3 října, 2024

Ukrajinci už poněkud zoufale čím dál víc volají po míru. Dovolíme jim ho?

A už jsou ochotni jednat i o územním kompromisu. Už nejde tajit skutečný stav věcí, už nepomáhají propagandistické weby hlásající, jak slavně vítězíme.

Pravdu už připouští i mainstream a kazašské orákulum Džamila. Mimo zůstává snad už jen Dana Drábová, která se z toho ale podle mne už nedostane. Jí podobné fanatičky nevěřily až do poslední chvíle ani v nejmenovaném bunkru. Ono je moc hezké, že tam jako Západ posíláme pořád nějaké zbraně a granáty, ale díky tomu, že jsme si sami poněkud zařízli jejich výrobu, protože budeme eko-bio-zelení, a díky sankcím na ruské suroviny, jich máme prostě žalostně málo. Žalostně málo na ruskou zbrojní výrobu, přeorientovanou na válečnou ekonomiku. Oni to dali, my ne. Nic si nenalhávejme. Lež je v tomto ohledu nebezpečná.

Lež a propaganda znamená totiž smrt. Je sice moc hezké, že se udělají za za značných ztrát píárové akce jako výpad do Kurska, ale už není moc hezké to, že se i díky tomu dramaticky nedostává živé síly jinde. Padl Vuhledar a nejspíš padnou další města. Ukrajinci už zkrátka nemají kde brát, a dobrovolníci od klávesnice se do zákopů moc nehrnou. Rusobijci jsou to jen doma, pěkně v teploučku a s nákupem od Rohlíku v lednici. Ti nejfanatičtější jsou zároveň ti obvykle nejvíc zbabělí. A svou zbabělost si kompenzují právě tím fanatismem. Slovně by nejradši poslali atomovku na Moskvu, každého kdo s tím nesouhlasí zavřeli do lágru nebo poslali na frontu, ale sami nezvednou „prdel“ z gauče.

Nyní ukrajinští velitelé na východní frontě vyjádřili obavy ohledně kvality nových rekrutů, kteří jsou v důsledku nedostatečného výcviku, vyčerpání a rostoucího věku vojáků často snadnými terči pro ruské jednotky. Umírá jich prý krátce po nasazení až 70%. Což je příšerné číslo. „Někteří z nováčků doslova zmrznou strachem a nedokáží vystřelit na nepřítele. Pak jsou to oni, kdo končí v pytlích na mrtvoly nebo těžce zranění,“ dodal jeden z velitelů. V průzkumu 77 procent lidí uvedlo, že ve válce proti Rusku ztratilo rodinného příslušníka, kamaráda nebo známého.

Jak dlouho si myslíte, že se to dá ještě vydržet? Už to není nic jiného, než boj o každý den, kdy se podaří vyčerpat Rusa, protože i on má samozřejmě vysoké ztráty. Ale stojí to za to? Komu? Vám? Těm mrtvým, zmrzačeným a jejich rodinám těžko. A chápete vůbec co se stane, až se tihle chlapi vrátí domů? Plní válečných traumat, různých syndromů a násilí? Kdo se o ně postará? Myslíte, že Ukrajina? To asi těžko, že? 30 000 každý měsíc. To je prý aktuální počet mobilizovaných. Nechcete konečně říct dost? Na co ještě čekáte? Čím dýl to bude trvat, tím míň si Ukrajina udrží tvář a území.

Tuhle válku už nejde vyhrát tak, jak vy si to představujete. Já neříkám, že je to dobře, já jen říkám, že jinak to stejně nedopadne. Teď už nepletí čím dýl tím líp. Teď už je to čím dýl, tím víc vabank. Alespoň pro ty Ukrajince. Pro zbrojaře to samozřejmě neplatí, ti se tetelí blahem. Takže jestli vám všem fanatickým vyvěšovatelům vlajek na profilovky na Ukrajině skutečně záleží, přestaňte je hnát na smrt. A přiznejte stejně, jako váš prezident, že je čas jednat. I za cenu toho, že územní požadavky nebudou nyní splněny. Nebo už to váš prezident není? Nebo už nemá pravdu? Skončete to.

50 thoughts on “Ukrajinci už poněkud zoufale čím dál víc volají po míru. Dovolíme jim ho?

  1. Legie, která měla být tvořena Ukrajinci žijícími v Polsku, nevznikne, nenašlo se dost zájemců, kteří by do ní chtěli vstoupit. Ve středu to připustil polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Projekt se proto podle něj zastavil. (Idnes)

  2. „A přiznejte stejně, jako váš prezident, že je čas jednat. I za cenu toho, že územní požadavky nebudou NYNÍ splněny.“
    Autorka ma rusov za uplych debilov? Mysli, si, že rusi nevedia, ze ukrajina je ochotna rokovat o primeri len preto, že NYNÍ je už z vojny unavena a potrebuje oddychovu prestávku? A akonahle sa otrasie a doplni zbrane a vojclov, tak to zacne znovu? Prečo by rusi NYNÍ suhlasili s primerím, ked uz maju ukrajincov na lopate? Rusi budu ochotni rokovat o mieri az v Kyjeve obesia zeleneho fetaka a ustanovia novu vladu, ktora bude o nieco menej proamericka a o nieco viacej proruska.

    1. Vsak to taky PePa107 jasne rekl: „…docasne okupovana uzemi…“

      Zbrojari na zapade doplni sklady, na Ukrajine doroste nejake to nove maso a pojede se odznova.

      1. Desetiletí nedoroste, toto je demografická katastrofa, bohužel dopadne i na nás.

        Rusové se nenechají znovu oblbnout papírem.

  3. No pan velvyslanec Ukrajiny si to asi nemyslí – viz dnešní článek:

    Velvyslanec: Rusko nedokáže na Ukrajině dosáhnout svých taktických cílů
    https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/velvyslanec-rusko-nedokaze-na-ukrajine-dosahnout-svych-taktickych-cilu/2577484

    Praha – Rusko nedokáže dosáhnout svých taktických cílů na ukrajinském území, Ukrajina cítí, že
    ho může na bojišti porazit. V rozhovoru to ČTK řekl nový ukrajinský velvyslanec v Praze Vasyl
    Zvaryč. Operace v ruské Kurské oblasti, kam ukrajinská armáda na začátku srpna pronikla, podle
    něj pokračuje docela úspěšně.
    „Situace na bojišti je skutečně složitá, ale naši odvážní vojáci odrážejí pokračující ruské útoky. Frontová linie je víceméně stabilní. Ale co je důležité, vidíme, že Rusko nedokáže dosáhnout svých taktických cílů na ukrajinském území.
    Cítíme, že je můžeme porazit na bojišti,“ řekl velvyslanec. Ukrajina k tomu potřebuje více munice, zbraní, politické podpory i více rozhodných a odvážných kroků od mezinárodních partnerů, míní.
    Na operaci v Kurské oblasti se podle velvyslance, který předtím působil ve Varšavě, dá prokázat rozdíl v přístupu Ukrajinců k ruským civilistům a Rusů k ukrajinským občanům. Operace podle Zvaryče odhalila v plné nahotě, že ruský prezident Vladimir Putin se nezajímá ani o ruské občany ve své zemi, natož o Ukrajince na dočasně okupovaných územích. Ofenziva podle něj bude pokračovat do té doby, než donutí Putina ukončit válku a zaručit, že Ukrajině se navrátí území v mezinárodně uznaných hranicích.

      1. Určitě je to dezinformace, ale ukrajinští vojáci v kurské oblasti prý střílejí civilisty. Ale kdo by věřil ruským vojenkorům, že?

  4. Zapadu nikdy neslo o nejake ukrajinske vitezstvi, nedo dokonce o navrat na puvodni hranice.
    Drabova neni imbecil, a tak i ona to dobre vi.

    Ale jako vetsina dalsich, radsi se bude mylit s USA, nez mit pravdu s Ruskem.
    Jako rada uvedomelych obcanu radsi sla s Hitlerem az do konce, ti vyvoleni v bunkru, nez by se pokusili zachranit nejake ty zivoty.

    Dneska je to mnohem horsi, protoze o jejich vlastni zivoty nejde. Jde o zivoty Ukrajincu, tedy na zapade podlidi.
    Ostatne Ukrajinci byli podlide i v Cechach a to jeste nedavno.

    Takze je uplne jedno, jestli je zivotnost vojcla 7 hodin, nebo jestli neni munice.
    I kdyby na jednoho mrtveho Rusa bylo 10 mrtvych Ukrajincu, tak na zapade je to jeste porad uplne super kseft.
    Na rovinu to prece rekl na kameru promientni reprezentant Republikanu, echtovni americky pravicak Linfsey Graham:

    https://www.youtube.com/watch?v=64lFLVSbldc

    A proto to pojede dal dokud bude na Ukrajine nekdo schopen a ochoten drzet kver.
    To neni zadne tajemstvi a uz vubec ne nejaka slozita veda.
    Vito i PePa 107, ale on taky vi, ze kabat se ma prevlekat pouze a jenom ve spravny cas.

    1. Přední analytik US organizace CEPA (Center for European Policy Analysis) Timothy Ash to formuloval ve článku:
      „It’s (Still) Costing Peanuts for the US to Defeat Russia“
      https://cepa.org/article/its-still-costing-peanuts-for-the-us-to-defeat-russia/

      Volně přeloženo: Strategickou porážku Ruska pořídí USA za pár babek.

      Text rozebírá, jak levně – vztaženo k jejich GDP – USA a spol pořídí něco, co Rusko zatíží v relaci k jeho GDP mnohem více. Cenou, kterou za tu akci platí Ukrajina, se nezabývá vůbec.

      1. Laban: To je pravda, ale z dlouhodobé perspektivy to znamená, že USA nebudou moct už nikam jít šířit demokracii s letectvem a tanky, aby se potom neobjevily moderní zbraně u tamních partyzánů. USA se budou asi muset spoléhat jen na nějaké místní proxy síly, které budou tušit, že můžou být opuštěny jako se stalo Kurdům.

  5. KoZa má v čele naprosto neschopné politiky. Amerika, nejmocnější země světa, má v čele starého, unaveného Joa, který měl už dávno být v LDN. Německo, nejmocnější země Evropy, a pátá největší ekonomika světa, má v čele podivný „semafor“, který nespojuje jediná kloudná idea. Zahraniční věci svěřili bláznivé Annaleně, která se snaží o revanš za zmařené sny o světovládě svého nacistického dědečka.
    V Pobaltí vládnou potomci nacistických bojůvek, kteří žijí v zajetí myšlenek svých dědů – válečných zločinců.
    U nás vládnou neschopní oportunisté, kteří se spojí s kýmkoliv, kdo bude dobře sypat. Česká republika nemůže jít do války s nikým, protože ODSáci a jejich B a C party rozkradli a rozbili vše, co bychom k válčení potřebovali. Nejvíce se to projevilo na nedávných povodních. Vláda nebyla schopna v postižených oblastech zajistit ani základní věci, jako jsou např. latrýny a umývárny. Bez latrýn a umýváren se nedá bojovat. To ovšem úřednice od bankovní přepážky Černochová a pistolník Řehka netuší.

    1. Jen poznamka… nikdo z tech zminenych o nicem nerozhoduje. At uz proto, ze je po zaruce nebo proto, ze blbej jak dlabany necky a nebo je jen placenym poskokem ochotnym udelat ze sebe za kurku debila.

    2. Re: PS

      Vy to vidíte ÚÚÚÚPLNĚ špatně!
      Asi budete zcela hloupý a zcela starý a tak dále.
      Už byste mě KONEČNĚ pochopit, že až vás pošlou na Donbass, nebudete potřebovat ani larínu, ani umývárnu!!!
      Poserete se zdarma do vlastního prádla při prvním Ivanově bombardování a umřete stejnak dřív, než se projeví první příznaky nákazy břišním tyfem nebo úplavicí.

    3. Zdravím pane Skála, ale co když se platete ?? – KoZa má v čele naprosto neschopné politiky.

      Je totiž jisté pravidlo – přísloví: Co se jednomu jeví jako chyba (neschopnost) řízení, to pro druhého může být cíl.
      Čili co když někdo má za úmysl Evropu (resp. i USA = KOza..) zničit, deidustrializovat, vylidnit atd ??
      Pak to dává smysl a naopak, paní von der Leyenová je SUPER schopná, proto byla zvolena znovu do čela EU. A v USA – to stejné bude v bledě modrém (paní Harris..)

      Nezapoměnte, že každá mince má rub a líc a nesmíte se dívat jen na líc, ale i na rub (resp. jak se říká „za oponu“)..
      Přeji pěkný den..

      1. Lenze zmysel by to malo, ak by vladli svetu Africania/Arabi apod Indovia ci Cina. Tých je stále viac a celý rozpad zapadu hra v ich prospech.

        1. No třeba ano, můtete mít pravdu.. Čili že ten nejmocnější (tajemný GP) zlomil nad bílými hůl a míní předat vládu na Zemi jiným rasám – žluté, černé, hnědé..
          Možné je všechno a výsledek se pozná jistě za 50-100 let.
          A můžeme doufat, že Slovany ušetří..

  6. Otázkou není jen to, co nakonec budou Ukrajinci ochotní odevzdat, ale i co bude chtít Putin. Geopoliticky i národnostně dává smysl i propojení s Podněstřím, včetně anexe Oděsy.

    Předpokladem ovšem je, že reálná situace odpovídá vyznění článku. K nějakému výraznějšímu kolapsu Ukrajinců zatím nedošlo..

    1. Otazkou je, co kdo povazuje za kolaps. To, ze Ukrajina pali sve lidi po stovkach a presto ztraceji pudu pod nohama kolaps neni? Ano, ten chlapek visi na okraji utesu, pod nohama nema zadnou oporu, prsty mu ujizdeji po skale, ale jeste nepada. Takze vlastne cajk.

      No a kdyz jsem cetl nastin bodu (je-li pravy) planu Zelenskeho, ktery je nevyhnutelne vitezny v kazde sve variante, rikam si, ze k vitezstvi neni otazkou vyzbroje, financovani a lidske sily. Vitezstvi je otazkou mnozstvi drog, ktere musi zkonzumovat kazdy, kdo neco takoveho vymysli nebo se tomu jen snazi uverit.

      1. Ano, ale představa zoufalce visícího nad propastí je zase jenom představa. Osobně jsem přestal poslouchat MacGregora i Rittera, jejich ohlašování brzkého vítězství Rusů mě už unavovalo. Místo toho koukám na denní analýzy tzv. mapperů, postihující pohyby na frontě. To je asi to nejdůležitější, ale jasně: co se děje za ní, za jakou cenu ta či ona strana postoupila, se dost dobře zjistit nedá.

    2. Pád pevností, které Ukrajina budovala již od roku 2014, jako je např. Vuhledar, znamená, že se Rusům otevře volná cesta do vnitrozemí. Pochybuji, že by Ukrajinci byli schopni rychle vybudovat opevnění u hlouběji ležících měst.
      Válečný cíl Rusové jasně deklarovali – zajistit, aby pro ně již Ukrajina neznamenala ohrožení. Protože KoZa ve své bohorovnosti ukázala, že smlouvy s Untermenschen jsou pro ně jen cárem papíru, bude muset Rusko k naplnění svých válečných cílů Ukrajinu neutralizovat. Takže předpokládám na Ukrajině návrat k hranicím roku 1914 a „výměnu obyvatelstva“.

      1. Re: PS

        Denacifikace, demilitarizace. Gogoš a stridor se tomu divili.
        A smáli se.
        Všichni se Ivanovi smáli.
        Smích je přejde, až se provalí, kolik mrtvých …
        … a pochopitelně, že ti mrtví problémem nebudou. Problémem budou váleční invalidé, zmrzačení nejen na těle, ale i na duchu.

        1. Kdosi to tu uz tenkrat napsal… pojmout konflikt tak, aby se Ukrajinec pri zaslechnuti „Rus“ posral jeste za sto let…

        2. I ti mrtví budou problém.
          Budou totiž chybět v průmyslu i zemědělství. Řidičky kamionů už fungují, i kombajnérky, ale to nebude stačit. Navíc zdá se, že ani té skvělé černozemě nebude dost. Něco zaminováno, něco už v majetku KoZa.
          (To mě napadlo už dřív: Čím chce „zbytková Ukrajina“ platit, až tohle šílenství skončí?) Má jenom kvalitní půdu a ani ta ji nebude patřit celá.
          ===
          Ad zbytková Ukrajina: Rus bude chtít udržet celé pobřeží Černého moře, Polák bude chtít Halič a okolí, které bylo kdysi polské. Možná si něco pokusí urvat i Rumunsko a Maďarsko. Když bude příležitost. Moc velký ten zbytek nebude, myslím.
          Sláva Ukrajině!

          1. Cim chce zbytkova Ukrajina platit? Evropskou unii. Nejlepsi vlada vsech dob v tomhle smeru jiz prislusne papiry podepsala.

        3. Je to tak.
          Rusko nepotřebuje kousky území, Rusko potřebuje eliminovat antirusko, jinak bude za dva tři roky válka znovu pokračovat. KoZa o nic jiného nejde.
          Takže logicky bude mít Rusko mít snahu o úplnou likvidaci Ukrajiny jako státu.
          Samozřejmě je možné, že to dopadne jinak, ale stávající vedení Ruska to nejspíš vidí právě takto.

    3. Re: elsky

      Řekl bych, že vaše definice je blbě.

      Otázkou NENÍ, co budou Ukři ochotni odevzdat, nýbrž co bude Putin ochoten přijmout (s čím se spokojí).

      K vaší představě, že nedošlo ke kolapsu – oba víme kulové, jaký je reál. Já mám MOŽNÁ komparativní výhodu v tom, že jsem na UA několikrát krátce (ale intenzívně) pobýval, takže něco málo vím, jak jejich Absurdistán funguje.

      Mrkněte na zprávy o dobývání Ugledaru. Ivan takto postupuje všude. Udělá polokotel, nechá z něj jedinou cestu ven a z ní udělá střelnici, na níž se jeho mladí vojáčci bez významných rizik učí trefovat cíle. Vznešeně tomu říká denacifikace.

      Neboli jatka na druhou.

      Proč by měl Ivan živit a hlídat zajatou brigádu Vasilů (prý okolo 1500 kusů), když může polovinu ze zbylých prchajících pěšáků oddělat metodou výcvikové střelby?

      Tak to bylo v Ilovajsku, tak to bylo v Debalcevu, tak to bylo v Mariupolu, tak to bylo v Bachmutu, tak to bylo teď v Ugledaru.
      Ztráty životů v naprosto šílených číslech…

      1. Armáda kritizovala velenie za to, že tak dlho odkladalo vydanie rozkazu na stiahnutie sa z mesta, aj keď bolo de facto v operačnom obkľúčení a bolo jasné, že ho nie je možné udržať.

        „Neviem, čo to bolo: strach veliteľov pred vyšším velením alebo rozkaz samotného vyššieho velenia ťahať do posledného na krvi obyčajných chlapov. Pre nás všetkých je to nepochopiteľné,“ priznal guľometčík.

        Dokud jim nedojde, ze jejich ukolem neni branit Ukrajinu, ale podrapat Rusa bez ohledu na vlastni osud, bude jim to porad nepochopitelne.

        1. Re: jozka

          Dobrý postřeh, dobrá poznámka.
          Oni pořád ještě nepochopili, že jejich jediným bojovým úkolem je umřít.
          Ti, kteří to pochopili, už dávno utekli…
          … strašná doba…

      2. Targus: Pořád se to opakuje od roku 2014 ty kotle a poloviční kotle. Ukrajinští generálové si všecko musejí uvědomovat, ale k čemu jim to je, když ani na náčelník generálního štábu nemůže dovolit ústup brigády na žádost jejího velitele v případě, že nesouhlasí prezident a jeho poradci? Prezident civil s uplynulým mandátem…jako vrchní vojenský a ne jen politický velitel. Za pokračovací války roku 1944, když se prezident Ryti ve Finsku dostal do neřešitelné situace, odstoupil a doporučil za svého nástupce von Mannerheima. To byl příklad jednání politika, který postavil republiku nad svoji kariéru. V prezidentské kanceláři v Kyjevě asi právě neprominuli Zalužnému jeho výrok z roku 2022, že v případě potřeby je připraven stát se ukrajinským Mannerheimem, když to znamená ambice stát se válečným prezidentem, vést armádu a ve vhodnou chvíli začít vyjednávat o příměří.

          1. Targus.
            Vidíme to z dálky, ale i takhle z dálky na mně Finové rozhodně nedělají tak pekelně nafoukaný dojem jako Ukrajinci.

        1. Manuel.
          Já nevím, jestli si uvědomují. Je to jako s tou Drábovou – superinteligentní ženská a dejte jí modrožluté klapky na oči a konec. Všichni mají podle mě tyhle klapky – tedy všichni, co tam tomu velí a i spousta ostatních. Tuhle jsem poslouchala Kratochvíla, který měl velmi zvláštní poznámku: prý nám Ukrajina nabídla pomoc s úklidem po těch povodních. Tak jo – řeklo naše načalstvo – půjčte nám všechny ty bagry a vrtulníky a agregáty a vůbec to všechno, co jsme vám věnovali. Pak vám to zas vrátíme. Coby ne – řeklo ukrajinské načalstvo – půjčíme rádi, za pouhé dvě miliardy kaček…………
          Nevím jak moc je to pravda. Kratochvíl má zjevně pořád spousty kontaktů na armádu, takže možná je – každopádně mi to hezky zapadá do psychologického obrazu Ukrajiny, jak se mi v posledních letech vyloupl.
          A z toho obrazu taky plyne, proč budou vykřikovat „zatím skvělý“ při celém průletu z mrakodrapu jejich pýchy.

          1. No má pravdu, ta zprávička byla i Na seznamu či novinkách.
            Jinak samozřejmě to byla jen nabídka „naoko, pro rekalmu“, tak rychle zapadla.
            Ale pro povnesení nálady pro ukrajinských spoluobčanů to stačilo, měli z toho jistě velice dobrý pocit.

  7. Lež a propaganda znamená totiž smrt.

    Já bych to nevzdával. Vidlák a dokonce i já jsme na začátku tvrdili, že to bude „zum bitteren Ende“.

    Takže heslo „Raději se mýlit s USA, než mít pravdu s Ruskem“ můžeme – teď už v klidu – předělat na
    „Raději zemřít jako grýndýlový a KoZací vypatlanec, než žít s plynem z Ruska“.

    Ano, ideální by bylo, kdyby ti gaučoví generálové povstali a šli nám názorně předvést, jak se „jedině správně“ bojuje proti Ivanovi.
    Zbylo by tu o něco méně kusů, otravujících život normálním lidem.

    1. Nezbylo. Jeden takovy na primou vyzvu odepsal, ze nikam nepujde, ze bude bojovat „na domaci fronte“ proti „ruskym svabum“.

      Tihle zmrdi nikdy nevystrci nos ze sveho bezpeci, maximalne budou stengrovat ostatni. Butusov nebo jak se ten zmrd jmenuje… treba.

          1. Starý kocour tu v Bratislave so širokým úsmevom chodia hrať tenis do STU Petržalka ,na SUV bavorákoch a mercedesoch so štátnou značkou UA…….. zomierať je také ľahké ale musia to byť iní …………. 🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *