5 října, 2024

„Jerusalem post“: Je Libanon součástí biblických hranic Izraele?

Švýcarská Weltwoche vnáší do prostoru celkem neuvěřitelnou debatu o přijatelnosti obsazení Libanonu Izraelem, která se vážně probírá v předním izraelském deníku:

„Debata o historických a biblických hranicích Izraele znovu získala na důležitosti,“ uvádí list Jerusalem Post. Zejména v souvislosti se současným konfliktem v regionu se nabízí otázka, zda části Libanonu patří také mezi oblasti zaslíbené Izraeli ve Starém zákoně. To je kontroverzně diskutováno v náboženských a politických kruzích.

Podle biblických spisů, zejména Brit Bein Habetarim (Genesis 15:18), „zaslíbená země“ pokrývá oblast od egyptských hranic po Eufrat, která daleko přesahuje současné státní hranice Izraele. V kontextu moderního státu Izrael je pojem „Velký Izrael“ vykládán částečně symbolicky a částečně geograficky. Otázka, zda je Libanon součástí tohoto historického Izraele, je obzvláště kontroverzní.

Některé náboženské autority, jako například Ramban, říkají, že Libanon spadá do biblických území, která měli Izraelité po dobytí osídlit. Do tohoto kontextu je uveden například kmen Asher, jehož území sousedilo s dnešním Libanonem.

Tato myšlenka je však v izraelské politické realitě vysoce citlivá. Expanze na libanonské území by mohla mít dalekosáhlé politické a vojenské důsledky, v neposlední řadě pokud jde o napětí mezi Izraelem a jeho sousedy.

Tóra a další náboženské spisy citují konkrétní přikázání týkající se „micvot“ na dobyté zemi. Ty zavazují oblasti „Velkého Izraele“ k náboženským závazkům, jako je dodržování roku šabatu (Shmitta) nebo zemědělské daně (Terumot a Ma’aserot). Některé politické proudy proto považují expanzi do libanonských oblastí nejen za geografickou, ale i za duchovní povinnost.

„Interpretace pojmu „Velký Izrael“ a jeho aplikace na dnešní Libanon však zůstává kontroverzní,“ končí stať ve Weltwoche.

Tak proč se vzrušovat nad invazí Ruska na Ukrajinu, kdysi to přece byla Kyjevská Rus, že, Italové mohou coby potomci Římanů kontroverzně nárokovat Středozemí a tak dále a tak podobně. Ovšem, v Bibli to mají jen Izraelité.

46 thoughts on “„Jerusalem post“: Je Libanon součástí biblických hranic Izraele?

  1. Ono by to do sebe i docela zapadalo. Izrael obsadí Libanon, tím pádem nebudou spory čí ten plyn na hranicích v moři je. Z Gazy bude sqělé přímořské letovisko jako Eilat. Samý hotel a investiční byt. Palestinci z Gazy a západního břehu budou odsunuti do Evropy ve které Putin mezitím uklidí (pozabíjí co půjde).
    … a konspirační teoretici se budou drbat na hlavě protože v Jeruzalémě začnou stavět třetí chrám, a tu červenou jalovici na očištění al-aqsa a křižáckých stájí si mezitím vyšlechtí.
    Vidím jen samá pozitiva.

  2. Pokud by se situace na Blízkém východě nadále vyhrocovala, mohl by Írán zablokovat strategický Hormuzský průliv.

    Průlivem by v tankerech neproplulo 13 milionu barelů ropy denně (téměř 30 % světových obchodovaných zásob ropy). Tím by cena mohla vyletět až na 150 dolarů i více – a znovu vyvolat ropnou krizi, patrně jheště horší. než byla ta z roku 1973.

    To by vedlo k celosvětové psychóze. Nedostatek dodávek by se okamžitě promítl také do divokého nárůstu nákladů na dopravu, zemědělská hnojiva – a v podstatě všeho. To by vedlo k potravinové krizi.

    Právě toto všechno je v těchto okamžicích ve hře, kterou rozehrávahjí sionisté s celým světem.

    https://protiproud(tečka)info/politika/8216-izrael-dal-vrazdi-tisice-mrtvych-uz-i-v-libanonu-ted-se-chysta-na-iran-zapoji-se-do-utoku-na-ropna-zarizeni-i-usa-mirime-ke-celosvetove-energeticke-a-potravinove-krizi-sionisticky-utok-uz-nemiri-jen-na-araby-ale-na-cely-svet.htm

    1. Hormuzským průlivem teče ropa hlavně do Evropy a částečně do Asie.
      Hádejte, komu to zablokování nejvíce prospěje?

  3. Cely problem spociva v tom, Ze Zide se uz ve skolach uci dejepis podle Bible.
    A to uplne vazne.

    Vim, ze je tady dost pambickaru, ale jak je ta kniha jakkoli uzasna (pri svem stari), tak je vetsinove sci-fi.
    Takze stanovovat podle Biblehranice o 2000 let pozdeji je uzasne.
    Ale jeste uzasnejsi je, ze cely demokraticky a humanni svet mlci.
    Kdo neco namitne, tak je okamzite oznacen za antisemitu a popirace holocaustu.

    S timhle pristupem zacali hned po zalozeni Iraele, aby ospravedlnili vyvrazdeni a vyhnani Palestincu a zaroven narok na zemi, kterou jim prisoudil Buh…

    Nikdy jsem nechapal, proc Zidy nemeli nikdy nikde radi. Vsude na ne byly pogromy nebo je vyhaneli.
    Ted to zacina byt vice mene jasne.

      1. Jelita u Foltyna nevedi, ze Netanjahu chce, aby Palestinci odesli do Evropy?
        Pry je dost bohata, aby je uzivila.

    1. Proč neměli Židy nikde rádi? Přečtěte si něco od Vladimíra Vaška (známější jako Petr Bezruč) a dost toho pochopíte.

  4. v deníku The Hill pod názvem „Pokud Izrael udeří na Írán kvůli jeho jadernému programu, USA mu musí krýt záda“, dává Izraeli možnost zahájit válku z jakéhokoli důvodu nebo bez něj, přičemž Spojené státy se musí připojit k jeho podpoře. Napsali jej Michael Makovsky, známý židovský neocon, a Chuck Wald. Makovsky je prezidentem a výkonným ředitelem Židovského institutu pro národní bezpečnost Ameriky (JINSA), zatímco Wald je bývalý generál, který je s touto skupinou rovněž spojen jako „významný spolupracovník“, což znamená, že dostává štědře zaplaceno za to, že slouží jako mluvčí poskytující skupině důvěryhodnost. Pro ty, kteří neznají The Hill, je to internetový časopis financovaný dodavateli obrany zevnitř Beltway, který předstírá serióznost, ale ve skutečnosti je nedílnou součástí sionistické sítě status quo a sítě války na objednávku. To, že Židovský institut pro národní bezpečnost je „americký“, je samozřejmě příznačně chytrý eufemismus.

  5. „Přeměna Ukrajiny na velký Izrael bude zahrnovat dlouhodobé financování formování a umístění nepotopitelné americké letadlové lodi ne na Středním východě, ale v Evropě,“ řekl Blumenthal.

    „Bývalý americký velvyslanec v Izraeli Daniel Shapiro (od roku 2011 do roku 2017) pomáhá prosazovat tuto Ukrajinu jako koncept velkého Izraele,“ zdůraznil Blumenthal…
    https://necenzurovanapravda.cz/2023/09/max-blumenthal-o-americkem-planu-udelat-z-ukrajiny-velky-izrael-evropy/

    Politický sionismus rozvířený publikacemi Mosese Hesse Rome and Jerusalem z roku 1862 a Lva Pinskera Auto-Emancipation z roku 1882 a aktivní prací Theodora Herzla zprvu nezískal širší podporu mezi židy v Evropě a v Americe. SSoudruh Moses Montefiore nalezl v Palestině při své první návštěvě v roce 1837; 9000 vyznavačů židovské víry. Ještě na přelomu 19. a 20. století jich zde nebylo více než 50 000. Sídliště, která Montefiore založil a která po něm podporoval SSoudruh Lionel Rothschild, přinášela prospěch pouze okupantům.

  6. To asi bude v Lucembursku mrzeníčko, až si tam Češi přijdou pro to, co jim historicky patří. A v Chorvatsku, Slovinsku, Rakousku a Polsku. Ó jejdanánku, to bude nářků 😀 😀 😀

    Ale teď vážně; protože to, co židé rozjíždějí, má k humoru sakra daleko.
    KoZa se chytil do vlastní pasti – tak dlouho selektivně podporoval a vyzbrojoval nácky, až mu přerostli přes hlavu a dělají si, co chtějí. I US establishment už jen čumí s hubou dokořán.

    1. Tak s tím podporováním a vyzbrojováním nácků nebo islamistů a z následným průserem mají v KoZa dlouholeté zkušenosti. Viz kniha “Blowback”. Skutečně bohaté lidi to ale nikdy neohrožuje takže proč s tím přestat.

  7. Talmudem vytunění Chazaři jsou ti bájní bibličtí Izraelité, vyvolení svého neviditelného a všemohoucího Hospodina JHVH?

    „Slyš Izraeli, dnes přejdeš Jordán, aby sis podrobil pronárody větší a zdatnější, než jsi ty, města veliká a opevněná až k nebi…Hospodin, tvůj Bůh, který jde před tebou, je jako sžírající oheň. On je vyhladí a on je před tebou pokoří, takže si je podrobíš a rychle je vyhubíš, jak ti Hospodin slíbil. (Dt9,3)

    z Talmudu:
    Midrasch Talpioth 225: „Nežidé byli stvořeni, aby sloužili Židům jako otroci.“
    Orach Chaiim 57, 6a: „Nežidům je třeba se vyhýbat jako všemu nečistému, například jako neštovicím, vepřům a lejnu.“
    Kethuboth 3b: „Soužití Nežidů je jako soužití oslů.“
    Zohar II, 4b: „Porodnost nežidů musí být masivně potlačována.“

    Pozemní statky
    „Tyto statky dány jsou člověku,“ praví Písmo. Ano, souhlasí Talmud, avšak člověkem je pouze žid. Pročež nežid nemůže být zákonným jejich majitelem, jako není zákonným majitelem šelma lesů, v nichž obývá. „Stejně jako s klidným svědomím lze zabíti divokou šelmu a zmocniti se jejího lesa, tak možno zabíti nebo vyhnati goje a přivlastniti si jeho majetek. Majetek gojův podoben je opuštěné věci, jeho pravým majitelem je žid, který se ho zmocní.“ „A je to spravedlivé“ – vysvětluje rabbi Albo

    Ukrorujna, a mokré sny o košer uloupení zdrojů Ruska, jsou též SSvaté zločiny talmudistických nadlidí.

  8. Muslimové budou Velký Izrael posuzovat podle Koránu. Stejně bychom se mohli odvolávat na Sámovu říši, o ní se také ví jen přibližně, kde ležela. Na řešení bych poslal ministra zahraničí Lipavského, aby mohl ukázat své diplomatické nadání, které dosud usilovně a úspěšně skrývá.

    1. A co tak rovnou Velkomoravská říše. Já myslím, že by to bylo adekvátní. Co myslíte – také bychom na to měli ono jakési právo…by nás hnali, vybombardovali…

      1. Velká Morava je už zaznamenaná hranicemi, ale Sámova říše je více mýtická, a nebýt jednoho stručného odstavce z kroniky Fredegara, nic bychom o ní nevěděli. Takhle o ní víme zhruba tolik jako o Velkém Izraeli. Ta mapa je vůbec zajímavá zahrnutím Egypta a Babylónie, kde byli Izraelité otroky.

        1. Trochu to pripomina ono ukrajinske: „Kde je Ukrajinec, tam je Ukrajina“

          Co tim mysleli, predvedl Bandera & spol behem spojenectvi s Hitlerem.

          Zidi prave ukazuji celemu svetu, ze se od fanatickych Nemcu vubec nelisi.

        2. „By the rivers of Babylon, there we sat down, ye eah we wept, when we remebered Zion……
          When the wicked carried us away in captivity…..“

  9. 😂🤣😂🤣 Je neuvěřitelné, že těm náboženským blbostem starým několik tisíc let fakt někdo věří. A ještě neuvěřitelnější, že si jakási pofiderní grupa modloslužebníků vylobovala v novodobém světě jakýsi generální pardon na úplně všechno.

  10. Těžko rozsuzovat tu při, ve které se jedna křiva vrší na druhou a vražda stíhá vraždu, už stovky nebo tisíce let. Kdybych se ale měl rozhodnout, vybrat bych si ty, kteří projevují víc soucitu a empatie se svým nepřítelem – to jsou ti lepší.

        1. Ano také by mě to zajímalo, připojuji se. A pokud se nám dostane odpovědi, tak s nějakými relevantními údaji, ne s propagandou.

          1. Kdyby tam nebyla zmíněna ta empatie a soucit s nepřítelem, byla by asi odpověď jednodušší.
            Empatie a soucit s nepřítelem a fanatický vyznavač (ať talmud nebo korán) to tak nějak nejde dohromady.
            Asi nejrozumnější je neplést se do toho, ať se časem domluví sami mezi sebou.
            Když se bude otevřeně fandit jedné nebo druhé straně, nikdy to tam neskončí.

          2. Kromě těch překlepů, definoval jsem to dobře a přesně. Dotaz anonyma mi připadal dost provokativní a otravný, takže jsem zvažoval odpověď jinými slovy, ale v podobném duchu. Například, že jsou to ti, jejichž skutky jsou bližší a milejší Bohu nebo ti, jejichž víra je více skutečná a pravá. Ať si to někdo luští, co jsem tím myslel… Ale tím bych do popředí tlačil náboženskou víru, s kterou problém (podle mého názoru) až tak moc nesouvisí – dobří, soucitní a hodnotní lidé mohou být docela klidně i bezvěrci.

            Když se podobně ptáte i Vy, docházím však k závěru, že si ta otázka zaslouží, abych více vysvětlil své myšlenky. Před časem zde proběhla dost emotivní diskuze na téma Izrael vs Palestina, ve které jsme se někteří vzájemně pohádali a rozdělili se na nepřátelské tábory. Starý kocour tehdy podotkl, že jsme závislí na médiích, s jejichž pravdivostí si být jistí nemůžeme. Měl pravdu. Dnes to není jinak. Podle toho, co jsme kde viděli nebo četli, jakou máme zkušenost s tím nebo oním, můžeme si udělat pravděpodobný a víc nebo míň kvalifikovaný názor. Jelikož se situace ve světě nijak kvalitativně nezměnila a ani my jsme se většinou příliš nezměnili, naše názory budou asi těm dřívějším dost podobné. Ale jistotu v ničem stejně nikdo nemá – pokud v té sám oblasti nežije, nemá tam rodinu (o kterou by, nedej Bože, přišel) a osud ho na jednu z těch znepřátelených stran pevně nepostavil.

            Nerad pobíhám v kruhu a nerad opakuji věci, které nikam nevedou. Jak tedy definovat, na čí straně stojím a nebýt závislý na informacích z vnějšku? Vzpomněl jsem si na Lao-c‘, který v Tao Te ťing říká, že v boji dvou armád vítězí ti, kteří bojují s těžkým srdcem. Nevím, jestli je toto tvrzení pravdivé a jestli odpovídá historické zkušenosti. Bojovat s těžkým srdcem ale zřejmě znamená nemít radost ze zabíjení. Vědět, že protivník je také člověk, podobný jako já a za jiných okolností bychom nepřáteli být nemuseli. To předpokládá určitou schopnost empatie a soucitu.

            Opakem je oslava, že nepřátelé byli zabiti. Neodsuzuji to, vidím, že se to děje a je i to lidsky pochopitelné – například u lidí, kteří ztratili někoho blízkého nebo v emočně vypjaté situaci. Jenom říkám, že ti, kdo jsou schopni empatie a soucitu i s nepřítelem, jsou na tom lépe a jdou tou správnou cestou. Asi jich je málo. Ale jejich stranu si volím, protože věřím, že je správná. Mohou to být příslušníci jakéhokoli národa nebo víry, ne jen jednoho jediného…

  11. Zase historici,poplatný moci.
    Když víme, že si židé napsali bibli ke svému prospěchu, jak se množí, hlásí se k ním další, tak jim tesno v současném Izraeli.

  12. Tak aby to nedopadlo jako už v historii Izraele několikrát, že se jejich sousedi spojí a odešlou Izrael do síkele.

      1. Re: Občan

        Vsjó ravnó. Pán si je pak roztřídí.
        Njn., soudruzi mají inspiraci. Nejdřív Jugoška, potom Ukraruina, pořád někdo něco chce a bere si to bez ohledu na druhé…
        Důležité je co nejdříve vyzvědět, kdo vyhraje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *