16 října, 2024

Nejsme na tom špatně…

V sobotu jsem se zúčastnil Konzervativního kempu. Pořádala to Společnost pro obranu svobody projevu. Očekávali, že přijede šedesát lidí a nakonec jich bylo sto dvacet i přes poměrně vysoký účastnický poplatek. Ale řečníci za to stáli. Ekonomický expert Kříž, europoslanec Ondra Dostál, Ivo Budil, Martina Kociánová, Patrik Nacher, Jan Zahradil, Jiří Kobza, Andrej Duhan, Michal Semín, Vlastimil Veselý, Dalibor Balšínek, Tomáš Kulidakis, Roman Joch, Marian Kechlibar, Robert Kotzian a další.

Poslouchala je celá řada podnikatelů, dokonce i velmi bohatých podnikatelů, redaktorů, aktivistů, právníků, sociologů… vzadu seděl dokonce jeden obskurní bloger v klobouku s vidlemi na tričku… Záměrně vynechávám, že tam byl i Saša Vondra, kterého prostě nemám rád, za jeho sviňárnu ohledně kompra na Zdeňka Jandejska.

Seděl jsem tam a měl jsem radost, kam jsme za poslední tři roky došli. Nechci parafrázovat jednotlivá řečnická vystoupení, ta budou na stránkách SOSP ke shlédnutí, ale ještě zajímavější byly debaty, při kterých byly kamery vypnuté, aby se nikdo nemusel bát mluvit otevřeně. A samozřejmě úplně nejzajímavější byla drbárna na chodbách, kde se toho řeklo úplně nejvíc.

Zkusím vám na dnešní nedělní čtení zprostředkovat pár dojmů:

Už se nebavíme o tom, kde sehnat peníze. Už se bavíme o tom, co se s nimi bude dělat. Ale pořád platí, že nejvíc pro národ dělají obyčejní lidé, kteří pošlou pětistovku na podporu svého oblíbeného projektu. Nicméně, přibývá firem, které nechtějí být woke, nechtějí být progresívní a chtějí inzerovat v našem tisku.

Už máme média, která se osmělují čím dál víc a ano, každý den jim přibývají čtenáři a liberálním intervjukům každý den čtenáři ubývají.

Panuje stále větší optimismus. Z jednotlivých projevů to ještě nevyplývalo, ale debata už byla bojovná a drbárna na chodbách už byla plná plánů, „jak ty liberály vypráskáme na smetiště dějin.“

Jestli se těm šmejdům z České televize něco podařilo, tak je to ruské tabu. Pořád se ještě nedá ani na takovém kempu a bez kamer mluvit svobodně, jakmile jde o ruské energie, ruskou politiku, ruská geopolitická váha a budoucnost, ve které Rusko pořád existuje. Pořád se vám to vznáší nad hlavou…

Ani ten největší pravičák tam nemluvil o tom, že řešením jsou nízké daně a dokonale volný trh. Argument je jednoduchý – co zprivatizujete, to si koupí nadnárodní korporace plné woke liberálů, takže privatizací vliv líbodémo roste a rozhodně neklesá. Pokud chce konzervativní podnikatel zastání před globálními korporacemi, musí dopustit dostatečně silný stát.

Sám stát je poslední instituce, kterou liberálové ještě úplně neovládají. Ještě pořád jsou volby a ještě pořád se mezi pravdu a lásku dostávají konzervativci. Je třeba se toho chytit. Dokázal to Orbán, dokázala to AfD, dokázal to Kickl, dokázal to Fico, i my to můžeme dokázat.

Nejsme na tom vůbec špatně. Co ukázaly volby, to existuje i mimo ně. Nejsme malá hrstka, nejsme marginální, nejsme chudí a nejsme bez sympatií i od těch, od kterých bych to nečekal. Už to nejsou nářky na poměry. Už to dokonce ani nejsou nadávky na poměry. Už je to chuť se poprat se světem a zvítězit.

Už to není naivita, nejsou to klapky na očích, není to zbytečné bourání hlavou do zdi. Už je to použitelné a všichni, kdo příští podzim půjdou s Fialovou vládou do duelu, tam měli své zástupce, kteří se na základních tezích shodli.

A správně to řekl Jan Zahradil – je zapotřebí si vzít svou zemi zpátky. A až to bude, tak se pak můžeme hádat o výši daní.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.

291 thoughts on “Nejsme na tom špatně…

  1. Vidlák
    Vážený Vidláku, skvělé, že jste tam byl. Skvělé, že tam byl p. Dostál a další zástupci za ty „protivládní“.
    ALE:
    „debata už byla bojovná a drbárna na chodbách už byla plná plánů, „jak ty liberály vypráskáme na smetiště dějin“.. Se vždyproamerickým Vondrou Vrecinou? Se Zahradilem? Tedy s těmi, co jsou součástí problému, nikoliv jeho řešením?
    Nezlobte se, ale to snad ne! To snad nemůžete myslet vážně. V tomto případě si snad ani nelze říct, že účel světí prostředky. Omlouvám se za vyjádřený nesouhlas (a možná i za naivitu). Vím, že politika je o jistém kompromisu a dosažení možného, ale prosím, nenechte se tím prostředím EP přetesat k obrazu jejich a zůstaňte takovým, jakého jsem se naučila si vážit.

    1. Jo. To jako by Kaltenbrunner s reprezentanty říšského průmyslu spřádali plány jak Hitlerovi nakopou prdel.

    2. Už jsem to tu jednou psal: Byl to Konzervativní kemp. Nebyl to sjezd revolučních gard. Sjeli se ti, kdo deklarují příchylnost ke konzervativizmu. Přijeli dávat do placu své recepty a naslouchat. To není v zásadě nic špatného.

      1. Souhlas. Arabové mají (prý) přísloví: Já a můj bratr bojujeme spolu proti našemu šmejdskému bratranci. Ale já, můj bratr a náš ctihodný bratranec bojujeme spolu proti cizinci.
        Na tom kempu se sjeli bratranci, kterým je např. jasné, co je rodina a co rodina není. Až to zase bude jasné všem, můžou se bratranci zase začít hádat a rozbíjet si držky ve sporech o tom, zda je dobré jako stát zamířit do prdele západní, východní, jižní nebo držet kurz prdelí všech azimutů.
        Pozitivní na tom vidím fakt, že i ti konzervativci, kteří byli před pár lety zřetelnou součástí problému, si změnu situace uvědomují.

    3. Já bych to nebral tak katolicky. Vnitřní nepřitel (myšleno mezi lepševiky) je často cennější než 10 ukecaných alternativců na vlastní noze ….

  2. Odpověď pro @K43 na
    https://web.litterate.cz/20427-2/comment-page-1/#comment-348767

    Haha. Bavíte nás už tady hodně dlouho K43. Dnes perlit.

    Ukrajinci jsou rozdělování přes pracovní tábory (agentury), které jim hodně ztrhnou. Organizovaný zločin za bílého dne.
    Všichni děláme, že o ničem nevíme a když víme děláme, že se nás to netýká.
    A pracovně. Většina Ukrajinců umí rukama dělat to ano, ale to je tak vše.
    Vůbec se nechtějí učit nové stavební postupy. Vše ojebou a ani se nebudu divit když občas někde něco po nich spadne.
    Však ještě si s nimi všichni užijeme. Bude srandy kopec i u vás v Praze.

    Všeho do času.

    1. Však jsem pak níže psal, že potřebují pravidelný dohled, jasné a rázné úkolování, jinak jsou z nich „hodináři“. A tím dohledem jsem narážel i na kvalitu.
      Po pravdě, v učení se novým věcem velký rozdíl nevidím, zemní práce nejsou rocket science; možná trochu víc než Češi berou svou profesi jako dočasnou a proto nejdou tak do hloubky (nemyslím hloubku výkopu!).
      Každopádně, tady v regionu to stojí tak; buď cizinec nebo nikdo. A v Praze to nebude lepší, spíš naopak.

    1. Paní Lenka Procházková je moudrá žena, vše co stojí v článku bych podepsal, ABJ s ní jsem ještě neviděl.

    2. Od určitého věku, možná už od třicítky, ale určitě od čtyřicítky nosíte na obličeji svou duši. Proto taky někteří lidé stárnou hezky a z jiných se stávají odpudivá individua.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *