16 října, 2024

Už vím, kam zmizel…

Přátelé, v posledních dnech jsme už vícekrát spekulovali, kam zmizel náš statečný TZLD Otakar Foltýn, protože od té doby, co vylezl ze zákopu a schytal nejprve palbu zepředu do dezolátů a potom zezadu od jeho vlády, tak do toho zákopu zase zalezl a od té doby o něm není ani vidu ani slechu. Až do včerejška jsem o něm měl jedinou zprávu… má se totiž vyskytnout příští týden ve Štrasburku na tradiční snídani českých europoslanců.

Mimochodem, tohle mu fakt nezávidím. Bude sedět u stolu, kolem něj bude několik snaživých mopslíků typu Ondřej Kolář nebo Danuše Nerudová, ale proti němu bude sedět Kateřina Konečná, nebude nic říkat, ale jen se na něj bude mnohovýznamově usmívat…

Nicméně vězte, že náš strategický komunikátor nezahálí a kromě toho, že dává rozhovory, které Fialovi pokaždé uberou jedno až dvě procenta preferencí, tak se skutečně pokouší o strategickou komunikaci. A normálně ho podezírám, že si to přečetl u mě, protože jsem nedávno v jednom článku napsal, že kdybych byl strategickým komunikátorem já, snažil bych se vyprávět příběhy o tom, jak mladí pomáhají starým, jak uprchlíci pomáhají domácím, jak jsme všichni semknuti, jak je Fiala náš táta a Markéta Pekarová naše máma, vyprávěl bych o dobrovolnících na povodních a tohle všechno bych cpal do infantilních krátkých videí, které bych pouštěl na Tiktoku.

Ale musím začít od začátku…

Asi nejvíc státních zaměstnanců mě čte na Vnitru. Tam jsou celé chodby, kde u kafe probírají, co Vidlák zase napsal a interně říkají naší vládě „pětisračka.“ Inu, i když mediálně to tak nevypadá, Rakušan fakt není oblíbeným ministrem. Je všeobecně a zavile nenáviděn většinou podřízených a tak není divu, že na něj bonzují, kde mohou.

Včera mi přišel mail jednoho zaměstnance ministerstva vnitra, kde mi zatepla hlásil, že PreVítek s Foltýnem spojili síly a chtějí pomocí dojemných lidských příběhů popularizovat práci ministerských úředníků. A pustili se do toho s vojáckou rázností (takže od začátku blbě). Rozeslali podřízeným mail následujícího znění:

Vážená paní generální ředitelko,

Vážený pane generální řediteli,

Vážená paní ředitelko,

Vážený pane řediteli,

obracím se na Vás v souvislosti se společnou iniciativou Ministerstva vnitra a týmu strategické komunikace Úřadu vlády. Cílem iniciativy je podpořit komunikaci veřejné správy.

Rádi bychom ukázali příklady práce našich kolegů/kolegyň formou stručných sdělení, krátkých příběhů z oblasti veřejných institucí, kde naši zaměstnanci prokázali, že svoji práci dělají skvěle každý den.

I když veřejné instituce  a její výsledky často představují kolektivní úsilí a koordinaci širokých týmů, máme zájem o zdůraznění příběhů jednotlivců a malých skupin. Rádi bychom ukázali, jak konkrétní zaměstnanci nebo úzké týmy s osobní angažovaností a odhodláním dokázali přinést významné změny.

Za tímto účelem shromažďujeme příběhy a příklady, které ukazují, jak práce našich zaměstnanců kladně ovlivňuje životy občanů a společnosti. Hledáme příběhy, které ilustrují nejen profesionální přístup, ale také ukazují lidskou stránku naší práce.

Dovoluji si Vás proto oslovit s žádostí o spolupráci a sdílení takových příkladů za Vaši organizaci. Jednat by se mělo o velmi konkrétní příběhy, které mohou být zaznamenané v nejrůznějších formách. Mohou to být například i o děkovné dopisy, pochvalná vyjádření zahrnující informace, ze kterých lze stručně takový příběh napsat. Podrobnější informace posíláme v příloze.

Požádám Vás o zaslání takových příběhů ideálně do pátku 18. října 2024, a to prostřednictvím e-mailu ředitele mé kanceláře (mail). V případě jakýchkoli dotazů či pro další informace se na nás neváhejte obrátit.

Děkuji za Váš čas věnovaný tomuto tématu.

Podepsána státní tajemnice

A protože strategickou komunikaci řídí voják, který umí jen vojenské příručky, tak jim k tomu ještě udělal manuál v příloze, který vypadá následovně:

Konkrétní příběhy zaměstnanců, které stojí za zviditelnění

I. Jak na to?
I když veřejná správa a její výsledky často představují kolektivní úsilí a koordinaci
širokých týmů, máme zájem o zdůraznění příběhů jednotlivců a malých skupin, které
hráli klíčovou roli v těchto příbězích. Chceme ukázat, jak konkrétní úředníci nebo úzké
týmy s osobní angažovaností a odhodláním dokázali přinést významné změny a
konkrétní pozitivní dopad. Tyto příběhy nám umožňují lépe pochopit a prezentovat
přínos jednotlivců v rámci širšího státního aparátu, čímž reflektují skutečné lidské úsilí
a osobní obětavost, které stojí za úspěchy veřejné správy jako celku.


Silný úvod
Krátké a výstižné uvedení do situace, které upoutá pozornost a jasně vysvětlí, proč je příběh
důležitý.
Kontext
opis situace nebo problému, který úředníci řešili. Mělo by to zahrnovat informace o výchozím
bodu, problémech nebo výzvách, které čelili.

Akce
Podrobný popis kroků a opatření, které úředníci podnikli. To zahrnuje konkrétní činnosti,
inovativní přístupy nebo řešení, která byla aplikována.
Výsledky

Kvalitativní a kvantitativní popis výsledků a dopadů na občany nebo komunitu. Zahrňte
konkrétní údaje, které ukazují zlepšení nebo úspěch (např. snížení doby čekání, zvýšení
spokojenosti, záchrana zdraví, majetku, vyřešení bezvýchodné situace).
Osobní příběhy

Zahrňte citace nebo svědectví od lidí, kterým úředníci pomohli, pokud je to možné. To
dodává materiálu lidský a emocionální rozměr.
Vizuální materiál
Použijte fotografie, grafy nebo infografiky, které ilustrují příběh a jeho dopady. Vizuální prvky
pomáhají lépe komunikovat výsledky a dělají materiál atraktivnějším.
Ohlasy a uznání
Zahrňte jakékoliv pozitivní ohlasy od veřejnosti, médií nebo jiných institucí, které potvrzují
úspěch projektu/činu/příběhu/pomoci.

Závěr
Shrnutí klíčových bodů a výzva k akci/následování, pokud je relevantní (např. povzbuzení
k dalšímu zapojení nebo spolupráci).

Jak jsem si tohle všechno přečetl, rozhostil se v mé duši hluboký mír. Strategický komunikátor neví o komunikaci vůbec nic. Neví, co by měl zobrazovat, neví, jak by měl pracovat a tak dělá to, co dělá každý špatný manažer. Udělá poradu a doufá, že se v záplavě řečí vyskytne něco geniálního. Zaměstnanci ministerstva z toho mají samozřejmě srandu, protože se po nich chce spisovatelská práce, o které nic nevědí a zachránit to má tupý manuál.

Neříkalo se, že Foltýn angažoval někoho, kdo komunikaci rozumí? Někoho, kdo dělal kampaně? Zvonku to tak teda nevyzerá. A zevnitř zřejmě také ne.

Panu plukovníkovi gratulujeme a posíláme klíčenku. Právě úspěšně rozvrátil další ministerstvo a podařilo se mu skoro nemožné, Rakušan je svými úředníky považován za ještě většího blba, než byl považován doteď.

Vlastně by mě zajímalo, kdo jako první dostal ten nápad, že strategickým komunikátorem udělají vojenskou gumu. Podle mě to musel být ten stejný, kterého napadlo, že vojenskou gumu udělají prezidentem.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle příslušnou částku, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

162 thoughts on “Už vím, kam zmizel…

  1. I kdybych chtela, tak neco takoveho nevymyslim.
    Nemam na to dost fantazie.
    A nejspis podobnou zesmesnujici kampan nedokazi vymyslet ani ruske tajne sluzby.
    Take nemaji dost fantazie.
    Maximalne tak Cinani, ti by to zvladli 😀

  2. Řekl bych, že právě teď letí na všechny úřady rozkaz ten oběžník zničit a Vedoucí jsou povinni podpisem strvdit, že jejich oddělení tak učinilo. Aby to mohli večer dementovat jako Vidlákův hoax. 😀

  3. Teda referenti mají pěkně nasráno, koukám. Zejména ten nejdEto se rozjel, dneska perlí. Ve zkratce: Podpora rodin je zbytečná, děti nepotřebujeme. A důchodová „reforma“ je nutná, protože přece nejsou děti! Průběžný systém se nutně zhroutí, až padne průmysl a služby. Ale akcie (čeho, když všechno padne???) a kryptoměny budou fungovat dál a hlavně jim všichni budou věřit. Plukovníku, to je materiál!

    1. Ja doufam, ze to je bot. Protoze jinak bych musel prijmout fakt, ze takhle treskute blbi jsou uz dva. Eta a neo (blahe pameti).

  4. Docela dobrej je temhle pribeh:

    Policie obvinila dva manažery Agrofertu, v kauze Čapí hnízdo mohli lhát

    Neblizej se ony nejaky volby?

  5. Tak jsem se teď dozvěděl, že Foltýnova a Rakušanova výzva úředníkům, aby posílali svoje hluboké lidské příběhy strategickému (ex)komunikátorovi přesně podle řízného manuálu, byla zaslána i jiným ministerstvům a dokonce i ministerstvu kultury, které to rozeslalo svým podřízeným institucím, kupříkladu České filharmonii, Národnímu i Technickému muzeu, Národnímu divadlu, dokonce i Památníku Terezín, do Lidic, či Husitskému muzeu…

    To budou příběhy jak víno…

    1. V Lidicich by mohli spichnout ten HLP o pani, co udala svoji zidovskou najemnici. To by mohlo mit v mediich, zejmena v CT docela sukces.

        1. prave proto, pozadavek byl na HLP, pricemz to H neznamena humor. A to byl HLP at uz ta pani zemrela kvuli tomu nebo nebo ne.

    2. Při troše kreativity z toho může být Whistleblowing napříč těmito organizacemi, to by si to Otík F. zase pěkně „polepil“ 🙂
      Už jen to, že úplně strategicky nezakomunikoval těch 100.000 pro paní Pávkovou, je na popravčí četu pod vedením agenta Pávka v Jelením příkopu…

    3. Mám tady jednu úrlo brozovanou knížecku z padesátých let. Jmenovalo se to „Smich budovatelů“ a celý obsah byl vytvoren podle přesně stejného manualu.

      Např. taková „Balada o soudruhu Nedovolilovi“ je přímo skvost. Je o tom, jak jistý neuvědomělý soudruh nechtěl dovolit manželce jít pracovat do továrny. Ale nedala se: „Společně se domluvily, slovo dalo slovo, v ČKD se přihlásily, závod Sokolovo ….“

  6. Já jsem na jednom ministerstvu, až do loni, pracoval. A můžu Vám říct, že moje zkušenost je jiná. 100% vedení jsou systémově konformní pos….. havlisti a 90% podřízených taktéž; z toho maličká část se o politiku nezajímá vůbec, ale i tito mají v sobě latentně zakořeněnou patologickou důvěru v systém anebo jsou to typičtí posránci, co drží hubu a krok v každém režimu. A ti z podřízených, kteří ještě mají mozek, tak ti se se svými protisystémovými názory šíří pouze před lidmi, kterým už dávno důvěřují a část z nich už ani to ne, protože už rezignovali. Takže asi tak. Tudíž předané informaci moc nevěřím, ale třeba jsem měl jen špatnou ojedinělou zkušenost, nebo se to během toho roku zhoršilo i u důvěřivců. Ale snad je informace z článku pravdivá a systém skřípe.

  7. Pane vidláku, vy teda pěkně přitápíte. Snad není týden, který by nevygeneroval výživné téma na další přetitulkování té profláklé scény z Pádu třetí říše. (H. se dověděl, že dezoláti si dělají prdel z uniklého angažovaného oběžníku. H. se dověděl, že dezoláti si dělají prdel z kabelkovného pro první gumičku. H. se dověděl, že dezoláti si dělají prdel ze staré myslivecké. H. se dověděl, že do srdce říše pronikl akreditovaný dezolát.)

    1. Mimo starosti vo vysavani penez kde se da , dvojka bez kormidelnika finanacnacistu ,bejvalejch komunistu , nebo docasne utajenych …na Hrade ,ma starosti vo to jak koupit za etar skrabadlo na kocku. Ani na to nemaji a museli si na ukrast .
      Rikali na twitru.

      1. „Vtipné“ v tomto kontextu je, že jeden z hlavních důvodů tehdejší vyvolané všelidové nenávisti vůči němu bylo tvrzení, že je diktátor.

  8. Foltýn se zapsal do povědomí veřejnosti. Jeho čas přijde později. V časech válečných bude ministrem propagandy.

    1. Měl by ale studovat a učit se od skutečných mistrů:
      Adolf Hitler: Mein Kampf, nakladatelství Otakar II., 2000.
      Nejlépe: kapitola 6. – Válečná propaganda (str.128 první části – Účtování)
      Zatím se zřejmě řídí podle kapitoly 11. druhé části – Propaganda a organizace (str. 422), ale moc mu to nejde. Leč cvik dělá mistra, však on se vypracuje.

  9. Situaci na vnitru, respektive v PČR, jak ji popisuje Vidlák, mohu potvrdit. Od „insiderů“ ve svém okolí mám dost podobné informace. Z doslechu vím, že dokonce lze po nějaké pětikoaliční vypečenosti vyběhnout na Vnitru na chodbu a zařvat tam, ať vylezou všichni, kdo ty ku**y pětisráčské volili, a žádné dveře se neotevřou…

    Na druhou stranu nesmíme zapomínat na to, že to jsou – stejně jako TZLD a Pávek – lidé zvyklí celý život poslouchat rozkazy, a nedělat si iluze o tom, co by udělali, kdyby od vrchního Dozimetra dostali rozkaz zakročit proti „nepřátelským živlům“.

    1. No, ani na MO nejsou z vrchnosti nadšení 🙂
      Ale nepřijde mi správné urážet samice tura domácího srovnáváním s Kriegsministerin Černochovou…

    2. Není vyloučeno, že se Vidlák stal obětí pověstného řetězového e-mailu. Teď bude nařčen z šíření dezinformace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *