19 září, 2024

Kam jsme došli?

Krátký zahraniční úvodník:

Zatímco u nás se zraky všech obracejí k regionům postiženým velkou vodou, v USA se našel další atentátník na Trumpa. Tentokrát se schovával v křoví a měl Kalašnikov s optikou. Tentokrát si ho agenti všimli včas a dokonce ho chytili živého.

Jak trefně podotkl Pavel Šik, milý atentátník byl myšlenkově něco jako Juraj Cintula na Slovensku. Také se rozhodl střílet pro záchranu liberální demokracie, protože Trump je jasný diktátor a Hitler. Zároveň byl atentátník něco jako náš TZLD Foltýn. Také považoval chcimíry za odpad společnosti, byl na Ukrajině a verboval do jejích řad afghánské umírněné lidojedy, kteří museli uprchnout před Tálibánem. Samozřejmě, verboval hlavně hubou a jeho argumenty byly vpravdě foltýnovské, vy svině!

Vlastně už mě americké předvolební klání přestává zajímat. Pokrok prostě nezastavíš. Kdysi stříleli na hotového prezidenta, ale dneska už to vylepšili a střílejí rovnou na kandidáta. Udělali to už dvakrát a to máme teprve půlku září. Jako fakt si někdo myslí, že se s volebním výsledkem poražená strana smíří? Už to zašlo trochu moc daleko a vypadá to, že Pánbůh má rád Trumpa, ale nemá rád Ameriku, protože ji žene k občanské válce.

A teď už dnešní text:

Víte, čím se nejvíce budou lišit letošní povodně od těch v roce 1997? Tenkrát ještě všude ve státní správě pracovali lidé, kteří měli za sebou pravidelná cvičení kritické infrastruktury a byli proškolováni z manuálů na Třetí světovou válku. Všichni si ještě pamatovali osmdesátá léta, měli průpravu jako bezpečáci ve velkých fabrikách a znali havarijní plány.

Věděli, z kterého podniku může co vytéct, věděli, co se musí udělat s vodovodem, když ho kontaminuje špinavá voda, věděli, komu zavolat o cisterny, měli zásoby chloraminu, měli průpravu v řízení nouzového zásobování, existovali lidé, kteří věděli, jak se pracuje s tím, když voda třeba zaplaví hřbitov, dokázali identifikovat, z které elektrárny či chemičky jsou ty duhové skvrny na hladině a v každém podniku seděl ještě člověk, který k nelibosti managementu byl vlastně k ničemu, protože jen aktualizoval plány na takovouto událost.

Můj oblíbený (již nepíšící) bloger, Petr Kubáč, vzpomínal, že tehdy byl zrovna na vojně a vozil lidem v postižených oblastech pitnou vodu a on jako jeden z mála nikdy nezapomněl do cisterny nalít lahev SAVA. Lidé sice na vodu nadávali, protože smrděla po chlóru, ale ve svém rajónu neměl jediný případ úplavice.

Armáda tehdy měla ještě stovky a tisíce elektrických generátorů a existovalo ženijní vojsko. Teď prý nad záplavami létají dva (ruské) vrtulníky a v pohotovosti jsou čtyři další (ruské) vrtulníky. Asi se ty moderní americké helikoptéry, které jsme za Metnara draze koupili, hodí jen pro boj, ale pro nic jiného.

Dnes jsme o čtvrt století dál. Prakticky neexistuje už nic z toho, co existovalo tenkrát. Státní správa prošla mnoha reformami podle Murphyho zákona, že každá změna je k horšímu. Vznikly kraje, které tenkrát za povodní ještě neexistovaly. Změnila se organizace hasičů, policie, veteriny, úřadu bezpečnosti práce, všeho. Z vševojskové armády zůstalo torzo hodící se k zahraničním misím nebo k majdanům… a k odklánění miliard.

Většina komunikace probíhá bezdrátově přes vysílače. Obecní rozhlas leckde nahradili rozesíláním SMSek. Hodně lidí už nemá ani televizi ani rádio, protože mají internet. Dnešní plynový kotel potřebuje nezbytně i elektřinu a i ti, co mají kotel na tuhá paliva, zpravidla potřebují elektrické oběhové čerpadlo, protože už dávno vyměnili těžkopádné rozvody za elegantní tenké měděné trubičky.

Většina prodejen jsou super či hypermarkety a předpokládá se, že vezmete auto a dojedete tam. Deset kilometrů není žádná štreka. Tedy… pokud mezi vámi a Kauflandem není podemletá silnice.

Bezpečáci a odborníci na kritickou infrastrukturu z devadesátého sedmého jsou už dnes většinou po smrti a nebo dožívají v důchodu. Po nich přišly reorganizace, tlak na efektivitu a odbourávání jakékoliv robustnosti systému. Naopak přišly technologie, které tenkrát ještě nebyly k dispozici. Pracovníci kritické infrastruktury ubývali, místo nich přibývali pracovníci pro rovnost příležitostí, měření sociálního skóre a uhlíkové stopy. Mizely sklady civilní obrany a objevovaly se neziskovky pro inkluzi. Mizeli inženýři a objevovali se absolventi gender studies.

Navíc se ukazuje, že leckde se ani nezačalo se stavbou protipovodňových opatření, které by se hodily už tenkrát v roce 1997. V Troubkách dokonce začala obec sama stavět val, ale nakonec ho museli zdemolovat, protože jim to stát zakázal… To prostě nevymyslíš. O přehradě Heřminovy nad Krnovem a Opavou se čtvrt století mluvilo a blokovalo kvůli zeleným Khmerům.

Zato nás mají ochránit povinné revize kotlů a komínů a zákazy používání starých kamen, které teď budou to jediné, co bude ve vyplavených oblastech blbuvzdorně fungovat a sušit mokré zdivo.

Teď uvidíme na vlastní oči, jaký pokrok jsme za těch pětadvacet let udělali. Uvidíme, jestli se státní správa reorganizovala směrem k větší efektivitě, nebo k většímu průseru. Uvidíme, jestli nové technologie nahradily staré znalosti. Uvidíme, jestli si jinak seskládaní úředníci a hejtmani povedou lépe, než si kdysi vedly okresy. Zjistíme, nakolik nám uškodilo nebo neuškodilo upadající školství. Uvidíme, nakolik si naše armáda zaslouží všechny ty miliardy, protože jako se vypořádá s povodněmi, stejně se bude vypořádávat i s nepřítelem.

Bartoš a jeho digitalizace byl viditelný. Ale teď uvidíme, jak se povedla spousta dalších „digitalizací“ tam někde uvnitř úřadů.

A také uvidíme, jestli je náš průmysl za třicet let investic do ekologie doopravdy čistější. Voda teď totiž spoustu výrobních prostor pěkně vypláchla a vynesla na světlo Boží i to, co mělo zůstat skryto.

Zkrátka uvidíme, kam jsme za čtvrt století došli. Přírodní katastrofa, to je vždycky taková maturita, která prověří všechny. Od těch nahoře až po ty dole. Prověří připravenost, znalosti, schopnosti i charaktery. Udělá to veřejně a způsobem, který nedokáže ohnout ani deset Foltýnů ba ani Česká televize. Na to je to příliš plošné a zasahuje to příliš mnoho lidí.

Během příštích týdnů se jasně ukáže, jestli jsme se vydali na cestě dějinami dobrým směrem a nebo jestli je nejvyšší čas udělat restart, vrátit se do roku 1989 a zkusit to znovu a lépe.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

262 thoughts on “Kam jsme došli?

  1. Myslím, že ty vrtulníky, na které se dotazují Černochovic „blbečkové“ platící daně, jsou v bojových pozicích na slovensko -ukrajinských hranicích, stejně jako 600 odhodlaných misionářek a misionářů AČR. O čemž se sice ví, ale není vhodné zmiňovat, když tam chrání Prahu a vládu.
    Zaplavení obyvatelé republiky jsou vládě ukradení. Nestojí jim ani za kravatu a košili před kamerou.
    Asi marně očekávám, že se do práce zapojí statisíce studentů, jako kdysi na sklizeň chmele. Ani jedna univerzita a podobná zařízení nehlásila, že sbírá seznamy a vyráží na pomoc obyvatelstvu.

    1. Kouzelný byl prezident na návštěvě Krnova, když pravil, že škody se podobají válečným. Přitom válku na Ukrajině sám přikrmuje, jak ideologií, tak finančně. To mu nevadí, že jeho konáním jsou jinde takové škody.

    1. Mimochodem, zkusil jsem odkaz poslat kamarádce (její táta bojoval u 311 p. v Anglii) a zjistil jsem, že ve WhatsApu odkazy na web cssl.cz vůbec nejdou otevřít.
      Ať žije cenzura! 😀😀😀

        1. dal jsem tam odkaz na aukro. mozna to bylo tím.

          Nékdo na Aukru prodával cedulku z Protektorátu: „Pamatuj, že poslouchání zahraničního rozhlasu je zakázáno a trestá se káznicí nebo i smrtí.“

          *ttps://cdn.aukro.cz/images/sk1614368095957/730×548/poslech-zahranicniho-rozhlasu-za-protektoratu-hrozba-trestu-smrti-94239913.jpeg

        2. Hmm, někdo totiž na Aukru prodával cedulku z Protektorátu: „Pamatuj, že poslouchání zahraničního rozhlasu je zakázáno a trestá se káznicí nebo i smrtí.“ a já tam dal odkaz.

        1. I to je docela možné. Mě zase v poslední době nejde se dostat na FB stránky , které jsou veřejné. Po chvíli se vždy vypnou a chtějí po mně přihlášení. Jo to tak

  2. Fajne,ze zatial atentatnici na trumpa,taky jak ten kokot v cobolove,maju nasrate v hlavach,preto fico a trump este ziju,dufam,ze aj tak ostane,hoci ich bude dalsich 20…

  3. Z těch vládních paznechtů už by se jeden po§ral.
    Procházím kolem placatice, tam tiskovka. Nastoupeno tam bylo to nejlepší. Právě hovořil Hladík. Něco vyčítal hejtmanovi.
    Pane hejtmane, dnes jsem byl s vámi celý den……. Hejtman kroutí hlavou na nesouhlas.
    Lidovecký myslitel pravil, tak NE celý den, ale hodinu jsem s vámi byl v helikoptéře.

  4. „Poslanci slovenského parlamentu v úterý v tajném hlasování odvolali z postu místopředsedy Národní rady SR šéfa opozičního Progresívneho Slovenska Michala Šimečku.
    […]
    Závěrem slíbil, že Fica v příštích volbách porazí. „Pane Fico, můžete odvolat místopředsedu parlamentu, ale nemůžete odvolat předsedu opozice. Těším se, že vás ve volbách porazím. Nyní na to mám o několik hodin denně více času,“ dodal Šimečka.“

    Šimečka, tak hlavně peníze ze západu, EU, US, UK a Sorose, a instrukce z US ambasády a koordinaci „demokratické opozice“ ze strany CIA a MI6, že?

    1. Prostě ho demokraticky odvolali, na jeho místo přijde jiný. Měli by taky zvolit předsedu parlamentu, když jim odešel dělat presidenta.

  5. „Mami, a co to je pokrytectví?“
    „To je, Pepíčku, když se vylučuje ze sportu za to, když si nepoklekneš před zápasem, protože jsi běloch. Ale jen co se pokřižuješ, dostaneš pětiměsíční zákaz zápasit. A to hlavně proto, že jsi navíc Srb.“

    „Mezinárodní federace juda (IJF) potrestala srbského judistu Nemanju Majdova za porušení náboženských pravidel organizace během zápasu na olympijských hrách v Paříži, oznámil sportovec v pondělí prostřednictvím sociálních sítí.
    Majdov uvedl, že byl o rozhodnutí informován před 15 dny a bylo mu sděleno, že pětiměsíční suspendace byla udělena za to, že se před zápasem s Řekem Teodorem Tselidisem pokřižoval.“

  6. Prosím jak mám tohle rozumně vysvětlit dítěti do Občanky ZŠ – fašistické Rusko a demokratická EU???
    Podle Zamini ČR je Rusko fašistická diktatura kde vládne “samozvolený diktátor” prezident V.Putin ,který ale byl do svého úřadu zvolen v demokratických volbách celé Ruské federace ze 4 kandidátů a to účastí 77,5% obyvatel 18+ u voleb a to celkem 88,5% všech hlasů – takže jasný fašismus!!! – Tohle je špatně takhle NE…
    Zato v ryzí baště demokracie EUrosojuzu obyvatelé všech zemí nemohou volit svého vůdce EU – jen pár EU poslanců podle přepočtu na obyvatele zemí (velké země májí hodně poslanců a malé jen pár) a pak se ti poslanci rozdělí do 9 spolků v EU parlamentu (ale jen dva spolky-frakce v EU – lidovci a socialisti řídí chod celé EU od EHS 1978-2024 a volí si vůdce EU a členy komise EU parlamentu) poslanci mohou hlasovat jen pro nebo proti návrhům komise EU ale nemohou navrhovat zákony ani nic jiného.Vůdce EU U.von Leyenovou nemohl nikdo volit 0 % obyvatel zemí EU ani nekandidovala do EU parlamentu.Soudruch Sikela nekandidoval do EU parlamentu a přesto ho U. von Leyenová jmenuje na komisaře EU…A tohle je správně a čistá Liberální demokracie…Takhle ANO…
    No nevím nevím když to takhle dítětí vysvětlím a ono to řekne ve škole v Občance aby mě náhodou nevyhodili z práce a starší dítě z VŠ…A pokud se pokusím dítěti vysvétlit příjmy EUsojuzu – když to není stát ani Federace států jen Politická smlouva o předání moci jednotlivých států komisi EU a přeposílání části svého HDP a daní- tak mám pocit ,že by mě mohli i zavřít…Poradíte mi prosím někdo jak to mám dnes spráně politicky dítěti vysvětlit???

    1. To je prosté. Již od dob Římské říše vládnou evropští vůdci z boží vůle. Tato boží vůle pak byla přenesena na katolickou církev a posléze na velké evropské vůdce, jako například říšského Ádu, svého času největšího bojovníka proti hydře gomunismu. Na východ od slovenských… pardon UA hranic žijí divoké mongolské hordy, které svými neustálými vpády po celá tisíciletí sužují Evropu na na čelech největších EU vůdců oprávněně vykreslují lehké vrásky starostí. Je třeba se sjednotit pod jedinou myšlenkou nezpochybnitelných evropských hodnot (fascis) a s fanatickou oddaností zajistit našim evropským vůdcům, kteří jsou demokratičtí a plní hodnot a signálů tak nějak imanentně z oné boží vůle (takže voleb netřeba), klid na práci. Ať žijí!

      Jen taková perlička z dneška – viděl jsem černý bavorák s registrační značkou, která začínala 8AH 8. Jistě jen úplná náhoda.

      1. Jak říkal Frank Burns v MASHi. „Jestli se všichni nepodřídíme a nebudeme slepě následovat své vůdce, pak nemáme šanci zůstat svobodní.“

      2. Poněkud rozmrzelý jsem si dnes dočetl, jak Nejvyšší blahorodí Vonleynová jmenovala své komisařky do čela Evropské komise a jak rozdělila komisariáty nevoleným komisařům.
        To jsou ty demokratické západní hodnoty. Nezrušily volby, protože nic nerozhodují jejích výsledky.
        Musolini by jim záviděl, kam to tihle fašisti dotáhli během jedné generace.
        Perun s námi!

        1. Uz se na beton taky zjistilo, ze papez sice byl pro Hitlu a zehnal nacistickym zbranim..
          Ale to nejni pravda, von zehnal , aby nacisti prohrali..
          Tak to uz je taky v poradku..Vatikan pasoval nacisty pryc z Evropy , protoze aby mohli bojovat a skodit SSSR. To uz je taky uplne v poradku.
          Cirkev bojovala a za to nam muzou ukrast i nos mezi vocima…

      3. Můžete děti utěšovat, že jejich pradědečci na rom byli hůř.

        Na Aukru nékdo prodával cedulku z Protektorátu: „Pamatuj, že poslouchání zahraničního rozhlasu je zakázáno a trestá se káznicí nebo i smrtí.“

        cdn.aukro.cz/images/sk1614368095957/730×548/poslech-zahranicniho-rozhlasu-za-protektoratu-hrozba-trestu-smrti-94239913.jpeg

    2. Dobrý den, ve které třídě je Vaše dítě?Čekám, kdy toto budu taky muset řešit.
      Nevím, jestli dělám dobře, ale pomalu pozvolna už svého syna na to připravuju a dělám z něho „dezoláta, svini a blbečka“.

      1. Staré dobré Co se říká doma, nesmíš říkat někde jinde. To smíme říkat jen doma. To už tady taky bylo. Koneckonců, v ČR (ČSR, ČSSR) asi nebylo moc údobí, kdy se mohlo říkat venku to, co se říká doma.

    3. No jistě, představa že si nemůžete zvolit rovnou ani Lejnovou a ani jiné mordechuj lévystrany může některé lehce rozčilovat, ale tady se rozpaky rozplynou velmi lehce. Přečtete si každý den článek ke kafi, krojasánu a je z vás demokrad. No co chcete více?

      Volit svoje potřeby nesmíte, nesmíte je ani na veřejnosti vyslovovat, protože demokracie prý dovoluje mazat všechno co je nedemokratické. Tak co bystě navrhoval. Ale vy ani nesmíte nic nahrhovat. Můžete jen zakřížkovat nějaké obludy které neznáte a představovat si orgasmickou nirvánu, že oni budou za vás dýchat.

      1. Vono see rekne potreby ,ale takovy sou vseho schopny , nektery potrebujou Leyno
        a s ni celou komis v rakvi a 3m pod zemi.. Zvolit do Funkce , neskodlivej skudce..
        Aby jiny a hodne jich, se do rakvi predcasne nedostali..Nekde uz rakve dosly..

    4. Musíš to vysvětlovat jako to rodiče vysvětlovali kdysi nám: “ Jsou to všechno lži, ale nesmíš to nikde řikat, protože by nás zavřeli do kriminálu a tebe do děcáku“.

  7. Už se vrchní digitalizátor vyjádřil podle jakého mustru se bude obnovovat a stavět? Jeho vrchní chránič také mlčí páč obráží zatopené a že se tumluje. Že ho hanba neliská. Hanba to asi nezvládne o to by se měli postarat místní. Ještě ani voda neopadla a už tam strká rypák.

    1. Žádného mustru netřeba. Oni moc dobře vědí, že pojišťovny většině lidí téměř nic nevyplatí (samozřejmě kromě těch movitých a těch, co jsou nějak spříznění s vrchními politiky pětikolky), a že v důsledku extrémních cen ve stavebnictví ani postižení nebudou mít na opravy. Jediné, co lze očekávat, bude vlna prodejů pozemků, které totálně pod cenou (protože záplavové oblasti) budou skupovat opět na pětikolku navázaní realitní gangsteři, kteří pak půdu rozprodají kdovíkomu a kdovíproč. EU tomu rozhodně bránit nebude, Schwab a jiní přece razí heslo, že lidé nebudou nic vlastnit a budou šťastní. Na vlastnictví jsme tady my, dodal by šeptem.

  8. OT – tak to vypada, ze se nam pri stretnuti Zelensky – Sikorski kluci pohadali… zda se ze byvalemu ukrajinskemu prezidentovi jeste nedoslo, ze kdyz mu velci kluci rikali, ze pro nej udelaji cokoliv, tak kecali. Copak se mu ted (krome koksu) asi honi hlavou?

    1. Rudá armáda provedla ve druhé polovině září invazi do oblasti Kresy. Sovětská vláda oznámila, že tak činí k ochraně Ukrajinců a Bělorusů, kteří žijí ve východních částech Polska, jelikož polský stát se pod náporem nacistického Německa zhroutil a není prý schopen zaručit bezpečnost vlastních občanů. Polská vláda, konfrontována s otevřením druhé fronty, nařídila urychlenou evakuaci všech jednotek do neutrálního Rumunska.

      1. Jako náhradu dostala Polská lidová republika přibližně polovinu území Východního Pruska a také území východně od linie Odra-Nisa. Sověti zahrnuli většinu anektovaných území do Ukrajinské a Běloruské sovětské socialistické republiky. V srpnu 1945, když už válka v Evropě nějakou dobu neprobíhala, se Sovětský svaz a Polsko dohodly na průběhu hranice.

          1. Přesně!
            Ino se stačí podívat na mapu před první Světovou a všimnout si kudy vedla tehdejší Ruská hranice…

        1. Mne by zajímalo, jestli si pšonci uvědomují , že při nárokování jisté části za jejich současnou východníh hranicí, by museli zase uvolnit tu část na západě- A jen tak mne napadá, jestli to není zatím nezveřejňované doufání němců- Hmm Kdo ví.

          1. Ten bludný balvan mezi Ruskem a Německem se bude muset zase odstranit. Paňstwo Velkopolské už dlouho nedostalo přes zobák.

      2. Emil Vachek ve svém monumentálním díle „Německá válka“ tvrdí, že především židovské obyvatelstvo přivítalo příchod Rudé armády s úlevou.

      1. Já myslím, že Kadel především zapomněl, že 2. září 1938 zaútočilo Polsko na Československo a obsadilo oblast Těšínska.

    2. Preto Wehrmacht zautocil na ruske okupacne sily,aby oslobodil poland a celu europu ,ked pise tak spomni aj oslobodenecku armadu SS,co chcela pomoct celemu svetu,od toho zasraneho bolsevizmu hej Dr.historie.

    3. Jen tak mimochodem, moc se o tom nemluví, ale první smlouvu „o spolupráci a neútočení“ podepsal Hitler s Polskem. A ještě krátce před německým útokem na Polsko se počítalo se společným německo-polským útokem na SSSR. Jenže Poláci přehnali licitování a tak Hitler ukázal Polákům, jak to myslí doopravdy o něco dřív, než Sovětům.

      1. nespominajuc na zmluvy, ktore podpisali tieto staty s Nemeckom:
        POĽSKO-NEMECKÁ DOHODA O NEÚTOČENÍ (26. január 1934):
        Dohoda vznikla z iniciatívy Adolfa Hitlera Józefa Piłsudskeho. Nemecko od nej odstúpilo na jar 1939 (zámienkou bolo, že Poliaci nechceli dovoliť výstavbu diaľnice spájajúcu Nemecko s Východným Pruskom cez svoje územie), Poliaci ju však dodržiavali naďalej až do nemecko-slovenského vpádu do Poľska v septembri 1939.
        👉 BRITSKO-NEMECKÁ NÁMORNÁ DOHODA (18. jún 1935):
        Táto dohoda umožňovala Nemcom budovanie námornej flotily a jej výsledkom tak bolo odbúranie posledných obmedzení Nemecka vyplývajúcich z Versailleskej mierovej zmluvy. ZSSR túto dohodu ostro kritizoval, pretože v nej videl zámer Veľkej Británie posilniť námorné postavenie Nemecka v Baltskom mori.
        👉 BRITSKO-NEMECKÁ DEKLARÁCIA (30. september 1938):
        Deň po Mníchovskom diktáte podpísali Neville Chamberlain a Adolf Hitler dohodu o neútočení medzi Veľkou Britániou a Nemeckom.
        👉 FRANCÚZSKO-NEMECKÁ DOHODA O NEÚTOČENÍ (6. december 1938):
        Dokument vznikol z iniciatívy Adolfa Hitlera a francúzskeho premiéra Édouarda Daladiéra. Podpísali ho ministri zahraničných vecí Joachim von Ribbentrop a Georges Bonet.
        👉 LITOVSKO-NEMECKÁ DOHODA O NEÚTOČENÍ (22. marec 1939):
        Dokument podpísali ministri zahraničných vecí Joachim von Ribbentrop a Juozas Urbšys v Berlíne.
        👉 LOTYŠSKO-NEMECKÁ DOHODA O NEÚTOČENÍ (7. jún 1939):
        Dokument podpísali ministri zahraničných vecí Joachim von Ribbentrop a Vilhelms Munters v Berlíne.
        👉 ESTÓNSKO-NEMECKÁ DOHODA O NEÚTOČENÍ (7. júna 1939):
        Dokument podpísali ministri zahraničných vecí Joachim von Ribbentrop a Karl Selter v Berlíne.

      2. KAzdy trochu fundovany historik vam rekne, ze blitzkrieg Polska byl mozny jenom z jednoho prosteho duvodu:

        na posko-nemecke strane byly jenom sklady a jinak vubec nic. Vsechy jednotky byly na Hraici se SSSR, kde pilne cvicily…

  9. Ministr Stanjura má prázdné prasátko. A spolu s ním i my
    17. 9. 2024
    …… Po včerejšku definitivně víme, že ministr financí a celá vláda Petra Fialy [ODS] zkrátka řádně nehospodaří, že je finančně negramotná.
    Hospodaří bez rezervy a nadoraz.
    Miliarda korun v rámci státního rozpočtu, jenž pracuje s biliony, je nic.
    No, zkuste to u sebe doma. Máte příjem milion korun ročně, ale v rezervě držíte sotva 500 kaček. Pecka, ne?…..

    https://www.fintag.cz/2024/09/17/komentar-ministr-stanjura-ma-prazdne-prasatko-a-spolu-s-nim-i-my/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

      1. Bez dohody vo nezautoceni si zadna vlada demo v Evrope tu vokupaci neporidi..
        Ani valku.
        Kdyz sme byli v trablu ,tak nas napad este madar ,ze chtel Slovensko a besnil a mucil nase lidi..Kazdej nemuze bejt madar.

        Kazdej vi ze Stalin nemel rad polaky ,ale ze jim cpal horem dolem velky uzemi..
        Za vodmenu. Za jakou, ze mu polaci vyprasili prdel u Warsavy v 1920.
        Nam ale ukrad Zakarpatskou rus a dobre udelal ,byli sme bez starosti a navic by sme dneska byli ve valce s rusem..

  10. Lejnová měla zřejmě světlou chvilku, takže správně usoudila, že svěřit Síkelovi cokoli jiného než vztahy EU s Hotentotenlandem by nebezpečně urychlilo naplnění Draghiho scénáře.

      1. Pětidemoliční trapas je to pořádný, o tom žádná, ale objektivně vzato vezme-li se v potaz jeho totální nekompetentnost v jakémkoli oboru, je asi dobře, že si s nim Lejnová vytřela pozadí. Takto toho Hýkela snad moc nezvojtí. I když v jeho případě člověk nikdy neví.
        Nehledě na to, že na výši jeho apanáže to žádný vliv mít nebude.

        1. Mám obavy, aby z nebyl kádrovák pro odborníky AI a chirurgické operace že třetích zemí do Evropské říše blahobytu.

    1. Spolupráce s Rwandou je důležitá. Tam se budou vyvážet keňští doktoři a inženýři, kteří neudělají zkoušky v Německu.

    1. V roce 2002 mi rikal kamarad od PCR jak to udelali. Evakuovaly se cele vesnice, hlidky tudy projizdely jen obcas, takze kdyz narazili na partu spoluobcanu, kteri jim sedlili, ze „to tam kontroluji“ a nahodou si „zapomnel obcanky“, tak jim podekovali, nalozili je a odvezli je mimo evakuovanou oblast. A na moji otazku, jak to dopadlo odpovedel suse „kdyz jsme je odvazeli potreti, tak jsme se zastavili na puli cesty v lesiku a bouchli jsme si kazdej, od ty doby byl klid“.

      1. Tak to ziram…
        Po vichrice Catrina byly na jih USA evakuovany celele oblasti a trvalo to celeho pul dne, nez se vzpamatovali tamejsi neprizpusobivi a zacali rabovat. Bush tam tenkrat poslal Narodni gardu, ktera mela povoleni strilet ostrymi

    2. Když se dívám, na ilustrační fotku té protipovodňové zábrany, tak mám pocit, že jde o krádež již kradeného. Že poprvé si zde nakradli zhotovitelé toho díla a ten rabující byl až druhý v pořadí.

      Myslím, že když by místo té třiceticentimetrové nástavby byl ten beton o ty stejné centimetry vyšší, že by se vůbec nic nestalo a celá stavba by byla výrazně levnější a krást by nebylo co.

  11. OT
    ❗️🇪🇺Nové složení Evropské komise bude tvořit ze 40 % ženy a ty dostanou více postů místopředsedů, uvedla šéfka EK Ursula von der Leyenová.

    Dnes představí návrhy na nové složení EK na příštích pět let.

    Von der Leyenová již ve svém návrhu nového složení schválila Kaiu Kallasovou na post šéfky unijní diplomacie.

    V rámci EK se může objevit i pozice evropského komisaře pro obranu a vesmír, kterou navrhla Ursula von der Leyenová. Na tento post navrhuje litevského zástupce Andriuse Kubiliuse.

      1. Její otec vysoká šajba v KS Estonska s strašně trpěl ve své vysoké funkci tím, že musel místo oslavování rasově čistých estonských nácku naoko podporovat proletářský internacionalismus.

    1. Andrius Kubiliuse bude mít na starosti celý vesmír, nebo jenom kousek? Pro případ kousku, bude to ostatní řídit osobně von der Lejno, nebo to svěří odborníkovi na závětrné elektrárny?

      1. Evropa ma talenty. A jak se na beton zjisti, estli byl usak tenkrat na mesici a nebo nebyl.?
        Ma tam postaveny vojensky zakladny a nebo ne.

        1. Co v tom EU delaji dobre, nevim. Akutni problem, kolik druhu zachodu zustava nevyresen a sykela nema a nedostal ani povoleni, na ty hajzly.
          Psychopathistan uz zavadeji ,ale …
          Toaletistan este nebude..Stiznosti hodne…..Ale necham to bejt..

          Do toho ted prichazi komplikace vod Schwabacha..Krici porad.
          Nebudete mit nic ,tak ani hajzl , ani prdel , ani hovno..
          Vsecko nam seberou.
          Ted kdo ma hovno, tak se casto este zadluzi ,ze musi..
          Pocitam, ze vzit to hovno, co nam v republice vsem a kazdymu zbylo a zbejva
          a este zadluzeny s urokama , ze nebude lehky…
          Ale vrchnost vi lip. Ma na to papiry.

    1. Asi tak…

      Byvaly doby, kdy se pri povodnich delily oblasti na ty, kde byl pruser a ny ty, kde pruser nebyl. Trd byl pruser vsude. Nekde fyzicky (Jeseniky, Krnov, Opava, Ostrava…) a nekde „metafyzicky“. Protoze zpusob jakym jsou tady v Polabi lidi vyblazneni je prislibem jisteho pruseru do budoucna.

  12. Ještě k přehradě Nové Heřminovy.

    Ta by byla na řece Opava. Pod Krnovem se do Opavy vlévá řeka Opavice (teče od Heřmanovic přes Město Albrechtice), která měla větší průtok, než Opava. Čili Krnov a Opavu by přehrada na Zátorem neochránila.
    Levnější by bylo přemístit stále zaplavované domky v Zátoru trochu výše.
    Ze severní strany Jeseníků teče Kladská Nisa. Na ní je 7 přehrad, z toho 2 přetekly – řeka způsobila zkázu i s přehradami.

    1. Blbost!!!
      Průtoky řek na soutoku se sčítají. Pokud by (dodnes neexistující) přehrada NH dokázala zadržet/pozdržet přívalovou vlnu valící se po řece Opavě, samotná Opavice by neměla kapacitu napáchat v Krnově, Opavě i Ostravě takovou spoušť. Protože škody se zvyšující se hladinou a průtokem narůstají exponenciálně!
      Příklad:
      V roce 1997 dokázala právě dokončená přehrada Slezská Harta (mimochodem jediná velká přehrada v ČR, dostavěná za nového režimu) zachytit obrovskou přívalovou vlnu na řece Moravici. Zachráněn tak byl nejen Hradec nad Moravicí, ale hlavně i Opava, Kravaře, Hlučín, apod…

      Neexistence přehrady Nové Heřminovy je důkazem absolutní neschopnosti současného režimu. Zejména kašlání mocipánů v Praze na problémy Moravy a Slezska. Všichni pohromou postižení v Krnově a níže jim tak mohou „poděkovat“. A taktéž těm tzv. ochráncům cvrčků, syslů, aj., kteří ekoteroristicky kecají do každé prospěšné stavby a blokují ji.

      PS:
      Že se nějaká hráz velkého vodního díla provalí či přeteče svědčí o dvou věcech:
      1) zanedbaná údržba či od počátku chybná konstrukce (inženýři a technici)
      2) špatná strategie s manipulací výšky hladiny před hrází (vodohospodáři)

        1. Ja ne, vzdyt drtiva vetsina uzemi Moravy je odvodnovana do Dunaje, tak jak muzou kurva presplichnout Vysocinu a skoncit v Praze?

      1. Harta byla prázdná, měla se napouštět 10-20 let.
        Za povodní by Opava tekla, i kdyby byly NH. Nebyla by nulová. Tak by se s Opavicí sčítaly. Opavice byla letos větší.

          1. Já jsem v roce 1997 jel na kole z Krnova proti proudu Opavice. Na silnici mezi Hynčicemi a Holčoviceni bylo asi 10-30 cm vody. Pedály se střídavě bořily do vody. V Heřmanovicích bylo kolo ve vodě až po nosič (tam jsem měl zabalené fotoaparáty)- už se nedalo šlapat, už jsem ho vedl. Nezapomenutelný mokrý zážitek.

            P.S.: Jsou už v Heřminovech vykoupeny všechny potřebné pozemky? Nějak to utichlo. Naposledy chtěli majitelé za ně astronomické sumy.

          2. To není zdaleka pravda, stačí kouknout na mapu Krnova. Ale i kdyby, tak řeka dokáže za určitých okolností téci i proti proudu. Tedy určitý úsek od soutoku. Jako například říčka Bystřice v Olomouci za povodní 1997.
            O hydrodynamice kapalin toho zřejmě moc nevíte. Doporučuji Vám zůstat u psaní veršovaček. To Vám jde nepoměrně lépe.

        1. Odpověď: Ládik!!! napsal:17 září, 2024 (14:13)
          Slezská Harta se měla napouštět cca 7 let za normálních průtoků Moravice a průměrných výšek sněhu na odvodňovaných svazích Hrubého Jeseníku. Povodeň celý předpoklad změnila.
          Nové Heřminovy by jistě tok Opavy nezastavily, ale dokázaly by povodňovou vlnu pozdržet, aby se v Krnově nesečetla s povodňovou vlnou z Opavice.
          Chápu, že pro Vás je to zřejmě věda.

      2. Stavba Slezské Harty byla zahájena v roce 1987, takže po Revoluci nebyla zahájena stavba žádné přehrady v ČR.

        1. Po revoluci se už jen rozprodávalo, rozkrádalo a likvidovalo. Proto jsme také tu revoluci dělali a celých 30+ let pilně volili odborníky – kleptomany, nebo ne? Dnes jsme tedy tam kam jsme chtěli, jsme tu rádi a chceme tady zůstat alespoň tisíc let. A k tomu nám dopomáhej buch.

        2. Proto jsem psal „dokončená“, nikoliv „zahájená“. A dokončená byla jenom proto, že zrušení rozestavěného díla by už přišlo dráž nežli jeho dokončení.

    2. Ládik!!!
      Přesně.
      Už u záplav v roce 1997,byl s Ostravicí problém.
      Upravoval jsem koryto pod Heřmanovicemi po Spálené
      V Holčovice pracoval Lesní z.Olomouc.

    3. Ládik!!! napsal: 17 září, 2024 (12:19)

      Byť nejsem vodohospodář a výstavbě vodního díla Nové Heřmínovy fandím, tak s vámi souhlasím.

      Díval jsem se do mapy vychází mi to stejně jako Vám.

      Přehrada v NH by sice povodeň v Opavě zmírnila, ale asi by ji nezabránila. Stačí se podívat na mapu, jak velké povodí je nad Opavou a jak velkou výseč z tohoto povodí je v místě plánované přehrady NH. Dle mého odhadu to je slabá 1/6 povodí řeky Opavy nad Opavou.

      Takže i kdyby přehrada NH již stála a nepustila by ani kapku, což samo o sobě je blbost, tak by snížila průtok Opavy v Opavě maximálně o 1/6. Takže mi z toho vychází, že těch přehrad by bylo potřeba více a také více dalších opatření. jenom samotné VD NH protipovodňovou ochranu Krnova a Opavy nevyřeší.

  13. Kam jsme došli… Kdo to ví… Kdopak nám to odpoví…
    Neslušně řečeno do prdele…
    V 97 jsme byli všichni překvapení a nechápali kde se vzalo tolik vody. Staříček od tchýně ještě žil a divil se také, zemřel v září v 98 letech.
    Místostarosta, už nežije, jezdil čím se dalo a zjišťoval zda někdo nepotřebuje nějakou pomoc, dokonce i spustil sirénu, protože voda přišla v noci. Na druhý den si lidé pomáhali a přijeli první čumilové s kamerami a natáčeli škody, lidé je posílali do 💩
    Voda byla u nás ještě v roce 2009, opět nám zaplavila sklep, no a od té doby máme a udržujeme čerpadla, dá se říci, že už víme co se bude dít.
    Bohužel na příkladu Jeseníku, Krnova, může být ještě hůř. A to se mi tedy vůbec nelíbí, jenže co se dá dělat.

    1. Paní Evix
      Delal jsem po povodních v Jeseníkách, byl jsem překvapen i za normálního počasí, co dávají Jeseníky kvalitní vody.Možná i proto,maji obavu dělat tunel pod Červeno horským sedlem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *