28 září, 2024

Daně, daně, daně. „Nejpravicovější“ ze všech vlád už nic jiného neumí

Pamatujete si ty „kecy“ a sliby o tom, jak podpoříme podnikání, nikoho nenecháme padnout, nebudeme zvyšovat daně? Já ano. Byly totiž součástí předvolebního programu ODS, na jejichž základě je i značná množina lidí volila.

Po volbách ten program ODS vzala, hlasitě se zasmála a hodila do kanálu. Proč? Protože může. Protože tu neexistuje vůbec žádná povinnost stran svůj program plnit, je to jen kus papíru, kterým si společně s námi vytřou svá dobře upíchnutá pozadí.

To zvýšení minimální daně a paušálu se paradoxně nejvíce dotkne těch nejmenších s nejmenšími příjmy. Těch, kteří z toho pořád ještě nějak vyžijí a stačí jim to. Tak teď už nevyžijí. Zpravidla po státu nic nechtějí, nemají placené dovolené, nemohou si dovolit být nemocní, ani být čtyři roky na mateřské. Nemají výhody a nežádají je. Nemají luxus placených diet a těm, kteří zde okamžitě začnou naříkat, jak moc platí daně jako zaměstnanci tu píšu, ať se prosím podívají na výplatní pásku, kolik tedy oni platí, a kolik za ně musí platit zaměstnavatel.

Víte drobné podnikání je to, co drží při životě malé vesnice, městečka, jsou to lidi, které nevidíte, když je nepotřebujete, ale sakra vám chybí, když je potřebovat začnete. Je to činorodost, chuť něco vytvářet, a nebo i pomáhat. Jsou to ti, od kterých máte med do čaje, kteří vám spraví kalhoty, zip na tašce, udělají zlomený klíč, nabrousí řetěz na pilu, opraví kapající kohoutek nebo vypálené čerpadlo v pračce. Neustále kolem sebe vidím nářky, že řemeslníci nejsou. Bodejď by byli. Stát jim hází klacky pod nohy kudy chodí, a jak říkají mnozí, já na to kašlu, to se radši nechám zaměstnat. Nebo půjdu do předčasného důchodu. Stát mi vzal poslední motivaci něco dělat, tak nebudu dělat nic.

My, co nehodláme žít na korporátní vlně lidských robotů na linkách a sněhových vloček na home office se ozýváme, že to je strašně špatně. Že ty činorodé lidi potřebujeme, a že každá koruna tady utracená se nám daňově stokrát vrátí. Že pořád je lepší nějakou daň dostat, než nedostat žádnou. Že neplatí, čím více daně zvýšíte, tím víc vyberete. Opravdu ne. Jen ty lidi donutíte přejít do sféry šedé ekonomiky nebo do stavu hybernace. Bude se platit a pracovat načerno, z východu jsme si na to koneckonců přivezli lidí dost. A nenalhávejme si, že to tak není.

Střední třída je motorem každé ekonomiky, pokud tedy nejste komouši a nemyslíte si, že poručíte větru dešti. Pokud odrbete střední třídu na kost, pak i vám vážení soudruzi zbyde jen ohlodaná kost. Vy nešetříte. Vy rozhazujete jako šílení z cizího a na dluh. Vy už ani neufinancujete sami sebe. Tolik vás je, a tolik z vás jen natahuje ruku po práci jiných. Máte nulovou zodpovědnost a přínos mnohdy záporný. Čím míň lidí tu bude vydělávat, tím míň lidí tu taky něco bude moci utratit, vy pravicoví inženýři politologie. Tím míň lidí vám bude moct platit plná břicha a zahraniční služební cesty na Tchajwan, kde se pokoušíte přemluvit investory, aby tady postavili další fabriku pro další roboty. Ideálně za minimální mzdu a z Mongolska.

Nechte lidi dýchat a podnikat, a bude líp. I daňově. Věřte mi. Nebo tu budete mít stádo tupých, na sociálních dávkách a státu závislých lidí, bez motivace na tom cokoliv měnit. Bez motivace k čemukoliv vést svoje děti. Bez motivace budovat rodinu a něco rozvíjet, vlastnit a předat. Budete tu mít hromady matek samoživitelek na hranici chudoby a nepoužitelných mamánků do padesáti žijících u rodičů. Vychováváte si generaci bez budoucnosti, generaci psychickým poruch, mnoha pohlaví a klimatické tísně. Ta vás ale živit, ani bránit nebude. To mi věřte. Tak toho koukejte nechat.

109 thoughts on “Daně, daně, daně. „Nejpravicovější“ ze všech vlád už nic jiného neumí

  1. Tak jsem si přečetl diskusi a, Alefe, to máš marný.
    Mám doma takový retroplakátek:
    „Povaleči z kaváren do polí a továren“.
    Dělnická třída je nositelem pokroku a tvůrcem hodnot!
    Diskuse na toto téma (viz níže) nemá konce.

      1. Zakladateli, dal jsem Vám tu dva odkazy, ale příspěvek přes veškerou snahu neprošel. Mohl byste se po něm, prosím, podívat ?

    1. No, redakce shňácala páté přes deváté.
      Nicméně v jednom má článek pravdu – značná část generace Z je arogantní, agresivní, drzá, neschopná dodržovat pravidla, nezvládá sebemenší stres a přitom je přehnaně sebevědomá. Pro týmovou hierarchizovanou práci nepoužitelná.

      1. Bavorovy poznámky:
        * „Väčšina problémov moderného sveta vychádza z toho, že hlúpi sú sebavedomí, zatiaľ čo inteligentní plní pochybností.“ (Bertrand Russell)
        * Podľa Dunninga a Krugera trpia ľudia, ktorí nie sú kompetentní a nemajú príslušné znalosti a zručnosti, hneď dvakrát: „Nielenže dospievajú k chybným záverom a robia zlé rozhodnutia, ale ich nekompetentnosť ich okráda o metakognitívnu schopnosť, aby si toho boli vôbec vedomí.“ Povedané inak, títo ľudia nielenže nevedia rôzne veci; oni nevedia ani to, že ich nevedia.
        * Je to vina celej spoločnosti,lebo neustále,znova a znova volíme nekompetentných,neschopných a príliš často aj amorálnych ľudí.

      2. Re:Občan

        S tou arogancí je to poněkud složitější.
        Například mně můj poslední soudruh šéf řekl, že tak arogantního chlapa ještě pod sebou neměl. Vadilo mu, že po každém odježděném turnusu jsem podle firemních předpisů přinesl dílenskému mistrovi předepsaný tiskopis se seznamem závad a jízdní soupravě a nespokojil se jen s formálním = zcela zbytečným telefonickým ohlášením.
        A vrchol všeho byl, že jsem dokonce chtěl ty závady opravit.

        1. „Co to doprdele děláte?“
          „Řídím se tím, co jsme oba podepali.“
          „Takovou aroganci jsme tu ještě neměli.“

  2. Na odvody zaměstnavateli musím vydělat já. Tak nepište kraviny že za zaměstnance platí zaměstnavatel, to je jen tak pojmenované, celou částku každý zaměstnavatel bere jako náklady na mne a já mu je musím zaplatit svou praci.

    1. To má jednoduché řešení: vykvajzněte se na zaměstnavatele, beztak je to bezskrupulózní vydřiduch, a nic mu nevydělávejte! Pracujte bez něho – a je to!

      1. Čistě věcně má autor příspěvku pravdu, akorát je to trochu lidově podáno.
        Váš poněkud sarkastický komentář je zbytečný, jde spíš ad hominem a ne ní vás hoden.

        1. Snažně vás prosím, otázku, co je a není mne hodno, ponechte na mém vlastním uvážení.
          Čistě věcně autor onoho příspěvku opomněl,
          (a) kdo mu poskytuje výrobní prostředky, aby mohl zaměstnavateli vydělat na odvody, a
          (b) kdo si ty odvody bere, kdo stanovil jejich výši a co ta záhadná neznámá bytost s vybranými odvody udělá.

          Kdyby začal vydělávat na odvody a odhlíny sobě sám, nejen že by si obě otázky brzy položil, ale ještě brzeji by si na ně i odpověděl.

          1. Ale majiteli se musí na Vámi uváděné věci vydělat, až potom jdou peníze na zaměstnance. On to napsal možná nešťastně, ale má pravdu. Ty odvody jdou z peněz, které zaměstnavatel vyčleňuje pro zaměstnance.

            1. Jasně, že má mhmh pravdu. A také mimochodem existují odpisy, ale to bychom zabředli již do účetnictví a z něj už si toho moc, přiznávám, moc nepamatuji .

              1. Re: ks

                Odpisy nemají se mzdami pranic společného. Pouze technicky napomáhají zajistit obměnu movitého i nemovitého majetku daněné ekonomické jednotky.

                  1. Re: Tymák…

                    Nepravda.
                    O částku, kterou tvoří odpisy se poníží platba daně z příjmu, pokud ovšem firma nějakého zisku docílí.
                    Na cash flow to nemá vliv prakticky žádný.

            2. Ovšem. Zaměstnanec majitele firmy něco stojí, a bohužel ne všechny peníze, které na zaměstnance firma vynaloží, putují do jeho mzdy. Zaměstnancům se to nelíbí, majitelům se to nelíbí – a to je asi tak všechno, co s tím mohou dělat.

              Za ideální bych považoval, kdyby zaměstnanec obdržel celou brutto výplatu s tím, že za veškeré odvody ze své mzdy by úřadům odpovídal sám. Ani tehdy by sice neviděl na úplně všechny výdaje, které na něj je třeba vynaložit, ale něco přece.

              Joj, to by bylo najednou daňových a všelijakých jiných úniků! Ale pro úřad je pohodlnější, když zodpovědnost nese majitel, protože majitelů je řádově méně než zaměstnanců, je jednodušší evidence a dá se na ně pěkně zakleknout.

              1. Upřímně Vás chápu, ale jsem rád že je to jak je to, hlavně proto, že u některých lidí si nedovedu představit jak by se o daně starali a aby za ně platili z již malých mezd mi nepřijde dobré. Samozřejmě, USA to tak má.

                1. Nemám na mysli konkrétně vás – ale nebylo by dobré podnikatele-zaměstnavatele nějak ocenit, že (kromě jiného) právě lidem, kteří by se o sebe neuměli/nemohli/nechtěli v tomto smyslu postarat, poskytují servis?

                  1. Myslím že se to bere u nás jako součást režie firmy zaměstnávající lidi již historicky, prostě jako každý jiný náklad.

                    1. Z kontextu jsem pochopil, že jste dáma. Přizpůsobím tomu odpověď. – Zapodnikejte si trošku, trošku opravdově: vybudujte firmu od nuly, prosaďte se v tom oboru na trhu, dosáhněte úspěchu a dobrého jména, pak přijďte a dáme řeč o tom, co nového jste se ve srovnání s dneškem dozvěděla.

                    2. Vy děláte, jakoby podnikatel dělal svým zamestnancům charitu . Jestli já bych dokázala založit firmu je naprosto irelevantní. Ale kdo zakládá firmu, tak za účelem, aby zbohatl a ne kvůli charitě vůči zaměstnancům.

                  2. Re: AN

                    Vy říkáte „servis“ účetnímu úkonu spočívajícímu v sečtení několika čísel účetním programem a následnému odeslání dvou plateb (každá jedna platba za VŠECHNY kusy pod smlouvou) na dva účty?
                    OMG…
                    Tento „úkon“ mi dělal program ÚČTO (Tichý, Ježek) před 30 lety zcela automaticky a jen mi vyblil do sjetiny potřebné příkazy k úhradě…

              2. Tak tu musim zasiahnut lebo takyto system by bol na zamestnancoch ojeb par excellence. Niekde sa to pravicovi potkani snazili presadit… ono ten rozdiel vyzera kozmeticky len je tam jeden podstatny takrka vychodoeuropsky faktor.
                Totiz, ked zamestnavatel nevyplati mzdu, v tvojom systeme na socialnom poisteni dlhuje zamestnanec, nie on – a z odrbu jednoducheho nam vznika odrb viacnasobny kde nielenze nemas co do huby ale z toho nicoho co ti smejd nevyplatil este stat na teba uvali exekuciu.

                A staci sa pozriet co s drobnymi podnikatelmi robi kvoli zle nastavenemu systemu tzv. druhotna platobna neschopnost – i.e. nemozes uhradit svoje pohladavky lebo nezaplatili tebe. Zamestnanec je na tom este horsie, ak by bol v podobnej polohe.

                  1. Osobne si myslim ze specificky dlhy voci statu by zivnostnici a podnikatelia mali byt schopni splatit pohladavkami ktore stat potom vymoze. Samozrejme by sa to muselo osetrit proti tlaceniu penazi tvorenim firiem za ucelom vytvorenia dlhu a zaniku.

              3. ALe to je přece zakázaný „Švar dystém“, platby za zaměstnance jsou vyšší, opticky rozdělené za za městnance a na zaměstnavatele a o to jde.
                A vůbec nejlepší byla „superhrubá mzda“ což je dvojí zdanění, tady plus daň z daně (odvodu). Vymyslel a zavedl Kalousek a stále po jejím zrušení (patrně omylem) by ji chtěli ti vládnoucí poblitici znovu zavést.

                1. Zkuste si ročně „šáhnout do kapes“ těm správným pro cca 75 miliard … A to bývávalo … Dnes to zrušení tohoto svinstva už bez skrupulí nazývají „výpadek příjmu“ …

          2. Čistě věcně autor onoho příspěvku opomněl,
            (a) kdo mu poskytuje výrobní prostředky, aby mohl zaměstnavateli vydělat na odvody, a
            (b) kdo si ty odvody bere, kdo stanovil jejich výši a co ta záhadná neznámá bytost s vybranými odvody udělá.

            A, NA VYROBNI PROSTREDKY MUSIM VYDELAT TAKY JA
            B, STAT KTERY TO ESTETICKY ROZDELIL JAKOZE NECO PLATIM JA A NECO ZAMESTNAVATEL ALE V REALU JSOU TO NAKLADY NA MNE.

            1. Muhehe 🤣🤣🤣
              Tak to jo. Přijmu do práce Tondu Vopršálka, a on mně hned první den v hokně řekne:
              „Na tuhle vrtačku, kterou jsi mi na práci poskytnul, helmu, montérky, pracovní rukavice a ochranné brýle jsem ti vydělal já!“

              Teď jsem pochopil, proč to v téhle zemi vypadá, jak to vypadá.

              1. Vždyť ty Vy Tondu potřebuješ potřebujete, jinak si vrtačku můžeš můžete leda vycpat. A za to ho obereš oberete o nadhodnotu.

                1. Nadhodnota je moje. Bez mého nápadu by Tonda neměl co na práci. Část té nadhodnoty Tondovi vyplatím, za část dám vrtačku do servisu, za další část nakoupím vrtáky na další akci, zaplatím z ní materiálové testy v laboratoři, leasing dodávky, bez které by Tonda musel na stavbu sto kilometrů pěšky… a tak. A to jsem se nezmínil o pojištění, které si musím platit, kdyby Tonda při práci něco zkurvil.

                  Měla byste se oprostit od marx-leninských pouček, že kterých máte zkoušku za jedna, a zkusit nějakou práci opravdu jen na vlastní vrub.

                    1. Však Tonda nedělá zadarmo. Kdyby se mu zdálo, že špatně platím, šel by jinam. O dobré dělníky je nouze – všude samí Ukrajinci-hodináři.

                      Je to tak těžké pochopit? Já musím udržet podnik v chodu, Tonda poté, co padla, „stáhne“ roletu a jde do sprchy a o práci přemýšlí zase až druhý den v sedm ráno.

                      Opravdu: zkuste podnikat a udržet firmu ve stabilním chodu. Engelse s Marxem do zplynovacího kotle.

                    1. Koneckonců, i vy chodíte svůj marxismus vylévat na web, na jehož vzniku a hlavně chodu (platí ho Vidlák, udržuje v chodu Vidlák, obsahem ho plní Vidlák…) se nepodílíte. Je to zadarmo a nic to nestojí, že?

                    2. Ježíši, vidlák nás potřebuje, co by byl bez nás, jaký by měl dosah? Kde by byl? V Bruselu určitě ne . Kdo by mu posílal těch 350 Kč?

                  1. … aspoň já tady čtu, že Alef napsal zcela srozumitelně, že:
                    „Část té nadhodnoty Tondovi vyplatím…“
                    Místo vámi předváděnému pindání o chudákovi Tondovi byste měli rovnou a férově Alefovi odpsat, že máte problém s tou částí Tondovy nadhodnoty, o které stejně víte kulovaný… snad jen to, že je určitě malá… jak jinak, žejo?!

                    Nebude to spíše v tom, že pokud Tonda dobrovolně vezme Alefovu vrtačku do těch svých pazourů, tak asi proto, že toho zas tak moc Tonda neumí… co říkáte?

                    S tím jsem se setkával docela často, hlavně u mladých. Moc toho sice neumí a neví, ale co ví určitě, že jsou podhodnoceni a že jejich plat by měli mít ve výši jejich zážitkových představ o životě.

                    Takže Tondovi nic nebrání, aby nechal Alefovu vrtačku vrtačkou a šel se poohlídnout po jiné práci, neb takový je už holt život v kapitalismu… sviňa jedna, s tím, holenkové, nic nenadělá ani vlastník vrtačky Alef!

                    1. Vysloveně smršť ( příhodnější výraz jsem raději smazal ) relevantních faktů, vrcholící „toho zas tak moc Tonda neumí“ 👍

                1. Ano, přesně tak.
                  Ta vrtačka je moje, koupená a servisovaná v prvopočátku za moje peníze, které jsem si ušetřil, půjčil (u banky, úvěr taky není zadarmo).
                  Já jsem přišel na to, co s tou vrtačku dělat, aby to byl někdo ochoten zaplatit. Naučil jsem Tondu technologický postup, který obstojí proti záplavě předpisů a technických požadavků. Protáhnul jsem Tondu odborným (placeným!) školením, aby měl právo tu práci vůbec vykonávat. Poskytl jsem mu prostředky BOZP. To vše dostane Tonda na zlatém podnose, aniž by zatím hnul prstem.

                  Zdaleka jsem nevyjmenoval vše, co musím udělat, vyjednat, nastudovat a zaplatit, než Tonda smí zapnout vrtačku do elektrocentrály (mojí), nastartovat (benzín do EC je můj) a vrtnout do betonu. Ani to jmenovat nebudu, musel bych napsat článek.

                  Vaše poznámky (a nejen vaše) jsou z rangu „nic o tom nevím, ale dávejte pozor, co vám o tom řeknu“.

                  1. Jasně a Tondu jste sehnal někde v lese v poustevně, vrtačku ani ostatní Vaše vymoženosti nikdy neviděl. A to se nebavíme třeba o vysokoškolsky vzdělaných zaměstnancích.

                    Řeknu to vzhledem k tomu prvnímu příspěvku jinak. Kdyby zaměstnanec nevydělal svou prací i na ty odvody, kvůli kterým se tu hádáte, zaměstnavatel by jej nezaměstnal, protože by to bylo pro něj ztrátové. Proto má mhmh pravdu, ať se s tím manipuluje jakkoli.

                    Co se marxismu-leninismu týče, ač nejsem jejich fanda, musím uznat, že Marxův Kapitál nikdo nepředešel, nezpochybnil a nepřekonal.

                    1. Chcete ke mně na brigádu? Možná byste viděl technická řešení, která se vyskytují jen v mé poustevně a přilehlém okolí 😀

                    2. To je zajímavá nabídka, ale Vy jistě víte, že to není argument do této diskuse.

                      Věřím, že máte svá unikátní řešení, ale i tak musí dát druhá strana minimálně svůj čas a úsilí, spíše ale i schopnosti a dovednosti. A já pořád tvrdím, že jeho práce a Vaše prostředky vytvoří hodnotu. Z té hodnoty se odebere režie, Vaše odměna či zisk, třeba i investice, ale zbytek jde na něj za jeho práci. A ty odvody jsou jednoznačně placené z té poslední, tedy jeho části. To bylo co mhmh podle mne jednoznačně správně psal. Diskuse kdo koho více potřebuje mi přijde ujetá, podle mne je to symbiósa, každý poskytne co má/umí, od pravičáků bych očekával jejich oblíbenou neviditelnou ruku trhu, nebo od těch rozumných prostě trh.

                  2. Nu, vidím zjitřené emoce na obou stranách, přesto do toho (ano, na vlastní riziko) vstoupím, ale pokusím se to převézt z osobní roviny:
                    Proč ten podnikatel vlastně všechny ty zpropadené náklady určené zpropadeným zákoníkem práce a dalšími zpropadenými předpisy platí? Vrtačku, leasing, benzín, elektrocentrálu, školení, pojištění, daně, odvody, papíry, nervy, odpovědnost, … proč, proč? Proč jde do takhle šíleného rizika? Proč „dává obživu“ potenciálně nespolehlivému Tondovi namísto toho, aby se na něj zvysoka vykašlal? V randálu té debaty zaniklo jedno sladké tajemství: protože se to panu podnikateli pořád ještě vyplatí a protože je to pro něj ta lepší možnost. Protože žádný ani průměrně příčetný podnikatel by do takového martyria nešel, kdyby neměl třikrát propočítáno, že ten druhý, třetí nebo sedmý Tonda, který u něj nakonec zůstane, hodnotou své práce zaplatí nejen všechny počáteční náklady i za všechny předchozí Tondy, ale zaplatí z ní i zisk pana podnikatele a zbyde i na nějakou mzdu pro Tondu.
                    A teď z druhé strany: Když Tonda vidí, co všechno hodnota jeho práce pokryje a kolik přitom dostane on, proč u pana podnikatele zůstává? Inu, protože je to i pro něj ta lepší možnost. V ideálních podmínkách (o kterých se v prvním semestru na VŠE několikrát zdůrazní, že nikde reálně neexistují) by se Tonda v případě nespokojenosti plynule přesunul k jinému panu podnikateli, který by mu nabídnul víc peněz nebo ho nenutil provrtávat beton o sobotních večerech, nicméně i průměrně příčetný Tonda občas zkusí buď vyjednávat nebo holt zvedne kotvy.
                    Nemám, fakt nemám rád zavádějící formulku „podnikatel živí svoje zaměstnance“. Ty zaměstnance živí jejich práce. A nemám rád ani formulku, že „podnikatel odírá svoje zaměstnance“. Uznávám, že někde je to vzhledem k vyhroceným podmínkám na trhu práce hodně na hraně, ale podpis (snad) není s pistolí u hlavy, za 3 měsíce zkušební doby se může leccos ukázat, zákoník práce se +- i dodržuje a ve státě se 4% nezaměstnaností, dosud funkční sítí pracovních úřadů, … no, feudalismus už není. A zejména poslední cca 4 roky mi přijde, že šikovný zaměstnanec s alespoň průměrně prořízlou hubou tahá za mírně (!) delší konec provazu a že nejméně dvacetileté „Nechceš? Tak běž, tamhle čekají další“ se aspoň někde otočilo do „Nedáš? Tak já jdu, tamhle čekají jiní“.

                    1. No když je konjunktura, ale ekonomické cykly se opakují po zhruba 7 letech

                    2. Dal by se diskutovat ten úplný konec, protože se mi zdá, že v dnešním stavu morálky a pořádku se ti slušní na obou stranách musejí najít a ještě dokázat spolu obstát, ale jinak :

                      🐓 🐓 🐓 🐓 🐓

                    3. Nemám námitek, a jenom budu trochu osobní: další důvod je ten (kromě toho, že se to vyplatí), že fakticky nemůžu jinak. Jsem životní sólista a nejlíp se mi daří, když si velím sám. Dělat věci, které „udělat nejdou“, je výzva. Jako zaměstnanec bych trpěl přespříliš. Přináší to rizika, jistě. To ale patří k životu.

                    4. Také to beru jako každého volbu, jen já si raději podobnými schopnostmi vybuduji pracovní jistotu jako zaměstnanec. Ale zaměstnavateli jsem se vždy vyplatil.

  3. Již řadu desítek let se pracuje na tom, aby byla střední třída definitvně zlikvidovaná. Ať už se v oficiálních informačních prostředcích uvádí cokoliv.
    Top multimiliardářská třída ji k ničemu nepotřebuje. V neofeudalismu jsou pouze nadlidé a služebná sebranka.
    Samozřejmě, v periferii periferie, kam patří ČR to bude ještě rychlejší a horší.

    Líbí se mi, s jakým pohrdáním píšete o „komouších“.
    Víte, všichni ti „podnikatelé“ s kapitálem od pár desítek tisíc do pár milionů Kč jsou určeni na odpis. Jestli tomu nevěříte, přečtěte si něco od Klase Švába nebo od pana Harrariho.
    Devatenácté století je nenávratně pryč a klasický kapitalismus už (skutečně rozhodující) elity k ničemu nepotřebují.

        1. Neznám, ale ten předchozí si můžete číst dokola, kolikrát chcete. Jako v té písni od Suchého a Molavcové:
          Když pan Bína šel z Kolína cestou do Pyšel,
          vyprávěl si vtipy které nikdy neslyšel…

  4. Ano, ano. Já si to pamatuju; ostatně, někde na těch internetech koluje video, kde dnes strachem opocený a pohublý derniér křečovitě staženého xichtu vypadá o dvacet let mladší, tváře tučné, bez geblsovských brejlí, radostně rozkládá ručkama a líčí ten budoucí ráj na zemi. Jen když mu dáme hlas!

    Jediné, co se od té doby nezměnilo, jsou Fialovy robotické pohybové stereotypy, jinak všechno.

    Důkazů, že politika je svinstvo, máme bezpočet, i daleko lepších; ale porovnání fialové vizáže tehdy a dnes je jedním z nich. Když toho zmetka vidím, ani nad ním necítím lítost.

  5. Autorce

    Musím vás pochválit za absenci tečky.
    (-:

    Ale s těmi živnostníky je docela problém. Oni totiž těžce nestíhají na důchodech a zdravku.
    Zrovna nedávno jsem usedl na zádel, když mi právě takový „potřebný“ řemeslník řekl, že fakturu mi napsat může, protože má paušál na 2 miliony Kč.
    TVL…

    Je úplně jedno, že nemají dovču a nemocenskou a blablabla. Jeho nemocenská se promítne později, až skončí s neléčenou nemocí v nemocnici. Jeho NEdůchod se promítne v pobírání sociálních dávek.

    Ale samozřejmě souhlasím, že dojit ty nejméně movité a nejvíce pracující je prasárna značného kalibru.

    Jenže na ty „ostatní“ se blbě dosahuje, protože mají na úplat… – no FŮŮJ – na sponzoring.

    1. Ty paušály je fakt prasárna. Právě tím si ti důchodci pomáhají s vylepšením důchodu. Dělají třeba jen 2az3 dny v týdnů a vybírají si jen lehčí práce. Spokojenost na obou stranách. Po zvýšení už se jim to nevyplatí, tak se na to vykašlou, půjdou na socialku pro příspěvky a zákazník nesežene náhradu. Tratit budou všichni.

      1. Patrně ještě nikde nepracujete. Jinak byste věděl, že práci přiděluje šéf/nadřízený/majitel firmy apod., dosaďte si dle libosti. Pokud tvrdíte, že důchodce si sám může vybírat a určovat, které práce ve firmě bude dělat, tak plácáte blbosti.

        1. Black:
          Důchodce – majitel živnosťáku, si skutečně může vybírat práci podle libosti.
          Pokud se důchodce někde nechá zaměstnat, třeba na půl úvazku, tak s ohledem na věk či drobná zdravotní omezení, si skutečně může práci jistým způsobem „vybírat“.

          Často jde o lidi s velkým zkušenostmi a znalostmi v příslušném oboru.
          Je pak celkem logické, že šéf/nadřízený/majitel firmy, si takového zkušeného člověka rozhodně bude „šetřit“, aby mu tam vydržel co nejdéle.

          Inteligentnější šéf/nadřízený/majtel firmy dokonce rád zaplatí za to, pokud ten zkušený důchodce bude ochoten předat své znalosti a zkušenosti těm mladším, kteří sice hned požadují vysoké platy, ale zatím umějí leda prd.
          V několika firmách jsem tohle viděl, funguje to ke spokojenosti úplně všech.

          Není to přímo „vybírání si lehčí práce“, nebo odmítání jiné.
          Spíše jde o to, že relativně zdravý, ale přece jen sedmdesátiletý člověk, má jistá „opotřebení“, takže už nemá k dispozici tolik fyzického výkonu, kolik mladý člověk polovičního věku.
          Neustojí, nebo nenaběhá okolo obsluhy nějakého stroje např. šest hodin, jako je snadno ustojí třicátník.
          Opravdu zkušený, zodpovědný a pečlivý stavbyvedoucí, který to předtím dělal např. 45 let, už prostě nanalítá po stavbě tolik kilometrů, jako v mládí. Jeho zkušenosti a znalosti jsou ale mnohem cennější, než naběhané kilometry, takže se dokonce bohatě vyplatí, přidělit tak zkušenému člověku mladého pomocníka.

          Co na tomhle principu nechápete?

          1. Ani zkušený stavbyvedoucí si nemůže ve firmě, která mu nepatří, vybírat práci sám. O tom vždy rozhoduje někdo jiný, byť s přihlédnutím k jeho schopnostem a možnostem. Co na tom nechápete Vy?

            1. Re: Black

              Asi jste nikdy v žádné stavební firmě nedělal, že?

              Už jste někdy viděl, aby zedník šede házel do míchačky a dvacetiletý kluk pokládal obklady v koupelně?
              Já ve firmě, v níž je polír aspoň trochu při smyslech, ještě ne.

              1. Já jsem na těhle dědcích úplně závislá. Třeba teď, mám okap, co vede do takové malé jímky a naspodu je trubka do kanálu. A stěny té šachty zvětraly a ucpaly tu trubku a voda mi tekla pod základy. Takovouhle vydupávku vám žádná firma neudělá, ty by nejradši jen stavěly na zelené louce. Ne tak důchodce s paušálem. Nenadře se, má to snadno hotové a rychle a něco mu to hodí. Když se nevyplatí, nebude to dělat leda na černo, ale to zas nebude moci inzerovat a já o něm nebudu vědět.

    2. Nemocenské pojištění si může platit dobrovolně, nikdo mu to nezakazuje. A dokonce si může určit, kolik bude platit. Před 15 lety dostal člověk (já) za tisícovku měsíčně dvacet sedm tisíc nemocenské.

        1. Tady jde o dvě různé věci, mohl byste si to nejdřív zjistit, než začnete plácat.

          To, čemu se tady říká zdravotní pojištění, je svou konstrukcí daň. Platíte podle výše příjmú a za to můžete teoretick neomezeně konzumovat ZDRAVOTNÍ péči. Není zde specifikováno pojistné plnění. Když to zkrátím, je to ZDRAVOTNÍ daň.

          Nemocenské pojištění je pojištěním v tom smyslu, že je zde definováno pojistné plnění. A pro lidi (nezaměstnance), co si ho rozhodnou platit sami, je pojistné plnění závislé na tom, kolik si platíte. U zaměstnanců taky, jen si nemůžete vybrat, kolik budete platit.

          Nemocenské pojištění je záležitost SOCIÁLNÍ. Má vám (z různě velké části) nahradit výpadek příjmů. Zdravotní péče se z něho NEPLATÍ.

          Tak doufám, že už tomu rozumíte.

          1. Re: kata…

            Melete tu NESKUTEČNÁ hovna.

            Jako OSVČ si mohu nemocenskou buď neplatit, za což pa nemám v době nemoci nárok na podporu,
            ANEBO
            si ji platit mohu, a to tak, že budu odvádět 2,1% z ročního rozdílu mezi tržbami a výdaji. Od jisté částky tak potom vzniká povinnost měsíčních záloh, už si nepamatuji, jak byla vysoká.

            Připojistit na vyšší nemocenskou se můžete POUZE komerčně!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

            1. Před 15 lety jsem si platila jako OSVČ tisícovku měsíčně, naprosto nezávisle na příjmech (úřednice se ptala, kolik si chci platit) a dostala jsem pak těch dvacetsedm tisíc měsíčně. Buď se to od té doby změnilo, nebo jsou u vás jiná pravidla než v Praze anebo kecáte.

              1. Re: kata…

                !!!!!!!!!!!!!!!V TOMTO POKECU JE JASNĚ ŘEČENO, JAKÉ JE MAXIMUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                Měsíční základ na NP si OSVČ určuje svou platbou a

                maximální měsíční základ je určen ve výši částky rovnající se průměru, který z určeného (vypočteného) vyměřovacího základu na posledním přehledu o příjmech a výdajích, připadá na jeden kalendářní měsíc výkonu činnosti,

                přičemž k přehledu staršímu tří let se nepřihlíží. Určeným vyměřovacím základem je celková částka, ze které bylo OSVČ za daný kalendářní rok stanoveno pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

                https://www.cssz.cz/osvc-nemocenske-pojisteni-platby-pojistneho

                Shrnuto – platit můžete méně, nikoli více.

    3. Ano, odírat úplně obyčejné pracující lidi, na úplně čemkoliv, co jde zdanit.
      Nevzpomínám si, že by se ti předchozí komunisti, byť jen pokusili zdanit vodu ze studní, nacházejících se na pozemcích jejich vlastníků. Se stočným nemám žádný problém – meješ se, sereš a chčiješ – zaplať.

      Za obyčejným pracujícím člověkem, co sotva vyjde od výplaty k výplatě, nestojí banda právníků a optimalizačních ekonomů, jako je tomu ve firmách.
      Takže tohle odírání jim jde úplně nejlépe.
      Oni moc dobře vědí, že se my, obyčejní lidé, nemůžeme tomuto odírání nijak bránit.
      Jde o plošné sviňárny, o kterých ale svině a blbečkové nesmí mluvit, jináč budou označeni za Putinovce a proruské šváby.

      Naházet velkou část státní kasy do černé díry 404 a pak o chybějící finance orvat obyčejné lidi, to už chce teda fištróna. Je za to přímo odpovědná, politicky i finančně, Černochová.

      A to vlastně ani nevíme, kolik nasypaných bambiliard do 404, je skryto pod „tajnými“ položkami. Viděl jsem na internetu jakýsi třístránkový dokument, většinou tabulky s tím, co a kolik bylo do 404 odesláno.
      Prakticky každý třetí řádek měl poznámku „podléhá utajení“ dle jakéhosi paragrafu.
      Myslím, že těch obecně vnímaných 150MLD, o kterých se zmiňují média, je jenom menší část skutečných hodnot, které v té černé díře zmizely.

      A co horšího:
      Všecky tyhle „investice“, včetně všemožných patron, raketometů/raket Vampire, samohybných houfnic, Tomášů, Svatopluků i dronů, nám budou -velice brzy- přičteny k tíži.

    4. Targusu, kolik si platíš Ty sám, na zdravku a sociálku?
      Vidím ze Tvých příspěvků, že co pár měsíců děláš pro jinou firmu – máš jako řidič IČO, nebo to všecko děláš na dohody?
      Není chyba spíš v tom, že byly špatně stanovené dolní limity plateb na živnostech a ostatně i odvody z DPP?

      1. Re: Teco

        Nikoli.
        Před zhruba šesti lety jsem se po nehodě rozhodl, že když jsem omylem přežil, půjdu dělat rukama na 8 hodin.
        Práci jsem sehnal obratem (byla docela hnusná a hlavně špinavá), ale lebeda vydržela jen rok a půl. Pak soudružka zalehavající – pardon – zastupující šéfová vymyslela, že je vše drahé, a proto se vzala auta na operativní leas.
        Na mne jako služebně nejmladšího zbylo pouze mytí aut od strusky, která se mj. přidává do cementu.
        Mýt spodek jedné osmikoly nějakých 6 – 7 hodin a pak jít na marodku s očním zánětem – to jako fakt nemusím.
        Takže jsem vyfičel a za následné 4 roky jsem prošel sedmi firmami, všechno na řádné smlouvy.

        Tempo střídání se průběžně zrychluje a podmínky jsou s rostoucím věkem horší a horší.
        Ve zkratce – šéfíci bez výjimky berou staré kusy (nejen mne) jako obtížný hmyz. Starší mají povoleno pouze držet hubu, krok a řadu. Naprosto běžně končím z důvodu neseřiditelných zrcátek, mizerně svítících světlometů, rozlámaných postelí, nefunkčních elektrických zásuvek v kabině (navigace a mýto), blablabla…
        Průser je, že všechny tyto věci sice umím spravit s minimálními či nulovými náklady, ale oni mi ani nedají čas, abych si to – pochopitelně zadáčo – udělal.
        Jak už jsem tu nejednou psal, bylo by to na román, akorát nevím, kdo by to četl…

          1. Re: Tymák…
            To asi ano. Jenže mladé to nezajímá, dokud nezačnou být staří a pak už je pozdě
            (můj švára – klaplo pětačtařicet, začalo být zle…)

        1. Tak mě by to třeba zajímalo. Mám rád příběhy ze života a takový ty „sondičky“. Beze srandy, to by si rád přečetl. 🙂 Člověk si pak více váží vlastní práce.

      2. Re: Teco

        Ano, procenta jsou samozřejmě špatně nastavena. To aby mohli soudruzi ječet, že socko i zdravko jsou neufinancovatelné a vše je potřeba zprivatizovat.
        Taková hovna, že máme v Evropě nejdražší pracovní sílu, se hojně vykládala už za Kalouska.

  6. Ano leckdo si ty kecy pamatuje. Jsou to ale pouze jednotlivci. Ostatní ovce v této kotlině na ty kecy opakovaně skáčou s vytrvalostí idiotů už přes 30 let. Asi se jim líbí, když z nich vůdcové počínaje jakýmsi Pružinským, dělají blbce – nebo jsou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *