snazivosti se sedrit ,taky neoplyvam..
A kde vzit nejaky skleneny nadoby a ty maji dalsi naroky na drinu ,
jsou na obrazku videt, podezrele cisty , a kdo ze, je ma mejt ?
To nejde …Nejsou lidi na dulezitejsi .
Nezamestnavam ani kucharky, kompletni vybaveni kchyne neni ,
ani specialisty na vyrobu liquere , ani ficky,
aby sklenice aspon umyli…Ani hlidace vorechu.
A kdo mi zaruci , ze se doziju vanoc? A bez vodky ?..
Já delávala na vánoce vaječný koňak a kokosové baileis , ale kalorická bomba, hrozně jsem přibrala , tak už na to prdim. Nebo jsem kupovala griotku a lila to na zmrzlinove poháry. Ale už jsem s tím skončila, měla bych metrák.
Jednou jsem udělala čtyři lahve baileis z asi hodinu vařeného kondenzovaného mléka Tatra. Pěkně to zkaramelizovalo.
Bylo to ve spíži a chodily na to děti. Takže už raději nic. Fakt to jsou kalorické bomby.
Jo, bylo tam kondenzovane mléko slehacka a asi 8 žloutků a v baileis místo zloutků půl kila kokosu plus cukr
LOL! O tom právě pojednává kniha v části „Základy agroanarchie“. Lidi jsou dneska prostě líný. 🙂
V mezičase se pije domácí pálenka (tu do ořechoffky nedávám, jak píšu a jak jsem zjistil, mění to chuť, vodka je neutrální), ale to je potřeba zase nasbírat ovoce, naložit do sudů, nechat zkvasit a pak vypálit. Ale je s tím taky práce. Na všechno ostatní je tady MasterCard. 🙂
Já chtěla něco pěstovat, ale jeden soused mi 30 cm od plotu zasadil 6 smrků a druhý 3 metry od plotu lípu, tak mám zahradu jak princezna solinlmánská ve stínu a tam kloudne nic neroste.
Jo, to je smůla. Každopádně na podzim dělám třeba ještě šípkový likér a v zimě trnkový. To se dá nasbírat mimo zahradu.
A co na to játra?
Tohle jsou likéry – cca okolo 20%, to za 1) a za 2) většinu rozdám jako dárek.
Co borůvkové víno?
Co začít chovat včely? Těm by lípa přišla vhod. A takový jednodruhový lipový med, to je specialita. A když se z plástu seříznou víčka, tak ta se dají taky naložit do vodky. Výborné, když na vás něco leze. A sousedovi byste mohla říct: „Sousede, když vy do mě lípou, já do vás včelami.“
1*****
Re: Gaia
Po večerech pilně zalévat sousedovic stromečky přípravkem Round Up, anebo když je nejhůř, tekutinou ze starých akumulátorů.
Úspěch je zaručen.
Doplním – možno i „hnojit“ na list, rostlinky to dychtivě nasají.
o se dá rozborem najít. Ty včelky jsou lepší nápad
Roundup ke kořenům je na bidlo, protože se vstřebává zelenými částmi rostlin.
Známý sadař zcela běžně projede pod ovocnými stromy traktorem s rozprašovačem a přímo pod stromy a na kmeny stříká Roundup.
Mezi stromořadím to pak normálně poseká sekačkou.
Na listu je to poznat – za týden až dva začnou žloutnout a kroutit se.
Já vyzkoušel koupit v drogerii Pařezník, smíchat s tolika vody, aby se krystalky tak akorát rozpustily, po dešti zalít kořeny (aby bylo jakžtakž mokro a nebyla vidět stopa diverze).
Stačí jedna čtvrtkilová pixla. V případě potřeby opakovat.
Strom začne chcípat celkově.
Kyselina z akumulátorů je cítit.