19 září, 2024

Konec jádra v Německu zvýšil náklady na energie o 17 bilionů.

A ještě úplně uhlíkově blbě. Zkrátka mysleli to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Progresivisti zelení, pomatení.

Kdyby Němci nebyli Němci, a nepustili se zarputilostí sobě vlastní do jakékoliv šílenosti, kterou si velký vůdce (ať už je to kdokoliv) usmyslí, nemuseli by teď zoufale hledat energii tam, kde si ji sami dobrovolně zlikvidovali. Kdyby totiž jen polovinu z těch 17 bilionů investovali právě do rozvoje jádra, pokles uhlíkových emisí by byl o dost větší než teď, po jeho slavnostním odstavení.

Jen tak abychom pochopili, v jakých že čísílkách se to pohybujeme. Do nových obnovitelných zdrojů Německo investovalo 387 miliard eur (9,7 bilionu korun) a k tomu je potřeba připočítat i dotace ve výši 310 miliard eur (7,8 bilionu korun). Pro porovnání, rozpočet České republiky se na příští rok pohybuje v příjmech kolem 2 bilionů korun. A teď přijde to úplně nejvíc nejvíc nejlepší. Emise ve sledovaném období snížila uvědomělá germánská osmdesátimilionová země jen o 25 procent.

Nicméně, pokud by si ponechala právě ty „fuj“ zdroje jaderné, a investovala do jejich rozvoje jen polovinu z celkové částky, v roce 2022 by snížila emise uhlíku až o 73 procent. 😃 To, že tu energetickou ztrátu pak museli zuřivě dohánět uhelkami, a mlsně koukat přes hranice k nám, snad ani nechci moc rozmazávat. Bohužel to u mlsného koukání nezůstalo, a tak se díky obchodování na Lipské burze přímo úměrně německému nedostatku a zelené politice zdražovala energie i nám, v době relativního i faktického dostatku. Což je naprosto dokonalý důkaz toho, jak úžasná kolonie jsme, protože tu jejich blbost nakonec sanujme my, nikoliv oni.

S každou složenkou pro každého člověka v této zemi, by si naše vláda měla dát facku za to, že nás před tímto nejen nedokázala a nechtěla chránit, ale ještě to aktivně podporuje. Prostě takový malý energetický protektorátek z nás zase udělali, soudruzi ódéesáčtí, protože bruselsko-německá zadnice jim je bližší, než energetická chudoba a krachující firmy vlastního obyvatelstva. Už aby byli od těch svých korýtek přesně tam, kde slunce nesvítí a vítr nefouká.

27 thoughts on “Konec jádra v Německu zvýšil náklady na energie o 17 bilionů.

  1. Jestli on nebude pes zakopaný v tom, že vůbec nejde o klima, o emise, ani o ten směšný uhlík, ale o likvidaci energetiky, deindustrializaci a genocidu.

    1. Asi tak! Pak vše nesmyslné dává smysl a nejen Fijalenko dělá vše dobře a na minimálně 200%! Nejlepší vláda co tu kdy byla, jak stále někteří říkají… Tedy „média“ a ti s dutozemí v hlavě!

  2. Mezitím úpadek civilizace dorazil z US do Německa:
    “V Drážďanech se zřítil důležitý most. Město je bez dálkového vytápění”

  3. Je mně líto, že autorce rozkopu bábovičku, ale třeba bude pod článkem reagovat. Jaderná elektrárna má tu nevýhodu, že potřebuje stabilní provoz a není u ní možné skokově zvyšovat výkon. Ovšem stejně neregulovatlené jsou slunečníky, měsíčníky a větrníky taky. Oboje potřebuje zdroje záložní, což josu buď uhelné elektrárny, nebo paroplynové, či přečerpávací vodní.
    Němci udělali jedinou věc, že využili uhelné elektrárny polské a české, a hrají si na krásný zelený úděl. Až se vypnou uhelné české elektrárny, nebudeme řešit, odkud vzít elektrickou energii, protože na okamžité navýšení spotřeby nebude vůbec, a tak se zkrátka budou vypínat celé čtvrti.
    Tak si zvykejme, že i předražená elektrická energie bude k dispozici jen občas. A dost často taky ne. To bude dost zásadní problém pro robotizaci.
    Autorka má ovšem pravdu, že kdyby Němci nevypnuli jaderné elektrárny, měli o dost lepší ceny na burze v Lipsku a neměli zásadní problémy s dovozem. Ovšem přeci nebudeme počítat grošíky.

    1. „Ovšem stejně neregulovatlené jsou slunečníky, měsíčníky a větrníky taky.“

      Toto je dost nesmyslná věta. „Neregulovatelnost“ jádra je jen v tom, že nelze skokově na přání zvýšit výkon. Ale svůj standard, na který se může ekonomika spolehnout, si jede trvale. Kdežto neregulovatelnost OZE je samozřejmě v tom, že chvíli jedou, chvíli ne. Ergo kladívko, rezervní výkon např. plynových elektráren je při rozsáhlém využívání jádra potřebný jen na vykrývání špiček poptávky. Kdežto u OZE je potřebný rezervní výkon skoro na celou kapacitu OZE. To je zásadní rozdíl v „neregulovatelnosti“. Předpokládám, že vše napsané autor příspěvku, na který reaguji, ví, a že to citované napsal jen bez rozmyslu.

  4. Za chvíli budou nejen komunitní fotovoltaické zdroje, ale i komunitní teplárny. Tam se budou lidi teplit k sobě a ti uprostřed budou teplí zcela zadarmo.

  5. Už se rýsuje záchrana Německá, jak píše Vlk,Draghi navrhuje investovat 800 mld EUR do vyspělých ekonomik a zabránit propadu ,konkureschopnosti,dokonce na úkor., slabších ,zaostalejších států.

    1. Ale ty investice mají jít do „dekarbonizace“. Takže co způsobilo katastrofu je z toho vytáhne, když to toho dají mnohem více peněz co do toho dali. Pochopitelně na dluh (EU dluhy).

    2. Blbost germanu je nekonecna. Vo energii zase plati porekadlo..
      Vyhodis ji dverma a hned je zpatky voknem ..A este ta cizi a nepratelska..
      A musi bejt navic urcena , ze je z Tramtarie. A daleko drazsi..
      Kdyz nezrusi taky zimu ,prumysl ,hospodarstvi a nevybudujou si dobu kamenou..
      jeden vohynek /ekologicky zachranujici a uzdravujici svet/ , pro celou rodinu
      v jeskyni, neda se nic delat.

    3. Banker ma reseni. Dejte mi vic penez a budete mit vic valek.
      Skor trilion rocne vydava usak na zbrojeni..Zatim dve valky jenom.

  6. Jen maličký kopaneček do autorčina kolínka a hned zas uteču.

    I když je autorka cepována za dlouhé nadpisy, tentokrát bych ten nadpis prodloužil a na jeho konec dopsal „Kč“.
    Bylo by to takové srozumitelnější a pochopitelnější i pro blbce mého typu…

    Jináč samozřejmě autorce děkuju za uvedení do obrazu.

    1. To není kopaneček, to je zcela vítané doplnění podstatné informace pro správné pochopení textu a čísel v něm uvedených. Díky.

    2. V těhle velkejch číslech už je to docela jedno jestli Kč nebo EUR 🙂 to je jen jedna malá nulička na konci velikýho čísla.

    3. Ono je to sice z dalšího textu zřejmé, ale budiž. 9,7 a 7,8 v Kč. Zkrátka to číslo je šílené. Kolik je to atomovek? 4? A kolik jich zavřeli? 2?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *