16 října, 2024

Na rozum

Kdysi v jedné zemi malé
za sedmero svahy
poslouchali lidé krále,
který jim byl drahý.

Když dostal vztek na Marušku,
boj vyhlásil soli.
Utopit ji dalo fušku
(tu sůl) – sankce bolí.

Ze soli byl symbol zrady
dcery svého otce,
k níž ten obrátil se zády.
Přijala to krotce.

Otec zuřil, vzteky rudý,
že je dcera hrubá
a že šíří samé bludy,
až mu v oku škubá.

Kdo by cekl, že sůl chutná,
byl by na seznamu.
Udavač je funkce nutná,
prásknout má i mámu.

„Bez soli se dobře vaří“,
hlásal šašek dvorní.
„Kdo si stěžují, jsou lháři“,
biřic upozorní.

Každou babku povolali,
ať se soli zbaví.
Vedl se boj dokonalý,
jak líčily zprávy.

Když byla sůl utopená,
nebylo co prodat:
U všeho tak rostla cena
a s ní větší škoda.

Na soli tam postavené
měli téměř všechno.
Poddané hlad k hradu žene.
Křičí, že prý zdechnou.

Král je trochu rozmrzelý,
že nic není slané.
Kyselé holt žvýká zelí,
hned jak ráno vstane.

„Za vše může kmotra její“,
vladař z trůnu hřímá.
Lidé tonou v beznaději:
Král chce sůl vézt z Říma.

Kolik jí je, hned se kasá:
„Tahle sůl je jiná“.
Už ji ochutnala chasa:
„Brr – vždyť je to hlína.“

Cestou se holt vysypala,
hrnuli ji zpátky.
Rádci křičí svorně „Sláva“
a špulí své zadky.

Brzy rozneslo se v kraji,
kolik stála špetka
(i když dvůr to děsně tají):
„Svrhněte ho, zmetka.“

Co dřív bylo za dva groše,
tisíc zlatých stojí.
I ten chromý s holí došel,
připravený k boji.

Jak již v pohádkách to bývá,
k dobrému vše spělo.
Sůl byla, i chleba skýva,
jedlo se a pělo.

Kmotra všechny zachránila
(soli měla mraky).
Z babizny je paní milá.
Rádcům balí paky.

Poučení je zde zřejmé:
Jak že zahnat krizi?
Na rozum vždy svorně dejme,
hlupák potom zmizí.

Namluveno: www.muamarek.cz/files/mp3/na-rozum.mp3

Řešíme-li domácí politickou scénu, neměli bychom ani chvíli zapomínat na skutečnost, že ta je silně provázána s mezinárodním politickým děním, a od něj se odvíjí.
Ve Spojených státech se blíží prezidentské volby. Nezbývá než doufat, že většina voličů pochopí, že s Kamalou Harrisovou, a především s kruhy, na něž je navázána, míří svět k eskalaci do jaderného celosvětového konfliktu. Tito voliči by se měli zamyslit, zda chtějí riskovat scénář, v němž například Velká Británie zmizí z mapy. Ruská varování jsou jasná. Kamala Harrisová je k nim však trestuhodně hluchá.
Máme dvě cesty: Válečnou eskalaci, či nové multipolární uspořádání světa s přesně danými pravidly platnými pro všechny – a vymahatelnými u všech.
Kamala Harrisová byla pravou rukou Joea Bidena, a Bidenův syn Hunter figuruje jako přímý aktér v tragických událostech Majdanu v roce 2014 (viz ukrajinská plynárenská firma Burisma). Daily Mail zveřejnil e-maily uniklé z Hunterova notebooku, jež dokazují, že syn amerického prezidenta pomáhal zajistit miliony dolarů pro společnost Metabiota, která byla dodavatelem ministerstva obrany USA specializující se na výzkum nemocí způsobujících pandemie. Ty by mohly být využity jako biologická zbraň.
Touží američtí občané po jaderné válce? Jestliže ne, mají teď poslední pokus s tím něco udělat. Všichni přece vidíme, kam až dokráčel svět za prezidenství Joea Bidena, který si pletl Irák s Ukrajinou a Zelenského s Putinem. Opravdu prahneme po tom vědět, kam by se dostal za Kamaly?
Změní-li se poměry v USA, ztratí Fialova vláda ruce, které ji řídí. Pozbyde půdu pod nohama, a rozplyne se i s bakalářem Lipavským jako dým. Podobný trend lze očekávat i v dalších evropských zemích včetně Německa a Francie.
Ukrajina, a zvláště pak Ukrajinci, vlivné mocenské kruhy nikdy nezajímali. Jsou jim ukradení. Že zcela zbytečně za již rozhodnutého stavu války nadále umírají? U cynických politických loutek hledají zastání marně, a pro loutkovodiče jsou méně než vzduch.
V současnosti je v centru amerického zájmu Blízký východ.
Fialův kabinet zde byl v podstatě z jediného důvodu: Podporovat eskalaci války na Ukrajině. Jakmile tento úkol nahradí jiný, bude Fialova vláda na odpis. Snad se tohoto zlomového bodu již brzy dočkáme.

19 thoughts on “Na rozum

  1. „Deep State má nachystanou smrt Trumpa jako záminku pro vyhlášení války USA a NATO Íránu?
    Kromě toho, že se Deep State zbaví Trumpa, tak by jeho smrtí byla získána i záminka k vyhlášení války Íránu za smrt prezidentského kandidáta, případně zvoleného prezidenta, pokud by k útoku došlo po Trumpově zvolení po 5. listopadu. Přitom oficiální orgány v Teheránu kategoricky odmítají [2] obvinění, že by chystaly atentát na Trumpa, je to prý zpravodajská hra americké CIA s cílem rozpoutat válku s Íránem na Blízkém východě,“
    aeronet.news

  2. SSoudruh Fialenko je takto užitečným idiotem majitelů Black Rocku, jako loutky Bidet, Harris, Scholz nebo Zelenský. Všechny dvě partaje ve Fašistických „státech“ Severoamerických ovládá stejná banksterská mafie. Ukrorujna, a snaha o Jedinou SSvětovou vládu, je jejich projekt.

  3. Vzpomínám na jednoho dopisovatelem z USA a ten řekl, změnou prezidenta,se změní tak 5 procent USA politiky.Vymění se několik figur a divadlo pokračuje dál.Myslet si,ze Trump bude hodnější na Evropu, je mylná představa, už to předvedl, když požadoval vice procent ze státních rozpočtu na zbrojení, dokonce požadoval po Německu přes 70 mld na nějakou kompenzaci.Tu Trumpovu hlášku,ze ukončí válku na Ukrajině do 24 hodin,tak jen atomovou.

  4. Problém je, že ani Trump nepřemůže Deep state a ten nám, jako kopající chcípající kobyla, může nějakou hodně smrtelnou pandemii odstartovat. To by bylo tragické, zvláště když spousta lidí by na základě zkušeností z doby covidu odmítala jakákoli opatření. Tedy pokud by proti vypuštěnému viru vůbec nějaká šance byla.

    1. Re: Tymák…

      Na vypuštěný virus si dovolím dát radu mého praujce – koňáka. Všechny životní problémy řešil podle hesla – VYPIJME SI, ABYCHOM SE NETŘEPALI.

      Na to, jak šílenou vedl životosprávu, tu vydržel docela dlouho. A pracoval do posledního dne…

      1. Targusi, mám strach z jedné věci. Pokud na američanech něco opravdu nepodceňuji, tak je to úroveň všeho, co dávají do armády. Pokud se říká, že biolaboratoře byly na Ukrajině, aby šlechtili vir speciálně na Slovany, tak se fakt bojím.

        1. V USA je spousta obyvatel se slovanským původem, třeba docela dost polským. I kdyby se jim podařilo vyšlechtit vir na bázi haploskupiny R1a, nezabránili by jeho zavlečení do USA. A ani jeho mutaci na jiné haploskupiny. Podle mě se nic takového nechystá.

      2. Targusi,
        teď jste nám všem připomněl naši budoucnost, usilovně pracovat až do smrti. A k tomu si platit na důchod.

    2. A Trump nás slepě povede k Velkému Izraeli, obrovské uprchlické vlně, statisícům mrtvých dle návodu ze Starého zákona, a k jaderné válce s Íránem. Přiznejme si, že není na výběr.

      1. Máte pravdu, ale když budu sobec, tak lepší než jaderný konflikt na Ukrajině.

        Tím Trump podle mne uspíší pád KoZy a likvidaci Israele.

  5. Tady je přesně vidět co dokáží volby.. i když se zajistí demokratický průběh voleb nebude výsledek společensky Tip-TOP.. o tom Gaussova křivka.. vždy se vyskytuje dobro a zlo.. dobro by mělo mít vždy na důležitých pozicích převahu.. dobrem myslím to pozitivní

    1. Volby vybírají pouze z těch, kdo kandidují. Pravidla, dle nichž jsou nominováni kandidáti, jsou stejně důležitá, jako volební proces.
      A ještě k té soli:
      Jeden kilogram soli představuje čtyři smrtelné dávky.

        1. … mi vykládejte, Petro, zrovna sem dokončil zimní bejvák z polystyrénu pro pubertálního ježka. Řřeknu Vám= pěkně jedovatej vopruz!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *