6 října, 2024

42 milionů korun za dva drony? I to je možné v naší armádě.

A přesně tato armáda chce uzavírat miliardové zakázky na stíhačky, které jsou už teď dobré jen na díly a těch průšvihů mají na kontě mraky, na tanky, na obrněnce, na soustu takových dronů. A to je jen to, o čem víme. Podle mne je to zlomek toho, co se skrývá za oponou IT, poradenství, školení, vedení sociálních sítí.

Nutno dodat, že toto nemá na triku Jana Černochová, ale minulý ministr Lubomír Metnar. Asi že neměl ty stíhačky. Vtip této zakázky spočíval v tom, že Vojenský technický ústav zakoupil ke zkoumání a armádnímu užití DVA komerční čínské!!!, ano skutečně komerční a skutečně čínské drony za cenu kolem 80 000,- Vážku A (Mavic 2 Enterprise DUAL) a 200 000,- Vážku (B Matrice 210 V2).

Proč se ministerstvo rozhodlo zcela nesmyslně „militarizovat“ komerční drony z Číny, když NATO nedovoluje čínské prostředky používat, je záhadou. Nebo ne? Nebo se jen potřebovalo nalít mimo rozpočet do VTU pár desítek milionů na provoz a platy? A všimné? A víte jak to bývalý ministr omluvil? Že prý ministr nedohlédne na vše, protože v resortu se podepíší ročně desítky tisíc takových zakázek. Chápete to? To je hodně strašidelné. Takhle se vyhazují peníze v době, kdy vy máte platit i za vodu kterou pijete z vlastní studny desetitisíce za její pořízení a brzy zřejmě i za vzduch, který dýcháte. Protože emisní povolenky….

Navíc to celé bylo totální fiasko, protože Vážka B v armádě ani nevlétla, když se ústavu nepodařilo splnit podmínky smlouvy a dron neprošel opakovaně vojskovými zkouškami. Vážka A si zalétala alespoň s ostatními drony v Hřensku, což je za 42 milionů slušný výkon.

A já se ptám. Kdy už tady konečně zavedeme odpovědnost politiků za svoje činy, včetně jejich okamžité odvolatelnosti? Asi nikdy že? Protože vy všichni máte holky a kluci másla na hlavě tolik, že by všechen světový mléčný skot zíral. Bude opozice požadovat něco takového? Bude ANO vyšetřovat pochybení svého ministra, který se aktuálně vyhřívá v poslanecké lavici opět za naše daně? Za ty daně, o které nás okradou i na vodě pro kojence? Ozve se někdo? Nebo se bojíte, že byste za rok, až Andy vyhraje volby nebyli přizváni do koalice? Aha, že?

16 thoughts on “42 milionů korun za dva drony? I to je možné v naší armádě.

  1. Není náhodou většina toho rozpočtu na výzkum, vývoj a testy dronů? Ty dva drony by potom představovaly jen zlomek nákladů. Spíš jde o to, že AČR zaspala o 10 let s drony.

    1. Tak delejte neco…
      Autorka se pta bezmocne jako obvykle , kdy uz tady zavedeme zodpovednost politiku….
      Delejte neco , ja se ptam , divejte se jak sem chytra a proto poucuju a poucuju vas ,
      vy byste na neco takovyho neprisli a koukejte neco uz konecne neco udelat.
      Jinak se budete mit spatne..
      A takhle je to se vsema..Sou v kancelari a nic..
      Ted zase proste vylez nakej drulak profeser,dochtur ,diplomat vseho a niceho a hned moudra jak ve Francii. Dva scenare atd..Asi jen par vterin sem to sledoval..
      A ted je zase davem votroku obdivovanej ,moudrost ,inteligence vysoka ,poslouchejte ty rady a poucky….Vsecko je ale jednoduchy …

      Jenze my takovy davy prechytralejch a co jich je ted vubec nepotrebujeme. Ani jednoho.
      My potrebuje nekoho , kdo by postavil stat a narod zase na nohy kdo to dokaze
      a nic jinyho, rovnou ohle udela a bez blbejch a zbytecnejch kecu..Sou priklady !!!
      Ty poucny moudra tazeny z prdele vycteny z ucebnic…Rikejte jim to..
      Nikdy neudelaji nic , chteji koryta parasitu a vama vsema vrchovate naplnenych..
      Tak udelejte vsecko..

      1. Pan Drulák komentuje události převážně z Francie, kterou velmi dobře zná. A znalost je první předpoklad, abyste si vytvořil také správný názor o zemi, která je spolu s námi v EU.
        Jaký nazor si máme vytvořit z vašeho příspěvku ? Chápu, chcete bojovníky za správnou věc, ale ti se nerodi každý den a ten bojovník potřebuje takové články , aby věděl že to, za co bojuje, je správné.
        Pane profesorovi, diplomatovi i politikovi za jeho práci děkuji !!

    2. Přesně tak, ty drony stály 280 tisíc (pakatel). Nejvíc peněz vyhodili za nesmyslný vývoj něčeho co mohla armáda koupit, např. v Turecku.

      1. Máte zajímavou představu o tom co je to pakatel.
        Vojenský technický ústav tu není pro smyslný vývoj. Jeho úlohou je podobně jako pro vládu, sněmovnu, hrad, armádu, hytlermarkety… atd. atd. spotřebovávat naši pevnou měnu, aby se tato někde nehromadila a nezapařila!

  2. Jako, kolik si myslíte že Apple nalil do prvních prototypů iphone, které byly mimochodem “úplně k ničemu”?
    To že Metnar zadal výzkumný úkol na studium jak by se komerční drony daly použit v naší armádě za 42M, tedy úplný pakatel, dlouho před válkou na Ukrajině svědčí o jeho značné prozíravostí.

  3. Mně ty ceny nějak nesedí.
    Píše se o dvou dronech za 80.000 a 200.000. Pokud by to bylo v dolarech, tak je to nějakých šestapůl mega..Nesedí to ani v eurech, ani žádné jiné měně.
    Jak autorka přišla na těch 42M korun? V článku žádné jiné vysvětlení, ani link není.

    1. Pro Vojenský technický ústav to byla zakázka snů, pro daňového poplatníka se stane synonymem totální nehospodárnosti. Jde o projekt dvou prototypů dronů Vážka A a Vážka B pro českou armádu, za který si státní podnik naúčtoval 42 milionů korun, přitom mají hodnotu v řádu stovek tisíc.
      https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zakazka-za-vsechny-penize-armada-koupila-drony-za-42-milionu-stoji-pritom-par-set-tisic-40478760

      1. Aha.
        Ale v článku pí Markové se to nepíše a já hovinky už nečtu.
        To musí link doplňovat diskutér, aby byl článek pí Markové kompletní ???

    2. Autorka to píše. Cena je zřejmě v korunách, jsou to komerční drony a 42 mega je celková mimořádná částka nalitá do VTÚ mimo jeho rozpočet.

  4. No vono… Něco dělat musí, ne? K čemu bychom je tam měli.

    Takových příhod je v naší Kotlince spousta. Vysvětlení: Měli asi nedostatek relevantních informací…
    Tohle má větší publicitu jen proto, že „dron“ je módní slovo.

  5. Co byste také na takové vojně chtěla dělat? To jsou jen samé parády, přehlídky a hlavně … peníze!
    Ohledně koupě obou dronů není až tolik překvapující fakt jejich koupě. Třeba chtěla armáda ČR poznat jejich slabiny a vyvinout proti nim obranu. ale 4ě milionů je na zkoumání dvou dronů opravdu mnoho. Jistě by se zkoumání vlastností dalo pořídit levněji.

  6. B je správně. Potřeba nalít. Protože VTÚ má rozpočet. V té souvislosti to na mzdy to nebylo. Na nové technologie také ne. Za předpokladu, že zkoumali a vyvíjeli sami. Že nebylo na externí zakázku.

  7. Autorka

    Možná nejste zcela hloupá – úplně ganc, ale fakta hodnotíte zcela nesprávně.
    Co jiného je tzv. NEVZLÉTNUTÍ zakoupeného dronu za 42 mega, než fantastický úspěch?

    Při příštím vyhraném konkurzu se soudruzi ani nebudou obtěžovat zasílat na místo určení pohonnou jednotku vážky.
    Při dalším navíc, tedy vlastně namíň, nepřibalí křídla.
    Postupně se dostanou na úroveň – pardon – level, kdy už nebudou posílat vůbec nic a budou pouze inkasovat „potřebné“ finance.
    Za mne – ideální stav!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *