Níže najdete 2 Shootterhandovy recepty na domácí liguére – ořechoffku a domácí zelenou.
Dnes nenavštívíme Old Shootterhandův ranč a nepovedeme pábitelské rozhovory o nesmrtelnosti chrousta, ale nahlédneme do druhé části knihy Majn Kochbuch, v níž skutečně najdete Shootterhandovy recepty.
Receptová část knihy je rozdělena netradičně do 4 kategorií 1) CHLEBA (vše z mouky – pečivo, přílohy atd.), 2) ŠPEK (vše z masa, škvaření sádla, myslivecké recepty atd.), 3) ZELÍ (ovoce a zelenina) a 4) CHLAST (domácí pálenka atd.).
A (z ryze aktuálního důvodu) začneme od konce ze sekce CHLAST, neboť máme konec června a běží nám zhruba měsíční „okno“ pro výrobu vánoční ořechovky. To začíná 24. 6. – na svatého Jana, proto se také ořechovce říká „svatojánský likér“. Od tohoto data mají ořechy již vyvinuté jádro, které ale zatím nemá ztvrdlou skořápku a lze je nakrájet, aby se daly macerovat v lihu.
Ořechoffka
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230627_161143-1024x771.jpg)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230628_134843-771x1024.jpg)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/IMG_20230629_132110-771x1024.jpg)
(Majn Kochbuch str. 357)
Ingredience
cca 40ks ořechů (podle velikosti)
2 ks citronů v bio kvalitě (nebo raději oželte kůru, nemá-li)
1 ks bio pomeranč (já neměl, tak jsem nahradil sušenou pomerančovou kůrou)
2 ks celé skořice
1 ks celý badyán
5 kuliček nového koření
10 ks hřebíčku
350 g medu
4 x 0,5 l vodky 37,5 – 40 % (použijete-li slivovici, což samozřejmě lze, ovlivníte tím výslednou chuť)
Ořechy namočte přes noc do vody, druhý den slijte a nakrájejte na plátky (pozor, silně barví!) a dejte do dobře vymyté sklenice (ideální je velká zavařovačky 4-5 l), přidejte všechny ostatní ingredience (citrusy nakrájejte na čtvrtky) a zalijte vodkou. Nádobu uzavřete a postavte na teplé, slunné místo (do okna) a nechte 4-6 týdnů louhovat. Alkohol získá hnědou barvu. Po uplynutí macerování přeceďte a smíchejte s ohřátým medem. Dobře promíchejte. Buďto vraťte zpět do původní (samozřejmě vymyté sklenice), případně rovnou nalahvujte. Hotovou ořechovku pak nechte ve sklepě dozrát do vánoc.
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/orechovka.jpg)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/orechovka2.jpg)
Houm mejd fefrmincka (domácí zelená)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/20210901_213706-1024x768.jpg)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/20210901_214959-1024x768.jpg)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/20210901_215318-1024x768.jpg)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/20210902_090153-768x1024.jpg)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/20210911_174527-1024x768.jpg)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/20210912_123646-768x1024.jpg)
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/20210912_123604-1024x768.jpg)
(Majn Kochbuch, str. 362)
Máte na záhonku mátu? Udělejte si domácí zelenou!
Postup viz reprodukce knihy níže.
![](https://web.litterate.cz/wp-content/uploads/2023/06/zelena.jpg)
Poznámka: vyzkoušel jsem 2 různě dlouhá louhování. První – oněch 14 dní podle receptu. Fefrmincka má pak světle zelenou barvu. Zkusil jsem tedy nechat mátu macerovat obvyklých 4-6 týdnů (jako u jiných bylin). Výluh zhnědnul a barvou i chutí víc připomínal mátový čaj. Ale oboje se dá pít. „Klasická“ chuť kupovaný „zelený“ průmyslově vyráběný z tresti je jiná.
PS.: tento recept je výsledkem průmyslový špionáže – Old Shootterhand ho totiž ukrad´ Láďovi Větvičkovi, ale takovej už je život.
PPS.: Větva slíbil, že se mu za to někdy pomstí!
PPPS.: Smír byl sjednán výpalným vzorku 1 láhve.
Máte-li zájem o další originálně pojaté recepty od Old Shootterhanda (namátkou: Prase na švestkách, Kolbenova sekačka z daňka, Nádivka Larryho Matějky aneb česko-americkej nádiva, Shoooterhandův Warmhund, Babiččiny králičí srazy atp.), najdete je v druhé části knihy Majn Kochbuch – s podtitulem Hipíkova nekorektní kuchařka, kde jsou recepty rozděleny do kategorií Chleba (vše z mouky – pečivo, přílohy), Špek (vše z masa), Zelí (ovoce a zelenina) a Chlast (domácí pálenka a likéry). Upozornění: I recepty jsou psány v jazyce kmene středočeských Kokotů.
Více informací o knize a link na e-shop zde: https://shop.tichadohoda.cz/majn-kochbuch/
Tak teda posbírám popadané ořechy
Zvolím změkčilou variantu Old Shooterhanda.
Přeci jen první bod Targusova receptu – odstav cisternu na asfalt, naházej vořechy a zalij denaturákem – prostě nedám, Sorry jako.
Pil jsem ořechovku s podobného receptu a opravdu výborná.
Kamarád chce dělat ořechovku s tresti,tak nevím jaká bude.
To zelená,jen místo máty,listy mariánky a moc neředit,klidně i 50 % alkoholu.
Jak píše Ládik!!!,je hřích,slivovici něčím otupit,zkazit chuť.podobně i meruňkovice,to když už tak jablkovice.
Jj, souhlas, proto to maceruju ve vodce, jak jsem psal (i viz foto). U nás, ve středních Čechách, říkáme „slivovice“ veškerým domácím ovocným pálenkám, protože tu nemáme tolik švestek/trnek jako Moraváci. Výjimečně se mi předloni podařilo naložit 6 sudů myrobalánu (lidově „špendlíků“). Ale to jich byla nadúroda. Většinou dělám kvas z jablek. Ostatně recept na Shootterhandovu pálenku, zvanou „hujerovka“ (tj. z vlastní zahrádky), je samozřejmě v knize taky a ještě mnoho dalších, ale to by se do jednoho blogu nevešlo.
Kdo si hraje, nezlobí.
Každopádně je lepší doma vyrábět Orechoffku a Houm mejd fefrmincku, než se toulat někde po bárech, případně se jít nechat ustřelil hlavu někde na Donbasu.
Takového mužíčka ocení každá rozumná žena.
😀
Zelenou jsem pila jen jednou v životě. Ve formě Magického oka.
Byla to štamprle fefrmincky dně půllitru piva. A žádná bomba to tedy nebyla.
😻
Taky se pil Semafor. Griotka rum a zelená
Jo, pamatuju. 😀
Čistou slivku nic nenahradí.
Taky si myslím. Ten přídavných cukr akorát zalepí hubu a bude blivno
„Netradicne “ , zmineny termin , je blbost , kategorie Spek napr. ,
nemuze obsahovat zadny ,
zabi stehynka..
Zadnej spek z nich nepojde. Z japonsky zaby , vepre neudelas..
Ani kategorii ,vseho neni mozny na tom zalozit. To by vedlo k omylum a maso je potravina a kazdy vyzaduje nejakou peci, aby se nezkazilo..
Spek vydrzi dyl.
Naopak rozlisne kategorie, napr. Spek a Chlast bych sloucil dohromady..
Chlast kategorie ma zase chyby.
Domaci palenky produkce ,vyzaduje vetsi pristroj destilovaci a mnoho hodin driny /boli ruce/a starosti a nevdecny driny, cast vylejt ,
/a vypijes produkt , driv za dve hodiny, hned jak se vyrobi /, s tim a predtim.
Kvaseni , tuny ovoce , nebo jiny a cukru, skladovani atd..
Liquere ,vselijak pajcovany nepiju ,to je pro zensky..
Umysle autoru mi nejsou jasny a co s nima sledujou , taky ne..
Výborně. Sepiš vlastní kuchařku! 🙂
Ja myslel dodnes , ze se s bylinkama a korinkama zabejvaji nektery stary baby a vareji z nich v chalupach ty lektvary..
Potom vo pulnoci si zaleti na kosteti na Sibenicni vrch ,
aby tam carovaly s tema uvarenejma utrejchama..
S dablem v holportu pak sem tam nekoho uhranou a potom mu chcipne krava.
Ze , kdyz nemaji zrovna co delat , napisou si na kus papiru , aby nezapomnely a nekdy si taky poznamenaji, jak se vari vobed ,
nebo vecere , ale neco takovyho spisovat, by me v zivote nenapadlo..
A nepozoruju vokolo sebe dodnes , ze by to byl konicek a dobre stravenej cas , pro nejaky chlapy..
Mohlo by to být dobré čtení, jenže mě na rekreační humor neužije.. Bude se muset ke mně dostat náhodou… všimnu-li si, nejsem si jist
Děkuji i tak moc
Opravdu je nutné opakovaně používat tučné nápisy ? Viděl jste co to dělá s historií příspěvků ?
Já s tím nic nedělám. To je nějaký nastavení v editoru. Hlavně mi to udělalo až poslední 2 příspěvky. Taky na to koukám. Zeptám se Vidláka, co s tím. Ovšem jako OLD SHOOTTERHAND bych měl správně odpovědět: „Oukej, příště to udělám větší a tlustší!“ 🙂
Díky 🙂
Re: OS
Navrhuji doplnit Kochbuch o tzv. HARD verze všech pokrmů a nápojů.
Ihned vysvětlím.
Ořechovku mi doporučila má prateta, protože mám celoživotní problém s bolestmi žaludku.
„Zrob se ořechoffku, synku,“ pravila a umřela. Fajna baba, mjel sem ju rat-cype.
Nějaké mytí ořechů a jejich předmáčení ve vodě jsem ihned zavrhl, bo-na-co-cype, když to stejnak chlast vydezinfikuje.
Ořechy jsem nakrájel na půlky, bo-škoda-roboty-cype, nasypal je do flašky – čtylitrovky od okurek a zalil to půl napůl prostějovskou starorežnou a voďourem.
Tedy původně jsem to tak chtěl udělat, ale vodka mi ÚPLNOU náhodou zrovna došla, tak jsem to pajcnul lihem. Bohužel k mání byla jen hnusná česká osmdesátka, polák by byl lepší.
No a když už byla polovina z „flaški-uod-uogurek“ vypitá (čepoval jsem spešl udělanou malou naběračkou, abych nerozléval vedle), přelil jsem zbytek do normálních butylek.
Medy, voňavé kůry a jiná další vylepšení jsem řešil metodou – NIC!!!NIKAM!!! – bo by mi na to chodily baby a výrobek byl původně zamýšlen jako „lykarstvo-do-chorego“, nikoli jako obyč chlast pro promilíchtivé návštěvníky mého příbytku.
Jemné skřípání mezi zuby pak bylo vydáváno za pozitivní léčivý efekt vyrobeného moku.
S výrobkem jsem byl velmi spokojen, jediná závada spočívala v tom, že mne žaludek rozbolel VžDY, když jsem měl jít do práce.
Jak jsem odpověděl výše Zemědělci: v knize je víc receptů na domácí chlast (včetně „hard“ ovocné pálenky). Já si nechávám vypálit a pak naředit na 50%, protože třeba 62 nebo 65, co „nateče“, je sice fajn, ale ze zkušenosti už vím, že takováhle voltáž vede ke společenským problémům při požití (zpravidla se někdo s někým pohádá) a bolestem hlavy druhý den. 🙂
Kdo by se s tím patlal…
Denne resim problemy dokola , napr. se zeptam , kdo nakoupi ?
NIkdo! Nikdo nejsou lidi..Zni celej den ,odpoved. A kdo mi zaruci…
Vodka je zdravej solidni napoj a neni na miste, obstaravat si zbytecny komplikovany starosti , napr. cekani na naky vorechy , spojeny s cumenim do kalendare ,
shaneni s vyplazenym jazykem dalsich osm prisad a se znacnou drinou,
je zpatlavat dohromady…
Muze se lecos prihodit , treba to cely upadne na zem..
Zpocenej z toho , potom hrozi akorat kostizer.
Votevru si lahev vodky a se nesmim napit.&^%$#$$% .To je asi nejakej vtip?
Cely to de do maglajzu..
A nic furt neni..4-6 tejdnu se nesmi clovek napit. To mam pit vodu?
Jenom chodit dokola a cumet na to.
A prej to chytne podezrele , tmave divny barvy.
A votocis se , kolem sou ty ,co vsecko cmajznou. Tohle asi necmajznou.
Za vokno bych to nemoh dat , to do vecera zmizi..
Jiny by zase vypili mrtvymu voko. To se neda uhlidat..
Hlidaciho psa , nevlastnim. Snazivosti se sedrit ,taky neoplyvam..
A kde vzit nejaky skleneny nadoby a ty maji dalsi naroky na drinu ,
jsou na obrazku videt, podezrele cisty , a kdo ze, je ma mejt ?
To nejde …Nejsou lidi na dulezitejsi .
Nezamestnavam ani kucharky, kompletni vybaveni kchyne neni ,
ani specialisty na vyrobu liquere , ani ficky,
aby sklenice aspon umyli…Ani hlidace vorechu.
A kdo mi zaruci , ze se doziju vanoc? A bez vodky ?..
Já delávala na vánoce vaječný koňak a kokosové baileis , ale kalorická bomba, hrozně jsem přibrala , tak už na to prdim. Nebo jsem kupovala griotku a lila to na zmrzlinove poháry. Ale už jsem s tím skončila, měla bych metrák.
Jednou jsem udělala čtyři lahve baileis z asi hodinu vařeného kondenzovaného mléka Tatra. Pěkně to zkaramelizovalo.
Bylo to ve spíži a chodily na to děti. Takže už raději nic. Fakt to jsou kalorické bomby.
Jo, bylo tam kondenzovane mléko slehacka a asi 8 žloutků a v baileis místo zloutků půl kila kokosu plus cukr
LOL! O tom právě pojednává kniha v části „Základy agroanarchie“. Lidi jsou dneska prostě líný. 🙂
V mezičase se pije domácí pálenka (tu do ořechoffky nedávám, jak píšu a jak jsem zjistil, mění to chuť, vodka je neutrální), ale to je potřeba zase nasbírat ovoce, naložit do sudů, nechat zkvasit a pak vypálit. Ale je s tím taky práce. Na všechno ostatní je tady MasterCard. 🙂
Já chtěla něco pěstovat, ale jeden soused mi 30 cm od plotu zasadil 6 smrků a druhý 3 metry od plotu lípu, tak mám zahradu jak princezna solinlmánská ve stínu a tam kloudne nic neroste.
Jo, to je smůla. Každopádně na podzim dělám třeba ještě šípkový likér a v zimě trnkový. To se dá nasbírat mimo zahradu.
A co na to játra?
Tohle jsou likéry – cca okolo 20%, to za 1) a za 2) většinu rozdám jako dárek.
Co borůvkové víno?
Co začít chovat včely? Těm by lípa přišla vhod. A takový jednodruhový lipový med, to je specialita. A když se z plástu seříznou víčka, tak ta se dají taky naložit do vodky. Výborné, když na vás něco leze. A sousedovi byste mohla říct: „Sousede, když vy do mě lípou, já do vás včelami.“
1*****
Re: Gaia
Po večerech pilně zalévat sousedovic stromečky přípravkem Round Up, anebo když je nejhůř, tekutinou ze starých akumulátorů.
Úspěch je zaručen.
Doplním – možno i „hnojit“ na list, rostlinky to dychtivě nasají.
o se dá rozborem najít. Ty včelky jsou lepší nápad
Roundup ke kořenům je na bidlo, protože se vstřebává zelenými částmi rostlin.
Známý sadař zcela běžně projede pod ovocnými stromy traktorem s rozprašovačem a přímo pod stromy a na kmeny stříká Roundup.
Mezi stromořadím to pak normálně poseká sekačkou.
Na listu je to poznat – za týden až dva začnou žloutnout a kroutit se.
Já vyzkoušel koupit v drogerii Pařezník, smíchat s tolika vody, aby se krystalky tak akorát rozpustily, po dešti zalít kořeny (aby bylo jakžtakž mokro a nebyla vidět stopa diverze).
Stačí jedna čtvrtkilová pixla. V případě potřeby opakovat.
Strom začne chcípat celkově.
Kyselina z akumulátorů je cítit.