19 září, 2024

Chtěli byste dostupně bydlet? Tak přestaňte snít. V EU už nikdy žádné takové bydlení nebude

Za minulého režimu jsme toho neměli mnoho, ale to co jsme měli, bylo místo, kde bydlet. Stavěly se svépomocí domy, chalupy, dávaly se novomanželské půjčky na byty. A v těch bytech pak bydleli mladí lidé, kteří měli děti. A pro ty děti se stavěly školky, školy, zdravotní střediska a v dosahu obchody. A záviděl nám to celý Západ.

Dneska jsou byty drahé tak, že na ně v mládí můžete zapomenout a potom, co budete celý život platit nájem a energie, tak vlastně i ve stáří. Dostupné hypotéky jsou taky minulost, polovina národa je ráda, že po skoku úrokových sazeb nějak platí ty, co už má. Proč by pak měli mladí lidé děti, když jim má stačit kamrlík, homeoffice a hromada deprivací?

A aby toho nebylo málo, tak se EU rozhodla, jak udělat z těžko dostupného bydlení bydlení nedostupné totálně. Od roku 2030, za šest let, musí být všechny novostavby bezemisní. Dopady na výstavu bytů a domů budou obrovské. Podle Hospodářské komory se zdraží klidně i o 30%. A týká se to všech staveb –⁠⁠ činžáků, rodinných domků, kancelářských budov, škol, úřadů, nemocnic i továren. Možná psí bouda bude mít výjimku, ale zdaleka to není jisté. Evropské šílenství je nezměrné a zcela sebedestruktivní. Pokud nesplníte emisní štítek A, tak nebydlíte. Nicméně bacha, áčko dnes není áčko budoucí. Takže nejásejte, zpřísní se všechno, včetně toho, že třeba zmiznou domovní plynové kotelny. Uvažuje se i o tom, že voda bude v domech ohřívána jen na 60 stupňů, což je sice energeticky bezva, ale taky to moc bezva třeba pro legionellu. V Bruselu by úředníci mohli vyprávět, tam jim už radši teče jen studená, a to fakt chcete.

Povinné budou střešní fotovoltaiky, solární ohřev užitkové vody, nabíjecí systémy pro elektromobily, prostory pro jízdní kola pro každý byt. Kočárek pro dítě mít nemusíte, kolo jo. Domy musí mít kvalitní izolace a tepelně nepropustná okna. Třeba ve vlhké koupelně to bude naprosto boží.

A pokud si myslíte, že se vám ty náklady vrátí formou úspory energií, tak to se taky pletete. Energií možná ano, ale ty bohatě nahradí náklady na provoz. Ono totiž obsluhovat takový dům není vůbec legrace, potřeba budou domovní energocentra a speciálně školení operátoři, klasičtí domovníci budiž pohřbeni s novou dobou. Samotné technologie na topení, chlazení, větrání, stínění, to všechno něco stojí a zabírají nemálo místa. Pak taky revize, opravy, každý dům bude něco jako autonomní systém. Než se ovšem systém porouchá. To jste pak autonomní vy.

Bohužel pro nás ještě v době, kdy se něco postavit dá, naše stavebnictví spolehlivě torpédoval Pirát Bartoš, a než to dá do kupy, zakleknou na nás už soudruzi z Bruselu, a pod heslem: Nedostupné bydlení pro každého, z nás konečně udělají ty občany kolektivního Západu.

54 thoughts on “Chtěli byste dostupně bydlet? Tak přestaňte snít. V EU už nikdy žádné takové bydlení nebude

  1. V ČR je stabilně cca 10 milionů obyvatel. Vláda plánuje postavit 40 tisíc bytů. Kdo v těch bytech bude bydlet? Kam se ztrácejí byty těch, co zemřou? Nikdo v nich nebydlí?

    1. Jsou na pronájem. Někdo je má jako investici, aby uložil peníze a vydělával, a nájemníci cedí krev, aby zaplatili kauci a nájem.

    2. Aleš: Někde žije jen jeden člověk místo rodiny, ať už mladý bezdětný single nebo důchodce. Taky jde o umístění, je poptávka po bytech velký městech a jejich okolí. Málokdo půjde na periferii. Souvisí se soustřeďováním pracovních míst do velkých měst a s nedostavěnou dopravní infrastrukturu ztěžující dojíždění. Počet obyvatel narůstá i o cizince a opět především ve větších městech. A byty na AirBnB.

    3. vsechny byty v Praze tu skoupili ti zli russaci a vlada ani necekla a odmita jakkoli resit situaci ze jsou vetsinou prazdne takze jakoby se nestavelo NIC.

  2. Jsem otec dvou malých dětí a pracuju jako projektant. Protože c Čechách je bydlení drahé, koupili jsme starou chalupu v Beskydech. Stěhovali jsme se 300 kilometrů daleko. Na rovinu, už to nechci zažít. Přestože mám slušný příjem, tak s dnešními úroky a hlavně cenami nemovitostí a energií padne půlka čisté mzdy na splátky a na energie. Manželka samozřejmě na rodičovské. Pro děti nám vzrostly náklady za poslední tři roky o 50% (plínky, olejíčky, mejdlíčka na opruzeninky…). Starší letos začala chodit do školky. Abych ušetřil aspoň něco za vytápění, zateplím na podzim půdu (ano, spočítal jsem si to a udělám si to sám, protože to je prostě nejlevnější).

    Byť mou profesí je zaměření na liniové stavby, tak domečky jsme se učili taky. A co k tomuhle zelenému blouznění můžu říct?

    Pokud chcete ušetřit za vytápění, tak si prostě vyměníte okna, zaizolujete strop/střechu a zaizolujete fasádu. U nových domů už se s tímhle jaksi počítá, takže tam jsou už i vyřešeny problémy s kondenzující vlhkostí a podobně. Ale u starších domů? Vzhledem k tomu, že staré domy pracovaly s vlhkostí nějak (zejména přirozenou cirkulací v materiálu a větráním) musíte vlhkost nějak odvést pryč. Nemůžete kolem místností dát parozábranu, protože ty staré cihlové zdi musí „dýchat“. Musíte umět v zimě správně větrat (článků na správné zimní větrání je na internetu spousta). Pokud chcete z takovéhleho domu udělat energetickou třídu A, větrání a „dýchání“ stěn je z důvodu ztrát energie znemožněno. Musíte pak pracovat s vydýchaným vzduchem i s vlhkostí ve zdi například pomocí vzduchotechniky a rekuperace. Musíte tu vlhkost z toho domu dostat uměle (což žere elektřinu). Bavíme se tady o nákladech rovnajících se ceně nového domu. A nemluvíme tady o stoletých chalupách, ale i o domech, co se stavěly před revolucí. A dodavatelé těch ideologicky čistých zdrojů energie a vytápění si mnou ruce…

    Ještě před nějakými deseti lety bych věřil, že je to jen odtržením od reality těch, co tyhle nesmysly vymýšlí. Dneska už jsem přesvědčen, že jde o cílenou likvidaci majetku lidí napříč Evropou a budování nového zeleného korporátně fašistického režimu, který má za cíl lidi zotročit a připravit o majetek. A oni na vás páky mají. Poslední pákou je tzv. povinná výměna kotle od 1.9., předtím to byly revize kotlů, komínů, kontroly kde čeho (zejména pokud jste na to někde čerpali nějakou dotaci, tak jste na blacklistu). I za toho ,minulého režimu si majitel domu odpovídal za spalinovou cestu sám, dneska se bez razítka ani s odpuštěním neuprdnete.

    Je mi líto lidí, co mají malé děti, mačkají se někde v bytové 3+kk a doufají, že „si postaví“, eventuálně „že si koupí, až to zlevní“. Legálně si dneska postavit dům je prakticky nemožné. A čekat na slevu? V korporátně fašistickém zřízení, kde ceny jsou řízeny nejen nabídkou a poptávkou, ale i inlfačními nekrytými penězmi a všemožnými zařízeními, co ten objekt musí splňovat?

    Líp už bylo.

    1. A není levnější Olomoucký kraj než zrovna Beskydy? Platy tu snižují Poláci a draho je tu také dost.
      No je to o hubu.

  3. Zajímala by me teplota v bytech těchto v horkých dnech:
    Známí zateplili panelák , dali nove okna… a jak odjedou na par dni mimo domov maji v bytě neskutečných i 48 stupnů Celsia . Jak jsou doma a větrají v noci mají jen 35-39 stupnů.

    Jinde: Mnozí lidé maji problém se sušením prádla v paneláku – vlhnou stěny a pod omitkou se dělají vzduchové bubliny. Musejí malovat každou chvílí stěny. Dnes už perou jen jak jsou doma, aby občas vyvětrali to vlhko z pokoje.

    Opravdu toto odpovida zdravému bydleni?

    1. tím sušením prádla to není tak ouvej. Buď balkon, nebo, my jsme měli samovyrobené takové háky do účka na šíři okna/+/- etr ven do prostoru, v bocích našroubované háčky. , zachytilo se to za parapet a mezi háčky natáhla šňůra a vesele se sušilo. Akorát v zim ě to bylo horší, to se vyčkávalo na počasí. , aby okna mohla být otevřená.

    2. A nehori jim v koupelne? Protoze tyhle hodnoty jsou kokotina. Bydlel jsem v zateplenem panelaku s vymenenymi okny. Posledni patro pod strechou, takze dobrodiny energie nakumulovane do strechy… a po vicedennich vedrech 35+ ve meste ve stinu bylo uvnitr maximalne 30. Zadna slast, ale taky nic, co by neslo tech par dni vydrzet.

    3. Co se suseni pradla tyce… vyhledejte si „susak za okno“. Delalo se to tak vzdy, i v zime, jen clovek musel byt ve strehu vuci pocasi.

      Ja pamatuju, ze v plesove sezone takhle po sidlistich visivali i bazanti vyhrani v tombole 🙂

    4. nesmyl bydlim v panelaku a takove teploty leda z jihu v poledne a bez jakychkoli rolet ci zavesu tak mozna. ale staci i prenosna klima a je to vyreseno, movitejsi si muzou dat klimu na balkon.

  4. Doporučuji přečíst k tématu článek od Michala Petra. Jsou tam zajímavé informace o nových podmínkách EU pro bytovou výstavbu. V médiích se o těch konkrétnostech nedočtete. Pochopitelně, už jen zveřejněním by to muselo způsobit lidovou bouři.

    https://www.michalapetr.com/ MAP 2085

    „V celém českém stavebnictví pracovalo v roce 2023 celkem 406 000 zaměstnanců, z nichž 71 tisíc byli cizinci, a polovina z nich pocházela ze zemí mimo EU. V celém německém stavebnictví pracovalo jen 927 000 zaměstnanců, (viz str. 20 zde), a ti nějakou záhadou postavili mnohem více bytů! Němci postavili v roce 2023 celkem 257 200 bytů, kdežto Češi jen 38 082! Ponechme tuto záhadu, záhadou a pojďme dál.

    Podle nařízení Bruselu musí být v celé EU do roku 2033 každý dům a byt uveden do souladu s přísnými energetickými požadavky Green Deal. A to pro Německo, aby nařízení splnilo, znamená nutnost zvýšit počet zaměstnanců ve stavebnictví celkem o 1 milion pracovníků, a jen do přestaveb bytů a domů investovat 54 až 85 bilionů korun. V Německu bude třeba přestavět 50 až 80 % ze všech 43 milionů domů a bytů, každý průměrně za 2.5 milionu CZK. Protože čísla pro ČR budou v poměru obdobná, mohou se Češi těšit, aby byl Fialou Green Deal splněn, bude se muset počet zaměstnanců v našem stavebnictví také zdvojnásobit, a 50 až 80% Čechů bude muset navíc šáhnout do svých kapes, a vyndat z nich 2 miliony korun, aby jejich byt nebo dům dostál novým požadavkům Brusel Green Deal. Kde však Fiala vezme dvakrát tolik stavebníků, aby byl splněn Green Deal? Už teď si skoro každá firma v ČR, nejen ve stavebnictví ztěžuje, že nejsou lidi!

    Jen dodatečné německé náklady na splnění nařízení Green Deal o energetické náročnosti bytů a domů budou do roku 2033 představovat 5.2 až 8.3% celého německého HDP! Němci, aby nařízení Green Deal o bytech splnili, už připravují masivní dotace hypoték a půjčky!

    Německá dotovaná státní půjčka se splatností 35 let na nákup a rekonstrukci bytu staršího nejméně 5 let má maximální výši 3.7 milionu korun a pevnou úrokovou sazbu 1.68% (!) na 10 let. Krom toho je k hypotéce poskytován státní bonus na její splácení ve výši až 1.675 milionu CZK, které stát zaplatí za Vás! V Německu se nyní průměrný byt prodává za 84 000 CZK na m2, a dům za 65 250 CZK za m2! V ČR byty v tisících aktuálně v Praze za 133, v Brně za 113, v Ostravě za 54, v za Ústí 36, a zbytek zde.

    Krom dotovaných hypoték se v Německu nyní poskytuje daňová sleva majitelům, kteří si svůj starý dům nebo byt zateplí a energeticky zrekonstruují, dle nařízení Green Deal. Výše slevy je 20% všech nákladů na rekonstrukci, maximálně však 1 milion korun. Daňová sleva se uplatňuje z daně fyzické osoby, a po dobu tří let. Manželé nebo partneři mohou daňovou slevu uplatnit samostatně. Podle německých médií, všude v Německu s výjimkou Berlína ceny starších nemovitostí, které nesplňují nařízení Green Deal prudce klesají až o 10% ve velkých městech, a o 50% ve venkovských oblastech. Prakticky každá nemovitost starší 10 let nesplňuje nařízení.“

    To máme z toho, že Chocholoušek nevyrazil do Brusele a nepochytal tam všechny ty zelené blázny, co tam Pobíhají.

    1. Vyvolenej utece nebo se vodstehuje na zapad a zvedavy novinari se ihned ptaji…
      Muzes mit obcan v SSSR vilu ?.
      Muze odpovi.
      Muze mit drahy auto v SSSR.? Muze odpovida.
      Muze mit miliony v bance? Muze .
      Potom za chvili novinari zacnou kricet a proc si ty vole blbej sem na zapad vubec lez????
      To mate tak ,odpovi..Neuveritelne kazdej vobcan v SSSR zkusi , nez vo to prijde..

      Preziji rok 2030???

      Vsecko je jasny. Vsecko, co vlady zapadu naridi , co vlady spachaji vladnutim ,
      na kazdyho , cokoliv , smeruje ,aby se kazdej ,obzvlaste zenaty, sedreli , starostma zkolabovali, financne se do nejhorsi bidy totalne zadluzili , tedy, aby co nejdrive vsechny vlady s uradama znicily a zmizely uplne vsecky podminky k zivotu ,
      aby kazdej nemel jinou moznost a cestu a musel pospichat..
      Co nejrychleji k smrti a do vseobecnyho zaniku.

  5. Přestaňte chválit Husákúv režim a lakovat ho na růźovo.

    ……Za minulého režimu jsme toho neměli mnoho, ale to co jsme měli, bylo místo, kde bydlet……..

    V minulém režimu jsem žil dost dlouho a nebylo to zdaleka tak krásné, jak tvrdíte. Spíš opak byl pravdou. Na panelákovou družstevní králikárnu bez infrastruktury v polích za městem se čekalo mnoho let, parcely byly vzácné a jen pro vyvolené. Sehnat stavební materiál a dovézt ho byl nadlidský úkol. Zedník bral 50kč/h plus pivo, jídlo a cigarety. Lépe bylo na vsi díky JZD. Jinak stavěli akorát řezníci, zelináři, veksláci a podobná svoloč, která se „vyznala“. Běžný občan se zmohl sotva na Okal za 200.000, na které si musel pujčit. Základy, přípojky, cesta a plot ho přišly na dalších 100.000. Mladé rodiny s dětmi měly dohromady sotva 5000kč měsíčně, ty si to, pokud neměly zazobané rodiče nebo dědictví, nemohly dovolit.

    Dostupné bydlení pro všechny, v kvalitě, o které se Čechům může akorát zdát , plus systém dotací a stavebních spořitelen, to bylo od jakživa jedině v Rakousku. Tam to takhle funguje už přes 100 let. Zajeďte se podívat třeba do Vídně na Karl-Marx-Hof.

    1. Zajimave… mam spoustu znamych, kteri si postavili ci rekonstruovali dum. Ani jeden z nich nebyl reznik, taxikar nebo vekslak. Jestli byli ostatni svoloc si netroufam posoudit. Ostatne i tech 50 korun na hodinu… kdy ze to bylo? A kde?

    2. Reznik ze Spaleny mel vilu na Barrandove. Sekas do flaksy …
      Kadernik Matuska taky ,
      Strih sem strih tam a uz je nejdrazsi vila.
      Gott mel za ukol vod rezimu ty licky prava , aby rovnopravny gondolanove si mohli taky kupovat vily na Barrandove. Vily ty nejdrazsi ,byly za to.
      Popularita i v Nemecku a v celym prolicko pravnim svete v milionech dolaru , totalne zarucena..Obcan bejt lickopravni ,nesmel a nebyl.
      A kupovali a snadno ,za miliony z nasich , vod rezimu…Nejdriv se sedreli jako ty dnesni. Nosit ty tuny penez do banky , drina..

      Vekslaci, jejich kurvy a policajti, /ty sou vzdycky pohromade/ bohatli.
      Taxikari vexlovali a vozili holky zahranicnim bohacum do hotelu.
      Pac ty holky ty bohace spehovaly..Velky vyhody z takovych sluzeb..
      Prospesny okupanti.
      Reditel mladoboleslavsky skodovky se dohod generalem a vojacci pracovali zadarmo v tovarne. Vejplaty jejich si rozdelovali..Reditel byl potom ,kdyz se to provalilo ,
      povysenej na ministerstvo a general zmizel..
      Diplomy byly za vokolo za cenu novyho auta ,
      /ale ty,kde se nedalo nic zkazit , jako doktorat z ekonomie /, clenstvi ve strane pro ty vyhozeny, vokolo 10 tisic rakouskejch silinku.
      .Ksefty s pamatkama , vykradani zamku a kostelu a pasovanim na zapad. Dnes ticho, zlodeji v nejvyssich mistech kazdyho umlci. Vladni strougalove se pakovali
      nejvic a nejdriv samozrejme…

      1. Ředitel Škodovky M. Zapadlo dostal v r. 1978 padáka a vyhodili ho i ze strany. Takhle povýšení fakt nevypadá.

    3. Na „družstevní králíkárnu“ jsem po zaplacení členského příspěvku 17 tis. Kč nečekal mnoho let, nýbrž pár měsíců. Byť šlo o panelák, nestál v polích, ale v městě a dodnes v něm bydlím. Ve straně (KSČ) jsem nikdy nebyl a protekci jsem neměl. Řada paneláků se tehdy stavěla tak rychle, že nějaký čas chyběla občanská vybavenost. co by ovšem dneska mladí i za takový stav dali, že? A ano – máte pravdu. Rodinný domek si tehdy nemohl dovolit každý, ovšem v mém okolí jej stavěla řada kamarádů způsobem cihly z bouraček a svépomocí, což byla opravdu dřina. Povykládejte nám, prosím, o tom, jaké možnosti má mladá rodina dnes. A uvádějte jen ty nejběžnější příklady u středně příjmových rodin.

    4. A proč moje dcera bude splácet 6000 měsíčně, no už teď jen 26 let?
      Proč manželův bratranec splácel 500 Kčs, pak stále 500 ale už Kč a banky mu cpaly údajně lepší úvěr na 2500 Kč a nepochodily.
      Proč ještě před 10 lety stály pozemky okolo 500 000 Kč (rozloha 800 m2) a dnes už 1 200 000 a platy se o moc víc nezvedly.

      Otec nechtěl do paneláku a proto jsme tvrdli na Nové osadě, stavěné za první republiky pro dělníky. Bylo to luxusní 1+kk, bez koupelny, jen wc.
      Pak byt dostal v cihlovém domě, 127 m2, nemuseli jsme ani ven jako děcka. V klidu jsme se honili po bytě. Jo a byl jen pecař ve Válcovnách plechů, které už nejsou. Matka byla dělnice ve Slezanu, také už není.

  6. já si tu dobu pamatuji a nikdy bych si nedovolil tvrdit, že bylo dostupné bydlení všem (snažili se to jo) a už vůbec ne že bylo nějak kvalitní. paneláky byl typický socialistický šunt. pravda vybavenost sídlišť se snažili udělat , ale zboží se v krámech shánělo a ne nakupovalo. domy v centrech měst padaly na hlavu. zkuste mrknout na nějaký film z 80.let a kulisy města dělalo lešení a šedé napůl opadané omítky. bydlení se také shánělo jak se dalo přes známé, podplácením, různýma kulišárnama, přepisama dekretů po babičce. kdo měl víc peněz mohl si koupit čekačku na mnoho let v bytovém družstvu. domy si stavěli většinou řemeslníci co si pomohli na melouchách anebo prominenti, pro běžného zaměstnance byl dům utopie. preferovaná zaměstnání na tom byla významně lépe – horníci, vojáci apod.

      1. @Pithart
        V Tuzexu za bony se musel kupovat veškerý materiál, protože za koruny ve Stavebninách nebylo nic. Kdo neměl známého ridiče náklaďáku, ten nedovezl na stavbu legálně ani písek.

        1. Nevím, kde jste žil. A jak se to tak stalo, že se stavělo nějakých 80 000 bytů ročně a někdo se do nich stěhoval.

          1. Vystavba novych sidlist,nikdy ani nestacila pokrejt udesnou bytovou krizi.
            Kseftovani s nedostatkem bytu navic vrcholilo..
            Potom este populacni explosi..My Cesi sme vzdycky krvaceli.

            My sme meli podnik Tesla a slovaci museli mit ty Tesly vod nas aspon tri u nich. Nic si bez nas nemohli poridit .
            Tak na to musela bejt na to fedrovani ,jejich porucnicka federace.
            Zavislost na Slovnaftu.
            Vystavba televize zaplacena v milionech dolaru pro ne. Festivali museli mit ,zvat a zaplatit hosty ze zapadu , za nase. Vsecko a este vic nez my..

            Slovensky federalni vlady, urady , podniky ,na vsecko museli dostat vodnas..
            Narody posedly komplexy menecennosti nemaji nikdy dost ,ani kdyz maji dost, porad nemaji dost. Maji na to uchvatit vsecko ,ty licky prava..

            Vod 1918 ,sme zivili zbidaceny slovaky , vychodnari, vsecky vladama nam na krk nacpany mensiny i rakusany v rakousku..Aby tam nebyla z bidy komunisticka revoluce..Vzdycky lepsi bida u na na nas….
            Jedte se podivat na ty obrovsky vily ,podniky atd..vsude z nasich penez.
            Cely RVHP sme zasobovali valutama. Aby mohli z naseho budovat co chteli..Bez nas zivori..Jako my..

            1. Ta čs. ekonomika musela bejt teda sakra výkonná, když jsme uživili “ zbídačený Slováky“, podporovali Rakušany a zásobovali valutama RVHP.
              Asi byste ty sračky měl radši užívat zředěný.
              😀

              1. Vod 1918 , pisu ,kdyz degramote c. II , neumis cist nelez mezi lidi.
                Nase ekonomik byla sakra vykonna.
                Ale zvanilove se zajimaji jenom vo zvanenei..

                1. Hlavně, že ty umíš číst.
                  Platili jsme reparace za ty rakouské darmožrouty, navíc si ten Habsburský zdegenerovaný císařský dvůr nabral půjček a pak se v klidu uklidil do Švýcarska. Proto vyvolali tu zasranou válku, nikoliv Německo. Ti navíc tu válku neprohráli, přistoupili na příměří.

    1. v tom socialistickym suntu bydli aktualne tretina obyvatel CR a stoji v Praze 8 mio 🙂 jezisi to jsi tak debilni nebo jak muzes takovy kraviny vubec psat, socialisticky sunt 🙂

  7. Zcela v souladu s tím, že v zaostalé ČR se stále bydlí cca z 80 % ve vlastním. To je potřeba změnit, soudruzi, protože „na západě od toho dávno upustili“. Taková ovečka, notabene s rodinou, mnohem lépe chápe, co má říkat, kupovat, číst a házet do urny, když ji lze do dvou dnů vystěhovat do „svobodnějšího a pružnějšího prostředí“.

  8. Paní Marková, teplá užitková voda nesmí být na výtoku teplejší než 60°C. Jinak by hrozilo opaření, legionela-nelegionela.
    Pokud se nezměnila ČSN, ovšem.
    ———————————–
    Cesta k zaplísnění bytů v paneláku:
    1- zrušení společných prádel, mandloven a sušáren v suterénu-praní a sušení v jednotlivých bytech
    2- instalace hermetických oken
    3- zateplení domu neprodyšným polystyrénem
    4- měření množství odebraného tepla v bytech individuelně
    5- zvýšení ceny odebraného tepla
    Úspěch zaručen, domy zaplísněny.
    Probatum est.

  9. Je neuveriteľné, ako skorumpovaná Európska komisia pretláča s kamennou tvárou choromyselný greendeal a znižovanie uhlíkovej stopy aj napriek tomu, že ide o zjavný vedecký nezmysel. Pritom nikto z bruselských alebo aj našich korporátnych prisluhovačov sa nemôže vyhovárať, že o tom nevedel. Nielenže neexistuje vedecký dôkaz o tom, že by ľudstvo ovplyvňovalo nejako významne obsah obsah CO2 v atmosfére, dokonca ani neexistuje dôkaz, že by výkyvy obsahu CO2 minimálne v intervale ostatných 100 000 rokov nejako ovplyvňovali klímu Zeme. Asi by im bolo treba značnou silou otrieskať o hlavu napr. knihu Fleming, R.J., 2020: The rise and fall of the carbon dioxide theory of climate change. Cham, Springer Nature Switzerland AG, 1-176 . Je to dosť tenká kniha, takže výchovný efekt sa dá dosiahnuť, len ak ju vložíme do vhodnej kabelky najlepšie spolu so žehličkou.

  10. Ale ušetříme jako EU 0,01% emisí CO2 a zachráníme planetu !

    😀

    Já to řỉkal, že v letošních eurovolbách jde o hodně. Ale hodně lidí se na to buď vybodlo, nebo dokonce volili libtardy.

    1. Pisou ,ze bouchla nekde sopka a udelala vic emisi , nez celej svet za trvani svy existence.
      Germani se mohli prerazit merkel fofrem ,aby si znicili zelenou energii z atom elektraren..
      Je jenom jeden program a vic zpusobu , pro zombie ,na zniceni naseho sveta..

  11. Tenkrát v západní Evropě taky stavěli sídliště a víc rodinných domů v době jejich hospodářského zázraku. Krize bydlení je velký problém a zhoršující se problém, ale tvrzení, že nám tohle na Západě záviděli, poselství článku shazuje. Většina sídlišť tak kvalitních nebyla, aby Francouz nebo Němec v NSR záviděl. Možná by se to týkalo Italů v jižní Itálii, kde někteří žili ve starých činžákách. Česká sídliště měla spoustu nedostatků, ale aspoň se stát pokoušel nějaké bydlení postavit. Dnes stát a města nestaví téměř žádné a přesto mají pocit mnozí politici a novináři, že jsou schopnější než předkové. A bude, jak píšete, zdražovat i cena domu postaveného individuálně.
    Čím dál víc se ukazuje to, co se nebude líbit pravověrným kapitalistům ani komunistům, že oba systémy měly v Evropě za studené války přes všechny rozdíly dost společných charakteristik. Těch ve kterých si byly podobnější vzájemně než oproti dnešní západní Evropě. Například NSR v 70. let byla stejně jako NDR stejné doby průmyslová země s početnou armádou, ještě rozšířenou tradiční rodinnou s ještě doznívající dostatečnou porodností, vírou ve vzdělání a vědecký pokrok. Vírou v to, že budoucnost bude ještě lepší než současnost, i když se v obou částech Německa lišily názory, jak té budoucnosti dosáhnout. Dnešní Německo se liší v něčem víc, outsourcing do Číny, armáda vedena amatéry z ministerstva, ideologie multikulti a klimatu, víra jen ve skromnou budoucnost v zájmu ochrany klimatu a klesající porodnost. Dvě společnosti moderní fordistické vs jedna postmoderní. Kdo dnes najde cestu, jak zajistit dostupnější bydlení a trvale udržitelnou porodnost, jako by našel pro svou zemi poklad…A aby to nebylo tak jednoduché, nejnižší porodnost na světě je asi v Jižní Koreji, kde roste náboženskost, společnost je stále dost patriarchální, lidé jsou workoholici podřizující se autoritám. Z toho vychází, že ani tradice, náboženství a velká pracovitost nemusí být dostatečným lékem pro Evropany, kterým vytýkají různí myslitelé lenost a civilizační úpadek, aby nevymřeli. A teď, co dělat?

    1. to zavideni je realita kterou ti potvrdi kazdy kdo tu mel nekdy navstevu z cisziny, a bylo to ZADARMO jen za smesny najem, to zavideli jeste vic.

      1. Moje babička (ročník 1906) bydlela v severních Čechách v domě po Němcích.
        Původní majitelé občas přijeli na kafe…a záviděli :o)

      2. Zadarmo to tedy nebylo. Bylo to zaplaceno nižšími platy, omezenou nabídkou spotřebního zboží, omezenou možností cestování a přístupu k valutám. Ale žijeme z toho dodnes. Třeba kolik lidí má z minulé doby chaty a chalupy. Mají to třeba i ve Francii nebo Německu ?

        1. dneska mas omezeny moznosti cestovani tim ze vchudobe zije cca tretina lidi, 30 000 lidi je bez domova, takze si koupej z ty meganabidky kulove a valuty sis sehnal kolik si chtel kdyz bylo treba tak nekecej. me vzdycky rozesmeje kdyz nekdo zacne vytahovat cestovani, tak mi vysvetli jaktoze vaclav klaus byl na stazu v americe (kde ho iluminati zaradili jako sveho kadra) kdyz se to bylo tak hrozne omezene 🙂

          a ze z toho zijeme dodnes je realita

  12. Pan Vidlák to změní.
    Jako asistent pana Dostála, toto nedovolí odhlasovat.
    I když jsem zaznamenal,ze panu Dostálovi je průmysl,zemědělstvi naprosto cizí.

    1. To se sice nejí, nicméně obávám se, že tohle nebude taková prdel jako Tuzemský (však vy víte co) nebo Pomazánkové dtto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *