23 listopadu, 2024

Narozeninová…

Přátelé, dnes mám čtyřicáté třetí narozeniny. Žádné kulaté číslo, prostě jsem zase o rok starší. Navíc, pokud vím, sedmnáctý březen není nijak zajímavé datum. Roku 461 v tento den zemřel Svatý Patrik. Ale jinak žádná významná bitva, žádné dějinné zvraty, žádné otevírání významných staveb nebo narození nějakého významného státníka. Nic důležitého. Kromě toho Svatého Patrika jsem si jediný milník pro tento den zařídil sám. Před rokem jsem dostal registraci na Institut českého venkova a i když jsem své zaměstnání opouštěl pozvolna, od tohoto dne jsem henten bloger na volné noze.

Dneska jsem také dosáhl třiceti čtyř tisíc sledujících na fejsbůku a můj dosah se přehoupl přes sedm set tisíc lidí. Po delší době jsem se podíval na statistiku přímo Vidlákových kydů i Litterate a rovněž to byl velmi hezký dárek. Přibývá to, přibývá. Jeden milý dárek mi chystají i zemědělci, ale má to být překvapení, takže mám vydržet, oni mi všechno včas řeknou… Tak jsem napjatý jak řemen z transmise.

To všechno díky vám, čtenářům. Jste to vy, kdo sdílí moje články, vy je přeposíláte v mailech, vy mi děláte zpětnou vazbu v diskusích, vy mě chválíte i napomínáte, vy mi zprostředkováváte kontakt s realitou. Strašně si vážím toho, že jsou se mnou stále ještě i ti, kteří mě začali číst tenkrát v roce 2012 u Vlka na jeho vlkovobloguje.

Rád bych dnes poděkoval i těm, kteří mi dali důvěru a rubriku u sebe na stránkách. Martině Kociánové, Jardovi Polanskému, Honzovi Fulínovi, Marku Stonišovi, Ivanovi Smetanovi, Petru Burešovi… i všem ostatním, kteří za mnou v uplynulých letech přijeli, ponoukli mě k něčemu a pomáhali mi táhnout blogerskou káru o kus dál. S některými se naše cesty zase rozešly, ale doufám, že se rozešly v dobrém a až se jednou zase sejdeme, vezmeme se kolem ramen a půjdeme zase kus pěšiny spolu.

Děkuji Petře Rédové, že mě loni tak nějak politicky adoptovala, Davidovi Moosovi i ostatním z jejího týmu. Vážím si, že každý den namlouvá moje články a každý den vznikne audio i video verze. Vždycky jsem si nejvíc cenil pracovitosti a tohle považuju za jeden z největších počinů, který udělal hodně pro to, aby se Vidlák stal opravdu známým. Jen díky každodenní práci těchto lidí jsem měl několik virálních videí a to nejznámější mělo jeden a půl milionu shlédnutí.

Za čtrnáct dní se uzavírají kandidátky do eurovoleb… hádejte na které budu… Na žádné. Tímto dělám dlouhý nos na všechny, kteří „mi viděli až do žaludku, měli mě přečteného“ a věděli, že to dělám kvůli politickému korýtku. Smůla… snad někdy příště. A abych nikomu nekomplikoval život, rovnou hlásím, že já sám to v eurovolbách hodím právě Petře Rédové, protože si to za těch 400 namluvených článků a videí prostě zaslouží. Samozřejmě budu porovnávat a hodnotit šance jednotlivých stran a budu psát, mezi čím si vybíráte, budu hodnotit kampaně, šikovné počiny i chyby, ale tentokrát sděluji svou osobní preferenci dlouho dopředu, abyste o ní věděli.

Zažil jsem neuvěřitelně naplněný rok. Užil jsem si svoje a moje rodina také. Uhnal jsem si cukrovku i vysoký tlak, už vím jaké to je, když člověk nemůže starostmi usnout, i když nemůže usnout z euforie a pocitu dobře odvedené práce. Bylo mi někdy ouvej a vážně jsem se zamýšlel, jestli mám toto všechno zapotřebí a měl jsem i úplně normálně strach… obzvlášť, když jsem utíral jsem slzičky z tváří mé manželky a uklidňoval znepokojené děti, které se bály, že jejich táta půjde do vězení… ale ať se dělo cokoliv, ať se dařilo nebo nedařilo, ať jsem byl nahoře nebo dole, vy, čtenáři, jste mě vždycky podrželi.

Pochybuju, že by kterýkoliv sportovní oddíl měl lepší fanoušky, než mám já.

Vy jste byli ti shovívaví, vy jste mě nezavrhli, když jsem dělal chyby, vy jste mi odpouštěli, když jsem se vydal špatnou cestou, vy jste na mě čekali, když jsem pak doháněl situaci. Vy jste mi při osobních setkáních říkali hezké věci, vy jste mě povzbuzovali, navštěvovali a drželi nad vodou. Vy jste mi dokázali, že největší spoleh je v této zemi na obyčejné lidi, kteří ještě vědí, jak je důležité, držet při sobě.

Děkuji, že vás mám. Vy jste důvod, proč jsem bloger. Vy jste důvod mého optimismu, vy jste důvod, že jsem lopatu vyměnil za nabroušený jazyk a pluh za klávesnici.

Dnes večer si otevřu lahev mého prvního portského, které jsem vyrobil před deseti roky, připiju vám, všem na zdraví a budu doufat, že se s vámi všemi postupně potkám tváří v tvář a přiťuknu si s vámi opravdově.

Děkuji vám všem.

Dnes bez čísla účtu… mám narozeniny.

241 thoughts on “Narozeninová…

  1. Za mě pane Vidlák také přeji všechno jen to nejlepší – zdraví, štěstí a rodinou pohodu. A vůbec všechno všem zde, moc děkuji za tento existující ostrůvek pozitivní deviace v tomto světě.

  2. Je zajímavé, kolik se toho člověk dozví o lidech, jenom když si přečte přáníčka k narozeninám. Kolik nevyžádaných rad oslavenec dostane. A jak obskurních. Takové narozeniny jsou lepší prostředek k poznání diskutérů, než psychotest.
    [;>D)

    1. Daniel alias Vidlák z Moravy. Díky za hutné a neotřelé články a že je Vám 43 let.Mě je 73let s myšlením třicátníka a snad i znovu zahrádkáře v Brně.Proto přeji hodně štěstí ,které má v sobě i hroudu ryzího zdraví.

  3. Vidláku, též se připojím ke gratulantům a přeji hlavně zdraví. Že se v den vašich narozenin nic neudálo, neberte tragicky. Pořád lepší nic než třeba 15.3. jako moje známá. Pište dál a držte se Vy i rodina.

  4. Vidláku, hlavně Ti přeji zdraví a zázemí v rodině. Děkuji za každodenní počteníčko. /začínám tak den, kafe a kydy/-
    Tak na zdraví!!!!!

  5. Všechno nejlepší, hodně zdraví, štěstí, lásky a Božího požehnání. Přestože s mnohými Vašimi názory nesouhlasím – a s mnohými zase ano, měl byste vědět, že i lidé, kteří jsou názorově trochu více na „libtardí části spektra“ než Vy si Vás váží jako úctyhodného a statečného člověka.

  6. Také se připojuji k upřímné gratulaci.
    Přeji mnoho zdraví a štěstí, a děkuji za to Vaše kydání na které se každý den ráno těším.

  7. Vážený pán „Vidlák“ všetko najlepšie prajem z dolno a horno Uhorských stepí! Veľa zdravia a optimizmu v dnešných ťažkých časoch.

          1. Re: katango

            Kus nachystaný na porážku musíte držet pár dnů na dietě, aby se z něj dostaly látky ovlivňující chuť masa.
            My jsme tak odstavovali pašíky z piva. Chodíval jsem jim s kbelíkem pro zbytky piva do nedaleké havířsko-hutnické osvěžovny.
            Minimálně dva týdny před plánovanou vraždou byl s podáváním kvašených nápojů šmytec.

            1. Tak to víte, skoro celej život žiju na okraji Prahy, nemáme ani slepice. Když jsem byla malá, měli jsme je, ale to je fakt hodně, hodně dávno. Takže vědomostma a zkušenostma s domácím zvířectvem jsem nezatížena. Ale ráda se poučím.

              Mám ale pocit, že ta informace o chuti člověčiny pochází z nějakého toho ztroskotání v Kordillerách. Tam ta předchozí dieta zcela jistě byla.

        1. Re: tzR

          No potěš klobásu!
          Tak vám přeji pevné nervy!
          TVL, mně by přestalo chutnat už od odeslání pozvánky…

  8. Milý Vidláku! Dovol, abych Ti k Tvým narozeninám popřál hodně zdraví, a to jak toho fyzického, tak duševního. Ať Tě nikdy neopustí životní optimismus a energie, s jakou se do všeho pouštíš. A do třetice Ti přeji, aby se kolem Tebe vyskytovali, pokud možno, jen samí fajn lidi a škarohlídi a potížisté se vyhli velkým obloukem.

    Upřímně děkuji za Tvou práci a fakt, že každý den může začít kvalitním článkem z Tvé dílny. Až se jednou budou psát dějiny časů změny, budeš v nich mít čestné místo.
    S úctou Morybundus.

  9. Danieli, přeju si, abyste byl dlouho živ a zdráv a dobré mysli. A aby jakékoli Vaše neduhy brzy pominuly …

    A k tomu Vám přeju dostatek dost dobrých rozhodnutí …

    Děkuju Vám a držím palce …

  10. Milý Vidláku, děkuju za každodenní potěšení číst Váš blog a přeju Vám k narozeninám všechno nej!
    Držte si zdraví, specielně Vy si zasloužíte velkou porci životního štěstí a každodenní radost z ratolestí.
    Pilně šířím Vaše články, pomohly k rozkoukání nejedněm očkám. 😉
    Cink! malým panáčkem! 😀

  11. Hladovka. Zhubnutí má prokazatelně příznivý (a značný) vliv na krevní tlak, mohu potvrdit z osobní zkušenosti. Viz světový rekord ze serveru pro diabetiky:
    https://www.diabetes.co.uk/blog/2018/02/story-angus-barbieri-went-382-days-without-eating/
    Já jsem jednou vydržel 4 týdny, protože mám slabou vůli. Pro mě je totiž daleko těžší se nepřežírat, než nejíst vůbec. 🙂 Po pár dnech hladovky se tělo přepne do úplně jiného režimu a hlad, i chuť, ustane. A je blbost pít jenom vodu, naopak, různé zeleninové šťávy jsou žádoucí na snížení kyselosti, která vzniká spalováním tuků. Akorát ty tekutiny nesmí obsahovat kalorie (malinko ty šťávy kalorie obsahují, ale to vůbec nevadí) a hlavně ne cukr, protože pak se tělo znovu automaticky přepne do původního režimu a to je fakt nepříjemný. Svaly se nespalují, to je doktorský strašák (i když trochu to pravda je), aby jim člověk neutíkal z prášků.

    Vedlejším efektem hladovky může být jojo efekt, to je třeba přiznat. Kór u člověka jako vystřiženého ze Slavnosti sněženek („Sežral čtyři salámy“).

    1. Ano, souhlasim, po par dnech hladovky se telo prepne do jineho modu a fyzicky hlad prestane.
      Zustane ovsem hlad psychycky, tedy predstavy co vsechno snim, az hladovka skonci…
      Ten psychycky hlad je nejhorsi ke konci, rekneme posledni tyden hladovky.

      Pil jsem celoudobu zeleninovy dzus, specialne namichany.
      Nekdo taky radi cibulovy vyvar.
      4 tydny se podle me daji celkem v pohode, jak jsem vydrzel 6.
      Nejvic jsem zhubnul behem prvnich 3 tydnu, pak uz moc ne, ale tady musim rict, ze jsem nadvahu zadnou nemel, takze hubnuti nebyl cil.
      Jojo efekt se tedy nedostavil, po case se vaha vratila zhruba na pul cesty k vychozimu bodu, jak nabihala zpatky svalova hmota.
      Dneska pri zpetnem pohledu, bych dal tak 1-2 tydny.
      Druhy a treti tyden byl totiz asi nejlepsi. Hlava vycistena, vyborne soustredeni.

      1. Protože jste zřejmě nebyl tak zasviněnej jako já. Ten 4. týden mi nebylo dobře, dával jsem to vyloženě na vůli („musíš to vydržet“) a to byla blbost, prostě kam až to člověka pustí, nejsou to žádné závody. A až se zmátoří, tak pak může zkusit znova.

        Mimochodem, taky jsem zkoumal svou moč (tedy ne že bych provozoval urinoterapii, to bych nedal), a zjistil jsem, že s tím vepřovým měl fakt Mohamed pravdu (snězte vepřový nožičky a pak si čuchněte k moči).
        Od té doby jsem přešel na muslimský způsob stravování. 🙂

      2. Za obezitu může stres a poškozený (střevní) mikrobiom.
        1) Tedy „Take it easy“.
        2) Někdo může najet na prebiotika a probiotika. Já si doma fermentuji zeleninu (kvašáky, zelí, pickles, kimchi), kvasím mléko (kefír), tvaroh na tvargle (stačí do krabičky tvarohu rozmixovat 1 tvarůžek) a obdobně nivu. Jede mi kombucha, Občas domácí „víno“ nadivoko nebo s koupenými kvasinkami. Teď venku na procházce v přírodě uzobnout šípek, pampelišku, sedmikrásku, česnek medvědí, později přidat ovoce,…. Prostě do sebe rvát co nejvíc mikroorganismů, každý nový druh se počítá.
        A hlavně nepít vodu přímo z kohoutku (chlór zabíjí mikroorganismy), takže převařit , v zimě přemrazit, či nechat odstát.
        Zrušit myčku na nádobí doma a konzumaci v restauracích, kde ji používají (všechny?). Vždy zbydou rezidua smáčedel a rozpouštědel, která mikrobiom spolehlivě likvidují. Umýt si pórovitou konvici na čaj a hrnky jarovou vodou je to samé.

        1. Pivo, divoce kvašené pro podporu mikrobiomu

          Poznámka: Chmel (Humulus) je rod rostlin z čeledi konopovité (Cannabidaceae). Jeho plodem je chmelová hlávka. Mezi známé zástupce patří chmel otáčivý (Humulus lupulus), užívaný v procesu výroby piva, dále například chmel japonský (Humulus scandens).

          Poznámka: Chmel působí proti bakteriím a dokáže zničit zhruba 40 druhů těchto choroboplodných zárodků. Dokonce i bakterie, proti kterým přestala být antibiotika účinná, což bylo vědci opakovaně prokázáno.

          Válečné pivo (jako zdrojový recept)
          Maminka za války dělala pivo takto: Potřebovala 18 l vody, balíček žitné kávy (dnes asi melta), 20 g chmele. Půl hodiny vařila, potom přecedila, přidala 0,5 kg cukru, 20 g kvasnic, nechala stát a pak pivo stáčela do láhví. Bylo moc dobré a mělo krásnou pěnu.

          Pivo, divoce kvašené pro podporu mikrobiomu
          V pozdním létě a na podzim natrhéme dvě hrstě chmelových šišek do čistého sáčku (bez konkurenčních mikroorgsnismů).

          Svaříme balíček melty nebo slad. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Přidáme rozkrojené (nebo přímo rozmixujeme) šípky (nejlépe ty přemrzlé) nasbírané opět do čistého sáčku (bez konkurenčních mikroorgsnismů). Přecedíme přes čisté plátýnko. Přidáme ½ kg cukru.

          Doplníme měkou vodou o pokojové teplotě na 18 litrů. Umístíme v teple (pokoj, kuchyně, …). Přikryjeme či opatříme vinou zátkou a necháme prokvasit.
          Poznámka: Měkou vodu si můžeme vyrobit v zimě v době mrazů jednoduše sami z kohotkové vody. Stačí stočit do PET lahví a nechat zmeznout venku. Poté nechat rozpustit.

          Stočíme do lahví a necháme uležet týden v chladu.

          1. Re: Eta

            Kdo vám nakecal, že vodu změkčíte jejím zmrazením?

            Když ji rozmrazíte a použijete CELÝ obsah nádoby, je vaše snaha docela marná, až zoufalá.
            Tvrdost vody se měří množstvím rozpuštěných minerálů v 1 litru vody a nikdy jinak.

            Takže filtry, anebo elektrolýza, případně vysrážení na ploše náddoby varem a slití, v lepším případě zchlazení vodní páry v chladiči a jímání do druhé nádoby.

            Jinak chlór vám z vody normálně vyprchá. Postačí ji nechat odstát. Má totiž bod varu někde okolo -30°C. Přesnou hodnotu si samozřejmě nepamatuji, ale určo to bude na wikině.

            1. Já používám odstátí, nejlépe přes noc. To zmrazení v zimě, nejen že odstraní chlór, ale voda změní chuť (zkuste v zimě) a chutná mi víc.

              1. Re: Eta

                Chlór vyprchá z vody i bez mrazení, páč je to plyn. Proč by měla mít voda lepší chuť po přemrazení, to netuším. Rozhodně z ní ionty nedostanete bez další úpravy.
                Btw. já piju vodu proto, aby mi zahnala žížu, nikoli proto, aby mi chutnala. Když sedím na zadku doma, je to okolo litru denně, když jezdím, jde spotřeba nahoru, protože psychické vypětí při řízení podporuje vyšší pocení.
                Že piju málo, poznám tak, že mne začne bolet hlava.

                1. Tak zkuste pít tu vodu i tak, aby vám chutnala. On pak kolikrát člověk přijde na chuť i druhým. 🙂

              2. Upravit vodu zmrazením a následným roztátím samozřejmě lze, ale ne vždy.

                Tvrdost vody je, jak víme, dána obsahem ve vodě rozpustných solí. Některé ve vodě rozpustné soli jsou tzv. hydrosoli (moderně: hydrogensoli), ty kromě záporného iontu po kyselině ještě vážou namísto dalšího iontu téhož typu atom vodíku.

                Vtip úpravy vody zmražením spočívá v tom, že změnou skupenství rozpustná hydrosůl přejde ztrátou atomu vodíku na sůl, která je nerozpustná, a z roztoku se vysráží jako zpravidla bílý či narezlý kal na dně láhve po rozmražení. Nevýhoda spočívá v tom, že s rozpustnými solemi, které nejsou hydrosolemi, nestane se nic – kuchyňskou sůl nebo třeba modrou skalici takhle z vody neodstraníte. Ale obecně vzato, takto upravená voda, solí alespoň částečně zbavená, je lepší, než kdyby v ní ty soli zůstaly.

                1. Domnívám se, že hydrogenuhličitany vápenaté a hořečnaté přecházejí „ztrátou atomu vodíku“ na nerozpustné uhličitany varem, ne mrazem.
                  „Odsolování“ vody zmrazením tkví, myslím si, v tom, že vznikají krystaly „čistého“ ledu a rozpuštěné sole zůstávají (se koncentrují) v „matečném louhu“, tedy v dosud nezmrzlém podílu vody. Čili nalijeme vodu do petky, necháme zmrznout jen část objemu, třeba tři čtvrtiny, a zbylou čtvrtinu vylijeme. Ve vylitém podílu je vyšší koncentrace solí než v ledu.

                  Volá se a prosí odborník – fyzikální chemik piccolomini , aby to rozsoudil.

                  1. JO

                    (kdo někdy za trest musel mýt laboratorní sklo v chemický třídě na střední škole, se musí postavit za Vás, Zborcenej Harfytone)

                  2. A co by byl ten kal na dně láhve? Před zmražením je voda zcela čirá a prostá jakýchkoli viditelných nečistot.

                    Čaj, připravený z (této) vody nepřemražené, je kalný, chuti odvaru z ponožek a na hladině plave opalizující „mastné oko“.

                    Čaj, připravený z totožné vody přemražené, je čirý, chuti subjektivně lepší, bez „mastného“ povlaku na hladině

                    Je možné, že princip odsolení nechápu správně, nicméně odsolení mrazem do určité míry funguje a je objektivně prokazatelné právě onou sraženinou na dně petky.

                    1. Nejsem si jistý. Že vznikají usazeniny nerozpustných uhličitanů varem je jasné: např. vodní kámen ve varné konvici.
                      Co se děje mrazem – vyčkal bych dobrozdání piccolominiho. Ten na to má školy a věřím, že nás nenechá na holičkách 😎

                    2. Ale ne, Vaše pozorování nijak nezpochybňuji. Jistý si nejsem tím, co se fyzikálně / chemicky děje.

                    3. kal jako v rybníce přímo né, ale to sklo bylo komplet celý zevnitř zablemcaný vodním kamenem (varem vysráženýma nerozpustnýma uhličitanama), takže to vypadalo jako rakovina skla, znáte-li?

                      Doma v kuchyni to taky jistě máte ve varný konvici na spirále, teď máme novou, ta spirálu už nemá, tak se ten šutr ukládá na stěnách a dně. Já to nedělám, ale žena to cídí citrónem, sodou a octem, a vím čím ještě, děsně blbá práce.

                      A nechtějte ten humus vidět, když demontujete bojler na TUV!

                    4. Já na to přišla náhodou. Kdysi dávno byla v jisté části Brna voda jen z březovského vodoteče. Samá chuť nebyla potřeba kupovat cokoliv.
                      Předčasem /horka/ jsem dala láhev do mražáku a druhý dense nestačila divit. Ta samá dobrá chuť a cosi na dně/asi to zdravé vylepšení/. No a tak mrazím a s chutí se vody napiji.

          2. Ten mikrobiom potvrzuju, z vlastní zkušenosti. Je to velmi důležitá věc.
            Díky za krásné recepty.

          3. S trou zátkou opatrně, měli jsme párkrát parádně vymalováno – /víno/ a na stěnách při malování se to objevuje furt.

    2. Re: Zpj

      Samozřejmě, že tělo stráví vlastní maso, nekecejte bludy. Proto je nejlepší způsob zvýšení pohybové aktivity v trvání NAD 30 minut.
      Tzn. jízda na kole, rychlejší chůze, pro méně obézní opatrný běh (kotníky, kolena, kyčle.
      Kdo nemůže na nohy, naprosto perfektní je veslování. Ať již trenažér, anebo opravdová lodička.

      1. Býval jsem těžký atlet a tak mi to pochopitelně dělalo starosti, úbytek svalové hmoty.
        Zdaleka to není tak hrozný, ale když má někdo svaly vyhnaný práškama, nebo jsou prostě nějak nepřirozený (kulturisti atpod.) no tak pocítí úbytek, ale přirozená svalová hmota moc neubývá. A v poměru k úbytku tuků pak shyby, šplh na laně atpod., jde tak nějak mnohem rychlejc. 🙂
        Takže po mých zkušenostech jako běžný člověk – vůbec si s tím nedělám starosti.

        Ale samozřejmě – při hladovce se neleží, normálně (teda opatrnějc, mírněji, no) se maká.

        1. Ale na druhou stranu je pravda, že hodně záleží na tělesném typu podle ayurvédy (kafa/pita/váta). Já jsem kafa a těm půst vyloženě svědčí.

  12. Vidláku,
    přeji vše nejlepší k narozeninám, hodně zdraví, šťastnou rodinu a významný den oslavit způsobem, jako Irové oslavují narození svatého Patrika.
    Co se hubnutí týká, kromě cukru a rafinovaných potravin neexistuje žádná nezdravá potravina. Je jen nevhodné množství. Pokud chce někdo zhubnout, měl by začít:
    1. spánkem optimálně 8 hodin, nejméně 7
    2. omezením potravin před spaním – tělo nezpracované potraviny uloží jako tuk, takže přestat jíst po 17. hodině dává smysl
    3. jíst jen do 80% pocitu nasycení
    4. v maximální možné míře pít jen čistou vodu kvůli játrům
    5. chodit na sluníčko
    6. přiměřeně a dlouhodobě se hýbat – k tomu pomáhají práce na zahradě

    To vše dělá cca. 80% hubnutí (spánek 40%, potrava a voda 25%, jakýkoliv pohyb 15%), ze zbylých 20% připadá 10% na kardio trénink ( tedy pohyb při 60 – 70% maximální tepové frekvence, kdy dochází k nejlepšímu spalování tuků) a 10% na silový trénink s maximální možnou váhou. Takže i když se bude dotyčný jen hýbat, při dodržení hlavních zásad stejně dosáhne 80% efektu pro spalování tuků.
    Podporu pro ukládání tuku dělá nejvíce stresový hormon kortizol.
    Rychlé diety vyloučí jen vodu nebo spálí svalovinu, do tukových zásob začíná tělo sahat až tak po 4 týdnech diety.
    Vyloučení pšenice je chyba kvůli esenciální aminokyselině lysinu, omezení naopak pomáhá. Methioninu je obvykle dost v ostatních potravinách, ale nedostatek lysinu či methioninu současně je největší potíž pro hubnutí.
    Nechť se daří!

    1. Díky za info, jen jsem nepochopil tento odstavec:
      „Vyloučení pšenice je chyba kvůli esenciální aminokyselině lysinu, omezení naopak pomáhá. Methioninu je obvykle dost v ostatních potravinách, ale nedostatek lysinu či methioninu současně je největší potíž pro hubnutí.“

      1) Methionin netřeba řešit, je ho plno všude.
      2) Lysin je potřeba, je v pšenici, takže konzumovat pšeničné produkty, ale jen v menších dávkách, tedy konzumovat pšeničné produkty jen omezeně.
      ???

      1. Eto,
        existuje tzv. Rubnerův zákon limitní aminokyseliny, že využití aminokyselin z přijatých bílkovin závisí na obsahu nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. To znamená, že z přijatých aminokyselin se jich do vlastních proteinů zabuduje jen tolik, kolik odpovídá množství nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. Protože aminokyseliny se v organismu neskladují, ostatní aminokyseliny jsou rozloženy, a to i tehdy, když v organismu panuje celkový nedostatek bílkovin.
        Wolfův zákon nadbytku esenciálních aminokyselin varuje, že příjem libovolné esenciální aminokyseliny ve velkém nadbytku narušuje metabolismus ostatních aminokyselin a zesiluje projevy nedostatku limitní aminokyseliny.

        Ty dvě esenciální aminokyseliny, které chybí nejčastěji, jsou methionin a lysin.
        Methionin je hlavně v masu, vejcích, luštěninách, a málo je ho v obilovinách.
        Lysin je hlavně v obilovinách.
        Proto se dělá kombinace jídel, např. fazole (methionin) s kukuřicí nebo rýží (lysin).
        Aminokyseliny se v těle neskladují, ale spotřebují pro stavbu těla dle nejmenšího obsahu limitní aminokyseliny, a nadbytek těch ostatních se vyloučí močí.
        Proto je chybou pšenici vyloučit úplně.
        Naopak pšenice je zdrojem polysacharidů, jejichž nadbytek se přeměňuje na tuk. Proto je třeba pšenici omezit, ale nevynechat.

        Ze stavu těla a nemocí se dá usoudit, která aminokyselina ve stravě příliš přebývá a která naopak chybí, a co s tím.
        Většině lidí postačí jíst vše v přiměřeném množství. S drobnými výkyvy si tělo poradí.
        Lidské tělo je chemická továrna s mnoha protichůdnými procesy, jejichž narušení nedopadá nikdy dobře. Některé aminokyseliny chybí striktním veganům, jiné zase těm, kdo úplně vynechají nějakou složku stravy. Např. tuk je sice špatně, ale úroveň minimálně 10% je nezbytná pro správné využití ostatních makroživin (polysacharid a bílkovina).
        Polysacharidy se přeměňují na tuk a naopak, a největší roli v tom hrají játra. Proto voda jako hlavní pití.
        Bílkoviny si tělo skladuje ve svalech a odtud je také bere při nedostatku. Proto diety příliš drastické s vynecháním některé esenciální aminokyseliny donutí tělo ztratit vodu a spaluje svaly. Při hubnutí se nejdříve spálí zásoba glukózy ve svalech a dotyčný má chuť na sladké. To samé se bude dít, pokud vynecháme polysacharidy úplně. Pak se začnou spalovat bílkoviny a k nim i tuk. Tuk se spaluje až po 4 týdnech diety. Proto mírný kalorický deficit a dostatek bílkovin na ochranu svalů, protože ty dělají bazální metabolismus a pomáhají spálit kalorie. Veškeré cvičení spálí jen minimum kalorií, a naopak po skončení cvičení nutí tělo doplnit zásoby glukózy – chuť na sladké. Jak to obelstít? Dát sladkého jen ždibec.

        Při nabírání hmotnosti naopak tělo nabere nejdříve tuk jako zásobní zdroj energie, a pak teprve buduje svaly.

        Kdo chce hubnout, dokáže to, ale musí se obdrnit trpělivostí, že bude hubnout pomalu. Drastické hubnutí je možné, ale pak se odbourají svaly, po skončení nabere tuk a sníží bazální metabolismus.
        Pro další informace doporučuji např. http://www.aminokyselina.cz

        Zhubnout se dá, a není k tomu nezbytně nutné hladovět nebo se ztrhat při sportu. Těch pár jednoduchých opatření zmíněných výše pomůže zhubnout každému. Rychlé hubnutí vždy představuje zdravotní riziko, totéž platí o vynechání nějaké složky potravy bez její dostatečné náhrady jinak. Člověk je všežravec.

    2. Já v žádném případě nejsem odborník, jen se ptám. Není podstatný rozdíl mezi normálním hubnutím a hubnutím diabetika ?

      1. Re: Tymák…

        Napíšu to hodně blbě, nebude se to líbit nikomu.

        Moje čotka má diabetes už asi tak 20 let a drží to na uzdě POUHOU dietou. Do dneška si např. odvažuje chleba.
        Více k tomu nemám co dodat. Kecy o tom, že moderní léky nahrazují dietu, jsou jen třikrát za sebou pomletá hovna.
        Btw. když budete držet DIA-dietu, není nutné dělat nic dalšího, hmotnost se postupně upraví sama.

      2. Rozdíl pro diabetika je, že musí rozlišovat potraviny s vysokým a nízkým glykemickým indexem. Zhubnout může i diabetik, a cukrovku II. typu obvykle vyléčí dieta bez píchání inzulínu. Diabetici I. typu to mají jiné, tma se bez lékaře do ničeho pouštět nemohou.
        Hlavní zásady hubnutí jsou stejné pro osoby s diabetes i bez. Diabetik k tomu musí pečlivě hlídat příjem polysacharidů, protože jen ty mají vliv na glykemický index.
        Pokud jde o pořadí, jak si hlídat makroživiny, nejdůležitější je dostatečný příjem bílkovin. Ty jsou založeny na dusíku, a příjem větší než 2,5 g/kg hmotnosti je už nebezpečný. Maximum je 37% energie z bílkovin v denní dávce potravin. Kulturisté dávají i 40%, a ta chybějící 3% dohání cvičením v posilovně. Jsou ale na hranici zdraví. Energie z bílkovin je 4 kcal/g. optimum je 1,5 až 2 g bílkovin na kg hmotnosti.
        Dále se musí hlídat minimální příjem tuku. Nejvhodnější je za studena lisovaný řepkový olej, hned po něm olej olivový. Řepkový je nepatrně příznivější, ale brutálně levnější. Minimum je 10% energie na den, maximum 25%. Kdo chce zhubnout, drží se 10-12 %. 9kcal/g
        A teprve, co zůstane se doplňuje z polysacharidů. 4 kcal/g

        Příklad, máte 100 kg a chcete zhubnout. Denní bazální metabolismus je cca. 2000 kcal, u sedavého zaměstnání spálíte dalších 400 kcal pohybem. Bazální metabolismus si stanovíte na cílovou hmotnost.
        Za den potřebujete 150 – 200 g bílkovin rozložených do několika denních dávek, protože bílkoviny se v těle skladují jen ve svalech, v rámci potravy jen v žaludku. K nim potřebujete něco polysacharidů, ideálně kousek celozrnného pečiva, aby došlo k přeměně na svaly. Řekněme, že přijmete 200 g bílkovin, což je 800 kcal.
        K nim 10% tuku, což je 200 kcal a 50 g tuku.
        Zůstane 1000 kcal na polysacharidy, což je 250 g polysacharidové přílohy rozdělené v rámci celého dne.

        Protože nespotřebované polysacharidy se ukládají na tuk, nejméně 2 hodiny před spaním (lépe 3-4) máte povolen jen omezený příjem polysacharidů. Takže ideální večeře je plátek masa, hodně zeleniny na zasycení (zelenina má kolem 50 kcal/100g, maximum je v jedné dávce 150 – 200 g, jinak plynatost, 2 – 3 malé vařené brambory (mají všechny esenciální aminokyseliny, ale v malém množství) a plátek celozrnného chleba, žitného chleba nebo půl celozrnného rohlíku (vyhněte se úplně tukovým rohlíkům). Můžete k tomu pár ořechů.

        Druhou variantou večeře je mléčná bílkovina (tvaroh, jogurt) s celozrnným pečivem (viz výše methionin a lysin), protože kasein zastoupený v mléčných potravinách se uvolňuje postupně a zahání pocit hladu.

        Večeře je pro hubnutí tím nejdůležitějším jídlem. Abyste hubl rychleji, dáte si poslední jídlo v 17 hodin. Po 10 hodinách od posledního jídla se tělo přepne do katabolického stavu (od 17 hodin je to ve 3 ráno) a pak používá čas na opravu, kdy recykluje poškozené buňky, rozkládá je na prvočinitele a ty použije ke stavbě něčeho jiného. K tomu potřebuje klid a spánek, a nebýt toxikováno.
        Pokud se toxikujete alkoholem, tělo se nejdříve zbavuje jedu a potrava Vámi jen proletí. Proto pití vody.
        Ta trocha pohybu při sedavém zaměstnání vytvoří potřebný kalorický deficit, a jestli budete pít čistou vodu pokojové teploty, tělo musí vydat energii 25 kcal/2dcl, aby ji ohřálo na tělesnou teplotu cca. 36,5 °C. Po vypití 2 litrů vody denně spálíte dalších 250 kcal, i kdybyste jen ležel. Trocha pohybu spálí těch cca. 20% energie, tedy v modelovém příkladu 400 kcal. A pro ty tělo sáhne do zásob tuku.
        Současně těch 400 kcal (nebo 20%), které se spálí pohybem i při sedavém zaměstnání, poskytuje dostatečnou rezervu pro případné porušení diety nebo chybu ve výpočtu energie z potravy.

        Další doporučení je občas jíst vápník spolu s D3 (tvoří se na slunci nebo je ve žloutcích) s K1, většinou je to již v prášcích. Důvodem je, že tělo potřebuje hodně energie na stavbu kostí, což se děje ve spánku. a energii bere z tukových zásob.

        I při sedavém zaměstnání můžete zaměstnat svaly. A to nohou. Stačí k tomu, abyste se ze židle zvedali a sedali si pomalu, zvedání by mělo trvat 2 vteřiny, sedání také 2. Zpočátku s pomocí rukou a oporou, později bez rukou.

        Při aplikaci těchto jednoduchých rad sice nedosáhnete 100% možnosti hubnutí, ale dosáhnete na 80% rychlosti, a zhubnete jen pomaleji.
        Cvičení je důležité jakékoliv, abyste protáhli svaly a dali tělu na vědomí, že jsou potřeba a nelze je použít jako zásobárnu látek pro stavbu něčeho jiného.
        Chcete-li posilovat, pak je nutné vědět, že cca. 70% tvoří potrava a 30% zvedání činek.

        Bez základů výše popsaných nemá smysl začínat s nějakou dietou, a budete-li dodržovat zásady výše, můžete si dopřát alkohol nebo pozdní večeři v přiměřené míře a občas.
        Když to přeženete s jídlem, vezměte si vápník s D3 a K1, napijte se čisté vody a jděte brzy spát. Nadbytečná energie se přemění na kosti.

        Protože tuk i svalovina váží v měrné hustotě skoro stejně, je chybou věřit příliš váze. Věřte spíše objemu pasu.
        Při hubnutí si tělo postupně stahuje tuk rozlitý po celém těle do břicha, tak nebuďme překvapeni, že najednou naroste objem břicha při hubnutí. To je jen energie, kterou si tělo opět spálí.
        Hubnutí není sprint, ale maraton, který odpustí i občasné chyby. Zhubne ten, kdo vytrvá a řídí se výše popsanými zásadami. Jen to jde pomalu.

        Mohli bychom o tom psát hodně, kdo chce zhubnout trvale a bez drastické diety, stačí mu dodržovat těch pár zásad zmíněných zde a o příspěvek výše. Snažil jsme se stručně vysvětlit, proč je to tak důležité. Máte-li zdravotní problémy, do drastických diet se nepouštějte, stačí najet na výše zmíněné.

        Cukrovkáři si hlídají příjem polysacharidů a glykemický index. Ale i oni se mohou vyléčit, jestliže zhubnou. Jen postupují pomaleji.

        Návod na stanovení jídelníčku:

        Ideální snídaně je 25 – 30% denního příjmu energie dle vypočteného bazálního metabolismu a skládá se ze všech makrosložek (bílkoviny, tuky, polysacharidy). Další jídlo povoleno za 2 hodiny nejdříve kvůli zpracování potravy.

        Dopolední svačina – banán nebo jablko, plátek libového masa, vejce, trochu polysacharidů – plátek chleba nebo polovina rohlíku – celozrnných. Konzumní chléb také vhodný, nevhodný je tukový rohlík. 10-15% energie

        Oběd -25-35% denního příjmu energie, a skládá se ze všech makrosložek (bílkoviny, tuky, polysacharidy). Další jídlo povoleno za 2 hodiny nejdříve kvůli zpracování potravy.

        Odpolední svačina – mléčná bílkovina, vajíčko s plátek chleba nebo, polovina rohlíku

        Večeře – mléčná bílkovina s pečivem nebo maso se zeleninou a pečivem – velice hlídáme množství polysacharidů a snažíme se, aby byla do 17 hodiny. Máme-li večeři později, vynecháváme snídani, abychom byli 13 hodin bez jídla. Diabetici mohou v dané době malé množství polysacharidů, které spálí za 2 hodiny. Energeticky zbytek do 100% hodnoty bazálního metabolismu, a pokud trochu přesáhneme, stále máme zásobu danou pohybem

        Jeden benefit, pokud budeme jíst s posledním jídlem do 17 hodiny nebo dodržíme 13 hodin bez jídla, odpadní látky ketony tělo spálí činností mozku. Je lhostejné, jaký ze 3 vzorců pro výpočet energetického příjmu bazálního metabolismu použijeme, rozdíl mezi nimi kompenzujeme pitím vody (250 kcal výdej energie) a trochou pohybu při sedavém zaměstnání (400 kcal dle příkladu nebo 20%).

        Kdo chce zhubnout, stačí mu dodržet jednoduché zásady výše. Dělá to 80 % z maximálního možného efektu. Kdo chce zhubnout rychleji, potřebuje pečlivěji počítat a plánovat jídlo i pohyb, a nedělat chyby.

    1. Re: Ra

      No konečně normální člověk.
      A panáček může býti malý, pokud se opakuje v dostatečném počtu.

  13. Takze vsechno nejlepsi!!!

    Temi nemocemi jste me prekvapil, zda se mi to brzo.
    Ale asi hodne casu v aute, nepravidelna zivotosprava a stres.
    Urcite vite, co s tim, a mych rad netreba.

  14. Velmi tiše se připojuji ke všem přáním všeho dobrého.
    Když mi bylo 43, byl jsem pracovně na vrcholu, potom už začal sice pomalý, ale přece jen pokles.
    Tak Vám přeju, ať Vám to vydrží o pár let déle než mně.

  15. No vida, Vidláku, nedávno ti bylo kulatých 40 a najednou je to 43! Jestli budeš tímto tempem pokračovat, tak nás starce a stařeny brzo doženeš (jen jakože humor).

    Takže přeju hlavně ať tě netrápí zdravotní problémy a pak tradičně – hodně zelí a málo slimáků.

  16. Nemám co dodat, všechno bylo napsáno. Zdraví, štěstí, spokojenost, tolerantní rodinka.
    Živijó, živijó, živijó, živijó.
    Mnoga ljeta, mnoga ljeta, mnoga ljeta, živijó,
    mnoga ljeta, mnoga ljeta, mnoga ljeta, živijó!
    Živijó, živijó, živijó.
    Mnoga ljeta, zdravi byli, mnogaljeta, živijó.
    Mnogaljeta zdravi žili, mnogaljeta,
    živijó, živijó, živijó, živijó.

    1. V poslednich par dnech Rusove zorstrileli nekolik salvovych raketometu ceske vyroby Vampir (doufam, ze je to spravne)
      Videl bych to tak, ze jsou treba 2 humanitarni pracovnici na jeden raketomet.

    2. Pane Targus.
      Asi to nebudou obyčejný vojáčci, ale jak někdo psal,že
      Rusko zlikvidovalo ten radar VERA,tak to budou specialisté.
      Jinak,připojují se ke gratulantum k 43 narozeninám pana Vidláka.
      Pan Vidlák zraje jak vino,čím starší tím kvalitnější.
      Ještě jinak,dosud přeletával s květu na květ a sledují,že už si vybral.

      1. Re: zemedelec

        Zprávu o „potrefené Věře“ jsem nezachytil, nicméně by to vysvětlovalo tak velký kalup s odvozem pozůstatků „ještě živého masa“.

      2. No na ládování raketometů mají asi UA obsluhy, 2, 3 kousky; na zaměřování a kontrolu kam to dopadne jsou již zahraniční specialisté, to přeci nemůžou svěřit kde komu, to dá rozum …

      1. Sleduji fake na všech stranách. Principiálně nevěřím ničemu.
        * Je z těch fotek patrné,. že se té nehody zúčastnili právě ti čtyři Češi?
        * Nebo jsou to dvě mimoběžné záležitosti?
        * Proč je dopravili do Ústřední vojenské nemocnice?

          1. Samozrejme, je mozne, ze sehnali rozstrelene auto, nafotili ho a vyrobili kryci pribeh. Stejne tak je mozne, ze se ta humanitarni pomoc skladala z ovladani nejakeho nami dodaneho zarizeni nebo neco podobneho.

            Neverit principialne je v podobnych pripadech na miste.

      2. Re: jozka

        Fotky z nehody jsem nenašel. Nemáte odkaz?

        Jinak do dodávky skříňového typu schováte například docela slušný minomet. To praktikovali soudruzi po roce 2014, kdy občas cvičně ostřelovali centrum Doněcka.

  17. Milý Vidláku,
    taktéž se připojím k ostatním a nenápadně popřeji zdravíčko, které si musíš stejně vybojovat a udržet ty sám, lásku bližních a úspěšnou výchovu tvých potomků, aby jejich start do opravdového života byl úspěšný.
    Na ničem jiném soudnému člověku vlastně ani nezáleží.

  18. Vidláku, přeji Vám všechno nejlepší, alespoň ještě jednou tolik narozeninových dnů, Boší požehnání a pevné zdraví Vám i všem Vašim blízkým. Nám všem abyste zůstal taková čistá duše jako jste a aby se Vám dařil boj proti vlastizrádcům.

  19. Pane Vidlak,
    samozrejme hodne zdravi a zdravou a podporujici rodinu!! A diky, ze uz nas zase oslovujete : Přátele,…chybelo mi to…

    1. Re: Pendergast

      Tak já doufám, že jste natolik inteligentní, abyste pochopil, že soudruh makarón je jen tzv. mluvicí hlava.
      Tzn. opakuje slova, která dostal den předtím za domácí úkol naučit se je deklamovat ve správném pořadí, eventuálně se správnou intonací a přízvukem.
      Nic více od thoto šaška nemůžete očekávat.

    2. Nestane se nic.
      Uplne to same, jenom jeste razantneji a rozhodneji rikal, kdyz ohlasoval „intervenci“ do Nigeru pred nedavnem.
      Pak zas poslusne zalez do boudy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *