5 května, 2024

Jde to strašně rychle

Když mě v listopadu navštívila Ivana Svobodová z Respektu, vedli jsme naprosto mimoběžný rozhovor. Já mluvil o mediálních manipulacích a vytváření iluze místo skutečnosti, ona se domáhala, abych se jí omluvil za to, jak jsem po ní vyjel při našem prvním setkání. Hodinu jsme vedli rozhovory dva. Jeden o KoZe a druhá o voze. Bezútěšnost této marné domluvy ještě podtrhával fakt, že Svobodová a její tým od první minuty odmítali jakoukoliv moji pohostinnost. Sice jsem jim, jako každému hostu, nalil své portské, ale ani se ho nedotkli.

Když pak odcházeli, zeptala se se mě Svobodová jedovatě, jestli jí ukážu někoho, kdo jako v posledním roce zchudnul. Jestli jí ukážu nějaký konkrétní případ lidí, které si beru do huby, aby sama posoudila, jak se jim vede. To jsem zase odmítl já, protože by mě prokleli, kdybych k nim přivedl tuhle jedubabu, aby zkoumala jejich těžké životy a arogantně jim vysvětlovala, že se vlastně ještě mají dobře.

Ano, takhle to naši pravdomluvní intervjuci mají. Vždyť není tak zle. Ve jménu evropských hodnot se musíme trochu uskromnit. Ukrajina musí zvítězit, to stojí za menší výplaty. Vždyť se podle statistik máme jako v roce 2019. To přece není nic strašného. Dezoláti a dezinformátoři straší. Lidi pořád kouří a pijí, pořád jsou vidět plné nákupní košíky… holt mají lidi trochu dražší elektriku a plyn, alespoň nebudou tak rozmazlení a nebudou doma chodit v trenkách.

Chvíli poté vyhasly vysoké pece v Liberty steel a ukázalo se, že nejspíš definitivně… Včera tam zase prodlužovali odstávku. Následovala stávka učitelů, demonstrace odborářů, zoufalé snahy České televize to nějak zamaskovat, pak začaly prosakovat zprávy, jako moc se zase zdraží elektrika, tentokrát kvůli cenám distribuce… a teď zase statistici přinesli zprávu, že v loňském roce skončilo rekordní množství živnostníků.

Reálný schodek rozpočtu je 420 miliard…

Ano, v průměru se máme jako v roce 2019, ale bohatí energobaroni jsou mnohem bohatší než tenkrát a když jsou oni mnohem bohatší, tak jiní musejí být mnohem chudší než tenkrát. Jinak by ten průměr nevyšel. Nejenomže jsme pod vládou Petra Fialy zchudli, ale ještě k tomu jsme nezchudli rovnoměrně. Někdo díky válce na Ukrajině a energetické krizi ohromně vydělal a jiné to zničilo. Někdo si prostě jen stáhl termostat o jeden stupeň a jiný je rád, že nezrušil doma komín a mohl si tam napojit kamna, ve kterých pálí cokoliv co hoří. Někdo arogantně mává rukou nad problémy obyčejných lidí a jiní dostali výpověď, protože železo (nebo sklo) se už tavit nebude.

Včerejší události v Německu ukazují, že ani tam to nebylo jinak. Ani velmi bohatí Němci se o to wir schafen das nepodělili rovnoměrně. I u nich na tom někdo zbohatl a jiní se dostali na hranu přežití. Jejich ekonomika má samozřejmě úplně jinou strukturu než ta naše, ale liberalismus je tam úplně stejný. Jejich vláda myslela stejně jako ta naše. Respektive, naše vláda myslela stejně jako ta jejich…

A najednou mají v Německu největší protesty od roku 1945. I u nás jsme měli jedny z největších demonstrací od roku 89. Tady i tam se novináři postavili proti obyčejným lidem. Tady i tam se z nich stali velmi agilní sluhové režimu a k ničemu nebyly všechny zákony na jejich ochranu. K ničemu nebyly všechny etické kodexy ani královské platy Václava Moravce. Je lépe sloužit mocným než lidu.

Místo zákonů na ochranu novinářů potřebujeme zákony na ochranu před novináři.

Skoro tři sta tisíc živností loni skončilo a jen šedesát tisíc vzniklo. Nebojte se žádat o příspěvek na bydlení, nikoho nenecháme padnout… tedy jen na jeden rok. Pak změníme parametry a na dávky už si nesáhnete. Hlavně že jsme se zbavili Babiše, protože musíme skoncovat s tou jeho pětiprocentní inflací. Deštník proti drahotě, vole!

V Německu novináři dlouhá léta nálepkovali protestující, že jsou to nacisté. U nás, že jsou to proruští kolaboranti. Požadavky demonstrujících jsou tady i v Německu v podstatě stejné. Libtardi by se měli domluvit, jestli jsou jejich soupeři rusáci a nebo náckové. Obojí dohromady úplně nejde. Je to ruské a nebo hitlerovské, chtít ukončit grýndýl, ukončit migraci, ukončit nepřátelství, skoncovat s cenzurou a kriminalizací svobody projevu, obnovit právní stát, přestat živit neziskovkářské darmožrouty ze státního rozpočtu?

Hele, pokud Němci se svými protesty uspějí, musíme my také. Protože nejjednodušší řešení pro každou německou vládu bude v tom, že oberou nás. Zavolají Fialovi a ten bude poslušně skákat, jak oni budou pískat. Je úplně jedno, jestli se bude lísat k Scholzovi nebo k Merzovi nebo k někomu úplně jinému. Nejednodušší řešení německých problémů je v Praze. I když sympatizuji s požadavky německého lidu, nedělám si iluze, že by jim vadilo, kdyby se jejich problémy napravily na náš úkor. Bližší košile než kabát. V celoevropské řešení věří jen čeští libtardi.

Sype se to, sype… budou nové poměry. Všude. Připravujme se, abychom do nich měli co mluvit. Jde to totiž strašně rychle.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

333 thoughts on “Jde to strašně rychle

  1. Kurňa, potom nemá být člověk zmatený, jako lesní včela nad pasekou. Důležité je vyhrábnout viníka ocejchovat, napřít síly, zatnout zuby a vyrazit do boje. Když bude tím vojevůdcem Lejnová, tak se není čeho obávat (Jedna z nejmocnějších žen světa, jak byla Von der Leyenová za potlesku v sále nazvána)
    Hernajs lidi, nejvyšší čas, tu mrvu vykydat.
    Jo a Rus válku prohrává jak vojensky, tak ekonomicky a diplomaticky.
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Brusel-zna-nejvetsi-hrozbu-Uz-ne-klima-ani-valky-Leyenova-ji-odhalila-v-Davosu-749245

    1. Jen pro osvěžení paměti. nejmocnější žena světa je ta, co ji Erdogan nechal při návštěvě stát hezky v koutě😎

      1. Lze konstatovat, že tato konkrétní bruselská Uršula, je nejmocnější Uršulou ze všech Uršul celého světa.

        1. Pokud si pamatuji, tak nejmocnější žena světa přiletěla do Číny zrovna, když tam byl Macron a nikdo ji nepřivítal … normálně musela do odbavovací haly jako každý jiný nejmocnější člověk světa.

    2. Jasl.
      To musela být roztomilá řeč! Neporazí Putina vojensky, diplomaticky, ani hospodářsky, tak se ho pokoušejí přimět, aby umřel na záchvaty smíchu.

  2. Eugyppius na substacku byl u protestu v Berline, a pise o tom, moc fotografii. O tom, jak se mainstrymovi novinari vyhybali dobrym fotkam, ktere ukazovaly pravdu. O tom, jak vedouci odborari sabotuji tu stavku volanim po kompromisu, a tvrzenim, ze jde jen o dan na naftu.

    „Joachim Rukwied a Svaz německých zemědělců jsou odhodláni spíše než vyhovět stížnostem předvolaných zemědělců je zarazit. Rukwied včera trval na tom, že protest se týká výhradně zvýšení daně z nafty, a dokonce v tomto bodě odporoval některým svým kolegům. Rozhořčeně si stěžoval, že tisk označil jeho hnutí za pravicové. Vysvětlil, že „demokracie“ je o „konverzaci“ a „kompromisu“, a všem doporučil, aby opustili Berlín a zavolali svým zvoleným zástupcům. Jinými slovy, všechno dělal záměrně a přesně špatně. Musel vědět, že pokud ho zemědělci budou následovat na této cestě, nedosáhnou svého ani v případě zemědělské nafty; vláda bude na těchto daních trvat, i kdyby jen proto, aby je ponížila.“

    „Myslím, že je důležité si uvědomit, co je zde proveditelné. Navzdory očekávání některých čtenářů si nemyslím, že tento nebo jakýkoli jiný protest může svrhnout německý stát nebo přenastavit evropskou politiku. Pouliční aktivismus není zdaleka jedinou složkou nutnou k dosažení transformace takového rozsahu. V NDR existoval alespoň vnějšek – bezprostřední alternativní režim v podobě Západu, na který se aktivisté mohli obrátit a z něhož čerpali podporu. Nic takového pro nás nyní neexistuje. Co může dobře podpořený protest, jako byl ten zemědělců, udělat, je ještě více poškodit krizí postiženou Scholzovu vládu, zvýšit trest za její selhání, a pokud bude dostatečně vytrvalý, vynutit si nové volby. To zdaleka není všechno, ale také to není nic.“

    1. Jim to imponuje (těm tzv.“novinářům“) a tedy si myslí, že to imponuje i ostatním. Ve své hlouposti nevidí jak je to trapné.

    2. To je pouhá sranda. Všichni víme, že Ukrajina nad Ruskem vítězí a slavně zvítězí. Ukazují nám hořící ruské tanky, padající letadla a hořící lodě a píši jak Rusové masově utíkají z Krymu. Rusko se hroutí a je na kolenou.
      A pak jakýsi ministr Kuleba, protějšek našeho milovaného a v historii nejlepšího ministra zahraničí Lipánka pronese:
      „Ukrajinci budou proti Rusům bojovat klidně s lopatami v ruce, prohlásil Kuleba.“
      Proč by vítězové mlátili lopatami poražené a zničené Rusy? Nepříčí se to mezinárodnímu právu? To zkoušeli Chorvaté v Jasenovaci na Srby.
      A tak se to fackování jeví jako slabý odvar. Proč ho nechtěl praštit lopatou nebo krumpáčem?

      1. Strejda:
        Pro Kulebu nemám slov, to bude hajzl, všech hajzlů kapitán. Škoda, že při těch rozhovorech s Lavrovem neučinil myšlenku činem, byla by sranda.
        A když teda lopatama (ježiš, to je fakt blb!) tak proč pořád žebrají – tedy nežebrají – ŽÁDAJÍ?
        A že by je klidně mlátili? Poražené? Věřím – viz ta aféra s bílými stuhami. Nakonec úplně stačí ten magorský Porošenlův projev, jak budou děti na Donbase sedět ve sklepě – a to se psal rok 14 a Krym byl ještě ukrajinský.

    3. To se Vám divím, že to ještě čtete….. Novinky, lidovky, idnesy, seznamy, … já už je dávno odmázl….

    4. Na UA verchusce mne uz leta fascinuje jejich niterne presvedceni, ze okolni svet tu existuje proto, aby uspokojoval potreby UA.

      1. To je mentální postižených všech, kteří se cítí být tzv. vyvolení. Nejhorší je, když tento falešný pocit postihne nějakou skupinu, která je zákonem postavena nad ostatní. U nás typicky třeba poslanci či senátoři.

    1. Ema: Dik. Zvonkajsku to vyzera jako salvo DEA (Drug Enforcement Administration) proti statu Georgia, ktery chce legalizovat medicinskou marijuanu. Zvlast ted, kdyz zakonodarci nekterych statu volaji po skonceni federalni prohibice. Drogova valka jede dal.

      Studie rika, ze lide, kteri meli psychotickou epizodu z uziti cannabis, maji velkou sanci vaznych nasledku (schizofrenii). Predpokladam, ze by to bylo pravda i pro lidi, kteri maji psychotickou epizodu z rady jinych stresoru, neberou to jako varovani, a pokracuji v tom dal. Katango treba vi, jake ty dalsi stresory jsou.

            1. Ema:
              Njn. Kdyby si pořídili hybrida, když už. Mně bylo hned divný, že pokroková Skandinávie se nějak do tý elektromobility nežene 😎

              1. njn mají tam větší zimu. Ale je možný , když byla ta akce oteplování , že toho využili, protože si neuvědomili nebo nepamatují, že příroda si dělá co chce sama, a nic nedá na nařizování.
                Kolikrát ja pamatuji – zimy, že se bez kožuchu a holínek nedalo vylézt a taky zimy kdy se chodilo v baloňíku a lodičkách… njn
                ta paměť těm mladým a chtrým jaxitaxi

                1. Ema:
                  Lidstvo vůbec zapomnělo, že příroda má vlastní hlavu, vlastní potřeby – a vlastní postupy. Letos nám to připomínají vody a vzduch – ještěže tak mírně.

  3. Přičítám zprávy z Davosu a nevěřím svým vlastním očím. Rozumíte tomu?

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v úterý prohlásila, že Rusko vojensky a ekonomicky „selhává“.

    „Rusko nedosahuje svých strategických cílů,“ řekla von der Leyenová na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

    „Je to především vojenské selhání,“ řekla a poznamenala, že Ukrajina si v téměř dvouleté válce s Moskvou zatím udržela „svobodu a nezávislost“.

    „Selhání Ruska je také ekonomické,“ dodává a upozorňuje na dopad sankcí, které zemi izolují od obchodu se západními spojenci.

    „Rusko je nyní závislé na Číně,“ dodala. Ukrajina je „blíže než kdy jindy“ ke vstupu do Evropské unie.

    1. je to ostuda, je dlouho se tahle ideologická neschopná nenažraná nána drží v čele EU, která pod jejíma rukama opravdu nevzkvétá.

    2. To jsou normální korporátní postupy v komunikaci. Interně se tomu říká také zmrdismus.
      Vidíte, jak moc je prorostlá politika s korporacemi.
      Bez UA žádný gryndýl nebude prostě, no. Její zdroje jsou nutné.

      1. To, že plácá nesmysly, ještě neznamená, že je úplně hloupá. Je především bez skrupulí. Zatímco lidé na ni nadávají, přeci jen si pořád z platu z EU pohodlně žije.

        1. Gerd:
          To máte sice pravdu, že by teoreticky nemusela být úplně blbá, ale já souhlasím s Katango, na mně tak působí od chvíle, co jsem ji prvně uviděla – že je blbá. Nebo řekněme raději hodně, hodně, hodně omezená. A omezenost kromě jiného znamená i to, že holt nemá skrupule….kam by je dala?

          1. Tak jiný příklad poslušného s IQ 107, které stačí na vystudování vojenské školy, hodnost generála v armádě ČR, velení NATO a funkci prezidenta. Nemůže být úplně retardovaný, ale zase nemůže být ani moc chytrý, neboť by neposlouchal dobře poskytnuté rady a nenechával by se odborně směrovat.
            To je i případ Ursuly von der Leyen. Není retardovaná, ale geniální také ne. Je chytrá jen lehce nad průměrem a nedostatečně vzhledem k funkci, kterou zastává. Jde jen o mluvící hlavu.

            1. Gerd:
              Tak ještě jednou, jo? Uršule NENÍ retardovaná, je hodně, hodně, hodně o-me-zená. Což ovšem nemusí souviset ani s tím íkvé.
              Tím slovem „blbá“ jsem myslela právě tohle – Katango pravděpodobně taky. ale to řekne sama.

              1. Jo, jak říkáte. Ne retardovaná, blbá. Výraz blbá se netýká jen intelektu, ale i osobnosti a tak, je to zkrátka komplexní zhodnocení. Aspoň podle mě teda.

          2. Problém není v hlouposti jako takové. Problém je v naprosté absenci morálky, etiky, zásadovosti – jsou to jen bezskrupulozní loutky – ksichty, nebo, chcete-li, „mluvící hlavy“. Nechají se vodit na špagátku svými loutkovodiči, kteří je tam dostali a dosadili. Oni nepřemýšlí v intencích: správné-nesprávné, morální – nemorální – na to jim chybí sebereflexe, empatie a rovná páteř. Ke svým korytům se dostali právě díky své flexibilnosti a ohebnosti. Nemají vlastní úsudek – jen notičky a vědí, že když podle nich nebudou šmydlat, tak jejich kariéra končí (možná i život – záleží na tom, jak, v čem a jak moc jsou namočeni a jak moc toho vědí).

    3. Ano. Ten žlutý čtvereček je přece modrý trojúhelník. Ta pani je chytrá jako hejno veverek.

      BOŽE!

      Kam jsme to vlezli!

      Do čeho jsme to zase šlápli!

      1. Admirále! Buďte od té lásky a omluvte se veverkám! Jsou to chytrá zviřátka – ledaže jste myslel to, že taky nemají skrupule.

          1. Katango:
            Tak to jo, to by šlo 😀 jen já bych neřekla veverek, ale spíš dejme tomu zubra. To je podstatně větší hromádka.

    4. 2 Jacques:
      Při pohledu na statnou jalovici stojící na střeše si okamžitě položíte otázku: „Jak se ta blbá kráva dostala tak vysoko?“
      Totéž platí u Uršuly z Lejna. Jednotka evropské hlouposti = 1 Urschula.

      1. Tady je potřeba poznamenat, že Urschula není jednotkou SI.

        Jednotkou blbosti, užívanou v systému SI, je 1 Blb. 1 Blb je definován jako míra blbosti, obsažená ve rčení
        „Žijeme lépe a radostněji v ovzduší třídního uvědomění a vzájemné mezinárodní spolupráce“.

        Pro běžné účely je tato jednotka příliš velká, proto se v individuální praxi užívá jejích zlomků:
        – 1 mBlb (miliBlb) = 1/1000 Blb
        – 1 μBlb (mikroBlb) = 1/1000 mBlb

        Pro použití v rámci státního, mezinárodního a vyššího měřítka je to jednotka naopak příliš malá, proto se užívá jejích analogických násobků – 1 kBlb, 1 GBlb a pod.

        Pro praktické užití nesystémové jednotky 1 Urschula by bylo vhodné stanovit její převodní poměr k jednotkám SI.

    5. Ještě přidám komentář španělského ekonoma (dezoláta?) M. Vidala, který byl přímo v sále.

      Ursula: ,,Evropa vede boj proti globální fragmentaci a náš kontinent je největší obranou proti dezinformacím“

      Vidal: v sále se ozval frenetický potlesk. Tohoto okamžiku jsem využil k odchodu na toaletu.

    6. Počkejte, tohle je přece ta lepší varianta. KoZí hlásné trouby vytroubí do bezvědomí slavné vítězství nad Rusem a ztáhnou postupně téma z oběhu. Horší by bylo, kdyby se ho snažily dál naplnit.

      1. Nechala si našít plno žlutejch a modrejch oblečků a kam je teď bude nosit? Takovejch ukrajinsky modrejch a žlutejch. To taky nebylo zadarmo.,

  4. https://pravyprostor.net/?p=171758

    Skutečný průser nastává v momentě, kdy se omylné počítače dostanou do rukou bezskrupulózním jedincům, a ti se vyskytují všude. Máme tendenci si představovat tyrana jako oficíra s vysokými holínkami, šlapajícího lidem do tváře, ale on to klidně může být i nenápadný “poštovní panáček”, jehož jedinou motivací jsou prémie k platu.

    Vzpomeňte si na tento případ, prosím, když bude zase někdo navrhovat elektronické volby…

  5. V demokracii je nutné vědět, nejen to, kam se v případě jaderného konfliktu schovají např. Řehka, Lipanský, Černochová, Vystrčil či Petr a Pavel; v demokracii by měli i Jarda, Ema, Ládík, Daniel či Jana vědět, kam mají utéct tak, aby byli chráněni před možnými účinky vybuchujících atomových hlavic minimálně stejně dobře, efektivně apod. jako výše zmínění lidé. Kteří přece nejsou žádnými nadlidmi, jsou stejně hodnotní jako třeba ti, kteří na ně po celé 4 roky dělají.
    Jiné by bylo podvodem, podrazem, svinstvem, demokracii rozkládajícím zločinem.

    1. To není potřeba vědět.
      I oni vědí, že jakmile uvidí ten záblesk, tak skončili. Všichni jsme skončili.
      Co kilometr, to tři sekundy náskoku. Nestihneš ani Otčenáš.

    2. Takhle to mají ve Švédsku – každý Švéd má své místo v krytu (tedy míval, jak to je po příchodu doktorů a inženýrů nevím). V každém městských sídlištích jsou pod domy zodolněné sklepy vybavené filtračními zařízeními. Pokud se buduje jakákoliv větší komerční i nekomerční stavba, musí být kryt součástí projektu. Ty sídlištní kryty by pochopitelně proti přímému zásahu jadernou zbraní moc nepomohly, ale proti spadu ano. Hledejte „skyddsrum“. Jo – na vyhledávaní krytů mají webové aplikace, viz třeba
      https://msbgis.maps.arcgis.com/apps/instant/nearby/index.html

      Mimochodem, v padesátých letech se i u nás v některých lokalitách postupovalo, třeba v Brně začátku ulice Botanická (65-69), tam z krytu udělali garážová stání. Pokud nakouknete vraty dovnitř, když někdo vyjíždí, to sklepení upoutá.

      1. Tomu říkám zodpovědná a funkční vláda. Tak to má být – že pokud by v nějakém nevyprovokovaném konfliktu začly na Švédsko padat atomové bomby, tak by měl každý občan a měla každá občanka stejnou šanci – jak to přežít.
        Pokud mají kryty k dispozici pouze knížata, hrabalky, vývodové, místoobsazující či maršálové a marp….eh, maršiče – tak jde o podvod na občanech (na lidu, na zdroji veškeré moci ve státě), o hrubé a masové rušení lidského práva na život a v neposlední řadě o dezolátní antidemokratický zločin.

        Ať žijí nedezolátní Švédky, Švédové a Švédčata !
        Živjóóóó !!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *