27 dubna, 2024

Zřejmě se našlo dost blbců

Původně jsem chtěl dneska psát o ruské taktice na Donbasu, protože můj mozek vygeneroval celou řadu otázek, na které bych rád znal odpověď, ale to ještě klidně pár dní počká. Mám totiž pár horkých novinek ze zemědělské fronty, které jsou podle mě aktuálnější a budou na nás mít větší vliv. Moje hlavní dnešní informace je tak třeskutá, že by se dala považovat za poplašnou zprávu. Takže pro jistotu rovnou říkám, že jsem se vše dozvěděl pokoutně, nepřečetl jsem si to v pravdomluvných veřejnoprávních méééédiích, nemá to žádné razítko cenzurního úřadu, Urválek Stříž tuto zprávu nepotvrdil a nepotvrdil ji ani žádný jiný demokratický a nezávislý úřad. Vlastně jsem si ji vycucal z prstu, protože raději ani nepovím, při jaké příležitosti jsem se to dozvěděl. Kromě toho jsem proruský šváb, takže byste i nikdo neměli věřit ani slovo, protože vás chci jen mystifikovat, chci vás vyděsit, prostě vám rozvracím hentů demogracyji, co tu máme… a kromě toho jsem apoštol apokalypsy a ty nikdo nemá rád. Jeremijáš by mohl povídat…

Vězte přátelé, že od května začínají odstávky v evropských fabrikách vyrábějících dusíkatá hnojiva. Tedy těch, které vyrábějí amoniak Haber – Boschovým postupem ze zemního plynu a dusíku. Odstávky jsou zatím plánovány do konce září.

Právě skončila jarní zemědělská sezóna. Pole jsou osetá, zemědělci mají nakoupená hnojiva pro všechno dohnojení až do žní. Teď je zapotřebí nejvíc toho dusíku, takže ledek, močovina a směsi jsou v permanenci. Tato hnojiva jsou už vyrobená, dodaná nebo na cestě k zemědělci.

(Mimochodem – ledek za poslední týdny zdražil z 15.500,- Kč/t na 22.000,- Kč/t. Ve chvíli, kdy čtete tento článek, tak je možná už zase dražší. Loňská cena 5.500,- Kč/t vedle toho vypadá dost neuvěřitelně)

V tuto dobu všechny chemičky rozjížděly výrobu podzimních hnojiv. Tam se používá ledku méně a víc se to míchá s dalšími látkami, takže se produkují draselná, fosforečná a hlavně sirnatá hnojiva. Tato výroba trvá do srpna, pak přijdou technologické odstávky kvůli investicím a údržbě a pak se celý podzim a zimu vyrábí ledek a močovina pro jarní vzrůst rostlin, kdy je spotřeba hnojiv největší. Neberte mě zase úplně za slovo, protože nějaký dusík se potřebuje i na podzim, stejně tak zjara jsou zapotřebí i ty ostatní prvky. Ale pro představu to stačí. Místo aby chemičky vyráběly dusík  a míchaly ho s různými zahraničními fosfáty, výroba se odstavuje.

Jednak prostě nejsou ty zahraniční komponenty, protože všechny jsou, světe div se, z Ruska. Draselná sůl prostě není, protože se dovážela z Běloruska. Síra není, protože se brala jako odpadní produkt ze železáren, které braly ukrajinskou železnou rudu. Fosfor by se nahradit dal, ten se těží třeba v Maroku, ale bohužel je znečištěný kadmiem, chromem, olovem a dalšími těžkými kovy. Ty jsou samozřejmě fůůůj, v Evropě je na poli nechceme (tomu bych rozuměl), ale hlavně je tu nechceme ani na haldách hlušiny, takže tu nemáme žádný závod, který by ten marocký fosfát dokázal vyčistit. Čistilo se to… ano přesně tak… v Rusku. Na ruská hnojiva je uvalené embargo, cokoliv má na sobě azbuku,  je nežádoucí.

A teď se navíc zastavuje výroba dusíku i když je o něj zájem, protože nějaký draslík a fosfor v půdě jsou, ty se neztrácejí tak rychle, ale dusík se vypařuje. Ten je zapotřebí dodávat. I když je poptávka, vyrábět se teď nebude.

Já nevím, jak tomu rozumíte vy, ale pro mě je to celkem jednoznačný důkaz, že ruský plyn nebude vůbec. Podle mě si ministerští náměstci a majitelé chemiček už řekli, že EU ty nové platbyv rublech za plyn neudělá. Někdy v příštích čtrnácti dnech se to stane a víceméně se počítá s tím, že Rus kohoutky zavře. Tohle je příprava, protože spotřeba plynu na výrobu hnojiv je obrovská. Zřejmě se tam v EU a Německu demokraticky shodli, že to mohou udělat, protože pokud je fyzika v rozporu s evropskými hodnotami, tím hůř pro fyziku. Nějaký evropský zmocněnec pro energetiku narozený v roce 1995 to spočítal ideologicky správně a zjistil, že pokud vydržíme bez plynu do konce září, tak Rus povolí (a prohraje).  A tak je prostě lepší plánovaně odstavit provozy, aby lidi měli alespoň na čem vařit… zřejmě už jsou někde domluvené kompenzace pro fabriky… a nebo začíná bitva mezi kapitalismem a establishmentem.

Tohle není jediný signál. Už pár dní registruju celou řadu článků, které nás mají připravit na zimu a hlad. Už delší dobu probleskují různé zprávy, že se našla nadpoloviční většina blbců, kteří touží po konci civilizace. Včera pár podobných příspěvků prošlo i naší diskusí.

K tomu jsem zaslechl, že Putin EU možná předejde a zastaví nám plyn ještě dřív, než si ho zastavíme sami… asi aby nám ukázal, že se bez našich peněz obejde, ale Německo bez jeho plynu Ukrajincům žádné zbraně nevyrobí…

Hele já fakt nevím, jestli to nastane. Třeba ještě hlas rozumu převáží, EU zaplatí dle Putinových požadavků (a prohraje), ale nedopadne to úplnou pohromou. Pokud se teď plyn použije jako zbraň, tak tato zbraň tuto válku rozhodne. Všechno další se odehraje právě na plynovém poli a plyn (případně i další další suroviny) určí vítěze tohoto konfliktu. Pokud se plyn zastaví, tak budeme muset vydržet mnohem déle než do konce září…  vlastně bych řekl, že budeme muset vydržet tak dlouho, že než Rus pustí plyn, tak tu nebude žádná EU a možná ani žádná civilizace. Dokonce tu už možná bude Rusko a my budeme moc rádi, že to dopadlo jen putinovskou dikaturou. Než Rusko přijde, bude to tady ještě moc ošklivé.

Právě teď si zaděláváme nejen na studenou zimu, ale i na mizerné žně v příštím roce. I kdybychom v tom září povolili, tak už bude pozdě a amoniak bude pro příští jarní sezónu chybět. Nebude ho dost, protože čtyřměsíční výpadek se nedožene. A i kdyby se dohnal, tak ho žádná doprava včas nedoveze. Kromě toho Rus nepovolí a když vidíte, jak pravdoláska přitvrzuje ve svém inkvizičním tažení za ojrohodnoty, tak také neuhne i kdybychom všichni měli zmrznout.

Jen tak pro zajímavost – Duslo Šala prý na Slovensku tvoří čtvrtinu spotřeby plynu celého státu…

Asi je to ale nutné.  Evropská veřejnost byla dlouho připravovaná na to, že Rusko je vlastně jen taková kolonie, která dodává suroviny. Stejní křováci jako v Africe nebo Indii, na které se pustí expediční sbor a oni ještě rádi pokleknou, svrhnou nám nepohodlného diktátora a pojede se dál. Většina veřejnosti tomu věří. I Ukrajinci věří ve své vítězství.  Jenže tahle kolonie má atomovky…. A tak jsme pod tlakem emocí vymysleli něco úplně nového.

To je asi prvně v dějinách, kdy hegemon trestá kolonii tím, že ji přestane okrádat o suroviny. Trestáme Rusko tím, že může prodávat pohádkově draho a co neprodá, to si musí nechat. Zároveň trestáme Rusy tím, že je nutíme, aby si svoje zboží vyráběli sami, protože to naše jim neprodáme vůbec, i kdyby zlatem platili. Kdy naposled dostal nějaký stát takovou příležitost? Jejich oligarchové nemohou drancovat jejich bohatství, krást nadhodnotu a utrácet v Londýně. Poptávku po ruském luxusním zboží mají v Moskvě zajištěnou, protože všichni bohatí sedí doma. Kde je poptávka, tam bude i nabídka. Fakt tady někdo předpokládá, že Rus tuhle příležitost nevyužije? Vždyť my ty tamní mafiány a zloděje ani nekorumpujeme v náš prospěch. Vháníme je Putinovi do náruče. Radujeme se z maličkostí, jako že Rusové mají vysokou inflaci, nebo že nemají dost širokou nabídku zboží. Radujeme se z toho, jak tamní influencerky nemají botox. Ale klidně přehlížíme, že jsme Rusům dali zadarmo všechno, co jsme za třicet let na jejich území postavili a z čeho jsme měli mít zisky.  Zničili jsme si v Rusku veškeré spojence a Navalný to fakt nevytrhne. 

Jestli čtu ty hnojivové a plynové signály správně, tak na podzim nebudou volby, ale revoluce. A rozhodně nebude sametová. Nemohu se zbavit pocitu, že Fiala spolu s Leyenovou dělají všechno pro to, aby jejich politická kariéra skončila násilím na nich samotných. 

228 thoughts on “Zřejmě se našlo dost blbců

  1. Telegram Italie:
    „Itálie zavádí vlastní „ochlazení“
    Od 1. května bude ve veřejných budovách v zemi zakázáno nastavit teplotu pod 25 stupňů. Pokuta za přestupek se bude pohybovat od 500 do 3000 eur.
    Opatření se zatím nebude vztahovat na nemocnice a soukromé domy.
    Snížení používání klimatizací má pomoci ušetřit 2 až 4 miliardy metrů krychlových plynu ročně. „

  2. To je furt špekulací o podružných věcech-co bude,když plyn nebude.Jak to bude s hnojivy,jak budou ve Škodovce lakovat auta,jak se ohřejeme,jak uvaříme,atd.,ale tu kardinální otázku nikdo zatím nepoložil:jaké médium budou při své činnosti používat pracovníci krematorií,kde je přísun čerstvých zákazníků denně zaručen?Z uvedeného mi vychází,že nejlepší investicí dneška je nákup volných hrobových míst.Rychlý návrat a prudký nárůst hodnoty investice naprosto zaručen!
    Tím končím Vy uličníci,páč spěchám vrátit prázdné láhve a následně navštívit správce zdejšího hřbitova.

  3. Málo známá esej „My – Anglosasové“, ve které se Twain čestně a upřímně snažil odpovědět na otázku, kdo jsou Anglosasové ve skutečnosti.
    Ve své tvorbě Mark Twain popisuje elitní banket, a situaci, které se stal osobním svědkem. V hale – jeho slovy – byla celá americká elita – bankéři, průmyslníci, finančníci, vojáci a další mocní lidé. Klub byl také nazýván velmi symbolicky – „Daleko na konci Země“. Zatímco Mark Twain chodil po sále a pozoroval všechny přítomné, na scénu přichází předsedající klubu, udeřil pěstí do stolu a vykřikl:
    „Jsme Anglosasové, a když Anglosas něco potřebuje, jde a vezme si to!“
    Vyhlášení, které tento večer zahájilo, vyvolalo v hale bouři potlesku a právě tento okamžik vzbudil v mysli Marka Twaina touhu objasnit tuto otázku. Spisovatel ve své eseji později napíše: „Na banketu bylo nejméně sedmdesát pět civilistů a dvacet pět důstojníků armády a námořnictva. Trvalo to nejméně dvě minuty, než vyčerpali svůj obdiv k tomuto prohlášení. Sám inspirující „prorok“, který ho vytrhl ze svého nitra, stál a zářil úsměvem. A já se na to díval a pomyslel si, vždyť jestli to co bylo řečeno, přeložíme do jednoduchého jazyka, pak se ukáže, že my Britové a Američané jsme zloději, lupiči a piráti, a ještě jsme na to pyšní.“ V následujících částech eseje si spisovatel stěžuje, že se neodvážil na sebe převzít oponentní funkci. Twain si pomyslel, že by byl v roli spravedlivého na této schůzce směšný.

    1. Tak ono stačí přečíst si Břímě bílého muže od Rudyarda Kiplinga.
      A dneska to vypadá, že břímě ochotně převezme tmavý muž.

        1. Černochová by mohla zainvestovat do tohohle https://t.me/ChDambiev/15689
          Náramně by se to vyjímalo na Lipně, účel by to splnilo stejný jako ty stíhačky, je na to hezké pokoukání a ještě by nám ostatní státy NATO záviděly.
          Pro neznalé ruštiny – nová čínská obojživelná útočná loď, skromnější překlad je výsadkový člun, propagační video ve skvělé kvalitě.
          Dovoluji si upozornit na obojživelná BVP, ale úplně obojživelná.

            1. Hlavně ta obojživelná BVP, ta nejsou pro překonání hluboké řeky. V jednom z videí, co byly uveřejněné v posledních pár týdnech(nemám uložené, škoda), to na záběru z výšky vypadalo jak hejno sardinek.

      1. No to je zajímavé, gripeny máme v pronájmu. Ruské letouny nemáme žádné které bychom mohli poslat na Ukrarujnu tak snad jedině pro nás?
        Ale ne , nebuďme blbí, Ukrajina přeci požádala o 100 miliard na zbrojení a v tom byly zahrnuty i nějaké F16. No tak jim je koupíme. Sláva u kravína. Volům sláva.

    1. Krásná, ale smutná závěrečná řeč.
      Jsme v prdeli. Omlouvám se za sprostý výraz, ale je zde nějaký jiný vhodnější?

  4. Tak A.A.to je dnes ale síla, nicméně mě to nepřekvapuje. Ty zprávy o zavření kohoutků s plynem a ropou se začaly nějak povážlivě množit a rozhodnutí europarlamentu s poslanci tleskajícími ve stoje byly více než výmluvné. Co včil?
    Odhadujete Apoštole, že kdyby byla nastartována opětovně masná výroba a tím by se zvedla produkce kejdy, hnoje a podobně tak by se výroba zemědělských produktů dala odhadnout na polovinu a tudíž cena by narostla asi na čtyřnásobek. Jenže kdo bude ty vepře a hovězí kupovat v té přechodné době když cena je už dnes šílená ?
    No prostě si to nedovedu představit. Mám pocit, že jediná cesta je omluva RF a návrat k normálu.

    1. Re: Hnidopich

      Člověče, vy jste se zbláznil, ne?
      Kejda!
      Krávy moc prdí, prasata smrdí a kury moc hrabou, bo musejí být na volno!

      Kejdat si můžete tak na své zahrádce, a to si ještě musíte vyběhat povolení z životního prostředí, ochrany klimatu a ochrany pitomců!
      A musíte dodržovat standardy, mít všecko z nerezu a tak všelijak podobně?
      Máte nerezové vidle s antibakteriální násadou?
      Máte ho**o!
      Tak to vidíte!
      Místo hříšných myšlenek na maso si raději sestavte zpěvníček nejoblíbenějších pochodových písní, až se budete v zimě zahřívat usilovným pochodem za potravou!

        1. Ale teď ještě sehnat někoho, kdo s nimi bude mávat. 😀Genderisti, romistici, bohoslovci a enviromentálové asi nebudou chtít. 😀

      1. No, Targusi, zajisté Vám neuniklo, že v posledních cca 6ti týdne se po všech těch „grýndýlech“ slehla zem i Zem.
        A pokud se stane to, co se zdá být už neodvratným, pak po jurodivých ekoteráčích bude „lid“ tak maximálně metat kamení (lejna nikoli; ta se budou sušit na otop nebo hnojení), pokud se ti někam odváží vylézt se svými kecy.

        Myslím, že letos žádný úředník nenajde odvahu jít někam kontrolovat barvu kouře, stáří kotle, jeho emisní třídu. Leda by měl silné sebevražedné sklony. Stejné to bude s kontrolami hnojení, porážení a tak dále.

          1. Názorná ukázka, že excelovská tabulka snese hodně :-).
            V těch tabulkách, výkazech a prezentacích fše vychází … tak buďte v klidu. Když to bude chtít mírně (ale max. fakt mírně) poštelovat, máme v první linii chrabrého Fialu, kterého nám všichni Maďaři jistě závidí.

        1. Neslehla Občane, nedávno vřískali aktivisté v Praze a blokovali dopravu…https://prazska.drbna.cz/zpravy/doprava/8596-video-aktiviste-v-praze-opet-blokuji-dopravu-jeden-z-ridicu-kopal-do-aktivisty-na-zemi.html
          Aktivisté dopravními blokádami chtějí přimět vládu, aby snížila teplotu ve školách a kancelářích a omezila tak závislost země na plynu z Ruska.

          „Náš požadavek je velmi realistický a nenáročný na naplnění. Nežádáme zákaz dovozu ruského plynu. Chceme pouze, aby vláda nařídila omezení jeho spotřeby. Takové nařízení by bylo extrémně efektivní: za minimum snahy maximální výkon. Lidé umírají a je naprosto nemorální financovat ruskou invazi na Ukrajinu proto, abychom mohli pracovat v přetopených kancelářích. Topná sezóna typicky končí nejpozději v květnu. Nevidím důvod, abychom nemohli na takto krátkou chvíli omezit vytápění,” napsala mluvčí hnutí Extinction Rebellion Česká republika Veronika Holcnerová na Facebooku.

    2. Já si myslím, že nastartovat zemědělskou produkci takhle rychle ani nepůjde, protože problémy budou mít nejen zemědělci. A čtyřnásobné zdražení potravin by i v době míru úplně převrátilo konzumní zvyklosti a navíc je válka.
      Nikdo neví, jak se promění průměrný nákupní košík. Nikdo neví, co lidi přestanou kupovat, aby si mohli koupit jídlo. Nikdo neví, jestli se to projeví na větším nebo menším domácím vaření. Budou lidi míň jezdit? Jaká bude nezaměstnanost? Projeví se víc u mužů nebo u žen? Co bude lepší pro výživu? Vegeteriánská nevýživná strava nebo raději malé, ale výživné porce masa?
      Osobně si myslím, že v první fázi půjdou do háje všechny ty Madety, protože pribiňáčka nepotřebujete, stačí mlíko. V druhé fázi dojde na Kostelecké uzeniny, protože nepotřebujete Uherák, stačí vepřová čtvrtka. Ve stejné době dojde na všechny ty Nestlé a Oriony, protože čokoládu nepotřebujete vůbec. Stejně dopadne Mattoni, výrobci džusů, Kofola a podobně.
      Co to udělá s firmami jako je Rohlík.cz? Když lidi začnou kupovat jen základní sortiment, tak k čemu budou všechny ty obrovské kauflandy, když se zboží vejde na desetinu jejich plochy? Nebude pak levnější hytlermarket zavřít a lidem rozvážet bedýnky s masem, mlíkem a pečivem? Nedivil bych se. Co se stane s prodavačkami? V Hytlermarketu pracovaly především méně kvalifikované síly. Co s nimi? Podle mě se úplně promění celé dodavatelské řetězce.
      V této chvíli je možné úplně všechno a bude to hodně zlé. Kdo má zahradu a svoje slepice či prasátka, ten na tom bude líp… nebo na něj dojde o něco později.

      1. Nebude to levnější.
        PHM jsou a budou tak drahé, že ceny základního sortimentu by, pokud by měl být rozvážen, vyletěly tak, že by si dovoz mohli dovolit jen skutečně bohatí lidé (a ti si nechávají dovážet už teď).

        Dodavatelské řetězce ZANIKNOU. BEZ NÁHRADY, protože je lidé přestanou potřebovat.
        V optimálním případě dojde k tomu, že se řaďáci vrátí ke stravě poměrně nedávných předků – husté polévky s chlebem, husté omáčky s bramborami či knedlíkem, maso jednou týdně (pokud vůbec) – zejména z vlastní vepřové, slepičí a králičí produkce, jablka, brambory, zelí, tvaroh, hrušky, ořechy, sezónní přilepšení v podobě třešní a pod.
        Kdo si stihne pořídit včely, bude mít sladké. Kdo ne, bude odkázán na rozvary a povidla ze sladkého ovoce. Cukr bude OPĚT luxusní surovinou, jako jí byl až do 18. století n.l.
        Všechno to bude znamenat, že zdroje potravin se stanou lokálními a všechny hytlermarkety zmizí. Nebudou mít co a komu prodávat.

        Pokud se stane to, co se zdá být na cestě, vrátíme se NEJEN v dodavatelsko-odběratelských vztazích do druhé poloviny 18. století.
        Akční rádius řaďáka se opět zredukuje na cca 30 km a jeho nákupní schopnosti na kousek jemnějšího plátna či sukna, něco hliněného nádobí a nějaký ten výkovek. Všechno ostatní BUDE NUCEN si vyrobit doma sám. Blbě, na koleně, ale nebude mít jinou možnost.
        Budoucnost mají NIKOLI „preppeři“, ale spíš různí fandové „livinghistory“, kteří se zpětně naučili zapomenutá řemesla. Prepper je totiž jen zazobaný machýrek, který furt počítá s tím, že si bude moci obnovit zásoby NÁKUPEM a ani ve snu si nepřipouští, že nebude CO, KDE a ZA CO koupit.
        „LHčkista“ vyrábí, pěstuje, chová.

        Je docela dobře možné, že se již v brzké době stanou z nyní opovrhovaných pracovních činností vážená řemesla. Obchodnice se spím spřežením, ochotná dovézt do města pár kýblů ředěného mléka nebo kárku domácích syrečků, bude mít nesrovnatelně vyšší cenu než žvanivý Kovanda nebo jakýkoli manažírek z podniku, který přestal vyrábět, bo energie a logistika.

        Já doufám, že se to nestane, ale dá mi dost práce se ukecat.
        Vždycky se mi vybaví film „Cesta“ a optimismus mě fofrem přejde.

          1. Žádné soběstačné komunity nebudou a nikdy nebyly.
            Lidské skupiny interagují tisíce let a jen díky tomu lidstvo existuje dodnes. Jakmile se nějaká skupina pokusila izolovat se a stát se „soběstačnou“, blbě skončila, protože incest, degenerace a deprivace.

            Na Malévil nebudou potřeba zombíci. Na to stačí pár set tisíc zoufalých matek hladových dětí z měst a na venkově nastane moc vošklivej cajmrsk. Hladové bouře na konci WWI se odehrály historicky nedávno…

        1. Samozřejmě Občane že máte pravdu. A.A. ve své úvaze na PHM pozapomněl. Není možné hluboce orat proti plevelu, když nebude nafty. A když bude , jakože bude , tak bude tak drahá až se nechce ani pomyslet

        2. Na tubce moje oblíbená Dianxi, Číňanka z nějaké horské vesnice, má velmi zajímavá videa o vaření čehokoliv, fascinuje mě i způsob, jak uchovávají potraviny. Vaří pro nás neobvyklým způsobem, ale mám dojem, že bez plynu a elektřiny to za chvíli budeme dělat stejně. V dobách hojnosti jsem se učila dělat sýr, mýdlo, košíky, činit kožešiny a další divné věci. Počítám, že by se to mohlo někdy hodit (ty praktické znalosti, nejen teoretické), zvlášť když dnes oblíbená věta „vygůgli si to“ bude zřejmě též pasé. Co má člověk v hlavě mu nikdo nevezme, že ano. To dnešní patlafónová generace nechápe.

      2. Ale naše Jednota v obci mléko nemá! Ani krabicové, ani čerstvé, vůbec žádné.
        Tohle je jen začátek.
        Chodila jsem po obchodě a hledala, kde je mléko, mléko nemáme řekla prodavačka.

  5. Svodka z fronty od JP

    Fronta přímého kontaktu se rozšiřuje u Čugujeva (Charkov)
    Izjum – RA pracuje na prohloubení průniku směr Barvěnkovo
    Lisičansk – daří se posilovat předmostí na pravěm břehu řeky, uvolněné jednotky se začnou přesunovat k městu Popasnaja.
    (Pozn. zřejmě důsledek včerejšího avízovaného vyklízení prostoru ze strany VSU).
    Avdějevka – prohloubení průlomů v obraně VSU
    Prostor Guljajpolje – Novosjolka – dochází k vyklízení některých pozic bez boje – postup RA na některých úsecích až 25 km za 3 dny.
    M-pol – Putin zrušil útok na Azovstal a nařídil jeho těsnou blokádu.
    Nikolajev – probíhají raketové útoky proti předsunutým pozicím obrany města, vývoj odpovídá predikcím západních výzvědných služeb o chystaném útoku na Nikolajev.

  6. Takže nebude plyn, nebudou hnojiva, nebude pšenice a tu trošku, která se bez hnojiva urodí (a není už teď prodaná do všech tramtárií, které disponují o ždibíček prozíravější vládou, což je laťka obtížná spíš k podlezení), nebude jak usušit. Jíst 3x denně není zdravé, mýt se je vyloženě škodlivé, dále kdo topení zapíná, podporuje Putina, brzy dojde na význam mrazu v boji proti infekčním chorobám a mráz – nejlepší děda. I když to poslední kdo ví. Zahřát se lze usilovným voláním sláma u kravína, ještě rychleji i s periodickými pohyby paží. Dále není zdravé kamkoliv jezdit, jíst máslo, myslet na maso a poslouchat štvavé vysílačky. Nahlaš bábu, udej dědu.
    Vypadá to, že leden je opravdu vhodně zvolený termín na prezidentské volby. Pokud současný režim vydrží déle než do švestek, tak vítěznému kandidátovi bude stačit prohlásit, že zruší cenzuru, udělí okamžitou milost a zastaví stíhání všech politických vězňů a slíbit, že příští Vánoce už nebude nutné tradiční novoroční euroatlantické placky ze žaludové mouky péct nad zbytky vánočního stromečku. Že když si zbytky zdravého rozumu pro přežití uchovali v Maďarsku, u nás by to mohlo také jít. Jo a že se bude snažit, aby další Vánoce už byly bez přídělového systému.
    Já vím, jsem nenapravitelný optimista …
    (Babiš to zdá se pochopil a hubou proti cenzuře a udávání brojí už teď. U něj jsou ovšem velké, velké pochybnosti, jak by to vypadalo v praxi. Na druhou stranu ale určitě aspoň o něco líp, než vykulenec, protektorátová tlamatá, zděšena, výletníci do „Kyjeva“, ten tragéd na průmyslu a nedej Bože stranicky vyspělý a třídně uvědomělý generál.)

      1. Notykráso, ten skřet je zpátky. Co všechno před 12 lety nestihl? Tak ten teď bude spěchat, s vědomím, že na to nemá roky, ale maximálně měsíce a agel čeká.

        1. To: hulvath
          To je Cikrt (familiérně zvaný ZKUTR), Válek a další mně neznámí. Škoda, že nestojí podle velikosti, takhle to pokazili 🙂

    1. Jen pro zaznam, nic nenaznacuji ….
      „Česká republika se svého historicky druhého předsednictví EU ujme 1. července 2022.“

      1. Ano, a včera se prsili, že jejich hlavním cílem je přesvědčit váhavé k tvrdším sankcím a nebát se se odpojit od ruských energetických dodávek.

  7. Re: Králičí Godot

    Jsem z vás udělal jednoho. Se mi to líbí a bude to můj nový sport, páč zdejší majitel mi zakázal sprosťárny.
    Tak tedy k té sublimaci zbraní.
    UŠÁci zcela zapomněli, že Vasil se naučil ve špatných letech myslet především sám na sebe.
    Neboli když měl v r. 2014 vyjet s tanky na Ivana, zjistilo se, že asi z poloviny úloženek kamsi emigrovaly motory.
    Ale to jsou samozřejmě jen hnusné pomluvy. Nic takového se nikdy nestalo.

    Jen taková perlička – kdysi dávno jsem přijel do Kyjeva. Z kopečka jsem doslova sklouzal k vodě a přejel na levý břeh, zaparkoval jsem na celnici.
    Jen co jsem odevzdal papíry, byl u mne Vasil a nabízel mi benál i s kanystrem. Nabídl jsem mu „pakuríť“, slovo dalo slovo a z Vasila vylezlo, že je zaměstnancem magistrátu, neboli řidičem posypového vozu a měl by udržovat kluziště – pardon magistrálu, po které jsem se dostavil na aktuální kuřácké stanoviště.
    Když jsem mu jen naznačil, že by možná bylo dobré lehce zasolit, podíval se na mne soucitným pohledem, jakým většina běžné populace častuje těžké mrzáky.

    1. Veselé historky ze studií, všeobecné heslo kdo nekrade, okrádá rodinu potvrzují.
      My byli donuceni přečíst literární tvorbu, kde jako autor byl podepsán Leonid Iljič Brežněv, neboť zkoušející trval na převyprávění některých historek a měl záludné otázky, když ověřoval, zda jsme opravdu přečetli.
      V jedné z knížeček se Leonid klidně přiznal, že když pomáhal vykládat na nádraží vagóny, tak stejně jako ostatní si alespoň jednu bedýnku odložil pro sebe. Zde byla položena záludná otázka, jaké barvy byla bedýnka. Správná odpověď zněla – dřevěná.
      V rámci studentské brigády jsme z titulu zahraničních studentů byli posláni na lehké prestižní práce do jednoho ze skladů ovoce a zeleniny. Třídili a přebalovali jsme shnilé brambory, pomeranče, zelí, jablka…Smrad, hnus….Po návratu na internát se na nás sovětští studenti vrhli, abychom se podělili s přinesenou menáží. Čuměli jsme jako vejři, protože nás nenapadlo, cokoliv si vzít sebou dom a oni čuměli na nás jako na úplné idioty, taková příležitost a my ji promarnili. Mělo to jednu výhodu, už nikdy více nás zahraniční blby neposlali na brigádu. Za to když se oni vraceli z povinného víkendového sběru brambor, tak v některých úsecích bylo třeba autobus tlačit, neb děvčata a rachitičtí studenti si vezli pytel brambor, kluci dva a někteří bohatýři i tři.

      1. 😀
        Když jsem jako brigádu roznášela nedělní noviny, tak jsem se vždycky za poklus horským terénem odměnila nějakým ovocem anebo zeleninou.
        Kde nechrápali , tak mi často dali i sami. A kde ještě spali, tak jsem si natrhala sama.
        Vracela jsem se s těžší brašnou, než s jakou jsem ráno vyrazila z pošty.
        Samozřejmě jsem vitamíny směnila za “ oškvarky” , bydlela jsem na intru s holkama převážně z Moravy. Všechny měly za oknem velké sklenice oškvarků v sádle. Mňám! 😋

  8. O co tu zase jde?

    9:31 – Rusko garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny Azovstal, řekl ruský prezident Vladimir Putin. Ruští vojáci mají pokračovat v blokádě zařízení.

    9:22 – Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zrušit útok na ocelárny Azovstal v Mariupolu, píše TASS. V zařízení se nacházejí zbývající ukrajinští obránci města.

    1. Zda se, ze chteji opravdu hodne dostat zive „ty spravne“. O tisicich zahranicnich zoldaku se psalo u u Debalceva, celkem nic z toho nebylo (nebo jsem to aspon nezaznamenal). Tady je par naznaku, helikoptery, udajna zadost o vyvezeni do treti zeme… ze by?

    2. Azovstal se dál bude ostřelovat vším, co je k dispozici, ale pěchota tam nesmí strčit ani nos. Bude se čekat až obránci vylezou z podzemí a vzdají se.

        1. Ale vydejchá, nařídil to Putin a proti Putinovi Kadyrov nikdy neřekl ani popel. Navíc to vše dává smysl. Azov a spol jsou v Azovu pěkně zafixovaný a tak dříve či později dojde k tomu, že vylezou. Putin ušetří životy svých vojáků a to se počítá, ne že ne. Myslím, že to je správné rozhodnutí.

        2. Však on mu Putin dá jiný prestižní úkol. Kadyrov si načechrá peří a my se pobavíme u videí.
          Mně by se líbilo, kdyby ho Vovka poslal na mírové hovory s Ukrajinci. Už vidím, jak ukrajinská delegace provolává Alahu akbar, neb je třeba projevit úctu.
          Jen tak mimochodem, povídá se, že sblížení Saúdů a Rusů je Kadyrova vizitka, že on byl tím emisarem, který zajistil oslovení správných lidí na saúdské straně a utajení hovorů před světem, dokud nebyla dohoda připravena.

          1. ACHMAT SILA …
            tento pokrik je uz v nasi lidove-demokraticke zemi zakazan, nebo stale jeste unika dbelemu oku a uchu cenzora ? 😀

    3. Re: aga

      Jak prosté, milý Watsone?
      K čemu vám je mrtvola?
      Správně – k hov**.
      K čemu vám je živý nepřítel?
      Vydojíte z něj „uplněfšeckoganccype“ a ještě máte pí-árko.

      A za druhé – umíte si představit, co dělá s psychikou soudruhů, měsíc zavřených ve sklepech bez oken neustále střídání naděje a beznaděje?

      Neumíte, protože netušíte, co obnáší nedobrovolný pobyt ve zcela uzavřeném prostoru se sbírkou psychopatů.

      1. Soudruzi ve sklepech Azovstalu mají problém s jídlem – asi jako polární výprava.
        Polárníci nejdřív sní psy a potom nějakého Fryštenského.
        Náckové tam psy nemají.
        Aby rusům na ty výslechy někdo zbyl…

        1. Řekla bych, že s podzemními patry Azovstalu bylo počítáno jako s protiatomovým krytem.
          Takže trvanlivých potravin tam jistě jsou/byly obrovské zásoby, stejně jako pitné vody, léků, obvazů, vitamínů, baterií atd. – s tím by problémy být neměly.

          Horší to asi bude s „mezilidskými“ vztahy těch různých skupin a gangů, které tam jsou.
          A taky je podstatné to, kdo ty potraviny atd. má pod palcem.

          1. To mi přijde legrační. Protiatomový kryt to možná být měl, ale časů CCCP. Pokud tam byly nějaké zásoby, předpokládám, že byly dávno zprivatizovány.

            1. Možná je všechno jinak.

              Důkazy se zvolna derou na světlo: Také Německo na Ukrajině vyvíjelo biologické zbraně. Je v tunelech pod Azovstalem tajná laboratoř NATO? Proč dostal padáka šéf francouzských špiónů? Co se ještě dozvíme, až náckové kapitulují?

              Nesmíme ani naznačit.

          2. Téměř jistě dnes už existují prostředky, jak krátkodobě ovlivnit lidské vnímání a psychiku – a to i na určitou dálku. Myslím že toto je vhodná příležitost, kdy je použít.

      2. Jo, tohle bude ten správný primární důvod, zase jste trefil hřebíček na hlavičku.
        A pak že VVP nemyslí za roh. A Kadyrovi mohl slíbit, že ho nechá natočit videjko rozhovoru s nejvyšší zajatou šarží, které skončí až poté, co nejvyšší šarže dostatečně nahlas provolá „Achmat sila“ a „Allahu akbar“, opakovaně a na Kadyrovův povel. Dokonalá win-win strategie.
        Ta starost o životy vojáků je jen pro média a jejich konzumenty.

  9. Můžeme si vyměňovat zkušenosti s bratrským lidem KLDR – jak sníst ještě míň, jak vůbec netopit, jak nejlépe chválit stranu a vládu, z čeho vyrábět mávátka a třepetalky v barvách EU a Ukrajiny…

    1. Proto jako jedna z prvnich veci byl utok na JZD a na sobestacnost v zasobovani potravinami. Podobne se utoci ted na Rusko. Deagrikulturizace..
      Maji levny zradlo a plyn a pohonny hmoty.
      Balounove se rozmnozili v EU. Velka zranice nebere koncu.
      Od bezmasych dnu a zase ze , cistota je pul zdravi a spina cely.
      To vedle vokopirovali , potrebujou aspon pro akutni nedostatek nemoci, aspon tu zloutenku…Aby meli cisty svedomi a porazi tak Rusko.
      Aby zavislost ,podrizeni a tak manipulace s narody /bez JZD/,byla co nejvetsi..
      A nejsnadnejsi.
      Rusove nepotrebuji ani tu mandelinku.
      Evropsti vladci kleci na kolenou a s cepici v ruce ,zebraji aby si Zeli pral co nejvice /dostavaji za to pochvalu/ a poskytuji hodnoty v miliardach , aby celorocni Vanoce byly jak se patri, plne stedrosti.
      Jine hodnoty jako potraviny, voda ,leky vse co je nezbytne, se nehodi.
      Protoze jinak by nedoslo na evropany co nejdrive..
      Tsunami dalsich uprchliku take pomahaji k hodnotnemu rozvratu..
      Evropa je proklaty misto uz od staryho Recka , ktery nam pedagogisticky akademycy barvili na spousty idealnich ruzovosti..Nebylo koncu, tech cancu.
      Miliony prchali a prchaji z Evropy a malokdo z tech zbylych ,si vzal z toho priklad.
      Z Athen prokleti preskocilo do Rima,potom do Vatikanu ..A do celyho sveta.
      Putin a jeho podivuhodnosti taky vzaly za sve a skoncili.
      Taktika zvana Hlemyzd, spojena s preslapovanim vsude, hlavne obcas utocit do plnych ,si ted vynutila nove metody a novyho generala.
      Vod samyho zacatku . Kardinalni chyba opakovana Hitlerem a predtim zavedena carem /kdyz postavili se do cela armad ,jako hromosvody ,aby se na ne mohlo vsechno svest a ve valce je toho vzdycky dost a dost a pak to schytavali zleva ,zprava a ze predu, ze zadu /bolsevikem treba , nebo vzpurnejma generalama,za vsechno; neni maslo muze za to …..Kdyz zdaleka nejpohodlnejsi je, si poridit osvedcenyho „fackovaciho panaka“ ,aby moh za vsechno/, v prvni svetovy se zase opakuje. A nese ovoce.
      Bolsevikovi pak stacilo aby foukal do vyhne nedostatku a obeti valky.
      Zbrojeni zapadem se roztaci..V dusledku.
      Je zajimavy ,ze kazda valka ma trvat nejdyl sest tydnu.
      Kdyz se nacpu pred Kyjev, tak tam taky vlitnu. Nic jinyho uz potom nejde. Ten jasot,za humny , kdyz rusove ukazali nepriteli zada../Afganistan to pripomnelo/.
      Kdyz se nacpu na Mariupol. V tom pripade stacilo davno oploceni ,hlidaci ,aby nikdo neunik a du fofrem jinam..
      Zajmava vec je ta iniciativa a nepustit ji z ruky. Aby nepritel byl zamestnanej a mel ty spravny starosti a delal, co jeden chce a nemyslel na blbosti.
      Dodavky antikvarnich zbrani vzbuzovaly dalsi pochyby o silach NATO.
      Opravdu to meli na valky. Nebyl Putin vydesenej zbytecne?
      Slovenskeho Statu -S-300 /pamatka na Brezneva a Husaka z 1980/putovani, bylo s velkou slavou , v mediich , na schuzich a ve skolach nalezite probirano, cesty drahou zfilmovany pro verejnost ,az rusum nezbylo, nez do toho haraburdi z roku 1980, picnout.
      Na druhy strane si koledoval kriznik Moskva podobne .A zrejme delsi dobu se plizil kolem brehu , az se ucho utrhlo , nekdo dodal rachejtli a rusove ktery snupaji, ted vojenskej masochismus, udelali zbytek..
      Vy do nas kamenem my do vas chlebem..Nebo.
      Dle staryho trampskyho hesla : F bojy fzdycki fydrz , abys nepat, nibrz.
      Uz se provallilo ,ze mazali vyzvedaci Putinovi med v celym Kremlu a ze staci do U.tam prsticek strcit a trochu se ohrat a zbytek zaridi mistni a s kvetinami.
      Normalni taktika je najit slabsi misto v obrane a probit se pancerema skrz a furt pryc.
      Dalsi chlebova taktika je humanni zachazeni s temi ,co masakruji a muci ruske vojaky.
      Se doufa,ze se armady neco nauci a pochyti na pochodu,blize k nepriteli a tak , co nejdal od generalu..
      5 milionu vejvar mel ten hlavni konspirator. A navrch tech medajli..
      Na druhy strane se NATO vydalo ze zbrani a kdo asi bude branit Tajwan a cim? Nez se vyrobi a vsichni se vyzbroji ,coz taky neni zadarmo..
      Kdyz nebude /a nesmi bejt protoze maji ten nehodnotnej narodni puvod/,hodnotna venezuelska a ruska ropa.
      Nakonec. Cisty svedomi je z poloviny zdravy, spinavy je cely.

  10. Já jsem si po pár letech učitelování začala myslet,že blbci jsou všichni. Proto obdivuji tu vyhozenou učitelku,že vůbec měla tolik pedagogického optimismu probírat tak složité téma o Ukrajině, i dospělí tápou a mají málo informací, o to v 6.třídě a záznam má 18 minut,takhle dlouho to s malýma deckama rozpatlávat? To já bych řešila Babičku,zlý feudalismus a jestli po Sultánovi a Tyrlovi sbírali trus, v hlavě jsem měla zakořeněné,že moji žáci nejsou schopni nic probrat. Takže jak za Herbarta, dril asociace pojmová schémata. A ne 18 minut rozebírat něco,o čem většina nemá ani páru a v 6. třídě si troufám tvrdit,ze nikdo a všichni.

    1. Re: Gaia
      Souška neměla tolik optimizmu, souška dostala befél seshora. Proto to udělala, jak nejlépe mohla, podle svého vědomí a svědomí.
      Souška nepochopila, že pokud chce učit, musí být za trest krásná, mladá a hlavně tak chytrá, aby se javila jako hodně blbá.
      Moje Jahoda poslala soudruhy s jejich doporučením do prdele. Prozatím bez postihu, ale všem dnům konec rozhodně není, o prázdninách se budou znovu rozdávat karty, bo odchody do důchodu.

      Jen čistě pro vaši orientaci – měla na několikrát udělat hodinu nalejvárny pro děti od 5 let nahoru. Jsou mezi nimi i kusy, které nejsou schopny pochopit princip hry „slovní fotbal“. Jsou to kusy, u nichž se bojuje o to, aby mohly nastoupit v šesti, sedmi či dokonce v osmi letech alespoň do první třídy někdejší zvláštní školy.

      Myslím, že soudný člověk si udělá představu o tom, co se děje ve školství.

      1. Kdyby … Kdyby měl ředitel koule a fištrón, tak celý předpis inkluze očurá. Nechá „studenty“ bývalé zvláštní školy evidované ve správných třídách, kde se na začátku první hodiny ohlásí a pak odkráčí i se svými dozorci do malotřídky, kde se budou aktivně účastnit speciálního projektu “ Za 9 let se psát, číst a počítat naučím“, řádně vyfutrovaného EU granty.
        Omlouvám se, i narážka na téma inkluze mi vždy zvedne tlak.

    2. Hezky napsáno. Tahat politiku do školy je fůj. I když to určitě myslela dobře. Zřejmě reagovala na Člověky v tísni, nebo podobnou neziskovku. Ty teďka chodí dětem vysvětlovat hybridní válku a rozeznávat zákeřné dezinformace. Zájem škol je prý velký. Sdělil Bohumil Kartous.

  11. Preferované barvy.

    Žlutá je řepka
    modrá je obloha
    hnáty a lebka
    chodím jak mátoha.

    Žlutý je plast
    modrý je papír
    na dně je chlast
    z klacku mám rapír.

    Žlutou mám čepici
    a žlutou vestu
    chtěl jsem mít opici
    zametám cestu.

  12. Zpravy z domova … Moskva …
    Prezident Ruské federace řekl, že nahrazování zahraničních prodejen potravin zlepší kvalitu služeb. Vladimir Putin se podělil o svůj názor na tuto záležitost na zasedání dozorčí rady prezidentské platformy „Rusko – země příležitostí“.
    Rusko má roční zásoby léků a spotřebního materiálu, situace v této oblasti je stabilní. Oznámil to 20. dubna Denis Procenko, šéf Komise Jednotného Ruska pro zdraví.
    Británie navrhuje potrestat Německo kvůli Rusku. Matthew Lynn, sloupkař listu The Telegraph, uvedl, že je nutné uvalit sankce na Německo za dovoz ruského plynu.
    Německo do konce roku postupně vyřadí ruskou ropu, prohlásila ministryně Baerbock. Německo odmítne dodávky ropy z Ruska ve dvou etapách.
    Ekoaktivisté „Poslední generace“ začnou „pokojně blokovat“ ropovody a plynovody v Německu. Zdá se, že se naplňuje loňská předpověď Tadzia Müllera, že do léta dojde k sabotáži na potrubí.
    Německo se chystá úplně opustit ruský plyn. Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že země v budoucnu přestane nakupovat energii z Ruské federace.
    Zdroj: rusvesna.su, rusnext.ru

    1. Rusko Německu s ropou pomůže a dá mu na výběr – mohou kupovat indickou ropu a ponechat si původní zařízení pro zpracování nebo kupovat saúdskou a ještě zainvestovat do zařízení na zpracování.
      Pro vysvětlení vkládám svou poznámku ze včerejška.
      Podle interních ruských klepů o ropných trzích vypadá situace následovně (do každé věty doplňte prý):
      Putin se dohodl se saúdským princem na prohození odběratelů ropy. Rusko bude místo Saúdské Arábie dodávat Indii a Saúdská Arábie začne dodávat odběratelům na bývalém ruském evropském trhu. Protože nikdo z OPECu+ nechce zvýšit tržbu, ceny jsou vysoké a podmínky si diktuje dodavatel.
      Indie má s Ruskem podepsanou smlouvu na odběr veškeré ropy, kterou Rusko bude schopné dodat s právem přeprodeje do třetích zemí při splnění jakýchsi cenových klauzulí. Tady jsou dost divoké spekulace na téma dělby marží či dokonce zisku.
      A pokud by to byla pravda, tak si všechny 3 státy namazaly vyspělý západní svět na chlebík k svačině.
      Na závěr nechám pracovat svou fantazii – očekám spuštění Nordstreamu II koncem r.2022, kterým poteče indický/laoský/vietnamský plyn přímo z Ruska; to by bylo, aby tímhle schématem VVP nepodpořil spřátelenou zemi.

  13. K článku dvě poznámky:
    1. Je na čase přiznat si, že nyní nám vládnou skuteční zločinci
    2. Ten Putin je tak zákeřný, že místo toho, abychom mu uspořádali barevnou revoluci v Rusku, sami si uspořádáme pšeničnou revoluci doma. – celá situace mi připomíná Holzmanovu historku o tom, jak podával koni projímadlo.

    1. To jsem psala už dávno.
      Že Putinovi a Si Ťin – pchingovi stačí jen vyčkat a umlátíme se v tom sami.
      V tomhle případě ale asi usoudil, že tohle už se vysedět nedá. Protože zítra by mohl mít další Majdan někde na Kavkaze a na ten jsou Rusové opravdu hákliví.
      Pravda a Láska je nenasytná.

  14. Nemyslím, že Ursula Lejno a spol. nepočítali s odporem. Myslím, že to MY nepočítáme s tím, jak se nám ta lidově demokratická Pravdoláska lusknutim prstů změní na lidově demogratickou pendrekiádu. Covid byla jen malá ochutnávka. Signály jsou všude. Pak mi tu nebrečte a neříkejte, že jsem vás nevaroval.

    1. To si už dlouho myslím taky. Budeme se ještě divit, co vše globalista připravil k domu, aby depopulizoval, a mezitím udržel davy ve stavu poslušných zombíků.

  15. Pluku na ty maloměšťácké problémy. Pořád něco se vám nelíbí. Není plyn, drahý benzín, kde je jídlo?… Na světě jsou i jiné věci. Třebas ti…hodnoty. Co jste pro ti hodnoty udělali? No? Ticho, že?!

  16. Neco z Wikippedie k Haber-Boschove procesu:
    Kvůli svému rozsáhlému dopadu na schopnost lidstva pěstovat potraviny účinkoval Haberův–Boschův proces jako „detonátor lidské populace“, která následně vzrostla z asi 1,6 miliardy v roce 1900 na současných 7 miliard.[19] Téměř 80 % dusíku v lidských tkáních má původ v Haberově–Boschově procesu.[20]

    1. Dovolim si v tehle souvislosti obecny dotaz na pana Andela:
      Na wikipedii se pise: „V kombinaci s pesticidy tato hnojiva zčtyřnásobila produktivitu zemědělské půdy:
      Při průměrném výnosu na úrovni roku 1900 by sklizeň plodin v roce 2000 vyžadovala téměř čtyřnásobnou plochu.“

      Tedy bez chemickych hnojiv, pouze s prirodnimi, by uroda byla ctvrtinova.
      Jak by to, podle vas, vypadalo bez veskere chemie (pesticidu, insekticidu atd.), pouze s hnojem? Jak by klesla uroda?
      Ja za sebe nemam k pozorovani vice, nezli svoji malou 400m2 zahradku: Kdyz nestrikam a nehnojim, za rok je uroda polovicni, za 2-3 roky je z puvodni mozna 1/20 (t.j. 5%).
      Jak to vidite, ciste odhadem, vy? Me se tech 5% zda jeste nadnesenych, protoze skudci, drzeni chemicky na oprati v okolnich zahradach, by se s casem exponencialne a plosne namnozili.
      Dotaz je samozrejme nejen na pana Andela, cim vice odhadu, tim lepe.
      Dalsi otazka by mohla byt na odhad vyse urody bez veskere podpurne intervece, to jest jak bez chemie, tak
      hnoje (krav jsme se v ramci green dealu zbavili). A ponechali si pouze zaorani biomasy 🙂 zbyle na poli po sklizni. Nedostali bychom se nahodou az tak k 1% soucasne urody?

      1. Pokud bychom měli zemědělství přizpůsobené nedostatku průmyslových hnojiv, tak bych si myslel, že by úroda byla plus mínus poloviční oproti dnešku. Ale jen za předpokladu, že máme mrvu a kejdu od kraviček i prasat, že se pracuje s kompostem atd, atd.
        Agrochemie je především o šetření pracovních sil. Mandelinky se dají z pole vysbírat i ručně… 🙂 Škůdci by se dali držet v šachu také širším osevním postupem, ne jako dneska, kdy se na stejném poli objeví kukuřice i třikrát po sobě. Agrochemie také nikdy úplně nedojde, protože se dá dělat i improvizovaně. V podstatě jde o vodu s mědí a nebo vodu se sírou. To by řešilo většinu problémů. Zbytek problémů – otázka plevelů, to se dá řešit mechanickou cestou – orbou. Můj odhad je, že bez průmyslových hnojiv a agrochemie bychom měli zhruba poloviční výnos oproti dnešku a zároveň by cena investic na hektar stoupla asi na dvojnásobek. Takže čtyřnásobné zdražení potravin. Ale to všechno za předpokladu, že by na to byli všichni připravení a existovala by rozsáhlá živočišná výroba.
        Pokud se to celé stane dneska, kdy nejsme připravení na nic, tak to bude průůůser.

        1. Pane Apoštole, myslím si, že tolik lidí, ochotných hýbat rukama, už v Evropě není.
          A v procesu zrychlení stěhování obyvatelstva cizokrajného obyvatelstva bych řešení asi neviděla.
          Nejenom proto, že by se ti pracovníci patrně neživili ranní rosou a tak by hned část té úrody zbaštili sami.

          1. Třetina vyrobených potravin se stejně vyhazuje. Tak co. Každý chce hubnout a neví, jak na to. Šlape ve fitku nebo běhá na Lysou a pak se nažere z kyblíku proteinů. Tak omezí žraní toho nevyhozeného zbytku a ráno půjde zkoušet do divadla nebo národního výboru bez toxické nálože v žaludku. Populace vyzdraví a lékaři budou mít více času na své koníčky.

            1. A nie je to tym, ze obchody musia pretekat tovarom, aby to nebolo jak za komunizmu, ked nic nebolo? Pac si za ten svet neviem predstavit ako mozu fungovat potravinove banky ala ‚doneste z domu, co nespotrebujete‘ … co ja nespotrebujem je spravidla nahnile, splesnete, skysnute, pac to v chladnicke vzadu nikto nevidel, a zjedol co bolo na predku …

              1. Bosirečko, za socíku bylo VŠECHNO!!!
                Místo tropického ovoce se nastrouhala mrkev s jablkem, vařit se dalo i z mletého a to bylo vždycky.
                Banány byla posedni věc, která mi chyběla.
                Vlastně jen jednou jsem stála celou noc na Favorita , protože po něm syn strašně toužil.
                To základní bylo, ale kdo chtěl něco lepšího, tak musel shánět. Kdo chtěl pravé džíny, tak musel za vexlákem, ale to už bylo na něm.
                Dětské oblečení bylo tak levné, že ho u příležitosti Mezinárodního roku dítěte zdražili, aby nám ho sem nechodili vykupovat zlí kapitalisté ze západní ciziny. 😀
                Dneska stojí dětské oblečení mnohdy víc než to pro dospělé. Botičky to samé.

                1. Za socíku jsme si – mimo jiné – vyprávěli tento vtip:

                  Jaký je rozdíl mezi Švédskem a Československem? Žádný:
                  – oni mají korunu, i my máme korunu
                  – oni mají Gustava, i my máme Gustava
                  – oni mají všeho dost – i my máme všeho dost


                  S tvrzením, že „za socíku bylo všechno“, bych byl dost opatrný. Mohl bych napsat středně dlouhý článek o tom, co všechno nebylo.

                  Socík měl, podle mého soudu, jednu obrovskou výhodu, kterou pro nás žádný následný režim mít nebude: byli jsme o hodně mladší, plní sil, a do socíku jsme se narodili, takže jsme byli zvyklí a spousta věcí nám prostě nepřišla.

                  Teď je to přesně naopak: sil ubývá a to pěkné, na co jsme si od roku 89 navykli, teď nám berou.

                  1. Re: Zakladatel

                    Sem s tím článkem, co všechno nebylo.
                    Řekl bych, že to s ním dopadne stejně, jako moje poslední hádka s čotkou.
                    Čotka je po gorolsku tetka.

                    Ona pravila, že to bylo strašné, jak nic nebylo a jak jsme si nemohli vydělat, protože nebylo kde, blablabla…
                    Tak jsem jí pravil že ujec byl líný, jak vandrácká veš v červenci a kdo chtěl, v penězích, potažmo v hmotných statcích se topil.

                    Ano, nic nebylo zadáčo a člověk se musel i kapánek orientovat. Ovšem silně pochybuju, že by si moje děti někdy mohly koupit za deset výplat třípokojový byt o výměře skoro 80 m2.

                    Abych tedy dokončil myšlenku, tetka skuhrala, jak chtěli stavět a nebyla cihla.
                    Načež jsem jí odpálkoval s tím, že zatímco oni nemohli stavět domek, já jsem sám postavil dvě garáže prostým dovezením elektrárenské strusky a naplácáním potřebného počtu tzv. betocelek (škvára, cement, písek a vyřazený slévárenský vibrátor). Z takto vyrobených tvárnic je u nás postavená většina domů. Jenže to chtělo po práci plivnout do dlaní a lehce hrábnout.

                2. Život za socíku měl podle mě jednu velkou výhodu: (Skoro) každý si mohl najít svůj modus vivendi. Zvolit životní cestu (z limitovaných možností) a bylo celkem předvídatelné, jak se bude vyvíjet. Život traktoristy, učitele, vědce, soustružníka, disidenta, karierního komunisty ….

                  Dnes je na můj vkus příliš mnoho překvapení a zvratů, zřídka příjemných.

                  Ano, je to můj vkus a nikomu ho nevnucuju.

          2. uz po prevratu sa divalo skrz prsty na tych, co sa v zemi prplali a v hnoji brodili … to boli podludia … este sa tolerovalo ako blaznovstvo, ked niekto isiel babicke na pole pomahat (pac neblazon vie, ze cas su prachy, a v obchode tie erteple stoja menej, nez ta praca okolo nich u babicky) … a nie som si tak celkom uplne ista, ze sa laska/ucta/praca k pode nejako do dnesnych casov zlepsila

        2. No, pamatuju dobu, kdy pětatřicet metráků pšenice se považovalo za pěstitelský úspěch. To se ale už používala strojená hnojiva a hlavně odrůdy pšenice, které přežily bez chemické ochrany.

          1. Re: J.H.

            TVL, Hruška!!!
            Vy si nemáte co pamatovat!!!
            Vy máte JENOM chválit Ojrosoudruhy z Bruslogradu!!!
            Žádných pětatřicet metráků nikdy nebylo, zavšechno může Putin a pomáhá mu chromajzl Zeman!!!
            Rozumíte?
            Hajl Pyjallách! Totiž Sláva Fylajovy!

            1. Já učila v 70. letech pozemky a v učebnici bylo,že 18 metráků je průměr. A nikdo neměl nafouklá bříška ani konzervy fazolí made in USA.

        3. Dekuji mnohokrat za odpoved, vy jste apostol optimismu!
          Tak polovina urody a dvojnasobna cena…to je skoro duvod k oslave, cekal jsem to mnohem horsi.
          Musim rici, ze jste mne prekvapil, tak male snizeni vynosu jsem necekal.
          Pulka jidla se dnes vyhodi a k tomu se pulka lidi prezira, tedy za usporneho rezimu bychom se dostali tam, kde bychom meli byt: Lide by se stravovali zdrave a potravin by si vazili.
          To beru samozrejme nahrubo a s rezervou. Nicmene minimalne vyhozena tretina jidla a tretina obeznich je fakt.
          Zobecnim-li jeste jednou, pak usporami a racionalizaci bychom se dostali hrubym odhadem na dvojnasobek ceny. To mi neprijde uplne spatne.

          1. Uniklo Vám, že A.A. psal něco o tom, když bude přírodní hnojivo … tedy chlévská mrva, kejda od prasat atd.
            A jen připomínám, že to není zas tak dlouho, kdy se dávaly dotace na snížení produkce mléka, což ve výsledku bylo o snížení počtu dojnic.
            Jsem možná ze staré školy, ale stále tvrdošíjně trvám na tom, že existuje přímá úměra – čím méně zvířat, která p*dí, tím méně hnoje.

          2. Možná se nám to zobrazuje každému jinak, ale já v příspěvku od apoštola vidím polovina úrody a čtyřnásobná cena…

          3. Já to nemyslel optimisticky. Aby se dneska zemědělec uživil, potřebuje současný výnos. Když klesne na polovinu, bude muset dvojnásobně zdražit. K tomu mu vzrostou náklady, protože nebude mít levnou chemii, bude muset víc orat, dělat některé činnosti ručně… Takže celkově zdraží na čtyřnásobek.
            Zemědělská produkce zdraží čtyřnásobně, k tomu počítejte, že zdraží i produkce potravin, protože i jatka a pekárny potřebují plyn a mlýny potřebují elektriku, zdraží se doprava a dneska je běžné, že český párek se dělá z hovězího, které se narodilo v Holandsku, vykrmeno bylo v Polsku, zabito a zamraženo bylo někde u Ostravy a semleto na párek bylo v Plzni. K tomu ještě přimíchali drůbeží separát z Itálie a vepřové z Německa.

      2. Vzpomínám, jak jsme se v 80. letech smáli výnosům na ruských celinách. U nás to byly tuny na hektar a sověti mluvili o skvělé úrodě, když se v celostátním průměru dostali nad 1 tunu. V r. 1983 nám pan průvodce při exkurzi po tehdy Volgogradu/Stalingradu sdělil, že loni byl špatný rok, protože museli sít dvakrát. Nechápali jsme a tak vysvětlil, že se rosničkáři netrefili s předpovědí a místo deště přišel vítr a zrno vyfoukal. Proto musela letadla znovu vzlétnout a zasít podruhé. Pak se kdosi zeptal na hnojení. Pán vysvětlil, že sice něco na pole nasypou jednou za 3-5 let, protože jsou pole veliká, provoz letadel i hnojiva drahá, a tak by utratili víc než vydělají. Po dost vzrušené diskuzi, kdy pan průvodce nechápal, proč mi nechápeme, jsme zůstali paf – na celinách sejí ze vzduchu, nehnojí, žádná orba, a na pole vyjedou 1x za rok sklidit. Pár spoluturistů se vrhlo na propočítávání náklady/výnosy a zbytek považoval za zázrak, že z těch polí vůbec něco sklidí při “ té jejich péči o půdu“.
        Padl dotaz, zda sejí i potřetí, když se druhá setba nezdaří – ne, nesejí, moc drahé, už jsou zvyklí. Dva pokusy a dost, protože náklady jsou počítané na 2 výlety letadel(setba + hnojení). Prostě jsou roky, kdy se nepodaří zasít až na polovině výměry. Dobrý je rok, kdy se sklidí nějaká úroda ze tří čtvrtin výměry. Ano, někdy je úroda tak mizerná, že se nevyplatí sklízet, jindy přijdou v době sklizně deště a to na celinu kombajny nevyjedou. Těžce to připomínalo středověké trojpolní hospodaření.

    2. No možná je to vše jen způsob, jak se příroda vypořádává s přemnoženým druhem. Zatím si vždy nějakou cestu našla. Lidi si naivně myslí, že přírodu přečůrali, ale ona si poradí tím, že proti nim obrátí jejich vlastní pýchu, nenažranost a agresivitu.

  17. Fialový kníže Ignor vrchní asociál a jeho tupouni taktéž. Mezi asociálem a krimininálníkem je velmi tenká linka. Jeho Fialové ignoranstvo už tu linku s tupounama překročilo . Fyziku už dávno neznají, takže si na vlastní kůži vyzkouší zákon akce a reakce. Měli se lépe učit, protože by v minim. i v jiných předmětech našli něco k zamyšlení jako třeba latinské ,,memento mori,,. Přiznám se nemám je rád……..

    Apoštole jsem rád, že zase píšeš, no co ti mám povídat…..

  18. U nás se na vládní úrovni řeší důležitější věci, než nějaké zemědělství nebo dostatek plynu!
    https://branmecesko.cz/
    „Nahlásit dezinformace není práskačství
    Možná ti není příjemné někoho „nahlašovat“, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální síti, trestné činy neváhej nahlásit Policii ČR.“

    K tomu na PL pár komentářů:
    – „Chlapi v hospodě křičeli, že ten komik tu válku nevyhraje, a že je to dobytek! Musím udat celou hospodu nebo každého zvlášt?ˇ“
    – Kdo pamatuje… : „Nemysli. Když myslíš, tak nemluv. Když mluvíš, tak nepiš. Když píšeš, tak nepodepisuj. A když podepisuješ, tak se nediv.“

    1. Včerejší úpěnlivá prosba od matky: “ Koukej držet hubu nebo dopadneš jako děda. Kdo nás bude živit?“
      Hubu už držím, ale prsty stále neposlouchají.

      1. Druhá zpráva byla veselejší. V kousek od baráku je hospoda, otevřeno má v pátek a v sobotu. Ukrajinští uprchlíci, ubytovaní nedaleko, ji hojně navštěvovali, hospodský byl rád za tržby. V sobotu večer se v hospodě Ukrajinci mezi sebou poprali tak, že truhlář vyšíval na hospodě do 2 do rána, aby šla budova alespoň provizorně uzavřít. Půl dědiny přišlo na čumendu, ženská polovina doma nadávala, že nemůže spát. Hospodský se nechal slyšet, že na rekonstrukci peče. Místní mají radost a hlasitě ji sdílí s běženci, kdykoliv se potkají.

        1. Není nad osobní zkušenost. Dávám tomu ještě měsíc, maximálně dva. Už teď jsou např. výsledky anket na hovínkách.cz pro režim na pováženou. Hlasování jen pro přihlášené s ofocenou občankou a politické vyhazovy z práce schvaluje jen 55%. To se brzo otočí.

          1. Váš příspěvek, zejména první odstavec z 10:17 byl velice výstižný. Ovšem „Dávám tomu ještě měsíc, maximálně dva…“ , tomu říkám opravdu bezbřehý optimismus.

    2. „Možná ti není příjemné někoho „nahlašovat“, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné.“

      Ta dikce… úplně jak za protektorátu nebo z Orwella. Nejděsivější je, že oni tu podobnost vůbec nepociťují.

      1. To je normální. Už dlouho je známo, že stejné problémy vedou k těm stejným řešením… v tom vidím i jistou naději do budoucna.
        Teoreticky by se přesně z výše zmíněného důvodu mohlo přihodit, že příhradovina opatřená úvazkem, kterou jednou někteří politici spatří, už nebude pouhá maketa.

  19. Večerní svodka JP
    Přehled událostí od severu
    Čugujev (východně od Charkova) – RA obsadila Čugujev a Zmijov
    Ruběžnoje, Severodoněck, Lisičansk – tento trojúhelník započaly VSU vyklízet bez boje. Jednotky se stahují na jih (Popasnaja?), kde by měly vykrýt ukrajinské ztráty v prvosledových jednotkách z uplynulých dnů.
    (Můj koment – zdá se, že ve VSU dostal někdo rozum a přestal se držet Ádovy taktiky – nikdy neustoupit ani o píď.)
    Marinka, Krasnogorovka – útok na tyto lokality se prezentuje jako první manévr k obklíčení sil VSU u Avdějevky za účelem likvidace zde umístěného dělostřelectva, které pálí na Doněck.
    Guljajpolje – Veliká Novosjolka – útočná formace RA nadále pomalu postupuje k severu.
    Výzvědné služby USA a GB upozorňují na možnost obchvatu Nikolajeva ze severu a následný útok na Očakov a Oděsu, případně alespoň blokádu těchto měst.
    M-pol – ani čárka, (asi se bude jednat).

    1. Pokud ve VSU někdo dostal rozum, možná i 5 minut po 12, tak v Kyjevu bude bouřka. Možná rozkaz ke stažení vydali místní velitelé.
      Pohled na mapu říká, že tak za 2-3 dny by se z/do vyklízeného trojúhelníku už nedostalo ani maličké BVP. Už dnes jsou všechny ústupové cesty v dosahu těžkého dělostřelectva.
      Ruští vojáci stojí před Limanem( = přerušení severní cesty z trojúhelníku do Slavjanska) a v Popasné VSU horko těžko brání západní polovinu města, která chrání jižní cestu z trojúhelníku do Slavjanska, ale stejně je silnice už pod stálým dělostřeleckým ostřelováním. Ještě zbývá cesta přes Bachmut, ale k němu se jak z jihovýchodu, tak z jihozápadu přiblížila ruská armáda na 20 km. K ústupu zbyly polní cesty, ale tady rychlost přesuny techniky nebude velká a kdoví, zda vůbec projede.

      1. Re: Králík62

        Hmm, to záleží na stavu vody, kolik za poslední dobu napršelo…
        Anebo pak po nocích pěškobusem. Ovšem nevím, co by dělali přes den. Řekl bych, že lesů tam moc není…

      2. Obklicovaci taktika /nepritele se netyka/, asi spotrebuje hodne vojaku a techniky.
        /Vocumujou potom kde co lita/.
        Kdyz jsou potreba jinde . Zpozdeni spadlo do jarniho blata. Muzou bejt oblastni zaplavy.Zbejvaji silnice , kde ciha sem tam nepritel s pancerfaustem. ..
        Za padesat dni maji asi s bidou ,petinu Ukrajiny.
        Za sedm set dni, asi 14x delsi dobu predtim , uz byli od Kurska az v Nemecku.
        Ale s daleko pocetnejsim a kvalitnim nepritelem..

      1. Ale no tož tak – z nás se stali druhořadí občané,….komu na nás záleží? Podvodné vládě? Jo, prý se nemáme bát nedostatku jídla, Brusel se postará,…

          1. Prý když nebude chleba, ať si dají koláčky. Kdopak to jen kdy řekl,…
            Až tak přerostlého fijalovýho Harry Pottera (spíš bych řekla toho, o kterém se nesmí mluvit) neposlouchám, ani nečtu, tak nevím, jestli to již řekl také.
            Když jdu náhodou kolem něčeho, kde píše, či mluví, odcházím. Jak říkám za vlky, Tam je mi lépe,… Kázat morálku od takového člověka si nemíním nechat, okrádají a okradou nás stejně a ty kecy k tomu nepotřebuju. Jestli se jim podaří zatáhnout nás i do války? To se již stalo. Aspoň že před tím existovala petice.

            1. Paní matko, ale to už přece ten fijalovy blb říkal, ne? Akorát to nebyl chleba vs. koláče. Bylo to: nebude plyn? Topte elektřinou. Dokonce rozumovali, že „dotace na elektrické topení“ nebo tak něco. Podrobnosti nevím, obvykle se mi při návštěvě kteréhokoliv kvůli meeedia zvedne žaludek, tož rychle prostor opouštím.

              1. a já si přisadím, Rejpalko.
                To už říkával i Klausův Dyba … ať prej topíme přímotopy, že to bude fajn a navíc ekologický oproti mýmu koksovýmu Viadrusu. Tak mě zblbli, že jsem si pořídil 18kW kotel a na toho Viadrusa jsem ho zavěsil a … a vono hovno, mladá paní, sotva jsem tak učinil, tak Dyba s Klausem otočili a já milej kotel už NIKDY nepoužil, protože elektrika kurevsky taky podražila!!!

                1. to zdražení nemohou žádné kotlíkové dotace vyrovnat.
                  Něco divného je na těch dotacích, že to, co je dotováno, se vždy nějak pokazí,…

              2. Před r. 1989 se mávalo partajkartou, nezáleželo až tak na schopnostech politiků, i když mi přijde, že přece jen záleželo více, než nyní.

  20. Ááále, hnojiva si přece dovezeme odkudkoli, my na to máme, jako kníže Rohan!
    Maďar bude mít tolik hnojiva, že nebude vědět, co s ním!Nitrogénmüvek a Borsódchem si chtějí taky vydělat!
    Já vlastně nevidím důvod, proč taky nepodpořit nákupem hnojiv soudruhy Lájoše.

    Mno, jestli se kvůli plynu stopne výroba, bude Konečné Zúčtování asi o chvilku dřív, než na podzim. Jedna věc je sedět doma kvůli kovidu, druhá věc je sedět doma, bo fabrika nemá energie. A je jedno, jestli jenom prachy na zaplacení, anebo prázdné trubky.
    Do podzimu je to dnes dlóóóuuhýýýých 5 měsíců.

    1. Je to sice dlooouhých 5 měsíců, ale teplých měsíců.
      Sice bude drahé jídlo a palivo ale zima začne až s novou topnou sezonou.
      Jak píše Apoštol, už se objevují články, že když se nemyjete 30 dní, tak se na kůži obnoví bakterie, které způsobují že nesmrdíte a tak se mýt ani nemusíte.
      Na to aby lidi netopili a nejedli se také něco vymyslí. Třeba: Ježíš se 40 dní postil a také to přežil.
      A hnojiva od Orbána (kamaráda Putina) třeba ani chtít nebudem.
      Fialláh se v Bruseli poradí zase bude dobře.

      1. Ještě nevyrobit antibiotika a dílo bude přes zimu dokonáno. Přírodní výběr ozdraví genofond lidstva. Přežijí jen ti nejsilnější.

      2. Když nebudete jíst, můžete v ušetřeném čase udělat mnoho užitečné práce nebo chválit EU.
        Navíc ušetříte vodu za mytí nádobí a za splachování záchoda – samá pozitiva!

        Když nebudete topit, podpoříte svetrový průmysl a průmysl kulichů s bambulemi.
        Můžete se zahřívat i rumem, a tím podpoříte i naše lihovarnictví.

        Já myslím, že to má Fiala dobře promyšlený…

        1. Dobré, ale ještě něco tomu chybí.
          Myslím, že Niedermayer (TOP 09) na to kápl: je nutné přijmout euro!
          ***
          (…) … A proto je euro u nás tak potřebné. A proto, díky snížení kurzového rizika a snížení transakčních nákladů, by pomohlo naší ekonomice ke stabilnímu, vyššímu růstu. (…)

          https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Niedermayer-TOP-09-Uctovani-v-eurech-neni-vubec-totez-jako-prijeti-eura-699720

  21. No, jen mám trochu obavy, abychom se nakonec nerozhodli ve svatém nadšení, děj se co děj, si ty ruské suroviny vzít nakonec násilím… Protože je to přece nespravedlivé, aby tito alidé měli moc nad takovým bohatstvím a nechtěli nám je dodávat na sekyru…

    Ale jinak se dějí zajímavé věci… Ficovi hrozí opět prokurátor za založení spiklenecké skupiny, Toho Babiše nakonec také na něčem uondají… Pravda, láska, vítězí na celé frontě a hledí na nás zrakem ostřížím..

    1. Re: Ta
      A kam si asi tak myslíte, že našich 30 hrdinných tanků dojede?
      Vy si fakt myslíte, že to dají aspoň na Vyšné Nemecké, nebo do Medyky? Já myslím, že na podzim bude problém vůbec nějaké najít, o pojízdnosti a MTZ bych se nešířil vůbec, dkyž máme fčilek Vasilovi dělat generálky…
      Ještě jinak – pokud se nic moc nezměnilo, máme jakž takž funkční dvě brigády – Prostějov a Žatec.
      Podotýkám, že jsou na mírových stavech (cca 2 000 kusů každá jedna).

      Ivan na Ukradině prý přisunul v druhém sledu 86 rozšížených praporových taktických jednotek, což by se mělo blížit tisícovce kusů – ať nežeru, co fangle, to 800 kusů.
      A jsme někde na jistotě patnáctinásobku…

      1. Dneska (vlastně už včera) jsem se někde na mejnstrýmu dočetl, že Amíci nevědí, kam na Ukrajině ta jejich technika mizí. O penězích řeč nebyla, ale v tom bych jim možná uměl poradit. Mnozí dělají soukromé zásoby na poválečnou zimu…. 🙂

        1. Včera se dostalo do medií,
          1) že Ukrajina nadále plní smlouvy o dodávkách zbraní do afrických zemí.
          2) na západní Ukrajině začala VSU násilím zabírat volksturmu výzbroj(NLAW, Javelin, kulomety, snajperskou výzbroj), protože výzvy, aby to oddíly samy odevzdaly skončily písemnou odpovědí, že nic takového nemají (A pak že pod Lvovem trefili prázdné sklady….)

      2. No, jenže když jde o „nás“, nejde jen o AČR. A hlavně… i ta RA bude moci přijít někomu po Ukrajině krásně a lákavě opotřebovaná…
        Pak stačí trocha té hysterie, trocha nedostatku, trocha strachu z ulic a na snahu „demokratizovat“ východ bude zaděláno raz dva…
        Nebylo by to poprvé v dějinách, kdy se netušené či absurdní stalo skutkem.

        1. Navíc už několikrát veřejnoprávně zaznělo proslulé rčení „Kolos na hliněných nohou“, s níž tenkrát před lety sjednocená Evropa dorazila až k Volze… 🙂

      3. Targusi,
        už tomu zase vůbec nerozumíte.
        Naše T 72 musí ty ruské T 72 porazit prostě protože ty naše jsou demokratické.
        Jak říkal soudruh Žižka: na množství nehleďme.
        Až začne Škoda auto chrlit ve velkém bojové Fábie, dobijeme po Rusku i Číňany.

        1. no neviem neviem. Vraj ma tento rok zatial straty -35%…….hlinik je z Ruska, palladium a neon do katalyzatorov z Ruska (teda nemyslim ze v tankoch su, ale zasa je tam vselijaka citluiva elektronika), predpokladam, ze vykurovanie vysokych peci sa asi nerobi napriamo elektrinou,ale plynom, nie su cipy, nie su plasty (na sedadla apod).

    2. Na to přišla už Havlova Madlenka, že není spravedlivé aby jeden národ ( jako Rusko ) seděl na tolika surovinách.
      Jenom tu myšlénku nestihla dotáhnout do konce.

          1. A zajímavý, že si ji (tu stejnou odpověď) nikdy nezapamatuje dýl než nějakých plus mínus sto let. Někdy teda ani dvacet. A zase se zeptá, teď už asi pošesté.

            1. A takhle opomenout zděšenu a protektorátovou tlamatou, chm! Skutečně obrovský výběr – zdroje jsou. Kádrové.

  22. Kupredu do minulosti : Vyucovani v ceske skole : Toniku, co je ted na polich ? Prosim, pole jsou oseta. A kdo je osel ? Prosim muj tatinek je osel. A proc je tvuj tatinek osel ? Protoze vstoupil do JZD.

    1. Já si k těmto hororovým zprávám dosadím, že ti lotři si rizika uvědomují a usilovně pracují na odstranění a nahrazení gosudara. Zbraně hromadného mlžení běží na plné obrátky. Stěží si ten zemědělský průser dokážu představit. Už jenom ten plynový mně děsí. Myslím si, ale že pro podstatnou část populace by bylo likvidační kdyby jim přestaly fungovat mobily a net, než kdyby nebyl plyn, jídlo a byla zima. Bohužel.
      Divím se, že už nikdo nic proti vládě a vůbec tomuto šílenství neorganizuje. Fakt sleduju se zájmem Fica a Blahu a neumím si představit, že by Smer nevyhrál příští volby. Ke svodkám. Víte co mně zaráží na konfliktu? Že Oděsa, město taky se zvláštním statusem, město kde upálili lidi v domě odborů, v městě kde mají určitě taky pamětníky na velkou vlasteneckou válku se sama nějak nevzepřela a nevyšla vstříc rusům. Jakože jo, bojujete za správnou věc, nechceme ztratit svůj status a připojujeme se k vám…to je mi divné, ale asi budu vedle jako ta jedle. Takže co, doporučujete ještě naposled letos vyrazit k moři, než nastanou přízemnější starosti??

      1. K Oděse – ten dům odborů byla jen špička ledovce, většina obránců administrativních budov a infrastrukturních objektů zmizela téměř beze stopy, jen agentury JPP šířily info o vyvážených mrtvolách, opravách rozstřílených kanceláří. Město je léta prošpikováno azovskými členy, armádu nasunuli ze západu. Ta situace je podobná té v Mariupolu, kdy armáda považuje civilisty za nepřítele.

      2. Po osmi letech vyplachu mozku, po osmi letech teroru, po osmi letech fyzickych likvidaci odpurcu, to se tezko dela revoluce.
        Proc vzniklo prazske povstani 5.5.45 a ne treba 1.3.45 ???

        1. Proc ? A proc bylo Slovenske narodni povstani jeste kdyz byl Ada silny ? Proc byla svickova demonstrace v Bratislave uz v 1988 ? Proc Meciar prisel s nejrozumnejsi moznou myslenkou cs. konfederace a klausiani ho vysmali ? Proto : Setkali se tri dedci, Jugos, Cech a Slovak a vypraveli jak bylo za valky. Jugos : Byl jsem na kopci s panzerfaustem. Dolu sla kolona Tigru. Napalil jsem to do prvniho – vsecky shoreli ! Slovak : Ja byl u lesika s kulometem. Vybehlo 20 Nemcu. Vsecky jsem je skosil ! Obratili se na Cecha : I vy jste delali podobne veci ? Cech : No my jsme chteli, ale u nas to bylo zakazane…

          1. To je smutně pravdivý. Na druhou stranu Češi mají svoje pohraničí zpátky, Jugoslávie je na hadry, Srbové o svoje „Sudety“ přišli a na Slovensku je okupační zákadna …

            1. Slováci si nadělat na hlavu nedají. Myslím, že tam základna dlouho nebude. Teda , doufám.
              To u nás bude základna na věcné časy, pokud vznikne. My už jsme takoví.

      3. Myslím že jste vedle jak ta jedle z jednoho důvodu.
        Říkáte že Oděsa nevyšla vstříc rusům. Ale zkuste si uvědomit, o jakou situaci jde. Nepřítel není cizojazyčný exot. Poznat Nemce bylo jednoduché. Jenže jak v místech, kde všichni mluví rusky, poznáte kterým rusům můžete důvěřovat ? Oběhnete s nadšením pár sousedů, sejdete se někde za garážema, a oni si tam z vás udělají terč. Nezapomeňte, že -elenský nechal rozdat nějaké zbraně civilistům, a mezi těmi moc proruských určitě nebylo.
        Navíc, postup Rusů není přímý tah na branku, není úplně jisté, kam chtějí dojít, nebo kdy tam chtějí dojít. Měla by se Oděsa stát osamělým městem v poli, s občanskou válkou v každé ulici?

        1. Jo, ale za těch 8 let snad poznáte co je tohle za souseda co bydlí nad váma jestli se v ulicích něco organizuje, jestli je nálada a jaká na úřadech apod. Ono to lze tak nějak vysledovat. Jdeš vysypad odpadky do popelnice, prohodíš slovíčko, vějičku, koment k něčemu před sousedkou. A vidíš reakci. Jo může to být i tak, že lepší je držet hubu. Já psal, že se můžu mýlit.Dokonce i Charkov mně překvapil spíš nepříjemně. Město které si sověti s fašistama měnili nejvíc, v docela poloze blíž Rusku, a brání se tam fest. Možná že to bude obdobný příklad. Ohledně toho jídla, nedávno bylo někde zveřejněno takové prohlášení jednoho vlivného afričana, něco jako fuck the EU. A zaregistrovali jste že Turecko zablokovalo plavbu přes Bospor? Jak Rusko potom pošle pšenici do Afriky? A ještě k tomu jídlu jednou a té krizi. Jakkoliv si budeme říkat proč se u nás nic neděje, tohle musí zasáhnout všechny země. Všechny. Přičtěte plyn, energie, a musí vyjít do ulic v Německu, Francii, prostě všude.

        1. Dodatek – a to jsme byli daleko ZA hranicemi UA, v relativním bezpečí, v třeba v jihočeském zapadákově. Chlap mi normálně řekl, že se se mnou o tom bavit nebude. Pozdní léto roku 2021.

          Můj závěr – někdo něco na někoho práskne, i když to třeba není pravda a je to v zahraničí, a odsere to rodina na Ukrajině.
          Osm let je dlouhá doba a mrtvých by se jeden nedopočítal…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *