16 října, 2024

Staří lidé jako nepohodlný odpad? Kdo bude další na řadě? Nemocní?

Dnes mě šokoval titulek, že v obci na Vsetínsku lidé odmítli domov pro seniory proto, že prý na staré lidi není hezký pohled a traumatizují tím své okolí.

A aby bylo jasno, nejedná se o žádnou megastavbu jako teď plánuje Penta, jednalo se o malý domov pro 25 seniorů. Zasadil se o něj dlouholetý starosta obce, který na něj také sehnal všechny prostředky z fondů EU a z kraje. Člověk by čekal, že takové klidné zařízení, které by obci mohlo přinést i pár pracovních míst v místě, bude přijato když ne s nadšením, tak alespoň za všeobecného souhlasu. Však zestárneme každý. Omyl.

Našla se totiž rodina mladých lidí, kteří mají malé děti, a ta začala kolem stavby dělat doslova peklo, protože prý dětem pohled na staré, případně nemocné lidi nedělá dobře. Svět je totiž plný duhových jednorožců a sněhových vloček. Stavba měla stát vedle školy a muselo by se kvůli ní posunout dětské hřiště, což ale nebyl technicky problém. U soudu si vydupali referendum, začali házet lidem do schránek letáčky s tím, jak jim zástupy pohřebáků a sanitek budou ničit silnice, a ne nepřeháním, jak tím budou děti v místní škole traumatizované. Asi nemají dědečka a babičku. Nebo k nim nejezdí, protože nevypadají po tom, co je vychovali dostatečně cool.

A já se ptám. Nejsou ty děti mnohem více traumatizované svými „debilními“ rodiči? Jak je možné, že se obec s 1100 obyvateli přiklonila na stranu naprosté sobeckosti? Vadí těm rodičům stejně to, že jejich děti mohou na mobilu nebo tabletu úplně v pohodě koukat na cokoliv včetně porna? Vadilo by stejně, kdyby se jednalo o nový nákupák? To samozřejmě nevím a nechci spekulovat. Nicméně pochybnosti mám. To si ti lidé neuvědomují, že jaké principy dětem vštípí, tak se ty děti také budou chovat? A jednou i k nim? Že i oni pro ně jednou budou něco odporného, co je potřeba uklidit tak, aby to nebylo vidět? Nebo hodlají v padesáti, dokud jsou ještě v kondici a svěží spáchat eutanazii? Asi ne, co? A co hůř. Jak to, že na to jako společnost přistupujeme?

Inu ono totiž přesně takové společenské klima si tu vytváříme. Důchodci nás okrádají o peníze, podle vlády tím dokonce páchají hospodářskou škodu, když chtěli valorizaci, důchodci by ideálně neměli volit a radši ani nejezdit autem. To dětem říkáme, a tak se budou chovat. Ale i k vám, vážení mladí rodiče z Lidče. Což je vaše věc a je mi osobně fuk, jestli vás pak odhodí vaše vlastní děti na smeťák hned potom, co vám seberou poslední úspory a byt. Ale jako společnost toto musíme razantně odmítnout.

Tady se podle plánu ničí rodiny, sounáležitost, a s plnou pusou tolerance k africkým inženýrům se propaguje pohrdání vlastními předky. To je naprosto odporné a vymstí se nám to. Pak se divíme, že máme místo mladé spokojené generace, která chce něco tvořit a budovat na základech svých babiček a dědů bandu frustrátů a psychických poruch, kteří se nepostarají ani o sebe, natož o případné vlastní děti. Strašně se divíme, že se nám děti nerodí a pracovat taky nikdo moc opravdově nechce. No tak se nedivme. Přesně takové vesnice jako Horní Lideč jsou příkladem toho, co se tu děje. A co se jednou obrátí i proti úplně všem. Pokud tu teda nemají zůstat jen ti inženýři a pár robotů pro cizí fabriky.

140 thoughts on “Staří lidé jako nepohodlný odpad? Kdo bude další na řadě? Nemocní?

  1. Ja volam take zariadenia zberne suroviny ziveho odpadu a je ho coraz viac,budu ty co rozhoduju o osudoch toho odpadu zanedlho velit plyn.

  2. U nás (obec cca 10k) byla postupně přestavována kasárna. Docela rozlehlá, takže to trvalo pár let. Z části pobočka městského úřadu, něco bytovky a také byty s pečovatelskou službou. Z centrální části (dříve tzv „buzerák“) je parkoviště a park. V něm se zbudovalo i dětské hřiště a pak i něco pro malé děti. V době plánování toho hřiště, se to stařečkům z DPČ nelíbilo, měli připomínky, že je to bude rušit, děti hlučné… No každopádně je nenapadlo vynutit si referendum. Dnes tam to hřiště je, nikdo už neprotestuje a stařečkové občas sedí na balkoně a jsou rádi, že se mají na co dívat. Jinak je to situace jakoby v zrcadle … ale s pozitivním koncem :-))

    1. Rozdil je v tom, ze ve zminovanem pripade se pri stavbe toho domova duchodcu na mistni lidi ohled nebral. Dum mel byt postaven vedle skoly a aby se mohlo udelat parkoviste pro navstevy, zrusili uz existujici vybavene detske hriste a parcik. Obyvatele nejsou proti duchodcum, ale proti tomu, aby se budova postavila podle prani jednoho cloveka, ktery v tom ma vlastni zajem, protoze by se pritom vyhodne prodaly nejake pozemky. Obyvatele chteji, aby domov stal ve vesnici, ale jinde, kde je dostatek mista.

  3. Ještě, že se toho nedožil můj otec (umřel loni o vánocích 87 roků).
    On se narodil na Valachách (tzn. na Valašsku) a Horní Lideč, Lidečko atd. to je krajina jeho dětství, kde jeho otec a matka učili ve školách.
    Podle něho tam vždy byli dobří a pracovití lidé, toto by ho úplně dorazilo…
    Snad ti lidé jsou nějaká náplava a nejsou to ti správní Valaši, o kterých vždy vykládal otec..

  4. Hodně věcí vyřeší jaderná válka. Prý ji předpověděla Baba Vanga. Rázem se ukáže, že i starosti jsou relativní s ohledem na pozici pozorovatele a jeho aktuální situaci.

      1. Ale horká válka na Urajině opravdu začala v tom roce, zatím to tedy Rusko nehrotí, až začne, budeme když budeme mít štěstí, hned mrtví, jinak se budeme trápit.

  5. O plánované stavbě už dávno mohli vědět všichni obyvatelé obce, chodí jim totiž do schránky místní zpravodaj.
    Takže kecy o nějakém překvapení nežeru.
    Rozjela to jedna rodina, která bydlí blízko školy a rozjela agitační kampaň. Někteří lidé se nechali vystrašit a tak to dopadlo.
    Ted se vymlouvají, že prý nevěděli o co jde a svalují to na tu rodinu.

  6. Jak si tak čtu vaše komentáře, říkám si, že mám kurva štěstí, že žiju sám a děti jsou 300 km daleko…

  7. Mno…
    Takže – smlouva o DD mezi obcí Horní Lideč, Sdružením obcí Hornolidečska a Diakonií ČCE Vsetín byla podepsána 3. 7. 2024.
    Zastupitelstvy obcí byla odsouhlasena v dubnu 2024.
    Referendum se konalo až 21. 9 2024!!!

      1. Otázka ještě je, kdy nabylo právní moci rozhodnutí soudu o referendu.

        Musím uznat, že ochota soudu relativně rychle nařídit referendum mne překvapuje.

  8. To Vás šokoval mylně, paní Marková.
    Radnice SI domluvila stavbu bez jakéhokoli projednání v obci.
    Jenže pak vyšlo najevo, že kvůli důchoďáku přijde místní škola o hřiště a zahradu. A nastal oprávněný bugr.

    Pro kapitalismus jsou důchodci přítěží. Jen pokud jde o business „pobytových služeb“, jsou předmětem zájmu. Ovšem pouze ti movití.

        1. Myslím, že to není totéž. Ten v referendu mi přijde pro lidi s potřebnou vyšší péčí. Ale mohu se mýlit.

          1. Není to totéž.
            Lidé v DPS musejí alespoň částečně sobestační. Ale to musejí být i v důchoďáku, protože nejde o „domov zvláštního určení“ pro osoby s Alzheimerem a dalšími vážnými postiženími.

    1. Obecní zastupitelstvo, tedy „radnice“, si domluvila stavbu bez projednávání v obci?
      To je zajímavý pohled na věc.
      V článku: „Stavba měla stát vedle školy a muselo by se kvůli ní posunout dětské hřiště, což ale nebyl technicky problém.“
      Komentář: „Jenže pak vyšlo najevo, že kvůli důchoďáku přijde místní škola o hřiště a zahradu. A nastal oprávněný bugr.“
      To ale není pravda.
      Z webových stránek: „Základní škola pro 540 žáků s družinou, klubem a jídelnou. Disponujeme tělocvičnou sportovním areálem s tartanovou dráhou, fotbalovým, volejbalovým a asfaltovým hřištěm, kde je v zimě možno bruslit. K dispozici je počítačová učebna s přístupem na internet, posilovna i relaxační centrum.“
      Posunuto by muselo být veřejné hřiště, https://mapy.cz/letecka?q=horní%20lideč%20škola&source=firm&id=357179&pid=97882913&newest=1&yaw=1.314&fov=1.257&pitch=0.192&x=18.0555551&y=49.1853555&ds=2&z=19&ovl=8, což věru není problém.
      Radnice udělala chybu, že včas neupravila územní plán.
      Kampaň proti stavbě je školním příkladem aplikace principu NIMBY v sousedské praxi.
      Nebo jsem se spletl a jedná se o jinou školu v jiném katastru, to se může stát, nejsem zdejší.

      1. Co jiného čekáte od podvodníka Eta. Lhaní, podvádění a lživé manipulace jsou jeho život. Možná si psaním sem i přivydělává.

  9. Tak to u nás šli opačným směrem a že prý postaví komunitní důchoďák, s pokojíčky pro staré, ale zbytek komunitni, velké sály, kuchyně společenské místnosti kongresový sál a ten by měli využívat i studenti místních středních škol, firmy na schůze a školení a místní občané si tam třeba mohou slavit narozeniny nebo svatbu a bude to prý pro ty steřečky úžasné, jak se tam budou s těmi mladými potkávat, třeba i na diskotéce , takže nikdy nezestárnou a naopak obohatí ty mladé, že budou moci čerpat z jejich zkušeností. Ale bude to stát 800 miliónů, ale proč neuskutecnit takovou vizi. Takže zvedli daně, že tu platíme jako v Černošicích ( tam však bydlí samí milionáři) , ale lidé prý rádi zaplatí na takový bohulibý cíl a jednou budou rádi, že tam prý budou moci taky bydlet.

    1. Co je v Praze dobrý? Ti chudáci báby a dědkové, kteří si mohou pořídit pečovatelák za pouhých 40 až 50 tisíc měsíčně? Nebo snad raději žít na Žižkově ve 4 patře bez výtahu v domě s majitelem za 16 litrů měsíčně?
      Užili jsme si to s rodiči a sehnali jim sanatorium za 25 tisíc á měsíc v Mělníku…
      V Praze je blaze – pro ajťáky, markeťáky a píáristy v pronajatejch bytech, kde žijí po třech…

  10. Tak vypadá článek, když se vychází jen z údajů od jedné ze stran sporu. Já četl i tu druhou verzi a tam je to jinak. Prý pan starosta je tam známý tím, že v minulosti, i když mu nějakou jeho aktivitu neschválili, tak ji natvrdo stejně realizoval a nedopadlo to vždy dobře. Teda ne pro ty firmy, co to realizovaly. Stejně tak u výše zmiňovaného DD – na zasedání zamítnuto, přesto prý starosta protiprávně nechal udělat studii za 15 Mega. Jsou tam již i další náklady a starosta jako obvykle argumentuje, že již se to musí realizovat, nebo prý obec bude hrozně tratit. A lidé ve vesnici už řekli jasně NE. Vůbec nejde o to jestli je DD nebo další sportoviště, prostě chtějí starostu v tom vykoupat.

    1. Prý, údajně, prý, známý z minulosti tím atd. a proto, když si ho lidé s touto zkušeností zvolili za starostu, tak ho v tom chtějí vykoupat.
      No, nemám dalších otázek.

        1. Hop na ETU, vžůůůů! A jedém!

          https://zlin.rozhlas.cz/stavba-penzionu-pro-seniory-v-horni-lidci-se-zastavi-domov-za-130-milionu-korun-9317864
          Výsledky referenda.

          – Starosta „prý“ začal se stavbou ještě předtím, než proběhlo.
          – „Prý“ tam už stihli zbourat hřiště u školy a teď se „prý“ ta stavba musí dodělat bo „smlouvy podepsány“.
          – „Prý“ se tam referendum vyhlásilo ještě předtím, než „prý“ podepsal smlouvu.
          – A „prý“ se netahá špinavé prádlo. Starosta je chytrý jako medvěd! Ne jako ti referendanti – ti jsou hloupí jako medvědi…
          Psali to na internetech, tak to „prýýýý“ je pravda =)

            1. no, fantazie mi poskytuje fascinující scénu minibagru s bourací koulí jak za potlesku vypasených pánů radních s dotutníky v přemaštených pazourách přeměňuje klouzajdový domeček na drcené třísky, ty následně dopadnou na usoplenou třetí bé a z oblaku prachu a suti se zvedne jenom zaprášená fotogenická Karolínka jak drží propíchnutý balón. Rovná slza, táhle vod přimhouřeného oka na jih… no však to znáte.

              ale v reálu to asi sfouknuli Jura s Tondou za dvě hoďky (psané čtyři). Místo bagru flexu a barboru, místo o dětství připravené třetí bé rozhořčená paníčelka Kiková, a místo obézních radních smska „kuci, vemte si rukavice a přilby, kdyby tam byl ňáký piča s foťákem“

            2. Z hriste se ma udelat parkoviste pro navstevy duchodcu, sanitky a pohrebaky. Vyasfaltovat.
              Na detskem hristi obvykle byvaji prolezacky, houpacky, skluzavky, piskoviste, lavicky, stromky a dalsi vybaveni. Neni takove hriste lacina vec. Vetsi hriste – pul milionu.

              1. Re: Ano…

                Nediskutuji o ceně hřiště. Diskutuji o jeho bourání.
                Jinak já mám v paměti hřiště v podobě asfaltové plochy, na níž byly různé čáry. Podle barvy se pak rozlišovalo, co je na házenou, basket, volejbal, tenis.
                Po novu se tomu říká čtyři v jednom.
                My k tomu přidali ještě pozemní hokej, vybíjenou, jízdu na kole a později stunt riding v soc prc provedení.

              2. Domov pro seniory podobného typu, jen asi dvakrát větší, lze spatřit ve Slavonicích.
                Parkoviště má společné s kulturním domem a zdravotním střediskem.
                Pohřebák tam neparkuje, přijede jednou za půl roku (interval ale není pravidelný), naloží nebožtíka, odjede.
                Sanitka přijíždí několikrát týdně, jedna, zdržení je desítkách minut.
                Děti ze školky chodí kolem na procházku denně a v obecní kronice není záznam o jediném psychickém traumatu.
                Nejčastěji parkujícím vozidlem je dodávka rozvozce obědů, v domově není kuchyň.

            3. Prolézačky, houpačky, lavičky, skluzavka se odšroubují z patek a přemístí hydraulickou rukou nebo jeřábem, patky a zemní vruty se vybagrují a recyklují.
              Už jsem to dělal. Sdružení vlastníků rezignovalo na údržbu a opravy, nechalo hřiště zbourat a místo něj založit trávník.

    2. Nelžete a nevymýšlejte si. 15 Mega nestojí studie ani na mnohonásobně větší projekty. Že lžete, je patrné ze 3 věcí 1) Starosta horko těžko sehnal prostředky na stavbu, takže by těžko vydal 15 Mega na DD pro 25 osob 2) Zřejmě jste blízký dětskému věku a vůbec netušíte, jak funguje schvalováni a poskytování prostředků v samosprávě 3) Podle hloupostí, co píšete, jste patrně nikdy nebyl v obci Horní Lideč, já ano a nejednou. Taková vesnice by neměla na projekt ve výši 15 Mega ani náhodou. Ta částka, kterou uvádíte, je tak přemrštěná, že evidentně ještě neznáte hodnotu peněz a zatím u vás všechno platí maminka s tatínkem.

      1. Je to obecní blbec Eta, vůbec si ho nevšímejte. Občas se tu pochlubí, jak obchází zákony. Nikdo se s ním zřejmě v reálném životě nebaví, tak se pořřád leze.

      2. Těch 15 mega mi taky přijde nějak moc. Za to je byt.

        Možná jestli jsou plány vyvedeny zlatem na vzácné pandí kůži.

    3. Na celou projektovou dokumentaci (pravděpodobně studie proveditelnosti, územní rozhodnutí, stavební povolení, zadávací dokumentace) je v příslušné smlouvě vyčleněno 5 milionů Kč včetně DPH.
      (https://www.lidecko.cz/wp-content/uploads/2024/09/Smlouva-o-vzajemne-spolupraci-na-vybudovani-a-zavazku-budouciho-provozovani-domova-pro-seniory-Hornolidecska.pdf)
      Jinak: V roce 2023 získala obec dotaci z rozpočtu Zlínského kraje (Program na podporu obnovy venkova, DT6 podpora zpracování projektových dokumentací) na zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení na projekt Domov pro seniory Hornolidečska ve výši 237.000 Kč. Způsobilé výdaje na projektovou dokumentaci pro stavební povolení činily 1.665.422,50 Kč.
      Vzhledem k tomu, že rozpočet obce je veřejný, mohl byste poskytnout odkaz na příslušnou položku rozpočtu nebo rozpočtového opatření.

    1. Referendum dopadlo tak, ze na puvodnim miste vedle skoly ho lide nechteji, protoze by se muselo zrusit hriste a park, aby se vyasfaltovalo parkoviste.
      Obcane schvalili, aby se domov postavil na jinem miste v obci.

  11. Projektoval jsem topení do školky, z jejichž oken se děti dívaly dolů na hřbitov. Učitelky znaly Vesničku střediskovou, bo říkaly: Alespoň vidí, jak to končí.
    Mám i čerstvější případ, dnes v noci. Švagrová leží ve špitále, na pokoj k ní ji na noc přivezli paní. Křičela, hekala … slyšel jsem ji v telefonu. Sestřičky zavřely dveře. Nad ránem volala: já umřu, já umřu… prý jenom chvíli a pak hlas utichl. Umřela.

    1. Re: Ládik!!!

      Soudružky sestřičky byly chytré, mladé a krásné a ve škole se jako praktickou maturitní otázku naučily zavírat dveře.
      Citace z článku:
      „… pohled na staré, případně nemocné lidi nedělá dobře.“

      Paní věděla, že umře a byla slušně vychovaná, takže to soudružkám nahlásila předem, aby se nejen nedívaly, ale ani neposlouchaly.
      Vše je, jak má být. Paní byla stará a nemocná, důchodci jsou taky staří a nemocní.

      V čem vidíš problém?

    2. S babičkou jsem chodíval raději na hřbitov – místo školky. Babičku i hřbitovy mám rád dodnes. Školka byla otrava a naprostý opruz. Jediné pozitivum byl kontakt s realitou, i když na ten věk asi předčasný a nechtěný: Všechny děti nejsou ani hodné, ani chytré. A není radno před takovými ukázat jakoukoli slabost. Výhled na hřbitov bych naopak považoval za zdroj síly 🙂

      1. Na hřbitovech bývá klid. U nás na Zbraslavi rozhodně. Dcera se tam chodívala učit. Taky je ze hřbitova hezkej výhled, protože je na kopci.

        1. Katango:
          Na Olšanech je taková stavbička, nevím, co to bývalo původně, možná sklad lopat, nebo co. Nevyužívá se to, tak tam mají děti báječnou klubovnu. Mně by mohl někdo zkusit říct, že mu pohled na staré a nemocné nedělá dobře……..na to je krásných odpovědí!

        2. Re: katango

          Vy jste ze Zbraslavi? Já trávíval prázdniny v Radotíně. Ke Zbraslavi jsme chodívali na procházku po cestě od pontonového mostku pro pěší. Dnes se ta ulice na radotínské straně jmenuje K přívozu. Lávka s lodičkami už tam taky určitě nebude, na mapě je jakýsi mostek od ZŠ.

          1. Jo, jsem, a žiju tu skoro celej život. Je tu docela hezky.

            V Radotíně pontonová lávka s lodičkama není. Je tam můstek, kterému se říká lávka.

            K Berounce (proti Radotínu) jsme se chodili s rodičema koupat. Bylo to hezký.

  12. Co se divíte, nastupuje nová generace vychovávaná Americkými stupidními seriály a filmy. A česká „umělecká“ tvorba zdárně sekunduje.
    Úpadek morálky se dal očekávat.

  13. Jana Marková

    Co byste čekala, když v této zemi vychází periodikum, při jehož včerejší prezentaci na ČT24 (u žádného jiného programu moje Jahoda nespí tak dobře) bych spadl na zem, kdybych už na ní naštěstí neležel (cvičil jsem).

    https://www.raketa-casopis.cz/

    Anotace – časopis pro děti CHYTRÝCH rodičů.

    Co mi soudruzi sdělili.
    Mimo zařazení jakýchsi úkolů v podobě hlavolamů a vědomostních kvízů jsou základem texty, opěvující jinakost, onakost, barevnost a rozmanitost – zbytek si doplníte sama.

    Dotaz – co, KURVA, čekáte a čemu se divíte, když ve Švajcu diskutují nad plynovou komorou určenou pro geronty, v níž se tito popravují vytěsněním kyslíku z uzavřeného prostoru přifukováním obyčejného dusíku?

    1. Taky jsem to viděla a pak přemýšlela. Pán povídal, že chtějí děti učit toleranci. Přemýšlela jsem, jestli to vůbec jde.

    2. A jednou, až ti starostliví rodiče zestárnou a budou slabí (to není předpoklad, to je jistota!)tak s nimi ty „sněhové vločky“ a „barevné dětičky“ naloží ještě hůř. Postaví si za tou jejich bohulibou vesnicí „dusíkárnu“.

            1. Cas ani uhel pohledu nic nezmeni ani kvuli ,pedagogum ,pouckarum,
              jenom lide meni v case .
              Se se se a tisickrat se ,nic nikdy neudela. To vas pouckari naucili,
              abyste se se a se
              pokazdy pred nima posrali . A udelali co chteji. Kdyz vas to naucili.

      1. Kapalný dusík lze na internetu zakoupit, při destilaci vzduchu jde na odbyt především kyslík.

        Josef Vágner v knížce Afrika, ráj a peklo zvířat popisuje loučení se starými lidmi za zpěvu a pláče, kdy jim postaví improvizované přístřeší a ponechají jídlo a vodu v symbolickém množství a tak je opustí. Poslední slovo má v nejbližších dnech levhart.

          1. A ostatně – tak to řešily i některé indiánské kmeny. Ještě že naše civilizace není tak zpozdilá.
            Ale: Udržovat někoho ve vegetativním stavu bez naděje na zlepšení je taky poněkud zpozdilý typ humanismu.
            https://www.denik.cz/motorismus/schumacher-vyroci-nehoda-formule-ferrari.html
            Kamarádovi udržovali tátu v takovém stavu 8 měsíců. Prostě přišel, podíval se, že táta dýchá a zase šel. Nic víc se dělat nedalo.

            1. Ono ale píší „ale občas se objeví informace, že je v bdělém stavu a vnímá okolí, ale zároveň má problém s pohybem i komunikací“, takže vlastně nikdo neví, jak na to je. Každopádně můj názor vyjádřil skvělě „Villeneuve. „Není to velký šampion a dobrý člověk, protože používá příliš špinavých triků.““.

            2. Kocour:
              Moje děti snad mají dost rozumu, ale pro sichr si to dám do nějakého lejstra, pokud možno ověřeného. Že nechci udržovat. Ne že bych to plánovala – ale takhle bude jistější, že to nenastane.

              1. Otázka je, zda se k tomu lejstru někdo v pravou chvíli dostane, zda vůbec bude vědět, že se do toho lejstra má podívat atd. Nechte si to vytetovat na hrudník, to bude spolehlivější. Nejlépe ještě s odkazem na to lejstro.

        1. Eskymaci zase stare lidi udusi. Starik si o to rekne, ze uz nechce zit, ze uz ho vsechno jenom boli a nic ho netesi. Tak se udela merenda pro celou vesnici a siroke okoli a pak nejstarsi syn vezme remen z rybi kuze, natahne ho starikovi na krk a utahne …

            1. A hlavně ty komentáře, to jsem překonala lenost a překládala pomocí překladače diskuzi. Ono něco přeložené i bylo…,, Nechte ho proboha důstojně zemřít“. Tohle tam bylo skoro ve všech.

        2. To si udelali moc dobre. Tak si naucili dravce na lidskou dietu . Sami na sebe..
          A kdy se proti nim neumeli ani branit a nemeli zbrane.
          Aby dravci lovili /casto lovi v noci ,kdyz spali/, pohodlne lidi a deti na misto jejich obvykly potravy.

      2. Staral jsem se o moji maminku 94let ,která již bojovala z posledních sil .No přišla neteř a zařídila v nemocnici řízenou úmrť tzv .kapkovou metodou. Prý již zařídila u druhé babičky to stejné a ještě nás sezvala k posledním vypočítaným minutám skonu.Byl to pro mne trauma den ,ale oči jsem mamince zatlačil a jsem rád ,že osud mi nedopřál mít děti, zmrdy .

  14. S takovouto společností nelze v krátkém časovém horisontu dělat žádné systémové změny k lepšímu. Zdejší nick Eta je také zářným příkladem.

    1. Problémem ale je, že Vaše systémové změny k lepšímu, hodláte provádět z cizích kapes.

    2. Ono se to postupně vytřídí.

      Lidi teď nevěděj roupama co dělat, maj moc peněz nebo moc volného času. Až bude míň peněz a míň volna a člověk se bude muset pěkně otáčet, aby přežil, roupy zmizej.

      1. No doufám, že máte pravdu. Ale obávám se, aby se spíše nezačalo zase ukazovat a hledat někde jinde, přesně jak popisuje článek. Myslím, že tentokrát trefila paní Marková do černého.

        1. Při tom otáčení může důchodec pomoct, minimálně radou. Aspoň naše generace, která pořád ještě ví, jak se co dělá, a to i bez internetu. Já už stojím za pytel, ale mohla bych třeba zašívat nebo látat ponožky, pokud mi někdo bude navlíkat nit. Nebo uvařím. Z dětství si pořád pamatuju levný jídla, co nebyly hnusný, ale chutnaly.

            1. Navlékač nití pochopitelně znám, ale musíte se tím drátěným očkem trefit do dírky na jehle. Což nemusí bejt zase tak lehký. Já mám pazoury zkřivený artrózama a artritidou, některý prsty už ani neohnu ani nenarovnám, klouby zvětšený…Je to na pytel. Nicméně jsem dost vytrvalá.

              1. Rozumím, ja navlékač do jehly dostanu většinou hmatem, ale mám naštěstí ruce sice obě levé, ale zdravotně v pořádku.

              2. Katango:
                Patentní navlékač jehel má cenu tahitských perel. Vaše třesoucí se ručka se trefí i do toho nejmenšího ouška. 🙂
                Nojo, netrefí. Mám pazoury zdravé, chválabohu, ale taky mi to dělá problémy. Ovšem bez patentního navlékače nemám šanci vůbec.

                1. Naulikač nitěj je šikounej forichtunk!
                  Před tříma dnima juž sem byl ukrutně honnej a napsaluam trošek slou ruznořečovejch jak ste chtíla: https://web.litterate.cz/o-okurkove-diplomacii-a-odtrzeni-od-reality/#comment-346222

                  Nasíknul sem tam tá honě chybišťať, jak juž sem vyšlej ze cuiku a taky juž sem byl neterpjeliuej že už bylo dvěaštvrt po pulnocej a jauž chtíl vodejť na lůže.
                  Má tam bejt
                  dólu místo dolů
                  skerz místo kers
                  juž místo už
                  vyrosly místo vyrostly
                  a dosť místo dost.

                  Zatrachtělá makojce!

      2. Nezdá se mi, mnohem častěji vidím lidi, kteří těžko zvládají svůj život – natož aby byl hezký, nebo měl nějaký jasný a viditelný smysl. Dostávají většinou bezcenné knížecí rady od lidí, na které se dosud smůla neusmála…

        1. Před časem jsem si koupil knihu, jejíž název zněl velmi slibně. Nějaký tibetský lama nebo tulku v předmluvě knihy sliboval, že západnímu člověku (tedy ne-tibeťanovi) osvětlí cestu dharmy.

          Knihu jsem dočetl asi do třetiny, až na místo, ve kterém tulku začal velebit život – jak prý je velmi krásný. V tu chvíli mi v mysli vytanul obraz imaginárního pana faráře, kterému prostí vesničané nosili tu husičku, tu selátko, případně bábovku nebo koláče. Oba duchovní shodně požívali hluboké úcty a vážnosti od prostých lidí a o jejich potřeby se staral vždy někdo jiný. Takže měli vždycky dostatek času a energie, aby mohli ničím nerušeně rozjímat o krásách života. Co jim chybělo? Snad sem-tam uspokojení nějaké té smyslné touhy – ale možná i v tom jim skromně posloužila některá z oddaných oveček.

          Možná ani jeden z těch dvou nebyl vysloveně špatný člověk. Jenže, k čemu je duchovní učitel, který o životě a jeho problémech nic neví? Po krátkém prolistování zbytku knihy, kniha skončila ve tříděném odpadu. Číst dál by bylo zbytečné. Myslím si ale, že jev je mnohem obecnější. Člověk, který kvůli svému postavení vede privilegovaný život, málo kdy rozumí obyčejným lidem, nemívá s nimi soucit a nemá je většinou co naučit.

          1. Já se necítím povolán někomu dávat rady do života, leda bych byl přímo tázán; i pak bych (asi) radami spíše skrblil 🙂 Taky – naštěstí – nejsem tulku či farář, takže poskytování životních a/nebo duchovních rad není náplní mé práce.

            Ale měl jsem štěstí, protože – z mého pohledu – život je krásný.
            Vím, že každý takové štěstí nemá.

            1. Nejde o rady do života co se vyšších cílů týče, ale o prosté rady kuchyňské, zahradní, domácnostní. Pamatujete si, jak se přeplejtaly svetry? A svetry z vlněných ponožek,když příze na pletení nebyla k dostání? Třeba. V kuchyni levný dobrý jídla, využití zbytků. My teda z bytky obvykle nemáme, neb manžel všechno dojí.

              1. U nás se to dělalo opačně. Staré, obnošené svetry se rozpáraly a babička z nich pletla ponožky. Takové ty tlusté, do velkých gumáků nebo k televizi. Nebo taky „nový“ svetr. Podle toho, jaká byla poptávka od rodiny.

            2. Je známo, že duchovní mistři své žáky často odháněli: Jdi pryč, nemám, co bych tě naučil… Občas některý žák přesto zůstal. Tak co mistrovi nakonec zbývalo, než aby zkusil být mistrem 🙂 .

            3. alef:
              „Ale měl jsem štěstí, protože – z mého pohledu – život je krásný.
              Vím, že každý takové štěstí nemá.“
              No pardon Alefe, ale to není věc štěstí! Moje sousedka věčně meldovala, jaký mám štěstí, že mám tak skvělý děti a nikdy jsem ji nepřesvědčila, že to fakt není štěstí, ale pořádná práce.

                  1. Možná, že každý mluvíme o něčem trochu jiném.
                    Vy jste snad měla na mysli štěstí jakožto stav mysli, životní pocit štěstí. Ano; k něčemu takovému je třeba se dopracovat.
                    Já jsem měl na mysli štěstí jako souhru okolností – to je něco, nad čím kontrolu nelze získat.

                    1. Alef:
                      To máte sice částečně pravdu, že zlatou mušku souhry okolností nelze moc kontrolovat. Nicméně je možné naučit se trefovat. Cílit. číst siločáry osudu.

                    2. Takové štěstí mne v životě bohužel minulo. Je toho moc, co tahám na hřbetě.

                      Nicméně se cítím šťastná poměrně často – při pěkných prožitcích, které si plánovitě a záměrně připravuji. Nemluvím o jídle, i když…Spíš o krátkém zastavení, pohledu, přivonění si ke květu nebo z pozorování, kterak tlustej čmelák vystrkuje prdelku z květu povíjnice a čekání na ten správný okamžik, kdy ho vyfotit.

          2. Pokud ten kněz má víru, moudrost, vzdělání, empatii a časem hodně zkušeností, není ten osobní prožitek nutný. Docela by mne zajímalo, kde v chudých krajích brali ty husičky a selátka.

            1. Pan farář byl imaginární a tulku mluvil ze své knihy, osobně jsem jej neznal. V prvním případě není koho soudit a v tom druhém také ne. Nicméně podobné příklady znám z vypravování. Je to jednoduché – zbožní lidé považovali duchovního za zástupce Boha na zemi, takže když dávali církvi, jakoby dávali Bohu. Když tedy neměli husičku, dali z toho, co měli. V první řadě. Pak dobytku, měli-li jaký, potom praseti, slepicím. Oni a jejich děti přišli na řadu až nakonec. Podle pamětníků to tak bývalo.

              Když neprožijete, ať už na vlastní kůži nebo prostřednictvím empatie, bohužel neporozumíte – tak to funguje. Možná i právě to je smyslem života. Ale tvrdit, že je život hezký, když evidentně všechny bytosti šťastné nejsou, zřejmě neodpovídá skutečnosti. Někomu se život líbí, někomu ne, ale i to může podléhat změně.

            2. A navíc většina venkovských kněží pocházela ze skromných venkovských rodin, svým farníkům nejen rozuměli,ale chodívali vypomáhat o žních na pole atd. Například páter Toufar, čest jeho památce.

                  1. Ano,ale farníci byli schopni považovat je za daň,platbu za církevní služby,ne za formu obětin procházejících farářovými útrobami až k Bohu, jak píše Agivessana. I já jsem opravovala jeho omyl,Opravníku.

                    1. On o žádných obětinách nepíše. Píše, že se o něj starali cizí lidé, tak mohl bez starostí meditovat.

                    2. Opravníku, Agivessana napsal, že když (věřící) dávali církvi jako by dávali Bohu. To praktikovali třeba Keltové, starozákonní národy či Inkové, říká se tomu obětování a darům přímo Bohu obětiny. Desátky jsou poplatky církvi za služby kněze,na údržbu kostela atd. Bábovka pro pana faráře od jeho várnice byla dárkem z obyčejné lidské lásky nebo vděčnosti,neposílala ji skrz faráře Bohu.

                    3. Várnice – mělo být farnice.
                      A farář prostě dostával nějakou formu mzdy za práci a tu práci vykonával, kdykoli po nocích vyrážel udělovat poslední pomazání třeba…. Neseděl na krmniku a nemeditoval celé dny, sloužil mše většinou ve více vsích, chodíval tam pěšky, vyučoval, zaopatřoval……I vy asi berete mzdu a nikdo vám neříká, že vás živí druzí lidé. Prostě za práci mzda.

                    4. Kdo z farniku studoval studoval na pana ,kterymu vsichni museli slouzit. A klanet se.
                      Vsude musel bejt pozvanej na krtiny,svatby ,pohrby ,ze zabijacky aby se nazral nejlepsiho a nachlastal a este si vzal sebou daleko vic na faru.
                      Babicky daly kde mohly parasitum fararum,cirkvi a bohu ,ale kdyz si starej na 5 minut oddych kricely, ze je linej. Ze nechce pracovat.
                      Farari byli spehove ,rozvedcici pro Vatikan, /a furt sou/, aby dali vedet kdyz umiral nakej bohatsi ,aby z nej hrozbama, ze pride do pekla vydreli casto vsecko a detem nic nezbylo.
                      Nebo kde bylo co urvat jimyn zpusobem..Povinnosti ,treba krtiny si vymysleli, na vydreni dalsich penez za to.

                      Dalsi vopravdu neuveritelene silenej a tragickej vtip zavedli ,kdyz panbickarstvi uz pro podvody netahlo , marxisti..
                      Povedomost i statistiky se shoduji ,ze byli a sou ty nejhorsi..V cely historii..
                      Marxista nejvic ze vseho nenavidel delnickou tridu ,ale kricel ze bojuje prave za vitezstvi a vladu delnicky tridy a pracujicich..Ze vsech nejvic pracujici vydiral ,mucil vrazdil kde moh ,kdyz predstirali pracujici a skrze to marxisti zvitezili a ujali se vlady..
                      Sam Marx vedel dobre ,ze bez uchopeni moci terorem k zotroceni vsech ,nevydre z pracujicich nic a proto se kamosil vyhradne a kapitalistama.

              1. Tím jsem navazovala na hezká a případná slova Tymákovana.
                Pro Agivessanu – to že venkované nejdříve dopřáli domácímu zvířectvu a pak sobě se vztahuje spíše k běžnému postupu ráno nakrmit nejdříve dobytek a hodit zrní drůbeži a teprve potom se nasnídat. V době hladu bylo pochopitelně prioritou udržet naživu své živitele,tedy hlavně dobytek.
                Že by v katolických i protestantských Čechách někdo nosil zástupně faráři jídlo coby obětiny, slyším poprvé,to opravdu není naše mentalita. A kdyby, obětiny by se prostřednictvím faráře předávaly Bohu při nějakém společném obřadu,ne že by je farář zdlábl sám na faře.
                A jak by člověk věděl, že je šťastný,kdyby na vlastní kůži a bolest nezažil neštěstí ? I s těžkým údělem můžete cítit štěstí,jenom už na jiné úrovni. Hlubší.

        2. Mohl byste mi vysvětlit, proč se to domníváte? Koukala jsem na svůj příspěvek a ani plurál majestaticus tam není.

          1. Nu, vyvěrá z vašeho komentáře takové fluidum, víte… jako byste žila někde ve vyšších patrech skleněné věže. Já, jak chodím po světě, poslední dobou mezi lidma přebytek peněz a volného času nepozoruju.

            1. Alef.
              Kdyby nebyly přebytky volného času, neuživily by se všechny ty zážitkové a volnočasové agentury, cestovky a podobná zaměstnání. S penězma ovšem sohlas, tam taky vidím v posledních letech pořádný špónung.

            2. No, obávám se, že pokud něco cítíte, tak z mých komentářů to není.

              Ve skleněné věži nebydlím a nikdy jsem nebydlela. Jednak mi život sám naložil dost těžký břemena a jednak jsem se za čtyřicet let praxe psychiatra a psychoterapeuta setkala s hodně lidma, a nebyli to žádný nóbl lidi. Byli to většinou obyčejní lidé s mnoha problémy. Já vím, jak lidi žijou.

              Poté, co jsem v 54 letech prodělala dost rozsáhlou mrtvici, se pro mne život změnil,ale celkove v pozitivním smyslu slova. Při uvědomění si, že dneska tu jste a zejtra možná nebudete, se snažíte prožít si každej den.

              Venkoncem můžu říct, že ta mrtvice byla jedna z nejlepších věcí, co mne v životě postihly. A ntaky se mi po ní přímo zázračně zlepšil hudební sluch. Tyhle pozitivní změny (různých schopností) po mrtvicích jsou popsány, ale moc jich asi není.

            3. Alefe , copak vás nepotěší třeba pohled na rozkvetlý strom před domem, duhu , hezkou dívku, tóny krásné skladby linoucí se z náhodně puštěného rádia , četba pěkné básně či detektivky, vůně smažící se klobásky , úspěšně dokončená práce.. Tolik světa krás je všude a zdarma a na jejich povšimnutí stačí pár vteřin, na takové chvilky prožitého štěstí nemusí být nikdo šlechtic se spoustou peněz a času….. Udivilo mne, že zrovna vy jste takhle reagoval,ale třeba máte nějaké vážné starosti…. přeju aby ne, samozřejmě.

              1. Jo, fakt mne moc potěšilo a pobavilo, když jsem potkala nabušenou motorku s dvěma jezdcema v černý kůži. K jízdě si pouštěli hlasitě Something stupid. Zážitek nezapomenutelnej.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *