23 října, 2024

Zestátnit ČEZ? No tak samozřejmě!

Andrej Babiš nyní přišel s „přelomovým“ návrhem, že strategický ČEZ by mel být pouze v rukou státu. Proč na to ten člověk přišel až teď, je ovšem záhada. Času na to měl za své minulé vlády dost.

Nebo ono to zase tak záhadné není, neb se blíží volby, a Bába už si nehraje na nic jiného, než na 40% a vymetení pětismečky z koalího vládnutí. Nebo alespoň to tvrdí. Skutečnost může být samozřejmě jiná, protože nic není nestálejšího, než předvolební sliby.

Co se mě týká, tak stát nikdy neměl ČEZ pustit ze svých rukou. A nejenom ten. Jako chápete to, co vedlo někoho k tomu, aby prodal strategické podniky jako právě energetiku, vodu, výrobu léků a další do soukromých rukou? Napadají mě jen moc nehezké věci. A přesně tak nehezky jsme taky dopadli. Nemáme dostupné léky, jezdíme je škemrat na Tchajwan, neuživíme obyvatelstvo ani základními potravinami, poníženě prosíme, abychom si mohli dostavět elektrárny, zisk z kapes našich lidí sypeme americkým fondům a na Lipskou burzu, a když si nemáme za co topit, máme si vzít dva svetry. Poštu rozprodáváme jako trhovci po kouskách, České dráhy jsou v katastrofálním stavu. Nemyslím si, že je to náhoda. Tak „debilní“ snad nemůže být neúmyslně nikdo.

každopádně Fialova vláda měla též náznaky, že ČEZ by bylo záhodno zestátnit, ale protože to jsou neschopní patlalové, tak jejich lex ČEZ šel proti jasnému znění EU a dokonce i české legislativy. Takže to dopadlo jako vždycky, uklohnila se nakonec jen wind fall tax, kterou mimochodem celou prožrala na nesmysly, a teď už se jen modlí, aby ji nikdo nenapadl. Což se může stát, to riziko je značné, co si budeme povídat.

Takže OK, Andy zázračně prozřel a jede na 40% vítězství. Každopádně tohle jeho oznámení vyvolalo raketový vzrůst ceny akcií ČEZu, což mi tedy přijde lehce neprozřetelné, tedy pokud tam on sám třeba nějaké akcie nemá. Nicméně pozor na to, že i když bude stát jediným akcionářem, tak je to stále soukromá společnost, a představenstvo ČEZ je povinno ve všech věcech postupovat s péčí řádného hospodáře, a ve prospěch všech akcionářů, a z tohoto pohledu i pro představenstvo ČEZ by jediným kritériem pro jejich investice a další kroky měla být jen a pouze ziskovost. Nikoliv například zájmy ČR a jejích obyvatel. Protože to by odporovalo našim zákonům.

Tak uvidíme, jak se s tím Andy případně popere.

5 thoughts on “Zestátnit ČEZ? No tak samozřejmě!

  1. Děkujme, že k zestátnění nedošlo. Protože by do vedení nastoupili odborníci z pětikoalice a dnes by se řešil již jen vytunelovaný ČEZ a k tomu stamiliardové arbitráže minoritních akcionářů.

    ČD jsou více-méně státní a také to podle toho vypadá (dnes třeba 800 milionová pokuta do Brusele, totálně ztrátové, něco jako státní Česká pošta.

    Farmacie udržet vážně nešla, protože v globálním světě muselo zkrachovat tisíce farma
    firem, aby si trh rozdělila desítka gigantů s bilionovými rozpočty a nastoleným systémem, ve kterém nikdo jiný žádný nový lék nezaregistruje.

    Snad jen tu pitnou vodu si stát mohl ponechat. To je tak jednoduché, že by to snad i s politiky pětikolky ve vedení nešlo sprasit.

  2. Když počátkem roku 2022 vystřelily ceny elekřiny do nebes. Tak Andrej Babiš zestátnění ČEZu navrhoval. Tehdy to byla přímá reakce na nefunkční „trh“ s elektřinou a řádění spekulantů.

    To za jeho vlády nebylo, tak to řešit nemusel. Když to na podzim roku 2021 začalo (a on vyklízel Strakovku), tak po pádu Bohemia energy na dva (nebo tři?) měsíce zrušil DPH u elektřiny aby snížil její cen (to se dalo udělat okamžitě škrtnutím pera ministrině financí Aleny Shilerové). Takto získaný čas Fialova vláda nevyužila (od lenda to DPH dala zpátky) a nechala věcem volný průběh.

    Od té doby návrh na zestátnení ČEZu několikrát připomenul a zopakoval.

    Sorry jako, ale po tomhle faulu pak už jsem váš článek nedočetl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *