19 září, 2024

Cynicky o mocenských pákách

Po celou dobu svého komentování politiky a geopolitiky se držím jedné zásady. Nikdy do svých komentářů netahám morálku. Neřeším, kdo je hodný, kdo je zlý, neřeším morální ani věcné právo na obranu či na útok. Nehodnotím dle kategorie správné – špatné, ale možné – nemožné. Ne, že bych sám žádné morální kategorie neměl, jen v případě hodnocení pohybu dějin to vždycky selže. Mohu mít tisíckrát někoho rád, mohu stokrát cítit k někomu náklonnost, může se mi velmi líbit nějaká vznešená myšlenka, ale když ten někdo bude věci dělat blbě, tak mu prostě odmítám fandit, odmítám jásat a tleskat, když směřuje k sebezničení.

V politice i geopolitice platí, že nejvíce si každý uškodí sám. Měli bychom to sami vědět nejlépe. Fiala je u moci ne díky tomu, že by vyhrál nějak drtivěji než jindy, ale proto, že nám propadlo milion hlasů, které jsme probendili neochotou vidět realitu, ale zato přílišnou ochotou fandit. Teď v eurovollbách to bylo podobné, ale naštěstí zapálených fanoušků bylo o polovinu méně. Ale kdyby nepropadly hlasy PRO, Svobodných a SOC-DEM, mohly z toho být další dva europoslanecké mandáty.

Můj komentátorský a blogerský mechanismus je jednoduchý. Jsem prostě brutální cynik. Kupříkladu nehodlám posuzovat válku na Ukrajině dle modelu Gregorová, kdy si vzpomenu, že ruské ostřelování zabíjí civilistyv vv ukrajinských městech a díky tomu budu na Dostála křičet, že je proruská špína a dožadovat se jeho zcenzurování. Ale také nehodlám exhibovat z toho, když Ukrajinci střílejí na Bělgorod a zabíjí to civilisty tam. Cynicky si řeknu, že takhle vypadá válka a i když je mi líto každého nevinně utraceného života, budu počítat, jak bude vypadat vzájemná eskalace, k jakým dojde odvetám a jaké důsledky to bude mít pro další vedení války. Na obyčejné lidi se vždycky kašle.

Co jiného mám také dělat, když kupříkladu Bachmut byl pro Ukrajinu nesmírně strategické místo, které bylo nutné bránit za cenu životů desítek tisíc vojáků… ale ve chvíli, kdy ho Ukrajinci nedokázali ubránit, stal se ihned bezvýznamným okresním městem. Jak k tomu přijdou ti, kteří tam položili své životy?

Vesnice Krynky na východním břehu Dněpru byla rok pro Ukrajinu nesmírně důležitá a maršálové Petrlové tvrdili, že bojovat v bažinách kolem veletoku je výhodné a už brzy tamtudy Ukrajinci rozvinou útok na Krym… A pak, po roce se Ukrajinci stáhli a nechali tam kosti tisíců padlých. Jediný důvod, proč tam Ukrajinci každou noc posílali lidi na smrt, byl politický marketing. Co jiného mohu dělat, než zcyničtět?

Nemyslete si, že na blízkém východě to z ničeho nic budu mít jinak. Nám, konzervám, se nelíbí postupná plíživá islamizace. Nelíbí se nám Rakušanův migrační pakt. Nechceme dopadnout jako v Německu nebo Francii. Nerozslišujeme muslimy na Turky, Pákistánce, Afghánce, Syřany, nebo Maročany. Prostě je z dobrých důvodů hážeme do stejného islamistického pytle a odmítáme řešit rozdíly mezi nimi. Z hlediska proroka Mohameda jsou všichni stejní a v diskusi pod články o migraci se to jen hemží apely, aby „ti zlí muslimáci“ byli odsunuti, zavřeni do ohrady, navráceni odkud přišli a kdyby to nešlo jinak, tak i postříleni.

Všichni muslimové jsou totiž stejní. Kromě jedněch – Palestinců. Ti jsou z mně neznámého důvodu úplně jiní a narozdíl od všech zlých Ahmedů ve Francii či v Německu, jsou Ahmedi v Palestině hodni obdivu pro svůj heroický boj s apartheidním sionistickým režimem. Ale jen a výhradně Palestinci… Když se „sionistickým režimem“ bojuje Írán, tak jsou všichni studenti na Harwardu zticha a souhlasí s tím, že je třeba „šílené Ajatoláhy“ vybombardovat. Proti islamizaci je třeba bojovat, co to jde… kromě Izraele. Na jeho území mají muslimové plné právo, protože jim ho Izrael vzal. Asi tak stejně, jako si kdysi Rakousko-Uhersko vzalo Balkán na Turecku, které tam bylo už pět set let.

Hranice se mění pořád…

Na jedné straně umíme slídit po nejmenším důkazu, že je prapor Azov nacistický, ale stejně snadno umí leckdo přehlížet, že hnutí Hamás vychází z podobné logiky.

Stejně tak ale odmítám nevidět, že když Palestince po milionech zavřete do utečeneckých táborů, nedáte jim občanství žádného státu a necháte je tam čtyři generace, tak to prostě nebude dobré a terorismus bude jejich jediným možným způsobem odboje. Nemá smysl čtvrté generaci teroristů říkat, že kdyby teroristi nebyli, tak by se jim žilo lépe a kdyby neinvestovali do tunelů pod Gazou, tak by díky penězům z Evropy měli ráj na zemi. Tohle se dalo říkat a řešit před padesáti lety. Teď už se o budoucnost dá jedině střílet.

Stejně tak si ale nedovedu představit, bezvýhradnou podporu Izraele, když jedinou dostupnou ropu máme ze Saúdské Arábie… když jsme si tedy tu ruskou zakázali tak moc, že ji Ukrajinci do Slovnaftu fakt nechtějí pustit. Postavíme se na stranu Izraele proti muslimům a dopadneme jako Síkela, kterému Saúdové zrušili návštěvu. Jo, kdybychom naopak s Putinem kamarádili a nevadilo nám, že je autoritář, tak bychom klidně mohli naopak nechat lidi nadávat na Saúdy, kteří mají mnohem hororovější režim, než je ten ruský. Ropa by tekla a Lipavský by si nemusel umravňovat své spolustraníky, že podporují Palestince.

Dále odmítám nevidět, že světové zbrojení se válkou na Ukrajině v podstatě restartovalo. Všechny drahé hračky, kterými se státy (včetně Izraele) vyzbrojovaly, jsou vedle malých levných dronů obrněným šrotem. Veškeré zbrojení začíná znova od začátku. Marian Kechlibar předpovídá, že už tento podzim bude na ukrajinské frontě víc sebevražedných dronů než vojáků. Akorát nechápu, proč si myslí, že drony mají jen Ukrajinci a Rusové jsou pozadu. Nechápu, proč si ještě myslíme, že je Izrael vojensky vepředu proti státům okolo. Zřejmě už vepředu není, protože drony se dají sekat jak Baťa cvičky v každé garáži.

Odmítám nevidět, že Izraelci proti pásmu Gazy bojují již devět měsíců a stále nejsou hotovi s pruhem, který má rozměry 40 x 10 km. Odmítám nevidět, že Hizballáh posílá své drony až nad izraelskou Haifu, odmítám nevidět, že jakákoliv partička vousáčů v sandálech dneska díky levným dronům a raketkám dokáže zahltit jakoukoliv protivzdušnou obranu. Jestliže Ukrajinci dokázali zničit velké ruské válečné lodě, dokáže to kdokoliv s jakýmikoliv velkými válečnými loděmi.

Pamatuju si, když začala válka na Ukrajině, tak mi moji již nepřátelští sousedé vysvětlovali, že Rusko morálně prohrálo už dávno a tím to měli odbyté. Ale Rusko neprohrává. Naopak, vítězí. A nemyslím si, že Putin bude k poraženým nějak zvlášť shovívavý. Možná má někdo sympatie pro toho, kdo zařízne dnešní šílený kolektivní Západ, ale počítejte si tím, že my k němu patříme, ať se nám to líbí nebo nelíbí a zařezávat tudíž budou nás. Vítězové to nebudou rozlišovat. Jsou totiž také cyničtí, protože přesně takhle se velká politika dělá.

Stejně tak je houby platné, kdybych dneska tvrdil, že Izrael už dávno morálně zvítězil. On totiž v této válce nejspíš nezvítězí. Ano, Izrael má atomovky a může regionálně udělat to, co může Rusko udělat globálně, ale Rusko bude svoje atomovky házet daleko za své vlastní hranice. Izrael sice může zničit Teherán a Damašek, ale nemůže házet atomovky hned za svoje vlastní hranice, protože by zničil i sám sebe. Izrael má své nepřátele přímo doma. I Francie má své nepřátele přímo doma a Německo jakbysmet. V tomto ohledu je jedno, že si izraelští politici uvědomují, jaký mají problém a němečtí před tím zavírají oči. Výsledek bude stejný bez ohledu na morálku. Máte-li kolem sebe miliardu nepřátel a váš americký spojenec nemá granáty ani pro vlastní obranu, natož aby je dal vám, jste v pěkné bryndě a můžete si fandit jak chcete.

Ale také odmítám nevidět, že Írán už podesáté vyvěsil svojí rudou válečnou vlajku, ale kromě několika gest nic neudělal. Z tohoto hlediska vzpomínám na íránské reportáže Ládika Větvičky, který viděl Írán jako sud s prachem a tamní režim byl pro prosté Íránce stejně nenáviděný a zesměšňovaný jako ten Husákův u nás. Írán váhá s válkou, protože by také mohl čelit revoluci doma. Ale drony má… To víte, sankce. Nic jiného dělat nemohl. Moderní technologie se tam dostávala dost těžko. A tak alespoň vyvinul drony, které se i Rusům zdají dost dobré a používají je proti Ukrajincům.

Říká se, že Hamás má spoustu raket, ale není to nic proti tomu, jaké zásoby má Hizballáh. A to není nic proti tomu, jaké zásoby má Jemen. A to není nic proti tomu, jaké zásoby má Írán.

Můj včerejší článek byl o tom, že Izrael už není na delší straně páky a že vést válku na několika frontách zároveň, není úplně šťastný nápad. Doba, kdy mohly západní drony střílet beztrestně na kohokoliv a kdekoliv, ta skončila s válkou na Ukrajině a vojenská síla jednotlivých států už se nepoměřuje vyspělostí tanků a stíhaček, ale množstvím kamikadze dronů a množstvím pěšáckého kanonenfutru. Nejsem si jistý, že by Izrael v tomto ohledu měl nějakou převahu. Od doby, kdy šel křižník Moskva ke dnu díky roji levných raket a jedné výkonné protilodní střele, se totéž dá udělat i americkým letadlovým lodím. A pokud se ruské Suchoje nemohou přiblížit na 50 km k frontě, nemohou to udělat ani izraelští stíhači.

Mohl bych takhle pokračovat donekonečna. Tři roky píšu o tom, že se Západ stává periferií světa, přestává být pro ostatní svět vzorem, naopak se stává nepřítelem. Fandění Západu zničilo Ukrajinu. Fandění Západu teď ničí Izrael. Ze stejných důvodů. Ti arabáši přece bojují polními lopatkami a jsou zbabělí… Můžeme si dovolit bojovat nejen s Hamásem, ale i s Hizbaláhem, Sýrií, Íránem a Tureckem.. naráz! Žádný problém…. Svatá prostoto! Falešné vědomí západní kulturní převahy teď ničí celou západní Evropu a hrozí, že nás díky Vítkovi strhne sebou.

Až sem přijdou, nebudou se nás ptát na hodnoty ani nebudou posuzovat naše morální kategorie. Bude jim jedno, že už dávno morálně prohráli. Oni prostě zvítězí a nadiktují nám svoje pořádky. Nejsme v situaci, abychom si mohli hrát na fanklub kohokoliv. Nejsme v situaci, abychom si mohli dovolit, dělat špatná rozhodnutí a ještě na nich trvat, protože jsme přece ti největší gerojové, kteří umějí lítat na oběžnou dráhu. Už nejsme nejlepší v ničem. Ani v ekonomice, ani ve vojenství a ani v lidských zdrojích. Jakékoliv chyby začínají být smrtící. Platí to pro Ukrajinu, Česko i Izrael. A neočekávejte, že nás Rus nebo Číňan budou zachraňovat. Nebudou!

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

332 thoughts on “Cynicky o mocenských pákách

  1. Na telegramu jsem popatřil, že zdejší sasin a jeho četné apely na potřeby zaznamenaly jistý úspěch.
    Sice poněkud jinde, než by jeden předpokládal, ale přesto lze konstatovat, že jeho snaha nebyla a není marná:
    🇺🇦🏴‍☠️Zelenskyj: Hlavní potřeba Ukrajiny je ukončit válku co nejrychleji
    ▪️„Ministerstvo zahraničních věcí a referenti pro mezinárodní záležitosti úřadu informovali o našich speciálních zahraničněpolitických příležitostech – to jsou příležitosti, jak alespoň udržet Ukrajinu v centru pozornosti světa, zvýšit podporu, poskytnout účinnou ochranu ukrajinských potřeb a hlavní potřeby – ukončit tuto válku co nejrychleji a spravedlivě,“ uvedl ve svém novém populistickém prohlášení.
    ▪️V poslední době Zelenskyj stále častěji prohlašuje, že je potřeba ukončit válku v blízké budoucnosti.

    1. Akorát se NATO a Rusko neshodnou na podmínkách ukončení války. Obě strany to vidí úplně jinak. Pro mír a bezpečí v tomto regionu musí platit ruské podmínky.

    2. Ano, nejen Sasin píše o potřebách, ale někteří o zásobách a tak jsem pořídila jako zásoby kachny.
      Jsou to hodné zvířata, slimáky nemáme a teď už nemáme ani cukety, bo jim sežraly listy. Králíci se také množí, mrchy, jsou jak potkani a už to nikdo nechce jest.

      1. Asi se tedy něco nepovedlo, páč vaše kachny pořízené do zásoby, vám s takovou sežerou ostatní zásoby.
        Není lepší, dejme tomu, pěstovat ve velkém fazole?

        1. Nojo, budu muset koupit jiné značky než naše. Letos byl problém sehnat třeba keříčkové na lusky. A když jsem vysela hrách, vzešla jedna rostlina. Na fb si lidé také stěžují, semenářské firmy patrně používají staré semena. No holt koupím obyčejné na vaření. Třeba loni jsem uchovala semena bílých paprik a vzešly všechny, bylo jich snad 100. Kupované vzešly pouze některé, byla jsem ráda, že mám 16 sladkých rohů.
          S pěstováním zeleniny je trochu problém, loni mi hraboši či hryzci zlikvidovali část úrody, proto jsem dávala do vyvýšených záhonů kořenovou zeleninu a dolů do půdy králíčí pletivo. No a slimáky likvidují ty kachny, ale ony vylezou i do těch vyvýšených záhonů.

          1. Jako fazolové lusky se prodává odrůda Blauhilde. Ale ta není keříčková, je pnoucí. Nechávám je šplhat po topinamburech.

  2. Věřím (chci věřit), že VVP je schopen přijmout fakt, že postoje naší věrchušky nesouzní s většinou z nás. A že když přijde na věc, zohlední to …

    1. Já doufám, že to nezohlední, protože jinak své slovanské bratry zradíme zase příště a tak pořád dokola. Mlčení = souhlas se zlem.
      Sovětští kluci zažili peklo u Stalingradu, osvobodili nás a my za odměnu toto?
      Ne.

  3. Prý jsou v začarovaném kruhu. No nejsou…

    Jsem v začarovaném kruhu, říká český Ukrajinec. Kyjev mu odmítá vydat pas

    Vladyslav Kidun od dubna řeší stejný problém jako stovky jeho krajanů: zůstal v Česku bez platného pasu. Vláda v Kyjevě se tak muže v zahraničí snaží přimět k návratu a službě v armádě. „Na Ukrajinu bych se bál jet. Stále studuji a mám výjimku z odvodu. Ale vojenská komise dnes chodí po ulicích, kontrolují doklady a bůhví co se může stát,“ říká v podcastu Kontext.
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ukrajinci-v-cesku-bez-pasu-kontext-podcast-vladyslav-kidun.A240802_095137_domaci_aha

    1. Dobrý večer.
      Nabízí se jednoduché řešení:
      Stačí se zastavit na ruskou ambasádu a požádat o vydání ruského pasu.

      1. asi se mu nechce v české kolonii spadnout z druhé nejvyšší kasty (po židech) až na tu poslední (tj. ruský slovan)

  4. OT
    Vedoucí prezidentské kanceláře Andrej Jermak vyzval k zabránění návratu ruské operní pěvkyně Anny Netrebko na evropská operní jeviště.

    Takto Jermak reagoval na zprávu o návratu Netrebkové na scénu římské opery.

    Šéf prezidentské kanceláře ji nazval „služebnicí Putinova režimu“ a vyzval „všechny zúčastněné a naše spojence, aby reagovali“.

    Již dříve obnovila spolupráci s Netrebko také Berlínská opera, což ministerstvo zahraničí odsoudilo.
    https://t.me/stranaua/164321

    1. Ježišmarjá, Homere….já si musela vygůglit, kdo je to Jermak. Taky jste mohl napsat „ukrajinské kanceláře“, takhle jsem zmateně přemítala, co to v tom Rusku vyvádějí.

      1. Já už se lekl, že prezidentské zdejší. Nedivil bych se, možné je tu všechno. Jako by nestačilo, že už je tu přeoffováno.

    2. wiki
      Andrij Jermak se narodil 21. listopadu 1971 v Kyjevě na Ukrajině, tehdy součásti Sovětského svazu. Jeho matka je rozená Ruska, původem z tehdejšího Leningradu. Otec Borys Jermak pochází z Kyjeva a je židovského původu.[1] Rodiče se seznámili u příležitosti návštěvy otcovy školy v Leningradě a svatbu měli v roce 1971.[2]

      1. Právě mi to došlo. Je to divadlo. Rusko v roli Izraele, Židé v hlavních rolích palestinských vůdců. Ukrajinci kompars.
        Ruskem-Izraelem okupovaná území odpovídají velikosti scény.

        1. Myslite ze ak by Palestincania dostali ponuku, ze nech si maju svoj stat, len musia byt neutralni, tak by to odmietli, zabili vyjednavaca a bojovali v ostrej vojne? Zatial mi pride, ze co by dali Palestincania za Putina ako sefa Izraela

    1. Thomas Fazi:
      Projev vám pravděpodobně unikl, pokud čerpáte zprávy ze západních mainstreamových médií. Důvod mediálního mlčení je snadno vysvětlitelný: Zaprvé, projev přednesl Viktor Orbán, nepřítel evropského establishmentu číslo jedna; zadruhé, projev samotný – analýza stavu světa a Západu a Evropy zvláště – je pravděpodobně dosud nejsilnějším úderem proti dominantnímu západnímu geopolitickému a kulturnímu paradigmatu.

  5. jediny reseni je vlada cinskyho aka puvodniho komunistickyho strihu, stat vlastni vse podstatne – zememdelskou poudu, energie, nerostne zdroje – krome volneho podnikani, hospod a dalsich picovin kde se muzou ldii realizovat.

    jenze to by na nas uvalili tolik sankci ze by to tu bylo jak v severni koreji 🙂

    1. Pod sankcemi jsme byli i za socíku, proto se tu skoro vše vyrábělo a bylo nutné i soběstačné zemědělství v základních potravinách.
      Máme zastavěné plochy zemědělské půdy nesmyslnými sklady a stavy zvířat se budou jen těžko zvyšovat, musí něco žrát. K tomu máme zničený průmysl.

  6. „A nemyslím si, že Putin bude k poraženým nějak zvlášť shovívavý. Možná má někdo sympatie pro toho, kdo zařízne dnešní šílený kolektivní Západ, ale počítejte si tím, že my k němu patříme, ať se nám to líbí nebo nelíbí a zařezávat tudíž budou nás. Vítězové to nebudou rozlišovat. Jsou totiž také cyničtí, protože přesně takhle se velká politika dělá.“

    Veliký omyl. Putin již několk krát opakovaně prohlásil – a to zcela věřejně a na kamery – následující:
    „Rusko nemá nepřátelské národy. Máme jenom nepřátelské elity“.
    Není ani hloupej ani nevědomej. Putin a Rusko všeobecně dobře ví, že většia lidí vypatlána není. Bohužel právě ve vládách jsou nějakým nedopatřením právě ti největší vypatlanci.
    Mimochodem, Rusko velice bedlivě sleduje dění na internetu a vsadila bych své nové (a taky pekelně drahé) lodičky, že dobře znají i Vaše články 🙂
    A veřím, že se jim líbí stejně jako nám 🙂
    Libuše

    1. Říkám to stále a stále dokola a nikdo neposlouchá. Nejsou to vypatlanci, ani idioti (tak blbej nikdo není) a ani parchanti. Jsou to zkrátka a jednoduše psychopati.

      Lidé bez svědomí, bez morálky, bez citu, bez empatie, bez víry, bez ničeho.

      Robert Musil napsal dokonalou knihu, která se jmenuje „Muž bez vlastností“. To jsou naše elity. Všechno jsou to „Muži (a ženy) bez vlastností“.

      Ta kniha samotná má dvě vlastnosti. Ta špatná je, že jazyk, kterou je psána je prakticky typický Nietzsche. Nečte se to nejsnáze. Druhá vlastnost je ale ta, že začnete-li číst odkudkoli, pochopíte, že hrdina je dokonalý psychopat. Má vždy přesně jen ty vlastnosti, které potřebuje. Žádné skutečné.

        1. Pane Gerd.
          Na něco bych poukázal, vrátím se k Netanjahu.
          Osobně bych spojil válku na Ukrajině s řáděním Izraelců
          Po neúspěšné ofenzívě Ukrajinců, začala válka Izraelců s Palestinci,čím víc se daří Rusku,tím víc,izrael rozeštvává okolní státy. Také asi v tom bude zadržovat Írán.

        2. Domnívat se tohle, je právě ta největší chyba. Psychopati jsou dokonalí predátoři i v tom, že jsou neuvěřitelně okouzlující. Pokud chtějí. Charisma je jen další vlastnost, kterou mít mohou a mít nemusí.

          Teď si řeknete, že je to totální blbost. Copak má Vítek, nebo Péťa nějaké charisma? A já si myslím, že mají. A vsadím se, že kdyby kdokoli z nás měl možnost mluvit s takovým Péťou, či Pepou a byl mu nějakým způsobem prospěšný (ten dovětek je mimořádně důležitý, protože pokud by mu totiž prospěšný nebyl, tak by se k němu nechoval ani jako k hadru), tak by pravděpodobně dospěl k názoru, že je to vskutku mimořádný člověk. To je jejich evoluční výhoda. Oni si běžného člověka načtou během pár minut. V nejhorším případě jim to zabere pár dní a pár setkání. Dokonale se na něj naladí a využijí všech jeho slabých i silných stránek. Naladí se na jeho názorový a emocionální pohled na svět. A dokonale všeho využijí. Ve svůj prospěch.

          Hodně rádi dokonce i pomáhají. Jen proto, aby si tím zajistili vděčnost, případně loajalitu. A pak už jen berou. Nejdříve pomalu a opatrně a nakonec si vezmou úplně vše. A během tohoto procesu hledají další potenciální oběti, které by mohli využít. Proto rádi sondují i známé a přátele potenciální oběti.

          Jsou emocionálně téměř naprosto prázdní. Prakticky emoce vůbec neznají, kromě nejsilnějších emocionálních zážitků. Nejtypičtější je ale touha po moci a majetku. To je jedna z mála emocí, které dokáží vnímat. O to lepší jsou ale právě v tom, aby se dokázali „naladit“ na druhé a mít přesně ty vlastnosti, které v daný moment potřebují.
          Je jim naprosto lhostejné, co se stane s lidmi, které využijí. Je jim jedno, kolik životů na své cestě zničí. Nevnímají to. Naopak se budou cítit ukřivděně, poukážete-li na to, že Vám v důsledku jejich jednání vznikla škoda, či něco horšího.

          A ještě jednu emoci jsou schopni vnímat. Nenávist. Budou Vás nenávidět, pokud je prokouknete.

          1. Myslím si, že se myslíte v osobách. Ano, takoví asi jsou někteří psychopaté, ale určitě ne Fiala nebo Rakušan. Možná, že Klaus, Kalousek, ale ne tohle dva.

            1. Kočka:
              Ano, marně se tu usilovně snažím představit si pana profesora jako okouzlujícího…..ostatně on možná ani není pravý psychopat, na to je moc poseroutka. Na mně působí spíš dojmem, že si uhryzl lákavé sousto, kterým se teď dusí.
              A Rakušana si teda taky marně snažím představit jako okouzlujícího….i kdybych měla tu moc vymazat Dozimetr z historie, nebo mu posadit na hlavu svatováclavskou korunu.
              Kalousek jo – dcera učila jeho děti a líčila, jak je okouzlující (asi od paní profesorky něco potřeboval) A Kalous teda rozhodně není poseroutka.
              Okouzlující psychopatka bude nejspíš MPA a dejme tomu kandidátuše Danuše.

          2. K L.C.:

            Napsal jste to výstižně. Pokud jde o poslední větu, mohu to z vlastní zkušenosti potvrdit. Ale prokouknout je, dá většinou hoknu …
            Fór je tenm že psychopatie (nemýlím-li se) není nemoc. a před volbami ji detekovat …
            Lidé jsou bohužel povrchní a legislativa …?

          3. Tak Rakušan byl dost vykulenej ze synka Matěje Gregora, když vyrazil na turné po vyloučených lokalitách. Nejdříve začal v Karviné a narazil na toho mládežníka,co teď přeběhl k Turkovi. No je po žních .

      1. Ta Musilovakniha je psána pěkným srozumitelným jazykem. nevím, co se vám nezdá. A čte se dobře. A Ulrich podle mne není psychopat. Spíš je zmatený.

    2. Jenže oni tam, Libuše, bohužel nejsou nedopatřením. Oni jsou tam díky tomu, že si je tam velká skupina občanů zvolila. A to ve volbách, které ještě nebylo možno zfalšovat (na rozdíl od těch budoucích). Hlava mně nebere, kolik lidí to stále ještě bylo schopno „naházet“ v EUvolbách například Prázdnuši…

      1. media su silnou zbranou…..je pekne vidno, ze napriek tomu, ze napr. slovenska RTVS mala byt za Fica „provladna“, tak skor bola neutralna, ale potom, ked sa dostali k moci liberali, tak je problem sa ich nastaveni zbavit. A tak to bolo aj u idnes a Babisa, nebolo mu to moc platne, ze to kupil……max.co ziskal bola kvazineutralita, nikdy som tam necitala nejaku jeho chvalu…..ale hanu, kolko len chces

    3. Kdyz si poslechnu prohev Putina tak vse co rika dava smysl. Kdyz si poslechnu projev libovolneho zapadniho pro liberaldemokrat politika tak mam pocit ze ziju v 1984.

    4. Vladimír Vladimírovič nemůže být hloupej ani nevědomej i kdyby chtěl. Všechny pozice hlupáků jsou beznadějně obsazeny námi zvolenými a oblíbenými idioty.

    5. Libuše
      Patrime na západ, úplně se jim vyrovname,ve lhaní zlodejinach,podvodech.
      Jinak,nenoste lodička,zničite si nohy.

          1. Myslíte takový ty, co sahaj až k rozkroku? Jen aby stačily, obávám se, že hladina sraček už je vejš.

    1. Text jako od Jiřího Jambora, blahé paměti… jen místo ztrozkotanců a zaprodanců tam jsou „ruské trollí farmy“. „Rozeštvávání“ (šťastné a spokojené) společnosti zůstalo… Szantó by v Č(S)T udělal kariéru i za Zelenky.

      1. (…ztroskotanců…)

        Zajímavé je, že do odeslání příspěvku to člověk nevidí, i když to po sobě čte.

      1. Jó, takhle se dělá kariéra. Hoch tomu dává všechno. Dneska se uživit hubou není žádná legrace.

  7. Harvard, smím-li prosit, ne Harward. V a w jsou v angličtině dost různé hlásky. (Chtěl jsem napsat souhlásky, jenže w tak docela souhláska není.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *