29 září, 2024

Nebojíme se dost…

Dnešní článek uvedu jednou válečnou aktualitou. Ukrajinská armáda o víkendu vystřelila několik raket dostatečně dlouhého doletu na Sevastopol. Hlavice jedné rakety explodovala nad pláží plnou civilistů, několik jich zabila a mnoho dalších zranila. Rusové ihned obvinili Američany, že jsou odpovědní za navádění těchto raket a Američané začali přes média tvrdit, že oni za to nemohou, protože to Ukrajinci vybírají cíle pro své údery. Ať to bylo úmyslné nebo nebylo, prostě se stalo. Takhle to ve válce chodí.

Mě na celé věci zaujalo, jak o tom informovala naše majnstrýmová mééédia. Prý raketa ROZPRÁŠILA civilisty na pláži. Byla to totiž hodná ukrajinská raketa. Ta nikdy nezabíjí, nevraždí, nedělá akt státního terorismu. Ta jen „rozpráší“ civilisty. Někteří ukrajinští představitelé k tomu přidali, že raketa zabila okupanty, protože Krym je okupován a všichni, kdo tam teď právě nevraždí Rusy, jsou také okupanti.

Hele, nedělám si žádné iluze… Ruská média také lomí rukama nad osudem ukrajinských odvedenců jen pod videi, kde je vojenští komisaři odchytávají na ulici. Tam jsou to ubozí civilisté, které požírá nacistický Zelenského režim. Ale jakmile jim navlečou uniformu, dají jim do ruky kvér a pošlou někam k Bachmutu, stanou se z nich ukrajinští militanti a ukronáckové, na které padají spravedlivé ruské granáty. Nikdy nikdo nemluví o tom, že ruské bomby zabily tátu od rodiny nebo nějaké mámě syna.

Tohle je na celé té válce to nejhorší. Ta cílená a nezbytná dehumanizace nepřítele. To není specifikum dnešní východní fronty. To se dělá všude a vždycky. Američané tomu říkají „politováníhodné ztráty neboli collateral damage,“ ale v praxi jim vůbec nevadilo, že těchto vedlejších škod vyrobili v Iráku a Afghanistánu nějaký ten milionek. Za První světové zase vojáci vždycky „čistili“ zákopy. Což v praxi znamenalo, že tam házeli granáty tak dlouho, dokud nepozabíjeli všechno, co se tam pohnulo. Ve válce platí, že čisto je tehdy, když jsou všichni mrtví.

Jak vidíte, stačí tomu dát jen přijatelný název a z dopadu kazetové munice na pláž, která zranila spoustu dětí, je takové nevinné „rozprášení.“

Vždycky, když slyším, že někdo vede válku s ohledem na civilisty, tak se směju. A úplně se popadám za břicho, když se prohraná válka začne okecávat tím, že armáda měla od politiků svázané ruce a nemohla bojovat naplno. Armády vždycky bojují naplno a žádný generál na světě nemá výčitky svědomí, že nařídil útok, který odnesly děti, co se vracely ze školy. Pokud má armáda nějaká omezení, tak proto, že se bojí odvety v případě prohry, ne proto, že by jí zajímali civilisti. Ve válce totiž žádní civilisti nejsou. Jen okupanti, militanti, náckové, orkové, boševická verbež, sionisté, teroristé a podobně.

VE VÁLCE NIKDY NEJSOU LIDÉ! O to se propagandisté postarají hned první den.

Proč to celé píšu…

Hele, my, dezoláti, věříme Orbánovi, že? Fandíme mu, strašně bychom si přáli mít také takového českého Orbána, ale pořád se to nedaří. Ti naši prostě mají příliš české povahy. Ale chtěli bychom podobný pilíř stability, který tam v Maďarsku mají. Když Orbán něco řekne, tak to pro nás má váhu. Sledujeme, co Orbán dělá, co říká, kam jezdí a hlavně, kdo od nás v dobrém jezdí za ním.

Proč tak málo bereme vážně, když Velký Viktor naprosto nepokrytě mluví o misi NATO na Ukrajině? Proč nejsme mnohem víc znepokojeni, když mluví o eskalaci? Ano, řešíme to, povídáme si o tom, ale jinak jsme naprosto v klidu. Orbán nahlas říká, že během několika měsíců bude velká válka a v podstatě potvrzuje, že bude z důvodů, které prokydáváme už dva roky…

Elity vsadily na vítěznou válku, která se jim nedaří, prohra Ukrajiny bude prohra celého NATO, válka denně stojí pět set milonů dolarů, ze kterých se v americkém rozpočtu nakonec stane tříbilionový roční deficit (ano, tak moc se USA v posledních třech letech zadlužují), v konečném důsledku jde o to, kdo bude ovládat Krym, protože kdo ovládá Krym, ovládá Černé moře a kdo ovládá Černé moře, ovládá hlavní světový obchod s obilovinami a velkou část obchodu s plynem v trubkách… Americké dluhy jsou nesplatitelné, tedy… pokud nezabijí věřitele. Prostě prohraná válka bude pro západní elity tak veliký průůůůůser, že žádná slovanská oběť není dost velká. Mír je proto tak sprosté slovo, že se Foltýnovi otevírá atomovka v kapse, kdykoliv ho uslyší.

Měli bychom být mnohem víc znepokojeni. Měli bychom se chystat. Minimálně tak, jak Dánům radí jejich vláda. Nebo prostě tím, že si v Maďarsku otevřeme účet v bance a pošleme si tam nějaké peníze. Znám víc lidí, kteří odešli do Srbska. Tady prodali veškerý majetek a prostě se přesunuli. Měli bychom bojovat proti našim vládním válečným valkýrám. Bojíme se, ale sakra, nebojíme se dost.

Jestli bude velká válka, tak už nebudeme civilisté. Pro Rusy budeme západní militanti, kterým je zapotřebí zasolit pořádným Kalibrem nebo Kinžálem. Občas nás někde „rozpráší“ a bude to. Žádný generál z toho nebude mít těžké spaní. A při úvahách o případném nasazení jaderných zbraní rozhodně nebude hrát roli, jestli to náhodou neodnesou ženy a děti.

Přečtěte si Fórum 24, jak tam Šafr mluví o Rusech. Stejně budou Rusové smýšlet o nás. A pak si poslechněte libovolný rozhovor s naším strategickým komunikátorem, Foltýnem, abyste věděli, jak on smýšlí o svých spoluobčanech. Pro Rusy budeme nepřátelé a fakt nebudou rozlišovat. Vojáci nikdy nerozlišují. Nemají na to čas ani chuť. A pro naše Foltýny, Řehky a Fialy už teď nemáme žádnou hodnotu. Už teď jsme pro ně póvl určený do uranových dolů. Foltýn by to udělal hned, kdyby k tomu měl dost lidí a dost munice. Foltýn se tím vůbec netají. Podle svých vlastních slov už čtvrtinu tohoto národa odepsal. To je dva a půl milionu lidí!

Bezděky vzpomínám na Petra Pavla, který po našich demonstracích řekl, že na naše smýšlení není třeba brát ohled.

Klaus Šváb měl totiž pravdu… Velký reset bude. Akorát on myslel, že to bude díky covidové pandemii a myslel, že Západ z toho vyjde nejlépe, jen se řádně nakrmí na neštěstí zbytku světa. Nakonec reset zařídí Rusové a díky válečnému fanfaronství západních elit to bude reset jako sviňa. Málokdo si podrží to, co považoval za své. Málokdo bude žít život, jak si ho vysnil.

A stane se to ještě před americkými volbami. Ledaže by zbabělost elit zvítězila nad jejich chamtivostí a nenažraností.

Připravujme se! Jakékoliv náklady na odpor v současnosti jsou směšné proti tomu, jaké náklady nám vyvstanou pak, až se NATO začne bít s Rusy zcela nepokrytě. Teď jsme ještě civilisté. Pak už budeme jen militanti, náckové a západní verbež určená k anihilaci. Ukrajinci ještě měli kam zdrhnout. My už moc možností mít nebudeme.

Bojíme se, ale nebojíme se dost.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

293 thoughts on “Nebojíme se dost…

      1. Thucidides trap.
        S upadkem demokracie predevsim na zapade , zaroven muzeme sledovat stale se snizujici schopnost vedeni poradny valky. /Nedostatecny yzbrojeni , nezbytna hospodarska zakladna na vedeni valky ,rozvracejici chaos v zemi atd./.
        Demokracie je horsi fasismu ,/fasista chce valku a nezapira/ , kdyz 24hod. krici a jeci ,ohlusujici predstirani, ze je pro mir.
        Ty OSN,Liga narodu ,predtim na mega podvod a nekonecnej ohlusujici jekot v mediich vo nich porad a vsude porad ,vo tom, jak strasne jednaji vo miru.
        Zacatkum zadny valky nikdy nezabrani ani zadnou neskonci. !!!!/Jenom blaboli/.
        Smlouvy,dohody sou jenom podvodny lzi krvelacnych politiku, akademicek,
        pisalku a diplomatu …
        Ale za zady vsech planuji tajne demokrati vzdycky valky a nebo revoluce a obcanske valky..Ktere potom casto vyprovokuji,aby svedli vse na obeti jejich sileny agrese..
        To je fakt a skutecnost.
        My sme dostali vladu vsema deseti vod zacatku pro valky ,treba humanitarskyho bombardovani . A to porad nekonci… Ukr z demokracie ihned spechal a
        velkym fofrem a za kazdou cenu do valky.
        Tech prikladu sou tisice. Jugoslavie, Lybie …

        Putin at de doprdele. Vod 2022, co se stalo je jeho prace.
        Kdyz zautocil dostala se ruska armada tesne ke Kyjevu..Kdyz zacali ty smesny lzi predstirani , naky dohody , strasne spechal ukazovat dobrou vuli.
        V kratkym case po „uuuspechuuu“ Minskych dohod..Armadu stah honem az zpet k ruskym hranicicm s udesnym spechem.
        Nevyckal nedockave ani zacatek splnovani dohod ukrem.
        Musel videt a vedet ,ze ten usackej prevrat v 2014 na U. byl za ucelem zacit a vyprovokovat valku. Usaci a demokraticky ,nikdy nic jinyho nechteli a nechteji ,nez valky.
        Demokracii na U., vytvorenym /prevratem/ a fasistickym rezimem, ihned do valky !!!
        Krvelacny politici,akademicky, pisalkove a diplomati sou vzdycky sluhove pro valky..
        At predstiraji nekonecnym zvanenim ,cokoliv.

        Thucidides trap , sou vylhany poucky prolhanych odpadku z kancelare, /aby nemuseli pracovat, za to udelaji vsecko/, eklhaftakadempedagogu.
        Proste ,tenkrat predstirali komedii vyjednavani jako spravny ,mirumilovny demokrati ,/ta hysterie, ze chteji mir ,vzdycky slouzi jenom na oklamani lidi celyho sveta/
        a vedeli zaroven ,ze planujou , pripravujou a zacnou valku..A to je porad stejny..

    1. Kolektivnímu západu, tedy KoZa jsou nějaké problémy, které by válka vyvolala, naprosto u brusele (skloňovat dle slova prdel).
      Vládnou nám psychopati, kterým naopak lidské neštěstí dělá dobře a zhusta na něm dobře vydělávají.

      1. Bruselska prdel je ale neco podobnyho ,jako fungujici , ve vesmiru Cerna hvezda ,
        ktera ma obrovskou pritazlivost /gravitaci aby yntel taky vedel/,vsecko kolem a zdaleka ,
        ihned pritahne dovnitr a hmotu, napr. nasi planety zmensi nepredstavitelnou energii
        a silou na velikost tenisovyho micku a nebo mensi..
        Brusel udela podobne z kvetouci Evropy ,maly minihovno , snadno na zaslapnuti..
        Tvrdi se, ze jednu tu diru mame taky nekde nedaleko vod nas..
        Ta ale uz se k akci nedostane..
        Lejno ,macronky,scholcky a spol, Cernou diru predbehli.

    2. Řekl bych, že je to trefa do černého! Západ je skutečně ve válčení naprostý břídil – Vietnam, Afghánistán aj. O řešení problémů nemá ani ánunk, každý jeho takový pokus jej ponoří do ještě většího průseru. Vyniká pouze v umění sebedestrukce – krásným příkladem je i ČEZko. Takže soudím, že asdfasd a PivoJ se hluboce mýlí.

      1. rusové si nechají líbit téměř vše, SVO je místy fraška (děsivá) nedávající vojenský smysl

        a nepsal jsem, že západ umí vítězně válčit, já psal ve smyslu, že západ umí krásně rozpoutávat války

        1. Zapad umi rozpoutavat male valky a konflikty, na kterych vydelava. Myslim si, ze to Aurelien trefil… na svetovou valky jak nemaji, tak i ji nechteji.

          Ovsem psychopati jsou nekdy takovi magori, ze delaji i veci, ktere jim samotnym uskodi, jen kdyz to uskodi jinym…

      2. Valky sou nejlepsi prostredek, jak rychle a este vic a co nejvic zbohatnout.
        Kdo by se staral vo vitezstvi. Vo vobeti.
        Nejdulezitejsi za vseho je vzdycky , aby valka neskoncila brzy..
        20let valka v Afg , 3 triliony nejmin. A kdo je vydelal, V Iraku asi 6 trilionu..
        Vod ty doby este /mimo jiny valky/, valka na teror a ten je ted vsude/.

  1. Dnešní Vidlákův článek na Parlamentních listech:

    Než přišel, věřili Češi státu víc. Vidlák se na Foltýna nezlobí, když pomáhá
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Nez-prisel-verili-Cesi-statu-vic-Vidlak-se-na-Foltyna-nezlobi-kdyz-pomaha-757515
    ————
    Vidláku, ty si v rozhovorech na PL politicky korektní servítky nikdy nebereš a sem tam je to zábava to číst.
    Doufám, že ti to zůstane.
    Ještě mám dotaz k tomu dovozu obilí z Ukrajiny:
    Občas jsem někde četla, že Zhulenský postupně rozprodává Ukrajinu zahraničním firmám, hlavně Amíkům. Je možné, že to „ukrajinské“ obilí k nám vlastně dodávají firmy z KoZa a ne Ukrajina jako stát?

      1. Vidláku mám vás docela rád jako buřiče proti současné bídě ale nesnažte se za každou cenu nahrávat na to co se od vás očekává.
        Nevím jak to je s aktuálním vlastnictvím půdy na UA ale Black rock do EU nedovezl ani zrnko obilí. Loňské zahlcení trhu EU měly na svědomí ukrajinské mafie za účasti zemědělských oligarchů, politiků a celníků pomocí skořápkových firem na Ukrajině ale i v Česku, Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku kdy profit dotyčných nepocházel jen z nízkých nákladů na UA ale i ojebání daňových povinností na Ukrajině.
        Více zde https://www.investigace.cz/obili-z-ukrajiny-vyvoz/
        A pak ještě na tom rumunském investigativním webu – odkaz v zápatí. Black rock by to vyvezl legálně a i tak by na tom měl slušný profit.
        Takže nejeďte na vlně, napíšu jakoukoliv věc co chce alternativa slyšet…

        1. Ukrajinu ovládají majitelé BlackRock, košer banksteři. Ti ovládají i zmetky v Evropské komisi nebo loutku Bideta.

  2. Většina sebranky v Parlamentu a v Senátu nemá českou povahu. Je to škodná, stejně jako zmrdi PePa107, Řeporyjské prase, Šafr, Foltýn, aspenisti Kolářové a stovky podobných košer kolaborantů. Fašistický protektorát SSA je zadlužen. Nesplatitelně zadlužen. Jó, kdo je ten všemocný věřitel? Mezinárodní žid, majitelé BlackRock třeba. Ti ve skutečnosti provozují i válku do posledního Ukrajince, nikoli nějaký zfetovaný pohůnek, hierarchicky nižší žid Zelenský.

  3. Menší zlo Babiš a jeho hic-parta ,tzv B. tým globalistů na potkání souzní s Pětidemolicí, že zbrojení a posílání zbraní do válečného konfliktu je OK a že po vítězství dobra nad Ruskem zase všecko bude dobré.
    Nó , já bych si opozici proti Pětidemolici představoval úplně jinak.

    1. ČSSD měla v roce 2006 33 procent a vypadli z parlamentu až v roce 2021. 15 let jim to trvalo.

      Obávám se že tolik času na nějaké restarty není.

      1. Uslechtilost /noblesse obligue/ducha jedincu , se vzdy dari znicit,ale nikdy pospinit zdiskreditovat..
        Kazdej si vzdycky zlehcuje , nasledky prevladaji nad pricnami.
        Priciny popsat a vedeto nich aspon ,vzdycky vyzaduje samozrejme schopnosti.
        U totalne zpohodlnelyho zakademizovanych otroku, nikdy nejsou..

  4. Mě na celé věci zaujalo, jak o tom informovala naše majnstrýmová mééédia. Prý raketa ROZPRÁŠILA civilisty na pláži.

    Byly by odkazy na nějaké konkrétní články o „rozprášených civilistech“?
    Jaksi se mi je nedaří najít.

      1. No tak „média“, jsem myslel, že to bude množné číslo a ono to je jen jeden nadpis v jednom článku, kde se už o „rozprášení“ nepíše, tedy ne že by to byl právě vhodný nadpis.
        Nadpisy článků obvykle nevytváří autor článku a tady se to asi „nepodařilo“.
        Jinak ti koupající se civilisté měli přímo nad pláží vojenské objekty.

        1. A vojenské objekty se nejlépe ničí kazetovými bombami.
          Amatéři mají mít zdrženlivost a nekomentovat to, čemu nerozumí.

    1. Sou vobrazky a zabery vybuchu a jak lide s detma prchaji z plaze…
      Kdyz chcete videt a potom neco vedet , nejlepsi sou na to vlastni voci….,
      Cist spisky a odkazy lharu a podvodniku ,co voni „videli“, neni nejlepsi.

  5. Kam směřujeme? V knize Daniel čteme: „Ve stanoveném [král severu] čase se vrátí [Ruské vojenské posádky se vrátí na místa, kde byly dříve umístěny – a to platí nejen pro Ukrajinu. EU a NATO se rozpadnou. Mnoho zemí bývalého východního bloku se vrátí k vojenskému spojenectví s Ruskem]. A vstoupí na jih [to bude začátek jaderné války], ale nebude tak jako dříve a tak jako později [to se týká předchozích válek, které nepovedou k přímé konfrontaci se Západem. Globální jaderná válka začne až po návratu „krále severu“ a rozbuškou bude etnický konflikt (Matouš 24:7)]“. (11:29)
    Teprve potom Američané přímo zaútočí na Rusko. (Daniel 11:30a)
    Bude to vzájemná jatka, mír bude odňat ze země a bude použit meč velké moci. (Zjevení 6:4)
    Ježíš ho charakterizoval takto: „Děsivé věci [φοβητρα] také [τε] a [και] mimořádné (týkající se neobvyklých jevů) [σημεια] z [απ] nebe [ουρανού] mocné [μεγαλα] budou [εσται]. (Lukáš 21:11)
    Některé starodávné rukopisy obsahují Ježíšova slova „και χειμωνες“ – „a mrazy“.
    Aramejská Pešita: „וסתוא רורבא נהוון“ – „a budou velké mrazy“. (Lukáš 21:11) Dnes tomu říkáme nukleární zima.
    Budou také značné šoky (kvůli používání jaderných zbraní), nedostatek potravy a epidemie.
    Evangelista Marek dodává: „και ταραχαι“ – „a nepořádky“. (13:8)
    Aramejská Pešita: „ושגושיא“ – „a zmatek“ (o stavu veřejného pořádku).
    Nebude to Armagedon. Ale Ježíš říká: „To vše bude teprve začátek porodních bolestí.“ (Matouš 24:8; srov. Izajáš 5:24, 25)

    1. buh, pokud nejaka existuje, je tak vsemocna, ze umi mluvit sama za sebe a nepotrebuje nikoho aby mluvil jejim jmenem.

        1. Ale hovno , zabavu s nami a vsecko co chce vobstarava Vyssi moc
          i humor a vsecko. Nestara se a nema zajem vo podvodnou biblovou popularitu donucovanou propagandou vatikanskejma jinejma este fanatikama s jejich nasilim a valkama atd.
          Na zadnou Vyssi moc nikdy neverim , jenom kdyz musim.

      1. Svatý Martin z Tours – končíme do roku 400
        Sextus Julius Africanus – končíme roku 500… teda roku 800
        papež Silvester II – končíme roku 1000
        papež Inocenc – končíme roku 1284
        Jan z Rupescissa – končíme roku 1368… teda roku 1370
        Sandro Botticelli – končíme roku 1504
        Nostradamus – končíme v … … no, jednou určitě… tuším že měl předpověď na rok 1680, někdy v 19. století a na rok 2000 (nebo 1999? Nevím, ale nedivil bych se kdyby měl předpověď na obojí)
        od roku 1900 končíme co pár let, během 1světové každý rok, během 2. světové několikrát do roka…

        A můj nejoblíbenější případ moderního šílenství – Harold Camping. ten předpovídal konec světa na 6. září 1994, 29. září 1994, 2. říjen 1994, 31. květen 1995, 21. květen 2011, a 21. říjen 2011.

        1. Jo, a májové – konec kalendáře a tedy světa roku 2012… ale tam tuším, že měli malý šutr, tak holt následující roky nevytesali

  6. O.T.: jestli někdo chodíte k Petru Bohušovi na modryjelen.com, tak bacha – má tam malware, tvářící se jako CAPTCHA. Neklikat.

  7. Poprosil bych soudruhy, aby mi vysvětlili, jak se v praxi přikáže tzv. troskám rakety, aby padaly v pochodovém tvaru.
    Kdo netuší, co je pochodový tvar, je to množina kusů pohybujících se naprosto stejnou rychlostí v naprosto stejných rozestupech.
    Na odkazech je to velmi dobře viditelné, jak takový pochod údajných trosek vypadá.

    https://www.aktualnikonflikty.cz/download/file.php?id=45397

    IMG_9638.mp4

    A prosil bych zařadit do vaší pohádkové série taky tu O Budulínkovi, tu já nejraději.

      1. @josef:
        Stačilo kliknout jen na ten Targův odkaz a uloží se to samo.
        Takže jste to ani nezkusil, jen hodil hovno.
        Trošku to zasmrdělo, co jinak čekat od hovna, ale jinak buřtcajk.

      2. Můžete na to úplně klidně kliknout. Otevře se Vám video z dopadu spousty „čehosi“ na hladinu moře a prchající lidi z pláže.
        Pokud to byly vysypané kazetové bombičky, tak měli lidé na pláži obrovské štěstí a protivzdušná obrana dobrou mušku. Kdyby se to vysypalo na pláž, byla by to jatka.

      1. Proc nektery porad vnucujou vodsud, klikat jinam.
        Proc tam , kde byli nezacnou diskutovat. A honem pospichaji sem…
        Lezou sem a porad a s poucujicimi umysly , velkyho usili , zpitomele
        vnucujou kazdymu propagandu at de cist jinam , hej ty a vsichni , kliknete si pryc..

      1. Re: ksichtík

        To, co jste sem natáhl, jsou podle mne zápalné soudružky bombičky. A zapaluje se bílým fosforem, resp. jeho kousíčky, rozptýlenými podle podobného modelu, jako tzv. submunice, chcete-li střepiny, po našem pak šplitry, z munice kazetové.
        Ty bouchance, záblesky a kouř byly generovány dopadem hořícího fosforu na vodní hladinu. Časový rozdíl je pak dán dopadem neshořelých zbytků submunice, která neletěla k rovnou k vodě, nýbrž to brala nejdřív ke sluníčku.

        1. Pane antik-hornik, hádat se fakt nebudu. O zbraních vím to same co o elektrice – většinou ten šmejd nejde vidět a je schopný mě zabít i na dálku… nicméně videjo mě zaujlo spíš z jiného důvodu než šrapnelová chóruslajne – spíš že žádnej z těch útvarových kusů nebouchnul.

          Fakt nevím jak to ty hajtech vymakaný smartspree zbraně mají, ale estli se ogar co téměř vletěl do kusu toho šrapnela (a eště s nafukovacím kruhem… co to kva…????) to byl schopný přežít jen s boulema na duši… ale fakt mi to nepřipadá jako cílený útok. Jako fakt nevím, co tvrdíte – ukři stříleli načisto na pláž? Proč?

          Fakt není pravděpodobnější, že ukři chtěli trefit „něco zajímavějšího“, rusi ten jejich pokus úspěšně sestřelili… úspěšně… „Блиат! Дмитрий! он упадет не в море, а на пляж!“ … каменное лицо… „это был план хохо́ла … … это патроны… … мы не облажались… … Давай магия интернетй!“

    1. Za prvé, soudruzi už nevadí, jednoho jste si dosadili na hrad.
      Za druhé, proč by měli amíci ostřelovat Sevastopol?

        1. Plus hotely plné příliš neřízeně investigativních západních novinářů. Škoda každé rakety, která padne vedle.

        2. V Sevastopolu ziji ukrajinci a tak ukrove na ne na deti a rodiny utoci..
          Ukazovali Monackou brigadu chrabrych ukru v Monaku , maji nejdrazsi auta a na ceste do Kasina sou velmi statecny ..

          1. Nejdrive ukrove vybudovali za miliony opevneni ,ale zadny se nenaslo.
            Nevadi, ted vybudovali dalsi, ale to se zritilo a zavalilo a zatopeny je nejmin metrem vody.
            Na rusa vod lesa.
            Ukrove vyhlasili velkou ofensivu pred casem.
            Rus vybodoval velky opevneni a 3 linie ,ale ukr se nepriblizil ani na dostrel.

  8. Bojíme se a hodně, ale strach nám není nic platný. Báli jsme se za covidu a výsledkem byla poslušná většina, která se poslušně dusila v respirátorech, bála se covidu, dodržovala všechna opatření a mnozí si nechali píchnout vakcínu, o které netušili, co v jejich tělech udělá. Spokojili se s ujištěním o bezpečnosti vakcíny, s reklamou, že budou moci normálně žít a s ujištěním, že vakcína je bezpečná. Mnozí z nich zažívají, že opak je pravdou. Nás, kteří jsme protestovali, bylo málo. Takovou moc má strach. Dělá z lidí ustrašené, poslušné otroky, kteří se na rozkaz svých pánů zničí.
    Bojíme se a hodně, ale není nám to nic platné. Na vzpouru je nás málo, a ne každý se může přesunout. Na to je třeba mít peníze a nebo zázemí, tedy rodinu nebo velmi dobré přátele. Mnozí z nás nic z toho nemáme.
    Lidé, kteří žijí na venkově si sice mohou udělat zásoby, ale to je nemusí zachránit. Jde totiž nejen o to mít zásoby, vlastní zdroje potravin, vody, energie. Jde také o to si je uhájit. Ve válce platí jediné právo – právo silnějšího.
    Mnozí z nás jsme zahnáni do kouta, strach nás z toho nevysvobodí. Třást se strachy a čekat až to neštěstí nás postihne, vůbec nepomůže. Jen nás to zničí. Co pomůže, je modlitba. Její velkou výhodou je, že ochrání i jednotlivce bez ohledu na situaci, pokud je samozřejmě spojená s velkou důvěrou v Boha a poslušností vůči Němu, což znamená snažit se žít podle Jeho plánů, ne podle těch svých. V Bibli máme mnohé příklady, jak Bůh chránil své věrné, pomáhal jim. Jeden příklad ze současnosti máme před očima. Slovenský premiér utrpěl při atentátu zranění, která je téměř nemožné přežít. Většina lidí se s prostřeleným střevem nedostane do nemocnice, protože dříve vykrvácí. Pokud má štěstí a dostane se do nemocnice, tak ho zabije sepse (otrava krve). Dírou od kulky ve střevě se vylije jeho obsah do dutiny břišní, do krve a člověk zemře. Robert Fico nejen nezemřel, ale je propuštěn do domácího ošetření a rychle se zotavuje. Nepomohla by ani fyzická kondice supermana a železná vůle, ledaže by byl nesmrtelný a navíc měl schopnost rychle regenerace. Je to zázrak. Ukázka Boží moci.
    Velmi mocná je modlitba růžence, v Medžugorje se mnozí lidé na žádost Matky Boží denně modlí růženec za mír. I my bychom se měli modlit tuto modlitbu, které se ten Zlý velmi bojí. Najde-li se najde v národě sto lidí, kteří se denně budou modlit tři růžence, budeme zachráněni, válka nebude.
    Jsme v situaci, kdy nám může pomoci jedině Bůh. Naštěstí má nás rád, záleží Mu na nás. Nic jiného nám nezbývá. Válečnická klika oslabila, ale pořád je dost mocná na to, aby nás zatáhla do války proti Rusku. Západní elity prohrávají, americké i ty evropské a jsou ochotni obětovat každého z nás, aby se zachránily. Jsou podobné chcípající kobyle, která kope kolem sebe a ještě má sílu svými kopanci zabít mnoho lidí. Nezbývá než se obrátiti k Bohu a prosit ho o mír.
    Těm, kteří nevěří v Boha a nemají ani peníze ani zázemí, potřebné k přesunutí, tedy nemají kam se přesunout, zbývá jen třást se strachy. To je k ničemu a tak žijí jako kdyby se nic nedělo a věří, že vše dobře dopadne. Nic jiného jim nezbývá.

      1. Chápu, že naštvu Vidláka a hromadu lidí zde, ale právě k tomu náboženství…Takový pro mne paradox.

        Když budu chodit po ulicích, v práci a všem na potkání vyprávět, že věřím na existenci vodníka, lesních víl a baby Jagy, tak budu rád, pokud se nedostanu nedobrovolně do blázince. Minimálně mě lidé v mém okolí budou mít za šílence. Pokud ovšem věřím v existenci „pána Bůcha“ s eskortou andělů a svatých, jsem hloubavý, přemýšlivý muž a vše je v naprostém pořádku.

      2. Nabozenstvi je jedna z cest – nejvice rozsirena – k transcendenci, k napojeni se na obecne energoinformacni pole. Ale toto veda v nasem pojeti nemuze zkoumat, sve o tom vi jen ten kdo ma s tim vlastni smyslovou zkusenost. Vec jina je, ze kdo toto nechape, pro toho je nabozenstvi jen smesice zbytecnych ritualu, vidi z neho jen ten venek.

    1. Zachrání nás modlitba…Hm..

      Pomohl Bůh či modlitba znásilněným a zavražděným malým dětem ze strany sadistických pedofilů? Rodiče těchto dětí se bezpochyby zoufale a intenzivně modlili. Pomohl Bůh či modlitba uhořelým civilistům ve Stalingradu v roce 1942? Pomohl………….

      Děkujeme za Váš podnět, ale prosíme Vás, abyste se přesunul/a na katolík.cz, tam budete mezi lidmi, kteří Vás pochválí za vskutku užitečnou myšlenku.

      1. niekomu pomohol, niekomu nepomohol. Vzdy mozu ti, ktorym nepomohol, hovorit, ze neexistuje alebo ho obvinovat, ze im nepomohol. Ale podla toho, co hovoria ruski vojaci, v zakopoch niet ateistov. A mnohi maju zazitky, ktore im zachranili zivot a boli takeho razu, ze na ziadnu nahodu sa to hadzat nemoze. Takze ja by som to nebagatelizovala, ze taka sila tu je, len my si myslime, ze nie je. So vsetkymi dosledkami.

        1. 1) že jsem tak smělý, mohl bych poprosit o důkaz nějaké boží pomoci?
          2) takže on je selektivní? některému dítěti pomohl a jiné nechal znásilnit a zavraždit, hm…. vskutku úžasný „otec“, v bibli prej miluje všechny
          3) ano, taková síla tu třeba opravdu je, ale je nám k hovnu reálně, v tomhle světě vítězí faleš, síla a zlo

          sorry za střet s realitou, bývá smutná a nepříjemná častokráte

        2. Ono se to dá taky otočit, že:
          Taková síla tu není, jen my si myslíme, že je.

          Je to debata bez rozumného konce.

    2. RE Lynx lynx

      K začatku článku Covid.
      “ … lidi podlehli reklamě …“, tedy imlicitně – sami si za můžou.
      Lidi podlehli informacím odpovědných a znalých – od WHO, EU, přes všechny autority, odborníky a experty … proti kterým mohli lidé postavit jen svůj laický úsudek.
      Přes tvrdý nátlak zdravotnictví, kdy bez vakcinace odkládali lidem potřebné operace a péči.
      Ne každý se mohl „hrdině“ vakcinaci vyhnout.

      Hodit odpovědnost na obyčejné lidi, je jen vědomé krytí skutečných viníků za průběhu akce Covid.

    3. U takových textů se neumím zdržet.

      U víry a nevíry nikdy neplatí většinový či menšinový názor na víru, potažmo na existenci jakékoli nadpřirozené entity. Věřící nemají jak uchopit nevíru nevěřících, stejně tak nevěřící víru věřících. Pro ani jednu stranu neexistuje platný argument pro svůj stav, dokonce „nerozumí předchozímu samu sobě“ ani ti, kdo buď konvertovali, nebo naopak dekonvertovali. Existuje jen „argument“ věřím a „argument“ nevěřím.

      Zjednodušeně lze říct, že věřící pro svou víru nepotřebuje důkazy pro existenci svého idolu. Nevěřící (hardcore ateisty, bezdůkazově věřící v neexistenci nějakého boha, teď vynechám) zase nevěří právě kvůli absenci takového seriózního důkazu. Biblické texty a „oficiální“ církevní zázraky mu nestačí.
      Pozn. Proč nevěřící nedůvěřuje těm zázrakům? Jeden z těch oficiálních je v odkazu, koho to zajímá, ať si jej přečte opravdu celý. I když je dlouhý. Ne proto, aby si pak“klepal na čelo „, jen proto, aby tím získal konkrétnější vhled do duševního světa věřícího. Pro něj je totiž vše tam uvedené plně v pořádku, jednoduše věří, že takto to tam bylo.
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Zjeven%C3%AD_Panny_Marie_ve_Fatim%C4%9B

      Nemá proto naprosto smysl, aby jedni druhým jakkoli zkoušeli „vysvětlit“, jak to podle nich je. Je sice nepoměrně víc věřících s ambicí někoho evangelizovat, než nevěřících s ambicí někoho od víry odradit, ale to je vlastně jen technický parametr, daný samotnou podstatou víry a nevíry.

      Ještě k modlitbě, protože ta je tam často zmiňována. Už jsem to zkoušel mnohokrát. Totiž, nějak motivovat některého věřícího, aby nějak popsal smysl modlitby a především její oprávněnost. Hrubě děleno jsou modlitby oslavné, děkovné a prosebné, teolog mě kdyžtak může opravit.
      První dvě jsou tzv. nic proti ničemu, u té prosebné je ale otazník, a to velmi zásadní.
      (Pozn., mnozí věřící se modlí i k ostatním členům „Boží rodiny“, dokonce i ke svatým. To nemá samozřejmě nic společného s Biblí. Jde o náboženský folklór, což všichni kněží vědí – a měli by si toho být vědomi i věřící samotní. Přesto je to v náboženství přátelsky akceptováno.)
      K prosebné modlitbě. Co je jejím obsahem? Prosba věřícího k Bohu, aby něco nějak zařídil. Třeba i naprosto nesobecká prosba – Pane, děj, abych byl dobrým člověkem, patří tam ale jakákoli přání, která věřící Bohu adresují. A v tom je háček. Dokonce biblický háček, kdy je nutno si uvědomit, že Bible je pro věřícího skutečně „svatá“, je to pro něj nezpochybnitelná kniha. A právě v ní je psáno, že když Bůh vyhnal Adama s Evou z Ráje, učinil prohlášení, že od té chvíle budou lidé žít na Zemi, že on jim do těch životů – výslovně – nebude nijak zasahovat.
      Slovo Boží, to je pro věřící, jak známo, zákon. Nepřipouští žádné reinterpretace. Bez ohledu na to, že ve SZ se Bůh vměšuje lidem do života prakticky pořád a v NZ dá úplně největší vměšovací ránu – přivede mezi lidi Ježíše. Nelze se vymlouvat, že vždyť přece v Bibli je tolik protiřečících si tvrzení, tak u toho nezasahování do života to tak taky může být. Proto, že věřící především nemůže připustit jakoukoli nekonzistenci v té Bibli.

      Tak, teď jsem sám sebe dostat do pasti. Pokud platí stav, že Bible je plná protikladných tvrzení (jako, že je, právě třeba Ježíšem počínaje), nicméně „dělá se, že není“, aby tím neutrpěl její kredit, potom se stejně tak může říct, že prohlášení Boha (zde v modifikaci „Otec“) o nulovém vstupování do lidských osudů nic nemění na možnosti libovolného takového jeho angažmá kdykoli sám bude chtít. Tím by byly prosebné modlitby v pořádku, protože by odpadl jejich atribut nesplnitelnosti.
      Ať se snažím jak chci, patrně z toho nevede cesta. Ne proto, že jsem ji uzavřel neprůchodnými chybnými argumenty, spíš se to vrací na začátek. Totiž, že víra nepotřebuje ke svému věření důkaz. Jen se to doplní, že nepotřebuje ani (kdy dokonce ani svůj vlastní) argument v situaci, kdy by mu to věření zpochybnil. Prosebník ve své modlitbě žádat Boha o zásah do svého života může. Včetně oprávněného doufání, že když Bůh uzná za vhodné, může mu jeho přání vyplnit. Do poslední chvíle jsem nechtěl být sarkastický, nicméně, nakonec, vylil na lidi moře, možná se z některé části Bible dá explicitně vyhermeneutizovat, že to o nevměšování sice prve říkal, ale pak se rozhodl, že se toho přece nemusí držet. Jen to nikomu neřekl, ale to on přece nemusí, naopak „my“ se musíme řídit jeho slovy, ať už jsou jakákoli. A kromě něj, taková Marie přece taky zařídila, aby se Švédi nedostali přes most…

      Proč jsem to psal? Na různých místech jsem se snažil nějakého věřícího motivovat, aby mi odpověděl. Ne „moudře přátelsky“, že jsem jen nic nepochopil. Aby mi místo toho napsal třeba – tady máš chybu, tady taky, tady to nemůžeš tak říct. Proto, že… a následovalo by vysvětlení. Třeba je na to tady dobrý místo, když se tu tolik píše o tom, jak to funguje…

      1. Já myslím, že jste „únikovou cestu“ přehlédl. Kromě stavů mysli „věřím“ a „nevěřím“ ještě existuje stav mysli „nevím“, čas od času mylně považovaný za agnosticismus.

        1. Možná je to názvoslovím. V běžné mluvě je nevěřící velmi často označován za ateistu, je to vnímáno za jedno a to samé. Ale asi by mělo být dodržováno:

          – teista, taky věřící. Ten, kdo bez potřeby důkazu věří v existenci nějakého boha či bohů.

          – agnostik. Ten, kdo – jak samozřejmě správně připomínáte – neví, jestli něco takového je či není. Není tím pádem ateista ani teista, protože když neví, jestli něco je/není, neumí ani jedné z těch možností věřit.

          – ateista, tedy taky věřící. Ovšem jiný, takový, kdo bez potřeby důkazu věří v NEexistenci nějakého boha/bohů.

          Z logiky věci plyne, že mezi dvěma odlišnými věřícími stojí ten, kdo neví, nemůže tedy věřit. Agnostik. Tedy agnostik – nevěřící.
          Kvalita agnosticismu je ale různá. Někdo sice neví, ale jaksi jej to „v duši“ směruje k tomu, že nějaká boží entita nejspíš někde je. A někdo taky neví, ale naopak jej to směruje k tomu, že nejspíš není. Agnostiků je proto podle tohoto způsobu jejich duševního rozpoložení vlastně široká „kvalitativní“ škála mezi tím teismem a ateismem.

          Všimněte si, že agnostika nelze definovat pouze tím stavem nevědění. Jestli je/není nějaká boží entita, to přece ve skutečnosti neví naprosto nikdo. Ani teisté a ateisté to nevědí, ti tomu svému náhledu pouze věří. K tomu agnostikovu nevědění je logicky nutno přidat i to nevěření. Jak už uvádím, nevěřící bývá nazýván ateistou, nicméně je agnostikem.

          Agnostici zastávají pozici, že spor o existenci/neexistenci bohů nelze rozetnout, protože ani jednu variantu nelze hodnověrně doložit. Což je sice pravda, ale poněkud laciná. Teisté, kteří s bohy přišli, o nich tvrdí, že jsou nepoznatelní, přinejmenším do té doby, dokud nebudou sami chtít. Čímž pádem ten spor nelze nejen rozseknout, ale ani otevřít. Sice by skončil u toho – prostě to nevíme, ale teisté si stojí na tom, že stejně ani není jak by se vůbec nějaký bůh mohl zkoumat. Poznat jej prý lze jen tím uvěřením. Je to „důkaz uvěřením“, kdy se pak není čemu divit, že to spoustu lidí znechutí. (Kosmologické a podobné důkazy? No, jako, sori…)

          Víte, Alefe, může to znít urážlivě, ale „unikat“ cestou nevědění je alibismus. Mnohem objektivnější je ignorovat teistovo „chachá, stejně jej nenajdete“ a hledat. A to i cestou všemožných neúspěchů. (Tedy hledat těmi, kdo o odpověď zájem mají, protože nejen v politice, ale i zde je velká mlčící – slámově netečná většina.) Každá metodika a abstrakce k ní potřebná má své limity, tak se k nim co nejvíc blížit a získávat tím podklady pro stanovování míry pravděpodobnosti.
          Dál než k nějaké míře tý pravděpodobnosti to patrně nepůjde, ale i tak to není zbytečná práce. Ukázal to koneckonců Hawking. O něm jsme tu taky psali, jak podle něj u velkého vejbuchu nutně musel někdo stát. Jen to nebyl namaskovaný Bartoška, ale něco jako hypergeniální ajťák. Jestli se ten Hawking nemýlí, znamená to pro teisty, agnostiky I ateisty konec byznysu. Nebo teda, měl by. Ale to jen tak snadno nepůjde, ti svou kůži lacino nedají…

            1. Chvíli si to musím přeříkávat.

              Od konce.
              Neznaboh. To je asi pořád ještě „fyzická“ – osobní pozice Vašeho ležérního nezájmu.

              Ochvějnost. Čili opak neochvějnosti, tedy neotřesitelnosti té pozice. Vlezlo do toho cosi s destabilizačním potenciálem.

              A selektivně agnostický. To je dost zeširoka. Selektivně, to asi bude automaticky škrtnutej (viz neznaboh) Bartoška v prostěradle.
              Ale agnostický, tam trvám na té škále mezi teistou a ateistou. Otázkou tedy je Vaše umístění na ní, respektive eventuální posun toho umístění z nějakého bodu do jinýho, způsobený ochvěním.

              Pokud jsem se při diagnostice výrazněji nezmýlil, při troše přehánění by to mohlo být nazváno Vaší latentní parciální evangelizací, katalyzovanou ale výrazně odlišným nosičem šťastné zprávy.

              1. Evangelizace asi ne, z toho mi čpí morálka … a ta v mezích citlivosti použité analytické metody nebyla prokázána, šťastné sdělení také ne.

                K ostatnímu:
                neznaboh – jako že nezná boha (ne tedy ateista agresivně popírající )
                ochvějný – nelze vyloučit, že publikace dosud neznámého důkazu způsobí určité rozkolísání prve uvedeného stavu
                selektivně agnostický – takový jedinec má za to, že nepoznatelné je jen něco, patrně to, co není vybaveno receptory poznatelnosti (dle mého omezeného názoru je to například nekonečno nebo ty velký třesky – nejsem schopen takové míry abstrakce, abych s tím uměl uvědoměle nakládat/si to zvnitřnit čili internalizovat; ano, v těchto etážích jsem primitiv).

                Tak Vám děkuji za oponentní posudek. Prozatím (si) to asi ponechám.
                P.S. Ohledně výslovnosti je to ještě v připomínkovém řízení, ale zatím se to rýsuje tak, že se to asi bude vyslovovat selaňon.

                1. Ještě pár poznámek.
                  Při použití teologických kategorií se samozřejmě dostáváme na tenký led přenesených významů, potažmo alegorizací, protože (což je pro tu oblast signifikantní) nám tam naskakuje takové to – co von tím kurnik asi může myslet. Tak ještě k tomu sousloví mluvou neznabohovou:

                  Vycházel jsem z našeho psaní o Hawkingovi a o zamlžené oblasti na hraně prebioticko biotické. Kde nám do obojího chtě – nechtě vstupuje nutnost ne pouze hypotetické, ale už částečně teoretické akceptace jakéhosi Deus ex … no, machina asi ne, tak asi obecně z něčeho. A Deux je vlastně taky diskutabilní, tak něco z něčeho. Aby to znělo důstojně a filozoficky, přece jen jsem to hodil do stroje a vyšlo – Aliquid ex aliqua…

                  Evangelium je v překladu něco jako ta šťastná zpráva. A evangelizace je její „přijmutí“. Tak jsem to ve Vašem (platí to mmch i v mém) případě použil ve smyslu té teoretické akceptace čehosi z čehosi. A ještě to neředil tím latentním a parciálním, protože skákat do toho rovnejma nohama by bylo poněkud přeodvážné.
                  S morálkou a štěstím jsem nepracoval, na to jsem taky málo přeodvážnej.

                  Kdybychom neochvějnost nazvali skupenstvím „myšlenkové hmoty“, ta akceptace způsobuje (u mě ano) ne přímo už změnu skupenství z neochvějného do ochvějného, ale zvýšení pohybu (myšlenkových) částic. Nenazvu to měknutim hmoty, jsme přece tvrdí chlapi, stačí ten destabilizační potenciál, který do jakési míry rozvolňuje pevnost umístění pozice na neznaboží agnostické škále.

                  Jak vidite, opravdu ředím „o dušu“, abyste nemyslel, že Vás chci vzít k hoře. (Pokud nejste vzdělán ve vědách teologických, poptejte se, kdo měl být na hoře, co tam dělal a kdo další tam byl s ním. Indicie nezní Mojžíš, nýbrž výrobci mléčných produktů.)

                  U selektivity jsem byl s Bartoškou v prostěradle asi moc názorný, protože třídíte obecně podle té poznatelnosti. Jak to ale myslíte s těmi receptory? Můžu se plést, ale je-li třeba právě to nekonečno nepoznatelné , těmi receptory k jeho poznání nejsme vybaveni my. Si teda myslím. Co je mimochodem opakem receptoru? Napadl mě Tyranosaurus Fiala, ale do významového slovníku bych jej nerad dával…
                  Pozn. Pokud jste primitiv, potom bych se asi u toho mého psaním velkoryse uchopovaného třesku měl sám nad sebou zamyslet. Tak primitiva a uchopovače vykrátíme 🙂 .

                  Foneticky to zní docela dobře.

                  1. Děkuji za Vaši odpověď. Rozpracování receptorové teorie nepoznatelnosti Vám, nerad, zůstanu (prozatím?) dlužen. Jsem nucen se vzdálit, kapku v soukromí nestíhám … Tak zatim.

        2. Gnostisti vi vsecko vic asi desetkrat nejmin ,protoze studovali nejvic poucnych knih..I ty nejblbejsi knihy /asi 99%/,sou poucny..
          Knihomoudra maglajzu i kdyz sou pokazdy jiny , tazeny rovnou z prdele,
          pak poucne ukapavaji nas ,kdyz nikdo jinej nesmi , pac vokupujou media…
          Vedi uplne vsechno, ale az potom.
          Co nevedi ani potom ,zamaskujou pustejma lzema.Aby zase vedeli nejvic.
          Nic jinyho neni mozny..

  9. Je tady problém. Před 1. i 2. světovou válkou bylo obyvatelstvo patřičně zpracováno a projevovalo správného bojového ducha. Dnes nic. Chciválkové se z gauče ne a ne zvednout. Na Ukrajině je až trapně málo českých dobrovolníků. Neměli by to eurosoudruzi lépe komunikovat?

    1. Budou, jakmile se to rozjede. Odhaduji, že nejdřív půjdou evropští dobrovolníci, pak pochytáme „naše“ Ukrajince a nakonec dojde na (tentokrát již řádně vyděšené) gaučáky.

      Kéž by se to podařilo někde zastavit, ale zatím to opravdu nevypadá..

      1. Ono se to nerozjede.V určitý okamžik Rusko zničí vojenské cíle,např.Semtín,Galileo,
        zbrojovky – Uherský Brod a Vlašim.Letiště.Pro ně je to pár raket,a nepochybuji že už
        dávno jedou doslova vysokoprodukční linky na rakety a hlavice.Čína dodá elektroniku,
        co na tom,že bude na bázi více nanometrů než americká,bude funkční a pár gramů se
        v raketě moc neprojeví.Až zasáhnou Galileo v Praze,snad někdo pochopí,že média jsou
        poslové smrti – od covidu až po fašistické štvanice.Slováci už věc řeší.My,rozvojová
        upadající enkláva,která už ani není státem,žvaníme nebo čumíme na blbosti v TV.
        Naše figurky do války nepůjdou,Evropská Mumie se posere po prvním ruském útoku.
        Po válce amíci vykrmili Německo.Jako kluka mě napadlo,že kdo je dobře krmený,ztloustne
        a hlavně zleniví.A Německo dnes?Mění se v chalifát neuvěřitelným tempem.Všichni napapaní
        a spokojení.Sednou do Mercedesů,odjedou do práce,do obchoďáku,domů.Co se děje na ulici
        je nezajímá,nechodí tam.Ale jednou zjistí,že musí z baráků,a pak najdou na ulicích jinou planetu.
        A zástupy pomatenců,kteří vyčistí ulice od všech ostatních.Nikdo nezdrhne.Musíme obnovit
        železnou oponu nebo nebudeme existovat.Pryč z Evropské Mumie – ještě žádná mumie
        světu nic pozitivního nepřinesla.A NATO po legitimním jaderném úderu na velitelství – není
        náhodou taky v Bruselu? – se rozuteče.Jako zajíci.Vojáci se o hřibu dovědí,třeba z vysílaček,
        když mobily nebudou k ničemu.A vykašlou se na válku.A velitelé se nenechají střelit do zad.
        Takže žádní gaučáci do války nepůjdou.Spíš do fronty na potraviny,které z Mumie dovážíme.
        Je smutný tento svět.Máme ale Yzera a můžeme si pustit božského Káju.

      2. elsky:
        Možná jsou ty gauče jediný způsob, jak to nespustit. Mně se totiž naopak zdá, že se bojíme čím dál méně – to bylo a je pořád takového strašení a děšení, od rána do večera, že už to lidi přestává bavit. Začne to tím, jak udeří vedra nebo mrazy a končí to tím, jak udeří jaderná bomba.
        Řekla bych, že se pomalu vzmáhá takový hezký naratýv, který my češi formulujeme „jděte s tím vším už do prdele“.

        1. To ano, možná brzo otupíme úplně, ale bez ohledu na naše nálady se na Ukrajině eskaluje pěkně stupínek po stupínku, na konci je sráz a to schodiště není nekonečné.

      3. Ja bych tam poslal ty nase milionarsky zhyckany milionama fotbalisty ,
        aby se naucili bojovat za narod ,kterej representujou..A nebo sli doprdele.
        Hokejisti /a bezschickovy/na rozdil to co umi , nedavno ukazali naplno.
        /I ty zraneny bojovali a este se rvali jako lvi , ty snad ze vsech nejvic /.

    2. mne skor pride cudne, ze sa EU na to nepripravuje. Ziadne zrusenie green dealu a spustenie oceliarni. Ziadna priprava obyvatelstva na moznu vojnu, trenovanie civilnej obrany, zber potravin, posilnovanie zasob liekov. To je to, co mi cele pride divne:-( A defacto ani USA. Vyroba zbrani sa sice rozbieha, ale tak len tak len tak. Ani armada sa nikde nejak neposilnuje, ano, Poliaci teraz nutia vsetkych k vojenskemu vycviku, ale to je len tak tak. Ziadne velke nabory sa nedaria a evidentne ani neponukaju nejake velke peniaze. Teraz neviem, su tak dobre utajene, vsetky tie kroky, ze sa to nikde nepreflaklo, alebo maju taku silnu sebadoveru (ked ako povedal americky profesor, ze americka PVO by nevydrzala ani minutu a nieco by urcite preslo) alebo su toto cele len reci? Pretoze vsetko nechat a predat a odist, to mi dost pripada ako ruska mobilizacia a utek mladych prec. A teraz s tazkou dusou sa vracaju, nemaju uz nic (co mali, to predali a peniaze sa inde minuli) a zacinaju znovu. A niektori sa nebudu mat kam vratit…….kto chvilu zavaha, moze byt coskoro uplne mimo, ceny rastu. V Srbsku mozu byt ti, co robia na dialku niekde mimo, nie nadarmo samotni Srbi chodia na Slovensko robit do montovni

      1. Re: Janka

        Je vidět, že njejste ani trochu chytrá Janka. Vy tady žijete proto, abyste umřela za císaře pána a jeho…, ech, co to tu motám, za soudruhy finančníky a soudruhy zbrojaře.
        A k tomu, abyste radostně a vesele umřela, nesmíte být ozbrojená a vycvičená!!!

      2. @Janka
        Nepřipravují se proto, že tuší, že už nic dalšího nebude.
        Buď nás přivedou do otroctví a budou vládnout na věčné časy („Nebudete nic vlastnit a my budeme budete šťastní…“) nebo opravdu už nic dalšího nebude.

    1. Stačí počkat.Však ony se informace objeví.A zjistíme,že dříve byli na
      stupních vítězů černí a hnědí sportovci s pěknými výkony.Dnes podobné
      výkony předvedou druzí,třeba i žlutí a bílí.Zajímavé bude,kolik sportovců
      „ze tmy“ se zúčastnilo těchto her.

      1. @ema
        Sportovci na letních hrách budou předvádět ve vzduchu akrobatické lyžování.
        Někde jsem četl program, nepamatuji si to celé:
        1.Zahajovací ceremoniál, průvod a transgender show.
        2.Předání zlatých medailí americkým sportovcům.
        3.Udělení stříbrných medailí ukrajinským sportovcům.
        4.Soutěže pro všechny ostatní.
        5.Závěrečný ceremoniál a transgenderová show.
        Komise MOV řeší vypuštění bodu 4.

      2. Zatim to vypada ze je jisty , ze vyhrajou v Parizi jinde teroristi. Uz predtim vyhrali mockrat. Posily taky budou ..
        Co je novyho ,macronka se nam zase posrala a neposle prej ,zadnyho frantika na rusa.
        Klickuje jako zajic na podzim kdyz sou hony.
        Dozaduje se ted aspon trochy pozornosti vod zloducha Putina, kterej nemilosrdne macaronku a jiny vodkopava a nema vohledy ani na privilegovany duhisty..

    1. Vy tomu nerozumíte. To je ta strategická kundomo… mukundo… prostě jak o tom soudruh plukovník mluvil s panem okresním prezidentem, víte?

  10. Vidláku,
    vojáci ve válce nikdy nezabíjí lidi, maximálně ničí nepřítele nebo ničí živou sílu nepřítele. Kdyby totiž pojmenovali, že zabíjí lidi, mohlo by jim z toho taky hrábnout a začali by se považovat za vrahy.
    Proto je taky ideální voják silný, blbý a poslušný rozkazů.
    Plukovník Foltýn pojal svou misi jako cestu ke generálské hodnosti. V říjnu na Hradě uvidíme.
    Naše armáda na Ukrajině válčit nemůže, protože by ji musel nejdříve někdo vyzbrojit. Chciválkové mohou jen hýbat pantem. Jestli se válka rozjede, bude lhostejné, ve které zemi se chceme schovat, takovými budou snad jen odlehlé ostrovy.
    Válka na Ukrajině začala celkem nenápadně salámovou taktikou, postoupit ještě o další krok, a v podstatě začala ve 2008 přizváním Gruzie a Ukrajiny do NATO G. W. Bushem. Vše další jsou jen kroky následné eskalace ve hře na bojácné kuře, kde jde o prestiž globální měny USD.
    A teď si vezměme, že celých 16 let jsme směřovali do dnešního stavu. Postoupí obě strany ještě krůček? Postoupí, protože obě věří, že ta druhá nakonec lidstvo nezničí. Teď už ke konečné eskalaci zbývá jen předposlední krok použití taktických jaderných zbraní na bojišti. Pohybujeme se na hraně velké války a oběma stranám konfliktu to vyhovuje. Rusové se tím mobilizují do další velké vlastenecké války, Ukrajinci tím brání svou samostatnost. Kde je pravda? Na obou stranách je jí značný kus, jen překrytý balastem propagandy. No a my jsme ovládáni strachem z Rusa, protože vyděšení lidé se snáze ovládají. Na ty, co se vyděsit nechtějí, je zde Velký obuch.
    Do toho je Vidlák hlasem volajícího na poušti, který je umlčovaný jinými názory, které sdílí většina lidí. A protože volič je tvor stádní a nepřemýšlející, následuje poslušně své vůdce. Což jsou spíše krysaři, co jej vedou k útesu jaderné války za pískání flétničky.
    Nějaká náprava společnosti bude možná, až jedna strana prohraje. Teprve poté vyhřeznou všechny potlačované problémy. A nedělejme si iluze, kdo zaplatí všechny nesplatitelné světové dluhy. Budeme to my.

    1. Ukrajinci bojují za zájmy USA.. Kdyby je USA záměrně netlačily do války a nedošlo tam k hysterizaci obyvatel, vše šlo vyřešit mírovou cestou. Třeba tou plánovanou federalizací.
      Jinak souhlas, je to zlomový bod, kdy jeden hegenom umírá a nechce se s tím smířit.
      Nebývá než věřit v Boží pomoc, že to dobře dopadne a lidstvo tyto časy přežije.

      1. Obávám se nejhoršího, ale doufám v nejlepší. USA i Rusku jde o existenci, zabředly do války až přespříliš. Nasedly na tygra a nedokážou slézt.

    2. Můj děda bojoval v 1.sv.válce na Ukrajině.Musel.Tehdy se do války nikdo nehrnul.
      Nikdy nemluvil o tom co tam zažil.Nikdy se ale nesmál,srdečně a uvolněně.
      Takže válka člověku zničí duši.Jakákoliv válka.
      Před II.sv.válkou jistě byli taky Vidláci,kteří volali po lidskosti.Nikdo je neslyšel.
      Miliony mrtvých a zmrzačených.Zničená města a průmysl.A pár psychopatů,
      kteří shromáždili obrovské hromady „peněz“.To se zopakuje.Zelenský se z herce
      stal miliardářem a nikdo nic nepřijímá jako hrůzné varování.Nebude třeba
      aby jedna strana prohrála.Už jsme prohráli všichni.Když druhému zvoní hrana,
      zvoní všem.Kupodivu i vědci,kteří se zabývají strukturou mozku,konstatují,že jsou
      v něm centra,která jakoby se s druhými mozky propojovala.Digitalizace – sociální –
      tyto vazby trhá.Už proto je západní model boje všech proti všem je známkou
      nemoci.Nikdy jsme se neměli vracet na stromy,Západ není naše civilizace.Je
      to projekt smrti.

        1. Zivot na planete je zalezitost velmi skodliva lidskymu zdravi a vsemu zivymu..
          Nikdo neprezije ..Zkraceni zivota vsech je vzdycky to hlavni na programu.

    3. Tých 16 rokov ma desí najviac. Vtĺkajú nám do hláv aká je v Rusku diktatúra a u nás na západe (a ešte na Ukrajine) demokracia, až tomu slabšie kusy uverili. V 2014 ešte boli videá z UA o vymývaní mozgov nacionalistickou ideológiou, o zločinoch, lynčovaní, o parodickom hlasovaní v parlamente, teraz to už samozrejme nie je pravda, lebo sa to nehodí.
      Cca od 2014 sledujem transporty zbraní a munície cez naše územie ktoré „išli na vojenské cvičenie“, len akosi sa vždy zabúdli vrátiť.
      A od 2022 s rastúcou hrúzou sledujem zvyšovanie stávok na prehru Ruska, pričom mi je jasné, že to nemáme šancu dať. Už dávno by som z tej partie odstúpil (s malými stratami) ale vyzerá to tak, že si aj s celým NATO strašne nabijeme držku. A zdrôtovaná čeľusť je ešte stále znesiteľná oproti tomu, kam nás tlačia jastrabi Macron, Ruethe alebo batský ratlík Kallas. Asi chcú aby sme skončili s mozgom rozmazaným po chodníku.
      To že sa v EÚ do vedenia zase tlači nejaka von der kopa lajen ma tiež neteší, lebo to znamená že sme sa nepoučili „z krízového vývoja“ a k pokoju duše to neprispieva.
      No nič, idem sa radšej ukľudniť dobrým kakaom (nostagia z detstva) 😀

      1. 16 let ještě není dost. Pořád je zde ještě generace, která nechce válku, těch starších. Ale noví rekruti s vymytými mozky nadšeně napochodují do války a pak je čeká vystřízlivění, že válka je jen hromada hrůz a nočních můr.

    4. Kazdej kdo ho ma malej , si ten komplex musi a kompenzuje vykrikovanim o vetsim agresivnim na kazdyho vobuskem , taky
      rvanim ,ze je velkej buldozer a tim na to ,ze ho ma malej , porad trapne upozornuje.

  11. >Elity vsadily na vítěznou válku, která se jim nedaří

    Kouzlo nechtěného. Těmi elitami myslíte lidi okolo VVP?

    Tuto válku totiž nezačal a nepokračuje v ní západ. Tuto válku začala a udržuje ji ruská federace. Pro mír stačí, aby se ruská armáda stáhla zpět na ruské území a přestala útočit na sousední stát.

    Je zajímavé, jak často alternativa mluví o míru, nicméně mír musí přijít od všech ostatních. Hlavně ne od strany, která celý tento konflikt začala (RF). Toto „selektivní“ chápání míru je hlavní důvod, proč je alternativa často označována za proruskou. A to označení je zasloužené.

    1. Tato Rusko-Americká válka, která se právě odehrává na území Ukrajiny za naše peníze a do posledního Ukrajince, začala před více než deseti léty Amerikou řízeným Euromajdanem – státním převratem…

      1. Součástí euromajdanu nebyl žádný útok na ruské území.

        Naopak součástí ruské operace na Krymu byla okupace části ukrajinského území ruskou armádou.

        Souhlasím tedy s „před deseti lety“. Šlo ale o útok Ruska na Ukrajinu. Ne naopak.

        1. Tyhle žvásty už tady byly vyvráceny bezpočtukrát. Nevidím důvod se k tomu pořád vracet.
          Vyřiď Foltýnovi, ať problém strategické komunikace konzultuje s paní Langšádlovou.

          1. Jak populace Krymu sama sebe vokupovala.
            Okolo 90% , hlasovali ,ze chteji bejt soucast Ruska.
            Drtiva vetsina se voleb zucastnila.
            Prevrat nebyl nic jinyho, ze aby z demokracie honem ,do prevratu,
            /za osobni ucasti nejvyssi demokrautky Nuland/ aby do nasili zfanatizovany ukrove udelali prevrat a honem zacali masove masakrovat ty normalni ukry, ktery ty masakry v 2014 a predtim ,nechteli.

            Zasejc Khouzl z prdele tazenej vyklouzl, si poridil reakci davu spravnych vodpovedi . Bagr si tady pocte ty vodpovedi ..
            A Khouzl asi nebude pochvalenej…

        2. Re: KN

          Týden před invazí vojsk RF na svrchované území UA zahájily VSU dělostřeleckou palbu na města Doněck a Luhansk.
          Pro naprosté pitomce – od 17. 02. 2022.
          Bombardování měst bylo tak intenzivní, že civilní obyvatelstvo bylo přinuceno opustit města.

          Takže kouzelnický soudruhu – běž se svou agitkou do prdele.

        3. Tupý, nevzdělaný fašounek nikdy nic neslyšel o ATO ? Původce Porošenko, Zelenina v tom pokračovala, ačkoliv při zvolení slibovala opak. Proto vyhrála volby. SVO byla odpověď. Stále nerozumím, proč Kyjev dnes nevypadá stejně jako Doněck. Musí se Putin učit.

          1. Nejhorsi byl ten hodne snalzivej miliardar Kolomoj ,ted svejma kamaradama ,/a co vsecko pro ne udelal/, zahozenej hluboko do ukr hladomorny..
            Vodkud ani nekvikne ,nemuze..Vyjes si s vlkama ,jako ten hlavni , nic netuse
            jak to dopadne..Nikdo na celym svete nevi a nechce vo nem nic.
            Ani drive velmi spratelena kolackova baba..

      2. Klid.
        Skelop jen opsal sbírku blbejch slintů ze sociálních sítí.
        Zapomněl na chcanky.
        Ty teď u těch lepších lidí na twitteru frčí.
        Chcanka Konečná.
        Chcanka Babiš.
        Chcanka Putin.
        Chcanky Russssové.
        Asi mají společná školení, opakují stejné fráze a stejný žvásty ve stejný čas.
        Třeba: „Tuto válku totiž nezačal a nepokračuje v ní západ. Tuto válku začala a udržuje ji ruská federace. Pro mír stačí, aby se ruská armáda stáhla zpět na ruské území a přestala útočit na sousední stát.“
        Někdy si myslím, že nějakej vyhulenej študák napsal skript a ten těmahle sračkama zasírá náhodně diskuse.

      3. Válku začal v roce 2008 G. W. Bush slovy, eskalovala ji Victoria Nuland ve 2014 převratem a Putin spustil vojenskou agresi v únoru 2022.

        1. Ba ne . už Mařka prozradila VO co GO, když prohlásila, že rusové se o své nerostné bohatství musí podělit. Sice neprozdradila že jimn, ale v té době… njn. Slyšela jsem ji, když dávala tato moudra v Brně. Bohužel lidi zapomínají. Nebo nechtějí.

          1. Nejdriv madla vykradla , vsecko co mohla u nas a uprchla s tim , kam jinam , nez ,do Usa.
            Posedla nemocnou chamtivosti a nekonecnou ,brzy uz chtela
            zhamtnout cely Rusko.
            Kdyby nechcipla, asi vesmir by prisel na radu na dalsi vokupaci.
            Voni takovy nemaj nikdy dost..
            A co zmuzou ty nechamtivy..

    2. Mír nastane odchodem ruských vojáků. Pokud Ukrajina vyhraje. K tomu se ale neschyluje.

      Ale mohl by nastat i dřív, pokud by se válčící strany dohodly na oboustranně přijatelném kompromisu.

    3. Pane „KouzloNechteneho“, tyhle vembloudi prezdivky vas uci generovat Foltyn v kurzu pro digitalni zaskodniky? Pozdravujte kolegu „KdeTyStatisiceJsou“ a pozvete sem taky Velkeho Sefa „JsemLezAVimZeLzu“.

      Tuhle demagogii, ze „stačí, aby se ruská armáda stáhla“ si račte strčit tam, kam slunce nesvítí.

      Ruská armáda se držela zpátky nejméně 8 let od puče v roce 2014, nepomohli ruskojazyčným ukrajincům ani když je upalovali nejen v Oděse (co třeba autobus s lidmi z Krymu), ani když zoufalí obránci Slavjansku drželi město proti mnohonásobné přesile a prosili o posily. Nic. A tehdy by stačilo jen málo a mohli rozvrácenou ukrajinskou armádu dorazit kompletně, tak jak to opolčenci dokázali u Ilovajsku a Debalceva. Místo toho se Putin držel legalistického postupu, vše přesně podle práva a hlavně diplomaticky. Naletěl s Minskýma dohodama Jedna a později i Dva (jak přiznala Merkelová i Hollande, Ukrajina a KoZa je nikdy nezamýšlely dodržet), Ukrajina si mezitím vyzbrojovala armádu a chystala se zcela etnicky vyčistit Donbas a později asi zaútočit i na Krym ne-li rovnou Rusko jako takové (viz třeba prohlášení náčelníka C14/Krakenu – „bojujeme rádi a dobře, naší cenou za vstup do NATO a EU je válka s Ruskem, kterou vyhrajeme“)

      VVP se rozhoupal, až když se s ním na přelomu let 2021/2022 odmítla KoZa a Ukrajina bavit úplně a místo toho zahájili ofenzivu na Donbasu, jen si dohledejte, jak se evakuovali děti a později i další civilisté do Ruska. Teprve když hrozila skutečná genocida, použili sílu. A nikdy nechtěli skutečnou válku (proto taky „Speciální Operace“ a jen si porovnejte třeba minimální počet zúčastněných vojáků i s tím, co poslala Varšavská smlouva na malé Československo v roce 1968). Plán A asi byl, že se už jen pod hrozbou síly změní režim na Ukrajině a půjde to po dobrém. Nestalo se. Plán B asi byl, že za použití síly se Ukrajina dohodne diplomaticky – a málem vyšel, kdyby KoZa nezhatila jednání v Istanbulu (včetně toho, že si Ukrajinci zavraždili vlastního vyjednavače). No a nastal Plán C – jak řekl vrchní evropský diplomat Borrell – „rozhodne se na bojišti“. Tož se teď rozhoduje a rozhodnuto bude.

      Tak držte mlčte, maximálně si sbalte plnou polní a vyražte do zákopů, ať jste taky užitečný. A Velkého Obucha i s jeho bratrem (odborníkem na mučení) si vemte s sebou. Vracet se nemusíte.

        1. Aby tak bagr byl zakuklenej, aby si nikdo nevsim ..Ze je s nami..
          A nebo , ze jeho velka blbost je s nami..Coz vyjde na stejno..
          „Ja vim nejlip ,ze ty co lzou vi, ze lzou“. Pravil vsem.
          /To zadnej vopravdovej blb nevi, nemuze vedet, ze lze , pac jak by se dovedel to ,
          ze lze. To nejde.
          A kdyz mu nekdo poradi, nikdy neveri , veri sobe/…
          Notoricky blbove nikdy neselzou a nezklamou ,kdyz musi furt kecat a nejvic vo sobe..Jako treba,vyhlasovala ,informovala svet Lejnova automaticka pracka,
          bez chipsu ,ze prej chipsy z pracek sou ukradeny rusem do raket..
          A za to byla zase dosazena /jako treba dolf v 33/, na dalsi roky vlady.
          Dalsi podezrela ,ze jeji nebetycna blbost je s nami a pro nas.
          Pomnete to kriceni hesla , v 67 ,“sme s vami budte s nami“ !!!! a jak to zase
          S NAMA ,dopadlo…Prikazana a vrozena blbost, ale tentokrate byla s UlbrichtamaBreznevama..

  12. 1. Lžeš. I ruské zdroje připouštějí, že na pláž dopadly trosky sestřelené rakety. Nešlo o cílený útok.

    2. Koukám lituješ život kde koho, ale překvapivě ani jednou nezmíníš, že ruské rakety denně dopadají na ukrajinská města, obchody, elektrárny… A zabíjejí ukrajinské civilisty denně, včetně dětí… To ti zřejmě vůbec nevadí…
    3. Nějak nerozumím proč my Češi si máme brát vzor z Maďarů.. uvazim-li, že v každé válce ve 20. století se přidali na poraženou stranu…
    A, že e v té poslední podporovali Hitlera, který nás okupoval a ve velkém tu popravoval…

    Ne Maďaři fakt nejsou naši kamarádi a i vzor

          1. Jj, přesně od toho.
            Ad „poražení maďaři“ – velmi rád bych se přidal k těm, kteří v té poslední světové válce zvítězili, třeba k rusům.
            Tak nějak ale tuším, že by tenhle drmola stejně nebyl spokojenej.

      1. Tady soudruh nic takového, jako je umění vnímat písmena, skládat z nich slabiky a slova a následně pochopit jejich význam (tedy zkráceně – číst), nepotřebuje. K čemu by mu něco takového bylo? On potřebuje jediné: meldovat, čemu ho u Foltýnů a Rakušanů naučili.

        Zavítal mezi nás, aby se nově nabytou dovedností pochlubil.

    1. Maďaři – i Slováci si pustili do vedení blbce a připojili se k Německu.
      Ale duch – národní – jim oběma zůstal.Nám ne.My se ohýbáme na
      všechny strany.Ti kteří to neudělají,na to doplatí,protože psychopati
      vítězí od zdola až na Hrad.Podívej se na Polsko.To neví čí je už 100 let.
      Nemají žádného „národního“ vůdce,symbolizujícího to co uznává
      většina obyvatel.I my máme v čele jen zrádce národa.Maďaři ne.
      Slováci ne.V čem to asi bude?Že by v Sionských protokolech??

    2. „3. Nějak nerozumím proč my Češi si máme brát vzor z Maďarů.. uvazim-li, že v každé válce ve 20. století se přidali na poraženou stranu…“

      V současné politice Orbana je jednoznačně zřetelné poučení z minulosti.

      My už s vámi na „drang nach Ost“ nepotáhnem.

      1. @Admirál 11:38
        Dovolím si vás trošku poopravit.
        Teď jsem pár dní strávil v Budíně, občas v Pešti, ba i v Pécsi jsem pobyl.
        Orbán nepotáhne „drang nach Ost“, protože je tak zásadový a proruský a proputinovský, ale protože to (zatím) není pro Maďarsko (a Maďary) nijak výhodné.
        Proto také má Orbán takové volební výsledky, jaké má a nepotřebuje (zatím) korespondenční volbu.
        Dělá všechno pro Maďarsko. V tom se poučil z historie.
        Není protiukrajinský. Ukrajinců je tam asi tolik, co Japonců. A jen o málo méně je tam Pakošů.
        Jen jim nelezou do prdele, jako vrchnost v ČUR.
        V noci, když jedete po planině od Bratislavy, tak na obzoru vidíte blikající červené tsunami.
        Je tam větrník na větrníku. Tolik jich nevidíte ani v Německu u Severního nebo Baltského moře.
        Nejvíc baterií pro elektrokřápy se v EUhniji vyrábí v Maďarsku.
        Až Orbán usoudí, že jít proti Rusku dokáže lépe „zobchodovat“, tak to udělá.

    3. Nejdriv velka hysterie vsude medii a politiku a Hitlera a tak nas zapad Hitlerovi nacpal.
      Benes nas protiustavne dodal nacistum, utek k brutum a tam nasekal obrovsky dluhy na nas , starej dobrak , aby sme meli co splacet ihned po 45 a este nas pribeh vosvobozovat do sparu Stalina,co nejdriv.
      Dobre je si povsimnout tech ,ktery to ridi. Podle hysterie vetsiny medii. Potom politikove ,akademikove a pisalkove jeci.
      Ted mame zase hysterii vo vodsunu germanu po 45.
      Co je zatim..Co zakrejvaji a zneuzivaji..
      Odsun provedli , protoze uz byly plany , ze spadneme pod Stalina.
      Takhle zachranovali odsunem fanaticky , vrazedny germany vod komunismu, aby se meli dobre , do Nemecka.
      Nas nikdo nikdy nezachranoval , predtim Hitlerovi a masakry ,teror , v 48 nas dodali zase Stalinovi, masakry a teror..
      Komunisti dodali napr. nejhorsiho udavace u nas Nachtmana ,kteryho se bali i gestpaci , do Nemecka aby se mel dobre.
      Dalsi byl jeden ce ctyr ,ktery organizovali Lidice. Zase byl pustenej do zapadniho Nemecka v boji komunistu proti nacismu..Jak moc kricej ,tak je zatim vzdycky hodne , spiny.

  13. Rusové si brali ukrajinské děti do svých rodin, což je například u palestinských dětí a Izraelců nemyslitelné. Naopak, cíleným bombardováním Izraelci pomocí umělé inteligence (které dali příznačný název „Kde je tatínek“) palestinských dětí zabili řádově už desetitisíce (v této souvislosti vzpomeňme na morální prase Duku a jeho Valentýnskou deklaraci).
    V Iráku Američané postupovali s ohledem na civilní obyvatelstvo mnohem bezohledněji (a rychleji) než Rusové na Ukrajině, alespoň tedy v počáteční fázi (podle tvrzení amerických vojáků).
    Tedy smát se, že někdo vede válku s ohledem na civilisty, není na místě.

    Proč tak málo bereme vážně, když Velký Viktor naprosto nepokrytě mluví o misi NATO na Ukrajině?
    Protože většina nedokáže na dostatečné úrovni pojmově myslet (a dnešní školství ji to nenaučí), tedy i předvídat věci, které se doposud nestaly. Je ztráta času se u těchto lidí pokoušet o abstraktní argumentaci, protože ta se u nich nemá o co opřít. A je strategickou chybou to nebrat v úvahu.

    1. Řekněme, že to spousta lidí chápe a ví, co reálné hrozí. Ale co má dělat? Musí chodit do práce a platit složenky. Jediný co dokáže ovlivnit, jsou volby a samozřejmě tam hází a volí lidí, co budou plnou silou brzdit tu válečnou mašinérii a hysterii v EU. Sám si myslím, že to není dost, ale…. ale co víc dělat? Myslím si, že tiché postávání se svíčkami u nějakého památníku taky není celkem k ničemu, chození na demonstrace je možná o trochu lepší…. ale pořád málo, ty imbecily to stejně nezastaví… co víc máme dělat? Přesunutí do zahraničí nelze, manželka nechce opustit zbytek rodiny a sám odejít nechci…

      1. Přijmout věci tak, jak jsou.
        Emočně se trápit, věci leda zhorší (stejně to tu nakonec nikdo nepřežije).
        Čili se nám naskytuje příležitost k duchovnímu růstu.
        No.., taky s tím hódně bojuju. 🙂

        Podle mě např. prof. Mearsheimer (autor knihy např. Izraelská lobby), přispívá k uklidnění situace nejen faktickou argumentací, ale zejména, nadhledem nad situací.
        Každý nemůže být Mearsheimer, ale každý působí svým vzezřením (i mimoslovním) na okolí.

      2. Tiché postávání se svíčkami je naopak velmi k něčemu.
        Je to přímá akce ve veřejném prostoru.
        Kdyby tam bylo i jen několik desítek tisíc lidí tak by se děly věcí

  14. Omlouvám se , že ruším Vaši debatu o tom, kolik stálo za komunistů pivo.
    Chtěl jsem upozornit všechny, co si ještě nenadělali do kalhot, že v Brně se protestuje proti válce každý pátek už 19 měsíců a bude se protestovat i o prázdninách.
    Válka totiž nemá prázdniny ani dovolenou.
    Takže ti co se nebojí se schází každý pátek se svíčkami a transparenty v 19.00 hod na brněnském Moravském náměstí u Sochy spravedlnosti.

    1. Socha spravedlnosti, to je ten Exekutor s pračkou?

      Volba místa se symbolikou vpravdě tragickou má významný podíl na úspěšnosti vašeho konání, pane Řezníčku.

        1. RE: USER
          Máme tři transparenty: Nechceme válku, Svítíme za mír a Přidejte se k nám.
          Ostatní většinou českou vlajku, nebo drží svíčku.
          Nejsme zase takoví amatéři, jak si myslíte…

          1. Vůbec nemám v úmyslu znevažovat vaše ušlechtilé pohnutky, pane Řezníčku. Ale svítíte-li za mír vedle Exekutora s pračkou, je to podobné, jako byste stavěli rozhlednu ve studni.

            Vyberte si lepší místo a uvidíte posun k lepšímu.

            1. RE: Anonym
              Nepovedená socha nemá nic společného s protestem proti válce.
              Je to velmi frekventované místo, kde jsme v kontaktu s lidmi, je to dopravní uzel a vidí nás stovky lidí z tramvají, které u nás zastavují.
              Navíc nestojíme u sochy, ale pod velkým platanem, který je na levo od sochy.
              Začínali jsme na centrálním brněnském náměstí u morového sloupu, ale tam jsme byli prakticky izolovaní od lidí.
              Problém není v místě, ale je ten, že v Brně které má 391 000 se najde maximálně 200 lidí, kteří se nebojí přijít na svícení, nebo mírový pochod. Lidí buď na vše kašlou a neuvědomují si, v jaké se nachází republika situaci, nebo si to uvědomují, ale mají doslova plné gatě…
              Nejčastější výmluvy: Musím v pátek nakupovat, ráno jedu na houby, chatu, mám grilování, v pátek se musí na pivo.
              Až se lidi proberou, bude už pozdě…

  15. To je dojemne, clovek by si malem myslel, ze prezident Ruske Federace sidli ve Washingtonu D.C. .

    Kdo teda veli protivzdusne obrane Ruska .. aha…
    Ja bych rekl, ze se ruska meeeeedia snazi zastrit nasledujici:
    Umreli nasi obcane, neumime je branit, za vsechno muze USA, to mi pripomina to cerveneho trpaslika

    LISTER: Rimmere, nemůžeš na mě házet vinu za svůj zpackanej život.
    RIMMER: Ale ano, můžu.
    LISTER: Vidíš!? Furt stejná písnička. Nikdy jsi neměl u zkoušky správný pera na rýsování. U kružítka se ti zase ulomil hrot, no!
    RIMMER: Jo, ulomil!
    LISTER: Vidíš? Copak si nevidíš do huby, když říkáš: „Lituju, že jsem si zvoral život. Za všechno může Lister!“

    „válečnému fanfaronství západních elit“ to je 1984, USA primo donutily Rusko napadnout Ukrajinu
    je to par let, co tu na zacatku invaze Vidlak citoval Sun-Tzu, tak bych mu jej laskave pripomel
    vyhral ten, jenz se nezucastnil zadne valky

    to ze umiraji ukrajinci a rusove, to je moralni zodpovednost toho, kdo vydal povel k invazi, co jako na to mam rict… vsichni mohli klidne zit dal..

    no ja vedel ze jsem prijdu,prectu a CNN Vidlak pobocka Ukrajina me pobavi

    dobre rano preji

    1. Jistě, broučku. Viktorka přiznala nějakých pět miliardiček, ale krom těchto drobných se do toho ale vůbec nemontovali.
      Referenti baví:-D

  16. Omlouvám se za mimoběžnou poznámku, ale když tu vidím přispívat Martina Konvičku, rád bych mu poděkoval za investigativní práci na twitteru.

    Před časem tu jakési služební voko (nick „KdeTyStatisiceJsou“ pod Vidláckou strategií) usilovně poptávalo zdroj (máte zdroj? máte? a mohla bych ho vidět?) informace, že korespondenční volba přivede „až“ statisíce nových voličů.

    No a pokud by měl ještě v referátu kromě Vidláka i Martina Konvičku, mohl by dostat odkazy přímo na vládní politiky:

    Jakub Michálek – 140 000: https://x.com/JakubMichalek19/status/1804115528346181704

    Jiří Pospíšil – až půl milionu: https://x.com/Pospisil_Jiri/status/1804121527845036419

    Takže jestli má dnes službu „KdeTyStatisiceJsou“, může pány Michálka a Pospíšila předvolat rovnou k Foltýnovi, že takhle amatérsky propálili „důvodovou zprávu“. Jestli má dnes službu někdo jiný, může mu to sepsat do hlášení. Vy už si to, kluci ušatí, mezi sebou jisti předáte.

    1. Pro BiSSmana “ KdeTyStatisiceJsou“ bych měl jednoduchou odpověď. I jeden je moc. Jestli desetitisíce nebo miliony je mně putna. Mám známého, který již pěkných téměř třicet let žije spokojeně v zahraničí, v CZ koupenou nemovitost. To pro strýčka Příhodu, kdyby se přestalo dařit. Má český pas, měl a má možnost volit už před tímto svinským umělým navyšováním voličů. Jeho jediným zdrojem zpráv z CZ je Seznam, LžiDnes a ČT. Sice k volbám (asi) nechodí, ale mně neskutečně štve, že on má možnost mně a ostatním lidem v republice měnit život, ačkoliv následky na něj nedopadnou.

      Mimochodem, byl moc nadšený, že už tu máme nějakých těch sedm set tisíc obyvatel Banderovska. Prý je to príma, že ČR takto pomáhá. Jenže on to z daní neplatí, on nebude čekat třikrát tak dlouho u doktora, než by musel, nebude doufat, že na něj taky nějaký ten potřebný lék zbyde…

  17. Dva postřehy.

    1) sleduju všelijaké US chcimíry – a vývoj po „rozprášení turistů“ jako by nereflektovali.
    V centru pozornosti jsou Assagne, Netanjahu, Gaza, samozřejmě Trump.
    Projevuje se i tam rezignace?

    2) a protože je sleduhu na youtube, musím překousnout útržky reklam – dělají k tomu světovému dění až komický kontrast. A napadlo mě – šly takto reklamy (v biografech, v rozhlasu…) i ve třetí říši, resp. v „kapitalistických“ zemích účastných 2. světové? V USA jistě ano… ale ve Francii za Blitzkriegu, nebo v Anglii za Blitzu? Na Ukrajině jdou určitě, přece u té peremogy nevypnou byznys. V Rusku nejspíš taky.
    Půjdou i tady, až se naše pancíře vydají vítězit na východ?

    1. Pokud používáte prohlížeč Firefox, klikněte vpravo nahoře na tři vodorovné čárky, pak „Doplňky a vzhledy“, do vyhledávajícího okna napište „ublock origin“ a stiskněte Enter. Následně vyhledaný doplněk „uBlock Origin“ nainstalujte.
      Spolehlivě tak odblokujete většinu reklam.

      U ostatních prohlížečů (Edge, Chrome) je postup obdobný.

      1. Zdeněk:
        Tak jsem si naklikala unblock origin a tam mě řekli, že se mi budou šťourat a slídit, kde je napadne, tak teda nevím.

        1. Tak to si na nic takového nevzpomínám :-). Ale je fakt, že logicky musí sledovat kam kliknete, aby odfiltroval reklamy, jinak je neodfiltruje.

          Ale každý prohlížeč má silné zabezpečení, aby zabránil přístupu na disk zvenčí.
          A je třeba dodržovat bezpečnost, já mám např. dvě prostředí (počítače), z jednoho přistupuju jenom do banky atpod. a nikam jinam, z druhého třeba sem, atpod.

          A tuhle jsem přeinstaloval systém a zapomněl nainstalovat uBlock (nebo adBlock atpod.) a myslel jsem že mě trefí, to bych fakt nemohl sledovat youtube.

          1. A nebo si můžete nainstalovat Firefox s ublock a používat jej jen na Youtube, a pak Edge na vše ostatní.
            Kdo jednou zkusil, už nechce jinak. 🙂

    2. Zrovna ten Assagne, teda musim se priznat, ze jsem tu kauzu sledoval, dobra informacni operace nebo jak to nazvat. Kdyby v te Ekvadorske ambasade nekempoval tak dlouho, mohl si tu dohodu dojednat driv a byt venku o peknych par let driv. Gratuluju tomu, kdo tohle vymyslel.

    3. Urcite vysilani pojede i s reklamou, nechapu jak jste si mohl nevsimnout, jak jednoduche je jiz par let streamovani pres tu vec co se ji rika internet.
      A navic tu reklamu tam nedavaji na Ukrajine, do toho videa primarne podle geolokace vlozi podle smlouvy ze serveru provozovatele, nikoli zakaznika.
      P.S. pouzijte jiny operacni system, reklamy nebudou

    4. USA ma Ukrajinu bojovat nepůjdou, tak to Američany moc nezajímá.

      Tak si video stáhněte přes nějaký youtube downloader a pak si ho pusťte bez reklam.

    5. : Konvička
      Proč sledujete YouTrubku s reklamami ? Stačí (zatím) použít prohlížeč Brave. Případně nainstalovat si Smart Tube Beta. To už je na nějakou tu chvilku.

  18. Americké dluhy jsou nesplatitelné, tedy… pokud nezabijí věřitele.  – Četl si nekdy autor reálně strukturu amerického dluhu? To jako USA začne zabíjet ve velkém vlastní občany?? To by snad ani takový Vidlák nepostuloval:)

    1. Jistě, broučku. Existence Číny je nejnovější proruská dezinformace rozdělující společnost. Plukovník i nadplukovník by se na ni měli intenzivně zaměřit.

    2. Re: Legrace

      „To jako USA začne zabíjet ve velkém vlastní občany??“

      Řekněte mi jediný rozumný důvod, proč by to dlužník neudělal, zejména když ví, že mu žádný trest nehrozí…

      1. tak hlavnymi veritelmi su americke korporacie a obcania. A na to nepotrebuje stat zabijat obcanov, na to staci pustit rychlejsie tlaciaren a nechat vynulovat dlhy inflaciou. Problem je, ze samozrejme potom sa dolar neudrzi ako rezerva svetova mena a zaroven to, ze 1) zahranicni, ktori drzia 30% dlhu potom ten novy kupovat nebudu chciet, 2)dlhy vznikli, lebo sa minalo menej ako vybralo na daniach. Toto sa nezlikviduje ziadnou inflaciou, skor naopak, dovoz by sa im znacne predrazil a domaca vyroba je silne otazna. 3) co by vsetci ti majitelia korporacii na to povedali. Otazne je aj to, ako by sa k tomu domaci postavili, ak by a) zrazu vsetky davky klesli vyrazne na hodnote b) by mali pracovat za sumy, ktore pre zivobytie bude nedostatocne (a povedzme si na rovinu, to plati uz teraz pre nizkoprijmove kategorie obcanov, hlavne ked vezmeme do uvahy byvanie a zdravotnictvo) c) zrazu by sa vratila vacsina vojakov zo zahranicnych zakladni, kedze USA by na to nemali, aby ich prevadzkovali dalej 4) USA by stratili svoj veduci postoj ako hegemon vo vsetkych oblastiach, comu sa prave teraz snazia zabranit, ale pritom tym tlacenim k vojne k tomu vlastnu krajinu tlacia

        1. Vzdycky to byla divna zeme..Ted maji napr. vedeni generalu a admiralu armad a lodstva a ty co sou chlapi, predstiraji v jednom kuse ze sou zensky a nosej furt sukne a ty co sou zensky ,zase porad predstiraji ze sou chlapi a nosej furt kalhoty.
          To neni vsecko.
          Potom ty zensky co maj kalhoty chodej jenom na panskej zachod a ty muzi,
          co maj furt sukne zase na zenskej . A nic jinyho nesmej.
          Jinak by nesmeli velet a vyhravat vsecky valky , ve vrchnim stabu..
          A porad je ukazujou a vystavujou vsude..

  19. Ve válce totiž žádní civilisti nejsou. Jen okupanti, militanti, náckové, orkové, boševická verbež, sionisté, teroristé a podobně.
    Ještě „kacapové“. Tak říkají Ukrajinci Rusům.
    Jinak vřele doporučuji dnešní Kosu „O jaderné válce mezi USA a Ruskem“, přejde vas i chuť na vepřový řízek.

    1. Re: Aldo

      Kacap je každý, kdo si dovolí mluvit rusky, anebo v dnešní pohnuté době i suržikem. Jinak se toto slovo používá docela běžně bez hanlivé konotace.
      Pro Rusy z Ruska se spíše užívá termín „Moskal“.
      Naopak Ukrajince označují Rusové slovem Chocholuškin nebo Chachól, resp. různými variacemi na tento slovní základ. Odvozeno od obtížně zaměnitelné úpravy vlasů donských kozáků. Hlava se v podstatě oholila či ostříhala dohola a na temeni se vpředu ponechal jeden dlouhý pramen vlasů, který si jeho nositel dával za ucho.

  20. Místo toho abyste sečítal naše potřeby, požadavky či nároky, tak se dovídáme o všem cizím, co nemůžeme a nechce se nijak změnit. Komunisti nám řekli alespoň kolik tun obilí, tun ocele se vyprodukovalo. Neříkali kolik se posílalo spřáteleným zemím, ale alespoň něco bylo vidět. Pivo stálo 1,90,- cigarety za 4,- a sparty 8,-. Cihla za korunu, nájem za 200, -když byl byt větší.

    Mám se podělat, že v nějaké zemi si to podělali stokrát víc a skočili na špek mordechujcům z usa?

    1. Ve čtyřce stála desítka 1,70 Kčs https://ibb.co/HtzpTgJ (ceny z přelomu 70. a 80. let)
      Startky byly za 4 Kčs v trafice, v hospodě za 4,40 Kčs.
      Za dvacku tedy bylo ve čtyřce 9 piv, krabička cigaret Start a 30 haléřů dýško. Uznalý host vypilo piv jen 8, aby dýško dalo 2 koruny.
      Cihla souhlasí.

      Mám za to, že volby potřeb se nedočkáte/nedočkáme.

        1. Bochník chleba 4,20, rohlík 30 haléřů, litr plnotučného mléka 3,10, polotučné bylo myslím za 2. Kostka másla 10, 10 deka obyčejné kávy nejdřív za 8, později to zvedli na 12. Protože používali již natištěné obaly, kde byla částka 8, říkalo se, že je to proto, aby prodavačka věděla, kolik má vrátit, když zákazník platí dvacetikorunou.

          1. Partyzánky 1,10,- ,Lípy 2,-, Globusy 3,-. , Letky atd …,
            Smažák 7,10 ,-. Později John Player Speciál 20,-.
            Žádné vrásky a tabletky, zuby bez kazu a cement v 50 kg pytli nebyl problém….

      1. Veru tak. Pivo se ale ve čtyřce z 1,70,- zdražovalo myslím až 1985 (nebo konec 84). Někde na internetu to jistě bude, já si ale pamatuju, že se to stalo v mým druháku nebo třeťáku na Ústavu pro šílené chemiky.

        S tím dvackovým „budgetem“ jste naprosto akurátní, ovšem binec v tom dělalo, vstoupila-li do hry zelená. V legendární pardubické studentské a stavebně dělnické hospodě U Josefa vstupovala prakticky při každém našem vstupu do lokálu.
        Na básně jsou tu sice jiný šajby, ale my měli na to píseň na motivy Hej pane diskžokej. Hej pane hospodskej se jmenovala. Hej pa …pivo je čaroděj a velká zelená asi nás sblížila. Pak taky …a kdo chce ještě pít, ten v osm utíká, Josefa zavřeli, hurá do Rozika. Rozik, to je restaurace Rosignano přes cestu v Polabinách, Josef zavíral v osm, Rozik v jedenáct.
        No, trocha nostalgie, to jste zařídil tím budgetem…

        1. Ještě k tý nostalgii, díky za můstek k ní. Já po chmurném článku chtěl psát chmurný komentář a skoro si teď říkám, že jste na mě myslel, tak jste rychle nahodil rozpočtové téma startky a pivo. Abych si tam při vzpomínce na ně přidal tu kořaličku a celej se u toho rozněžnil 🙂

        1. V 80.letech? Čím jste se proboha živil a jak to, že jste to přežil?
          20 let sem, 20 let tam…. anonymům je všechno jedno.

            1. Nekvalifikovaná v šestnácti? To měla ségra taky. Já nástup v lednu 82, první plat 560,-Kčs, v září 82 už 2000,- Kčs. Po vyučení mě hodili do úkolu, takže chvíli trvalo, než člověk získal potřebnou zručnost a znalosti. Moje matka, tenkrát v třísměnném provozu, brala 2200,- , taky zaučená dělnice.

              1. Proč v šestnácti? Šla jsem tam dělat, že to bylo blízko ( děti) a po půl roce jsem postoupila – kvalitářka v textilním skladu.

              1. Lékaři v té době měli nástupní plat 1650 Kčs hrubého. Já jsem v té době nastupovala za 1950 Kčs hrubého, protože jsem nastupovala do rizikového oboru.

              1. to nic neni. to takova zagorova, vona to byla hodna holka, vsechno, no ale vona brala 600 tisic, uz dva roky po sobe. a milion, dva miliony brali, vselijaci jandove…

  21. Info.

    Obvinění Ukrajinců a Američanů z cíleného zabíjení civilistů vyvrátili samotní Rusové. Konkrétně gubernátor Sevastopolu už v sobotu informoval, že na cíle u města útočilo pět ATACMS. Protivzdušná obrana podle něj všechny sestřelila, „ale fragmenty sestřelených raket dopadly do pobřežní zóny“.
    Také telegramový kanál Rybar tvrdí, že útočilo pět raket s kazetovou municí „a všechny byly sestřeleny na různých částech pobřeží“. A i on píše, že „úspěšnou práci protivzdušné obrany však tentokrát zastínily civilní oběti v důsledku pádu submunice z raket“.

    Celé město a okolí je jedna velká vojenská základna, ale Rusové se chodí například válet na pláž přímo pod radarem. V jakém světě ti lidi žijou?

    https://x.com/DawidKamizela/status/1804932002820370799?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1804932002820370799%7Ctwgr%5Ed4ae90e3da2b886a78e6005edeeb8abe571fe259%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdenikn.cz%2F1460073%2Fvyvoj-boju-851-den-ruske-bomby-zabijely-v-charkove-sestreleny-atacms-zasahl-plaz-s-rusy-na-dovolene%2F

    1. Re: teta

      Vy na tom obrázku vidíte jedno sto ruských rekreantů?
      Říká vám něco pojem oční lékař?

      Jinak si zkuste nastudovat, jakou rychlostí létají rakety a zjistěte si, jak funguje PRO. Pak se tu nebudete zviditelňovat snůškou takových blábolů.

      1. Ale pád submunice z raket“.to je hezké, ne.

        Stejně jako Fiala dnes ve zprávách- budeme podporovat Ukrajinu až do konce.

        1. Re: —

          Akorát soudruh Nutelín mazaně neodhalil, do čího konce tak hodlá činiti.

          Nicméně budeme se tvářit, že mu to všecko žerem i s navijákem…

            1. Kocoure, přivlastňovací zájmena jsou libtardským problémem. Sledujem to s Labutí v TV a máme z toho nehoráznou srandu, jak to při chybném použití (své, jeho atd.) změní smysl věty.
              Takže Nutelín je jen špičkou zájmenového ledovce.

    2. Ziji ve svete o hodne mene svobodnych meedii nez se tady place jaka jsou u nas.
      Systematicka medialni masaz, jestli si vzpomenete na prvni mesice valky, rusti vojaci v daleko vetsi mire urostli dobre ziveni velmi mladi lide. Genialni tah takhle vychovat generaci valecniku, totalni blbost si je nechat rozvykat ve valce na Ukrajine.
      To jsem odbocil. Ti mohli umrit na cokoliv. Nicmene Rybar dobry zdroj.

  22. K Vidlákovu názoru:

    Mám jiný. Jestli je lepší nebo horší nevím. Ale když vám Ukrajinec (dobrovolník, odvedenec, zmatený nácek) zabije pár kamarádů, je jedno, odkud přišel. Nenávidíte ho k smrti. Ale když ho najdete zbídačelého, hladového, zraněného, schovaného v zemljance v bývakém ukrajinském zákopu tak ho…
    …nezastřelíte. Dáte mu napít, obvážete mu rány a dopravíte ho do ruského zajetí. Cestou mu budete nadávat, jaký je to durak! Durak!
    Klidně zaměnte cedulky Rus a Ukrajinec. Je to nepodstatné.

    Můj táta divným řízením osudu přežil německý koncentrák. Když ho Spojenci v dubnu 45 osvobodili, nechali vězně, aby si to vyřídili s kápy a ostrahou sami. A vyřídili. Utloukli je zmrzlými bramorami. Za jednu z nich by byli před několika málo dny schopni zabít spoluvězně. Táta po chvíli opustil ten kruh, uprostřed něhož byli ti popravování Němci a šel pryč. Spojenci ho ale neustili moc daleko. Ale nemusel se účastnit „popravy bramborami“. Ani se na to dívat.

    Po válce jsme v Sudetec koupili dřevěnici po odsunutých / padlých Němcích. Kolem zůstali jenom starci, děti a vdovy. A nechápal jsem jako sedmiletý kluk, jako to, že se táta dokázal s nimi bavit i žertovat. Když jsem se ho ptal, jako je to možné, když Němci ho málem zabili, řekl mi větu, kterou se řídím celý svůj život:
    „Tihleti to nebyli!“

    Jste ještě mladý a odhodlaný Vidlák. Musíte zestárnout, abyste pochopil.

    1. Ale i ti starci, děti a vdovy museli předpokládám prokázat svoje antifašistické zaměření, jinak by museli do odsunu. Průkaz antifašisty si museli sehnat.

      Kolektivní vina přece k válce patří. Prohrává stát a s ním celý národ.

      1. Re: elsky

        1/ odsun probíhal až do r. 1947

        2/ ne všichni, kdo mluvili německy, byli příslušníky Třetí říše, neboli říšskými Němci, na které se odsun vztahoval. Byli zde např. Slezané, kteří z docela velké části používali němčinu jako svůj první jazyk a měli tzv. Volkslistu. Těšínsko, Ostravsko, Hlučínsko.
        Např. moje babičky obě šprechtily (mluvily německy) lépe, než česky. Mezi jazyky „přepínaly“ zhruba stejně jako já, když plynule přecházím z češtiny do našeho nářečí nebo do polštiny.

        1. Tak tohle „přepínání“ obdivuju. Jo, je to tak, jde to Třinečákům jedinečně. No a ještě do toho vloží vyjímečně i polštinu. A dokonce, když mluví zrovna česky, si dokáží odpustit ten důraz na předpoSLEDní slaBIce 🙂

          1. Něco jako tetování.
            Ale už to není pravda. Nová máplava v Ostravě znamená, že tu a tam najdete člověka mluvícího „pražsky“ nebo s východňárským přízvukem. Přízvuk na předposlední slabice znamená, že je to Rus nebo Ukrajinec rusky mluvící. Je zajímavé, že ty jižní národy RF si na tom přízvuku tak moc netrvají. Na druhé straně: Když to nějaká ruská osoba (redaktorka v TV např.) přežene, je to parodie na ruštinu.
            Prostě čeho je moc, toho je příliš.

      2. Elsky, jen jako obrázek od pamětníka: jsem časným navrátilcem do „Sudet“. Mí rodiče věděli, zažili, kdo z německých obyvatel naší vesnice/městečka se od onoho třatřicátého roku (Hitler) a za mobilizace čs. armády (1938) jak choval. Nekupovali jsme dřevěnici, ale vrátili se do domu, kde jsme bydleli před útěkem do českého vnitrozemí.

        Významní Němci byli z té naší vesnice před postupujícími frontami začátkem roku 1945 Říší evakuováni do německého vnitrozemí, někteří utíkali jinam sami, ale „obyčejné“ rodiny, většinou bez mužů do 60ti let, kteří sloužili ve Wehrmachtu (Luftwaffe, Kriegsmarine a tak), byli mrtví nebo nezvěstní, ty v tom „našem pohraničí“, patřičně vyděšené, zůstaly.

        Do odsunu, krom prokázaných loajalistů s ČSR, nepostradatelných specialistů, příslušníků smíšených (česko-německých a pod.) rodin šli všichni, ale až od poloviny léta 1946. Naše rodina měla s tehdy německým okolím a naopak vztahy korektní (v místě, krom „zlatokopů“, platily obecně), v mnoha případech i přátelské.

        Já, jako kluk, měl své německé vrstevníky za kamarádské parťáky. Odsun některých jsem obrečel. Některé z tehdejších přátelských vztahů, i poděděné, trvají dodnes. Nedobré vlastnosti lidí nejsou věcí národnosti, i když problémem může být otázka žité kultury. V tom se od německého národa, zvlášť Sasů (co vím ani od Rusů), nijak nelišíme.

        1. Dtto.
          Do prázných chalup se nastěhovali různí lidé. Někteří chtěli začít znova, jiní toužili rychle zbohatnout atd. V první vlně příšli zlatokopové, většinou s rudou knížkou. Potom Slováci, Češi… Poslední vlna, kterou pamatuji byli Řekové. I tak zůstalo hodně chalup prázdných.
          Po roce 1990 opět se začali objevovat zlatokopové….
          Vesnice, o které mluvím byla výjimkou. Němci bránili vodsuu Čechů, kteří tam ořežili válku, A pak naopak – Češi chránili Němce před zběsilými Čechy (úřady). Nezažil jsem, ale slyšel od starších, kteří to zažili. Ale jako kluk jsem zažil ten strach Němců před námi, Čechůni. Nic pěkného. Až po letech se to spravilo.

          A teď si se svými bývalými sousedy mohu jít pošprechat jenom na hřbitov… I s Gerhardem, se kterým jsme dělali dobrodružné výpravy do opuštěných chalup, štol i fabrik. Sednu si na mramorovou desku jeho hrobu, vyhřátou sluncem a vzpomínáme na naše mládí.

          1. Starý kocoure, zlatokopové nepřišli, ti pouze prošli! S tou rudou knížkou plácáte nesmysly (k čemu by jim byla). Kde jste to sebral, netuším. Vím ovšem, že to, co nejvíc se po pětačtyřicátém (tady!), do roku 1948 rozvíjelo, bylo podnikání.

            Řekové? Dávno, dávno potom. Pamatuji vlak plný řeckých a makedonských dětí. Víc než dvacet takových, ale už v dospělosti, jsem znal osobně ze zaměstnání. Dost pamatuji z jejich vyprávění.

            PS, Češi nebyli po záboru „Sudet“ odsunováni, mohli zůstat! Jenže utíkali do vnitrozemí. Tak, jako moje rodina. Proč, to Vám může dojít. Otec byl písemně zván zpět, zřejmě proto, že v Čechy opouštěném „pohraničí“ chyběla Říši pracovní síla.

              1. Kocoure, tou dobou (1955) už byl majetek po Němcích dávno vypořádán, „Národní správy“ byly, podle smluv s FNM ukončeny převody do vlastnictví. To, co významného sloužilo k podnikání bylo (1949/50) znárodněno.

                Takže jakápak tou dobou, v pohraničí, rudá knížka? Stejně jako kdekoli jinde v republice. Ke kariéře ano, k nemovitému majetku ne.

                Ostatně, kdokoli směl vlastnit, později jen užívat, pouze jeden byt! I nomenklaturní kádři měli problém co s chalupou po rodičích. Vím bezpečně. Později už bylo možné, při jistých parametrech mimo normu, objekt vyřadit z „bytového fondu“ a tak ho vlastnit a užívat k rekreaci (… zákon o hospodaření s byty).

                A zas, vím, že i to šlo stejně snadno nebo nesnadno (u obývaných objektů, nejhůř s nájemníky) realizovat i bez té „rudé knížky“. No, jak už se říká, „kdo umí, ten umí, kdo neumí, ten čumí atd.“, že?

        2. Předpokládám, že jste Češi, kteří utíkali v září 1938 do vnitrozemí. Moje babička byla německá sociální demokratka, utíkala taky, ale vracela se do Sudet už v listopadu 1938. To nebylo vůbec snadné.

          Jinak jasně, mezi osvobozením a odsunem se navrátilci z lágrů potkávali s běžnými Němci z okolí. Taky asi hrozný.

    2. Po němcích se usedlosti privatizovali na bumážku, nebo né. Mám to v hlavě ten seriál, jak se osidlovalo nejen pohraničí. Jestli Hamr nebo něco jiného. No jistě, kdo přišel dřív odvezl všechno vybavení a dobytek, páč soudruzi nestíhali škodnou střílet. A některým to pak nechali dodatečně zaplatit. Ale to se týkalo spíš zasidlování pohraničí, kam nikdo nechtěl, Rumunů, Srbů a podobně. Nebo to je jinak ?

      1. Sasine, „soudruzi“, co z vlastní zkušenosti vím, s tím krom tvrzení, že „není Němec jako Němec“, neměli moc co do činění. Ti dostali všechno do rukou až po únoru 1948, kdy to větší zanechané Němci znárodnili.

        Jinak a přesněji: majetek zanechaný odsunutými Němci právně převzal „Fond národní obnovy“, aby byl v původním stavu, ověřeným zájemcům, s přihlédnutí k zásluhám v předchozím odboji, potřebám a předpokladům, za definovaných podmínek, předán do „národní správy“.

        Ano, kořistníci z vnitrozemí pořádali do pohraničí nájezdy a brali, co a jak se dalo ze všech sil. Říkalo se jim „zlatokopové“. Tehdy ještě slabá „státní moc“ něco mobilizovaných do armády v uniformách po Afrikakorpsu a skupiny NB (Národní bezpečnost, ustavovaná „nová“ policie) to valně nezvládaly.

        Ony ani ty narychlo vznikající Národní výbory nemusely mít a často ani neměly bůhvíjak kvalitní složení. Taky korupce, známosti, vlastně svého druhu privatizace.
        Seriály s tímto námětem z produkce po 1989 jsou čím později, tím ubožejší propagandou. To tvrdím jako skutečný pamětník, rodilý menšinový Čech ze „Sudet“, který si to namístě prožil.

        1. no a ted si 4 miliony sudetaku do ctvrteho kolene cestnym prohlasenim o ceskem obcanstvi prisvoji volebni hlasy a vymohou si cele sudety (minimalne). cunami vyvlastnovani se prevali aniz by se na benesovy dekrety bylo potreba i jen blbe podivat…

        2. Nacpali me v 60 do Usti ,prijedu tam a nestacim cumet vsude ty vodsunuty a este mluvili furt nemecky…Cecha neslyset..Sem skutecnej pametnik.
          Mam to z prvni ruky..
          Az sem si rikal , ze urcite brzy potkam Heydricha.
          Ale kamaradi ty nemecky pak rikali , ze Heydrich nejni ,ale presto, jistota zadna.
          To vypadalo aspon ,ze aichman urcite ,ty ktery se schovavali , kdo vi..
          Ale vsecko je jinak..

          Za kratkej cas sme filmovali udalosti kolem Padu Reichstagu, zpivali Lili Marlen v originale , pochodovali parade marse/dnes nam patri Nemecko a zejtra celej svet/ , jako nacisti /pac nas udesne srali a pronasledovali komunisti/ a vubec nam to neprislo a vypukly bitvy mezi Falzubama , / jasny vosklivy nackove , vyzbrojeny dokonce nemecky samopalem/
          a spolkem ,Nas krasnych je malo , kteryho byl sem samozrejme clenem ,ale nejak Spolek vychrtlych krasnych nad mohutnejma nadvobrama Falzubama ,/pres 150kg zivy ,pivni vahy /vzdycky zvitezil a ty museli potom platit reparace v mistnim lokale. Vesela radost vitezu..
          Nic z toho nejni pravda. Vlastnili sme asi tri velky chalupy asi zadarmo ,jednu sme meli za postaveni to trvalo asi za 2 hod.stanice autobusu..
          Pak este sme meli vetsi farmu s pozemkama ,taky mela nemeckej nazev..

    3. „Jste ještě mladý a odhodlaný Vidlák. Musíte zestárnout, abyste pochopil.“
      Palec nahoru.
      Nicmene je to evidentne velmi cinorody a sikovny pan, palec nahoru za to.
      A je chytry, byl by sam proti sobe si tyhle clanky nenechat druhou stranou alespon trochu ocenit. Nic ve zlem, kazdy se zivi jak muze.

      1. Ano, takhle si to pamatuju. A to jsem, v čerstvě osvobozeném pohraničí kde převažovala němčina promluvil česky, jeden z ruských vojáků přiskočil a volal: Ty slavjan, ty slavjan! Zdvíhal mě nad hlavu a pak po kapsách hledal, co by mi dal. Byl to kapesní nůž.

        1. Já se „tam“, Starý kocoure nejen narodil, ale žiju „tam“, tedy tady, dodnes. Mám dojem, že Vám, nejspíš pro kratší dobu pobytu, možná i pod tlakem soudobé i dosud módní propagandy, mnohé uniklo. Proto se tak rozsáhle vykecávám.

  23. Neze by se to nemohlo stat – ale vzdy v dejinach se jasne duvody smerujici k valce vyjasnili az po ni. Jeste nikdy se nepovedlo predpovedet s jistotou – ne jen hazeni slov do vzduchu – zadnou valku. A v jejim prubehu uz vubec ne jak se bude vyvijet. Neni dobre zit v bubline nazoru, ze s omezenymi znalostmi vidime zakonity prubeh toho ktereho konfliktu. Nevidime ho, ani ex post. Priklad : Mnozi si mysli ze prubeh 2. svetove valky byl dany jak nastal, proste pomerem sil vojenskych a ekonomickych. Ale temer neznamy je treba tajny plan Churchillovi vlady na letecke zamoreni Nemecka spory antraxu, vyhynul by dobytek, kone, nastal by nedostatek potravin, proste biologicky ekvivalent atomove pumy. Akorat ze by se epidemii urcite nepodarilo udrzet jen na uzemi nepritele, apokalypsa by nastala v cele zapadni Evrope. Plan byl odvolan az v roce 1943, kdy uz bylo jasne ze Nemecko je v strategicke defenzive. Co je ekvivalentem toho dneska ? Klidne treba odpaleni silne atomovky v ionosfere, elektromagneticky impulz, zniceni veskere elektricke site na zemi. Pak uz by se nemusela delat vlastne nic. Kdo bere do uvahy v planech treba zrovna tuto moznost ? Takze opatrne s radami co delat. Nema je nikdo. Krome zakladnich, zasoby apod., v mestskem panelakovem prostredi ale taky temer neaplikovatelne, resp. do doby ucpani zachodu a vyschnuti kohoutku…

    1. A proto s odpálením čekají, až bude veškerá hotovost převedena na digitální měnu. Pak jeden elektromagnetický impulz vymaže v paměti počítače všechny nastřádané jedničky a nuly. A kdyby ne, jistě tomu někdo pomůže, protože to bude rychle provedená měnová reforma a oddlužení státu.

  24. Ja si spis myslim, ze zapadni elity se uz dlouho specializuji na kopani plechovky dal po silnici. Nemaji zajem o velkou valku, ktera by zasahla i je. Staci jim stálé mensi valky, a libi se jim to tak. Staci jim, ze se ta jejich pyramida jeste nerozsypala.

    Ostatne, velkou valku uz maji — ta se deje v informacnim prostoru, (to celkem nově) a v ekonomice (to uz dost dlouho).

    1. Ale maji ted nejak dve vlastnorucne porizeny valky..Este na krku houtiny ,
      /podobne jako pokazdy zmizel Houdini/..A rus ma kopani plechovek na ne..

  25. Problém je ten, že v první den (byť třeba konvenční) války skončí i demokracie a milí evropští voliči už nebudou moci napravit své minulé omyly.

          1. Pravda, alternativní volby byly po sametu prakticky vždy iluzorní a záhy po volbách se ukázalo, že jsem dal hlas nenažrancům nebo jeťoušům. Namátkou vzpomínám na jména Bratinka, Lux, Bursík, Bárta..

              1. Bárta.. obskurní, od pohledu vykolejenej týpek. Jo a jednou jsem taky volil Kalouska.

                Ale v některých okolních zemích měli lepší výběr.

                1. Docela Vás obdivuji, že máte odvahu napsat, že jste volil snad nejhoršího člověka(i když chytrého) v naší politice. Je ale pravda, že nyní jsou ve vládě i v líhních vládních stran stejně hrozní lidé a navíc blbí.

                  1. Dost dlouho jsem věřil v nějakou alternativu k oposmlouvě, můj hlas nikdy nepropadl, ale výsledek byl stejně špatný. Kalousek a obrněné transportéry, Bursík a solárníci, Bárta a jeho partička předskokanů k dnešním diletantům.

                    Tak jestli nakonec nemá pravdu Kocour, že tu vlastně pořádná demokracie ani nevznikla.

          2. Dostojevskij měl zastávat verzi, že lidé se rodí dobří, pak je ale svět kazí. Nietzsche prý zase obrácenou. Chamtivé zlé opice ovšem oba vyvádí z omylu. Lidé nejsou dobří a kazí se, ani nejsou zlí a napravují se. Jsou zlí a zlými zůstávají, což je jen přerušováno ostrůvky pozitivní deviace.
            Zní to jako nespravedlivé vysvědčení a přehnaný skepticismus, to je ovšem dáno jen domýšlivostí.

            Jsem dnes hrozně ovlivnitelnej, nejprve mě ZH naladil úžasným pivem a startkami, tady mi to pokazilo neúžasné člověčenstvo.

                1. pokud bič nepomáhá, používáte ho špatně, nebo málo.

                  O cukru jsem nikdy nic podobného neslyšel… asi proto že je všude, a je ho víc než dostatek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *