24 února, 2024

Kolbenova sekačka

(Shootterhandovo kulinářské okénko)

OLD SHOOTTERHAND pravil: „Tyvole, nejen mudrováním živ jest člověk!“

Tento blog vychází z knihy Majn Kochbuch a tak je načase, se opět podívat do její druhé (vlastně třetí), praktické, části, která je sbírkou Shootterhandových oblíbených, tradičních, netradičních i originálních – případně rodinných – receptů, rozdělených do kategorií Chleba (pečivo a přílohy – tedy vše z mouky), Špek (maso), Zelí (ovoce a zelenina) a Chlast (domácí pálenka, vína, likéry atd.). Výroba domácích potravin vychází ze Shootterhandovy teorie Agroanarchie (tj. druhé části knihy, která ovšem souvisí a navazuje na úvodní Svět podle Old Shootterhanda), ježto poskytuje Agroanarchii (což je Shootterhandovo pojetí soběstačnosti) výchozí „filozofická“ stanoviska (kapitoly Zajíc v pytli, Kšeft über Alles atd.). Domácí výroba potravin (od pěstování po samotnou výrobu) je individuální (agro)anarchistická „rebélie“ proti nadvládě průmyslové potravinové produkce, šizení, používání nezdravé chemie a distribučnímu a cenovému monopolu „hytlermarketů“.

Protože máme období lovu daňka skvrnitého (1.7. – 31. 1., daněla 1.8. – 31.1.), může se vám stát (i pokud nejste nimrodi), že třeba dostanete darem, či koupíte, nějaký ten kus daňčího. Vedle klasiky jako je pečený daňčí hřbet nebo daňčí zvěřinový guláš můžete vyzkoušet Shootterhandovu „Kolbenovu“ sekačku.

Foto: Emil Kolben – Daněk skvrnitý (Dama dama)

Na sekanou se samozřejmě ideálně hodí ořez. Maso důkladně odblaňte a zbavte loje, abyste odstranili výrazný pach zvěřiny. V důsledku toho ale bude výsledná směs sušší, je proto nutné ji dodatečně domastit, zvláčnět přidaným tukem (ideálně rozehřátým přepuštěným máslem – ghíčkem). Můžete přidat i nadrobno pokrájený špek, jako u běžné sekané.

Chuť zjemníte ještě třeba přilitím panáka slivovice nebo myslivce. U guláše se mi osvědčila griotka (daňčí maso je už od své podstaty trochu nasládlé a griotka to dorovná a spojí v omáčce).

Péct ji můžete, jak jste zvyklí (v troubě) – my používáme domácí pekárnu. Samozřejmě se ze směsi dají uplácat i karbanátky.

Viz recept z knihy str.: 244

Schmeckt gut, ja?! 🙂

Pokud vás zajímají další recepty a chcete zjistit víc o Agroanarchii nebo vás zajímají Old Shootterhandovy originální, vždy satirické, nekorektní a trochu potřeštěné teorie na svět kolem nás (Desatero podle Old Shootterhanda, Koloběh hovna v přírodě, Kšeft über Alles, Gríndýl über Alles, Nekonečno, Bůh a kobliha atd.), najdete je v knize Majn Kochbuch s předmluvou Svět podle Old Shootterhanda a Základy Agroanarchie. Právě vyšlo druhé vydání. Více informací, včetně ukázek, najdete zde: https://shop.tichadohoda.cz/majn-kochbuch/

12 thoughts on “Kolbenova sekačka

  1. Pro Oldu Šetrného.
    Na vaření,pečení,jsem amatér,ale já bych přidal přiměřeně česnek.
    Dříve jsme měli ovce,ovčí maso,tak se musel přidat česnek,aby se pach ovčího loje srazil,někdo dává i mletý kmín.

    1. Souhlas. Určitě. Rovněž lze přidat např. něco zeleného (pokrájenou čerstvou celerovou nať) nebo zelený pepř atd. Ke zvěřině se na potlačení chuťového „ocasu“ přidává zpravidla jalovec. Tvořivosti se meze nekladou a každý má jiné chutě. Celá kniha, včetně receptové části, je v úvodu označena pouze jako určitý návod k zamyšlení, inspiraci. Svoji vlastní „životní kuchařku“ si musí každý vytvořit sám sobě na míru.
      K těm ovcím: zkoušeli jste i haggis? Já loni 2x.

      1. Pane Oldo.
        Díky za odpověď.
        Nezkoušel,buď se dělal guláš,nebo přírodní řízek.
        Většino to dělala máme,nebo sestra,jako kibic jsem radil.

  2. On se dá daněk ulovit i v honitbách ?
    Já daňka viděl pouze v oborách či chovech, a to jsem viděl na Broumovsku ve volné přírodě i muflony (Ruprechtický špičák).
    Odblaňoval jsem kdysi srnčí, nikdy více ….:-D
    Častým požíráním zvěřiny si zaděláváte na nemoc králů – dnu.*

    *Zajímavost, kakao v nutele apod. může vést také ke dně. Ovšem ohryzávání samotného kakaového bobu prý dnu potlačuje…….

    1. Dá … jsou u nás oblasti, kde normálně běhá „na volnosti“, není jich ale mnoho.

      Paradoxem je, že daněk, pokládaný veřejností za myslivci zavedený exotický druh, je našim druhem původním – pokud za hranici původnosti nepostavíme dobu poledovou, ale předchozí dobu s podobným klimatem, Eemský interglaciál. Tenkrát byl součástí naší fauny … která jinak byla (i v detailecj, tj. druhy myší, plazů a brouků) totožná s tou dnešní, tedy až na – člověkem potlačeného – slona, 2 druhy nosorožců, buvola… no a právě daňka!

      Panští lovčí rozšířením daňka vlastně vrátili kouskům Evrpy 1 druh původní fauny – a neví to ano oni, ani ochranáři.

        1. Jednoduchy a velmi poucny tisice dekovnych dopisu..
          Di si ulovit nejakyho danka nekde. Flintu sebou a neboje a staci jen pobihat nekde po lese ,to svede kazdej …
          Asi potrebujes auto a benzin..
          Potom zavleceni danka zpet do obydli, jak to udelas to je tvoje vec
          a koho to zajima…
          Nebo si ho porid darem..Nebo musis na nej nejdriv samozrejme
          vydelat a bezet zakoupit, zakoupit …
          Snadny a pak snadno z nej upatlej neco . Zakup si alkohol a ,potrebujes troubo ,troubu a zaplatis za elektrinu..
          Mazej a nekecej koupit vsecko co potrebujes k tomu dankovi.
          A hlavne s tim masem dukladne a zbavujte ,parej se s tim treba pul dne.
          Stejne nemas nic jinyho na praci..
          Hlavne se snaz , abysme my mohli chytre poradit a ze my radime..
          Postupuj jak sme ti nakukali.
          My mame totiz ten poucovaci ,ucitelskej komplex , nebo syndrom a
          to musi porad ven na vas ,jinak si ani snadno neuvarite, blbci.
          Za nekolik hodin stravenych varenim ;my snadno poradime za 5 minut,pac sme ty chytry ,predem pouceny a vy se patlejte se vsim , jak chcete a hlavne zacnete setrit at na to mate..
          .Vite co potrebujete na toho danka? Nevite, bez nas ..

        2. Tak problém obor, včetně té v Radějově, není ani tak v druzích zvěře, ale ve stylu a intenzitě chovu. Ale musel bych se tam podívat, slyšel jsem o ní zkazky horrorové i méně hovorové, z obou stran.

    2. Daňkovi se docela daří. Za minulou loveckou sezonu počtem odstřelů v ČR překonal jak jelena, tak dokonce zajíce. Třeba u nás v Luhačovském Zálesí postupně vytlačuje srnčí a šíří se dál. Třeba v honitbě mojí obce byl ještě před pár lety výskyt daňka něco ojedinělého, ale teď už začíná dělat problémy. Sežere toho jako malý slon a ty škody jsou natolik vysoké, že myslivecké spolky raději oželí výskyt daňka v honitbě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *