19 září, 2024

A Sasko…

Průzkumy předpovídají vítězství AfD v Durynsku i Sasku

25. srpna 2024 13:15

Příští neděli budou volby v Durynsku a Sasku. Aktuální průzkum nyní vidí AfD jako nejsilnější sílu v obou spolkových zemích, následovanou CDU a BSW (Sahra Wagenknecht). Bez AfD či BSW nikdo nevytvoří většinu.

Týden před zemskými volbami v Durynsku a Sasku 1. září je AfD v obou spolkových zemích podle průzkumu INSA pro Bild (Springerblatt) na špici. Podle průzkumu je nepravděpodobné, že jak v Sasku, tak v Durynsku bude možná vládní většina bez účasti AfD nebo BSW.

V Durynsku je AfD jasně napřed s 30 procenty. Následuje CDU s 21 procenty a BSW s 20 procenty. Levicová strana premiéra Bodo Ramelowa stále získává 14 procent, SPD by se dostala do zemského parlamentu se šesti procenty. Zelení a FDP by naopak návrat do parlamentu propásli po třech procentech.

V sousedním Sasku je na špici AfD s 32 procenty. V těsném závěsu s 30 procenty následuje CDU premiéra Michaela Kretschmera. Dlužn dodat, že Kretschmer se alespoň snažil korigovat válečnou politiku spolkové CDU. BSW je na třetím místě s 15 procenty. SPD by se do zemského parlamentu dostala se šesti procenty. Zelení by se mohli dostat zpět s pěti procenty – na rozdíl od Die Linke, která by zůstala mimo se čtyřmi procenty.

24 thoughts on “A Sasko…

  1. Spor levice – pravice je v situaci, ve které s nacházíme podružný.

    Podstatné je zaříznout zelené blázny a světovládní „liberály“. Pokud se na tomto minimu AdF a BSW dohodnou, bude dobře. O ostatní s e mohou poprat později.

  2. Moc jako pozitivní to nevnímám. Je to výsledek rovnice „lidí chtějí změnu, ale Wagenknechtová je tu zatím krátkou dobu“. Jako ne-milionář prostě nemohu fandit pravicové straně, byť mnohé pojmenovává rozumně, když ten prubířský kámen, ležící v rovině ekonomické, bude zase z pravicové kuchyně. Fandím BSW a zajímá mě, jestli s AfD po volbách budou jednat o nějaké koalici.

    1. Fandit straně, kde místopředsedkyní je Amira Mohamed Ali je fakt chytrý. Po píchancích zvlášť. Ale každému, co jeho jest.

        1. Ne, ale na to abych věděl, že v situaci, kdy je třeba se zbavit (pro foltýny – odsunout do země k islámu tolerantní, nikoliv násilí) mešit a jejich osazenstva, nebudu volit věřící muslimku, to stačí.

    2. Koalovat zcela určitě nebudou, jejich programy jsou neslučitelné, zejména v ekonomické oblasti. Wagenknechtová ale jasně řekla, že to neznamená, že pro některé věci nebudou hlasovat. “ Když AfD řekne, že nebe je modré, nebudeme tvrdit, že je zelené.“

      1. No, to je právě ono. Po ovoci poznáte je. A pravice jde na to vždycky přes emoce (kulturpolitik), protože kdyby řekla, že do důchodu se půjde v osmdesáti a nemocnice budou soukromé akciovky, to by je moc lidí nevolilo… Tak se udělá téma, které „nic nestojí“ (sponzoři budou spokojení) a na tom se točí a točí, až se volby vyhrají. A pak začne neoliberální Mordor…
        A skrz toho ne-milionáře, jak se ptá Schumises (Snad přímo z Mises institutu?)… Je to prosté. Nemám ostré lokty a tah na branku. V hlavě by něco bylo (mám to i „ouředně potvrzeno“ 🙂 ), čas práce a volna je extrémně vychýlen ve prospěch práce, ale na „výplatní pásce“ to moc vidět není. Můj obor holt není tržně zajímavý. Nemohu si proto dovolit podporovat někoho, kdo jde proti mým ekonomickým (a tedy vlastně i životním) zájmům. Znáte to Čérčilovo okřídlené: „Bohatý může volit levici z určitého rozmaru, ale chudý volič pravice je hlupák.“? Tak nějak. 🙂

          1. Samotný Frédéric Bastiat se ptá? Příště třeba zavítá sám Friedrich von Hayek… 🙂
            Co očekávám od levice? Mír a sociální stát. Mír asi vysvětlovat nemusím a sociální stát je myšlen pro ty, kteří se snaží, či se v produktivním věku snažili, ne pro ty, kteří jen natahují ruku a mají 12 měsíců v roce dovolenou.
            Dále pak konec posedlosti „fiskální zodpovědností“ aka výší státního dluhu, který je reálně nesplatitelný a až na „ropná království“ či země typu Lichtenštejnsko bude průvodním jevem každé ekonomiky světa, dokud nějaký trojnásobný laureát Nobelovy ceny nepřijde na to, jak ho „škrtnout“. Tato „fiskální zodpovědnost“ (fujtajksl) totiž staví zcela abstraktní kredity nad zcela reálné lidské potřeby (nepostavíme nemocnici/nepřidáme ošetřovatelkám s minimální mzdou/nekoupíme magnetickou rezonanci, protože dluh je až příliš vysoký (neplatí pro Ministerstvo války)).

            1. Každé ekonomiky….A proč jen „ekonomiky“, myšleno státní? Proč obecní, rodinné, každého? Což co je dobré pro jednoho, není dobré pro všechny? Kategorický imperativ…A co s rostoucím objemem úroků?

              A co příklad Robinsona Crusoe? Z čeho žil? Z dluhu? A kdo půjčí tomu o kom ví, že nebude splácet? Nepůjčí. Jak onen získá živobytí? Jak jinak než násilím? … A co když se onen schopnější bude bránit?… A co když se sbalí a odejde tam, kde svibodněji uplatní své schopnosti , kde není tolik obírán o plody svého „tahu na branku“?
              Aha,světová revoluce aby neměl kam utéci. Jenže ta ne a ne vyjít. Tak jak? Nepustit pryč.

              Zadrátovat hranice. Jenže v tom případě proč by se snažil nad stanovenou hranici přípustného příjmu? Jaká v oněch poměrech bude produkce užitečných žádoucích statků v porovnání se svobodnějším světem? Jak budou uspokojovány jaké potřeby? Potřeby těch toužících po tom co zděné nedostupné či jen někomu z okruhu vyvolených vládců?Jak zařídit aby po tom netoužili? Nebudou vědět. Informační izolace. Jenže ta vede k rychlejšímu zaostávání. Je obtížné filtrovat informace. K tomu jsou zapotřebí technologie. Jak , kde je získat? Jestliže není za co? Co třeba …válkou? Jenže ti tam mají technologickou převahu… Tak vydíráním. hrozbou zničení i za cenu možného sebezničení. Získat primitivní ale globálně účinné zbraně…

              Aha, nerovnost mezi lidmi, to je příčinou zla. Nerovnost podmíněná vlohami, kulturou. Znemožníme vykořisťovatelům uplatnit jejich vlohy. Potlačíme jejich kulturu, odepřeme jejich dětem vzdělání.Jenže i přes to oni se zbytkem,který si uchovají budou úspěšnější. Proto je nutno je vykořenit. Jejich potomstvo dát k převýchově pro naše ideály.Nepřevychovatelné vyhubit. Ovládnout jejich genofond. Zavést kvóty. Tolik těch, tolik oněch. Zavést genetickou kontrolu nad strukturou populace ve prospěch společnostii. Tolik vládnoucích, tolik pro takovou činnost, tolik po jinou. S určenými vlohami. Tolik dělníků, tolik vojáků….

              New brave world. Ráj na zemi.
              Vítejte v termitišti.

      1. Proc musi bejt vsude ekonomika ,jeden z nejvetsich a dokazanej podvod
        v dejinach lidstva ..
        S kterym kazdej automaticky souhlasi ,ynteleqenti nejvic ,kazdej uznava
        vsude totalne vnucovanou ekonomiku , bez jediny pochybnosti , ze musi bejt i pres vopravdu straslivy dosavadni nasledky.
        Zdroj zbesilosti bohacu/bankeru a jejich podrztasku ucetnich ekonomu..
        Uz zase oznamili ze v P. podruhy ,ze nenasli dva triliony** .Mimo jiny nestesti,
        bankeru bez penez . Nedejte se vysmat , buh taky neni..Ha,ha said the clown….

        Tak dlouho ekonomove /vlady, bankeri,fin experti/, chodili s dluhama a urokama pro penize ,
        az ted nemuzou vubec zadnej dluh splatit …

        /Mimo to jim vsem vladne nemohouci ,bezmocna bezradnost, neco aspon trochu zmenit ,
        protoze jejich vrozena nemocna chamtivost…..ktera je dohnala ke vzdelani,
        vo necem, co neni a nikdy nebylo , dalsi , co si museli pouckari vymyslet/.

        **Pomoci nejmodernejsich pocitacu a nejskvelejsich profesoru,dochtoru a ekonomickych nobelovych este naci vedeckych ekonomu .
        Lidi nemusite vsemu verit ,za kazdou cenu a furt. Co vam nakukavaji …

        1. Tak. Za fšecko můžou ty ynteligenti. Ynteligent se pozná že má brejle vod toho jak čte. Brejle mu sebrat a nechat ho kopat motykou v zemědělský komuně. Aby to ynteligentství z něj vylezlo. Nebo ho rovnouu vzít motykou do hlavy. Aby ty nesmysle nešířil. Pak bude fšude levnej komunistickej blahobyt. Za hrst rejže deně. Pro nás který to povedem to neplatí. My sme revolučně zdělaný na sorbóně. Zasloužíme si lepší abysme mněli sílu výst ke komunistickýmu zejtřku.

    1. A ještě to udělat jako Abramovičovi. Majetek zmrazit a poslat Ukrajincům a Rusko bude bez disidentů raz dva

    1. A co jako? Němci se semknou, zapálí svíčičky, dají nápisy warum a jede se dál močálem černým podle skal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *