17 října, 2024

Kruh se uzavřel…

Je to skoro přesně rok, co se začaly navazovat kontakty mezi zemědělci a začalo se mezi nimi mluvit o nějaké důrazné akci. Jako obvykle jsme v tom nebyli první, Poláci už měli první akce za sebou, Němci byli ve fázi svého důkladného plánování a ještě důkladnějšího organizování, Francouzi už dělali první pokusy se zapálením ulic v Paříži a všichni dohromady už vymýšleli velký zemědělský protest před sídlem evropského parlamentu.

U nás bylo samozřejmě ticho po pěšině. Zatímco v Německu protesty organizovaly odbory a agrární komory, u nás byl Středula naprosto v pohodě a Agrární komora také. Dle svých slov, dávali přednost jednání s panem ministrem. Ale situace už začala štvát základní odborové organizace a ještě víc se zajídala zemědělcům. Především těm středně velkým, kteří skutečně produkují a živí se sklízením obilí, nikoliv sklízením dotací.

Do toho přišla taky ona slavná dohoda o dovozu obilí z Ukrajiny, která vlastně až do letošních žní „kurvila“ ceny. Ne pro vás, samozřejmě. Cena chleba i mouky rozhodně neklesla. Ale klesaly výkupní ceny obilovin. To je vlastnost burzy – první prodává tem, kdo má nejlevnější komoditu. Až všechnu prodá, dojde na toho, kdo je druhý nejlevnější, atd. atd. Pokud chcete také prodat, musíte akceptovat cenu. Pokud ji akceptovat nechcete, protože je pro vás příliš nízká, nikdo se na vás nezlobí. Můžete počkat… ale také se nemusíte dočkat, protože levné produkce je tolik, že cena prostě nevzroste.

Tehdejší obilná dohoda byla tak dokonalá, že z Ukrajiny „vycucla“ všechno. Ale totálně všechno. Občas k nám dolehnou zprávy, že ukrajinští pekaři varují, že nebudou mít z čeho péct, protože všechny ty Black rocky, Vanguardy a další investiční fondy raději obilí vyvezly, než aby ho levně prodaly ukrajinskému lidu… To dá rozum… když můžete na Ukrajině za tisíc koupit a na světovém trhu za čtyři tisíce prodat, tak je to byznys, kvůli kterému stojí za to korumpovat, vraždit, dezinformovat a dělat ze všech, co proti tomu bojují, proruské kolaboranty… Zdravíme Zdeňka Jandejska. Jeho soud s Vondrou brzy začne…

Ukrajina tehdy za sebou měla dva mimořádně úrodné roky, takže vývoz komodit trval dlouho a srazil ceny v EU leckde i pod hranu rentability. Letos se o žádné nové dohodě moc nemluví, protože Ukrajina bude mít zřejmě co dělat, aby se z letošních výnosů uživila sama. Ale neberte mě za slovo, klidně se může stát, že za měsíc začnou opět z Ukrajiny vyvážet ve velkém a naši zemědělci budou tam, kde byli loni…

Další příběh znáte… nejprve se dali dohromady odboráři pod vedením Dufka a Ďurča, zorganizovali demonstraci ještě s dalšími odboráři, kteří se podělali strachy ještě na pódiu a členka TOP09, Petra Mazancová, se ve spolupráci s Danielem Takáčem pak už snadno postarala o rozvrácení celého protestu. Středula měl ještě dva měsíce co vysvětlovat a musel se hodně snažit, aby se zapomnělo na to, jak mi podával ruku a tleskal mému projevu.

Po odborářích se pak ustavila skupina „zlých zemědělců“ kolem Zdeňka Jandejska. Ti, povzbuzeni německými kolegy, zorganizovali vlastní protest. Nicméně i tady se hned našli „stávkokazové,“ kteří požadovali, aby protest nebyl protivládně zaměřen a požadovali zaštítění Agrární komorou. Demontrace měla smysl jedině tehdy, když se k ní přidá hodně traktorů a tak se sice v Praze sešlo osm set strojů, ale protest byl napoprvé umírněný.

Nebýt tohoto prvního protestu, Agrární komora by nic nezorganizovala. Trpělivě jsme všem zemědělcům vysvětlovali, jak to dneska funguje, že vedení Agrární komory má slíbená teplá křesílka v Bruselu a jejich úkol není, pomoci českým zemědělcům, ale udržet klid na Fialovo vládnutí a Výborného nicnedělání.

Zemědělci nakonec neuvěřili Vidlákům, Jandejskům, Velebům, Březinům a dalším, že je Jan Doležal jen vodí za nos, ale uvěřili Doležalovi, že to s nimi myslí dobře a nakonec protesty zorganizuje. Jedna traktoriáda ještě proběhla a došlo na hnůj před úřadem vlády (který ovšem měli na svědomí ti zlí zemědělci), ale Agrárnímu komorníkovi se Zemědělským svazákem se do krámu moc nehodily.

Zemědělci se pak dočasně smířili a chystali spolu s odboráři velkou demonstraci čtrnáct dní před eurovolbami. Před vlastní demonstrací mělo dojít na hnojové pozvánky, ale došlo jen na tu první před řeporyjskou radnicí.

Pak Cintula postřelil Fica a Středula s Doležalem rádi demonstrace odvolali. To víte… aby přispěli ke klidu. Samozřejmě ujišťovali, že pokud nebude jejich požadavkům vyhověno, zase se k demonstrování vrátí.

Zlatý voči…

Středula se spokojil s růstem platů ve veřejné sféře o nějakých patnáct set korun a zemědělské požadavky skončily drobným držhubným. Školníci, uklízečky a kuchařky mají být nákladově přesunuty na zřizovatele škol, tedy povětšinou obce, zemědělci nedostali ani to, co požadovali úplně na začátku a celou věc zachraňuje mizerná úroda na Ukrajině, díky které zatím není tlak na export. Zatím… Zemědělci ani odboráři už pak do voleb nijak nezasáhli. Voliči se nakonec rozhodovali podle jiných kritérií.

A naše předpovědi? Ty se právě vyplnily. Včera se na Agrární komoře pochlubili, že se jejich šéf, Jan Doležal, právě stal viceprezidentem nevládní evropské organizace Copa-Cogeca. To jsou ti, kteří radí Leyenové, jak evropské zemědělství zničit co nejrychleji…

Až budou čeští zemědělci prodávat své firmy, které budovali od začátku, až budou prodávat půdu svých předků, až budou jako poslední zhasínat ve svých provozech a budou přemýšlet, proč se tak stalo, je to celé vlastně hrozně jednoduché. Stalo se to, protože uvěřili Doležalovi a neuvěřili Jandejskovi.

Primárně na své rozhodnutí doplatí oni sami, ale sekundárně na to doplatíme i my, až zjistíme, že už nám tady v republice už nepatří ani ta hlína, ale rozhoduje o ní nějaký americký investiční fond. Kruh se uzavřel, Doležal si s českým zemědělstvím vytřel Síkel a všichni můžou přemýšlet, kde se stala chyba. Narozdíl od dávné kolektivizace totiž tentokrát o svou půdu přijdou NEVRATNĚ.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.

360 thoughts on “Kruh se uzavřel…

  1. KuRRRva, to už snad není ani možné. Kdo tady lže?
    Je to pár dnů, kdy traktorista tvrdil, že sto táců bude na reprezentaci.
    „Víc peněz pro první dámu jsem nechtěl, jen pojištění a zápočet penze, řekl Pavel“

    1. Prý toho tolik dělá pro stát. Ale kdo ji volil? Máme vůbec demokracii? Měli by udržovat aspoň zdání.

    2. Njn, soudružce politručici je šedesát a zjistila, že jí chybí roky na důchod. Protože o její pracovní aktivitě jaksi nelze nic zjistit.

      Údajně pracovala do r. 2018 v armádě, takže by měla mít výsluhu – https://www.mo.gov.cz/scripts/detail.php?id=5367
      Z té si může platit socko i zdravko jako samoplátce.
      Stejně tak jí může platit obojí manžel.

  2. Tak nejdriv se Vidlak statecne naparuje se Stredulou na tribune, a pak na nej na svem blogu kyda spinu.
    Oni se od sebe zas tak moc nelisi.
    Kdo je Stredula bylo prece jasne uz davno.

        1. Ty kurva a tvoje agumenty to co Pythagorova veta,ci tabulka Mendelejeva,toto to postulaty a toto co si napisal volas argument do nevyvratenia a chuj,mi ci vidlakovy,ci cervenej karkulke, a kesel buntes jak si zareagoval ze jeho argument chujovina,ty kurva sak on nic neargumentoval,len zajebal ludovu slovesnost a ty tu jasas ,jak advokati OJ. Simpsons,kurva to ziram jak si vedia podaktory fandit,je len jedno vysvetlenie.Jak expert na charakteristiku z pisma,pre FBI reports zacina,osoba s komplexom menecennosti ,s narcistickym pozadim neomylnosti,narusenie osobnosti,vplyvom psychickych nevyvazensti z detsva a dospievania,ktore maju znacny vplyv na reakcie,daneho pisatela.Nebudem pokracovat bo na sarisu jak na ostravsku sa hovori kratko jses pojeb.

    1. Jste jen anonymní nula, co sem chodí v trapné snaze ostatní mistrovat, ale dělá ze sebe pouze totálního blba. Vy jste něco udělal? Něco dokázal? Jste snad politicky aktivní a něčeho v politice dosáhl? Nic, že? Tak držte kušnu.

        1. Úplně se mi vybavila slavná hláška z povídky Š+G Branné cvičení naší školy: „S atomem jsem nepočítal, pane řediteli,“ zašeptal vyčítavě, sklopil hlavu a rozplakal se. 😁

  3. Spojování levice odstartovalo. Odpadlík Petříček, Pirát i Zelení zakládají Progresivní Česko
    https://cnn.iprima.cz/spojovani-levice-odstartovalo-odpadlik-petricek-pirat-i-zeleni-chteji-progresivni-cesko-449939
    ———
    No super! Ideální by bylo, kdyby tato nová strana vysála nespokojence z Pirátů, Zelených, Socdem, TOP09, atd. a kdyby toto Progresívní Česko získalo v parlamentních volbách příští rok krásných 4,5%.

    1. Progresivní Česko, Progresivní Česko… co mi to jen 😂 Sorosův projekt ze Slovenska konečně dorazil i do Čech.

      1. Dá Bůh, že ta podobnost skončí ještě před Cintulou …
        Jinak mocinky by mě zajímalo, jestli s Petříčkem půjde i jeho pasá(če)k Poche, když v nové straně (zatím) není co … jak to jen … vytune -né, odklon-é, hmm … tak třeba optimalizovat.

    2. Sám SSoudruh Petříček z upadlého progresivistického projektu SocDem? Ten Petříček, který je kolaborantem, zřízencem Rockefellerova Aspen institutu, podobně jako spolustraník a někdejší ministr vnitřního teroru Hamáček nebo PePa107?

      1. Lipánek vypadá jako výsledek zvráceného laboratorního pokusu o zkřížení Petříčka s Pochem říznutý Barborou Škrlovou.

        1. Já bych řekl, že v tom budou i geny pana Vajíčka, proslulé to postavy z reklam v předhadrákové ČT. Nepřipadá vám to tak?

          Hlava vejčitá, nahoře úzká, dole široká, ruce a nohy pavoučí. Jen to břicho bude po jiných předcích ….

      1. Neblázněte. Pak by zcela jistě vypochodoval ústavní soud s verdiktem, že 4,99 se odjakživa zaokrouhlovalo směrem nahoru a že je to prostě pět a cesta do sněmovny je volná. A po přepočtu na mandáty podle nějaké úplně nejnovější super spravedlivé metodiky by to bylo hned alespoň padesát poslaneckých křesel.

  4. Jedna věc je, že se současné problémy zemědělství musí řešit hned, to ano. Ale v horizontu max. 30 let se zemědělství změní na stejnou fabriku, jako dnešní třeba strojírenská. Místo obřích a zbytečných chladících věží u jaderných elektráren vyrostou plne automatické vertikální farmy s hydroponickým pěstováním. Cituji “ Současné provozování vertikálních farem ve spojení s dalšími nejmodernějšími technologiemi, jako jsou např. speciálně upravená LED světla, vedou k více než desetinásobné produkci plodiny, než jaké by se dosáhlo tradičními způsoby hospodaření.“ Nezávislé na počasí, ročním období, škůdcech. Vše v nich udělají roboti. Možná že klasické zemědělství na půdě zůstane v malém objemu jako exklusivní věc, jako dneska ručně šité boty. V prototypech se to uskutečňuje už dneska. A to nemluvíme o tom, že asi umělá inteligence určitě uspíší i biotechnologie – pěstováni masa in vitro. Rozhodne jako vždy, tlak ekonomiky – která bude na straně těchto technologií a klasické zemědělství naprosto nebude moct konkurovat. A tím zmizí i politická síla toho stavu. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vertik%C3%A1ln%C3%AD_zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD

    1. Docetl jsem to jen k tem obrim a zbytecnym vezim u jadernych elektraren. Dal je to stejne debilni nebo tam je neco zajimaveho?

    2. Jenže zeleni z těch vašich vertikálních farem prostě nechutná. Ano vypadá to tak akorát jako zelenina.

    3. Lehce ironicky (a zároveň reálně) – aby to fungovalo, bude to oproti farmám žrát fakt hodně.:
      – materiálu na konstrukci, osvětlení, apod… Tedy plasty, LED světla, fotovoltaika, atd, atd.. tedy ropa… ruská, aby se to vyplatilo…
      – materiálu na ony fabriky a roboty – tedy opět plasty, kovy, ocel, slitiny… a tedy opět děti v Africe těžící nerosty, Rus, těžící rudu… aby se to vyplatilo…
      – chemie, tj. hnojivo, roztoky, léčivo, prostě ochrana, výživa, apod… tedy plyn a ropa… ruské, aby se to vyplatilo…
      – hodně, ale hodně elektřiny… tedy místo rušení obřích a zbytečných chladících věží u jaderných elektráren jich bude potřeba postavit více (nebo on snad ještě někdo věří, že pokrok utáhnou slunečníky a větrníky?)… tedy jaderky… ruské? Aby se to vyplatilo?
      A kruh se uzavírá…

    4. Je to blbost, páč kombajn, tedy mlátička neumí jezdit po zdi. Takže ji budou muset držet maníci na boku a chodit s ní podél tý vertikální zahrady. Si to někdy vyzkoušejte, nosit kombajn.

      1. Neni problem. Kolik vazi kombajn? Sto tun? To mame sto tisic kilo, jeden clovek unese dlouhodobeji tak petadvacet kilo, takze to mame 4000 chlapu. Pripadne jich bude stacit 2000 s tim, ze ponesou kazdej padesat kilo a prubezne se budou stridat, aby je nebolely ruce. Problem je trochu s tim, ze nebudou schopni dashnout vys nez dva, dva a pul metru, ale kdyz dostanu na tohle reseni grant a dotaci, tak se zamyslim, co s tim.

        P.S. Jakakoliv podobnost naznaceneho s modernimi vyzkumy kolem AI nebo OZE je ciste nahodna.

        1. Stačí zrušit gravitaci. EU by na tom měla zamakat. Když může chtít EU měnit složení atmosféry. Od 1.1.2025 se nařizuje snížení gravitace na 1%. No a hned se jim to ponese líp. Ovšem díky tomu nám uteče atmosféra do vesmíru a tím sníží EU obsah CO2 v atmosféře na 0%. Kurva, to bych měl dostat Nobelovu cenu.

    5. Maso in vitro potřebuje určité látky, které se získávaly z plodu březích krav. Plod uhynul a následně i ta kráva, to bylo naposledy, co jsem to četla na Oslu.cz. Tohle napsal někdo v diskuzi a rozčiloval se.
      Dále existují buňky, které se množí už velmi dlouho in vitro, používají se v humánní medicíně a je tu další problém. Ty buňky pocházejí z rakoviny děložního čípku jedné nešťastné černošky. Dokonce to mají patentované.
      Takže umělé hovězí maso, které zabíjí tu krávu stejně anebo rakovinové buňky. Tohle zase říká profesor Staněk a já mu věřím, nikdo to ještě nevyvrátil.
      Rostliny, jo ty se opravdu dají pěstovat i za polárním kruhem pod lampami, teď LED světlem, ale. Lidé nejsou zdravější, když jedí tuhle stravu, protože rostlina si z půdy bere vše potřebné, ale to musí být půdy bohaté na humus.
      Po černozemi se můžou západní státy doslova utlouc. Jenže se nachází v určité části země, že.
      Takovou půdu si můžete vytvořit i doma, hnůj, zbytky rostlinstva a kompostovat. V takové půdě nepotřebujete hodně chemie.

      1. „Takovou půdu si můžete vytvořit i doma, hnůj, zbytky rostlinstva a kompostovat. V takové půdě nepotřebujete hodně chemie.“

        Tak 1000- 2000 let a máte na ár. A chce to spraš.

        1. Ále houbelec. Ze zatravněné zahrady za 5 let takový záhon, že jedna rostlina cukety dala cca 15 kilo, ta největší měla rovné 4 kila. Nikdy jsem do toho žádný sajrajt nesypal, jen mám 5 slepic a pár králíků, toť vše. A jde to. Jen si uvědomit, že nejlepší hnojivo je lidský pot. A to je ten problém.

    6. Máte skúsenosť keď jete paradajku zo záhrady a keď hydroponicky vypestovanu? A co ovocie? Naťahate stromy nad seba?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *