28 září, 2024

Česká republika prý dostane podle Petra Fialy z EU 50 miliard korun na povodňové škody. Nedostane. Jen přejmenuje ty, co už máme.

Přesně to řekl takhle: „EU uvolní na pomoc pro ČR dvě miliardy eur z kohezních fondů. To jsou dobré zprávy.“

No ono to vyznívá v tom podání moc hezky, a každý, kdo ne úplně chápe princip kohezních fondů by tomu rozuměl tak, že se EU rozhodla pomoci zemím zasaženým povodněmi nějakými penězi navíc. Jenže tak to vůbec není. EU nám jen milostivě povolila si ty peníze, které jsme tam předtím povinně odvedli, a už měli na různé programy dané, budeme moci použít na povodně. A nemusíme za ně například postavit rozhlednu číslo 1528.

Určitě by to bylo fér takhle napsat, ale to by nevypadalo tak hezky. Až potom, co se přímo z Bruselu z komise ozvalo, že ČR žádné peníze navíc nedostane, se premiér začal vysmívat všem, kteří to pochopili, jak to on napsal, že jsou to pitomci a nerozumí Bruselu. Kdyby mu rozuměli, tak by si přece nikdy nemohli myslet, že dostaneme něco navíc. Pane premiére dělat idioty z lidí, které jste sám účelově uvedl v omyl, je pěkné chucpe. Protože předpokládám, že vy tomu, co říkáte, rozumíte.

Nicméně zde je vidět úplně tragická celá podstata toho evropského přerozdělování. My sypeme miliardy do jednoho pytle, miliardy které bereme našim lidem z daní, a pak se tetelíme blahem a štěstím, že je nám povoleno použít je na to, na co potřebujeme. Nám je tady pořád říkáno, jak dostáváme víc, než do společného měšce platíme. Ale k čemu to je, když si nesmíme ve velké většině rozhodnout, bez schválení svého pána a vládce z Belgie, na co ty peníze využijeme? To je jako nějaké vítězství, že je nám povoleno si zaplatit následky živelné katastrofy? Mimochodem, pokud bychom spočítali skutečně veškeré náklady, které s chodem EU máme, rázem bychom žuchli do čísel tak rudých, že by nám to i Pol Pot záviděl.

My tady pošleme peníze někomu, kdo za nás rozhodne podle sebe a svých zájmů, na co nám je vrátí a dovolí použít. Ne podle našich potřeb. A tak se tu budou dotovat větrníky, soláry, elektroauta a další ekonomické nesmysly, které tu reálně nefungují jen proto, že to někdo řekl. Že někdo určil, že tu všichni zezelenáme a basta. Že energie bude jen jedna, a nebo nebude vůbec. Že bude cyklostezka a ne třeba nový kus silnice. Dotace jsou celkově zlo, kdy se podporuje to, co by jinak nefungovalo tím, že se to sebere tomu, co funguje. Jak můžete konkurovat velké firmě, která si dotace vypapíruje, protože na to má celé oddělení, když vy nedostanete nic, a ještě ji to v podstatě platíte? No nemůžete. Platíme všichni, ale dostávají jen ti, kteří jedou ideologii soudruhů z Unie.

A Fiala má tu drzost se radovat, že nám povolili použít si naše peníze tak, jak teď potřebujeme. A ještě se ohánět tím, že jsme všichni úplní pitomci, protože tomu se zeleno- rudými mávátky neaplaudujeme.

80 thoughts on “Česká republika prý dostane podle Petra Fialy z EU 50 miliard korun na povodňové škody. Nedostane. Jen přejmenuje ty, co už máme.

  1. Vážení blbečci, pokud vás nezajímá obsah článku, ale pouze a výhradně interpunkce v titulku, tak to nečtěte a hlavně k tomu nepište své bláboly, jejichž jazyková úroveň je leckdy horší než otřesná!

    1. Buďte uznalý, Přemysle, a dělejte svému jménu čest – tedy přemýšlejte. Když někdo napíše svůj názor na interpunkci v nějakém článku, nikterak z toho neplyne, že ho obsah sdělení nezajímá. Připusťte, že dotyčný prostě k obsahu jenom nemá připomínky; to by mohla být svým způsobem někdy i pochvala.

      Něco mi našeptává, že zrovna vy nejste ten, kdo by měl ostatním radit, které bláboly sem mohou psát, a které nikoli. – Jaký je váš názor?

  2. Paní Marková, i kdybyste měla mít interpunkci horší než masoví vrazi, buďte především sama sebou. Jestli nadpisy s více větami a tečkou za každou z nich jsou nedílnou součástí Vaší bytosti, nedejte se o ně připravit.

    Když někdo napíše: „Pověsit ne zastřelit!“, komu záleží na tom, je-li v oné větě čárka – snad kromě onoho nešťastníka, kterého se to bytostně dotýká a který by si možná přál něco úplně jiného? Čárka ovšem může být vynechána i úmyslně a ten, kdo onen rozkaz vydal, může potají sledovat, jak bude interpretován. Podobně, jako když jsem se nedávno podivil nad Vidlákovým názorem, že by Kalouska volilo 20 procent voličů a vyvodil z toho závěr, ale potměšile jsem zatajil, připadá-li mi to moc nebo málo.

    Věci se obvykle dějí z nějakých příčin – i paní Marková z nějakých důvodů vytrvale píše tak, jak píše, aniž by s ní mnohé, jistě dobře míněné rady hnuly. Zřejmě má tedy nějaký důvod a možná si myslí, že některým z vás do toho vůbec nic není. Proč by se měla dát sekýrovat? Liga češtinářů má snad nějaká zvláštní práva? Co třeba liga matematiků – jak by se komu líbily nevyžádané lekce rigorózního vyjadřování? Já s ní souhlasím a raději bych se tedy soustředil na na samotný obsah sdělení. S jeho rozluštěním potíže nemám…

    1. Já myslím, že když shledávám formální úpravu článků paní Markové jako odfláknutou, o obsahu článku tím neříkám vůbec nic. A neříkám-li o obsahu článku vůbec nic, činím tak proto, že soudím, že to není třeba.

      Ale je to jenom můj názor, nic víc. – Božínku! Na tomto webu jsou k nalezení tak rozmanité názory na cokoli – přece ho neochudím o svůj názor na psaní paní Markové!

        1. Toto dobre kurva,ty dokonaly nevedia,ze maju pojebane,nenapise tato pise kokotiny,preto ci zato,hra inteligenta najvyzsej vzdelanosti,aby ju zburanil a pritom nevie,ze kopa nedojebov tu co si nemyslia ze su dokonaly,hned zareaguje,na princenton university,kde som rozbijal beton,okolo katedry anglickeho jazyka ,nieco podobne pisalo na mosadznej doske,je tam kopa mien,ziakov tej skoly,co premohli cas.

          1. Uz vtedy hovorili,ze najlepsej na svete,ja tam pracoval a robil nove chodniky,na ktore som pisal ludva CS.nepisal som cobolsky ludo bo mimpripadalo chujovo,ale ludva,take akademicke ,ked na pode akademie co kurva.

      1. Nas autor ,prelozenej do mnoha svetovych jazyku a znamej po svete , B.Hrabal ,
        dokonce napsal celou knizku bez jedine tecky za vetama..
        Samozrejme knizku vodflak…

      2. Ale, jo, samozřejmě že neříkáte nic o obsahu a kromě toho, své připomínky jste formuloval ohleduplně a laskavě. Vy jste admin webu, zodpovídáte za jeho kvalitu, takže OK. Jenže to nejste jen Vy…

        Paní Marková vytrvale píše stejným stylem minimálně po dobu, co znám tento server. Neustále k tomu má někdo připomínky, takže významná část příspěvků za jejím článkem je o tečkách a počtu vět v nadpisech. Jakou to má relevanci k obsahu? Žádnou. Prostě mi to připadá jako moc velká smečka na jednu odvážnou ženskou, navíc strefující se do nepodstatného. Kdyby paní Marková chtěla, nebo mohla, už by to dávno změnila. Píše něco zajímavého? Asi jo, když tento web akceptuje její články. Tak ji berte takovou, jaká je. Nebo to nečtěte. Nevychovávejte ostatní, riskujete, že to někdo zkusí zase na vás. A znovu opakuji, nemyslím tím osobně Vás, Alefe.

        Admin nebo majitel webu může dát formální podmínky, jaké náležitosti má mít akceptovatelný příspěvek. U časopisů to bývá běžné – mně taky odmítnou článek, pokud ty formality nesplním, i kdyby byl obsahově sebelepší. Když to ale majitel nebo admin neudělají, tak promiňte všichni ostatní, ale váš názor na to je dost irelevantní (stejně jako ten můj), nic proti tomu, když ho někdo vyjádří, ale nemá cenu tím off-topic plýtvat.

    2. Žádná vědní liga, přeci. Jak autorka uvedla kdysi, nejpravicověji nutno přitažlivým obalem prodat produkt, byť by se o článek jednalo, pro svůj obsah levicověji burcující. Tzn. že čtenáři se přes obal mnozí nedokážou dostat dovnitř, ač by byli sebepravicovější, kdy se jedná o nebývale zajímavý fenomén.

  3. Největší malér je, že na každém šprochu je pravdy trochu.

    My ty peníze „ukořištěné“ již orgány EU „máme“ a měli bychom možnost čerpat , ale při splnění mraků podmínek, spoluúčasti a za předpokladu, že se nebudou ještě navíc posílat z ČR udání k EU, pokud se vše povede – to je fakt, nejsou tedy nijak navíc.

    Ale současně je hodno skoro zázraku, že bychom údajně mohli a zvládli vůbec čerpat hned tyto jako reálné peníze možná bez milionů podmínek, i když to bude údajně možné bez spoluúčasti JEN přešaltrovat na ty povodně v limitu max cca 50 mil pro ČR …
    Tedy dříve, než je běžné, což je obvykle až jednou…

    Jenomže po zkušenostech s čerpači v ČR a úřady…se může stát, že ty prachy nyní vyfičí na kde jaké projekty a problémy lidí v místech povodní to nevyřeší….., ale připomínat se nám to hojně tedy bude
    ještě dlouho.

    Tak jen dát asi na modlení, aby to bylo vynaloženo účelně a nebyla stejně ještě nějaká ta nesplnitelná podmínka a nedošlo pak k vymáhání zpět do rozpočtu EU….zejména když je furt Ukrajina jakoby FIRST
    a Fiala a „jeho vláda“ může pak být kdoví kde…

  4. Chápu, že pro ty co čtou jen titulky článků, jsou tři věty příliš. Mě to nevadí. Ani zde ani např. u M.Svatoše.

    1. Ano.
      Mám k tomu přesné informace, přímo od zdroje.
      To oznámení bude oznamovat přísný zákaz dělání tečky v titulcích novinových a podobných článků.
      Kdo neuposlechne bude odvezen na Aldeberen.
      Konec hlášení.
      🙂

      1. Už toho proboha nechte. Kdyby náš hlavní problém byly drobné gramatické chyby, tak bychom byli nejšťastnější stát na světě. Když si uvědomím, že někteří diskutující sem píší jazykem spisovnou češtinu připomínající pouze vzdáleně a to nikomu nevadí….Pouze touhle kritikou vždycky rozeštvete diskuzi.

          1. Vono je to lepsi kdyz nerozumis aspon nezacnes vo mladostostech a krasovostech ,jako reakce na vsecko. Uplnecypengance ,soudruhu a prispevek za kazdym druhym s ucitelskejma pouckama co mame a nesmime delat, vo krasopisu a …S teckama.

    2. ema.
      Asi se Američanům povedlo klonování člověka.
      Je podezřelé, že se UFO objevuje jen nad USA a už to je podezřelé,když to ma zachránit svetovladu USA.Jestli náhodou nenaklonoval Shwaba a Sorose.

      1. No úplně v šechno se brát nemůže, ale zaujaly mne jisté části z celého toho povídání, které zapadají do jiných scénářů, připadá mi to jako kdyby místy kalili vodu .

  5. Nevím, co si kdo stěžuje. – Takhle to evropskou unii vyjde mnohem levněji a když se to správně napíče, opocený derniér hned vypadá o něco lépe.
    A tak je to správné!

    Paní Marková, snažně vás prosím: v titulku novinového článku se za poslední větou tečka nepíše (jiná interpunkce ano). Už se to konečně naučte nebo si zjednejte korektora.

    (Tisíce děkovných dopisů etc., etc…)

    1. Re: AN

      Jenže v titulku jsou TŘI věty. Ponechám stranou počet vět v titulku, ale věty je třeba NĚJAK oddělit.

          1. Znáte někoho normálního, kdo dá do nadpisu tři věty ? S tím pravidla zjevně nepočítala. Ale na konci nemá být tečka.

              1. Re: Tym…

                Za slovem „Radyní“ máte mít čárku. Je to přívlastek VOLNÝ.
                TVL, teď si tu budem mlátit o palice pravidla českého pravopisu.

                Jdu radši do knajpy na jedno orosené…

            1. Já jo…..
              Stropnický: Piráti čuměli a hlasovali, teď brečí. Fotře, chci tvůj plat, bylo jejich heslo. Maláčová? Konečná potřebuje spojence (rozhovor)
              nebo
              „Ať žije svoboda, sakra.“ Milei ve varu. „Rozstřílel“ pakt OSN podpořený Pavlem
              a
              „Mysleme ve velkém jako Baťa. Pojďme riskovat.“ V ODS klíčí spolek pro změnu Česka

              1. Ty extradlouhé nadpisy nevadí čtenářům, ale vadí v přehledovém sloupci „poslední komentáře“.
                Náprava by byla možná snad tím, že se zdrojům textu pro tento přehledový sloupec, omezí počet znaků za dvojtečkou. Nejlépe tak, aby vešly na jeden řádek o šířce sloupce. Netuším ale, zda to v této verzi WP lze provést.
                V mnohých (starších) enginech, šel modifikovat v podstatě každý modul. Už si nepamatuju název toho, na kterém běžel Aldax.cz. Dokud jsme tam ještě měli diskusi, později zrušenou kvůli trollingu a zanášenou spamem, tak admin mohl tyto parametry upravovat dokonce „za chodu“.
                Jako ideální se ukázal maximální počet 9 znaků pro nick (aby vešel např. i „Svatoslav“), za dvojtečkou pak tuším omezení na 22 znaků pro reagovaný text, jehož nadpis málokdy býval delší. Počet zkratek Re: byl omezeny na tři – další, pozdější reakce se do sloupce prostě nedostávaly.
                Myslím, že ten engine měl stejný název, jako známý prohlížeč – Opera a s číslem verze.
                To jsou počty, které pro výbornou orientaci bohatě stačí.
                Já sám jsem to párkrát dělal, protože dlouhé nicky některých diskutéry celý sloupec neúměrně protahovaly

      1. Možná by šlo oddělit poslední větu od předchozích elegantně tak, že poslední věta by měla tečku na svém začátku,

        1. Re: JŠ

          Vy jste naprosto geniální!
          Vás bych chtěl mít doma a non stop s vámi závodit, kdo vymyslí větší bejkárnu!
          (-:
          Btw. mám ovšem prů…, pardon – dojem, že nejste zcela oryžinelní. Otazníky a spol. malovali svého času na začátku věty Španělé.

      2. Kdyby paní Marková dala do titulku celý článek (od čehož nebývá daleko), tak i za poslední větou by mohla být tečka, ne?

        1. Re: Maneca

          Soudruh Zakladatel a soudružka kočka vám společně vysvětlili, že nikoli, protože proto.
          Mám ovšem jakési maturitní tušení, že by snad u inkvizi… – ééé… – u nich dvou mohl projít otazník, anebo výkřičník.

          1. Mám rád věty jaksi nedokončené. Zakončené několika tečkami. Asi takhle:
            Nevím přesně, kam patří tečka, nejsem si jist…..
            Více teček řeší jednu tečku. To se do titulku smí?
            🙂

            1. Pravidlo je velmi jednoduché: pokud na konec poslední věty v titulku vychází jako interpunkce tečka (typicky u věty oznamovací), pak se tato tečka nepíše (v tom titulku). Veškerá ostatní interpunkce se v titulku píše i na konci poslední věty. „Tři tečky“ jsou samostatné interpunkční znaménko, tzv. trojtečka. Všimni si, že některé editory, uděláš-li tři tečky za sebou (= 3 znaky „tečka“), nahradí je automaticky jedním znakem, obsahujícím tři tečky.

              Koneckonců pohled na titulky článků, vydávaných v profesionálních médiích, o tom svědčí více než výmluvně.
              Není nad příklady – zde několik variant titulků hypotetického článku o Paganinim:

              (1) Z maličkostí se skládá dokonalost – dokonalost však není maličkost. To mi Paganini neměl dělat
              (poslední věta je oznamovací, normálně s tečkou na konci, v titulku však nikoli)

              (2) Z maličkostí se skládá dokonalost – dokonalost však není maličkost. To mi Paganini neměl dělat!
              (poslední věta je zvolací, na konci je výkřičník – i v titulku)

              (3) Z maličkostí se skládá dokonalost – dokonalost však není maličkost. Co tím chtěl Paganini říci?
              (poslední věta je tázací, na konci je otazník – i v titulku)

              (4) Z maličkostí se skládá dokonalost – dokonalost však není maličkost. Já toho virtuosa asi kopnu…
              (poslední věta je nedokončená, na konci je trojtečka – i v titulku)

              Já se domnívám, že kdo občas čte a čtené vnímá, měl by být schopen toto jednoduché pravidlo odkoukat bez potřeby hlubokého studia. Ale možná se pletu. Občas se mi to přihodí.

    2. Ja barz neponinam jedincov,co ked dakto neda tecku jak by ta baba pisala hieroglyfamy,co vie citat par ludi na svete,tto tak jak som daval hlasenie velitovy letky pred kontrolou masiny ,ktorou letel na treningovy let,ze vseko BZ a on zajebal neni soudruhu nemate zapnutou precku na sandalu a chuj,ze techniku,co nam zveril pracujuci lid,sme sa starali jak o oko v hlave a aby on kokot sa bezpecne vratil hej kurva.

    3. Možná by stačilo nastavit filtr (pokud je to možné) aby každý článek pí. Markové začínal nadpisem:
      Jana Marková:
      a zbytek by byl jako podnadpis.
      🙂

    4. Zakladateli, tolik optimismu ( že si to přečte, že si to vezme k srdci ) ve Vašem věku, to je opravdu obdivuhodné.

      1. Odfláknutá práce. Víte, když jsem jako dítě chodil asi půl roku do houslí (déle to naštěstí nevydrželo), dozvěděl jsem se, kdo to byl Paganini. A Paganini měl různé zajímavé myšlenky, mezi jiným:
        Z maličkostí se skládá dokonalost – dokonalost však není maličkost.

        Tato informace mně za ten půlrok trápení rozhodně stála. Ba možná, že mne osud do těch houslí nakrátko zavál právě proto, abych se dověděl právě tohle. – Naložte s tou informací podle vlastního uvážení.

  6. Kdyby ty peníze byly navíc, jak se zdálo podle předvolebních vyjádření Fialy, tak by se nemusel o 50 mld zvyšovat schodek rozpočtu.

    Fiala je stejný lhář jako Babiš. Navíc ještě podrazák.

  7. Už jsem to psal,přes dotace z Bruselu,si třeba Němci, rotují své firmy,působící na našem území. Proto to maji tak ošetřené, že nám dokonce určí, na co můžeme použít dotace.Když to sledují,tak třeba na Jesenicku,bude mnoho práce pro Skansku,Strabag.

    1. Re: zemedelec

      Snad byste nechtěl, aby silnice v Čechistánu opravovaly ČESKÉ firmy podle ZCELA NEVHODNÝCH stavebních norem ČSN, které vymysleli komunisti? To už by si nikdo nikdy nezaspravoval a to přece nejde!

      1. Pane Targus
        Abych trochu objasnil,zakázku dostane Skanska,třeba za 1mld,a!e práci udělají České firmy za 700 tisíc.

        1. Re: zemedelec

          České za 700? Vy jste právě zešílel? Jestli dostanou polovinu, budou chlastat další dva roky jenom pravé špampaňské! 300 je až moc a z toho ještě budou dávat minimálně 20 % úpl.. – ééé … nikoli – … odměny za konzultace.

    2. Po dnešním jednání s Českou poštou, ohledně ztracení dvou zásilek, proboha, ať to nedělají české firmy!

      1. Re: Vct

        Kdybyste měl alespoň tušení, jak probíhá ono „zásilkování“, divil byste se, že vám vůbec občas něco dojde.
        Neboli firma Česká pošta už dávno rezignovala na úplně všechno. Namísto vyškolených zaměstnanců Čp dělají v třídírnách nádeníci v původním smyslu slova a balíky převážejí jednorázově najaté kamiony s takřka nulovou kontrolou, protože nejsou lidi a není čas. Auta Čp odvezou balíky mezi třídírnami v řádu jednotek procent.

        1. Targus:
          Jak kamiony to nevím. Ale v třídírnách dělali nádeníci vždycky, já tam brigádovala. Přímo v té ústřední, na Senovážném náměstí. Samej brigoš za pade to tam bylo.

          1. Re: Markýza

            Já jsem jezdíval do Malešic. Bylo tam i nějaké ředitelství nebo co. Většinou Brno, občas Olmík, nebo OVa.

          1. Přijel čacký mladý kurýr ČP – No ulice, číslo i město souhlasilo, jenom si nepovšiml
            zdemolovaných dveří po včerejším vloupání a položil balík s foťákem jen tak ke dveřím a po lidech se nesháněl. Pošta vyplatila pojistku, protože v ulici se krade ostošest.

        2. Pchá, my loni měli ukrajinskou doručovatelku, která neuměla číst. Přesněji řečeno, neuměla přečíst adresu napsanou psacím písmem. Takové dopisy se vracely odesilateli, jako adresát neznámý. Tiskací latinku zvládala.
          Proste nejdřív se snižovaly stavy, pak se zjistilo, že to byla chyba, tak se nabíralo, co bylo po ruce.
          Díky, pane učiteli z Kolína.

          1. Tohle je spíše pravidlo, než výjimka.
            V hotelu, kde jsme s kolegy upravovali jeden projekt, nám řekla povídavá recepční, že proti pravidlům firmy, museli úkáčkům rozdat zaměstnanecké docházkové karty, třebaže to kmenoví zaměstnanci nejsou.
            Nebyli schopni jinak, než tou zpotvořenou azbukou, zapsat se do knihy docházky.
            Problém je hlavně v tom, že naši lidi do 45 let věku, už azbuku neumí číst, natož takhle zpotvořenou latinkovými znaky.
            Současně tak prý eliminovali i stav, kdy úkáčko zapisovalo takové odchody, že jim ve výsledku vycházelo „odpracovaných“ 330h měsíčně…
            Oni moc dobře vědí, proč jsou tady a ne v Německu. Tam by jim ojebávání asi netrpěli, tady je to skoro národní sport.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *