16 října, 2024

Přípravenost: Voda – úvod, filtry a scénáře.

Voda je v mém žebříčku okamžitých priorit (viz můj post „Úvod (nezáživný)“) až na třetím místě. Připomenu, že priority jsou 4. Ve zjednodušené verzi je zopakuji:

  1. Bezpečnost neboli útok (vteřiny)
  2. Přístřeší/Zdraví (desítky vteřin – hodiny)
  3. Voda (vydržíte 2-3 dny)
  4. Jídlo (vydržíte i tři týdny, fakt)

Voda je něco, co se zázračně nematerializuje ze vzduchu a ani nevzniká v kohoutku. V případě blackoutu prostě přestane dříve či později téct (tedy z veřejné sítě). V lese můžete jít několik hodin a na vodu nenarazit. V autě na zablokované dálnici v parném létě musíte dětem dát vodu. O dehydrataci psát nebudu, nosil bych dříví do lesa k výbornému článku, který najdete na profilu Von Klof a sdílel ho i ve Preppers skupině. V každém případě děti, staří lidé mohou na dehydrataci zemřít daleko dříve než myslíte nebo mít trvalé či velmi ošklivé následky.

Kolik vody potřebujete?

Hodně. Fakt hodně. Jen na pití litr (to jde jen chvíli, zvlášte pokud se namáhate), ale spíš litry dva. Také, i když se to nezdá, potřebujete neco umýt. Nepodceňujte to; v případě postapa vás střevní potíže mohou snadno zabít.

No a vynásobíme si: Rodina, 2 dospělí, 2 děti, 3 dny. 2lide x 2l x 3dny, 2děti x 1l x 3 dny, užitková voda 3l x3 dny, tedy 27 litru vody, na týden přes 50 litrů. A pokud jste v paneláku, čím spláchnete?

Filtry.

Potřebujete také filtr, ten považuji za základní vybavení každého prepera. A to i když máte dům na venkově, který nechcete opustit, protože někdo může vhodnou přesvědčovací metodou změnit váš názor.

Za filtry jsem nechal spoustu peněz. Mám je totiž všude. V každém autě v kufru, v každém autě mám za sedačkou ledvinku s minimálním vybavením (někdy přístě) a samozřejmě filtrem, v obou BOB, doma jeden velkokapacitní. A pár dalších navíc, když se balím na dobrodružnou výpravu do lesa se svým vnukem. Ano, mohl bych vzít ten z auta, ale víte, já se znám a zapomněl bych ho vrátit.

Nemusíte jich mít tolik, co já. Zdeněk Charvát z Hard Tasku říká vojenské příslové, které si devezl kdysi z Afghanistánu „Two as one, one is none“. Přeloženo „Dva jako jeden, jeden jako nic“. Prostě klíčové věci MUSÍTE mít ALESPOŇ dvakrát – dvě zbraně (i střelné), dva nože, dvě světla, dva zapalovače..

Značka. Trh převálcoval Sawyer a jsou vynikající. Mají i redukci na petku, takze z plastové spešl lahve dodávané s filtrem vytlačujete do pet lahve. V zimě nezapomeňte nosit filtr v náprsní kapse pod bundou. Když ho necháte v batohu, riskuje v lepším případě s*ačku. V mikropórech filtru totiž zůstane voda, mráz je vzniklým ledem roztrhá. Nepoznáte to. Tedy když pijete. Pak už jo.

Zkoušel jsem Lifestraw, takové tlusté brčko, co s nim přímo pijete z vody, třeba louže. Vypadá to prakticky a kúúl a není. Fakt.

Za úvahu stojí Katadyn, vyrábí filtry spoustu let. V malých zaspali – převálcoval je Sawyer. Ale pokud chcete větší na chatu, je to spravná koupě.

Filtr doporučuji doplnit ještě dvěma pomůckami.

Jednak Steripen od Katadynu. Je to taková tužka na steroidech, kterou si mícháte minutu hrníček s tekutinou a ona ultrafialovým světlem pozabíjí bakterie a viry. Filtr vás virů totiž vě většině případů nezbaví, jsou moc malé a sítem filtru projdou.

Mají víc modelů, já mám dva. Jeden s dobíjecí baterií, který vozím do Egypta a běžně ho tam používám. Jenže ta dobíjecí baterie jednou přestane bateriovat a co pak? Tak mám další na tužkové baterky. Pro chytráky – ano, i ty jednou v postapu dojdou.

Nezapomeňte, že to funguje v průhledné kapalině, na coca-colu s ledem nee.

Steripen lze použít i bez filtru, pokud vodu mechanicky přefiltrujete. Místo Steripenu samozřejmě vždy funguje vodu alespoň deset minut vařit, přesněji deset minut udržet ve varu.

Co je ta druhá věc? Šumivé vitamíny, mám rád céčko. Víte, někdy ta přefitrovaná voda zůstane trošičku zabarvená a trošičku, opravdu trošičku nevoní. Šumivé céčko tomu pomůže. Jo jsem měkkej. Voda je ale nezávadná, zkoušel jsem vícekrát bez následků.

Budu pokračovat. Jako preper jsem se připravil na několik scénářů:

  1. Panelák v Praze, blackout malý nebo větší.
  2. Auto na dálnici
  3. Cesta do BOL, BugOutLocation, neboli cesta pěšky do pripravené lokality, v Čechách typicky chata
  4. Dům

Detaily příště.

22 thoughts on “Přípravenost: Voda – úvod, filtry a scénáře.

  1. Nesmysl plýtvat nedostatkovou vodou na splachování v paneláku. Do mísy (nebo kbelíku) se vloží plastový pytel, když je plný výkalů, nosí se vyhodit ven, ne z okna. Moč už se dá přinejhorším i vylévat, ale lépe je nosit ven nebo močit venku. Nemíchat velkou a malou potřebu, vznikne strašná neskladná kejda. Problém bude vynutit komunitní kázeň v zacházení s těmito a jinými odpady.

  2. Tak ty filtry rozhodně nejsou vhodný skladovat delší dobu mezi používáním. Sice píšou možnosti tisíce litrů filtrace, ale nelze ho pár dní používat a pak ho na pár měsíců strčit do batohu a doufat, že v něm nebudou žádný bakterie. Určitě je lepší vodu nejdřív desinfikovat nebo převařit a pak prohnat filtrem. Ale, stejně tito přípraváři na apokalypsy jsou většinou zklamaní, že k žádné nedochází a ta jejich super drahá výbava tek leží doma na zmar. A pokud lehne systém a infrastruktura na delší dobu než pár týdnů, tak se z toho stejně bez velkých následků nedostaneme. Tak katastrofám zdar.

  3. Já mám ještě dvě tuby přípravku Sagen (dřív se to používalo na vojně), když likvidovali v blízkém městě nějakou drogerii.
    Ale je to asi 15 let prošlé.
    Je to ještě k něčemu?

    1. Usuzuvat lze podle barvy.
      Sagen je směs 98,9 % chloridu sodného a 1,1 % chloridu stříbrného.
      Čistý chlorid stříbrný se působením světla (UV záření) rozkládá na plynný chlor a elementární stříbro, tím (stříbrem) se mění barva na růžovou, fialovou, šedou až černou. Je to podobné jako u starých fotopapírů, v těch byl světlocitlivý bromid stříbrný.
      Jelikož v Sagenu se vyredukuje stříbra méně než jedno hmotnostní procento (zbytek je „naředěný“ chloridem sodným coby plnivem), tak to asi úplně nezčerná, ale bude to nějaké šedé nebo fialovošedé.
      Takže, z hlediska desinfekční účinnosti to „ještě k něčemu může být“ (jak se ptáte) jen, je-li to bílé.
      Podotýkám, že Sagen se používá (používal) ve vysokém ředění (10 gramů na kubík vody) na desinfekci vody ve studních, ne v polní láhvi.
      To na vojně do feldflašky byl Pantocid, později Dikacid – což jsou (byly) organické sloučeniny uvolňující chlor, bez stříbra. Ty by po 15 letech už byly „zkažené“ (rozložené) téměř jistě. Sagen jako směs anorganických sloučenin, pokud by po celou dobu byl uchováván za úplného nepřístupu světla, by možná vydržet mohl.

  4. Diky.
    Jako turista pouzivam filtr podobnej tomu mackacimu od Sawyera, akorat od CarePlus. Asi je to principielne podobne, jen se to teda o nekolik radu (?!?! je to vubec mozne?) lisi vydrzi. Safra, ze bych koupil nejakej kram? :/
    Kazdopadne super vec, uzitecna nejen pro postapo, ale i pro beznou turistiku. Letos bylo dost horko i u nas na horach a nemuset zbytecne tahat 4 litry vody dost pomohlo.

    Pocitam, ze nejaky chlorovani ma smysl resit jen u nejakych rizikovejsich mist, nez jsou prameny vysoko v horach v CHKO/NP, nad nimiz uz nic vyse neni?

  5. Nemohl byste, prosím, přiložit fotku těch filtračních udělátek? (třeba v příštím pokračování) Aspoň těch, co máte doma. Vůbec si neumím představit jak to vypadá.

  6. Fajn článek, těším se na zbytek série.

    Ale prosím, než ty AI generované obrázky, tam raději nedávejte nic. 0 > -5

  7. Pozor,ja nezral ponad 14 dni z toho som 5 dni nosil kvadre jeden 18 kg,vodu pil zo sudu,co sa liala na maltu dommichacky,tie kvadre asi 900 za 11 hodin,stastie bola len jar nijaka horucka,prve 5 dni som nemal problem bo zo mna vychodil alkohol a bol otraveny od neho a robil,desiaty den som rozmyslal co kde ukradnut,spal som na ulici,stal pred obchodom, a nemal este odvahu kradnut,zobrat ani som nepomyslel,na 12 den kus utlum,ale na 13 by som bol zozral aj hovno,na 15,som sa blukal po zadnej ulici a uvidel 10 yards plny kontajner chleba,za pekarnou,je tomu 26 rokov,ale vidim jak teraz,na vrchu osraty od vtakov,ktore som odplasil a hrabal,jak jebnuty,meter dole cisty,vyschnuty na kamen plny ruksak som najebal a zral,potom som sa orazil,vedel,kde zradlo za pizzeriamy a fast foods,potom aj robil vsetko v kolebce slobody,hlad najhorsia vec svinstvo jak kurva a zacinate sa menit vo vraha,3 tyzdne nezrat,to len lezat a nehybat sa, hosi IRA vydrzali 40 dni a bol koniec vodu pili.jasne ide aj o jaky stary dany holotnik a kondicia,suchar vydrzi viac,jak 90 kilovy svalnac po nom za par dni na horucke za par hodin.

    1. A prachy comsom zarobil,som dostal po mesiaci a to len polovicu.jasne,ze som sa ihned ozral jak svina a drzalo ma to par dni no niempar,pokial som vsetko neprepil,slobodny zivot,ale pracoval som,skola na sto kuriev a skusenosti,nie do zajebania.

      1. Pil som vodu z jazera ,ktore v strede mesta a zjarkumco plny husi a kaciek,nikdy som nemal hnacku,bo system sa prisposoby,nijake choroby,nijake vyrazky,kupal som sa v jarku kazdu sobotu s tymy husamy,imunny system pracoval jak kurva v najlepsich casoch ve svetlach mestnsom vazil okolo 50kg schudol 16,jasne ze som robil,ale aj pil,jak kurva,toto dezinfikuje a robi svet peknym,jasne do casu,vim o cem mluvim.teraz cistunvodu nemozem pit ,len so sirupom,cistu len mineralnu inaksie nepijem nic insie,nijake coly,nic,semmtam studeny caj to kus nasladle kupujem,,bo v lete mimtreba cukru,co nahradzam vecer,jebnem jedno salko,bo cely den von a na slnku 50C z vas vyjebe vsetko, a bez vody videl som umierat tu v kolebce 93 rocnu babku do 90 fajcila 40 nejedla a nepila tak ju nechali zdochnut od hladu a smadu na 15 den umrela a mala mozno 35 kg,14 dni nic nepila a nejedla zo zeleza baba.

  8. Ještě bych doplnil nejdůležitější zásadu:

    Dorazíte-li ke vhodnému zdroji pitné vody, napijte se dosyta a vyměňte vodu v lahvích.

  9. K vodě mám připomínku, že potřebujete spíše než filtr raději rýč, nádobu na vybírání vody a dezinfekci (např. 1 l SAVO). Pro dostatek vody si najdete vhodné místo u nějakého menšího toku nebo terénní nerovnosti, kudy aspoň někdy proudí voda, a vyhloubíte 1 až 2 m odtud tzv. indiánskou studnu. Čtenáři Setona ví. Pro ostatní, vykopete jámu, do které se začne stahovat voda z koryta potoka, přefiltrována vrstvou sedimentů. Špinavou vodu vyberete, nalejete trochu dezinfekce a necháte být. Po třeba 1 hodině vyberete vodu a vyléváte směrem z kopce, a tak vyčistíte 7x (vydělte si 100% dvěma 7x a dostanete 0,78125%) studnu kompletně. Dostanete pitnou vodu. Když si nejste jisti její kvalitou, převařte ji. 80 °C po dobu 10 minut zabije většinu zdejších bakterií s výjimkou amébové úplavice. Tu musíte převařovat 20 minut.
    Bakterie se ve vodě namnoží už po 10 hodinách, pokud lahve stojí na světle nebo v teple.

    Dále můžete udělat filtr z několika vrstev plachet na trojnožce. Do nejvyšší vrstvy dáte mech nebo písek, má odstranit hrubé nečistoty. Do dvou spodních vrstev dáte dřevěné uhlí. Nebo vyhaslé uhlíky z ohniště. Je to kvůli filtraci dusičnanů z vody. Filtrace přes aktivní uhlí, což je jiná verze dřevěného, sníží obsah dusičnanů ve vodě o 40% v jednom cyklu. Proto dvě vrstvy, znásobíte tím účinek filtrace. Bakterie zlikvidujete varem.

    Pokud spěcháte, natočíte vodu z kohoutku do lahve.

    K filtrům. Pokud jste z nějakého důvodu pozbyli filtru, můžete si vyrobit vlastní z pískovce. Metoda je to osvědčená po staletí, každá hradní cisterna mívala ve středu studnu z pískovce. Takže když už budete na nějakém trvalejším místě, můžete dlabat do pískovcového kvádru. Pokud taková možnost není, můžete využít měkké dřevo (vrba, lípa). Jde vlastě o primitivní reverzní osmózu.

    V lesích je voda pochopitelně vždy, problémy můžete mít jen v žulových skalách. Všímejte si sklonu terénu, nějaké terénní brázdě je určitě pramen, jen možná trochu hlouběji, než byste čekali. Všímejte si růstu dřevin náročných na vodu (vrba, olše), terénních zlomů, stavu zeleně (v místě pramene rostou zelenější rostliny, popř. je jich větší shluk).
    Máte-li potřebné schopnosti, můžete najít pramen proutkem. Pokud je nemáte, pak dle sklonu terénu, stromů a rostlin, terénních zlomů. Voda je obvykle do hloubky 8 m, teď trochu posunuto vzhledem k suchu. V místech vhodných pro indiánskou studnu, bude do 1 metru. Můžete také využít turistickou mapu s vyznačenými studánkami, nebo si je najít na internetu pro Vaši zájmovou oblast.

    Více, než pořizovat výbavu několikrát se Vám spíše vyplatí nějaká jednoduchá příručka přežití nebo táboření.

    Co se týká dezinfekce, můžete opět použít metodu známou ze středověku, a to smísit vodu s alkoholem (vínem nebo destilátem, stačí slabá koncentrace 1% čistého alkoholu na 1 l vody). Nebo pít pivo, je už převařené při výrobě.

    Pořizovat mnoho filtrů považuji za vyhozené peníze.
    Obyčejné plastové lahve a velký kanystr v případě apokalypsy naplníte z vodovodu, tlak v něm nějakou dobu ještě vydrží i při výpadku elektřiny. Takže filtr stačí jeden na rychlou potřebu, pak si jej můžete vyrobit.

    Jako prepper potřebujete znalosti spíše než dvojí či vícenásobné vybavení. Tedy pokud nemáte v úmyslu nadbytečné části měnit.
    Nezapomeňme, že se všichni obvykle připravují na situace postapokalypsy, jenže každý plán vydrží jen do první srážky s realitou. Schopnost improvizace, znalosti a inteligence vždy vedou nad vybavením v dlouhodobém měřítku. Nezapomeňte, že všechno pořízené vybavení budete tahat na zádech. Autem je dovezete třeba jen část cesty.

    Jsem zvědavý, jestli se objeví celý konečný seznam prepperské výbavy, a kolik místa to zabere a kolik váží. Při delší pěší trase pocítíte každé kilo navíc, a stejně budete mít limit tak 30 kg na dospělou osobu.

    1. kedze som odchovany Setonom a myslienkami skautov (za sociku nebolo mozne sa realizovat) tak plne suhlasim
      este by som dodal ze poznat liecive bylinky (ktora lieci aku chorobu) je nad zlato
      a pomoze uz aj v pripade nedostatku v lekarnach ….

      1. Ano, nějaká knížka o základních léčivých bylinkách je zapotřebí. Uvidíme, jestli bude nějaký doporučený seznam potřebné výbavy na závěr série článků, kolik to vše bude vážit. Seton se učil od Indiánů, a taky cestoval kanadskou divočinou, takže je rozhodně vhodnou četbou.

    2. Nejlepší poučení a nejlepší výsledky, lze zpravidla dosáhnout sledováním a napodobením toho, co používají nejlepší armády světa.
      Jestliže nějaká armáda, resp. její specifické a v terénu vysoce pohyblivé složky, serou na nějaké filtry s proměnlivou, nebo problematicky ověřitelnou účinností – a stačí jim nějaká modernější obdoba Pantocidu, pak..?

      S kolegy spolubojovníky a jedním důstojníkem, jsme Pantocid vyzkoušeli na ZVS.
      Doslova na vodě z velké kaluže, z velké rýhy po tankových pásech, která tam už zřejmě nějakou dobu stála, ale nebyla zbarvená, ani zakalená.
      Samozřejmě jsme věděli, že voda není ničím jiným kontaminovaná, ani neměla na hladině mastnotu z nějakého paliva apod. Mírová kaluž to byla. 😀
      Nemuseli jsme, ve voze bylo vody v kanystrech ještě hodně, ale chtěli jsme to vyzkoušet a spolu s námi se účastnil i „náš poručík“, velitel vozu. Nuda na pravidelném vyvedení, nebo zkoušení už mnohokrát vyzkoušeného, to je hrozná věc.
      Z jedné do druhé části ešusu, jsme to preventivně nalévali přes „pláténko“ – vojenskou utěrku, fasovanou původně k příboru a ešusu, k odfiltrování případných hrubých nečistot, protože při nabírání se voda trochu zakalila.
      Pak do každého cca litru takto přefiltrované vody dvě tablety (asi 18 měsíců starého) Pantocidu – a následné napjaté, kolektivní čekání na to, kdy a jak se posereme.
      Nic se nekonalo, zřejmě to byl přípravek téměř dokonalý.
      Výsledek má poněkud nakyslou chuť, směrem k jakési zatuchlosti, což ale mohlo být způsobeno delším pobytem dešťové vody v blátivé půdě.
      Ale výsledek je ověřeně 100% zdravotně nezávadný a to je to nejdůležitější.
      Teď ještě najít „modernější obdobu Pantocidu“, která má nejméně stejnou, ne-li lepší účinnost, jako původní Pantocid.

      1. U armád je trochu problém, že kašlou na cenu vybavení, větší důraz dávají na hmotnost, a všechno jejich vybavení je na krátkodobé přežití. Zatímco prepper s tím chce vystačit měsíce. Nejlepší preppeři na různé situace přežití jsou přírodní národy. Přeci jen staletí pokusů a mnoho účastníků vybralo ty nejvhodnější strategie přežití. V podmínkách mírného pásu to byli severoameričtí indiáni, dnes první národy. Od nich přebírají znalosti i armády, ale jen část.
        Vidlák má sice strategii plného sklepa a velkého psa, ale ne všichni jeho sousedé jej přijímají pozitivně, tak může dojít k tomu, že v případě apokalypsy nedělají žádné vlastní zásoby, ale přijdou si k Vidlákovi.
        Podle mě má smysl schovávat potraviny na 2-3 týdny, větší množství už je dar pro někoho jiného.
        Hladovějící rodina odhalí sílu křesťanské víry ve Vidlákově.

  10. K těm filtrům – co reverzní osmóza nebo nějaké pokročilejší metody (nemyslím hned destilaci)?

    K tomu Steripenu – ono se myslím obecně doporučuje kombinovat dvě (nebo i více) metod čištění. Filtr vás zbaví velkých breberek (typicky „bobří horečka“, prvoci girardia), které by nezdolal klasický var (nebo ten Steripen) – a ať už Steripen nebo jen právě to převaření dorazí droboť, kterou žádný filtr nemá šanci mechanicky oddělit. Jinak Steripen se snad dá doma nahradit třeba těmi UV-C zářivkami, co si hodně lidí pořídilo v panice při začátku Covidu.

    Pokud by měl někdo na přípravu pitné vody více času a prostoru (tábořiště vs. pochod), může pomoct i klasické „odvločkování“ (znají majitelé bazénů, součást běžných vodáren, pytlík kamence to jistí – stejně byste ho měli mít pro případ, že si budete v postapo světě muset sami činit kůže z ulovené zvěře ;)) – může to pomoct i od té „barvy a zapáchu“.

    A když už je řeč o vodě – chystá se vodnému dílu i pokračování o stočném? Zkuste si třeba jen vydržet den v panelákovém bytě, když vypnou vodu – natahat si z obchodu PETky s vodou, aby bylo co pít, není problém. Ale po prvním spláchnutí zjistíte, že zásadní problém je, jak provozovat ne-suchý záchod. Na pochodu v divočině vás to asi zajímat nemusí, ale už i jen pro pár dnů v improvizovaném tábořišti je dobré zorganizovat „odpadové hospodářství“, o větších skupinách lidí ani nemluvě (typické srovnání polního tábora civilizované bílé armády a utečeneckých slumů barevných podlidí, ať si to tu cenzoři užijí, já nésu rasista).

    1. A abych ještě více zbytečně rozmělnil téma – k té myšlence „Katadyn na chatu“. Proč ne (dělají myslím jako jediní i ručním pumpováním poháněnou právě tu reversní osmósu pro případ nutnosti odsolovat mořskou vodu na jachtách). Ale kdyby někdo chtěl řešit filtraci vody např. z domácí studánky či potůčku, tak bych mu rovnou doporučil pořídit si velké filtry na potrubí – dělají se vložky mnoha různých typů, od nerezových proplachovatelných sítek přes mechanické „látkové“ až ke keramickým či i těm „nano“ vložkám plně srovnatelým s parametry turistických filtrů. A pak si tam samozřejmě můžete dát téměř cokoliv – od aktivního uhlí přes různé změkčovače či filtry zaměřené na chemické znečištění vody (třeba arsen – ten fakt pít nechcete, poučná je historka jak OSN a WHO otrávili půlku Bangladéše: https://www.koktejl.cz/ekologie-a-pomoc/banhladesjedovatavodaplnaarzenu/ )

      BTW: jakýsi český startup prý slavil v arábii úspěchy se strojky na získávání vody ze vzduchu:

      https://cc.cz/cesti-vedci-vyvinuli-zarizeni-ktere-vyrabi-vodu-z-poustniho-vzduchu-denne-vyprodukuje-az-120-litru/

      (to jen k tomu úvodu; ještě by možná stálo za zmínku, že ty filtry nejsou věčné a ani nějaké zpětné proplachování jim nezaručí možnost neustálého používání – a neznám žádnou metodu, jak bez následků ověřit, že filtr skutečně funguje, jak má – při tom by neměl být problém mít sáček s nerozpustnými barevnými částicemi o přesně daném průměru, které buď projdou, nebo neprojdou)

      1. ech, omlouvám se, nedokážu si poručit a přestat blbě plkat…

        Ještě bych k tématu „pitná voda“ zmínil chemickou cestu. Ten Katadyn (Group) spolkl už nejen výrobce Steripenu ale i tabletek (prášků, roztoků) Micropur. Znají nejspíš caravanisté (ostatně tohle je asi skupina, která je nejvíc připravena na nějaké „ostrovní“ izolované fungování bez připojení k běžným „inženýrským sítím“).

        Je hezké si porovnat nabídku výrobce pro EU a nabídku pro USA – takové tabletky Micropur MP1 si v EU nekoupíte. Protože EU bdí nad vaším dobrem i kdyby vás to mělo zabít… Obsahují (resp. generují) oxid chloričitý, dnes asi nejrozšířenější chemikálii pro dezinfekci vody. Chlordioxid, ClO2 – velké vodárny nebo snad i jen třeba nemocnice používají elektřinou poháněné výrobníky (je problém s uchováváním, i ty tabletky nebo cestovní roztoky se dělávaly dvousložkové, teď už to snad zvládne i jedna tabletka).

        1. Běžnou chemikálií k dezinfekci vody je chlornan sodný. Je ovšem nutno počítat s tím, že je volně dostupný jako roztok.

      2. Zařízení, které nevyrábí, ale získává, vodu ze vzduchu, je i běžný odvlhčovač koupelny.
        Prohání vzduch kolem Peltierova článku, který vzduch ochladí pod teplotu rosného bodu a voda zkondenzuje.
        Účinnost je podle mého soudu mizerná a voda je „demineralizovaná“, tedy k přímému pití nevhodná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *