16 října, 2024

Musíme odstranit genocidu v sobě

Morální apel australské novinářky Caitlin Johnstoneové, který jistě zuřivým zastáncům kapitalismu bez lidské tváře přijde směšný. Ale jen na první pohled. O kejhák jde totiž nám všem.

„Izraelský deník Haaretz vydal nový článek s názvem ‚Představitelé obrany: Vláda odsunuje dohodu o rukojmích, zaměřuje se na anexi Gazy‘. Zní to přesně tak, jaké to je. Anonymní vysocí izraelští představitelé říkají tisku, že vláda opustila jakoukoli představu o zajištění dohody o rukojmích a nyní pracuje na „postupné anexi velkých částí pásma Gazy“.

Zdroje Haaretzu říkají, že úplné obležení a další válečné zločiny, o kterých jsme slyšeli v severní Gaze, byly provedeny bez velkého plánování, aby bylo civilní obyvatelstvo nuceno odejít na jih, aby se vyhnulo hladovění a vyhlazování, a že izraelská armáda postupuje vpřed, přestože ví, že pravděpodobně zabije rukojmí v oblasti.

Tak tady to máte. Po celém roce si konečně začínají připouštět, o čem to vždy bylo.

Tohle nikdy nebylo o osvobození rukojmích. Nikdy nešlo o to zbavit se Hamásu. Nikdy nešlo o ‚právo Izraele bránit se‘. Nikdy to nebylo o masovém znásilňování, sťatých dětech nebo dětech pečených v pecích. Vždy šlo o krádeže půdy původním obyvatelům Palestiny.

https://x.com/Antiwarcom/status/1845569417360613488

Lidstvo nemůže takhle dál žít.

Kdy to skončí? Kdy skončíme se zabíráním půdy a etnickými čistkami původního obyvatelstva? Kdy přestaneme zabíjet lidské bytosti kvůli území a zdrojům? Kdy se konečně probudíme ze své vražednosti a chamtivosti a staneme se uvědomělým druhem?

Včera jsem měla s někým krátký rozhovor o Německu a jeho napomáhání izraelským genocidním zvěrstvům v Gaze. Řekl, že protože Němci byli zatlučeni do země pocitem viny za pokus o vyhlazení Židů, vrhli svou energii do ‚naprostého opaku‘, tj. do bezpodmínečné podpory Izraele.

Řekla jsem mu, že pravý opak ‚pokusu vyhladit Židy‘ rozhodně není ‚pomáhat židovskému etnostátu vyhladit domorodé obyvatelstvo‘. Opačným opakem pokusu o vyhlazení Židů by byla přeměna německé společnosti na laskavý, mírný, mírumilovný národ plný laskavých, mírných, mírumilovných lidí, kteří by nikdy nemohli připustit, aby se něco vzdáleně podobného holocaustu ještě někdy opakovalo.

Po holocaustu k tomu byla šance nejen v Německu, ale v celém západním světě. Mohli jsme se nechat tím politickým momentem, aby nás vyburcoval k přeměně ve spravedlivou, soucitnou, mírumilovnou civilizaci, tak pevně proti rasismu, nerovnosti a zneužívání, že semena budoucích holocaustů by nikdy nezapustila kořeny. Místo toho jsme se rozhodli založit sionistický apartheidní stát a pomáháme mu zabít každého, koho jen bude chtít.

Mohli jsme odstranit ty síly v nás, které daly vzniknout holocaustu, ale místo toho jsme je jen přesměrovali a dali jim jinou práci. Zbavili jsme se nacistické strany, ale nezbavili jsme se úrodné půdy v sobě, která umožnila semenům nacismu znovu vzejít. Odstranili jsme Třetí říši z Německa, ale ne z Němců.

Pokud máme na této planetě přežít, budeme se muset naučit, jak spolu pokojně koexistovat. Tyto duševní poruchy soutěžení o nadvládu nás postavily na pokraj zničení jadernou válkou nebo kolapsem životního prostředí. Už to dál nemůžeme dělat.

Má-li lidstvo přežít, musí se transformovat. Nestačí ukončit genocidu v Gaze, musíme v sobě vykořenit věci, které mohou vést ke genocidě. Všichni žijeme na zemi, která byla odebrána jiným civilizacím – mnozí, jako my tady v Austrálii, v mnohem mladší historii než lidé v jiných částech světa. Potřebujeme najít způsob, jak se takových impulsů vzdát a nechat je na smetišti dějin pro něco zdravějšího, máme-li dál žít v tomto světě.

Musíme ukončit genocidu a musíme so od genocidy očistit do morku kostí. Musíme se zbavit všeho v naší společnosti, v našich vládách a v nás samých, co by mohlo někdy znovu způsobit genocidní zvěrstva.

Musíme se stát laskavými a starostlivými lidmi. Musíme opustit systémy založené na konkurenci, které řídí lidské chování, ve prospěch systémů založených na spolupráci, které nám umožňují spolupracovat mezi sebou a s naším ekosystémem pro společné dobro všech bytostí. A musíme se zbavit všeho v sobě, co tomu stojí v cestě.“

https://www.caitlinjohnst.one/p/we-must-purge-genocide-from-the-marrow?publication_id=82124&post_id=150191292&isFreemail=false&r=1rd7rc&triedRedirect=true&utm_source=substack&utm_medium=email

188 thoughts on “Musíme odstranit genocidu v sobě

  1. Musím říct, že jsem čekal celou škálu vysvětlení, jak je Izrael v právu a jak jsou Arabi špatní.
    Diskuse k článku mě přesto dokázala překvapit.

    Řekl bych, že vrcholem byl výrok (možná to nebude přesné), že „“…musíme hledat étos pro novou křižáckou výpravu…“. K tomu už skutečně není co dodat.

    Ten stejný autor, pokud se nemýlím, píše, že bychom měli mít pochopení pro Rusko. Jestlipak ví, že v Rusku je Islám dost rozšířené náboženství? Že jednotky Achmat z Čečenska aktuálně bojují za osvobození Kurska? Tak si najděte blog Apti Alaudinova (velitel). Každý příspěvek končí výzvou k všemohoucímu Alláhovi.

    A co ti respondenti mě vytrvale nazývají „sluníčkářem“, protože nejsem pro „Svatou válku s Islámem“? A vytrvale si nevšímají toho, že píšu, že masová imigrace, ať už legální nebo nelegální, je zradou domácího obyvatelstva?

    Ta sebestřednost!
    Umíte si představit, že většině lidí v Číně, Japonsku a dalších zemích jsou Vaše spory o tom, jestli se ten Všemohoucí jmenuje Adonai nebo Alláh úplně šumafuk? Já jsem celý život ateista, a všechny náboženské texty mi připadají podobně hloupé, ale normálně se Vám to nesnažím strkat pod nos. Každý člověk si může věřit v co chce, pokud neohrožuje ostatní.

    Ovšem výzva ke křížové výpravě mě ohrožuje, to ano. Ostatně, nebyly jenom proti Arabům a nebyly všechny před tisícem let, že. Co třeba křížové výpravy proti husitům?

    1. Islám expandoval a vedl stovky válek za tu jejich ideologii…křížové výpravy byly proti tomu jen kapkou v moři. Najděte si něco od Bill Warner.
      Křížová výprava by byla nesmysl, reconquista by byla v Evropě potřeba….

    2. Vaclav: „Každý člověk si může věřit v co chce, pokud neohrožuje ostatní.“

      A nevadi vam, ze islam necim takovym opovrhuje, a hlasa opak toho, ze kazdy muze verit, co chce?

      A nevsimnul jste si, ze jedina „krizova vyprava,“ ktera ted probiha, je ta islamu proti donedavna krestanskym zemim, pomoci migracni invaze a deloh jejich zen?

  2. „Pod názvom Veľká migrácia izraelské noviny Jerusalem Post v podrobnej správe odhalili migráciu bezprecedentného počtu Izraelčanov, ktorí opúšťajú „Izrael“ v dôsledku pokračovania a eskalácie prebiehajúcej vojny, pričom zdôraznili, že okupačná entita nezažila „čísla od svojho vzniku“.

    Noviny uviedli, že „Izrael v súčasnosti čelí rekordnej miere prisťahovalectva“, pričom poskytli údaje, podľa ktorých „tento rok odišlo viac ako 40 600 ľudí, čo sú čísla, ktoré Izrael nikdy predtým nezažil“.“

    https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?p=405863#p405863

    Mno, z ekonomických důvodů to nejspíš nebude. Takže nejspíš z politických, případně ze strachu před válkou. Jestli ona většina Izraelců nemá problém s tím, jak se rozhodla jejich vláda „řešit“ problém s Palestinci.

    1. To určitě, bohužel mi to trochu připomíná jiné podobné konflikty, kde ti rozumní a mírumilovní odejdou a zbyde jen tvrdé jádro. To by nebyla dobrá zpráva pro uklidnění v oblasti.

    1. Precetla jsem. Vaclav se tu zlobil, ze nekdo mluvil o hmyzu.
      A tady nekdo na aktualnich konfliktech rika obycejnym Izraelcum krysy.
      Lidi si prestali brat servitek… zijeme ve vulgarni dobe.

  3. Taky se v tom … nebudu už babrat, nemám holinky. Ale jednu věc nesmlčím. Údajný nesluníčkář Václav napsal toto

    Islám sice v těchto názorech aktuálně vede, ale křesťanské církve to určitě brzo doženou.
    Křesťanství si v tomto nemá s Islámem co vyčítat. … A na křížové výpravy nevzpomínají Arabové s nadšením.

    Srovnávat křesťanství a islám je přesně ta cesta, kterou sem sluníčkáři postupně natahali nekompatibilní migranty. Problém totiž není ani tak v těch lidech, ale v jejich nepřizpůsobivosti. Kdo tu chce žít, musí „sníst kousek slaniny a sklonit hlavu před křížem“. Myslím to obrazně, nemám nic proti vegetariánům ani ateistům.

    Dokud nepochopíme tohle, líp tady nebude. Hodně bychom se v tom mohl učit kupodivu jak od Ruska, tak od Číny.
    S plným vědomím a z pohledu daňově sdíraného podnikatele; než sluníčkáře typu Václava a dalších, raději cokoliv. I Konečnou. S ní to bude licitace o prachy, se zbabělým Václavem o život.

    Potřebujeme étos pro novou křížovou výpravu, ne brečící a zvracející vločky.

    Howgh.

    1. No tak tvl… „Potřebujeme étos pro novou křížovou výpravu, ne brečící a zvracející vločky.“

      Vítejte na UA, v zemi neomezených možností, v zemi bohem předurčeného vítězného tažení západní civilizace pod praporem Řím… totiž Washingtonu proti divokým asijským hordám a řízeného Prozřetelností. Naše křížová výprava proti nevěřícím pohanům bude korunována vavříny vítězství, až budou naše koně pít z řek pod Uralem. K vítězství nám stačí miliony oddaných pro věc, které sesbíráme (i proti jejich vůli) ze zemí, v nichž už jim nic nepatří, neb vše patří věčnému Ří… sakra US… nadnárodním bankám vlastněným em… tohle budeme muset ještě dopilovat… a hlavně nejmenovat. A tyto miliony v sebezničujícím se sepětí položí své životy na oltář „pravdy“ (té naší), „lásky“ (opět té naší k majetkům a penězům) a „demokracie“ (té liberální, zcela bezzubé a hlavně lidem zcela odebrané).

      1. Rusko ale opravdu není ta země, proti které bychom měli jít. Máme mnohem víc společného než rozdílného.
        Nenávist k USA a kapitalismu vás zaslepuje.

        1. Kapitalismus nenávidí lidi a dělá ze všeho a všech pouze zúčtovatelné položky. Všichni a vše mají být na prodej. To není žádná nenávist, jen realistický odstup. Idealismu a fanatismu propadají leda agitátoři vašeho ražení. Už jen to vzývání ke „křížové výpravě“ o lecčems vypovídá.

    2. To mate pravdu, K43, o tom, ze slunickari bezne argumentuji tim, ze prece krestane taky byli kdysi netolerantni. Takze co vycitame islamu? Kdyz poukazu na vyzyvani k nasili vuci vsem nemuslimum primo v muslimskych svatych knihach, tak na mne hodi, ze kdesi ve starem zakone se taky postivalo k mordu. Presto, ze krestane stary zakon berou sice s respektem, ale s podstatnym nesouhlasem. A presto, ze muslimove berou to postivani k nasili vazne i dnes, a taky jsou jejich nasilne skutky provazene revem alahu akbar v dennich zpravach.

    3. Clanek je zase plnej bolsevickych sracek vo vychove noveho cloveka , zmenenyho vod zakladu a zniceni jeho normalni prirozenosti. Vyzyva , my musime ,chytry akademici nas povedou ,pac vedi vsechno a my sme blby , nevime nic a nenapravitelny a v jednom kuse pachame zlociny… Musime bejt ideologicky a propagandou vychovavany a vzdelavany, aby sme nebyli co sme.Polepseny germani nas vzor..

      Samozrejme sme neustaly zlocinci s miliony obeti na svedomi a obvinovany z nasledku a nikoliv z pricin ,ktery otrokari neustale planujou a realizujou.
      Pouckari vubec netusi /nechapu porad, jak ty nejvic omezeny este a neustale zaroven poucujou/,jaky pravy plany a zamery meli strujci druhy svetovy valky. A.
      Na celej svet po valce..

      Dite je nejlepsi nejdokonalejsi tvor sveta a kazdy ,brzy po narozeni se ho zmocni bestie ,drzi v paratech a snazi se dite fyzicky a psychicky totalne znicit.
      Znicit co nejvice jeho zdravej vyvoj.
      Pod rouskou nekonecnych vzdelani, discipliny ,kazne ,vychovy k totalni pasivite ,agresivnimi deformacemi teroru na bezbranne deti ,s umyslem znicit jejich mysl , jejich zdravi /porad sedet a bez hnuti/ a znicit za kazdou cenu jejich lidskost, co nejvice..
      Ani s veznema ve veznicich se nezachazi tak hrozne ..

    4. No hurá! hrdino!!
      Vzhůru z gauče, běžte jim to nasolit.

      Byl jste vůbec na vojně? Bouchalo Vám to u hlavy? Chápete, co je to vyvraždit dvě miliardy?
      Nechápete.

      Tihle fašističtí týpci by měli jít bojovat první. Odbouchli by je a byl by klid.

      1. Klidek, Vaclave. My vam rikame slunickar, protoze mate takoveto svazacke moralni nadseni, a nad kazdou podle vas nespravnou poznamkou se durdite.
        Nebylo by snad dobre se proti islamu zastat sveho? O to jde.
        Protoze tady opravdu jde o nas svet, v tom dobrem slova smyslu.

          1. Ponocuju. Podle toho to tak vypada.
            Nekolik lidi zde mluvilo o slunickarich. Proto „my“.
            Ovsem mate pravdu, jejich duvody muzou byt jine.

  4. Věřila byste, paní Kunšteková, že někdy docela lituji, že jsem se naučil číst? – Ale dobře, toho umění se už asi nikdy nezbavím, a tedy se zeptám.

    Prvně – není mi zcela jasné, jak vlastně apel paní Johnstoneové zní. Je totožný s nadpisem článku, tedy „Musíme odstranit genocidu v sobě“, nebo je tím apelem plakát z úvodního obrázku, sdělující „Toto je genocida“ (a paní Johnstoneová je ta dáma, která ho na obrázku drží)?

    1. Palestinci nebo jejich zastánci držící transparenty Friends of Al-Aksá a zároveň toto je genocida, jsou nešťastně vtipní.
      Nějaký politik (jméno mi vypadlo) kdysi říkal, že Izrael je letadlová loď civilizace v moři barbarství.

    2. Dobrej povsim , zkraslena stetka ze salonu krasy , s pestenyma nehtama ,s make up , rovnou ze salonu krasy ,s tupym vyyrazem modelky ,s pomoci nafouknutyma pyskama, totalne modni krasavice , dodana na fotku podvodnou fotomontazi..
      Ani nevi co ji dali do rukou ani nema zajem. Jenom ,tupej nastroj na pozovani .
      Musi vynikat napred na fotce a za ni nakej tupej dav..
      Reknes co chces a loutka mechanicky vykona..Za poplatek.
      Na svoji udrzbu aby byla co nejdrazsi.
      Neuveritelny co vsecko ja a my sme stihli v celym svete. A ted musime bejt ,nakou
      ukricenou hitlafuchtli s pouckama za to souzeny..
      Ktera se nechytla jako herecka a modelka, se ukazovat , tak se vrhla aspon na vyrobu nekonecne poucnych pamfletu.Pac je nemocna jako vsechny
      nadmernou hysterii a neukojenou touhou vynikat pouckama .
      Az na samy dno tupy a omezeny blbosti.
      Tak sme ted vsichni neprobuditelny nacisti a bla bla..A vostatni sestry to vopakujou a vopakujou..

      1. Pawe, kdybyste nechlastal a nesjížděl se, tak byste poznal, že to je naaranžovaná fotka. Nejen že je jinak nasvícena, ale ještě ten dešť. Ale to byste tu neměl zase co nenávistného blít. Jste fakt chudák a duševní mrzák.

      1. Opravdu je sluníčkář každý kdo nesouhlasí s chováním izraele vůči starousedlíkům, sousedům? Tak si můžete zapsat dalšího. Přesně tyhle nálepkující, spravedlivé , všeznalé zbožnuji.
        Nechcete palestince(araby) v evropě? Tak podporujte izrael v jejich konání. Ach jo.

        1. Ano mě si může Vevca také zařadit ke sluníčkářům, tedy s tou její pochybnou logikou. A také by mě zajímalo jako Občana, jak Palestinci páchají genocidu na židech.

          1. Na páchání genocidy je vždy potřeba velká převaha fyzické síly většiny vůči vybrané menšině a legalizace násilí vůči ní jako legitimního nástroje moci. To z principu Palestince vyřazuje z této kategorie, protože ani jedna z podmínek není splněna. Zato z druhé strany jsou splněny všechny plus je přidán „argument“ vyvolenosti, nadřazenosti a posvátného práva. To vše zabetonované rovnou na mezinárodní úrovni.

          2. Palestinci Zidy ci Israelce zabijeji po troškach — skrze bomby na autobusech, v restauracich, ted uz i pomoci dronu a hromadnymi masakry jako pred rokem, uz padesat+ let. Toho vam neni dost?

            1. Jasně, takže to „vyřešíme“ totální genocidou, že. Tak jako Američané původní obyvatelstvo. A zoufalé zbytky naženeme do rezervací, promoříme jejich populaci fetem a alkoholem a budeme se tvářit, že ani neexistují, a pokud ano, je to čisté fuj a jacísi podlidi, kteří si za vše můžou sami. Typicky americká mentalita.

              1. Mam chut napsat neco sprosteho, jako fuck off.
                Ale nenapisu. LOL

                Misto, abyste argumentoval s tim, co rikam, postavil jste si hastrose a do nej tlucete. 🙂

                    1. Vevčo nebudu na Vás už reagovat, mohla by jste na oplátku nechat nálepkování.

                  1. Odpovezte mi primo, na to, co jsem napsala:

                    „Palestinci Zidy ci Israelce zabijeji po troškach — skrze bomby na autobusech, v restauracich, ted uz i pomoci dronu a hromadnymi masakry jako pred rokem, uz padesat+ let. Toho vam neni dost?“

                    1. Nemůžete oddělovat jedno zabíjení od druhého. Druhá strana dělá totéž celou dobu. A Palestinci to celé nezačali. Navíc nemají žádný „plán“ na ovládnutí celé oblasti z náboženských důvodů na základě textů starých bezmála čtyři tisíce let, v nichž se tvrdí, že jejich národ je nadřazený nad všechny ostatní a z tohoto titulu si můžou všechny ostatní podmanit, zotročit nebo je vybít.

                    2. „Nemůžete oddělovat jedno zabíjení od druhého. Druhá strana dělá totéž celou dobu.“

                      No vidite, tdx. Presne tak. Konecne si rozumime.

                      O tom zotroceni si jinych… no, to bych moc nerozhrabavala. Prectete si neco o historii islamske konkvisty, a kdyby jste mel chvilku, i o muslimskem otrokarstvi (ktere je zive dodnes). Ti otrokari jedou presne podle Koranu.

                    3. Nesnažte se to pořád převracet. To vy plus existence typu K43 tvrdíte, že jedna strana je víc v právu a je jakože víc „naše“. Ne, není.

                    4. Tdx: Porad rikam, je obe strany delaji zlo. To vam nestaci?

                      Mozna vas mate, ze odsuzuji islam, jako ideologii dobyvacstvi a nasilnosti, vedene prorokem, ktery se zivil okradanim karavan. 🙂

                      I kdyz vidim zidosvstvi jako ideologii stejnych nabubrencu, kteri si mysli, ze jsou lepsi nez vsici ostatni.

                1. Vevca. Argumentujete lzi a vymysly. Verite jim ve vsem, co vam povesi na nos. Nic jinyho nemate radi. Nez kazdodenni omezenou a pohodlnou propagandu ,kterou se mechanicky ukajite a opakujete..Vo teroristech napr. , ktery zalozila , zorganizovala a zaplatila, vyzbrojila a pouziva pro sve zamery vase vlada ..Pres mrtvoly i americanu..
                  Nekoho vam nastrci na medialni podium ,, treba umi hrat jenom gorodky a ten vam muze nakecat co chce a vy verite.
                  Takhle si vas naucili ,se to nazyva ,conditioning..
                  Pavlov mel driv ty psi a vlady zase maji vas..

              1. Tak to zkusíme jinak.
                Co dělají Iránci Izraelcům, že se na ně vypravují s očekávanou podporou USSA ?

            2. Sluchaj vevco to video som som videl asi pred 15 rokmi.taky mlady palestinec ,ktory pracuje u jude v israel,nikdy nic nemal s nijakym,hamas,ci hezbola a pamataj u zidov to prevereny clovek tam nic na nahodu,stoji pred prechodom,kde vojaci kontroluju,hovori,ze musi ist do nemocnice,so zenou,ma nejake problemy a zacala krvacat,ma priepustku,jak prevereny,vojak hovori,ze pojde zidovsky osidlenec na aute,treba cakat,sedeli tam v priekope 14 hodin,,pokial hadracka neporodila,mrtveho teroristu,bo predcasne,reporter unho doma sa pyta,co bude robit,odpoved,nikdy som neublizil zidom,ani slovom,teraz som oslovil hezbola,ze pojdem s bombou na sebe a hlavne kukni jaka mapa bola pri vzniku toho preklateho statu,kto hlavne zidia a alhisti jak bolo zaludnene a kukni teraz,bez prestania im beru zem a drzia jak holotu,on musi palestinec pytat povolenie od okupacnej spravy,ked sa chce ozenit,kurva to som kukal jak puk. A ten hromadny masaker,jasne,ze hadraci stielali jak na polovacke,israel toto prevadza 70 rokov minimum,pocnuc britskou mandatnou spravou,kde vo velko teroristicke skupiny,hagana,urgun,gangy sterna robili bombove utoky,znamy na hotel david a jak ty skurveny anglici posli v pizdu,prisla na rad ta hadracka holota,mrtvych stotisice a utecencov miliony,mne toto staci.

        2. Pani K. nadrzuje chudakum Palestincum, ale o tom, jak oni uz desetileti vrazdi Israelce nemluvi.

          Zlo je tu na obou stranach.

          1. Vy děláte, jako by to byla celou dobu čistě jednostranná záležitost a navrch k tomu, že si Palestinci začali. Tak určitě.
            Mimochodem, Pokud to Palestinci někdy v budoucnu vyhrají, dějiny budou jejich minulost kvalifikovat jako osvobozenecký boj. A pokud prohrají, tak jako prachsprostý terorismus. To samé ale platí i pro druhou stranu.

            1. Nezacali. Vy porad davate druhym do ust, co nerikaji. Neni to od vas fer.

              Zacali to Zidi tim, ze se stehovali do mist, kde uz staleti zili Arabove. A taky vim, ze americti Zidi palestinskymi Araby pohrdaji.

              Je to neco, jakoby se Irove zacli stehovat do jejich pravlasti v ceske Kotlince, skupovat tu pudu, a roztahovat se, bez ohledu na lidi, co tu ziji.

              1. Ameican kosher jewish pohrdaju vsetkym ja necital ja vidim a reci ky mas mocno slizke vevco idem uz som fuck off.

          2. Je dobré vědět , že zlo na jedné straně působí 50let . Zatímco holubice na druhé straně se opatrně brání . Hus by řek svatá prostoto nenadržuj palestincům .

            1. Ja reknu, ze „zlo je na obou stranach,“ a vy na mne hodite, ze argumentuju zlem jen na jedne strane. To je uplne v riti.

          3. Bohužel jste naprosto nepochopila článek paní Kunštekové. Není o Israelcích ani Palestincích, je o nás Evropanech. Dokud to většina lidí nepochopí nebude lépe a nebudeme mít ani lepší vládu, protože si ji nezasloužíme.

              1. To je přesně ono, vy spatříte jméno paní Kunštekové, udělá se vám rudo před očima a kdyby sem přepsala Červenou Karkulku, tak vy byste pochopila že podle ní vlk zpodobňuje Israelce. To asi nemá řešení.

                1. Ale ne, napsala by, že vlk jen brání své právo na existenci a Karkulka beztak pod bábovkou pašovala nejméně RPGčko. A ty narozeniny babičky jsou jen zlovolná teroristická propaganda.

                  1. A všichni účastníci narozeninové párty byli ve skutečnosti členy teroristické organizace, a to včetně nemluvňat. Navíc se pod tanečním parketem skrýval vůdce teroristické hnutí.

                1. Hlavne,ze vacsina holoty kapuje,co kunstekova pise a ty furt blafujes ,tak sa zachovuj demokraticky a respektuj vacsinu.A nie stale dookola.

          4. Ty vevco,vysvetlis,jak soudruh politruk,tak vyjebano,palestinci vrazdia zidov,zlo na obidvoch stranach,o zidkoch to ticho poesine,zlo skurveny hadraci a preco ty hadraci vrazdia tiez treba vycitat z krystalovy koule,uz tu opakujem milion krat 20 rokov asi dozadu v boston,sa bilo medzi sebou,asi 200 jude,ja kukal,jak jebnuty,kalapyma micky lietali topanok a vlasov na chodniku,kurva ja nemohol uverit a pytal som sa takeho zidka isla mu krv po tvary,moshe shalom co sa deje? A on co uz docista som bol vedla povedal ze zajebany sionisti,tu sa hovory fucken,bo ty vies toto smiesne fuck off,kurvia ucenie talmud,zabijaju ludi,neboli vtedy este telefony,to dodnes pre mna fatamorgana,bo ja zil medzi nimi v NJ,to vsetko slusnaci,nebiju,len nezidovka brudna kurva u nich a ja zajebany goj.

              1. Ja tu od nikoho nijaku odpoved necakam,tu mi rozumia,asi 2, a od teba vevco nic necakam ja za ten nalietany skurveny zivot mam prax,ja nereagujem na teba jak na osobu,ja reagujem,na tvoje srandy co pises a ojebujes tu holotu.A ze mam slovnik dlazdica,mimzily netrha.

      2. Ten článek paní Kunšteková NENAPSALA, nýbrž PŘELOŽILA.
        A protože ho napsala anglosaska, jejíž parta má, mimo mnohé jiné, tu genocidu v Palestině na svědomí a dál ji přikrmuje (i Vy ji krmíte svými daněmi), mám pro text paní Johnstone(ové) veliké pochopení.

        Takže si mě můžete také připsat do seznamu sluníčkářů.

    1. Doufám že jste nad věcí, paní Kunšteková. A díky za článek, který jednak dal námět k přemýšlení a jednak tu opět mnohé odhalil.

        1. Pani Kunstekova,ja napriklad jeden z mala tu,nic neodhalil co sa tyka vyvolenych bohom,ja s nimi zil v jednom meste 11 rokov,kde je najvecsia yeshiva na America continent myslim aj tu juznu,ja nemusim daco o nich citat,ci pocuvat,to fanaticky pojeby a rasisti nad rasistov a furt maju problemy od kedy svet svetom a na vine je ich religia bez sebemensej tolancie ku comukolvek,co ine jak oni a dodrzuju to na smrt.Bo 99% tu dristacov o jich,zivote,zachovani postupoch nema sajnu,ja necital ja mam prax a este pani tu siri antisemitizmus,nevrazivost,propaguje nevyvazene clanky,napada religijnu skupinu,osocuje stat israel ,bez semensej znalosti veci,toto povie taka vevca ja poviem,ze pani ukazuje tvrdu realitu,ktora na tom preklatom blizkom vychode trva desatrocia od zaciatku konca osmanskej rise,to jest konca prvej svetovej vojny,treba kuknut do archovov tej zasranej anglie,ktora mandantna sprav pre palestinu,hlasenia o cinnosti jak arabov,tak zidov tam sa clovek dozvie,jak sa demokraticky budovala oaza demokracie,stat israel a este si treba vypocut,prejav prveho prezidenta tej tak demokratickej zeme,ktory stal u zrodu toho demokratickeho statu a kuknut teraz,co vtedy rozpraval,to bude kazdej cumet,ja to viem ponad 30 rokov.

  5. Na této stránce můžeme obnažit antagonistické rozpory. Není lepší strčit před nimi hlavu do písku? Dokud je sypký?

    1. Až písek ztvrdne, pštros si rozbije šišku.

      Myslím, že poslední, co tahle země potřebuje, je aby sluníčkáři nalezli do další strany, která skýtá jisté naděje (pohříchu nikoli pravicové).

  6. „Musíme ukončit genocidu a musíme se od genocidy očistit do morku kostí. Musíme se zbavit všeho v naší společnosti, v našich vládách a v nás samých, co by mohlo někdy znovu způsobit genocidní zvěrstva.“

    Zkuste to říkat kobylkám. Nebo myším. Nebo kočkám. Každý druh, čeleď, rasa nebo národnost chce přece přežít, předat svoje geny! A to jde jenom tak, že se stane silným, mocným a početným. Takže ten boj o přežití (a o přežití bojují všichni) je nezbytný. Kdo se ho nezúčastní je nakonec vyhuben. Eticky či neeticky.
    Není to pochopitelně vždy boj s „mečem“ v ruce, ale nesmlouvavý boj to je.
    Je to tak na zeměkouli zařízeno od prvních živých chomáčků hmoty v pra-oceánu.
    Silnější, úspěšnější a odolnější zvítězí.
    (Ten zbytek jsou intelektuálské žvásty. …genocida… [;>)

      1. Kdyz sou tak chytry , az sou z toho blby a tupe nejblbejsi .
        A jak se zbavuje , ukoncuje musi ,jak skoncime ,prestaneme ,probudime se z vrazednosti ,staneme se uvedomelymi druhem /to uz sem nekde slychal kazdej den/, Mazanku?
        Zkratka pouckarum vseho druhu ,vod fasisty, pres nacisty , komunistu ,demokrata nevyhovujeme. Lepsi zrejme nas vyhandlovat za muslima.

        Voni povyseny pouckari ,ty akademicky nejvic ,udelaji ze vseho vzdycky maglajz …
        Krici hystericky musime , ale sami nic. /Aby sli prikladem v tom museni , to nejdou/.Nejdriv nacistickym revem , soudi a obvinuji jiny.
        Politici krici do valky, ale sami zmizi vcas a daleko.Vsecko stejna verbez.
        Ted este ani chudaci malomocny a neschopny , netusi jak spravne ,
        ukoncovat, zbavovat nas do morku kosti ,/to pocitam taky nejde/ a potom nas muset v praxi….
        Ale pritom rozkazujou instrukce rozkazy. Nemaji zkusenosti ani je nechteji ,jenom ucebnice a to by museli vylezt na svetlo denni a mezi lidi.
        Vsichni musi ,ale nikdo z nich nevi jak to museni vsem v praxi, bez abstrakci ,poridit.

        Vono trochu zamysleni ,se na nich chtit nesmi ..ze uz davno potrebujeme novou a lepsi formu vlady …
        V akordu s vyvojem a zmenami , lepsi strukturu rizeni a zajisteni naprosty zodpovednosti vladcu ve vsem a za vsechno …
        A v neposledni rade venovat castou pozornost v prubehu, zdokonalovani systemu vladnuti v akordu s nastavajicimi zmenami a vyvojem..

        Chtejte to ale na bezmocnych akademickch, pedagogech pouckismu ,zrudnych politicich , ktery chteji nejvic koryta a abstraktni nepoctivy zvaneni ..
        Stiti se a isoluji od nas , stiti se prace a neco konkretnho znat a udelat..

        Potom ty zabavny poucky vo chomackach a vo silnejsich ,odolnejsich a uspesnejsich , kdyz vobcas cteme jak maly dite ,zastrelilo pistoli toho daleko silnejsiho fotra..
        Jiny zase zabijeli ockovanim.. a bla ,bla..
        Samozrejme ze diskusi tady este a silne a uspesne ,taky zblbnu..

    1. Takže jsme se vlastně od prvoků nehnuli ani vo píďu.
      Nás před osudem Palestinců nezachránila strategie, ale Rudá armáda.

      1. V tom základním, snaze přežít a poslat dál své geny ne.
        Sluníčkáři přežívají jenom proto, že se ve skutečném životě chovají racionálně.
        Pes, který skočí do řeky a v zubech vynese koťátko je výjimka, která potvrdí pravidlo.

    2. Odporné.

      Když čtu takové příspěvky, říkám si, že nejlepší bude, když lidstvo vyhyne. Co by taková sebranka měla dělat ve vesmíru?

      40 tisíc mrtvých (tedy oficiálně, skoro určitě podstatně víc), a kocour je vidí jako kobylky.
      Myslím, že by si taky zasloužil pěknou bombu na barák. Ve skutečnosti je docela možné, že brzo nějaká přiletí, stejně jako nám ostatním. Ne, že by to změnilo jeho názory. Rasisti názory nemění.

      Ve skutečnosti se totiž jedná o úplně obyčejný rasismus. Z rasistických argumentů se mi chce zvracet. Jsou vždycky stejné, ať už jsou ti „podlidi“ z kteréhokoliv národa.

      My jsme po Západ taky podlidi, ovšem to kocourkovi nedochází.

      1. Tak dete zvracet nekam jinam. Je spousta mist, kde slunickari panuji.
        Prat Kocourovi zlo, na to vas uzije, vy lepsolidi, zejo.

        1. Vevčo, já nejsem „lepšočlověk“.
          – Co se Vám tak líbí na rasismu?
          – Co se Vám tak líbí na vyvražďování Palestinců?
          – Těšíte se na atomovky z Ruska? Brzo se jich můžete dočkat. Když si čtu diskuse na ruských sajtech, najdou se tam názory, že by se to tak mělo konečně řešit.

          Opravdu to nejde „řešit“ jinak, než vzájemným vyvražďováním?

          Po roce 1989, po té slavné posrané „sametové revoluci“ vidím kolem sebe jenom samé války a samé dělení „ten je Žid, ten je komunista, ten je Rus, ten je Cikán…“. Takhle v USA vyvraždili původní obyvatelstvo. Byli to přece „divoši“. Někteří osadníci s nimi dokázali normálně koexistovat, byly tam sňatky, děti. Ale převážili ti, pro které byli Indiáni obtížný hmyz.

          Dalo se to udělat jinak, kdyby byli osadníci v USA v průměru o něco méně sobečtí a rasističtí.

          Podívejte se na nějaké klipy ze Sibiře. Jedná se o lidi, kteří by se, kdyby žili v USA, nazývali Indiány. Geneticky a způsobem života před pár sty lety se jedná o prakticky totožné lidi. Protože prvotní osídlení Amerik šlo právě tudy.
          Třeba tady jsou děcka ze střední školy, mluví rusky, hrají počítačové hry, některé půjdou vejšku… A občas si zahrají ve folkloristickém souboru.
          https://www.youtube.com/watch?v=fVA8i6XAW40&list=RD8Ftb3bm6zPU&index=12
          Tady jsou děvčata z jiné části Sibiře. Jestli rozumíte rusky, můžete si pustit nějaké dialogy. Normální lidi (I když tyhle holky jsou už trochu rozmazlené úspěchem.).
          https://www.youtube.com/watch?v=tXLoP9iSU5Y

          Prostě problémy se dají řešit různě. Pokud se budou řešit konfrontačně, jaderná válka a konec inteligentního života na Zemi (tedy přinejmenším na pár desítek nebo stovek tisíc let) jsou nevyhnutelné.

          Proto jsem tak naštvaný, když čtu podobné názory. Protože pořád tak trochu doufám, že to tak dopadnout nemusí.

          1. Vaclave, kdyz nadavate lidem, kteri maji jiny nazor, do rasistu a jinych istu, tak jste se sam vyradil mezi lepsolidi.

            My nejsme rasisti. My se snazime hajit zajem svych lidi vuci tem, kteri chteji rozdat kram. Kteri otevreli hranice vsem, mezi nimi i vyvrhelove, co je jejich vlastni zeme vyhodila.

            Kdyby v Americe Puritani nebyli ochotni vrazdit Indiany, tak by Indiani vyvrazdili je. Je to smutne, ale je to tak.

            Nic se mi nelibi na vyvrazdovani Palestincu Israelci. Nic se mi nelibi na vyvrazdovani Israelcu Palestinci. Co se mi nelibi je to, ze lidi si mysli, ze tim, ze se postavi zurive na stranu jednich vyvrazdovacu, se zasazuji za dobro.

                1. Vy ste vevco daleko horsi, nez vobycejny fasisti , rasisti ,humanisti ..Moc horsi.
                  V soutezi s komunistama a socdemokratama.
                  Ste povyseny fanatici ,kultu smrti niceni a zaniku ,na vsecko na svete….
                  Ste si prestehovali na zdokonaleni dalsi ,vod britu a nacistu.

            1. Omlouvám se, psal jsem to ve vzteku a bylo to sprosté.

              Když se zamyslíte nad tím, co jsem napsal, tak pochopíte, že mi šlo o to, hledat nekonfrontační cesty řešení. Vrahouny je samozřejmě třeba potrestat, ovšem na obou stranách.

              A pro normální lidi je třeba hledat mírová řešení. Taková řešení, která jim dají naději na lepší život.

              Netahat je do Evropy. Oni jsou v Palestině doma. Většina obyvatel Izraele měla prarodiče v Polsku, na Ukrajině, v Rusku, Bělorusku. To jejich předkové byli imigranti. A samozřejmě, teď už jsou v Palestině (Izrael se nachází na území, kde byla před sto lety Palestina) taky doma. Já vím, že teď už jsou viníci na obou stranách.

              Ale dá se to řešit jinak, pokud k tomu existuje vůle elit obou stran.

              Četl jsem trochu o tom, jak to bylo v čečenských válkách. Nenávist, ničení. Vraždění děcek (Beslan). Ti, kteří hledali mírové řešení (třeba Putin a Kadyrov starší) byli pro obě strany zpočátku zrádci. Ale nakonec to šlo.

              Proč to nejde v Palestině? Protože ten konflikt některým vládám (a jiným mocným) vyhovuje.

              1. Vomlouvam se za to , ze se vomlouvam ..Tak se vomlouvam, co sem napsal a budu se vomlouvat a uz to vickrat s vomluvou ,neudelam…
                Vomlouvam se furt ze sem a ze este existuju a slibuju,ze uz brzo nebudu..
                Abych se nemusel vomlouvat ani za ty vomluvy.

            2. To není nadávka, ale konstatování faktu.
              Kocour není sám; podobně tady smýšlí možná většina přispěvatelů. Přitom to je HISTORICKY nedávno, co s námi Němci hodlali naložit stejně, jako židé dnes zacházejí s (teď už nejen) Palestinci.

              Palestinci vyvražďují židy? Povídejte, přehánějte, to by mě opravdu moc zajímalo, jak to dělají.

                1. Ano, teroristé jsou mezi Palestinci, to si myslím tady nikdo nezpochybňuje, ale čekám na tu genocidu Palestiny vůči Izraeli, tak povídejte Vevčo kdy ? A to je ten obrovský rozdíl mezi Izraelem a Palestinou.

                  1. Za Palestinci stoji cely islamsky svet. Nezapominate na to, Kocko?

                    Pohnou li se vsici, Israelce vyzenou od reky az do more, jak slibuji.

                    1. a před touhle budoucí genocidou je jasný, že se musej bránit genocidou současnou, to dá rozum.

                    2. Ty tu lakujes mocno,zase za hadrakmy cely islamsky svet,najvecsi islamsky kraj na svete do ludnosti Indonezia,najbohatsi saudi arabia a ty maju docista na haku dajaku sia holotu a za israelom asi stoji len panboh,ale vies prevracat,vratili sa mi casy PSM politicke skoleni muzstva.pises tu svoje politrucke mudre uzavery,mocne pridymene ideologiou,ty sa neoslobod od genocidy,ty daj klapky dajakej spravnosti z oci dolu a preco reagujem,bo sa mi vrati 42rokov dozadu ,kde som musel pocuvat podobnych vseznalych ideolohov a nezabudni mi napisat,fuck off.

                2. Vevčo Vám ve své výběrové bělosti trošičku uniká skutečnost, že existují tuny výměrů a rezolucí OSN, které určují jak má soužití obou etnik vypadat.
                  Velice pohodlně je ignorujete a dojímáte se nad jednotlivými obětmi z řad Izraelců a zároveň bagatelizujete každodenní horory, které se dějí v Gaze a na západním břehu.
                  Jste hrubě neinformovaná a libujete si v tom. Nevíte vůbec nic, máte jen názor.
                  Názor průměrného američana, byť s českou (dávno nečeskou) dušičkou.
                  Neznáte a nikdy jste neslyšela prof. Finkelsteina nevíte kdo je Ilon Pappé, Aaron Mathé, soudce Napolitana a kompletní jeho sqadru hostí nesledujete a netušíte co dnes a denně říkají lidé jako Prof. Mersheimer, Prof. Sachs, diplomaté Alister Crook, Chaz Friedman, vojáci a bývalí CIA analytici Jako Mc Govern, Mc Gregor.
                  Nevíte vůbec nic a vědět nechcete. To je ten rasizmus v nás.

                  1. „Nevíte vůbec nic a vědět nechcete. To je ten rasizmus v nás.“

                    Aha. To je ta argumentace utokem na druhe, s kterymi nesouhlasite. Jsou blbi, nic nevi, a k tomu rasisti. Jen tak dal… 🙁

                    1. Zmínil jsem rezoluce OSN a hromadu odkazů na lidi, kteří ví co říkají, ale Vy si tady poplakáváte jak na Vás nesouhlasící útočím. Neútočím.
                      Pouze dokazuji, že místo abyste se vzdělala a měla možnost shlédnout pravdu, raději pindáte u Vidláka a předete si s Kocourem.

                    2. Skvele. Vy mate a znate tu pravdu pravdouci, zvlast z rezoluci OSN (haha) a ja jsem blbec a rasista. Tak vam taky preju pekny vecer!

                      Co tady clovek nepotka…

                    3. Bures: Jeste dodam jedno, a jdu o toho.
                      Rikate: „Neútočím.“
                      Po tom, co ste mne zepsul jako blbce, rasistu a ignoramuse.

                      Drbam se za uchem. Nemam na to slov. LOL
                      Klobouk dolu, pane Bures, tak jste tomu tady dal korunu.

                    4. Mocnym se vsecko zdarilo .
                      Kazdej se masochisticky ,automaticky obvinuje ze vseho , co voni chteji a kazdymu porucili a porouci .
                      Aby byl naprosto a totlane presvedcenej ze je
                      ve vsem ten nejhorsi.
                      A kdyz nejhorsi a potom co s takovejma..
                      Perfektni prace.

            3. „Kdyby v Americe Puritani nebyli ochotni vrazdit Indiany, tak by Indiani vyvrazdili je.“ – to se odehrálo na čím území, indiánském nebo puritánském ?

              1. Proc porad my lidi nevyhravame a nevyhrajeme…
                Pod vedenim zpolitizovanych akademiku porad a radi poucujeme psi nakazeny vzteklinou, rozumnyma pouckama.

                Pejsku to se dela ? To nesmis kazdyho kousat jako silenec.
                To se nesmi , okamzite s tim prestan a polepsi se..
                Kdyz pejsek pokousa a obeti zahynou , akademici poradi ,
                vo ma jenom tu psychiku , dyz byl malej tata mu dal pohlavek a
                tak ,ale za nic nemuze. Vod soudu de domu a po ceste zase …

                Vyvoj politickyho humanismu do zdaleka horsiho politickyho fanatismu../Kazda politika ,este v rukou politika,je to nejhorsi/.

                Vzteklinou fanatismu nakazeny vrazi za dverma, /strelba v Nemecku dva mrtvi vcera a dnes zase dalsi nasili jinde a vsude porad /, proc je neprivitat a nepozvat domu ,dat jim vsecko , co mame , dyt sou to lidi jako my ,prece nesmime bejt ty spatny rasisti s predsudkama…
                Kdyz to vrchnost zpolitizovanych humanistu/politiku , za odmenu este pozaduje a s uslechtilosti jim vlastni a masovy vitani
                provadi na nas… …

              2. A kdyz praotec Cech se svou tlupou prisel sebrat Keltum a Germanum to jejich mleko a strdi, tak neublizili ani mysce, ze jo. Krasna pohadka.

                1. Kelty vyhnali Římané, Římany vyhnali Germáni. Když do Čech přišli Slované, nebyli tu ani oni. Žilo tady obyvatelstvo s krví smíchanou ze všech různých kmenů, kteří tady kdysi žili. Tím pádem se nám do žil dostal ještě krapítek té Slovanské krve.
                  Protože my Češi nejsme ani čistokrevní Keltové (i když podle Bójů se asi jmenuje místo, kde žijeme, Bohemia), ani Germáni, ani Slované. Žijeme uprostřed Evropy a proto máme v těle směsku genů všech možných národností, které tu žily nebo tudy prošly.

                2. Vevčo to už vážně přeháníte. Zaprvé jste obhajovala puritány, při argumentu kličkujete jinam. To není fér diskuse. Zadruhé za dob praotce Čecha byla tak nízká osídlenost, hustota osídlenosti, že s nikým bojovat nemusel. Zatřetí musíte ččiny hodnotit podle morálky té doby, ne naší současné.

          2. Moc hezky napsáno. Vidím již i reakce, jsem rád že jste některým svá slova vysvětlil, i když ani já nepředpokládal, že to bude nutné.

      2. Chlap někde v koutku nezvrací a nebrečí, ale koná. To se bohužel vám sluníčkářům vykouřilo z hlavy.

        První je potřeba mít silu dobré myšlenky prosazovat a pak lze o nich diskutovat a jemně cizelovat. Jestliže si z Evropy (nebo Rusové z Ruska, mají stejné problémy jako my) uděláme zrovnoprávněním islámu a natahováním sem muslimů ostrůvky vnitřní Afriky, budou obavy z bomb z Ruska (nesmyslné) tím posledním, na co budete myslet.

        1. Nesmysl.
          Kde jsem psal, že sem máme tahat imigranty?
          Žádný normální stát nepřipustí masovou imigraci jakéhékoliv cizího etnika. To, že to v EU probíhá, je jenom ukázka zrady elit. Hranice nikdy neměly být otevřené.

          Na druhé straně, co chceme dělat s islámskými zeměmi? Vyvraždit? Kolik těch lidí je? Dvě miliardy? Jak byste to chtěl fyzicky udělat (tedy když si odmyslím, že se jedná o čirý fašismus)?

          Já nejsem sluníčkář, ale snažím se myslet trochu dál, než v rámci Mamutíkovy tlupy.

          1. Vaclav: Tak bezva! Mysleme trochu dal.
            Israel existuje. Zide nebyli k Arabum tamze usedlym fer, kdyz se zacali „navracet.“
            Islam proti zidum (i jinym) broji po staleti. Nejenom broji, ale i krute utiskuje (viz cela historie islamske konkvisty).
            Vyhrozuje, ze je splachne od reky Jordan do more. A mini to.
            Mele se to tam navzajem uz od valky. Mozna dele. Co ted?

            1. Náboženství bývají militatní. V některých obdobích více, v některých méně. Vzhledem k tomu, že se (v průměru) od osvícenectví stále více obracíme ke konfrontaci, bude to čím dál více. Islám sice v těchto názorech aktuálně vede, ale křesťanské církve to určitě brzo doženou.
              Křesťanství si v tomto nemá s Islámem co vyčítat. Pogromy na Židy bývaly běžnou „zábavou“ i v Evropě. A na křížové výpravy nevzpomínají Arabové s nadšením.
              Já si ale myslím, že problém není v náboženství. To je jenom povrch problému a potrava pro horkokrevné na obou stranách konfliktu.

              Hlavní problém je mocenský, stejně jako na Ukrajině. (Protože Ukrajina je okrajová část Ruska, která je desítky let manipulovaná, aby se stala antiruskem.). To je běžná imperiální politika, kterou používali i staří Římané.
              Izrael je jednoduše želízko, které má Západ v arabských zemích a používá ho pro své cíle. Navíc se vedení Izraele cítí po desítkách let natolik beztrestně, že si pravděpodobně řeší do jisté míry i některé vlastní ambice.

              Já ve skutečnosti nevím, jak to řešit. Protože skutečné řešení je řešením konfliktu velmocí. Jenom z toho nedokážu mít radost a nesnáším, když se o vražděných lidech mluví jako o školivém hmyzu. Není to tak dlouho, kdy jsme byli v podobné situaci a velmi snadno se tam můžeme dostat znovu. Sleduji, jak od někdejšího internacionalismu stále více sklouzáváme k extrémním názorům, ke konfrontačním stanoviskům. A nemyslím si, že je to samovolné. Myslím, že jsme tímto směrem manipulováni. Domnívám se, že jsme tímto způsobem připravováni na konflikty.

              Před rokem 1989 jsem si myslel, že války jsou minulost. Pouštím si občas píseň ze šedesátých let „Snad v roce šedesátem šestém, už bude dávno všude mír…“. Po tom slavém sametu“ jsem vystřízlivě. Války v Jugoslávii mě šokovaly, vždyť pro nás je to „za rohem“. Od té doby trend ke konfliktům stále roste. Myslím, že bychom se neměli nechat manipulovat v tomto směru. Já si dost často říkám „zas.ané USA“, a pak si vzpomenu, že tam žijete Vy, paní Petra, pustím si pár písniček Joshe Turnera nebo Foxes and Fosils a znovu si uvědomím, že většina lidí je tam normálních. Z arabských zemí tyhle kulturní kontakty nemám, ale myslím si, že ti běžní lidé jsou tam normální, jako my.

              1. Diky za obsirnejsi odpoved, Vaclave. Ono to nabozenstvi (ci ideologie) neni zanedbatelne. V podstate je to konflikt dvou ideologii, ktere obe hlasaji nadrazenost. Zide si mysli, ze jsou Vvyvoleni bohem, a nemlich to si mysli i muslimove. Fanaticky. Na nas ostatni se divaji svrchu.

                Tak do sebe tepou uz od dob, kdy ty masakry organizoval prorok Mohamed.

                A spravne rikate, ze je to vyuzito mocnostmi k neustalemu konfliktu. Gazanu zase zneuzivaji arabske staty k postivani nenavisti. A dnesni Evropa tomu postivani nadrzuje, a posila jim prachy, ktere oni zneuzivaji na budovani tunelu a dronu a kupovani zbrani, apod., misto toho, aby ty prachy dali svym lidem na zlepseni zivota, a snazili se o reseni. A ten konflikt je do velke miry mezi Hamas a Knessetem.

                Co se tyce normalnosti: jsou lide normalni v zemich, kde hazou homosexualy ze strech? Kde kamenuji zeny za cizolozstvi? Kde znasilnena zena je povazovana za cizoloznici, pokud to nema dolozeno muzskymi svedky? Kde holcickam usekavaji kus prirozeni? Tady zase ja maluju kridou hranici.

                1. Normalni to neni, ale to si snad musí vyříkat mezi sebou. Je to věc jejích zvyku a kultury. My nemáme právo se jim do toho michat. Co se tyce Mohameda, copak křesťané, nebo jiné náboženství, nebo národy masakry neorganizovaly? V dnešní době je zrovna organizuje Izrael a USA s příspěnim západu.
                  To že Palestinci stavi tunely a snaží se o odboj, nebude to tím že jim bylo všechno ukradeno, zničeno a oni byli dani do koncetraku, ktery byl nazvan Gaza? Navic k jejích neštěstí se na pobřeží našly zásoby plynu, nebo oleje? A o ty se žid s Hamasem dělit nechce.
                  Před tim než je sioniste začali okupovat, vyhánět z jejích území žádné dotace k přežití nepotřebovali, žili za svoje a vcelku vycházeli i s místními Židy.

                  1. Ja jsem tam mluvila o historii (podle Koranu). Tam to drama zacalo, kdyz Mohamed puvodne zidy obdivoval a ucil se od nich, a potom je zacal vyvrazdovat.

                    A prosim vas, neargumentujte mi, ze zidy vyvrazdovali i jini! Mluvime o islamu. To mi prave vadi, ze kdykoliv clovek poukaze na zla islamu, tak hned nekdo specha poukazat na to, ze i jini byli zli. Mohli bychom nekdy mluvit o tom, co islam obnasi, bez oklicek?

                    1. Toru a Talmud s jejich vysvětleními nadřazenosti vyvoleného národa a popisy jak se chovat k jiný jste četla a porovnala s Koránem ?

                    2. Mluvim o nadrazenosti zidovstvi v tomto samem vlaknu.

                      Tdx, mohli bychom mluvit o tom, co islam obnasi, bez klickovani? Ja bych to uvitala.

                    3. Dobře, tedy polopaticky. Svaté knihy obou těchto náboženství si nemají moc co vyčítat. Stačí to takto ?

                    4. Ja argumentují tim že židy nesnášeli, nebo vyvražďováli i jini, ale tvrdím ze v te době se lide zabijeli ve velkém všude a Mohamad nebyl žádná vyjimka. Navic pokud vim tak v Palestině žili celkem v klidu až do momentu, kdy zacali židé skupovat uzemi a ty kteří se nechtěli podvolit likvidovali. Prostě se vnutili do Arabského světa a přinesli tam teror a bidu. Nebo mi chcete namluvit že Palestinci byli závislí na nějakých dotacích a pomoci zvenčí před tím než vznikl Izrael? Navic cely ten slavný Hamas vzniknul za podpory Izraele. Ono se to tak totiž dělá vyprovokovat teroristickou akci a potom začít vraždit a zabirat uzemi. On se ten Izrael tak nějak nenápadně rozrůstá, že? Ono ten sen o velkém Izraeli není jen snem několika jedincu, ale velkého procenta sionistu.

                    5. Tymak: Talmud jsem necetla, kdo neumi hebrejsky k tomu nema pristup, tak bych kecala, kdybych srovnavala. Ale v nadrazenosti vuci druhym si urcite nezadaji.

                      Rekla bych, ze zidovska pisma spis vyzyvaji k nerovnemu chovani, popripade sizeni ci zotrocovani goju (s vyjimkou pasazi ve starem zakone, kde hecuji k pobiti jakehosi kmene). Ale moderni rabini to casto vykladaji uz jinak. A nikde jsem nevidela, ze by rabini hecovali muze, aby tloukli zeny.

                      Islamska pisma delaji to i ono, ale privadi to do nasi doby. Co platilo tehda, plati i dnes. Vsecky ctyri hlavni smery se ve vetsine tech veci shoduji, a imamove stvou lidi jak proti nevericim psum, tak proti neposlusnym muslimum, tak proti „drzym“ zenam. Otrokarstvi je v poradku, protoze to provozoval Prorok. A protoze Koran rika, ze „lide Bible“ (cti zid, krestan a sabatean) se maji dobyt a ponizit, a ostatni (pohani) se maji vrazdit — ted, tady — tak mi to jaksi vazne v krku jak spicata kost.

                      Jak se na to divate vy?

                    6. Gene, souhlas. S vyjimkou toho, ze Palestinci si casto sami delali hur. Odmitli to puvodni deleni, ktere by jim dalo daleko vic uzemi. Oni ale odmitli vyjednavat. Je to tragicka historie. Pro obe strany, i kdyz zatim Israel ma vrch. To se muze rychle obratit, a to, ze Amerika upada, taky nevesti pro Israel nic dobreho.

                    7. Vevča : První odstavec, souhlas.

                      „Ale moderni rabini to casto vykladaji uz jinak.“ – nebudu argumentovat moderními imámy, jádro je jinde. Problém Israele nejsou moderní, umírnění lidé, ale ortodoxní. Víte že jsou mezi nimi i tací, kteří neuznávají stát Israel, protože nebyl založen podle Písma ? Tato relativní menšina a osobní ambice Netanjahua vidím jako problém na straně Israele. Problémy na druhé straně vám psát nemusím.

                      „rabini hecovali muze, aby tloukli zeny“ – pravda, ale dvě poznámky. Jakkoli zavrženíhodné, není to relevantní ve vztahu mezi nimi, krom toho, že se jedná a dosti řídký výskyt. Zadruhé ženy mají u židů zcela jiné postavení, jsou nositelem náboženství a příslušnost k židům se nedědí po otci, ale matce. Pokud jste jen po otci, konverse k židům je problematičtější.

                      Ten poslední odstavec mi opět přijde, krom žen, platný pro obě tato náboženství.

                      Nemám rád ani jedno z těchto náboženství pro svou radikálnost. Přijde mi v průměru větší u židů, samozřejmě jako v Evropě se největšími strážci víry stali díky Maurům Španělé, stejně v oblastech styku jsou radikálnější i tato náboženství. O důvod více snažit se uklidňovat a nepřilévat ohně.

                    8. Vevča 15 října, 2024 (23:58)

                      Přesně tak, světový vývoj jde proti Israeli. Proto by se oni měli začít snažit o klid. Jenže zmetek Netanjahu nechce ani z vlády, ani do vězení a proto raději obětuje svou zem. Vidíte to podobenství s nutelínem ?

                    9. Samozřejmě že odmitli, vždyť sami Izraelci tvrdi že s teroristama se vyjednává. Nebo, vy by jste jednala s někým, kdo vám ukrade pozemek a pokud ho někdo brání tak je zabit? Ono totiž pokud nevyřešíte příčinu problémů tak problém zůstane problémem a bude se jen navyšovát. To znamená že bude více neštěstí a mrtvých. Evropa a Amerika bude vice zaplavena muslimama a ti nas budou ještě vice nenávidět, protože Izrael de-facto podporujeme ve vsech směrech. Ono je totiž rozdil v tom co zapadni politici říkají a co dělají.

                    10. Je to tak, Tymak a Gene. Dekuji za konverzaci.
                      Na uklidneni neni sance. Ja aspon doufam, ze Trump pomuze uklidneni na Ukrajine. Zacina to vypadat na jeho zvoleni.

              2. Moc pěkné, jen dva mé názory.

                „Pogromy na Židy bývaly běžnou „zábavou“ i v Evropě.“ – ano, ale nešlo o náboženské nýbrž ekonomicko-společenské příčiny.

                „uvědomím, že většina lidí je tam normálních“ – je to už ale dávno jiná kultura než my a mám pocit, že se v poslední době snaží nás předělat na ně.

                „Z arabských zemí tyhle kulturní kontakty nemám“ – z mých zkušeností také jiná kultura ale jinak také většina normálních.

              3. A na křížové výpravy nevzpomínají Arabové s nadšením.
                techicky, křížový výpravy byly (snad až na ?jednu? výjimku, která vůbec neopustila křesťanský území. jo, a potom taky ty děti) policejní akcí, která měla vrátit to, co bylo ukradeno.
                protože ne, arabi tam rozhodně nejsou odjakživa. přijdou,obsaděj, vyřežou všechno hlava nehlava a pak jsou, chudinky, celý ublížený, že předchozí majitel není nadšenej.

        2. Aaale kona ,K43 uz konaaa, jak se kona , Mazanku…
          Je potreba mit silu dobry myslenky prosazovat a pak Lze o nich diskutovat,
          /to Lze bude diskutovat/ a jemne cizelovat…
          Naky my udelame …..kdyz stejny problemy ..a uz je vykonano..
          Chlap nekde v koutku ….

    3. SK môj strýko prežil Terezín, bolo to hrozné….. keď dieťa hodili do pece, lebo plakalo 🙂 … podľa tej úžasnej tézy zvíťazil silneší,úspešnejší a odolnejší nad dieťaťom…….. sere pes na to 🙁

          1. ten z Rajky.
            Starý kocour,je starý žid.
            Těm nic neříká rčení, silnější ma pomáhat slabšímu.
            V otázce Izraele,se vůbec nejedná o silnějšího,bez pomoci USA,by Izraelci byly hodně klíční.

            1. A vy jste co? Starý Arab? Ale antisemita a troll určitě.
              Tahle diskuze nemá cenu, odpovídám vám jenom ze slušnosti. Naposled.

              Diskuze už dávno není diskuze, hádá se tu celá hospoda a tak jdu na vzduch, až emoce vychladnou .

  7. Nikdy na svĕtĕ nebude klid, nebudou-li se ctít duchovní a mravní hodnoty. Většina lidí netuší, že v absolutnĕ každém človĕku sedí částička zla a pokud veřejné prostředí stimuluje posílení temné strany lidské duše, probíhá proces postupného rozvratu společnosti obecnĕ. Tento proces nevyhnutelně zakončí globální tyranií. Pokud naopak veřejný prostor napomáhá posilovat světlé kvality lidských duší, tak společnost mravně vzrůstá a perspektivy lidstva jsou příznivé a napomáhají vytvořit celosvětové bratrství. Ale bez výchovy k mravnosti to skutečně není možné.

  8. Sluníčkářství par excellence!

    Jestli něco opravdu nepotřebujeme, ať jsme eurofederalisty nebo izolacionisty, levičáky nebo pravičáky, podporovateli východních slovanů nebo ještě východnějších slovanů, pak je to islám.

        1. Neni od pravdy daleko, jeden cas jsem sledovala lidi, co nam nadavaji do speciistu, cili tech, co nadrzuji svemu druhu homo sapiens, a nejsou fer k tasemnicim… 🙂
          Oni fakt existuji.

          1. Tak trochu účelově kecáte, viďte. Ti lidé tvrdí něco poněkud jiného. Hovoří především o extrémně nadřazeném chování lidí vůči ostatním druhům, což je realita, ne fikce.

            1. Mno. Do urcite miry kecam, a do urcite miry kecate i vy.
              Protoze mezi woke nenavist vuci H. sapiens je bezna.

              A ty jejich kecy o spravedlivosti vuci jinym zviratum jsou, no, takovy ten prazdny idealismus. Hlavne, ze maji kohosi vinit. Vcera mluvili o tom, ze se — pravda! — zle chovame ke zviratum, dnes vyvrazdujou kravy, protoze moc prdej.

              1. Je znakem lidské humanity sdílet planetu i s jinými tvory, na to lidé zapomínají. Až vše zničí, zjistí, že se bez jiných tvorů na planetě žít nedá. Bude ale pozdě

              2. Ale prdlajs, melete úplné nesmysly. Nehodlám se s vámi hádat, protože k tomu mám mnohonásobně blíž než vy. Nicméně nehodlám zaplevelit zdejší diskusi x odkazy a vide, protože to stejně nemá smysl. Rovnice je přitom jednoduchá, příroda bez člověka v pohodě přežije, člověk bez přírody ne. Ale tahle diskuse má být o něčem úplně jiném.

        2. Život, pozorovaný ze sloupu se jeví velmi absurdním.
          Ale kdyby by jiný, asi by už tu byla pustá kamenná koule.
          Příroda už zkoušela ledacos, ale jen tenhle hnusný model se ujal.

  9. OT: z Kennedyho projevu:

    RFK Jr. rozebírá plán MAHA [Make America Healthy Again] na reformu USDA [am. ministerstvo zemedelstvi] ve 2 minutách: „Poskytneme farmářům únikovou cestu ze současného systému, který ničí jejich zdraví, ničí půdu, způsobuje, že Američané jsou nemocní, a ničí rodinné farmy.“

    1. „Přepracujeme předpisy tak, aby se menším zemědělcům ulevilo.“

    2. „Budeme podporovat udržitelné regenerativní zemědělství, které dokáže budovat půdu a doplňovat vodonosné vrstvy.“

    3. „Zakážeme nejhorší zemědělské chemikálie, které jsou již v jiných zemích zakázány, a odstraníme střet zájmů z dietních panelů a komisí USDA.“

    https://x.com/Holden_Culotta/status/1845849594120249576

    1. k té reformě aha..zbývá už jen vymyslet, kdo na těch farmách bude dělat. U nás už je problém sehnat i pracující Ukáčka.
      A teda jít cestou extenzifikace..čili bude muset někdo garantovat minimální ceny..nebylo to tady už?

      1. Amisove to resi velkymi rodinami, a vzajemnou pomoci, jak neformalne, tak i formalne skrze druzstva, ktere vlastni dohromady. Kdyz jsem zila v Oregonu, kde je sklizen zeleniny a ovoce narazova, spousta nas mladych si tam sla na farmy privydelat.

        Ale dnes mladi radsi cucej do debilu, a berou podporu. No jasne. To je ten pecovatelsky stat. Pecuje a pecuje az se to vsecko rozpadne.

        Ja bych zavedla znovu branny odvod. Ale ne jen kluci, kteri pak blbnou na kasarnach. Ale vsici, kluci i holky, a pomahat ekonomice zeme a peci o krajinu. A decka ze skol na brigady, jak za nasich casu.

        1. Nelakovat,Amish community,maju velke rodiny vyplyvajuce z ich viery to jedna vec a druha vec su to makaci,ktory sa ortodoxne drzia ucenia svojej viery,na nikoho nie su odkazany,len samy na seba,tak jich ucia storocia,docista podobny do ortodox jewish,len ucenie na viery od amish na svetelne roky,bo jich viera hovori sam si budes stacit sura v talmud hovori ty od boha druhy su otroci,ja nelakujem tu a uz idem fuck off,to sa mi paci jak z materskej.

  10. No, vypada to, ze se Nemci premenili v tak soucitnou a mirumilovnou civilizaci, ze se dobrovolne nechavaji postupne vymenit. To ma byt cesta k lepsimu? To snad neni genocida, kdyz se to deje pomalu, skrze „delohy jinych zen“ z jinych zemi a kultur?

  11. Pod pojmem “domorodci” se mi obyčejně vybaví indiáni. Běloši vyhladili krvelačné rudochy. Pěkně demokraticky. Další domorodci, tentokrát z Afra, cestovali v řetězech za prací, bo indiáni nestíhali. Dnes jezdí otroci sami, jsou naučeni. A domorodci v arabských zemích? Rychle se množí, s těmi je problém. Ale demokracie si poradí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *