30 června, 2024

Mění se vítr…

Minulý týden se objevila zatím taková malá zprávička, ale velice důležitá. Hnutí ANO opouští evropskou stranu ALDE (a její frakci v europarlamentu Renew Europe. Jde o frakci, kde mají největší slovo Francouzi a to ti Macronovi Francouzi. Podle zatím nepotvrzených informací bude Babiš v nové frakci s Orbánem, Slováky a dalšími poslanci z různých zemí.

Už jsem tu vícekrát psal, že Babiš je frankofil. Jednak prožil mládí ve „francouzské kolonii,“ francouzštinu má jako druhý mateřský jazyk, ve Francii má spoustu svého soukromého majetku a na dovolenou jezdí také především na francouzské ostrovy. Prostě má tuto zemi rád, je mu blízká a nikdy se netajil svým přátelstvím s Macronem.

Kdo sledoval cvrkot u Babiše, ten také ví, že Andrej v uplynulém roce v podstatě „pendloval“ mezi Francii a Maďarskem. Vícekrát se vyfotil s „drahým přítelem“ Viktorem a samozřejmě také s „drahým přítelem“ Emanuelem. Samozřejmě to nebyly jeho jediné politické zahraniční cesty. Pokud s Andrejem Babišem budete mít možnost delší dobu mluvit, pravděpodobně v řeči dospějete do bodu, kdy vám opáčí: „Ale mně Macron říkal…,“ případně: „Ale mně Orbán říkal…“

Teď Andrej jezdí se svými europoslanci a novou frakci domlouvá osobně. Ani náhodou to nenechává na Kláře Dostálové. Asi nechce nic riskovat.

Hle, Andrej Babiš mění svou zahraničně politickou orientaci… Jeho přátelé Victor Emanuel (druhý) se totiž postupně rozkmotřovali a začali mít stále rozdílnější názory na válku na Ukrajině. Na začátku i Macron volal Putinovi a mluvil o míru. Dneska se spíš jeví jako vůdce válečné strany v Evropě. Orbán naopak dělá všechno pro to, aby se z jakéhokoliv vojenského dobrodružství NATO vyvázal a udržel si dodávky levného ruského plynu. Orbán si dokonce na budoucím generálním tajemníkovi NATO (Markem Ruttem) vymohl písemný slib, že Maďarsko nebude nuceno pomáhat Severoatlantické alianci na Ukrajině.

Babiš se teď rozhodl pro Maďara a nikoliv pro Francouze. Rozhodl se pro střední, nikoliv pro západní Evropu. A při trošce štěstí se rozhodl pro mír a nikoliv pro válku. Vůbec se nám to teď v ojroparlamentu štěpí na válečnou a protiválečnou stranu. Mám nějaké informace ze zákulisí, ale nebudu zatím nic konkrétního prozrazovat, protože situace na bruselském bojišti se mění každým okamžikem, ale mír vs. válka je teď už zřejmě silnější téma než grýndýl.

Jestliže Babiš tak nějak „opustil“ Emanuela, tak možná už tuší něco, co my ještě nevidíme. Že se nám Francie prostě mění a v hlubokých chodbách Elysejského paláce vane duch porážky, u které je lepší nebýt. Jak přesně to bude vypadat, to nevíme, ale francouzské volby tu budou co nevidět a než se v půlce července sejde na své ustavující schůzi nový ojroparlament, budeme už zřejmě vědět, jestli Babišova intuice ohledně Macrona byla správná.

V EU se tvoří konzervativní blok středoevropských zemí. Vondra s Vrecionovou tam nebudou. Ti zůstanou ve své frakci mírného odporu v mezích zákona a jen se budou starat, aby mezi ně nevlezl Filip Turek. Zároveň se tvoří i další frakce, které si dávají do programu mír, nikoliv válku. Jestli vše dobře dopadne, bude mít europarlament pravicovou i levicovou konzervativní frakci, kde mír nebude sprosté slovo, které budou přirozeně integrovat všechny chcimíry. Ale v této chvíli nesmím ani naznačovat.

Ono totiž všude v Evropě ty volby dopadly víceméně stejně, víme? Válečná strana oslabila, protiválečná posílila. Nikde nedošlo k průlomu, ale všude nastal posun. Samozřejmě kromě Poláků a Baltů. Ti, když slyší slovo Rus, tak se jim otevírá jaderná hlavice v kapse. Ti už rýsují koridory pro slavné tažení amerických vojsk na východ.

Mimochodem… pokud má NATO jít do války s Rusem, musí se to stát ještě před americkými volbami. Proto Orbán i Vučič mluví o horizontu několika měsíců. Po volbách už Trump do ničeho nepůjde, takže je zapotřebí, aby přišel k hotovému a nemohl s tím nic dělat. Ale byla by krásná ironie dějin, kdyby evropští trpaslíci rozjeli válku s tím, že jim Biden slíbil podporu, ale Trump by byl takový ranař, že by z toho stejně po volbách vycouval… Nějak si hoši poraďte sami, když už chcete válčit… O to důležitější bude, jestli se budeme kamarádit s Maďarskem.

Aniž bych znal podrobnosti, začínám mít dojem, že se ten středoevropský blok v ojroparlamentu pomaloučku polehoučku začne podobat bývalému Rakousku-Uhersku. Ne hned… tohle chvíli potrvá. Ale jak říká jeden můj slovenský kamarád – střední Evropa, to jsou země, kde se pijí ovocné pálenky. S těmi lidmi si rozumíme, s těmi máme společné zájmy a skrze lahvinku šnapsu s nimi máme i společný jazyk. To si postupně sedne.

Tož držím palce, aby se Andrej s Victorem domluvili, protože Fiala, Jurečka a Pekarová se v Orbánem nikdy nedomluví.

A zatímco budou jednat, my si můžeme vzít popcorn, sednout na gauč a koukat na Rakušana, jak se mu rozpadá jeho obhajoba policejního zásahu u fakulty a houpe se s ním sesle. Už i Bohumil Pečínka ho odepsal a to je co říct.

Pokud máte raději manželské etudy, můžete sledovat Černochovou, která už nemiluje Řehku a z největší lásky je tak velká nenávist, že se vlastně hledá nový náčelník genštábu.

A kdo máte rádi detektivky, můžete přemýšlet, o čem dneska na obědě jednali Fiala, Babiš a Petr Pavel. Vlastně by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby se bavili o restrukturalizaci vlády…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

232 thoughts on “Mění se vítr…

  1. Tak o dostavbě našich jaderných elektráren je zřejmě rozhodnuto:

    „Westinghouse Česko
    @WECNuclearCZ
    Češi 🇨🇿 důvěřují jaderné energetice! 👍

    Westinghouse je připraven pomoci České republice zajistit bezpečné a spolehlivé dodávky energie. Reaktor AP300 SMR je založený na provozních zkušenostech a pokročilé technologii.“

    https://x.com/WECNuclearCZ/status/1804031496438845689

  2. Mno… tak alespoň víme, kolik jich zhruba je.

    „Poslanci si mohli během pondělí v e-mailových stránkách přečíst, že je lidé prosí, aby už konečně odvolali Luboše Xavera Veselého z Rady České televize, a považují to za zásadní problém dnešní demokracie. Ve skutečnosti ovšem šlo o koordinovanou dopisovou kampaň Červená čára, kterou organizoval Milion chvilek. A rovnou slibují, že jestli poslanci neposlechnou, přijde pokračování.
    […]
    „Uff, bylo to rychlé! Za pouhé čtyři hodiny jste dokázali poslancům a poslankyním vládní koalice poslat více než 2 300 e-mailů! V pátek odpoledne jsme spustili web Červená čára. Skrze něj jste měli možnost napsat poslancům a poslankyním, že nesouhlasíte se setrváním Luboše Xavera Veselého ve funkci radního ČT v souvislosti s jeho opakovaně vulgárním vyjadřováním,“ uvádí Milion chvilek.“

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Lide-pisi-poslancum-at-odvolaji-Xavera-Za-akci-Milion-chvilek-Hrozi-pokracovanim-757405

      1. Pointa je, že nařvaných „milionů chvilek“ (tedy nejagresivnějších libtardů) je ve skutečnosti jen pár tisíc. A vzhledem k tomu, že si jako strategii zvolili hysterické řvaní, které nelze „vylepšit“ jinak než soustavným zvyšováním hlasu, přičemž to nejde donekonečna, už se dostávají do bodu, kdy je začínají ostatní ignorovat.

        1. No, pointou spíše je fakt, že fašoidní nátlakový politický spolek bez problémů opakovaně zaplní Venclplac, a přitáhne ovce i na Letnou, opět v nemalém počtu. A najednou je těch řvoucích zfašizovaných a zfanatizovaných něúrekom. Nejde ani o počet členů milionu chcanek ( obdoba SA je zřejmá ) , ale o to obrovské podhoubí, které bez problémů, a téměř okamžitě, aktivizují.
          Obkládek ve formě formulace, že „jich je málo“ , je placebo alternativy – jen kdyby měla alespoň poloviční mobilizační schopnosti.
          Jde především o jejich zřejmou nebezpečnost, a míru toxicity , kdy nerozeznáte fanouška od kmenového soukmenovce. V důsledku jsou oba stejně velký problém a riziko.
          Vetičky o tom, že příznivců, členů toho či onoho klanu, pol.strany, aktivistů, dobroserů, nácků, kolaborantů, práskačů, a vůbec sviní všeho druhu je prý pouhý zlomeček , nicméně výsledkem těchto formulací je 108 v parlamentu, Fialenko ve Strakovce, Pávek na Hradě, Vystrčil v senátu, ÚS ve stavu, v jakém je, to samé BIS, Armáda, PČR, justice, SZ, velmi pravděpobné angažmá ve válečném konfliktu, ba přímo podněcováni ozbrojeného jaderného střetu, pomalý kolaps státu a jeho funkčnosti, atd.
          Jejich „hysterické řvaní“ bylo a je, bohužel, vysoce efektivní – nejsou v té snaze sami. Vždyť je kánonizuje ČT, ČRo, politický a mediální ksindl, zaslání mají na Alma mater a ve školství vůbec, …
          Kéž by alespoň částí jejich potenciálu plus finančních zdrojů disponovala alternativa.
          Znovu – jejich devizou je především náležitě mentálně vybavený místní volič – a že té zfanatizované, zfašizované, arogantní ssmečky je všude až až …
          Přestal bych si malovat cokoliv na růžovou…

  3. Dejte najevo, jak milujete Jevrjskou Uhniji: odtrhávejte víčka z PET lahví a odkládejte je před veřejnými budovami.

    1. Někteří lidé mají smutný život. Narodí se jako blbci, žijí jako blbci a bez jakéhokoliv posunu jako blbci i zemřou.

      1. Nemůže bejt každej chytrej, to by bylo na světě tolik chytrosti, že by z toho byl každej druhej úplně blbej.
        Není to přesná citace, nechce se mi to hledat, ale smysl je zachován (parafráze).

      2. Jenže přestože a protože si neuvědomují, že jsou „blbci“, mohou prožít život radostnější než „inteligenti“ s okousanými nehty.

    2. Hele, ale zase musíte uznat, že je to skvěle vymyšlené. Cokoliv se Vrabelovi nelíbí, to je globalistický projekt.
      Prostě na každý problém existuje jednoduché a špatné řešení. 🙂

        1. Vydaji vyhlasku , zadnej zbytecnej priklad .Ze musi kazdej verit a vsude,vsecko vopakovat..Konkretni neni ,prijde upaleni…Bagr taky prikazal.
          Vsichni mi budou verit , nebo jim zacnu budoucnost u soudu , merit.
          Nikdo se nemuze zachranit, dyz se nemuze vsude a porad presile branit.
          Ale vsude sou diry a tak jiny …zejtra , muzou prijit viry..

      1. Kolego, na Teslu Vráble mi nesahej!!! 😀
        Mohlo mít vlastní i vlastnímu nadřazený – zpravidla zálohovaná +6dBu linka od RPD.
        Vlastní měly ústředny FM tuner (nóó tuner – autorádio 2116B s FM, ale šlo to čistě), podle výbavy buď magnetofon K10 či SM261, úplně dole pak HC42/HC43, naposled montovali HC58.
        Hlasitě to šlo, čistě taky, pokud to nemuselo napájet poválečné venkovní repráky.
        Vlastní THD celého, plně buzeného 1.200W rámu bylo do 0,15% na 1kHz. Zajímavostí je, že výkonové jednotky šly lineárně 30Hz-20kHz ±1dB, ale v linkových zesilovačích to bylo předem omezeno na 200Hz-5kHz. Oni ty výkonové bloky používali i jinde a jinak, kde byly na hladině 100V navěšené kvalitní HiFi, nebo PA soustavy s kvalitními trafy.
        Běžné byly sestavy pro města od 1.200-6.000W, malé pultovky jako AUA230 pak 300W, s možností při-paralelněných, až tří 1.000W výkonových rámů. 3.300W je 300 tlakáčů po 10W, plus nutná rezerva 300W na pozdější přidání nějaké ulice.
        Všechno skládáno ze 100W jednotek, spojených zcela bezeztrátovým paralelním chodem na hladině 100V, do SSSR pak 240V a výjimečně potřebovali i 480V pro páteřní linky. Velká města a roztahaná jak Lovosice 😀

  4. tak se ultrafialovi cuckari meli nechat slyset, ze rusti agenti po republice rozhazuji osivo bolsevniku velkolepeho.

  5. Mezitím u našich se severních sousedů:
    Polský prezident Andrzej Duda prohlásil při návštěvě Číny: “je pro mne velikou ctí, že pan prezident (myšleno čínský prezident Xi Jinping) mně oslovuje příteli”
    “Doufám, že pan prezident přijme moje pozvání k návštěvě Polska”
    “V době našeho předsednictví v EU budeme učiníme kroky, které pomohou našim vzájemným vztahům”

  6. A k tématu, ano, zdejší poměry jsou a budou určovány poměry okolními. Především těch velkých, hlavních. Německa a Francie.

  7. Nynější situace opoziční mi připomíná husitské hnutí. Až na to, se není schopna dát dohromady ani Čtyři artikuly pražské.

        1. Schumacher: Přesně. Husité byli jednotní jen ve chvíli, kdy křížová výprava překročila hranice. Jinak bojovali mezi sebou jako u Malešova nebo Lipan. Hádali se ve stylu, že táboriti si stěžovali, že jim univerzitní mistři vyčítají 72 bludných článků víry, i když ani mistru Janu Husovi jich v Kostnici nenašli tolik. Vinili ho tam, že držel nebo učil „jen“ 40 bludných článků.

    1. Když se podíváte do historie, třeba jen na Francouzskou revoluci nebo na ruskou revoluci, tak jasně vidíte, že ti, kteří se chtěli zbavit krále/cara, rozhodně nebyli jednotní – ale když se situace zhoršila spojili s jediným cílem svrhnout krále/cara a pak se mezi sebou pobili o moc.
      Takže podmínkou změny není nutné nějaké velké spojování, ale událost, která vyžene vlky z lesů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *