22 září, 2024

Než se sečtou hlasy

Přátelé, dnes od 14.00 pouštím tento text, čistě pro diskusi o volbách. Výsledky budou jasné kolem 19.00. V deset večer vyjde článek s prvním hodnocením.

V této chvíli se zdá, že jsem se v tom málu, co jsem byl schopen predikovat, nespletl. Volební účast bude zřejmě rekordně nízká. V roce 2020 byla volební účast bezmála 38%, v roce 2016 byla volební účast 34,5%, v roce 2012 byla 40%.

Během odpoledne můžeme diskutovat, jestli jsem správně odhadl pokračování trendů z eurovoleb a jestli Pětikolka ukáže, že má ještě nějakou sílu. Případně, jestli ta nízká volební účast udělá ze všech predikcí naprostou bramboračku.

Prosím všechny ostatní přispěvatele, aby dnes dávali pouze texty s volební tématikou a aby akceptovali, že tento článek zůstane pro diskusi na prvním místě.

Článek bude postupně doplňován.

146 thoughts on “Než se sečtou hlasy

  1. Fiala: Není to fatální neúspěch
    Ten mamlas, kdyby byl ponořený celý ve sraČkách, tak před kamerou bude deklarovat, že se řáchá v luxusním parfému.

  2. zavítal jsem na diskuzi na Iděsu a mě pořád fascinuje ta nenávist přízniců této Fialenkovy vlády vůči Babišovi. Ano nevolím, ale určitě by stálo za sondu, jak někdo může být takový lobotomik, že musí stačí říct, že je to „antibabiš“ a ten z toho chytne pomale erekci. A jak je možné, že se už vlastně neřeší obsah/sliby vs. realita a stačí vyvolávat animozitu vůči jednomu člověku. A tu přenášet na všechny úrovně politiky.

    Moc jsem nepobral tu jižní Moravu, kdy Brno je fakt díra rozkopaná, které se nejde vyhnout. Sice vlezlý Grolich na mě koukal šikovně nasvícený s výrazem Gluma z kde jakého koutu, ale tohle fakt nechápu.

    1. EET, zaklekávání na znepřátelené nebo konkurující podnikatele, vysávání zemědělských dotací a násilné očkování, rouškování a zavírání jsou hříchy, které vystačí na celý politický život.

      1. 🤣 To jako vážně? Tohle mají být ty smrtelné hříchy? 😂 Nebojte, EET se v nějaké podobě beztak vrátí. Jinak co se týče očkování, tam to byl celosvětový komplot řízený Big Pharma a nepodezíral bych zrovna Babiše, že je v tom zaháčkován nějak zištně. A násilné? To už značně fabulujete. Roušky jsou jako důvod pro cokoli nesmysl a zavírání bylo opět téměř všude v Evropě. A pokud by nezavíral, tak ho tehdejší opozice snad ukřižovala. „Zaklekávání“ na chudáčky podnikatele. No jestli jsou to takoví „podnikatelé“ jako u nás rádoby majitel nemocnice, tak ten by měl mít zabavený veškerý majetek, teď už řádově snad i ve stamilionech a měl by leštit latríny na Mírově.

        1. Nezištné zaháčkování je dobrý vtip nejen u Babiše, ale u jakéhokoli politika.
          Sám jsem byl objektem policejního násilí v době hygienické diktatury a mám rozsudek s omluvou. Bohužel, intenzita prý nebyla taková, aby byli aktéři postiženi jinak než kázeňsky.

          1. Já (ač neočkovaný a v celkem exponované profesi) podobnou zkušenost nemám. I když to možná mohla být otázka času, kdyby nepřišla SVO.

            Z reakcí Babiše na některé věci v té době bych ho zrovna z napojení na peníze od velkých farmaceutických firem moc nepodezíral. Ale taková Uršula, tak to je jiné kafe.

        2. Nu, k tomu zaklekávání… některé z firem, na které bylo zakleknuto (a šlo při tom o hodně, ale opravdu hodně peněz), se soudily, a soudy dopadly v jejich prospěch, to jest – konstatovaly, že zakleknutí bylo neoprávněné.
          Stát pak musel nejen zakleknuté peníze vracet, ale také k nim doplatit jakési příslušenství – úroky a tak. To taky nebylo málo peněz.
          Odkudpak asi stát peníze na ty doplatky vzal, když stát nemá jiné peníze než ty, které vybere na daních?
          Ano, správně: vzal je mně, vám, jemu…

          Govorjat, že zaklekávalo se zejména na Babišovy přímé či nepřímé konkurenty (a těm se pak taky ty penízky vracely). Jinými slovy: Andrej použil státní aparát k tomu, aby si s konkurencí vyřídil účty. A jeho eventuelní neúspěch zaplatil daňový poplatník.

          Tomu říkám příkladná správa věcí tvých, ó lide český.

          Výše uvedené nikterak není omluvenkou pro konání 5demolice. Je to jenom jiná kapitola.

          1. Děkuji za to, že nepřátele Vašich nepřátel nepovažujete automaticky za svého přítele, v čemž imho chybuje většina lidí.

            1. Já myslím, že většina lidí chybuje v tom, že má sklon k přehánění.

              Dlouhodobě zastávám názor, že
              – Babiše a jeho skvadru patří zavřít
              – Fialu a jeho skvadru patří lámat v kole

              Jistěže pro tuto zemi bude o něco lepší, když jí místo Fialy bude vládnout Babiš. To ale v žádném případě není Babišova zásluha 🙂

              1. Kdo na jejich místa?

                I v otázce patřičných trestů by byl na místě lehký britský understatement. Hlavní hřích Fialovy skvadry vidím v tom, že běžnému voliči namluvili, že jsou pravice a přitom byli jen udržovači.

                1. Při výčtu fialových hříchů jste příliš ohleduplný a velkorysý. Já bych navrhoval položit vedle sebe dva seznamy:
                  – předvolební sliby
                  – povolební realizace

                  V takovém srovnání vyjde najevo, že absolutní hodnota odpovídajících položek seznamu je táž. Liší se jenom znaménkem – bohužel. Mezi normálníma lidma se tomu říká podvod, a ve středověku, když jste kopnul do nepravého, za to padaly hlavy jak zralé hrušky.

                  Ten středověk nezmiňuji jen tak bezdůvodně. Tam totiž pod fialovým vedením míříme, a to zkratkou. Pod babišovým vedením tam míříme rovněž, jenže oklikou. Při cestě oklikou se šance na úspěšný únik o něco zvyšují.

                  Kdo na jejich místa?
                  Nevím.
                  To by byla úvaha ne na příspěvek do diskuse, ale na článek. A já nemám čas, mám práci, protože všichni, kdo měli v létě dost času, k podzimku čují příchod mrazů a začínají kvaltovat.
                  Takže tyto úvahy za mě musí vykonat někdo jiný.

                  1. Přestože jsem – nejspíše – o něco mladší, nejsem politicky naivní a v podstatě jediné, co mě zajímá, je vliv politiky na infrastrukturu (doprava, energetika, digitalizace, atd) a míra osobních svobod, včetně svobody daňové. Přičemž svobody trochu prioritizuji.
                    Babiš si z tohoto pohledu počínal o něco hůře než Fiala, oba pak nejhůře od Sobotkovy vlády. Babiš byl lepší v infrastruktuře (především energie), Fiala pak ve svobodách.

                    Když nevím (a to opravdu nevím) kdo místo nich, vede mě to k držení se zpátky pokud jde o malování si středověkých punitivních metod. Na druhou stranu představa politiků na pranýři a svištícího biče …

                    Přeju úspěšné polní a zahradní práce, sám na ně dost kašlu.

                    1. Kdyby na volební listině nebyl žádnej hňup, kterého byste volil, nemáte ale ani základní právo se na ně vykadit a napsat do volebního plátku přímo sečitatelné p*o*t*ř*e*b*y.

                    2. Šašíne, už jsem ti to sem psal několikrát. Kromě malé a velké potřeby potřebuju taky Lamborghini Huracán. Kam si to můžu napsat?

                      (potřeby jsou blbost, s výjimkou asketů každý chce/potřebuje víc a víc; tržní cena je mechanismus, který to reguluje)

                    3. Nebudeš mít Lambromrorginy. Jako kdo ti to bude vyrábět pro tvý EGO.

        3. Milý vole, k tomu fabulování – přítelkyně je zdravotní sestra. Musela se nechat povinně naočkovat, jinak jí vyhrožovali vyhazovem. A věřte, že důvod by si našli. A takovejch případů bylo více. Zkorumpovanej felčar na mě řval, jak jsem nezodpovědnej, že se nenechám naočkovat. Vůči felčarům jsem ztratil jakékoli zbytky úcty – 80% z nich jsou prodejný děvky. Naštěstí znám několik z těch zbylejch 20%.

          1. O.K:, ale tohle jaksi bude spíš na triku dotyčných jednotlivců, kteří ucítili v danou chvíli pach moci, kterou jim dávalo jejich postavení. Sám jsem se očkovat nenechal a v té době jsem i psal do místních diskusí proč, což se neobešlo úplně bez urážek jako teď ta vaše.

            Já tu Babiše nehájím, sám jsem ho nevolil. Jen mi přišel ten seznam hříchů celkem zástupný. Na Babiše by šly vytáhnout úplně jiné věci, kvůli nimž s ním já osobně mám velký problém. Nicméně kdyby byl v minulých třech letech u moci on, byly by některé věci méně hrozné.

            1. Ač lékařka, očkovat jsem se nedala. A pokud se mne někdo z pacientů zeptal, co si jako o tom očkování myslím, řekla jsem to. Podrobně.

  3. ANO převálcovalo koalici, internetové weby zděšeně píši, že jsou i komunisté zpět a že Konečná oslovila dost lidí.
    Piráty pustili na ně a skončili, naštěstí. Topka si myslí, že obstála.
    Protáhlé ksychty mají všichni co vládnou.

    Poslouchám Rajchla na Svobodném rádiu a ten hovoří, že EU tvrdě jde po Slovensku a že jim pohrozili, že nedostanou kamióny s potravinami.
    Fakt nevím, proč nezkusí těm neziskovkám zastavit dotace, ať lidé vidí co to obnáší. No když ty dotace obnoví, tak zase potraviny budou.

    1. “ a že jim pohrozili, že nedostanou kamióny s potravinami.“

      Takže sankce proti zemi, která je členem EU? Vot počemu je dobrá taková potravinová soběstačnost.
      Asi by bylo dobré (pro Slovensko) inspirovat se v Rusku, navázat spolupráci s Maďarskem… a ze sankcí vyjde Slovensko silnější.

      Za stávajících okolností odvádět nějaký tribut Bruseli je holé šílenství.

  4. Debakl 5k značny, úspěch Kuby a Grolicha je výjimka. SPD a Stačilo dobrý. Šlachta se musí s někým spojit, jinak na 5% nedosáhne. Ostatní strany je zbytečné volit, nemají šanci. Potvrzuji odhad Vidláka po příštích parlamentních volbách současná koalice max 60 až 70 poslanců.

    1. Pro ODS opravdu není. 🙂 Počet jejích zastupitelů v krajích se v podstatě nezměnil (kvůli těm všemožným koalicím se to blbě počítá) a v senátu se teprve uvidí.
      Letos 5% sekeře unikly SPD a KSČ, usekla pirátské hlavy. Z toho plyne ten větší dojem „debaklu“ ODS, protože jí ubyli partneři. Jen vítězství ANO je nepochybné.

      Docela by mě zajímalo, kdyby – hypoteticky – vydržela voličská přízeň a přidala se jednak Praha a jednak vyšší počet vlažných voličů typických pro parlamentky, jak by to dopadlo.
      Inu uvidíme za rok.

      1. Na iDěsu se radují dezoláti, zatím nedorazili skalní fandové, patrně jsou všichni zděšení 😂
        A jeden diskutér napsal, že Gregorová bude muset mít 180 asistentů, aby se všechni piráti uživili.

        1. Já pořád tu dělící linii nevidím mezi dezoláty a fialovými. Obě skupiny obsahují přijatelné politiky.

          Mým vysněným cílem je koalice ODS (Kuba), menší části STAN a lidovců (Čunek), části Trikolóry a větší části SPD, kde by SPD (a Čunek) zajistila vědomí si rodové, rasové a nacionální sounáležitosti a pravice volnou ekonomiku.

          Navzdory tomu Piráty, část TOP09, komunisty a socany bych viděl nejradši na Kamčatce. ANO je někde mezi, not great, not terrible.

          To se pak těžko volí, jásá a brečí.

    2. Fialenko má pravdu. Fatální neúspěch to není.
      Je to fatální PRŮSER pro Fialenka i celou jeho ukrajinskou vládu se sídlem v Praze.
      Tak snad už tiskařské stroje jedou a připravují pro korespondenční volby předem vyplněné lístky, aby se něco takového už nemohlo opakovat …

      1. Příští volby budou mít rekordní historickou účast. Ze sto procent oprávněných voličů odevzdá hlasy všech sto osmdesát procent oprávněných voličů.

  5. Nastane zajímavé období, jak se předvedou hejtmani za ANO,tak se bude hodnotit ANO v parlamentních volbách. Těším se na snížení domovní dané, poplatky za popelnice a vyvinout tlak na vládu, snížit cenu elektřiny a plynu.

    1. zemedelec napsal:
      21 září, 2024 (19:45)
      Pane kolego, když elektrikář hrábl do kapsy krajům, obcím, můžeme čekat zázraky?
      Může být hůř, než za Foltýnovského novotno-fialového hnusu?
      Kategoricky oznamuji, že všechny mé minulé i budoucí příspěvky je třeba chápat jako metaforické vyjádření, jež používám v různých krizových momentech, nikoli jako sdělení čehokoliv.

      1. Asi tak… Teď se distancují, ale na sjezdu zvolili svého předsedu jednomyslně. Bez protikandidáta. Tak ať teď držej huby.

    1. Dalo se to čekat. Ale tentokrát na tom má vinu nejen nezájem voličů, ale i ubožáctví stávající pětikoaliční vlády.

        1. To s tím souvisí. Nic nebránilo udělat odklad alespoň týden dva. Jen srabáctví pětikoalice, která si myslela, že ti, kteří by to mohli dát opozici, budou mít úplně jiné starosti a dorazí jen městští liberálové nepostižení vodou.

      1. tdx napsal:
        21 září, 2024 (19:14)

        Nalejme si čistého vína
        Alternativa nedokázala využít „ubožáctví stávající pětikoaliční vlády“.
        Je to chyba „ubožáctví stávající pětikoaliční vlády“?

        1. Tak teď vás úplně nechápu. Pětikoalice svým rozhodnutím vyřadila část voličů z voleb. Velká část alternativy se tak nějak tiše shodla, že není čas na partyzánštinu, a volila často ANO. A ANO vyhrálo v naprosté většině krajů jako to pověstné menší zlo. Takže kdo tedy co nedokázal využít? Ono to šlo při stávající konstelaci hvězd jinak a lépe?

      1. Nabízela políček 5-kolce, ten se ale vsedě blbě dává. A taky nabízela čtyři 1,5V baterie, když by jedna 9V dala víc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *