29 září, 2024

A co teď s tím?

Volby nám skončily, výsledky jsou sečteny, vyjednávají se koalice, šampaňské na oslavu úspěchů je vypité, lahve pálenky na žal jsou prázdné. Když je po volbách, tak je před volbami a ty krajské předjímají výsledek parlamentních. Už nebude žádná další kvalifikace, nebude žádný reparát, nebudou ani žádná skutečně tvrdá data a vlastně už ani nebudou žádné necinknuté svobodné volby bez korespondenčních podrazů. A tak si dneska řekneme, co krajské volby znamenají ve světle voleb parlamentních.

Éra Petra Fialy je u konce. Samotná ODS má sedmkrát horší výsledek než ANO a zachraňuje to Kuba a ve SPOLUkoalici Grolich. Premiér není žádná osobnost, je to kašpar všech kašparů, lokaj a profesionální zavírač očí před realitou. Jeho rétorika se nijak neliší od rétoriky Bartoše. Jejich výroky o proběhlých volbách jsou naprosto zaměnitelné a nikdo nepozná rozdíl. Akorát, Piráti už nemají žádné další schopné jméno. Lipavský se ukázal být Lipánkem, Hřib… darmo mluvit a pokud jste někdy o nějakém dalším Pirátovi něco slyšeli, tak to byl čirý fanatismus, ať se týkal čehokoliv. Mimochodem… jak se jmenoval pirátský hejtman Plzeňského kraje? Nevíte? Tak vidíte.

ODS ještě pár schopných jmen má, ale Fiala mezi nimi není. Nejhorší premiér všech dob, nejhorší ministr financí všech dob, který trumfnul covid i Kalouska, nejhorší předseda Senátu, který zničil Škodovku a upocená koalice, která drží nad vodou blbky typu Pekarová nebo Langšádlová. Zachraňuje to Kuba a několik konzervativních senátorů.

Upřímně, já vlastně pochybuju, že SPOLU půjde do voleb s Fialou jako volebním lídrem. Oni se teď pěkně pobijí mezi sebou, protože trendy jsou jasné a rok je strašně dlouhá doba. Za tu dobu se dá ještě hodně klesnout. Mezi ODS a SPD (a teď už i STAČILO!) už v průzkumech přestává být rozdíl. TOPka se už podobá preferencemi Straně práv koček, zkratkou MOUREK. Hlasy, že ODS se lépe zachrání sama bez těch dvou přicmrndávačů, ty budou sílit.

Ale kdyby to Blyštivý Péťa chtěl ustát a jít do parlamentních voleb v současném složení, tak mu půjdu poděkovat a dám mu hudlana, protože nic lepšího si nemůžeme přát. SPOLU je na tom tak špatně, že je pro ní tříčlenná koalice, která musí překročit 11% hlasů, obrovské riziko a za rok pro ni může být riziková i dvoučlenná koalice, která musí překročit 8% hlasů.

ODS a celou SPOLUkoalici čeká krvavý rok a zřejmě i nějaká noc dlouhých nožů. A na konci slučování ODS a KDU do společné strany. Ostatně, je to Fialův sen. Česká obdoba CDU-CSU.

Lidovci mají dvě úspěšná jména. Čunka a Grolicha. A neúspěšného, ubohého, mizerného, slabého a hloupého předsedu Mariana. K tomu preference daleko pod pětiprocentní hranicí, protože teď nejsou ani ryba ani rak. LGBT agenda jim sebrala tradiční kostelní voliče a neschopný Výborný jim sebral zemědělce. Jurečka je tragédie sám o sobě.

Grolich a Čunek jsou představitelé odlišných křídel strany. A toto liberální a konzervativní křídlo se teď bude muset utkat v boji o nového předsedu, protože s Jurečkou dojdou akorát tak do hajzlu a ne do sněmovny. Čistě lidsky fandím Čunkovi, ale myslím, že celá opozice bude držet palce Grolichovi, protože díky němu Lidovcům definitivně odpadnou konzervativní hlasy, KDU začne o voliče soupeřit se STANem a posbírá těch pár bezprizorních teplých a zelených voličů Pirátů. Čunkové, Cyrilové Svobodové a další se budou muset poohlédnout, kde nechal tesař díru.

Ale nakonec budou rádi, že se sloučí s ODS. Sami si už na parlamentní volby nemohou troufnout a zřejmě už nemohou riskovat ani vyšší práh pro koalice. Jde jen o to, jestli se ODS sloučí s grolichovskými zelenými LGBTXYZ Khmery nebo čunkovským konzervativismem. Smál bych se, kdyby na ODS zbyli ti stejní, kteří je teď táhnou ke dnu.

Dozimetři jsou kupodivu stabilní… Mají ještě osobnosti, které jim to zachraňují právě na krajské a lokální úrovni. Lukl, Půta… a další. Tady je zřejmou výhodou jejich poměrně velká autonomie, která jim umožňuje se flexibilně distancovat od neúspěchů a lísat se k úspěchům. Postaví kandidátku sami. Tedy… pokud nepřijde s novou stranou Kalousek. Ten by teď totiž zničil čtyřikoalici celou a degradoval všechny na nepodstatné pidistraničky, které by se musely bát, že se třeba vůbec nedostanou.

ANO nemusí dělat nic. Jen pokračovat v nastoupeném kurzu a obratně kličkovat mezi válkou s Pětikolkou (vlastně už jen Čtyřkolkou) a příchylností k NATO a Západu. A vlastně ani to ne. Stejně všichni vědí, že ANO je druhá strana pětikoaliční mince a bude dělat stejnou politiku, jen to bude od Andreje mnohem lépe manažersky zvládnuté a nebude mistrovat Maďarsko a Slovensko. Navíc, ANO prolomilo prokletí senátu.

A teď k opozici:

Když jsem po eurovolbách vyjadřoval svou skepsi ke koalici SPD, Trikolory a PRO, tak nějak jsem tušil, že trendy jsou neúprosné a ani spojení s PRO nevrátí SPD na původní zhruba desetiprocentní preference. Na to jsem nepotřeboval žádnou křišťálovou kouli, stačilo jen sledovat průzkumy a myslet vlastní hlavou, i když se to leckomu nelíbilo. SPD zastavila svůj propad, což jí dá rok času na restrukturalizaci a odraz ode dna. Ale… celková čísla jsou někde kolem šesti až sedmi procent s výjimkou Foldynova Ústeckého kraje. To znamená, že jestli půjde SPD ve stávající koalici do parlamentních voleb, tak riskuje, že nepřekročí osmiprocentní práh pro koalice! O jedenáctiprocentní hranici pro tříčlennou koalici ani nemluvím. Pochybuju, že to bude Okamura riskovat. Aby koalice mohla být bezpečně použita i pro volby do sněmovny, potřebovala by teď tak 10 -12% hlasů a raději víc, což se nesplnilo a ani nemohlo splnit i kdyby od eurovoleb nepřišli o jediného voliče. Tohle viděl každý, kdo místo srdíčka používal mozek.

Tím pádem existují vlastně jen dvě možnosti. Buďto PRO a Trikolora zfúzují s SPD do jedné strany a nebo si každá strana zase půjde pěkně po svých. Je tady někdo, kdo by za těchto okolností věřil, že Trikolora nebo PRO překročí pět procent? Samostatná PRO v čele s Palíškem teď ve Zlínském kraji dostala 1,5% hlasů a samostatná Trikolora dostala ve stejném kraji asi 0,5% hlasů. Je to dostatečný základ pro samostatnou kandidaturu do sněmovny? Co teď řeknou ti, kteří se do mě na fejsbůku obouvali, že to Jindrovi nepřeju? Sorry jako, ale zkuste někdy vidět dál než na špičku nosu.

A kdyby došlo na fúzi všech tří stran, myslíte, že zavedená SPD s funkční stranickou strukturou bude ochotna dát zajímavá místa na kandidátkách lidem z Trikolory a PRO tak, aby to všechny uspokojilo? Teď, když už nejspíš nebudou mít dvacet mandátů a někdo ze zasloužilých poslanců se tak jako tak třeba nedostane? Nenechte se vysmát. SPD může nabídnout posty dvěma či třem viditelným lidem a dost. Tvrdě pracující lidé v PRO nakonec de facto dva roky makali buď na to, aby se Jindra stal členem SPD a nebo aby se PRO sama nedostala do sněmovny…

Je hrozně hezké, že lidé tleskali krajské koalici, ale ve skutečnosti tleskali pohlcení PRO a Trikolory Tomiem Okamurou, což dohromady pořád není ani to, co byla kdysi SPD sama. Navíc je dost pravděpodobné, že Okamura nakonec poslechne Karolínu Stonjekovou, pošle Trikoloru i PRO do háje a pokusí se o restart tím, že se vrátí k poslední úspěšné verzi desetiprocentní SPD, která se bez koalice docela dobře obešla. Má k tomu vše, co potřebuje.

Do toho platí, že by SPD prospělo, kdyby Okamura ustoupil do pozadí a pustil místo sebe na pozici předsedy někoho agilnějšího. Foldynu, Kobzu, Nerušila… Je to docela slušný gordický uzel, který teď budou muset v SPD rozplést a v příštích měsících uvidíme, jak si s tím poradí. Ale do parlamentních voleb bude mít šanci jenom SPD. Buď sloučená s PRO a Trikolorou a nebo sama. Trikolora ani PRO samy mít žádnou šanci nebudou.

Podobný problém budou řešit i Motoristé s Přísahou. Šlachta nikde v krajích neuspěl a to jsem mírný. Vokřála si lidé v Brně ještě pamatovali a v břeclavském senátním obvodě dali prakticky všichni neúspěšní kandidáti svou podporu Šlachtovu protikandidátovi za ANO, Janulíkovi. Inu, Šlachta si úzkostlivě hlídal, aby se od někoho neumazal, aby ho nikdo s nikým nikde neviděl, aby s nikým nemluvil a tak jsem zvědavý, jestli vůbec má někoho, u koho by si o podporu řekl. Může zkusit Kateřinu, ta nechce být Babišovo béčko.

I zde koalice mezi Motoristy a Přísahou skončila. Pochybuju, že by Petr Macinka riskoval osmiprocentní hranici pro vstup do sněmovny. Opět platí, že se buď spojí do jedné strany a nebo do parlamentních voleb půjdou Motoristé sami a po Šlachtovi neštěkne ani Nikola Bartůšek. Na kampaň budou muset z Brusele povolat Filipa Turka, protože se ukazuje, že on byl hlavním strůjcem jejich úspěchu a budou mít co dělat, aby se dokázali opřít o úspěšně neúspěšného Borise Štastného, který v Praze udělal, co mohl.

Všimněte si, že nemluvím o STAČILO! I tady se bude řešit, jak na to jít, ale mají výhodu v tom, že značka je zavedená, Kateřina Konečná je zviditelněná, má za sebou dvě dobře zvládnutá volební klání a jde jen o to, jak se to pro parlamentní volby pojme. To je tak, když se myslí dopředu a nedělají se líbivá ad hoc rozhodnutí, která vydrží jedny volby a někdy ani to ne.

O SOC-DEM nemá cenu mluvit. Mohou si podat ruku s Piráty. A možná by se mohli i spojit. Jsou stejně teplí, stejně zelení a Šmarda s Michalidu jsou stejně šílení. Škoda je Vícha (nakonec byl ještě úspěšnější než Čunek), Běhounka, či Birkeho. Hele, říkám to beze srandy. Oni jsou si tak podobní, že se jejich sloučení vysloveně vnucuje. Petříček a Hřib, to se dokonale rýmuje.

Svobodné pohřbila Šichtařová a neexistuje žádná cesta, aby se nějak zvedli.

Tím končím s komentováním počinů a taktiky ostatních opozičních stran. Všechna úskalí byla vyjmenována, všechna rizika řečena, volební výsledky byly zveřejněny a zanalyzovány. Moc bych se divil, kdyby vše šlo jinou cestou, než jsem v tomto článku naznačil. Ponechám si už jen funkční žlázu „Já jsem vám to říkal.“

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.

328 thoughts on “A co teď s tím?

  1. Mimochodem, nevím, jestli jste stihli zaznamenat tuto zprávu, protože náš mainstream o ní mlčí jako hrobka, velebnosti, ale Gruzie se zřejmě omluví za napadení Jižní Osetie v roce 2008. Jestli se tak stane, tak našim libtardům nejspíš praskne cévka, neb se jim zhroutí jeden z jejich nejoblíbenějších narativů o rozpínavosti zlého Ruska. A všechny ty „fact checkingové“ weby… no už vidím jak přepisují ty své fake news narativy a přiznávají své chyby, až se bude jejich zřizovatel a sponzor Soros červenat.

    K tomu: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Georgia+to+apologize+for+starting+2008+war. Některé z těch odkazů fakt stojí za to 😁

  2. Jsem hodně zvědavá na tu zvolenou variantu pro volby 2025 u projektu STAČILO!

    Ochranné známky existují (V.Waic ví proč tak ) a uvidíme, jaké šachy uhraje Kateřina.
    Protože riziko 8 i 11 % pro koalice je třeba brát nyní v úvahu.

    Ale úplně TOP – total stop pro 5K- by bylo jít do voleb 2025 rovnou už v koalici s Babišem,
    tam je 11 % pak prča a dokonce ústavní většina by byla raz dva možná
    a eliminovalo by to předem riziko koaly s ODS
    a také příznivci menšího zla by si tím přišli na své….

    Ale to asi nebude chtít Babiš, protože proto a protože preferenční hlasy jsou mrcha všude,
    natož ve smíchané kandidátce…

    Snad nám to bude tedy Vidlákem a Stačilo! již brzy odhaleno.

  3. Mně se fakt líbí, jak pětikoalice v zoufalé snaze o co největší počty hlasů městských progresivistických libtardů neposunula termín voleb, aby mohli k volbám přijít z nejpostiženějších malých obcí alespoň někteří, a teď si kripl Exner ze STANu dovolí vyblít na svém FB: „Dvě třetiny voličů nepřišly. Celkově jsou tyto volby tragická zpráva o zmanipulovanosti českého voliče. Účast bída a hlasy pro dezinformátory jen pršely.“ Až takhle si nevidět do úst a až tak málo sebereflexe, to snad není ani u těch Pirátů, to dokáže jen ksindl ze STANu. Vždyť vy jste s tou malou účastí počítali. Jen jste se dost přepočítali s tím, komu to ti příchozí (hlavně z větších měst) vlastně naházejí.

  4. Co s tim? Táta býval tremp a tak mě učil, že když přírodu „obohatím“ o hovno, musim ho zahrabat.
    Mimo jiné proto, abych, až tudy půjdu příště, do něj nešlápl 😃😃

  5. Uf, bylo to napínavé jako sviňa. Mnozí z nás mají okousané všechny nehty. Dobře to dopadlo. Na pocuchané nervy si dejte panáka. Vrchní digitalizátor nás v tom nenechá.
    Opocenej si svoji vycpávku úspěšně podržel. V krajích jim vycpávka k vytváření koalic proti Babišovi sice nevyšla, ale v parlamentkách se ještě může hodit.
    Bartoš ve vládě zůstává. Krajské volby s ní nespojuje, mluvil s Fialou
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pirati-ucast-ve-vlade-petikoalice-rezignace-vedeni-strany.A240923_123423_domaci_kop

  6. Pořád mi chybí odpověď na to, jak vyřešíme „úspěchy“ 5K i těch předchozích. Když si každý včetně kojenců odloží každý měsíc 800 Kč, máte jen na úroky a z dluhu se nikdy nevyhrabeme, což je definice dluhové pasti. Ale pouze za předpokladu,že nějaký nástupce nezatne další sekeru.Pokud chcete trochu splacet i jistinu, tak alespoň 3000 každý měsíc. Kdo z Vás na to má ? A za odměnu nedostanete nic, ty peníze jsou už prožraný. Jaký recept nabízí ti co se uchází o naše hlasy ? A vůbec nemluvím o zvěrstvech typu GD.

    1. Aby ten Klondajk vynikl, tak každý rok u urocích je to 10x nová nemocnice Motol se vším nebo ta 10 let ty úžasný stíhačky F-35 se vším všudy, tedy i provozem, údržbou atd

    2. Mimochodem uvědomujete si že pokaždé pravice zanechala dalším vládám “dáreček” v podobě budoucích nákladů? Tu církevní restituce tu F-35 a pak skrze občany solárníky.

      Jinak k vaší otázce: bude třeba zvýšit daně aby se stabilizoval rozpočet, bo není možné aby byl každý rok deficit 250 miliard, a to nepařím mezi antideficitní jestřáby. Boj se odehraje o tom, komu.
      Skvělé by bylo , kdyby budoucí vláda začala řešit aby neotékalo každý rok 400-600 miliard do zahraničí (300 přiznané dividendy, zbytek švindlované vnitropodnikové přeučta)
      Zakázat ministerstvům platit neziskovky a všechny granty pro neziskovky shromáždit pod jedno ministerstvo, by ty náklady klesly na 1/3.
      Privatizovat ČT a získané peníze použit na jednorázové doplacení církvím. Mohlo by se to jmenovat “zákon na nápravu křivd věřícím způsobených hlásnou troubou komunistického režimu”
      Konečně zatočit se solárníky.

  7. Co dodat🤣
    Ivan Bartoš
    Zítra ráno se sejdu s premiérem Fialou. Půjdu tam se seznamem věcí, které musí fungovat jinak, aby vládní spolupráce dávala smysl i našim voličům.
    Jana Marková
    Jakým voličům, vždyť vy už žádný nemáte 😀. Ale zase musím uznat že sebevědomí vám nechybí. Jít po dalších totálně prohraných volbách s požadavky na premiéra, to chce být hodně mimo. 😀

    1. A jistě se dozvime: „právě jsem se vrátil — ze Strakovky. Pan premiér — všechny moje návrhy — přijal“ 😃😃

  8. Já bych dnes nechal soudruhu Bartošovi zahrát pěknou písničku: Běž domů, Ivane, čeká tě Kolaja. Běž domů, Ivane, a už se nevracej!

    1. Jsem zvědav. Byl to kůň EUmafie, on se asi vynoří zase někde jinde. Bartoš jen tak nezmizí, bylo do něj dost nainvestováno.

      1. Tentokrát si myslím, že se vlastně chce nechat ze své funkce odvolat (a svést to na neúspěch ve volbách). Protože ten průšvih s IT systémem bude podle mě ještě mnohem horší, než zatím víme. A pak se v tichosti někam bude chtít uklidit, než se zapomene.

    2. To už mu na Strakovku nasvítil dobrák Foltýn toho 21.8. Takový blbec, si každý uleví… Ale jakou má ten vysloužilec předvídavost, že? 21.8. nasvítil a 22.9. jde Ivan do p…..

  9. Prokydává se zde i jinde krajsky vítězný hejtman jihoČechie pan Kuba. K diskusi přidávám jeden starší text z Respektu, září 2010: Kmotr z panství Hluboká – https://www.respekt.cz/tydenik/2010/38/kmotr-z-panstvi-hluboka
    Pamětníci, ale hlavně svědkové minulosti ( něco znám z vyprávění přímých pozorovatelů dění, jak to bylo třeba kdysi za zasran… hejtmanování ODS p. Zahradníka) by řadu tvrzení v předmětném článku M. Švehly potvrdili a leccos doplnili.
    Nevím jaký vliv na fungování ODS na jihu Čech a na p. Kubu má dnes kmotr z panství Hluboká – „hrabě“ P. Dlouhý? Nezpochybňuji, že hejtman Kuba dobře funguje a nevím zda a jak ho řídí mafioso, ale já kmotrovskou sebranku ODS nikdy nevolím!

    1. Myslím, že vystihující na celém dlouhém textu je otázka v předposledním odstavci – „Jde ještě vůbec v jižních Čechách o ODS, když ideje ustoupily nesmlouvavému dělení pozic a stranu opouštějí lidé, kteří zosobňovali tradici a kontinuitu?“
      Protože dneska – a vlastně ne až dneska, ale už před pár lety – by měla směřovat spíše na tu „centrální“ ODS.
      JE TO, CO SE DNESKA JMENUJE „ODS“ VŮBEC JEŠTĚ OBČANSKÁ DEMOKRATICKÁ STRANA?
      „Otec zakladatel“ Václav Klaus má jasno – v žádném případě.

      PS
      Aniž bych chtěl tvrdit, že ona Kubova ODS tou stranou je. Skutečnost, že jižní Čechy jsou s „hejtmanováním“ Kuby spokojeny, vůbec nemá nic společného s ODS. Dobře spravovat region dokáže třeba i osvícený panovník typu Josefa II., anebo i představitel „samoděržaví“ – aniž bych chtěl ausgerechnet připodobňovat.

      1. @Animus, @Lex
        Přátelé, co řešíte?
        Položte vedle sebe
        – sousloví „Občanská demokratická strana“
        – mediální vyjádření nejslavnějších soudobých protagonistů toho spolku

        a máte jasnou odpověď.

  10. Reakce na Vidlák napsal: 23 září, 2024 (14:58) někde hodně níže:
    (Odmítlo se mi to tam vložit, proto zde, coby nové vlákno.)
    ______

    Já chápu projekt STAČILO! jako zaregistrovaný schránkový politický subjekt, naplněný kandidáty-osobnostmi levicového zaměření opoziční scény. Straníky z různých pol. stran i nestraníky. Sice tam má hlavní slovo Katka z KSČM, ale někdo ten slepenec zkrátka vést musí. Tak proč ne tč. ten nejschopnější? Prokazatelně se to osvědčilo nyní v krajských volbách, protože tam kde šla KSČM samostatně, tam se přes 5% nepřehoupla.
    Bude pak na voličích, aby kroužkováním rozhodli, kdo z osobností na kandidátních listinách jednotlivých krajů postoupí do Sněmovny.

    Podobně to v loni na Slovensku zařídil předseda SNS Andrej Danko, který otevřel kandidátku své strany pronárodně zaměřeným osobnostem. Tj. dal zaregistrovanou pol. stranu k dispozici národovecké opozici a vyšlo to. Díky tomu dnes na Slovensku premiéruje R.Fico a prezidentuje jeho bývalý spolustraník P.Pellegrini.

    Na pravé části pol. spektra by se v ČR měl analogicky zachovat Tomio Okamura se svou SPD. Případně použít nějakou další schránkovou značku a naplnit ji osobnostmi z opozice pravicovější orientace, včetně těch svých z SPD. Klidně by tam SPD mohla hrát první housle, tak jako KSČM hraje ve STAČILO!
    Jenomže mám oprávněné obavy, že osobní EGO a finanční vazby předsedy SPD toto řešení jednoduše nepřipustí. Tak, jako kdysi to Sládkovo „neotřesitelné“ postavení v SPR-RSČ. A pak už bude pozdě.

      1. Ale zabralo. SPD opustili levicově zaměření voliči, kteří SPD s její opačnou politickou orientací volili jako tzv. z nouze ctnost. Nicméně zrovna Mach už byl i na ně moc.

  11. A ten Fiala je vskutku velký myslitel… „Fiala: Nemíním odevzdat zemi levici, sejdu se s Bartošem“.

    Z Wikipedie: „Česká pirátská strana (zkratka Piráti) je česká středová až středolevicová liberální politická strana.“ Není nad skutečně konzistentní politické názory, předsedo 👌

  12. A takhle se, milé děti, nakládá s národním kulturním dědictvím: „Stát chce prodat dům U Hybernů i Národní dům na Vinohradech“ 👍 Zcela jistě půjde výtěžek z této skvělé akce celý na Ukrajinu a tyto cenné památky přejdou nejlépe do rukou soukromých německých (sudetských) vlastníků. Ať žije fialová vláda!

    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-stat-chce-prodat-palac-u-hybernu-i-narodni-dum-na-vinohradech-40490119

    1. Tak podle pravičáků je stát špatný hospodář a tak pravicová vláda i ty zbytky národního majektu rozfofrovává. Podle levice stát zas tak špatný hospodář není. A ono na tom něco bude: když jsou u lizu pravičáci, jde stát do kopru, když nejsou, tak se pomalu vzpamatovává. Zkušenosti posledních 3 let hovoří dost jednoznačně. Takže pravičáky vedený stát je skutečně špatný hospodář.

      1. Martine, a mohl bych ty pravičáky vidět?
        Nemůžu se zbavit dojmu, že kam oko dohlédne, žádní tady nejsou 😉
        Že to o sobě někdo prohlašuje, zdaleka nic neznamená.

  13. V souvislosti s tím, kdo co sliboval a nesliboval, vyhlašoval či nevyhlašoval v listopadu devětaosmdesát a následujících měsících, dává odkaz na super zajímavý článek z Prvních zpráv (narazil jsem na něj díky Aktuálním konfliktům). Už dlouho jsem nenatrefil na něco, co by mi o tehdejší době mluvilo tak z duše:

    „Část mýtu říká, že v devadesátých letech bylo vše v pořádku a teprve později se to pokazilo. Tento názor ignoruje vztah mezi příčinou a následkem a temporalitu promítnutí příčiny do následků v realitě. Skutečným cílem listopadového převratu nebyl ekonomický, kulturní a sociální rozvoj Československa, ale jeho přeměna na kolonii západu. Lidé v listopadu 1989 viděli na tribuně Václava Havla a Alexandra Dubčeka, slyšeli Martu Kubišovou, sdíleli davovou euforii, ale neznali cíle převratu, které byly skryté a teprve postupně se promítaly do reality. Čím více se vzdalujeme listopadu 1989, tím více jsou převratové cíle promítnuty do skutečnosti a tím silněji se tyto cíle vyjevují. Síly, které stály za převratem, mají v současnosti obsazené svými loutkami všechny mocenské nástroje a instituce: prezident (Pavel), vláda (Fiala), Ústavní soud (Rychetský, Baxa), Nejvyšší státní zastupitelství (Stříž), justice, policie, armáda (Řehka, Černochová). Zatímco mnoho analytiků a publicistů hodnotí vládu Petra Fialy jako nejhorší od roku 1989, z hlediska cílů listopadu 1989 je to vláda nejlepší. Ne náhodou řada z jejích členů má od počátku své kariéry blízko k sudetoněmeckému landsmanšaftu (Fiala), deklarují, že se necítí být Čechy (Rychetský) a vlastenectví je pro ně nadávka.“

    https://www.prvnizpravy.cz/sloupky/myty-nastroj-ovladani-lidi-1/

  14. Situaci v pirátské straně chce v úterý ráno probrat premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem pro místní rozvoj a končícím předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Jedním z témat bude i pokrok v digitalizaci stavebního řízení, které Bartoš slíbil do tří měsíců od spuštění dostat z největších problémů.

    Situaci v pirátské straně chce v úterý ráno probrat premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem pro místní rozvoj a končícím předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Jedním z témat bude i pokrok v digitalizaci stavebního řízení, které Bartoš slíbil do tří měsíců od spuštění dostat z největších problémů.

    1. „Mám jasnou představu, co musíme udělat pro to, abychom přesvědčili voliče, že plníme naše sliby a pracujeme pro ně. Nemíním odevzdat naši zemi levici a populistům,“ uvedl premiér na síti X.

      1. To by nejdřív soudruh Fiala a celý ten jeho truc podnik SPOLU musel nejdřív doopravdy umět pracovat. A to jinak než mletím hubou a vysíláním signálů. Prostě makat. Taková ta drobná práce politická, soudruzi libtardi.

      2. „Nemíním odevzdat naší zemi levici a populistům“ ?

        To je fakt komik. Ta země jemu podobným nepatří a nikdy patřit nebude …

  15. V několika posledních volbách jsem volil SPD. V těchto jsem dal na Vidláka a hodil to Konečné. Bohužel v libereckém kraji o pár hlasů neuspěla. Vítám propad hlasů pro pětikolku, ale směrem k parlamentním volbám tak optimistický nejsem. Dle mě si nadnárodní kapitál politickou a společenskou situaci v Česku pohlídá. Nebude-li Fiala, bude někdo jiný. V tomhle jsem pesimista. I Ficova koalice na Slovensku je – ani ryba, ani rak- Fico prostě Orbán není, a ani být nemůže. Např. probruselský Pellegrini, dodávky munice Ukrajině atd.

    1. Jenomže kdyby teď na Slovensku nevládli obojetníci Fico s Pellegrinim, tak by tam vládli progresivističtí bruselani – nebinární Šimečko se Sulíkem, & spol. Dovedete si představit tu hrůzu? A nejenom pro Slováky. Celá střední Evropa by byla v dupě, bo Orbán by v EU zůstal jako kůl v plotě.

      Jsem zvědav, jestli v tom Libereckém kraji se po přepočítání hlasů těch pár ztracených pro Stačilo! najde.
      Jsem v tom sice skeptik (okresní a krajské volební komise už nejsou od dob křišťálově čistého Standy obsazovány zástupci volebních stran), ale pokud by se přece jen těch několik hlasů našlo a Stačilo! by získalo mandáty, byla by to sranda převeliká. Překopalo by to kompletně výsledek – ty mandáty by totiž musely jiné subjekty v zastupitelstvu odevzdat.

      1. Ano, na první pohled je situace na Slovensku přijatelnější, ale jak píšu, nic zásadnějšího se tam nezměnilo. Na to prostě nemá Fico politickou sílu.

        1. Jistě, proto jsem napsal „obojetníci“.
          Bohužel, Slovenská národná strana (SNS) má v Národní radě jen 10 poslanců (z toho 9 nestraníků) a Fica drží v šachu Pellegriniho „Hlasisti“, kteří jsou jednou nohou v progresivistickém táboře tamních bruselanů.
          Přesto platí, co jsem napsal výše – pořád lepší než kdyby vládli Šimečkovci. A bylo to jen „o chlup“.

        2. Klídek, vydržte, nespěchejte, dočkejte času, za rok budou zase o kus dál.
          Lod se nesmí otočit na místě, nebo se převrátí! Musí se otáčet pomalu, ale jistě.
          A něco už dokázali – zrušili špeciální prokuraturu (zdroj zla), vyřešili TV, tedka Šimečka..

          Fakt, nic nejde dělat rychle, jako když máte průjem – tam hrozí, že si naděláte do kalhot..

          1. Loď se může otočit na místě – ale musí se nejdřív úplně zastavit. Jenomže přitom se stane hříčkou vln a vodních proudů.
            Jistější je otáčet za jízdy – tak jako při jízdě na kole. Platí ovšem, že čím rychleji jedete, tím bude opisovaný oblouk širší.

      1. Dnes moje, již 20 let se mnou žijící „brzda veselosti“ zjistila, že má 11 měsíců propadlou občanku – zjistila to lékárnice při výdeji léků.
        A přitom v sobotu vesele odvolila i když ve volební komisi bylo cca 85% mladistvých vzdělanců. A nikdo si nevšiml. Tedy díry pro nalezení hlasů jsou.

  16. Pamatuje si ještě někdo, jak si Bartoš těsně před minulými parlamentními volbami šel zkontrolovat výhled z premiérovy kanceláře? Mířil vysoko, o to hloub teď padá.

    1. Skvělá připomínka. Možná by se ho na to měl někdo zeptat. – Zeptal bych se klidně i sám, ale při mém životím stylu asi Vrchního Dredaře osobně nepotkám…

    1. Vlkovi už je asi dobře. Jenomže zapomněl, že internet si pamatuje.
      No jo – ta paměť, ta paměť! A lepší už to s přibývajícími roky nebude.

      1. Ale vždyť má ve všem pravdu, tak v čem je problém?
        Priorita číslo jedna je zbavit se pětikolky – definitivně. A to zmůže jedině Babiš – nikdo jiný.
        Slavná alternativa je v prdeli, konec, šlus.
        Tak co vlastně chcete??

        1. Mně se na tom nejvíc líbí, jak se v tomhle národě všechno vykecá. Tady na Litterate někdo někdo napíše a šup, už to má Vlk v mailu. Vlastně bych z toho měl mít radost. Dějiny se tvoří tady na Kydech….
          Já se vlastně vůbec nedivím, že když se někdo občas vyšvihne nahoru, tak svým voličům neslouží, ale pohrdá jimi.

          1. Ono ten hrníček trpělivosti někdy prostě přeteče, však to znáte sám.
            A čím víc je pětikolka v prdeli tím víc jsou ty naše “ evropské hodnoty“ agresivnější.
            A i ty dobré duše to někdy zabolí.

  17. Když už tady trouba začal vysírat, tak si můžeme popovídat o pozemkový reformě tatíčka Masaryka.
    Sebral čtyři miliony hektarů přísně na třídním principu – výhradně šlechtě.
    Nechal je rozdělit mezi příznivce svoje a nového režimu.
    Pochybuju, že by Kateřina chtěla mít něco společnýho s Masarykem, takže dotazy na znárodňování zemědělský půdy směřuj spíš do knihovny Václava Havla, hňupe.
    Druhá velká vlna zabavování majetků proběhla za Třetí říše – předchůdkyně Čtvrtý říše.
    Ti zabavovali na rasovým principu, židům. Čtvrtá říše zabavuje taky na rasovým principu – rusům.
    Takže pokud jsi rus nebo bělorus, směřuj dotazy na znárodňování na zastoupení EU v ČR.
    S tím ti Kateřina nepomůže, není rasistka, kokote.
    Třetí vlna znárodňování proběhla po osvobození a znárodňovalo se demokraticky fšechno od 150 zaměstnanců vejš. Jelikož to bylo za demokratickýho režimu, směřuj dotazy na Fialu, Pekarovou nebo Rakušana, vosle.
    Čtvrtý znárodňování proběhlo po 1948, ale to už bylo jenom paběrkování, po těch demokratech a evropanech už nebylo co vzít. Na to si stěžuj na lampárně, troubo.

    1. Já bych k tomu dodal, že třeba Polský stát pořád vlastní 15% domácího hospodářství a kde je Polsko dnes a kde my?

    2. Takže není třeba napsat do Programu STAČILO! jestli ano, neví nebo ne? Tak to myslíte? A nikoho to nemusí zajímat?

      1. Ale jistě, napsat to tam může.
        Může to tam napsat i pětikoalice, jako nástupkyně režimu 45-48?
        Může Fiala, jako zástupce sudetskýho landsmanšaftu napsat do programu pětikoalice, že nebude odsunovat lidi z pohraničí jako ti jejich v 38-39?

    3. Masarykova pozemkova reforma nebyla namirena vyhradne proti slechte. Zabavovala se zemedelska a lesni puda vsem bohacum, kdo meli vice nez 250 hektaru. Tedy take ruznym latifundistum z rad burzoasie a cirkvi.

    4. Ten vysírač se „znárodněním“ jako docela virálním memem je možná předvoj liberální politiky pro období do dalších voleb. Konečná někoho moc leká (že by velký kapitál?) a to, že se to objevilo zrovna teď nemusí být náhoda. Taková ochutnávka předvolebního guláše lepševiků před volbami za rok. Aspoň se ví, kam bude směřovat jejich první úder. A že jich bude více, na to vezměme jed. Vždy si vzpomenu na akci s krycím názvem Pandora papers. Kousek před volbami, mělo být mnoho jmen a zůstalo u Babiše – prostě klasická dehonestační špína pro voliče na poslední chvíli. Ty kroky jsou připraveny již nyní a budou se zapínat podle potřeby – odolnosti voličů.
      Lepševická dezinformační a demagogizační mašina je stále ve výborné kondici, důležití (ne viditelní politici) stále na svých místech s aparátem k ruce. Peníze nejsou otázkou, ty se dnes naklikají na klávesnici – pro správnou stranu. Takže, více než jindy platí fučíkovské „Lidé, bděte!“

      1. Jako první použijí násilí, rozbíjení shromáždění, osobní útoky, ničení majetku.
        Doufám, že to K. Konečná nepodceňuje a má dobrou ochranku a nosí neprůstřelné tričko (taková věc opravdu existuje)

  18. Příští vládu bude sestavovat Babiš s Kubovou ODS. Jiná možnost, ani matematicky, není.

      1. Příští vládu bude dosazovat CIA, podobně jako na Ukrajině. Toníček má pravdu. Bude to válečná vláda, nejspíš okolo generála Koudelky. Volby už nebudou zapotřebí. Babiš bude dělat místopředsedu vlády pro mikromanagement. Ministr vnitra se osvědčil, ten ve funkci zůstane. Turek bude ministrem propagandy. Langšádlová je jasná ministryně sociálních věcí.

        1. Muselo by nastat několik nepravděpodobných formálních eventualit:

          1. Buď by ODS musela nahradit Fialu Kubou ještě před volbama, aby do voleb vedl odéesáky Kuba. To je v této chvíli velmi nepravděpodobné, tak to u nich nefunguje, povede je Nutella.
          2. Povolební vyjednávání tedy povede za ODS Nutella a ten s Babišem do vlády nepůjde NIKDY. Pro nechápavé opakuji: koalice Nutella+Babiš je vlivem Nutella prakticky nemožná. V té chvíli ODS Nutellu za Kubu nevymění. To by musel Nutella okamžitě rezignovat po vyhlášení výsledků. Jak jsem ale přečetl jeho stanovisko k právě proběhlým volbám, tak on je považuje za úspěšné. A proto sám funkci nesloží.
          3. Zbývá poslední možnost, že ODS Nutellu sama hned po volbách odvolá (z funkce předsedy strany? z funkce vyjednávače?). To by museli udělat velmi rychle, Babiš na ně čekat nebude, bude víc možností koalic.
          4. A co když Babiš vyhraje tak, že ODS potřebovat nebude?

          5. Co když ty zaručený zprávy o připravovaném svazku ANO + ODS sem vnáší pětikolka záměrně. A docela se jí to daří, jak vidno.

  19. Ohledně STAČILO! bych nebyl tak optimistický do Parlamentek. Přijde den, a bude se musel do Programu napsat, jak to mají se znárodňováním.
    1) Bude nebo nebude se prosazovat zabavování peněz boháčům, třeba přes navyšování daní od jistého příjmu?
    2) Co zabavování bytů spekulantům? Nebo alespoň nějaké to progresivní zdanění nemovitostí, aby vycouvali sami?
    3) Znárodnění nějakých těch fabrik a firem, bank či akcionářů ČEZu?
    4) Supermarkety, zemědělské podniky – pod heslem soběstačnost?

      1. To mi, od Vás, zní až výhružně, Vy něco konkrétního víte?
        Já jen, že velká část voličů STAČILO! to předpokládá a vyžaduje to, a takhle to je v Plánu tedy sehrát? Do Programu se nic nedá, ale bude se opakovaně odkazovat na rok 1946?

        1. Nedělej ze sebe debila.
          Když jste se v 1989 dostali k moci, taky jsme nevysírali, že nás budete střílet na stadionu nebo vyhazovat z vrtulníku.

          1. Nehledě na to, že už vůbec nikdo tehdy nemluvil o kapitalismu, rozkradení státního majetku a privatizací úplně všeho včetně toho, co si kdysi lidé vybudovali svépomocí společně.

            1. tdx a pithart to je nad chápanie niektorých rozosieračov……. a 1989 si dobré pamätám čo opilec Havel a ostatná svoloč nasľubovali, ešte dnes ma žerie to cinkanie kľúčami …. Pamätná veta tesne po 89 ojebe: „Pamätajte na to, že raz budete otrokmi vo vlastnej krajine“ a nepovedal to opilec Havel 🙁 🙁

            2. Kdyby Klaus neprivatizoval, z dnešního pohledu sice blbě, neb většina vytunelována, tak to mělo zůstat státu? A stát by jmenoval jako vedení těch podniků a firem? Koho asi? Svoje loutkaře nebo svoje politiky? Tak to by dnes ČEZu vládl Síkela, mladej Benda by byl uhlobaron, Pekarová ředitelka přes mobily, Lipánek kraloval ve Škodovce, … Z deště pod okap.

        2. Myslíte, že národ volá po znárodňování? Ani náhodou. Národ volá maximálně po tom, aby byl velkokapitál postaven do latě a aby si stát udržel kontrolu nad kritickou infrastrukturou, vodou, energetikou, silniční sítí a podobně.
          Lidé chtějí rozumné zdravotnictví, školství, chtějí mít volný přístup do lesů, chtějí zachovat lidovou myslivost… chtěli by novomanželské půjčky, možná i státní komerční banku a chtějí dostupné bydlení, což je možné tím, že se u nás bude stavět alespoň 60tis. bytů ročně a ne 35 tis.

          Lidé nechtějí návrat do roku 1950 ani do roku 1960, ani 1970. Lidé chtějí návrat do roku 1989 a začít znovu a lépe.

            1. Ano, vše, čím nás mohou vydírat, znárodnit !
              Jiná cesta není..
              A Vám se líbí, že jsme pro západ kolonií ??
              Asi ano, rád se kláníte „páničkovi“ ??

            2. Ono je dost rozdíl, jestli přijdete do Veolie s puškou a řeknete, že teď to všechno patří lidu a nebo jestli tam přijdete se šekem a řeknete, že lid si to právě koupil zpátky… To samé platí i o ČEZu. Fiala také plynovou infrastrukturu neznárodnil, ale stát ji koupil.

              Ale jinak mám pocit, že celá tato diskuse je jen o tom, mě nebo STAČILO! nachytat na švestkách. Nebo na nějakém klíčovém slově. Aby se to pak dalo roznášet po sociálních stítích a křičet: podívejte, oni budou znárodňovat.

              1. Vidláku,
                ono přece stačí příznivce současné vlády odkázat na sněmovní tisk 770,
                kdy právě a zrovna TATO vláda už se „znárodňovat“ chystá a má to v PS.

                Samozřejmě se tomu tak neříká, bude se jen „vyvlastňovat“ a za úplatu, některým (a kdo to rozhodne) dokonce čtyř násobnou nad ceny obvyklé…..

                Takto zní zákonné ustanovení 222/1999 Sb., nyní:
                „OBJEKTY DŮLEŽITÉ PRO OBRANU STÁTU
                § 29
                (1) Objekty důležité pro obranu státu jsou pozemky a stavby umístěné ve vojenských újezdech a jejich příslušenství, které mají z politického, vojenského nebo hospodářského hlediska význam pro zajišťování obrany státu, zejména pro zabezpečení základních funkcí státu a zabezpečení ozbrojených sil.“…..
                *****
                A takto se mění tento jeden odstavec tím tiskem 770.
                „1. V § 29 odst. 1 se slova „umístěné ve vojenských újezdech“ zrušují.“

                㤠29d
                Vyvlastnění
                Práva k pozemkům a stavbám lze odejmout nebo omezit za účelem zajišťování obrany státu.“
                ******************
                A voilà, kdejaký pozemek a kde koho se může najednou stát tím „objektem důležitým pro obranu státu“ , či mu narvat tu „služebnost“….
                Zatím tam mají něco vyjmenované a jde jim údajně o pozemky pod a okolo stávajících vojenských objektů.

                Ale může to asi být i jinak a vůbec celý ten tisk stojí za pečlivé přečtení právníky opozice i celé alternativy…
                https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=9&CT=770&CT1=0
                *********
                Nebylo by nakonec lepší pro dolních 10 milionů a mnohem levnější být jako ta Kostarika?
                https://www.mariakoprivova.cz/cesko-neni-v-bezpeci-kostarika-v-bezpeci-je/

              2. „Ono je dost rozdíl, jestli přijdete do Veolie s puškou a řeknete, že teď to všechno patří lidu a nebo jestli tam přijdete se šekem a řeknete, že lid si to právě koupil zpátky…“

                Ve skutečnosti je důležité jenom to, jestli má majitel možnost zpětný odkup „lidem“ odmítnout.

                Pokud ne, tak po odmítnutí šeku na ty pušky stejně dojde.

                Mimochodem i použití slova „lid“ je v tomto kontextu manipulativní nesmysl. Tolik lidí za Vámi zase nestojí. Viz. nekrm hydru 🙂

                1. Za deset miliard korun si národ ani stát nekoupil tu Železného televizi. Jenom ji zaplatil a zůstala šéfovi Židovského kongresu.
                  Kdepak jste tehdy byl?
                  Za deset miliard by se koupilo asi dost vodovodů a hovnovodů. Jenže by zůstaly v majetku státu.

          1. Jsem na ten progra zvědav. Předpokládám, že pro jeho prosazení bude KSČM v čele s Konečnou hledat podporu u Uršuly. Držím pěsti!

          2. RE Vidlák:
            1) Národ po znárodnění nevolá, ale velká část STAČILO! ano. Proto žádám vyjasnění.
            2) Rozumné nebo zadarmo to zdravotnictví či školství? Exponencionálně rostou ceny léků a celých postupů, Bigfarma si diktuje, došly prachy.
            3) Dnes, díky EU-normám (takřka v pasivu), ceně materiálu a ceně práce řemeslníků stojí postavení bytu 2+1 cca 5 milionů. Při počtu 60 tisíc za rok to vychází na 300 miliard ročně bez inflace. Kdo to zaplatí?

                1. Tyto dvě pidistrany by měly odejít na věčnost..
                  Stejně fungují jen proto, aby předsedové a aparát dostával přípěsvky od státu. Kolik ale dostanou za volby letos ??

                1. To přeci nic neznamená.

                  V roce 47 taky nevolali po popravách odpůrců, mlácení babiček a zakládání družstev a taky to pak dělali.

                2. A kdo z kandidátů to teda říkal? Aha … Jo, známá spolužáka povidala, že její teta na vlastní uši slyšela, že známej jejího souseda řikal, že voni určitě budou chtít … takhle nějak, že jo. Paní Konečná to dělá hodně dobře, když máte staženo až tak moc :-))

          3. …. pregnantně vypsáno. Dal by se rok 1989 nazvat „rokem ukradených nadějí“? A samet „ukradenou revolucí“? A co nahradit slovo „ukradený“ slovem „zprivatizovaný“? Ostatně, bez předcházejícího znárodňování by nebylo co privatizovat, že ano. A spousta privatizací byla tak divokých a temných, že to klidně mohla být druhá strana stejné mince – znárodňování/privatizace.
            Cinkal tu někdo za záměnu vojsk sovětských za např. americké nebo jiné? O nikom nevím.

              1. No, ono se před devětaosmdesátým mezi lidem šuškalo, že se režim už dlouho neudrží. Že tu hadrovou revoluci ale bude řídit samotná StB, ve spolupráci s CIA & spol., to tehdy věděl jen málokdo.
                Až Miroslav Dolejší to prásknul ve své „Analýze“, na jaře 1990.

        3. kolik voličů voličů Stačilo! osobně znáte? : -) Já dost a kupodivu nikdo po znárodňování nevolá. Někteří jsou dokonce i restituenti…

          1. Osobně překvapivě docela dost z okolí a rodiny, hodně z diskuzí v hospodách, a nejvíc z diskuzí na netu. Vy jste nezaznamenal jejich touhu po zabavování boháčům a neustálém přerozdělovávání, spekulantům s byty, akcionářům ČEZu, … ?

            1. Akcionářům ČEZu?
              Ty seš možná zabržděnej, ale akcionáře ČEZu zkasírovala PRAVICOVÁ vláda windfalltaxem, až tak, že Čez přišel o třista miliard na burse.
              Kurva, to jste všichni pravičáci úplně blbí?
              To je nějaká podmínka nebo co?

              1. Fialova vláda také ráda šátrá v cizích kapsách, o tom žádná. Zejména právě proto s pravicí nic společného nemá. Asi tak.

            2. Ale to nejsou členové STAČILO!. To jsou voliči a ti si mohou myslet, co chtějí. Stejně jako se Etzler netají tím, že by nám dezolátům chtěl odebrat volební právo. A také nikdo nevolá po vyjasnění u Fialy, aby si hezky dal do programu, že nám volební právo neodebere.

              Znovu říkám, ukažte mi nějakého činovníka STAČILO, který za ně kandidoval a volá po znárodňování.

              1. Když Pavel Kohout utekl na Západ a bavil se tam v emigraci se svými bývalými oponenty, tak jim říkal: „To jste nás (komunisty) tehdy špatně četli“ myšleno, že jim jen účelově lhali a oni na to skočili.

                Spousta lidí se poučila.

                Břemeno minulosti.

                1. Takže jste si vymysleli pomluvu a nemáte ani hovno, chlapci. Tohle ani u nadplukovníka stačit nebude 😀 Paní Konečná to zjevně dělá hodně dobře.

                  1. Nic jsem si nemusel vymejšlet. Takhle to sám říkal.

                    Konečná je komunistka, jako všichni ostatní komunisti. Ta strana se tak jmenuje, to si doopravdy nikdo nevymyslel, protože to má v názvu. To K v KSČM znamená komunistická.

                    Pořád stojí na marxismu a to je pořád učení třídního boje a pořád učení třídní nenávisti. Kapitál se nezměnil a Manifest komunismu taky ne.

                    1. Ta druhá strana je – a dokládají to neustále projevy našich současných i minulých „pravicových politiků“ na třídní nenávisti. Takže co jako?

                    2. Nezlobte se, jak jste to napsal, tak neni ani poznat jestli „Ta druhá strana“ znamená opačné politické spektrum nebo máte na mysli nějakou konkrétní stranu.

                      Debata je o tom, proč se nedá věřit komunistům, ať slibují, co chtějí.

                      Zdejší pravicové politikové jsou taky pakáž, ale jednak to nedělá komunisty o nic důvěryhodnejší a jednak tu nenávist nemají rozpracovanou do nějakého učení a filosofie.

        1. Máte pravdu, proto měl při, jak sám tvrdí, nových skutečnostech, položit vládu a zopakovat volby a zohlednit změny. Jasně měl deklarovat, že ODS hodlá podporovat Ukrajinu, a že se proto budou muset zvednout daně a zadlužit ČR.

      1. Přesně tak. Ovšem na rozdíl od komunistú, kteří spíš „přivlastňovali“, tihle demokradi všechno „vyvlastnili“ do cizích rukou, čili bych to spíš srovnával s dobou po Bilé Hoře …..

        1. Ono vlastně to přirovnaní vývoje u nás po r. 1989 s pobělohorským obdobím sedí v mnoha dalšich směrech. Třeba po Bílé Hoře rekatolizace, po hadráku „rekapitalizace“ …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *