4 října, 2024

Miloš Zeman 80 a Hluboká metropolí střední Evropy

Miloš Zeman 28. 9. 2024 oslavil 80 let v Hluboké nad Vltavou, která se tak na jeden den stala metropolí střední Evropy. Českobudějovické letiště zažilo čilý provoz prezidentských speciálů.

Na oslavě nechyběl domácí pán – starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa z ODS. Je to důkaz, že i v této vládní straně se nachází ještě ideově vyhranění politici schopni uznat státnickou velikost, byť ji představuje člověk z jiného politického tábora. Starosta Jirsa mi řekl, že hotel Štekl, v němž byla oslava a který je součástí zámeckého areálu, sloužil za knížat Schwarzenbergů a vévodů krumlovských k ubytování zámeckého služebnictva. Co za Schwarzenbergů bylo určeno služebnictvu, je dnes luxusní hotel.

Pozornost však byla upřena především na hlavy států a vlád. U prezidentského stolu se se sešli exprezident ČR Václav Klaus, slovenský exprezident Ivan Gašparovič, slovenský prezident Peter Pellegrini, maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, srbský prezident Alexandar Vučič, pověřený předseda slovenské Národní rady Peter Žiga, polský prezident Andrzej Duda, Livia Klausová, bývalý a budoucí premiér ČR Andrej Babiš. Ještě dříve osobně popřál Miloši Zemanovi slovenský premiér Robert Fico a slovenský ministr obrany Robert Kaliňák.

Taková účast svědčí o evropské významnosti Miloše Zemana i o tom, že dokázal s řadou evropských státníků nalézt přátelské vztahy, jinak by necestovali na Hlubokou. Miloš Zeman zůstává ve veřejném dění, což dosvědčuje i jeho kritika neschopné vlády Petra Fialy. Připomněl, že jako kritizoval před rokem 1989 neschopnost tehdejší komunistické vlády (slavný článek Prognostika a přestavba v Technickém magazínu), musí nyní kritizovat neschopnost vlády současné.

Na oslavě se sešli členové bývalé vlády Miloše Zemana – ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, ministr zemědělství Jan Fencl či dopravy Jaromír Schling. Někteří z jeho bývalých úspěšných ministrů se již oslavy nedožili – ministr zdravotnictví prof. Bohumil Fišer a školství Eduard Zeman. Přítomni však byli i politici současní. Například Radim Fiala z SPD, Kateřina Konečná ze Stačilo a Radek Vondráček z ANO, který jako předseda Poslanecké sněmovny zabránil puči části Senátu spočívající v pokusu zbavit prezidenta Miloše Zemana pravomocí tím, že prezidenta navštívil v pražské vojenské nemocnici a osobně byl přítomen jeho ústavnímu aktu, když svolal zasedání nově zvolené Poslanecké sněmovny. Radek Vondráček si za to vysloužil nenávist představitelů koalice Spolu a STAN, která jej potrestala tím, že odmítla jeho volbu za ANO na místopředsedu Poslanecké sněmovny. Jaká malost a hloupost současné vládní věrchušky.

Oslava byla vynikající. Abych však jen nechválil. Přece jedna chybka byla. Na oslavě se podávalo rakouské víno. Rakouský veltlín je dobrý, ale Miloš Zeman vždy zdůrazňoval jako premiér i prezident, že politik má být i podporovatelem a propagátorem našeho průmyslu a zemědělství. Takže příště by to chtělo moravské víno. K němu má přitom Miloš Zeman blízko, když udělil medaili Za zásluhy vynikajícímu moravskému vinaři Miloši Michlovskému. Tož je vidět, že nikdo, ani Miloš Zeman není dokonalý. Situaci jsem trochu napravil a jako dar mu dal šest lahví výborného moravského vína od Libora Veverky z Čejkovic.

58 thoughts on “Miloš Zeman 80 a Hluboká metropolí střední Evropy

  1. Oceňuji, že prognostik sjednocuje, jen mám obavy (vzhledem k tomu jak zhruba po Vrběticích začal šlapat jako hodinky), zda teď nehraje roli Krysaře. Libtardi na jeho píšťalku reagovat nebudou, tak se konečně podaří město od krys (pardón, sviní) vyčistit.

    1. Mohu se mýlit, ale viděl bych za tím jednak zdravotní stav omezující jeho síly a snahu ochránit některé své věrné, např. Baláka, od pomsty liberálů.

      1. To mohu vzít v úvahu v postoji k němu jako člověku, ale je to známka, že má slabé místo. Kde je záruka, že mu od končetin nevedou provázky? Inteligentní je dost, aby mnou obávanou roli dokázal úspěšně sehrát.

  2. Něco patřilo šlechte a dnes je z toho luxusní hotel pro novodobou šlechtu. Takže žádná změna. To u nás, v centru města patřila budova taky šlechtě, Thurn Taxisum, budova pro úredniky a pak tam byla 50 let mateřská školka. Ale už se to taky vrátilo do starých kolejí, děti vyhnali, školka je na okraji města, takže maminka bez auta nemá šanci a z budovy bude , jak jinak, také hotel.

    Zeman měl asi kámoše, možná díky tomu pití, jinak nevidím důvod, proč s politickou mrtvolou tolik lidí ztrácelo čas. Ale než kníže byl lepší, to jsem letěla k volbám i já , i když až v ke druhému kolu. Jinak k výčtu jeho hříchů přidám to, že přispěním jeho bačování jsme se stali montovnou

  3. To asi aby libtardi nevěděli, jak silného protivníka v nás mají. „Jestliže neznáš ani sebe ani nepřítele, prohraješ v každé bitvě.“ (Sun-c‘)

  4. Nevím, proč vám Zeman tak imponuje.

    Článek „Prognostika a přestavba“ v Technickém magazínu jsem tehdy četl, stejně jako řada jiných.
    Uvěřil jsem, že tento člověk to dokáže líp.
    Byl jsem naivní.

    Musím se usmívat nad články, které píšou, že už je to skoro stejně špatné jako před rokem 1989. Kdepak soudruzi, je to mnohem, mnohem, prostě nepoměrně horší. A oslavenec na tom má značný podíl.

    Prognostik!
    Lhář a egomaniak je to.

    1. Zeman není svatý, není neomylný, není přímočarý, dokáže takticky uhnout, otočit.
      Je v politice 35 let, za tu dobu se ví, co je zač a to je dobře.

      Pokud máte na výběr z politiků srovnatelného formátu, vybírejte.

      1. Co znamena ten dav posluhu ?
        Jenom to , ze Zeman byl vyssi podrztaska a skudce nez voni,vostatni.
        Ze ma zasluhy.
        Ucast znamena body v honbe za povysenim a penezma. Ty co nejsou pozvany nebodujou. Nebo se musi snazit jinak. Alkoholici ,flaskove ,jako von,
        sou nejvic poslusny.
        Muzete volit jak chcete a vzdycky si zvolite proti sobe.

      1. Re: Admirál + Pithart
        Zeman to ode mě asi schytává i za ostatní kolegy z Prognosťáku, ale pravdou je že on a Klaus byli nejvýraznějšími osobnostmi toho „velkého obratu doprava“.. Kdyby nebylo těchto idiotů, mohli jsme to zkusit trochu jinak, třeba jako Slovinsko. Taky žádný zázrak, ale proti ČR… Na druhé straně jsme mohli zažít humanitární bombardování na vlastní kůži, že.
        Drobné taktické chyby nikomu nevyčítám, nikdo není bez chyb. Ovšem předstírání koncepce a nakonec kde nic tu nic…

        Prognosťácký program byl:
        1. Všechno zprivatizovat
        2. Otevřít se západnímu kapitálu
        3. Nechat se přivinout na prsa NATO

        ad 1+2 Tyto body nám měly zajistit tržní hospodářství, které je dokonalé, samoregulující, samoserozvíjející a které nás za deset až dvacet let dostane na úroveň KoZa. Stačí uvolnit okovy legislativy a pak tvořivá síla podnikatelů udělá z ČR ráj na zemi.
        – Jak je to s volným trhem ve skutečnosti nám krásně ukazuje sankční systém nejen proti Číně a Rusku, ale i třeba Maďarsku. Dotace do zemědělství se měly srovnat do roku 2012 nebo 2014?
        – Vzhledem k tomu, že se veškeré výnosy z privatizace dávno rozfrcaly aniž by se cokoliv kloudného postavilo, můžete mít vládu třeba ze samých géniů, ale nic moc s tím neudělá – nebude mít za co. Dluhy jsou astronomické a rostou jako o závod.
        – Zprivatizovat taková odvětví, jako je energetika, můžou jenom idioti nebo zrádci. „Zlevnit elektřinu nemůžeme, protože něco přes dvacet procent vlastní KoZa.“ Mohli bychom je (možná) vyplatit, ale za mnohem víc, než za co jsme to prodali.
        Dobré, ne?
        – Kdepak je ta tvořivá síla? Kde jsou ty elektrárny, přehrady,továrny na výrobu látek, strojů nejvyšší třídy, výrobny čipů a robotů? No ano, přesně tam.

        3. Opravdu věříte, že NATO chrání naše zájmy?

        1. Pobaltí nemělo Klause ani Zemana a dopadly stejně.
          Rumunsko, Bulharsko, Makedonie, Moldávie a další státy neměly Klause ani Zemana a dopadly podobně.
          Ukradina neměla Klause ani Zemana a už se k ní úrovní dost rychle blížíme.
          Takže na osobnostech v dějinách zajisté záleží, ale velkou část dění nepochybně ovlivňuje i to okolo.
          Ta osobnost může trošku otočit kormidlem, tu na jednu stranu, jindy na druhou ( např. třeba Orbán, Putin, Modi, Si, jakýkoliv US prezident).
          Ale výsledný směr zůstává stejný.
          I v Rusku zavádějí digitální rubl, očkování proti Covidu bylo prakticky povinné.
          Ano, je rozdíl, jestli má někdo ve vládě totální blbce nebo naopak génie, celkový směr to vychýlí jen na chvíli. Pak se kyvadlo překlopí na opačnou stranu.

          1. Každá z těch jmenovaných zemí má své hlupáky nebo hajzly. To není důvod, proč bych si měl těch našich považovat.

            1. Milý Václave, kolonizace východu západem byla neodvratná a ničím ji tenkrát nešlo zabránit. Jedině snad, kdyby už tenkrát byl v Kremlu pan Putin.
              Pokud tomu nerozumíte * nebo „nechcete rozumět“ a máte radost z osočování Zeman, Klause a dalších, pak vězte, že jste velice rozumově jednoduchý člověk.
              Další komentář není už nutný, mějte se.

        2. Opakuji. Zeman má spoustu zářezů. Vyberte si. Téměř vládnutím neumazaný Pavel, nebo Zeman se spoustou zářezů.

    2. Velmi presne popsano.

      Rad o some mluvi, jako o ekonomovi, pritom je za nim rada zpackanych privatizaci.
      Nektere asi byly vedeny ve stylu tunearu z ODS, to mohlo jit za jeho podrizenymi.
      Ale jeden z jeho nejvetsich privatizacnich pruseru (o kterem se tak vubec nemluvi) byla privatizace Telekomu.

      Vlada mela dlouho nabidky za vyssi desitky miliard korun (kolem 80 miliard) a Zeman se naparoval kudy chodil, ze si pockaji na tu pravou nabidku a snil verejne o castce pres 100 miliard
      Mezitim se zacaly prosazovat mobilni site, a nejenom ze nabidky sly obrovsky dolu, ale oni se zajemci dokonce i vyparili…
      Vlada pak koupila mobilniho operatora Eurotel za par desitek miliard (30), placli ho dohromady s Telecomem, a prodali to spolecne za castku, kterou o par mesicu drive mohli prodat Telecom samotny (82)…
      Navic se stat musel smluvne zavazat, ze po dobu nekolika let nepisti na trh zadnou konkurenci, a Telefonica bude mit tedy „dostatek casu“ provest transformaci firmy.
      To vyustilo v situaci, ze Telefonica si v Cechach delala co chtela, volani bylo velmi drahe a nastup internetu po telefonich dratech neuveritelne zaostal.
      V dobe, kdy se i v zemich Stredni Ameriky rozsirovalo levene a rychle ASDL a zacinaly s ASDL2, tak v Cechach bezely reklamy, ze „Kdo nema ISDN, jako by nebyl“…
      Jinymi slovy Telefonica v Cechach zavadela zastaralou technologii, protoze ty modemy uz nikdo nechtel, a byly tedy za vyprodejove ceny. Cesi ovsem platili za „novinku“.
      Pak pri uvedeni ASDL do Cech se Telefonica napakovala na hardware jeste jednou.

      A abych pridal neco dobreho, prece jenom ma ty narozeniny, tak jmenovanim Gregra a zaukolovanim dostavby Temelina, se zaslouzil o jeho dokonceni. I kdyz puvodni sliby, ze Jihocesi budou mit pak levnejsi elektrinu nikdy samozreme nikdo nesplnil.

      1. A ještě jednu „zásluhu“ má Zeman – že se mu nepodařilo prodat ČEZ, byť původní zamýšlenou částku ceny 100 mld zvedl na nejméně 200 mld, /tj. částku, kterou firma v současnosti generuje v úhrnu čistého zisku za nějaké tři čtyři roky…./ https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vlada-zrusila-privatizaci-cez.A020109_174005_ekonomika_ven

        „Na hrb“ Zemana jako předsedy vlády také dopadá totální propadák s prodejem českých bank – „Zemanova privatizace bank byla katastrofa. Cizí obdaroval za hubičku,“ píše Weigl – https://www.echo24.cz/a/HM95U/tydenik-echo-kritika-zemana-privatizace-bank

        Připomínat Zemanův souhlas s bombardováním Bělehradu a Srbska v roce 1999 by bylo jen nošením sov do Athén….

        Má někdo k dispozici příklad, co se Miloši Zemanovi jako předsedovi vlády a jeho vládě v letech 1998 – 2002 skutečně povedlo, co by občané ČR právem pociťovali jako přínos?

        A úplně na konec, což ale svým dopadem pro situaci v ČR je asi významnější, než všechny ty Zemanovy ekonomické průsery – ROZVRAT ĆESKÉ TELEVIZE koncem roku 2000 https://cs.wikipedia.org/wiki/Krize_v_%C4%8Cesk%C3%A9_televizi
        Průser, na jehož vzniku se Zeman a jeho vláda svou činností /nebo nečinností/ podíleli a jehož řešení totálně zpackali.
        Česká televize je tím poznamenaná dosud, a právě tohle, ta tamní žumpa má mnohé negativní u nás na svědomí /samozřejmě že od roku 2006 za přispění dalších „pappenheimských“, EU nevyjímaje/.

        1. Co se týká prodeje bank. Jiní jsou toho názoru, že jejich privatizace přišla pozdě a už se zachraňovalo jen to co se pokazilo během devadesátek za „bankovního socializmu“ kdy se poskytovaly „měkké úvěry“, které ovšem z velké části nebyly spláceny. Vytvořené dluhy byly uklizeny do České konsolidační agentury. Odhaduje se, že byly ve výši 300-500 miliard.
          Nevím, jen co si tak pamatuji tak třeba krach Bohemia banky nebo AB banky (Agrobanka) v polovině devadesátých let, na který dojelo pár podniků už v té době soukromých, které také
          v té souvislosti zkrachovaly.
          Nebo třeba také IPB (nyní ČSOB) a kauza Nomura. To byl velký průšvih a už tehdy probíhal run na banku.

          1. Souhlas.
            Ale vyviňovat z podílu na tom vládu Miloše Zemana by asi nebylo úplně korektní. Svým nezanedbatelným dílem se podepsala ne jenom, ale asi především na průseru zv. IPB.

            „Celkové ztráty způsobené pádem banky byly oceněny na 67,8 miliard Kč.[5] Ztráta vykázaná Českou konsolidační agenturou na operace s aktivy IPB dosáhla 121 miliard korun.“ https://cs.wikipedia.org/wiki/Investi%C4%8Dn%C3%AD_a_po%C5%A1tovn%C3%AD_banka

            A když už je řeč o IPB, nemůžeme opominout kauzu „České pivo“, která s tím také úzce souvisí. A jak to dopadlo?
            „Arbitráž:Nomura má zaplatit za České pivo akciemi IPB“ – https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-arbitraz-nomura-ma-zaplatit-za-ceske-pivo-akciemi-ipb-274828

            Fakt si někdo myslí, že alespoň část odpovědnosti na těchto olbřímích tunelech vůči České republice se vůbec netýká Miloše Zemana a jeho vlády?

            Jen kladu otázky na základě publikovaných informací. Nemám žádné zprávy „ze zákulisí“.
            Takže tak vypadá i můj názor.
            PS
            Pokud jde o finanční vyčíslení všech těch ztrát v hodnotě dnešní měny, je třeba ty částky vynásobit koeficientem 2,11, což je způsobeno dopadem inflace od roku 2000 do roku 2023 včetně. Kdo nevěří, ať si to sám přepočítá – https://csu.gov.cz/prumerna-rocni-mira-inflace-v-letech-1998-2023

      2. Nezapomeňte taky na Zemanovu geniální privatizaci Transgasu. V době kdy vydělával, jinak by to RWE nekoupil.
        No a teď to koupil genius Síkela zpět, v době, kdy prodělává.

  5. To byla náramně vyfutrovaná oslava. Mohlo se rovnou jednat o ustavení nové východoevropské unie.
    K tomu kulatému stolu mohli pozvat i Putina a probrat s ním osud Evropy.

        1. Jo, jo, Ládíku.
          To zatracené „zdraví“…..
          Jan Hus a později i Giordano Bruno neodvolali, a tak onemocněli smrtelnou chorobu „mors per ignem“, která je zapsala do dějin.
          Jinak dopadl Galileo Galilei který odvolal – viz – Hrozba mučením a smrtí, které byl Galileo vystaven….. ho přiměla podepsat –
          „Já, Galileo (…), osobně přítomný před tímto tribunálem, poklekaje před Vámi, velice důstojní a ctihodní kardinálové (…), přísahám, že jsem vždy věřil, že věřím nyní a že s pomocí Boží budu i nadále v budoucnosti věřit ve vše, co zastává jako pravé, co káže a učí svatá církev katolická a apoštolská.
          – Vzhledem k tomu, že toto Svaté oficium mně právní cestou nařídilo zanechat pomýleného názoru, podle něhož je Slunce ve středu světa a je nehybné, zatímco Země není ve středu světa a pohybuje se;
          – vzhledem k tomu, že jsem nesměl zastávat, obhajovat ani učit jakkoliv, ať ústně nebo písmem, řečené pomýlené učení poté, kdy mi bylo označeno jako protivící se Písmu svatému;
          – vzhledem k tomu, že jsem napsal a dal vytisknout knihu, v níž pojednávám o témž již odsouzeném názoru, přinášeje v ní názory, jež jsou mu velmi účinně prospěšné (…), byl jsem odsouzen jako nanejvýš podezřelý z kacířství, to jest jako člověk zastávající názor a věřící, že Slunce je ve středu světa a je nehybné a že Země není ve středu světa a že se pohybuje.
          Proto, chtěje zprostit mysl Vašich Eminencí a všech věrných křesťanů tohoto velikého podezření spravedlivě proti mně pojatého, přicházím s upřímným srdcem a nepředstíranou vírou zříci se shora uvedených bludů a kacířství a všeobecně každého bludu, kacířství a sektářství, jež se protiví církvi svaté, proklít je a opovrhnout jimi. A přísahám, že v budoucnu neřeknu ani nikdy nebudu více tvrdit, ani ústně, ani písmem, věci, které by mě z toho mohly učinit podezřelým.
          Kdybych poznal nějakého kacíře nebo z kacířství podezřelého, oznámím ho Svatému oficiu nebo inkvizitorovi místa, kde se budu nacházet. (…)
          Já, Galileo, jsem odvolal, jak je shora uvedeno, a podepsal vlastní rukou.“
          Galileo Galilei, Odvolání bludů, které pronesl 22. 6. 1633 před inkvizičním tribunálem (výňatky)
          https://cs.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei

          a zázračně se uzdravil a dožil se 78 roků.

            1. Taky jsem to četl prvně.
              Půvabné je to přiznání absolutní pravdy Církvi svaté, to pochopení pravdy na poslední chvíli, to „vlastní uvědomění“ si svého mylného názoru.
              I to současné „lezení jim do jejich sádelnatých prelátských řití“…..

            1. Jo, přesně.
              A ještě bych doplnil – „Pravda má politický rozměr i podstatu, odvozené od světonázorových stran, podle nichž mají i reciproké hodnoty.“

            2. @Alef Nula: Žádné hlasování, ale prohlášení autoritou! To by bylo, abychom připouštěli takové ohrožení pravdy!
              Němci mají pro pravdu nejméně dva výrazy: die Wahrheit a das Recht. Unikl mi výraz pro dogma, nebo tuto nuanci nerozlišují?

              1. …bo nám ti, co ho fabrikují, radši neřeknou, na čem se usnesli hlasováním. Nebo rozkazem.
                Hovno kmánům po tom. Ti jsou od toho, aby poslouchali.
                Anebo, jak říká „církev svatá“ – „Modli se a pracuj!“ /“… a drž hubu a krok!“/.

  6. Tak mě po dnešní oslavě napadá pátá fáze Gándhího posloupnosti 1) nejdřív vás ignorují 2) potom se vám smějí… a podle dnešních libtardích reakcí: 5) a pak se můžou vzteky posrat.

  7. Ked sa premiestin ideologicky do demokratickej narodni fronty,ta sa tam zisla banda ,ktora je brzda provozu svetlych zitrku demokratickej ideologie.

          1. Nejhorsi spina ,maji nas na svedomi a dalsi z vokoli , at se tim chlastem a tou spinou aspon zalknou , nemaj nikdy dost. A ty co jim lezou doprdele.

        1. Zadarmo to nedělal. Před časem byl na Taiwanu skandál, kdy se provalilo že z fondu na “podporu zahraničních vztahů” si tehdejší premiér odléval peníze bokem. Nicméně toto není podstatné, podstatné je že se na světlo dostalo jak ten fond funguje – nejenom, že platí komplet cesty ale i poskytuje politikům kteří na Taiwan jsou ochotní přicestovat “stipendia”
          Jak se říká tomu, když si politik nechá od cizího státu nechá zaplatit za ničení domácího průmyslu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *