4 května, 2024

Nespravedlivý mír

Pamatujete na Muammara Kaddáfího? Toho plukovníka, který se v roce 1969 stal vůdcem libyjské revoluce a vládl tam až do roku 2011, kdy ho chytili Západem podporovaní povstalci, zlynčovali ho a zabili. Byl to beduín a tak byl řádně cáklý. Měl výstřední vystupování, byl na hezké holčičky, dovedl politicky různě lavírovat… sbližoval se s Východem i Západem, financoval teroristické skupiny a dával od nich ruce pryč, financoval Sarkozymu i Berlousconimu kampaň, ale vůbec mu to pak nepomohlo.

Na druhou stranu, Libye byla stabilní země, lidí tam zase nežilo tolik, protože je to jedna velká poušť a díky těžbě ropy a plynu tam bylo dost peněz na velmi snesitelný život. Obzvlášť v porovnání se zeměmi okolo. Po internetu kolují různé povídačky, jak tam bylo všechno zdarma, jak stát postavil lidem dům a pokud místní zdravotnictví nedokázalo vyřešit pacientův problém, byl na státní náklady převezen do Itálie… ale tyto historky jsou značně přifouknuté. Ano, člověk měl teoreticky na takové věci nárok, ale prakticky se k nim dostal jen tehdy, když byl Plukovníkův kamarád. Nebo kamarád jeho kamaráda. Nebo nějak jinak příbuzný. Nicméně tyto „urban legend“ ukazují, že Libye byla vzornou výjimkou v jinak zdevastovaném Sahelu… a vlastně v celé Africe.

Kaddáfí stál také u zrodu Africké unie, vzdal se chemických zbraní i obohacování uranu, snažil se zlepšit image v Evropě, ale tohle všechno mu bylo málo platné a jakmile se ukázalo, že není technicky schopen masového vraždění, měl na krku povstání, kterému nejvíc napomohli ti evropští politici, kteří mu něco dlužili (především peníze), francouzské a britské bombardování pak zařídilo zbytek a Kaddáfí špatně dopadl.

A vzápětí se ukázalo že beduínský plukovník měl pravdu… Libye byla hrází mezi Evropou a migrací z Afriky. A je jen potměšilou spravedlností dějin, že otevřená stavidla této migrace nejvíc dopadla na země, které měly v Kaddáfího svržení prsty. Plukovník jaksi nevyhovoval evropským hodnotám a všichni intelektuálové v té době byli nadšení z jeho pádu. Velcí filozofové i státníci té doby měli hlavy zastrkané v řitích a nechápali to, co chápal každý běžný Ital z Lampedusy… že to bude průser.

Vedle Italů a Francouzů se k průseru přidala i Mutti Merkel, aby bylo o dvanáct let později možné konstatovat, že ani Němci to nezvládli.

Kaddáfí byl všechno jiné, jen ne demokrat. Ale jeho přínos ke stabilitě Evropy byl podstatně větší, než přínos všech eurounijních papalášů dohromady i s jejich hodnotami a demokracií. Jakákoliv nespravedlivá dohoda s ním by bývala byla lepší pro nás a koneckonců i pro Libyjce.

Teď sledujeme v přímém přenosu dost podobnou situaci na Blízkém východě mezi Izraelem a Palestinou. Jen s tím rozdílem, že tentokrát tu máme dokonce dvě evropské hodnoty zároveň. Ony jdou sice tak nějak proti sobě, ale nezdá se, že by to někomu vadilo. Na jedné straně se naše kriegsministryně balí do izraelské vlajky a na druhé straně se finančně pevně stojí za Palestinou. I v diskusích to vypadá podobně. Na jedné straně je třeba potrestat Hamás i se všemi Palestinci, protože když se zločinu dopustí (skoro) stát, bude potrestán stát i se všemi občany a volání po masivním bombardování a zabíjení je úplně hmatatelné. Na druhé straně se tu leckdo tetelí blahem, že zákeřná sionistická entita, která udělala z Gazy koncentrák, dostane brzy na budku od sunntiů i šiítů zároveň, protože „vrazi palestinských dětí“ proti sobě poštvali celý muslimský svět. I ten muslimský svět, co ho mají v Londýně, Paříži a Berlíně.

Čistě věcně se zeptám… fakt je v zájmu Evropy, aby se na blízkém východě otevřelo další válčiště proti Západu? Vy, co se těšíte na likvidaci Hamásu, fakt chcete vedle Ukrajiny i druhou frontu? Fakt chcete riskovat, že izraelský útok na Gazu bude probíhat podle schemat platných pro válku na Ukrajině? Maršál Petrla samozřejmě ví, že žádné zbraně z Ukrajiny se do rukou Hamásu nedostaly, to udělali ti zákeřní Rusové, ale Hamás ty Javeliny má! Už se jimi na několika videích pochlubil. Čeští elfové brzy zjistí, že další dezinformační narativ byl pravdivý, jen se jim nehodil do krámu. Hamás má i ty laciné čínské drony a umí z nich shazovat nálože, které zničí i Merkavu.

Fakt chceme, aby další izraelské bombardování Gazy nakonec spustilo rakety Hizbaláhu, Izrael pak bude bombardovat Libanon, Írán bude z iráku odpalovat rakety… a bude z toho další válka, která bude požírat denně miliardy peněz a tisíce nábojů, ale fronta se nepohne ani o píď? Fakt chceme, aby Sýrie nakonec použila svoje protiletadlové systémy S300, které mají dostatečný dosah i nad celým Izraelem? Fakt je v našem zájmu, aby Izrael bombardoval letiště v Damašku a Allepu?

A vy, co se nemůžete dočkat potrestání sionistické entity, fakt si myslíte, že kdyby Izrael zmizel ze světa, tak tam najednou vznikne vyspělý a mírumilovný muslimský stát? A vytvoří ho lidé, kteří jsou už po čtyři generace bojovníci proti židům a nic jiného? Fakt by zničení Izraele znamenalo mír a stabilitu? Nebo to bude povzbuzení pro celou muslimskou diasporu po celé Evropě, že bílí satani jsou slabí a je nejvyšší čas si v Německu a Francii založit svoje emiráty? Fakt si někdo myslí, že nás, evropany, Palestinci milují?

Pamatujete, jak skončily křížové výpravy? Muslimskou expanzí do Evropy. Až k Vídni se dostali… Jasně, Izraelská politika vůči Palestincům není právě košér, ale Izrael je stabilní stát a je stejnou hrází proti muslimské imigraci jako byla kdysi Libye. Kaddáfího politika také nebyla zrovna podle evropských měřítek. Nejspíš ani nemohla být, protože Libyjci nejsou Němci. Navíc… po Evropě neběhají židovští sebevražední atentátníci a v synagogách v Německu si v sobotu nevyprávějí o zabíjení nevěřících.

Vážně chceme, aby si tam na Blízkém východě uchoval největší armádu samotný Turek, který vzpomíná, že mu to tam celé patřilo? A má v rukou stále větší klíč od plynu i od migrace… Na to nezapomínejme.

Největší muslimskou menšinu v Evropě má Rusko… Putin musllimům sice povolil mešity, ale proti jakémukoliv teroristickému útoku vystoupil naprosto brutálně a nemilosrdně. Rusko nikdy s teroristy nevyjednávalo. Beslan nebo moskevské divadlo, mluvilo se jen do té doby, než se shromáždily speciální jednotky. Pak se šlo dovnitř, bez ohledu na následky a žádný terorista to nikdy nepřežil. Zahynulo u toho vždycky i hodně rukojmích, ale ve skutečnosti to mnohem víc lidí zachránilo, protože každý radikální Čečenec nebo jiný muslim dobře ví, že nemá cenu zaminovat školu a dávat požadavky. Splněny prostě nebudou.

Jenže v této chvíli Rusko není na naší straně a Putinovi se hodí, aby Američani měli mnohem větší problém, než Ukrajinu. Dokonce i tupá Leyenová ví, že pokud padne Izrael, tak je Evropa namydlená, protože výsledkem bude nestabilita, která se bude dost podobat nestabilitě po svržení Shaddáma Huseina. Jenže tenkrát ještě Američani měli dost sil i peněz, aby to dvacet let víceméně drželi. Dneska už tuto sílu nemají a Izrael je tak blízko Evropě, že z těchto oblastí už na Evropu doletí i ty íránské Šáhidy. Vážně chceme mít na březích Středozemního moře další rozesraný svět ve kterém bude mít poměrně velké slovo Rusko, které má dneska sto důvodů nás nenávidět?

Prosím, prosím, prosím, přestaňme všichni s tím fanděním jedné nebo druhé straně. Válka na Ukrajině nikdy nebyla v našem zájmu, v této chvíli není v našem zájmu ani žádná velká válka na Blízkém východě a už vůbec není v našem zájmu, aby Izrael tuto válku prohrál. Znovu jsme u Orbánovy politiky. Mír! Blbý, mizerný, nespravedlivý mír. Stejně blbý, mizerný a nespravedlivý mír jsme už dávno měli naordinovat Ukrajině a uchovat si plné sklady pro to, k čemu se schyluje v Izraeli. Všichni ti místní fírerové by přemýšleli jinak, kdyby věděli, že státy NATO mají munici na dva roky války. A dvojnásobně by přemýšleli jinak, kdybychom jim na Ukrajině nepředvedli, že záleží na dronech a ne na tancích.

Neměli jsme nikdy sponzorovat Hamás placením „učebnic“ a měli jsme víc tlačit na Izrael, aby z Gazy nedělal koncentrák. Měli jsme se snažit o politiku, která by Izraelce a Palestince sbližovala a ne je rozdělovala k nenávisti na tisíc let. Neměli jsme zvát Ukrajinu do NATO, neměli jsme vůči Rusku dělat konfrontační politiku, neměli jsme vyprázdnit sklady a neměli jsme se odstřihávat od ruských energií. Tohle všechno bylo od začátku blbě.

Teď už je skoro pozdě… ale já jsem strašně rád, že to celé ještě nevypuklo a budu vděčný Všemohoucímu, pokud to ani nevypukne. S plným vědomím, že nevypuknutí bude zázrak nad zázraky. Není žádný důvod, mít radost z toho, že Biden teď neví, kudy kam, protože skoro dvě miliardy muslimů naopak vědí přesně, co chtějí a v EU jich máme docela dost. Tenhle veselý rej kostlivců bohužel tančíme na našem vlastním hrobě.

Naším zájmem je co nejdřív ukončit válku na Ukrajině a napravit vztahy s Ruskem. Kdo říká, že Rusové jsou horší než muslimský svět, by neměl dostat vycházky ani na sobotu.

Maximálně tlačit na všechny aktéry na Blízkém východě, aby s vzájemným vražděním pokud možno počkali.

Poslat liberální hodnotovou politiku na smetiště dějin, znovu nastartovat vlastní domácí průmysl i jadernou energetiku, ukončit dotování nesmyslných grýndýlových projektů a udělat znovu Evropu great again. Včera bylo pozdě. Stát, který se pustí do války s Rusem a vypne si u toho jaderné elektrárny, ten si žádnou milost nezaslouží.

Poučit se u Orbána, jak se dělá nikoliv eurohodnotná politika, ale zájmová politika. Státní zájem vynalezl kardinál Richeliu a dokud nepřišli libtardi, tak to byl nejlepší způsob, jak mít hodně pokroku a málo válek. Ano, za cenu určitých (zpravidla cizích) nespravedlností i sviňáren.

Není žádné právo na pomstu, odvetu a odplatu. To jen roztáčí kolo dalších pomst, odvet a odplat. Nástup multipolárního světa je sice nezadržitelný, ale má jednu nevýhodu – žádný policajt vám nepřijde na pomoc. Dokonce ani tehdy ne, když mu Fiala leze do řiti. Multipolární svět se zatím víc podobá stěhování národů než pax Roma.

Přestaňme s tím fanděním. Pokud tenhle zápas vypukne, tak to zboří tribuny, ať bude prohrávat kterákoliv strana. Přestaňme s hodnotovou politikou a začněme důsledně sledovat vlastní zájmy, ve kterých nikdy nebyla válka mezi Ruskem a NATO na Ukrajině, ani sponzorování palestinského džihádu, ani omlouvání izraelských jestřábů. . Dokázali jsme tím jediné – měření sil všech stran bude hodně devastující a my tomu neutečeme.

V situaci, kdy máme prázdné sklady, nemáme suroviny, všichni jsou proti nám a světový policajt se kdykoliv může stáhnout za Atlantik, nás může zachránit jedině zázrak v podobě blbého, mizerného a nespravedlivého míru. Bohužel ale zřejmě na vzpamatování budeme potřebovat víc času, než kolik nám ho bude dáno.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

174 thoughts on “Nespravedlivý mír

  1. Mám dvě zásadní výhrady k Vidlákově článku:
    1) Izrael není vůbec stabilní stát (ledaže by to bylo myšleno tak, že se stabilně nafukuje/expanduje). A taky není žádnou „hrází“ proti muslimské invazi do Evropy. Na to stačí i letmý pohled na mapu BV.
    Naopak, dokud bude Izrael existovat, mír na BV nikdy nebude, leda tak dočasné příměří. I ortodoxní židé jsou zásadně proti existenci státu Izrael. A dali to nedávno hlasitě najevo i v americkém Kongresu.
    2) Irák byl kvetoucím, bohatým a poměrně stabilním státem, než se Sionistům a Američanům povedlo jej dvěma válkami rozjebat až málem do středověku. Za spoluúčasti vojenských jednotek chrabrých Evropanů, kteří tam hráli roli fíkového listí. Saddám Hussein byl stvořen americkými tajnými službami a fungoval coby americký pitbul proti Peršanům (Íránu). Jenomže pak se sionistům vymkl, když hodlal prodávat iráckou ropu za jinou měnu než za US-dolar. Tím si podepsal vlastní rozsudek smrti.

    1. A taky není žádnou „hrází“ proti muslimské invazi do Evropy?
      Dokud bude Izrael existovat, mír na BV nikdy nebude.
      ano, to je ono. až bude na BV mír, bude válka civilizací v evropě. to jsou ty jejich dva domy.

    1. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje v stredu (25. 10.) o 14.00 h novú vládu Roberta Fica (Smer-SD). TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. V utorok dostala hlava štátu kompletný zoznam nominácií na členov novej vlády.

        1. Smer ani SNS se s tím zatím příliš ne… nezdržují kulantními vyjádřeními. Tiskovka SNS a video Denníka Nenávist (pro jistotu s vypnutými komentáři) vynikající. Ten šok z náhlého ignorování nadlidí!

      1. Tak to by měl moc jednoduché. Tady by se zatím stejně nic nezměnilo. Upřednostňuji možné velmi nejednoduché dožití po ukončení hvězdné kariéry doma.

  2. Poslat liberální hodnotovou politiku na smetiště dějin, znovu nastartovat vlastní domácí průmysl i jadernou energetiku, ukončit dotování nesmyslných grýndýlových projektů a udělat znovu Evropu great again

    Vidláku děkuji za nakopnutí k akci.
    Hned zítra pošlu liberální hodnotovou politiku na smetiště dějin a nebudu s ní mít žádné slitování. Poletí a pořádně rychle. Odhaduji, že to bude tak polem 7 ranní, jako každý jiný den.
    Startovat znovu vlastní domácí průmysl i jadernou energetiku nemám jak, tudíž to nechám na vás.
    Ujišťuji vás, že hned zítra pošlu do EU rozhořčené psaní k ukončit dotovaných nesmyslných grýndýlových projektů.
    Nějak si ale nevím rady jak udělat znovu Evropu great again. Předpokládám, že víte a tudíž se těším na následující článek s nadpisem: Evropa great again.
    Od zítřka mi začíná pořádná šichta. Vidláku ještě jednou moc děkuji za otevření mé uzavřené mysli.

      1. Bohužel si nedovedu představit, který kuchař (lékař) takovou vtipnou kaši našim libtardům naordinuje (naservíruje) tak, aby ji strávili a hlavně se rozhodli nikoliv pro ony tzv. evropské hodnoty…

    1. Vsichni vedi nejllip , co se ma delat. Vsichni vedi nejlip ,ze musi porad zvanit ,
      aby nikdy neudelali nic , protoze nic neumi a nesvedou. Krici porad , ze ty jiny..

  3. Článek jsem pochopil. Češi nemusí řešit každý konflikt. Nic není černobílé. Máme dost svých starostí.
    Přesto: Napadla mne taková situace. Na Vidlákův pozemek by se nastěhovali pod záštitou OSN Palestinci, vždyť mají nárok na vlastní zemi. Vidlák s rodinou by si mohl odvézt movitý majetek. V zájmu míru by situaci akceptoval ?

      1. Ano.
        Izraelci jsou mi bližší, ale Palestinci přicházejí o zemi, kde po dlouhou dobu žili, není to spravedlivé. Židé byli po dobu skoro dvou tisíc let rozptýleni po celém světě, neměli svoji zemi. Izrael vznikl 18.5.1948. Připomíná mi to i náš vztah s Němci, taky nás chtěli za války asimilovat nebo vystěhovat na „východ“.

        1. Jirka: Arabové mohli roku 1948 taky vyhlásit svůj stát. To by jim zajistilo část území a možnost diplomaticky tlačit na ochranu arabské menšiny v Izraeli. Pokud by Arabský stát byl uznán některými jinými státy a snažil se vstoupit do OSN, bylo by to chytřejší než jít do války, když sama koalice arabských států měla rozpory mezi sebou navzdory hlásané jednotě. Od té doby se důsledky tohoto rozhodnutí nesou do současnosti. V diplomacii je potřeba nechat odpovědnost za porušení dohody na druhé straně. Chytrý státník v případě, že se mu smlouva zdá nevýhodná, nabídne, že ji přijme a vypoví ji, jakmile zjistí, že ji jeho protivníci porušili. To je něco, co v nedávné minulosti na UA Danilov z bezpečnostní rady státu v lednu 2022 udělal přesně naopak ve vyjádření médiím, takže to chytrý nebylo.

  4. když se do České republiky během několika měsíců vešlo 3/4 milionu Ukrarusů a ještě jim může vláda vyplácet měsíčně několik tisíc na cokoliv,
    může přece úplně hladce přijmout Berlín, Brusel, Paříž, Madrid, Londýn a všechny státy EU těch pár milionů nebohých válečných uprchlíků z Palestiny, když je jejich souvěrci v Egyptě, v Emirátech, v arabském světě, nechtějí přijmout jako praví křesťané pod svou střechu.
    Pobyt by byl samozřejmě dočasný a schvalovaly by orgány evropských komisařek.

    1. Kterejma organy by ty komisarky schvalovaly , vim jenom vo jednom organu.
      Do toho organu se vejde snad vsecko a porad nema dost. To maj spolecny s bohacema.
      Jinak izraelskej lid uz konecne s covidem pochopil , ze nejde o lid a demokratickej stat,
      ale nepricetnej nastroj imperialistu za zkolonizovani a ovladnuti oblasti za kazdou cenu i s atomovejma zbranema , do kterejch si ale ted kazdej muze pohodlne picnout.
      Vod Iranu , pres Rusko a Cinu. Kazdej poradnej terorista , kdyz sved 9/11 ,
      tohle neni problem. Vo tom se nesmi mluvit, ani Hamas ,nema ty umysle.
      Asi je nesmi ani mit. Takovej napad skladovat ty bomby uprostred oblasti nepretrzite provokovanych konfliktu , valek masakru ..Asi ani nevochutnaji a nestaci ,ten hmyz.

  5. David Dvořák napsal:
    23 října, 2023 (23:28)
    Jo … a ještě jedna OT:
    Na Slovensku proamerická klika zřejmě rozehrála svou partii ne až tak špatně, resp. ne až tak beznadějně. Četl jsem zajímavý rozbor, co by mohla sledovat Čaputová tím svým ultimátem, že vládu vyjmenuje, až ji Fico předloží návrh bez Huliaka.

    Nezpochybňuji to o té „klice“, i když spíš bych tu kliku viděl jako všeobecně libtardí. Potud OK. Dále už to je horší.
    Jednak není nic staršího než včerejší zprávy – viz „Rudolf Huliak nebude kandidátom SNS na post ministra životného prostredia. Strana nominuje miesto neho Tomáša Tarabu. Informovali o tom zástupcovia zvolení do Národnej rady (NR) SR za SNS na utorkovej tlačovej konferencii“ SNS navrhne na ministra životného prostredia Tarabu miesto Huliaka – Hlavné správy (hlavnespravy.sk)

    Jednak je věc mnohem jednodušší, než se všeobecně v médiích kváká /anebo jak se v prasečím chlívku kvičí – jak je komu ctěná libost/. Východiska je třeba hledat v Ústavě SR.

    Popořadě.

    Základ je v ustanovení čl. 101 odst. 1, který zní – (1) Hlavou Slovenskej republiky je prezident. Prezident reprezentuje Slovenskú republiku navonok i dovnútra a svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. Prezident vykonáva svoj úrad podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie je viazaný príkazmi.

    Všimněte si – „svým rozhodováním zabezpečuje řádný chod ústavních orgánů“. Tohle ustanovení Ústavy mu dává jistou volnost pro vlastní uvážení, zda je nebo bude zabezpečen řádný chod ústavních orgánů.
    Dalším je ustanovení čl. 102 odst. 1 písm. g), které zní – „vymenúva a odvoláva predsedu a ostatných členov vlády Slovenskej republiky, poveruje ich riadením ministerstiev a prijíma ich demisiu; predsedu a ostatných členov vlády odvoláva v prípadoch uvedených v čl. 115 a 116,“

    Kromě toho, že jde o zakotvení pravomoci prezidenta SR, je třeba si všimnout vidu slovesa „jmenovat“ – jde o vid nedokonavý „vymenúva“. Tohle, kromě toho, že se tím zakotvuje obecná pravomoc prezidenta, má velký význam, jakkoliv neprávník by tomu ten význam nepřikládal. On totiž ten význam vyjde v celé nahotě najevo, až když znění úpravy této pravomoci prezidenta srovnáte s dalším ustanovením Ústavy SR, tentokráte už o vládě SR, konkrétně s ustanovením čl. 110 odst 1, které zní – „Predsedu vlády vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky.“ Všimněte si, prosím, opět vid slovesa „jmenovat“ nedokonavý „vymenúva“, a následným ustanovením čl. 111, které zní – „Na návrh predsedu vlády prezident Slovenskej republiky vymenuje a odvolá ďalších členov vlády a poverí ich riadením ministerstiev. Za podpredsedu vlády a ministra môže vymenovať občana, ktorý je voliteľný za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.“

    A tohle je „jádro pudla. Zde už má sloveso „jmenovat“ tvar vidu dokonavého, protože se tak mj. řeší otázka konkrétní situace konkrétního předsedy vlády a jeho návrhu.

    Při negociacích o sestavování vlády má prezident SR určitou volnost, v jejímž rámci uplatňuje svou pravomoc a odpovědnost za zabezpečování řádného chodu ústavních orgánů. Tato jeho volnost ale končí jmenováním předsedy vlády, který jediný je oprávněn posléze podat oficiální a v souladu s Ústavou návrh na jmenování místopředsedů a dalších členů „své“ vlády. A tím videm dokonavým slovesa „jmenovat“ Ústava uzavírá prezidentovi prostor pro manévrování, nedává mu možnost někoho z tohoto oficiálního návrhu nejmenovat.

    Jen pro pochopení – původně byl i v tomto ustanovení slovenské Ústavy použit vid nedokonavý. Jenže v době vlád Vladimíra Mečiara za prezidenta Michala Kováče tohle bylo předmětem sváru, načež novela Ústavy ústavním zákonem č. 9/1999 Zb. Z 27.1.1999 9/1999 Z. z. Ústavný zákon, ktorým sa mení a dopĺňa ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení ústavného… | Aktuálne znenie (zakonypreludi.sk) tohle změnila a možnost pro manévrování prezidenta mu odňala.

    A teď to, o čem dosud všichni mlčí.
    Už prezidentka Čaputová jmenovala Róberta Fica předsedou vlády SR, aby mohl podat návrh na jmenování místopředsedů a dalších členů své vlády?

    Tak akorát „velký kulovatý“.

    Veškerá dosavadní jednání o vládě SR, která má vzejít z výsledků zářijových parlamentních voleb, má povahu „extra legem“, tj. mimo úpravu Ústavou. A protože nejde o postup „contra legem“, tj. „proti Ústavě“, je tohle všechno možné, říká se tomu POLITIKA.

    A na závěr.

    Pokud by SNS nezměnila svůj postoj a trvala na jmenování Rudolfa Huliaka ministrem, měla prezidentka Čaputová jedinou možnou cestu jak jmenování zabránit, a to je, že by Róberta Fica nejmenovala předsedou vlády. Vznikla by ústavní krize o jejíž povaze mám živé představy, ale ty už nejsou předmětem tohoto mého komentu. Protože, znáte to o tom „co by, kdyby“ – „kdyby byly ryby jinde než rybníku….“.

    L.

    PS
    Ještě si dovolím jednu spekulaci, která je ovšem skutečně jen právnickou spekulací, i když ne úplně nereálnou. Pokud bych totiž byl SNS chtěl bych mít Rudolfa Huliaka ministrem, postupoval bych stejně jako postupuje SNS nyní, tj. navrhnul bych jiného, „přijatelného“ kandidáta, a po jmenování předsedy vlády a na jeho návrh místopředsedů a ostatních členů vlády, by onen jmenovaný ministr podal demisi /prezidentka by ji nemusela přijmout, na Slovensku může i jednotlivého ministra odvolat Národna rada SR/ a na jeho místo by předseda vlády navrhnul zmiňovaného Rudolfa Huliaka, kterého by prezidentka – viz onen „vid dokonavý“ nemohla nejmenovat, jinak by ji hrozila ústavní žaloba.

    Мы испытаем и увидим.

    1. Výborná analýza, díky.
      Fico je právník, takže asi tyhle kličky zná lépe než Čaputová. To koneckonců uvidíme hned, jak bude jmenován premiérem.

      1. Dvorak a dalsi ,vi ze vsech nejvic vo problemech na Slovensku, vcetne Slovaku samych do neuveritelne nejvetsich podrobnosti , jsou s ostatnimi tady , experti a politicky vedci
        a meli by se tam neprodlene premistit a zacit radit.
        Radit tady a zdalky je plejtvani casu a jejich vzacnych schopnosti. Jinak to spatne fiicocaputmeciarhuljak dopadne, bez nich.

  6. Tak se nám soudruh prezident vyjádřil, že je potřeba potírat antisemitismus. Takže bacha psát, že je Izrael nacistický stát provádějící genocidu Palestinců shazováním leteckých bomb na sídliště ….

  7. Máš v tom Vidláku trochu rozpor. Zatímco Putin/Rusko nenechá teroristy bez jasného vzkazu, že nikdo z nich nepřežije žádnou teroristickou akci proti občanům Ruska, má Izrael takovou akci nechat být v zájmu míru…

    1. Vyjímkou jsou samozřejmě teroristické akce ruských tajných služeb proti občanům Ruska. Psům psí smrt, terorismus je plně v pořádku.

      A také bombardování měst lných civilistů je v poho, když bombardují ruská letadla.

  8. Plukovník Kaddafí si neuvědomil, že v současném světě musí někam patřit. Do nějaké party. On to sice trochu hrál s Francií a Itálií, ale to jsou spojenci k ničemu. Proto dopadl, jak dopadl. Bašár Assad byl chytřejší a proto žije.

  9. Vidláku,
    jen krátce.
    Pokud je pro Vás povraždění 2500 dětí během 14ti dnů jenom „…Izraelská politika vůči Palestincům není právě košér…“, pak je mé obočí dost vysoko na mém čele.

    Izrael není a nikdy nebyl žádnou hrází proti problémům, nýbrž příčinou problémů. A dnes je to jasně nacistický režim dopouštějící se genocidy přesně podle trestněprávních i mezinárodněprávních definicí, který nemá s demokracií nic společného a o jehož NEstabilitě už nelze pochybovat.

    Doufám, že tuhle propagandistickou slátaninu jste nepsal Vy. Že jste jen zformuloval věty, které Vám připravil někdo jiný.
    Protože pokud to je Vaše dílo, pak jste se za poslední rok zatraceně změnil.

    1. Jo, ještě poslední odstaveček – už to není o tom co by, kdyby. Už to začalo a už se to děje; už před tím není úniku a už to nelze zastavit. Co se stalo, nelze odestát a EU musí nést následky za svou kreténskou vnitřní i zahraniční politiku, pseudodiplomacii i za přímou účast na zločinech za posledních 30 let. Ano, budou pro nás asi ekonomicky, bezpečnostně a demograficky zdrcující; ale věděli jsme přesně , do čeho lezeme a že za to zaplatíme.

    2. Tak znate to… varite se jako zaba a pak najenu delate veci, ktere byste rok predtim nedelal, rikate veci, ktere byste rok predtim nerikal…

      Ono to neni tak, ze by nasi Rakusani s Cernochove byli nejac mimozemstani. Oni jsou jen ve zavreni jen ve sve bubline a posouvaji sva vyjadreni a sve ciny dal a dal.

      No a Vidlak uz taky vyrazil. Poprejme mu aby se nedostal tak daleko, az tam, odkud uz neni navratu.

    3. Samozřejmě, že si obě strany nemají,co vyčítat,ale z hlediska geopolitiky je pro nás opravdu lepší, aby se to urovnalo ku prospěchu všech, ale jak, to nevím.Ale Izrael v rozvalu bude voda na islámský mlýn.Z tohoto pohledu je nabrání muslimů do Evropy smrtelný hřích.

    4. Pane Občan.
      Pochopil jsem a chválím.
      Tu změnu sleduji také,ale napadá mne něco jiného,ještě nepřišel čas to napsat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *