17 října, 2024

Stanjurův vybájený rozpočet. Aneb když udělá elektrikář pořádný zkrat

Někdy se ptám, na co ti ministři mají ty všechny různé náměstky, když jsou schopní vyplodit podobné zvěrstvo jako Stanjura. No a pak zjistím, že polovina z nich jsou náměstci političtí, a je ti tak nějak jasné. Politický náměstek není většinou dobrý k ničemu jinému, než k tomu, že je to držhubné pro stranické šéfíčky a jejich věrné nohsledy. Po odchodu Pirátů se to ukázalo v celé své nahotě, protože se zjistilo, že nahrazovat je netřeba, jelikož není co nahrazovat.

Ale proč nad tím dumám. Protože mi pořád není jasné, jak může ministr financí přednést vládě a ke schválení Parlamentu rozpočet, který je zjevně naprosto vycucaný z prstu, a kdyby ho byla věštila nebožka Jolanda, možná by se trefila podobně a nebo líp.

Posuďte sami. Náš nový rozpočet počítá až se zhruba 50 miliardami, o kterých zatím vůbec není jasné, kde se vezmou, a jestli se vůbec vezmou. Stěžuje si na to i Národní rozpočtová rada, kterou se ovšem snaží uchlácholit ministerstvo tím, že nejistoty jsou na straně příjmů i výdajů vždy. Jo. Jenže těch 50 mega je téměř s jistotou hraničící jistota. 😃

Ale buďme konkrétní. Počítáme s nějakým příjmem z emisních povolenek, ale ten takový nikdy nebude. Tedy můžeme si samozřejmě říkat, že bude, ale reálně nebude. Nebude to hezké, ale potom se dá říct, že byl „neočekávaně“ nižší a nikdo za to nemůže. Takže si tam Stanjurovi elektrikáři „flákli“ 30 miliard, aniž by vůbec brali v potaz stažení emisních povolenek do rezervy tržní stability, které bylo schváleno na konci května 2024, a logicky povede ke snížení počtu emisních povolenek určených k dražbě v roce 2025. Tady si asi někdo buď stojí na vedení, nebo nechápe, že aby těch 30 miliard v rozpočtu přistálo, musela by povolenka stát cca 104 eur. A to opravdu nebude. Pro představu, nyní se pohybuje kolem 62 eur. A na to člověk nemusí být Jolanda, aby tam viděl levitovat v meziprostoru cca 10 miliard.

No. Jedeme dál jako po drátě. Dalších 30 miliard nám tam hapruje v podobě povinných výdajů na podporované zelené zdroje, které se budou muset solárním a jiným baronům vyplatit, aby nežalovali stát. Ano, tak bezvadně nám to soudruzi ve vládě schválili. Jenže světe div se, v rozpočtu se počítá jen s miliardami osmi a půl. Těch 22 je opět kdesi v meziprostoru.

Z toho jde ven buď tím, že změníme zákon, ale s tím přece nejde počítat už teď, protože my nevíme, jestli to projde. A nebo tím, že odrbeme někoho jiného, protože někdo to zkrátka zaplatit musí. Bude tedy nutné zvýšit platbu pro větší podnikatele nebo větší podniky na hladině vysokého a velmi vysokého napětí, ale i pro domácnosti a fyzické osoby. „A to nad rámec současné maximální platby stanovené v zákoně,“. Jenže to je u domácností téměř vyloučené, protože ty už platí maximální částku, 599 korun za MWh. Aha, co?

Ještě by se to Stanjura mohl pokusit zaplácnout pomocí OTE Operátora trhu s energiemi (který není v rozpočtu vidět), a který vyplácí majitelům podporu dle cenového rozhodnutí v souladu se zákonem, nicméně ani ten ty peníze nemá a musel by si je půjčit. Je to kruh, nebo spíš smyčka. Dluhová. Smyčka, kterou utahují kolem krku nám všem, ale sami si hodlají jako vrcholní politici za tenhle šlendrián navýšit platy na příští rok o 13%. Platy ministrů elektrikářů tak dosáhnu krásných 200 000 korun měsíčně. Plus samozřejmě všechny ty náhrady a bonusy a další libůstky. No a pak po nich chtějte umět počítat…..

11 thoughts on “Stanjurův vybájený rozpočet. Aneb když udělá elektrikář pořádný zkrat

  1. „domácností téměř vyloučené, protože ty už platí maximální částku, 599 korun za MWh. Aha, co?“

    Co to?

    Zelený teror, včetně výpalného, je židovský zločin‼️
    Na nějakém kolaborantském blbovi, ať už si říká Stanjura , Fiala nebo Klaus, pramálo záleží.

    Protektorát ČUR implementuje „mezinárodní právo/řád založený na pravidlech“, čili diktáty košer fašistického ksindlu v zákulisí.
    Jestli byl někdy někdo elektrikářem, hraje roli jen v debilizaci a propagandě jarmulkáře Moše Zemana.

    1 kWh elekriky vyrábí žid Tykač za 0,2 kč. Spočtěte si, kolik se vším košer lupičstvím zaplatíte za 1 kWh vy‼️

      1. Na řešení problémů jsou tu jiné metody a prostředky. Ale věci mají mít jména podle svého účelu, vlastností nebo své pravé podstaty – aby byl svět v pořádku. Například, když někdo pětiúhelníku říká square nebo quad, není to úplně ono.

    1. Výraz toho černocha při poslouchání odpovědi je za tisíc slov. Napsal bych jich aspoň deset, ale stejně bych devět z nich musel vyhvězdičkovat.

    2. Zrejme se neda ten volnej pad imperia ani zastavit.
      Uz Biden vytvoril vakuum ,kdyz zacal panicky prchat z Afganistanu..Narody se prestaly obavat ,z vlady prchajiciho starika s klepingrem..Este furt pada na zem.
      Kterej nikdy nemel a nema nejmensi schopnosti a povedomi konkretni skutecnosti .
      S vybranyma kandidatama na jenom pokracovani a prohloubenim upadku.

      Zadnej jinej nesmi bejt..Smi kandidovat treba indka ,ktera jako delegat v Osn ,s programem vrazdeni Putina.Jako hlavni duvod pro svoje zvoleni za presidentovou ..

      A maji zakaz v usa ,takovy poslat zpet do Indie ,kdyz Indie takovy nechce a nechce
      a je rada ,ze se jich muze zbavit.
      To je hlavni problem ,priprchla albricht, brzezinsky, kissinger a davu dalsich , pribehne
      to a za chvili uz to vladne v Usa..Jak to muze dopadnout. Jako dnes u nas.
      S vyhlasenim nepratelstvi na populaci Usa se zakazem pomoci postizenym povodni ,bez ostrahy hranic .

      Zacinaji vladnout vselijake vladama dalsi tradicne podporovane gangy uprchliku,
      mexicky drogovy kartely ,dalsi s cinskym fentanylem , /az 100tisic obeti rocne/ ,iranci a dalsi ,naladeny proti Usa ,staci jim zvednout kotvy
      a nebo je jejich vlady poslou s ukolama, atd. Tech je videt opravdu hodne denne na ulicich. Svyho uhlavniho pritele a spojence nechaji zacit tri valky najednou.

      Uz sou davno sou bez hranic a tak zcela ,za hranici moznyho zlepseni..!!!!

      Proc se toho nevsimnou ,kdyz to zahlidnu i ja ,kterej se nikdo vo takovy veci nezajimal.
      Naproti tomu. Rus a cinan maji hranice. A na co asi sou ty hranice. Nikdo v usa to nevi.
      Vladne v Rusku rus, v Cine cinan..Dodnes tomu v usa nemuzou uverit,
      rus vladne v Rusku.*^%$$%^^$$.
      Vlada u moci ,prakticky navazala na vladu, neceskych slanskych stb, od 48.
      Kdy ten predtim byl komunistickej a zaopatrenej nedotknutelnosti ,pred zakonem poslanec v parlamentu
      vlady masarykovych strilejicich do obcanu ,maloburzoustu .
      Udajne bojujici tam v kuloarech za zajmy pracujicich a kterej nikdy nepracoval..
      Situace zase stejna kdy dasi poslanci i komunisticky ,sou cleny na podporu nikym nezvoleny diktatury vlady v Bruselu.
      Jak s takovejma slanskyma/saltzmanama , schlingama, a spol . chteli komunisti neco vyhrat, je neuveritelny..I kdyz ovladli narod v minulosti , v 39, ukradli vladu nasim po revoluci v 1918, predtim vladli cisarum , valecnym zlocincum tenkrat a jako dnes..
      Markova vod nich chce a doufa v neco, jako rozprocet. No nic..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *