5 října, 2024

Státní správa bublá jako Amarouny, opět navzdory všem slibům fialových ptáků, a oni ještě mají tu drzost nám zase lhát.

Prý štíhlý stát. Leda ve snu Fialo. Prostě už nemůžu psát pane premiére. Už to nejde.

Sliby chyby. Přesně toho de modroptáci drží od té doby, co zahodili do kanálu svoje programové prohlášení i předvolební sliby. Na FB sice tu linii dál drží, ale jenom tam. Skutečnost je OPĚT na hony vzdálená. A je stejně jako oni strašidelná. A za mne to není nic jiného, než kupování voličů, Sorryjako.

Jsme stát, kde erár pořád kyne, a jen tak i díky výše zmíněnému kynout nepřestane. Kdo řval, že si Babiš kupoval důchodce, proč neřve teď, když si Fiala kupuje státní zaměstnance? Aha, co?

Data ukazují, že počet zaměstnanců státu loni stoupl o 6 950 na 484 128. S tím se také zvýšily náklady na jejich platy, a to o 18 miliard (!) korun. Celkově pak dosáhly 271,2 miliardy. Zhruba stejně, o kolik ten samý stát okradl naše důchodce, protože to by prý byla hospodářská škoda.

Co je ale strašidelné je to, že se zmíněnými daty kontrastují čísla z podnikatelské sféry. Ve stejné době vzniklo celkem 115 tisíc podnikatelských subjektů a zaniklo jich přes 309 tisíc. To už je mazec a já se ptám, kdo si myslíte, že ten erár bude živit? Myslíte, že to vyždímáte tam, kde už není ždímat co? Budete danit tak dlouho, až nikomu nezbyde nic? Jste normální? Firmám jste zvýšili daň z 19 na 21% a z toho máte skoro přesně jen na to, abyste tyto státní lidi uživili. Kdyby někoho teda zajímalo, co že to z těch peněz ty firmy dotují. A na co, že to makáte. Teda vy, kteří v nich tedy makáte a o něco se ještě snažíte.

Vláda dělá čtvrbiliónové schodky a nabírá a hodlá zvyšovat platy. Zaklíná se sice kuchařkami a uklízečkami ve školách, ale to je stejně trapný, jako celá její finanční nepolitika. Proto asi tají průběh jednání o rozpočtu na letošní rok. Jako jediná v historii. Jenže tady se jedná o něco úplně jiného. Uklizečkám budiž přáno, ale proč máme mít nejvyšší počet policistů na hlavu, když prý jsme ta bezpečná země?

Pominul covid, pominul šok z ruské invaze, hospodaření nezatěžují žádné mimořádné výdaje a přesto vláda na letošek naplánovala schodek 252 miliard korun, což je o 223 miliard vyšší deficit než před nástupem covidu v roce 2019! Tak já se ptám, co to sakra je? Jak dlouho si myslíte, že tohle udržíte? Až poslední zhasne? A opakuji otázku: Jste normální, nebo už žijete svůj svět jako Joe Biden, Petře Fialo?

38 thoughts on “Státní správa bublá jako Amarouny, opět navzdory všem slibům fialových ptáků, a oni ještě mají tu drzost nám zase lhát.

  1. Volební právo by měli mít jen ti, kdo nejsou placení státem. V opačném případě je to střet zájmů, nebo rovnou korupce.

        1. To nechápu. Ti kteří daně vybírají a rozdělují nejsou placeni ze státních prostředků? To chcete říci, že politici (protože ti vlastně daně rozdělují) nejsou placení z daní? A daně vybírají rovněž státní úředníci.

        2. Máte v tom trochu zmatek. Doporučuji začít studiem činností tzv. trojkových obcí a pokračovat tím, co to je tzv. přenesená působnost. Nehltejte Seznam zprávy a Novinky, pak to s vámi dopadá takhle. To slušný člověk nečte.

          1. Učiteli (na veřejných školách) počínaje a vojáky a policisty konče. Máš cosi jako definitivu? Dobře, ale výměnou za volební právo.

    1. Skvěle, ten zoufalec se drží jen díky zahraničním strukturám, Čech to není ani Náhodou, charakter???????????? Co myslíte?

  2. Aspoň netlačí hordy nezaměstnaných na pozice v soukromé sféře… Když stát zaměstnává lidi, je to všestraně prospěšné… To jen ZÁVIST hlupáků to pobuřuje…

    Mně naopak vadí, že zlikvidovali Českou Poštu, svého času největší zaměstnavatel u nás… Když posílají státní lejstra datovými schránkami, spousta pošťaček skončí na ulici, ale nějaký pirát si bude výskat, jak „ušetřili“ na výdajích… Jenže tím „ušetřili“ na výdajích do občanů… Taková pošťačka nebo úřednice to nevyveze do daňových „rájů“, utratí ten plat u nás, jsou z toho daně, jsou z toho přiležitosti pro zdejší obchodníky a řemeslníky… A když na tom stát „ušetří“, ušetří na našich lidech, tak tím dusí ekonomiku celkově…

    Inu, protože ten „erár“, který stát „živí“, to jsou (většinou) naši lidé… A utrácejí to převážně u našich obchodníků a řemeslníků…

    πα½

    1. P.A.Semi, jste skutečně tak omezený, až se domníváte, že je možné vytvořit efektivní ekonomiku činnostmi, které nevytváří skutečně užitné hodnoty? I když jistě, „prosperující“, ale příživnické státy existuj. Jenže, ty nás mezi sebe nepustí.

      1. Jenže naším primárním úkolem není „vytvářet efektivní ekonomiku“, ale nakrmit a zaměstnat lidi, dát jim aspoň nějaký smysl, a vytvořit prostředí pro výchovu jejich dětí… Dobře fungující ekonomika je k tomu bonus…
        Víte, čím víc věcí budou vyrábět roboti a Číňané, tím méně tu bude potřeba našich lidí… „Efektivní“ by bylo vás vyhubit, jste darmožrouti z pohledu „efektivní ekonomiky“… Jenže ekonomika není primární, primární jsou lidé, a ekonomika se přizpůsobí potřebám lidí, a lidé se také nějak přizpůsobí… Víte, v našem zájmu není skloňovat a zbožňovat slovo „efektivní“ až k technokratickým limitům…
        πα½

      2. Čemu říkáte užitné hodnoty? Je to jen miska rýže, nebo i něco jiného? V tomto s Vámi nemohu souhlasit. Určitě mezi užitné hodnoty patří i služby, a v tom i služby, které z řady důvodů zajišťuje stát.
        Měli bychom si všichni uvědomit, že abychom se nakrmili, ošatili a zatopili si, dnes stačí zlomek lidí, proti tomu, co bylo před začátkem průmyslové revoluce.
        Jde tedy o to, jestli práce konkrétních lidí má nějaký přínos pro společnost. Což, v tom souhlasím s autorkou, mnohé aktivity fialového státu žádný přínos nemají. Na druhou stranu bych se nepohoršoval principiálně nad tím, že část veřejných služeb zajišťuje stát. Nikdo asi neposlouchá Ilonu Švihlíkovou, což je jediný ekonom u nás, který chápe, že peníze, důchody, zdravotní a sociální pojištění apod. jsou jen sociální konstrukty a ekonomika může fungovat i jinak. Pro nás, jako uživatele služeb, nakonec může být jedno, jestli dotyčnou službu zajišťuje stát nebo soukromník, hlavně aby to bylo efektivní. Což často není zajištěno ani u soukromníků. Ti, konec konců, pracují pro zisk, což zaměstnanci státu nedělají.
        Ještě pro autorku – nemyslím si, že máme nejvíce policistů v přepočtu na obyvatele. Alespoň ne v obvodu našeho obvodního oddělení. O víkendu tam pracují ve službě jen dva, z nichž jeden musí být trvale na oddělení. Takže na řešení všech úkolů zbývá jediný. Pokud to je mladá dívčina, která váží i s postelí 50 kg, nelze se divit, že tu zločin jen bují!
        Je ovšem pravda, že pokud by policisté za této situace neřešili, jestli si někdo skládá na chlebíčky okurky ve tvaru písmena Z, asi by mohlo být zločinnosti o trochu méně.
        Ještě vzkaz panu policejnímu prezidentu: kdyby Vaši příslušníci netrávili tolik času přesvědčování obětí trestného činu, aby nic nehlásili, asi by vypadaly policejní statistiky jinak!

      3. To Jih: Teď u nás 2 pracovníci opravovali lampu veřejného osvětlení. Žádnou hodnotu nevytvářeli a lampa sama také ne. Přesto je pro chod společnosti (ekonomika je pouze podmnožinou fungování společnosti) potřebná. Až budete někde pracovat a sám se živit, tak vám to dojde.

  3. Růst státních zaměstnanců končí vždy stejně, naprosto nefunkčním státem s přebujelou byrokracií. Ten pak zkrachuje ekonomicky. Komunisté vládnoucí před 1989 měli těch úředníků méně. Pokud chceme méně byrokracie, je jediným řešením snižování počtu úředníků. Pak stejně nestačí vymáhat všechny zákony a vyhlášky. Naopak, pokud je úředníků přespříliš mnoho a stát je přebyrokratizovaný, je lepší ukončit podnikání a místo toho se stát tím úředníkem.

      1. Těžko říct, vždy si myslíme, že současná vláda (nebo předchozí) je zrovna ta nejhorší v dějinách po 1989. Jenže, co když je to opravdu tak, že každá vláda je jen horší předchozí? PAk jednoho dne dopadneme na dno, a ono se s námi utrhne.

    1. Zatím mě hlasování pod článkem naplňuje optimismem – 86 % vůbec nepodporuje vládu Petra Fialy. A to je Seznam, kterému se podařilo už hromadu normálních lidí dokonale odradit!

  4. S tak nabobtnalou agendou se nedají snižovat počty úředníků. Ať sníží agendu, začnou šetřit na sobě a ukradině, a pak se můžeme bavit….

    1. Tady je vsechno zpozdeny za vyvojem, neco jako treti ozvena ,az to prezkvejkaji IGpouckari ..
      Vlada prave zalozila dalsi 21.poradni urad pro nase spravne dejiny.
      Nejen u nas ,ale vsude kde si porizuji velkou vladni byrokracii maji zamer totalne
      znicit stat a narod.

      1. Oprava IQ pouckari.

        …“hali hola, vod lodi k lodi , vod pristavu k pristavu jdem, my rudi namornici
        prapory revoluce po cele zemi rozvinem“../Bolsevicka lidova/.
        …My zase vod vlady k vlade jdem , vod Vrbetic, pres universitu k dozimetrum ,
        my rudi politici , prapory ..
        Na svatovitsky katedrale taky visi ty prapory , aby sme se dozvedeli , kdo taky vladne
        v cirkvi, dyz to nejsou katolici..Uz davno..

        Ty poplatky sou taky zabavny. A este urcite dalsi chystaji.. Napr.
        Mas hlad , chces si koupit chleba , tak zaplat nejdriv poplatky za sledovani CT.
        Jinak zadnej chleba.

        1. V momentě, kdy vládnou otevření fašouni a náckové neustále trollit s opačnou stranou pol.spektra, je fakt otrava. Znovu pro pomalejš: vládne libertariánská pravice s evidentní nákloností k náckoidním režimům, figurám a systémům.
          Tedy, doporučuji výběr mezi hity soukmenovců, a že jich je …
          Apropo, náckovství a fašounství jsou pouze jistým vývojovým stádiem tolik opěvovaného kapíku.

  5. Toto se sice nikomu v diskusi nebude líbit ale je úplně jasné že bude třeba zvednou daně. Teď jde o to, komu.

    1. Pokud kdokoliv chce vědět komu, stačí když pohlédne do zrcadla. Čím déle bude odkládána defenestrace, tím vyšší daně budou na odkládající demokraticky uvaleny!

    2. Re: JVO

      Já bych začal třeba škrtáním v rozpočtu.
      A třeba v kapitole obrany. K čemu nám jsou vojáci, když jsme všecky použitelné zbraně a munici vyvezli do Černé Díry s názvem Ukradina? Proč vyplácet služné třicet tisícům smetáků, kteří nic smysluplného nedělají?

      1. Po zkušenostech z podnikatelské sféry tvrdím, že 10% snížení provozních nákladů snese každá firma. Každý šéf oddělení, co má vlastní rozpočet, přesně ví, kde a kolik může ubrat.

        Rozpočtové výdaje na rok 2024 byly 2192 mld, snížením o 10% , to je -219 mld, se dostaneme na 1973 mld a plánované příjmy byly 1940 mld.

        1. To snížení myslíte jednorázové, nebo opakovaně?
          V druhém případě bych připomněl experiment jistého novátora romské národnosti (nejsem si úplně jist, možná to byl cigán), který odnaučoval koně žrát. – Téměř, téměř!!! uspěl.

          1. Souhlasím. Ve státním jde o systémový problém. Z řady důvodů není zájem snižovat objem agend. Mimochodem, k tomu taky potřebujete nějaké lidi a nějaké výdaje, které Vám nikdo nedá. Proto se snižují jen provozní výdaje, které ovšem vedou k paralizaci příslušných institucí. To jsme mohli sledovat v případu otravy na Bečvě. Inspektor z Olomouckého inspektorátu ČIŽP se zastavil na hranici kraje a tam se otočil, protože jejich provozní výdaje jsou značně omezené. Takže stát si udržuje nějaký aparát, který ale, když je skutečně potřeba, tak selže, protože mu chybí provozní výdaje. Stejné to je s policisty. Pokud policisté mají střelby jen 4 x do roka, tak se naučí tak maximálně nabíjet pistoli a do žádné střílečky nepůjdou. Proto se nemůžeme divit, že v Uherském Brodě ani na Filozofické fakultě nikdo z prvosledových hlídek nezasáhl a pěkně čekal, až přijede speciálka. Je to tedy stejný příběh – platíme si nějaký aparát, který v kritické chvíli selže, protože jsme mu nedali dost provozních prostředků. Jsem přesvědčen, že to je stejné i s armádou. Pokud armáda dostatečně necvičí, tak jsou vojáci k ničemu.

        1. Pisalakove a zvanilove provozuji znamou taktiku , kritizuji vladu a vsecko ve dne v noci , bez odpocinku ,z podii a kancelari..Diskutuji neunavne pred kamerami ,
          vsichni se divejte na nas..Jak vsechno vime a obdivujte ,
          abyste nas potom zvolili nebo jinak dostali do vlady..
          A snazi se tak vypovokovat lidi, aby pro ne odstranili vladu
          /sami kancelarich cekaji ,neschopni niceho /
          , krici nasi vladu ,ktera neni nase , aby potom se dostali ke korytum a zase predstirali nasi vladu ../Treba vladu Bambyse /…

          Slovo mir je tezkej dneska zlocin..
          Vsichni vopakujou sborove dokola , MUSIME valcit proti rusovi .
          Vy vsichni pudete, aby vas rus zmasakroval a my se schovame, abysme prezili..
          A potom zvitezili a byli slavny osvoboditele..Jako obvykle..
          Demonkracie je vzdycky jenom trochu predstirajici neco jineho nacismus..Mnichov 38 napr. Kazdej to muze videt.

          V 1920 nam udajne nase vlada poridila po 300 letech germanskyho usili o zniceni naseho naroda a tisice let koristnych valek , poridila nam pres 3 miliony zase germanu. Na co sme je tak nutne potrebovali asi.
          Z toho zaniku nas zachranilo jenom velky degeneracni hniti a v dusledku zhorsujici neschopnost habsburku nas znicit..
          A tak poucky pedagogu vo dobe Temna nahradila doba este horsiho Temna. /Ticho po pesine vo tom/..
          Nic jinyho v demo neni ani mozny.
          Taky velkej vitez nad nacismem a velkej osvoboditel naroda Benes /s Masarykem/, nelenili a nasekali nam a pro nas ,mimo jiny obrovsky
          a co nejvetsi dluhy behem valky ,abysme porad meli okupacni porucniky,
          jenom s jinym nazvem..
          A to bylo tehdy nadseni nekonecny pravdy a lasky a velky slavy v mediich.

        2. Kdo sou modroptaci , zase akademicka se ustrasene vyhyba nazvat politiky
          a cleny stranickych gangu a spol. pravymi jmeny.
          A este prej ty naky modroptaci zahazovali do kanalu svoje naky programy…
          Takze vime uplne vsecko..
          Takze modroptaci serou na nekoho modry hovna..
          Uhejbaji vecne predposrany pisalkove ze strachu ,nedovoli si a nesmi
          nazvat lopatu , lopatou???.
          A zase babis, fiala , zase babis a fiala celej den a kazdej den..
          Nic jinyho neumi , hovnovinari…..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *