20 září, 2024

Proč píšu o Maďarsku

  • Maďarsko je země, která vyvolává víc zájmu, než by se od země podobné velikosti čekalo. Od roku 2010 vládne v Maďarsku Viktor Orbán a jeho strana Fidesz vyhrála čtyři volby za sebou se ziskem dvou třetin mandátů. Český mainstream obvykle líčí Maďarsko v těch nejhorších barvách, jazyková bariéra i mediální ruch znesnadňují porozumět, co se v (skoro sousední) zemi děje.
  • Kdysi jsem si dal jako poslání přibližovat českému publiku maďarské reálie. Maďarsku jsem se odborně věnoval celý svůj profesní život. Ano, byl jsem jednou z těch mluvících hlav z televize. Ale pak mi začali vytýkat, že jen popisuji a „nevyužívám mediálního prostoru k odsouzení diktatury v Maďarsku“. Tak jsem se raději přestal o Maďarsku vyjadřovat úplně, protože jsem měl pocit, že realita nikoho nezajímá. Dostal jsem od Vidláka prostor a pokusím se Vám tady přibližoval zajímavé věci z Maďarska, kde teď žiju.

51 thoughts on “Proč píšu o Maďarsku

  1. Asi nebudu moc daleko od pravdy, když řeknu, že hodně velká část lidí u nás si při slově Maďarsko vybaví sotva tak pálivou papriku a guláš, některým lépe informovaným možná ještě naskočí čardáš. A těm ještě lépe informovaným k tomu přibudou termální lázně a možná i Balaton… Bude moc fajn dozvědět se o této zemi a životě v ní více, a to autenticky od někoho, kdo tam není jen projíždějící/jdoucí kolem, ale žije tam svůj „každodenní příběh“.

    1. Já znám Maďarsko i přes Haškovo „Dějiny Strany pokroku v mezích zákona“.

      Už podle tohdle líčení to musí být nádherná země. A také jsem plul po Tise z Tokaje do Segedě. A projel jsem Maďarsko ještě 2x po Dunaji. Pobratřil jsem se z Maďary, popili jsme spolu, poleželi spolu pod stolem jako na ty svině z Bakoňského pralesa. Mohu jen s láskou potvrdit, že „každej Maďar může ze to, že je Maďar“.

      1. Mne Madari nakrkli. Byl jsem v Szegedu jeden a pul dne a presne ten cas nema muzeum firmy Pick otevreno, takze jsem tu vez, kde zraji miliony uheraku videl jen pres vodu.

  2. A keď už pôjdete do Budapešti, tak tá hlavná tržnica, to je mazec! Kilo domácich klobás 190,-Kč. Papriky som musel kúpiť 5kg páč všetci známi chceli, cenu si nepamätám páč 5kg naraz som kupoval a prebehlo zjednávanie o cenu (chcel som len zaplatiť a ísť), lenže sa to zvrhlo.
    Dobrú majú baracs pálinku.
    Len som nepochopil cenu za „hrebenačku“ na ten ich hradný kopec, nabudúce pôjdem pešo a kúpim si onto viac klobás a papriky. A čo tam na vrchu stavajú za zverstvo, to som tiež nepobral. Orbánov zeťák nejakú repliku nejakej historickej budovy- a toto je preste prípad, že úplne zbytočne nasierajú ľudí a dávajú muníciu opozícii. Nedivím sa, som šiel okolo a zvracať sa.mi chcelo.

  3. Výborně! Také mě zajímá zdalipak si v Maďarsku mezi sebou lidé rozumí, když na sebe mluví maďarsky. Mi se to zdá hrozně nepravděpodobné.

    1. RE: JŠ

      Když jim rozumím docela perfektně i JÁ – dřevák z Gorolistánu, tak si oni rozumějí taky.
      POZOR!!!
      Základ je – nejdřív požít ty „háromdecičerešpálinka“ a za patnáct minut už rozumíte naprosto perfektně. Akorát z toho bolej strašně ruce, jak s nima furt cvičíte.

  4. Dobrý večer priatelia,

    Mňa Maďarsko zaujíma. Keď u rodičov vyšlapem ten krpál na koniec záhrady, až na vrch ku vinohradu, tak vidím kopčeky za Ipľom na juhu (30km) a Štiavnické kopčeky na severe (10km). Do Budapešti bližšie než do Bratislavy.
    Keď som chodil na SPŠ do Léva, tak Obuv bola Cipő a „tešíg“ bolo prvé slovo čo som počul od predavačiek.
    V Budapešti som chvíľku študoval na výmenom pobyte, na Technickej univerzite. A tento rok sme si urobili rodinný víkendový výlet do Budapešti.
    Krásne mesto. Ceny… lacnejšie než v Brne tam je. Ale už je asi všade lacnejšie než v ČR/SR (teraz sme na dovolenke v Taliansku a … pizza na pláži lacnejšia než doma, nehovoriac o nákupe v miestnom Lidli, akože… kupujeme druhú autochladnicičku a narveme ju parmazánom a pršutom páč cenový a kvalitatívny rozdiel je brutálny a my to proste máme radi).
    Naspäť k Maďarsku – budem rád za každé objektívne spravodajstvo. Ja síce Orbána a Veľkomaďarské myšlienky nemusím, ale uznávam ho ako jedného z najschopnejších politikov našej doby. Neriešim rodinkárstvo a korupciu, to je všade rovnaké. Úplne všade.
    Ale Orbán je proste ultraborec – urobiť si „výlet“ na Ukrajinu, do Ruska a do Číny v priebehu párdní – kto iný to dokázal? Koho iného by všetci rešpektovali a prijali?
    Klobúk dolu!
    Takže ja osobne budem vďačný za spravodajstvo z Maďarska, páč sú to naši susedia a priatelia (spolužiaci, kamaráti, kolegovia…), po maďarsky „nem tudom“ a prekladače ma nebavia, keď si chcem ich správy prečítať.

    Pekný večer prajem všetkým!

    PS: Dnes 6x preleteli 2 stíhačky talianske nad nami. Minulý rok v Grécku každý deň lietali, klasický hliadkový let. Pamätám si na ZŠ keď som bol, tak stále stíhačky, každý deň. Keď odišla Sovietska armáda, tak prestali, už len sem-tam. Minulý týždeň som bol u rodičov a… a nič. Ticho. Nemáme. Bývam v Pohořelicích, takže aspoň vrtuľníky sem-tam preleteli z Náměště že aha, máme. Ale už dlho nič. MI vyradené, amerikanske ešte asi nelietajú.
    Nie som bojachtivý, som klasických chcimír, ale ani pacifista nie som. Armádu potrebujeme. Nemáme. Asi sme sa už vzdali…

          1. Som robil genealógiu, do 17ho storočia som sa dostal najhlbšie. Čistokrvný Slovák páč predkovia pastieri oviec, t.j. najnižšia kasta a nikto sa nechcel krížiť s nami, ani zemania, natož vyššia šľachta.

            1. Re: JM

              Jen se nebojte, zemania sa krížili až moc. Jen to potom zalepili jednou ovcí a protekční službou na panském dvoře, to bylo všude stejné…

      1. Re: Godot

        Do jakých zase Šahú? Nic, nikam!
        Ty seš z ipojšágu!!!
        Tady se bude od fčilek už jenom beséljo-vat moďorúl-sky!

  5. Já jsem se chtěl taky velmi přibližovat, ale maďarská soudružka neměla zájem.
    Když zjistila, co jsem zač, raději rychle umřela.
    Asi věděla proč.

    A tak jsem skončil s přibližováním mnohem dřív, než jsem měl v úmyslu a zůstala mi pouze znalost několika velmi důležitých slov, jako je např. szép lány, három deci pálinka, bábgulyás a tady kolega z Rajky mne poučil, že „bazmek“ říkají jen hovada a lepší lidi – po našimu „fajne lojte“ – si ulevují slovem kuťafás.
    Takže jsem zvědav, jakými jadrnými výrazy mne obohatí autor.

    Te mondd meg, jóbarát.

    1. @Targus
      Jenom zvrhlík pije pálenku z třídecáku.
      Já to kdysi zkoušel v Sovětském svazu z hořčičáku (2 dc) na ex a nedopadlo to vůbec dobře.
      Policajti v Leningradu se mne snažili sebrat za opilství. ☺

      1. Re: PivoJ

        To máte ÚPLNĚ stejné, jako byste řekl, že jenom zvrhlík uběhne maratón, anebo jen zvrhlík pojede 200 km na kole.
        Když to zkusíte poprvé a bez přípravy, je to trága.
        Když to uděláte po roční tvrdé přípravě, je to doslova sranda.
        Jen tvrdý trénink vede ke zdolání vysokých met. Kdybyste pravidelně chodil trénovat, zvládal byste i blbéééj ruskéééj dvoudecák levou zadní.

      2. Až zas budete chtít Rusy přesvědčit, ze s nimi udržíte krok, tak se buď napřed najezte špeku, nebo si v hrnku rozehřejte sádlo a to vypijte.

        1. Stetina v jedne knize (ano, TEN Stetina) popisuje, kterak si pri takove seanci kdesi na Urale pomohli obsahem lekarnicky. Ano, vyhrali. Odmenou jim pry byla krome dobreho pocitu kocka proti niz je Kaaba zrnkem pisku.

  6. Maďarsko je země v úpadku.
    Svědčí o tom i mizerné maďarské výsledky na OH v Paříži. Pro srovnání výsledky/pořadí zemí:
    ČR 28. (medaile 3 – 0- 2)
    Maďarsko 14. (medaile 6 – 7 – 6)
    Každej Maďar může za to, že je Maďar. Orbán taky!

    1. Godot napsal:
      12 srpna, 2024 (19:34)

      Pane Godote, Maďarsko je možná v úpadku.

      Kde jsme my, i s Godotem?

      V Bruseli?

      1. Josef původní napsal:12 srpna, 2024 (19:53)

        Možná, že budeme Fyalovi děkovat i za krabičák, protože Pyráti jsou jiní sekáči, kteří se nezakecají.

      2. Už jste někdy slyšel o slovu „ironie“ ?
        Můj prostřední vnuk už kdysi ve třech letech.
        Jste snad retardovaný?

        1. Re: Godot

          Já jsem to už jednou – kdysi slyšel.
          A pak jsem své kamarádce – Ireně – nadával, že má zcela blbé jméno, páč by se správně měla jmenovat Irona.

  7. Super.

    „Dostal jsem od Vidláka prostor a pokusím se Vám tady přibližoval zajímavé věci z Maďarska, kde teď žiju.“

    Rozhodně je to krok správným směrem.

  8. Sok sikert! Kíváncsi vagyok milyen visszhangot keltenek majd a cikkeid az itteni cseheknél és szlovákoknál. (Hodně štěstí! Jsem zvědav, jak tvoje články zarezonují u zdejších Čechů a Slováků.)

  9. Ráda si Vaše články přečtu.
    Je dobře, že Vám Vidlák nabídl prostor, seriózních informací o Maďarsku je v kotlince míň než šafránu.

    1. Re: tzR

      A vy jste co za jednoho vyonďatého? Uprchlý Slovák, anebo připrchlý Maďar?
      Odpovězte mi, co vás napadne, já jen proto, abych vám mohl začít pořádně nadávat, když už tu budeme mít nového kulvárosi špeha, bazmek…

      Kdysi jsem četl, že Blaváci houfně zdrhali do Rajky, protože levné bydlení. Vy jste ten případ?

      1. Targus ja som prišiel z historických pohnútok. Časť rodiny je z „kotlinky“ a časť rodiny je z horného Uhorska (serie to kovaných národovcov) a čast pochádza z Vesprému (Veszprém,Bezperin tak sme ho volali …) kráľovského mesta 🙂

        1. Re: tzR

          Veszprém je osmičkový Hungárország, kousek od Balatonu. Kousek tam odsud je papírna – Balatonfüzfö. Tahal jsem tam celulózu z Paskova. A ve Veszprému jsem taky cosi nakládal, ale už si nevzpomenu, co to bylo. Taky papír? Ale nebylo v tom jejich Iparteületu, bylo to jižně od silnice č. 8.
          A ještě si vzpomínám, když jsem tam vezl železo přes Györ po silnici č. 82, byla to docela katastrofa okolo měst Česnek a Zirc. Samé zatáčky a hory, doly, černý les.
          A jak vás tak sleduju, vy jste „uplně-cype-ganc“ stejná holota, jako ta naše podařená famílie. Ti se do Gorolistánu taky slezli, jak švábi na pivo, úplně odevšad.
          Njn. život za císaře pána stál taky za pěkné hovno.

      2. Tak možnosti sú 3 keď chce človek v Blave bývať: ak na to má, tak Blava + okolie, to sú Ceny. Potom Hainburg + okolie, to sú ceny-30%. Alebo Rajka a okolie, Ceny -50%. Dojazd 30min do Blavy.
        Je to čistá ekonomika. Nič iné za tým netreba hľadať.
        Môj bývalý kolega Zoltán si vybral Rajku, páč je maďarskej národnosti, to sa dá pochopiť. Peter si vybral Hainburg, páč síce vie po maďarsky, ale chce aby jeho deti hovorili po nemecky.
        Ekonomika a perspektíva je viac, než búchanie sa do hrude. Si akurát rebrá môžeme zlomiť keď silno budeme.

        1. Re: Julo

          Dobrá poznámka, že kto pozná aky jazyk, tam by mal bývať.
          Já mluvím sprostě, tak řeknu své Jahodě, že bychom se měli urychleně přestěhovat do nějaké pěkné prdele.
          Děkuji za tip.

  10. Možná to bude zaujímat vice.lidí.
    Kdysi byl Balaton Maďarské moře a byl hodně navštěvované i Češi.
    Snad lze říci, za vladnuti Orbána, Maďarsko nekleslo tak hluboko,jako CR.

  11. Skvělé, těšíme se na články.
    Do Maďarska jezdíme s mužem rádi, i když jazyk je velká bariéra.
    To, co se o Maďarsku píše u nás, je děs, běs.

    1. Re: Ivet

      Skúšajte slovenčinu, alebo deutsche spräche. Staří lidé u Balatonu na to zabírali docela dobře.
      Rumunštinu asi moc nedáváte, dole u hranic občas zabere srbochorvatština.

      1. S tou slovenčinou teda nevím. S tou se nedomluvíte ani v Komárom. Nevím, zda nerozumějí, nebo nechtěj rozumět, ale nedomluvíte ani v obchodě. Německy nebo anglicky.
        Přitom v severní části ( Komárno) sice vetšina mluví maďarsky, ale plynule přejdou do slovenštiny, když pozdravíte česky.

      2. Nevím Trambusi, jaké máš zkušenosti, ale po litránku červeného jde komunikace s Maďarem jedna báseň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *