19 září, 2024

Už zase jsme jen kolonie dobrá na recyklaci odpadků. Tentokrát nám říkají, že je to jídlo.

Upřímně řečeno, dvojí kvalita potravin, a to jak z nás za našeho tichého souhlasu dělají občany druhé a třetí kategorie, mě vytáčí už dlouho. A kecy typu u vás je to standard, vy máte jiný východňárský chuťový buňky, jste na to zvyklí a podobně, mě vždycky upřímně fascinují. Ne tedy ta drzost, se kterou je nám to prezentováno, ale ta libovůle našich zákonodárců a odpovědných lidí, jak hladce to akceptují.

Různě se to šulí tím, že se dá stejné jméno, ale maličko jiný obal, nicméně nikoho prostě nenechá na pochybách, že Cornetto má být prostě Cornetto, protože kdyby to mělo být cokoliv jiného, dotyčná firmy by to nazvala třeba zmrzlomlíko. Taková Coca Cola se tím nestresuje vůbec, ta to bombí naprosto stejně, jen tedy my Češi pijeme místo cukru fruktózo-glukózový sirup, který mimo jiné obsahuje ještě více kalorií, než cukr. Mimochodem by mě zajímalo, proč tankista Válek místo toho, aby zaváděl daň na cukr, nedupe po výrobcích nápojů, aby tam přestali tu glokózo-fruktózovou hnusnou náhražku rvát.

A vůbec nemluvím o tom, že ty odstředěný mléka, palmové tuky, náhražky všeho jíme za mnohdy daleko vyšší ceny, než naši západní sousedé. To je prý ten volný trh. Aha. To je jen volný podvod a šmejdství na lidi. Sice jsme se to v minulosti snažili v Bruselu tak nějak potichu zvednout, ale na rozdíl od Green Dealu nás za to nikdo nepochválil, ani nepodrbal, tak jsme sklapli, a oni to shodili ze stolu. Proč za naše zdraví a peněženky nelobuje Fiala stejně agilně jako za to, abychom museli nesmyslně zateplovat budovy a radostně si zavřeli uhelky? Proč jezdí tedy nakupovat Nutellák do Německa? Protože mu to do té doby vůbec nedošlo? No možné to je, on je mimo už dlouho.

A jak to, že všem těm řetězcům jsou u nás tyhle výmluvy akceptovány? Jak to, že to tu různé Alberty a Lidly napálí jako nikde? S polovičními platy našich lidí? Proč nikdo neřve? To není volný trh, to je normálně „prasečina“ nejvyššího kalibru, kterou my sami tolerujeme. Zlikvidovali jsme si vlastní výroby i obchody a teď jsme rukojmí všech těchto korporátů. Proto si máme všechno vlastní likvidovat dál? Proto si zavádíme další a další nesmyslné předpisy, které jsou asi účelově schopné splnit pouze ty obří cizí korporáty? Nemáme léky, nemáme vlastní jídlo a už třeba ani vlastní vodu. Chápete jak moc je to špatně? Do toho investujte, ne do cest na Tchj-wan a miliardy do Zelené obludnosti! Tohle jediné má smysl a já vám garantuji, že u toho opravdu neuhoříme a když, tak jenom od požáru elektroauta pod soláry povinně nabouchanou střechou.

Je mi nanic, jak se zase plazíme a jíme západní odpad a necháváme se odrbat na kost. A nikomu z této, a nutno podotknout žádné jiné vlády, to žíly nijak zvlášť netrhá. Tak nevymýšlejte pitomosti tipu zdanění cukru ,a zajistěte alespoň toto minimum. Stejně kvalitní potraviny pro naše lidi, jako mají lidé na Západě, když už teda podle vás na ten Západ tak moc chceme. Prostě to na náš trh nepusťte. Aha to už nejde co, protože to by bylo nekalé. A to, že jíme předražený odpad nekalé není? Tak o co tu jde? Dupneme si, nebo zase zalezeme? Na kom vám záleží víc?

Asi si odpovím sama…… A my bychom jim alespoň neměli tyhle regulérní šmejdy kupovat.

79 thoughts on “Už zase jsme jen kolonie dobrá na recyklaci odpadků. Tentokrát nám říkají, že je to jídlo.

  1. Mimochodem, ono je jedno, jestli do nápojů ála Cola dáte cukr nebo glukózo-fruktózový sirup. Po pár měsíců skladování se cukr v Cole samovolně rozloží a přemění v podstatě na ten glukózo-fruktózový sirup.

    Takže i kdyby vám tankista Válek nebo jiný tankista nařídil dávat do Coly cukr, musel by ještě nařídit aby se veškerá prodávaná Cola prodala do řekněme dvou měsíců od výroby. Jinak chcete pitomost.

  2. Proč má glukózo-fruktózový sirup více kalorií než cukr (předpokládám běžnou sacharózu)? To by mě moc zajímalo. Asi jsem při hodinách biochemie nedával pozor, protože není důvod aby tomu tak bylo. Složení sirupu i sacharózy je stejné a tělo to promění na stejné látky a vyjdou stejné kalorie.

    Děkuji za odborné vysvětlení té kraviny v článku.

  3. Kdo si stěžuje na příliš kalorický potraviny, tomu je hovno zle. Dřív co se lidí nadřeli aby si opatřili dostatek energie pro přežití. Chudý byli hubený. Nynější tlustý chudý jsou líný a blbý . To čím se nyní cpou, býval nebetyčný luxus. Tak tu Nutellu nežerte, tak se nenalejvejte sladkou Colou. Tak se necpěte hranolkama. Uvařte si polívku. Na to je co koupit. I za co. Místo těch sraček. Jenže to vy neuděláte, protože jste tlustý líný blbí. Jste závislí na ládování se cukrem. Abyste si zvedli dopamin. Protože je to nejsnazší. Kromě alkoholu. Nebo heroinu, koksu, perníku…Ty který na to maj, nejsou chudáci. Jen jsou závislý na nelegální droze. Vy jste závislí na zatím legální. Máte to ve vlohách. V genech. Máte porušenej vztah mezi chováním nutným pro přežití a odměnou za to. Nebojujte o přežití. Máte se jak prasata v žitě. Hledáte zkratku. Víte, že je to špatný. Jenže chcete si cpát cintlochy. Místo abyste těch kalorií žrali míň. Koupili si zelí, mrkev, uvařili si polívku. Jenže tohle nechcete. Jsem závisláci. Požadujete „zdravější“ šmakulády. Aby vám je zajistil stát. Tak i „kvalitní“ zábavu z placky před kterou dřepíte místo abyste hejbli kostrou. Jenže nehejbnete, jestliže k tomu nejste nuceni bojem o holý přežití. Protože jste hloupý líný tlustý. Jinou příčinu to nemá.

    1. Místo toho dát si v létě smetanovou zmrzlinu, která doda tělu živiny a osvěží tak budu nakupovat mrkev a zelí a vařit polívku? Jste normální ?

  4. Kupujte jen čerstvé a průmyslově nezpracované potraviny od drobných místních dodavatelů, které znáte.

  5. …“my Češi pijeme místo cukru fruktózo-glukózový sirup, který mimo jiné obsahuje ještě více kalorií, než cukr.“,
    Zajímavé.
    Ještě včera měl g-f sirup 4 kcal/1 g a kostkový cukr 4 kcal/1 g.
    Jak se říká, pokrok nezastavíš.

    1. Problém je v tom, že glukózo-fruktózový cukr organismus daleko hůře zpracovává, než čistou sacharózu. Výsledkem je, že jej tedy raději ukládá ve formě tuků a to relativně dost výrazně. Druhý problém je v tom, že ve slazených nápojích jsou ho „tuny“ a tady se dostáváme ke starému dobrému rčení, že „všeho moc škodí“. A to jak u cukru, tak i u glukózy, fruktózy i glukózo-fruktózového sirupu platí více než dvojnásobně.

      Když jsme u těch potravin v Polsku, které jsem tu zmínil. Není bez zajímavosti, že mléčné výrobky, maso, ryby a zelenina, jsou tam poměrně o dost levnější, kdežto výrobky slazené jsou stejně drahé a někdy dokonce i dražší než u nás. To platí i pro různé „zdravé“ cereálie a podobné sračky.

      1. Ne, není tomu tak.
        Glukózo-fruktózový (nebo fruktózo-glukózový) je sirup, nikoli cukr, cukry jsou fruktóza a glukóza.
        Sacharóza je při procesu trávení prostřednictvím enzymů rychle rozštěpena na glukózu a fruktózu, které jsou dále v organizmu metabolizovány. Lidské tělo následně nedokáže rozlišit, zda glukóza nebo fruktóza pochází ze sacharózy nebo glukózo-fruktózových sirupů.
        Ovšem jádro pudla jste odhalil přesně. Problémem je ve vysoký příjem cukrů a slazení úplně všeho.

        Podrobněji třeba https://wiki.nutripro.cz/glukozo_fruktozove_sirupy

        1. Nemuze byt nejaky rozdil v tom, ze pokud telo dostane behem x minut naloz jednoduchych cukru (glukozy a/nebo fruktozy), udela to okamzitou spicku v krevnim cukru (protoze je to jednoduchej cukr k okamzitymu pouziti), kdezto sacharozu si telo napred musi na jednoduche sacharidy rozlozit, takze se tato uvolnuje o cosi pomaleji a ta spicka neni tak ostra, je tam nejakej „pozvolnejsi nabeh“?

          Tedy, pokud bych mel uvazovat vyrok L.C. o tom, ze se ten cukr z prebytku glukozy/fruktozy uklada do tuku…?

          1. Jestli vono to nejni v týhlenctý homopatyji. Protřepaná Coca-Cola má víc kaloryjí než neprotřepaná. A jak je k nám vožená po silnicích rozbitejch kamionama který vozej tu cocalolu, vod toho českej národ tloustne. Teď jen vodhalit to spiknutí fijalový vlády s habsburkama a za zdravější národ svolat demonstraci ke svatýmu václavákovi kde vidlák bude rozdělovat bez kalorickou tlačenku. Za čechy zdravější!

          2. Pokud tělo přijme fruktózu, kterou nepotřebuje jako zdroj energie, přemění ji v tukovou zásobu. Zdroj fruktózy je lhostejný. Sacharóza se začíná štěpit v ústech, jednoduché cukry z G-F sirupu (GFS) i ze sacharózy se vstřebávají v tenkém střevě.
            Proto je ve srovnání s běžným G-F sirupem nebezpečnější vysokofruktózový sirup (HFCS) a s trochou nadsázky i med.
            Sacharóza se začíná štěpit v ústech, jednoduché cukry z G-F sirupu i ze sacharózy se vstřebávají v tenkém střevě spolu s dalšími produkty rozkladu potravy. Vzhledem k době, jakou potrava stráví (dobrý, ne?) v zažívacím traktu, bych se vámi předpokládané špičky nebál.
            Samozřejmě, některé módní výroby prodávané jako energetické nápoje, svým obsahem fruktózy způsobují obezitu – děti je konzumují hlavně před vyučováním, při kterém získanou energii nevydají.
            Atd.

  6. A co na to Institut českého venkova? Jak propojit poptávku po kvalitních potravinách s nabídkou, bez hypermarketových překupníků a prostředníků? Vidláci si stěžují na nízké výkupní ceny, koncoví spořebitelé na vysoké prodejní ceny. Tohle by mělo praktický význam, ne několik desetikorun navíc u již platících či stokorun u dosud neplatících za ČT.

  7. Máme v tady největší prodejní plochu na 1000 obyvatel v Evropě a nejvyšší ceny se srovnatelných zemi a ještě jak autorka správně podotkla za mizernou kvalitu.
    Co na to volnotržní věrozvěstové?

    1. Tady vůbec nejde o nějaký volný trh. Je to kartel několika společností, vlastnících síť hytlermarketů v ČR.

      Není to téma pro volnotržní zvěro-věsty, nýbrž pro úřad dohledu nad hospodářskou souloží (nebo tak nějak se to jmenuje).

      1. Re: AN

        Jestli by měl někdo jít do báně, tak soudruzi z úřadu jsou na prvním místě.
        Jak se to říkalo na vojně? Špína, bordel, humus.

      2. Dou po nas ,dalsi krok ve vyvoji se blizi , ze vsichni budou radi a vdecny
        za Lidly a hitlermarkety. Kdyz brzy budou registrovany a regulovany na vstup do nich.
        Tedy. Zlobis nekoupis.
        Kdyz koupis ,tak ale umely maso a dalsi hmyzi delikatesy. Abys tak dle rozkazu ,
        „zachranoval“ pocasi. A sam v dusledku ,co nejdrive zdravou stravou ,
        pocasi taky nenicil.
        Co nici pocasi dnes. Vsecko. Co je zrovna potreba aby nicilo , to ma prednost..

        1. Napr. zlobis Foltyna , mysli to dobre s tebou , z mnoha pricin ses svine , ty priciny tvy skodlivosti na kazdyho hromadi ,chces treba spatne volit,beda ,nevadi ti rus ,trikrat beda , atd., tak hladomorna na tebe a na celou rodinu .
          A tak vzdycky mas vinu a pak pudes za skyvu a rad, vybojovat treba, Hercegovinu..
          Kdo neni s nama ,padne treba i za nas a za cisare pana …

  8. Pokud je někdo dospělý a svéprávný, tak přece musí vědět o tom, že u průmyslově zpracovaných potravin je jediným krtitériem jpro jejich nabíídku zisk. Pokud iignoruji informace pro spotřebilete týkající se složení, je to také volba spotřebitele. Ano, je to klamavá praktika, když stejně se tvářící výrobek prodává v různých zemích s různým složením, ale je to volba spotřebitele, zda to koupí nebo ne .Společným znakem „divících se spotřebitelů“ je pohodlnost , blbost a finanční negramotnost. Jinak si neumím vysvětlit to, že spotřebitel si kupuje umyté brambory nebo různé Brumíky a sladkosti, slazené nebo energetické nápoje , uzeniny ze separátu atd.. A tzv. úspora času je jen blábol, ketrý zakrývá pohodlnost a neznalost. Stejně tak je těžké mnoha spotřebitelům vysvětltit, že než vymatlám „jídlo“ v mobilu u Woltu i s dopravou, tak ho dokážu násobně levněji uvařit čerstvé, Ale je pravda, že základní podmínký jsou mít lednici, spíž.,základní ingredience a nepodlehnout pohodlí. Přesto si myslím, ýe by stát neměl blbost a pohodlnost zakazovat nebo regulovat. Protože pokud s tím začne, zase se toho chztí nějaký dobrotrus a dopadne to jako vždycky.

    1. Zase tak jednoduché a prosté to bohužel není. Hodně záleží na věku a sociální bublině, ve které se člověk pohybuje. Když je někomu 20-30 let, zakládá rodinu, 30-40 ji už většinou má a řeší existenční starosti, bydlení a podobně.

      Dejme tomu, že je to vysokoškolák, kterému současný společenský systém vychvalují prakticky od základky. Nemusí to být hlupák ani lenoch, ale různé věci mají různé priority, které se mění až následkem zkušeností. Takže možnost, že vám v obchodě (kvůli zisku) běžně prodávají potraviny s přidavnými látkami, které poškozují zdraví, si ten člověk připustí obvykle až následkem vlastních potíží se zdravím. Do té doby je to pro něj jen konspirace. Kdyby to byla pravda, tak – u nás sice ne, ale v takové Americe – kolik peněz by různí lidé mohli vysoudit! Takže ty potraviny musí být OK, ne? A lékaři by přece nikdy nic takového nepřipustili!

      Zkuste si vzpomenout, kdy a pod vlivem čeho jste začali pochybovat o režimu současném nebo tom minulém. Kolik vám bylo let? Případně si vzpomeňte na nedávnou dobu kovidovou, vakcíny mRNA a ostudnou roli lékařů jako celku v té věci. Hromadně zapomínali na své vzdělání i Hippokratovu přísahu a jen papouškovali to, co jim sdělily korporace jako Pfizer a Moderna. Jak snadno většina populace naletěla a dost možná i většina lidí o tom stále ještě neví – přece, kdo by nevěřil vědcům! Nevědomost je jistě chyba, ale zodpovědnost a případnou vinu musíme hledat někde úplně jinde .

      1. Kromě toho, ještě vezměme v úvahu, že ne každý člověk může být eko-zemědělec, který si své potraviny vypěstuje sám a ne každý může a je schopen žít v poklidu, kdy má čas na přemýšlení o čemkoliv. Přece i ty různé fastfoody vznikly s nějakým jasným cílem, na podporu životního stylu, do kterého je člověk od malička uváděn a pro něj postupně programován (Toltékové by řekli „ochočován“). Vymanit se z toho není snadné…

    2. Povedzme, ze tvoje deti chcu coca-colu, lebo ju piju vsetci spoluziaci a oni nechcu byt cierne ovce vylucene z kolektivu. Co spravis? Uvaris im ju v kuchyni?

      1. To už máme za sebou. Vzal jsem 2l Colu, co jsou schopni spolužáci v pohodě vypít ve škole a do misky vyskládal ingredience, tedy především cukr. Nezakazuji ji dětem pít, ale dal jsem jim volbu. Nezakázal jsem jim chodit do MCD, ale doma se vaří a udělám jim občas pořádný burger doma. A můžu pokračovat … Prostě mají možnost volby.

  9. Vždyť proto postavili hypáče,aby měli kam vyvážet odpad..
    Vysoké ceny energii,nutí mnohé malé pěstitele, výrobce,prodejce,zastavit podnikání.
    Vlastně i ten tlak na naše zemědělce, je záměrem,aby zlikvidovali naší soběstačnost, abychom byly ve všem závislý na Německu.

  10. Ono je to bohužel o tom, jaké má kdo možnosti. Drtivá většina lidí, které znám, jezdí nakupovat za čáru. Je jedno u jaké hranice bydlí (krom Slovenska, tam nevím, jak to chodí). Já to mám od domu 8,5km na čáru a dalších 5 do nejbližšího Kauflandu v Polsku. Výběr boží, ceny i kvalita jsou nesrovnatelné. Upřímně, jezdím tam skoro tři roky a ještě jsem si tam při pohledu na ceny a později při jídle nepřestal připadat jako totální čurák (odpusťte mi mou franštinu). A to v tom Kaufu je Čechů nejméně, většina jezdí do Biedronky, nebo do Lidlu, kde je ještě levněji.

    A brambory a jablka mám od kamarádky. Oni mají statek a já se jim starám o počítače. V podstatě barterový a bilaterálně jednoznačně výhodný obchod.

    Kdybych mohl, dotáhnul bych si z Polska i elektřinu.

    Benzín, ceny už jsou víceméně srovnané, ale když už, tak už. Drobnou zajížďku v tom objemu, jaký projezdím, ani nezaznamenám. A navíc většinou si tam při té příležitosti nakoupím nějaké potraviny s krátkou životností.

    A všechny daně jdou do „państwa polskiego“. Ale když to tak nutelovému signalistovi a jeho partě knechtů vyhovuje, mně je to šumák.

    1. No, nevím. Letos o dovolené jsme ze studijních důvodů zajeli na otočku do toho vychvalovaného Polska (Jelení Hora), navštívili jsme Biedrunku a ještě pár dalších obchodů. Závěr vrchního auditora, tj. manželky? Výrazně lacinější měli máslo, o něco levnější maso. Ostatní věci plusmínus jako u nás. Jo – neměli klasické krówki ;-). Kdo bydlí u hranic, asi tam může jezdit cíleně pro ty levnější věci, ale pro nás vnitrozemce to nemá smysl.

    2. Kvalita je daleko lepší, výběr větší. Ve čtvrtky čerstvé ryby(Auchan BB), v Těšíně přímo u pultu ženské plní a pečou čerstvé koláče, plné máku nebo tvarohu.
      Obsluha daleko příjemnější, na rozdíl od uštvaných prodavaček v Lidlu.

    3. Zdrazovani sou taky sankce,jako inflace a sou matka svindlu a podvodu..
      Cachry a korupce ,podmazavani , kvetou .
      Taky sou skola, ale nanejvys praktickyho , uzitecnyho a vydelecnyho vzdelavani ,
      kdo to neumi se nauci .
      Dalibor si na prilepsenou vydelaval ,ale poctive.
      Natahovat se nemusi, az z Polska.

      Polak je zrejme vic potreba , tak se levnym zradlem
      udrzuje v dobry nalade../Hele , mas se lip ,nez zbidacelej Cech/..
      Usaci s 24% inflaci a prisernym zdrazovanim zakladnich potreb ,
      vod vladnoucich demokratu, sou hodne pro demokraty.

  11. Svobodný trh je šidítko, které ve větším měřítku nikdy nikde neexistovalo.

    Něco jako svoboda a demokracie.

  12. Já ono nejím. Mohu si dovolit luxus prosté stravy. Třebaže nejsem puritán jako příkladmo Vetinari. Rád si pochutnám. Příkladmo na dobrém chlebu se sádlem a cibulí. Hlad je nejlepší kuchař, žízeň je nejlepší pivo. Kulinářské výstřelky „Haute kulture“ jsou pro nehladové a nežíznivé.

    Tip: Vychlazené acidofilní mléko nebo kefír, půl na půl protřepané s ostrou vychlazenou sodovkou.
    Říz jak břit.

    1. Výborné bylo zákys se syrovátkou, to vyráběla mlékárna Miltra z Městečka Trnávky, než ji zasmelili co huť Liberty a zrušili

  13. Kobzole jsou ve sklepě, švestky dozrávají a pod jabky praskají větve. Voda studniční. A Polska za humny.

  14. Příspěvky některých diskutujících připomínají (také rozšířený) názor, že zločinu oběť si zpravidla může za to, že je oběť, čímž to u nich končí. Že by hlavní problém byl u pachatele-zločince, si odmítají připustit – protože z toho by vyplynulo, že se jim něco podobného může stát také, i když, podle svého přesvědčení, dělají všechno dobře.

    Kromě toho, že jste volové, jste taky prvotřídní pokrytci. Opravdu mají všichni tytéž možnosti, jako vy? Nebojte se, taky na vás může dojít, mnohem dřív, než si myslíte. Až nebudete mít (na kvalitní) chleba (nebo jiné potraviny), zkuste jíst, místo toho, koláče…

    1. Znám spoustu těch, kteří naříkají, jenže… Mekáč a hranolky. KFC…, jiná rychožrádelna. Než aby se postavili k plotně…. Uvařit polívku, ten základ, jak říká Pohlreich. Kdepak.
      Ani obyčejný chleba nejedí, brambory pokud nejsou hranolky, jsou sprosté slovo. Vidím co nakupují, za co kolik utrácejí. Reakce…“Ty jíš tohle? To nemáš na lepší? To bych nejed…“

      1. Každý žije jak umí, podle toho, co zná a na co mu kapsa stačí. To ale neopravňuje darebáky z nechvalně známých korporací, aby u nás prodávali horší a jedovatější fujtajbly, než někde v Německu nebo USA. Stejná věc, stejná značka – a chutná to a má to zcela jiné složení, než u nás.

        Není to hlavně chyba těch lidí, co to koupí, zločin je, když někdo na nevědomosti nebo bídě jiných vydělává. Mimochodem, lidé na Západě nejsou jiní než u nás, jen ty korporace a západní vlády si jich cení víc. Jedli by to samé a chovali se stejně, jako naši – kdyby neměli jinou možnost.

        1. Co k tomu říct – snad jen s Karlem Čapkem: čověka nepředěláš, jen se ti vybarví.

          Mírně OT:
          Nekrm hydru – Aktuální počet emailů: 5778 z 100000

          1. Nekrmím. Nikdy jsem nekrmil. Dostali jsme dva dopisy požadující výpalné. Jedno prohlášení, že nevlastníme aparát nepomohlo. Po čase, ano, v ČT mají bordel, či to znovu zkoušeli, druhé. Byli jsme slušní. Jestli napotřetí, budeme velmi neslušní. A jak to půjde, nebudu ani po případném schválení zákona.

  15. Nevím proč a nač si stále stěžujete. V 89tém si to národ zvolil a kvalitní potraviny vyhodil i s „totalitou“ na smetiště dějin. Konečně si může užívat banánů, džíns, svobody i demokracie a Vám se to nelíbí???

  16. Budu hodně tvrdý. Kde, autorko, berete v sobě takovou drzost, jako je někomu nařizovat, za kolik a z jakém složení Vám má někdo něco nabídnout? To chcete i po sousedovi aby Vám prodal svůj dům a ještě si budete určovat za kolik, a co má ještě změnit?
    Vy máte zase svobodu koupit / nekoupit.

    1. No tvrdej klidně budte ale můžete mi vysvětlit jak obyčejný občan pozná horší kvalitu na první zabalený pohled. Od toho si platí stát. Můžete také přihodit jak něco nekupovat když není alternativní nabídka (tedy ten trh jak se falešně říká). ???????Začnem všichni jezdit do zahraničí pro chleba?????

      1. To je jeho problém „obyčejného občana“ marnícího čas sjížděním sociálních sítí místo aby s využitím stejné technologie, na kterou vidno jeho intelekt stačí, a onoho času, se vzdělával.
        Tak jako „Jsem z České národní banky… Váš účet je ohrožen…“ A blb, přestože o tomhle pravidelně čte na Novinkách a jinde, začne mu to tam házet… Komu není rady….Mně to nevadí. Jenže představa jak takoví blbci užívají volební právo není příjemná.

      2. A je horší kvalita když s cukrem nebo fruktózou? A jakože není žádná alternativa ke Coca-Cole, u nás v obchodě hodně a to Vás někdo nutí si kupovat jakýkoliv Colový nápoj, když Vám evidentně žádný z nabízených nevyhovuje svým složením?

      1. Jiří Suchý před lety v povídání o pilotovi bombardéru: „A rodiče z něho chtěli mít tvrdého chlapa. Splnil jim přání napůl. Byl natvrdlý“.

    2. @Onanym: Máte pravdu: koupit x nekoupit = jíst x nejíst. To si ovšem můžete dovolit Vy – nasytíte se svými kydy.

      1. Tak evidentně drtivé většině vyhovuje nakupovat ve velkých obchodech. A jaksi se nenašel nikdo, kdo by se soustředil na místní fajnšmekry. Díra na trhu?

    3. To jsou takhle blbí všichni kdo se neumí ani podepsat? Tvrdý anonyme, váš příspěvek je ukázková manipulace. Napřed útok „kde v sobě berete drzost“ a pak hovadina jak bič. Pokud někdo prodává výrobky (a to hytlermarkety prodávají) má už od prvobytně pospolné společnosti povinnost zachovávat nějaké standardy kvality. Ve středověku byl ti, kteří šidili (nejen) na potravinách, stavěni na pranýř a i jinak viditelně a společensky trestáni. To, co se dnes nabízí v řetězcích zahraničních společností, které si díky nečinnosti antimonopolních úřadů vytvořili kartel, jsou v případě ovoce a zeleniny skutečné odpadky, ostatní sortiment by se dal často označit jako klamavá reklama a pančování.

  17. Nikdo nikoho nenutí si to kupovat v těch megakrámech. Nechodím tam a mám klid. A jestli je v něčem rozdíl, tak jen v tom, že sami lidi jsou ochotný pro peníze udělat cokoli. Když mi zaměstnanec nějaký firmy povídá, že to co tam vyrábí by sám nežral, tak jeto blb co se na tom bordelu jen podílí. Ale ve finále to jedí miliony z nás a co. Na cigaretách taky píšou, že Vás to může zabít a dělá si tím někdo hlavu ?

              1. Čerstvé tofu, které koupíte v tržnici, se vyrábí v ČR. Vyrábí se ze sóji, která se sem dováží pro potravinářský průmysl ve velkém. Podobně, jako třeba rýže.

                Takže ve svých otázkách byste mohl pokračovat třeba takto: existuje důvod, aby středoevropan kupoval rýži? Rybí filé, aljašskou tresku?

                Ale možná by bylo rozumnější ptát se: existuje důvod, aby středoevropan kupoval brambory, dovezené z Egypta a hovězí z Argentiny? – tolik za mne k té ekologii.

                1. Rýže se v Evropě pěstuje stovky let, stejně jako brambory či rajčata.
                  S aljašskou treskou jste se trefil, s argentinským hovězím jen zčásti, pochází z původně španělských plemen.
                  k tomu přistupuje i námitka anonymova výše – pomeranče se v Evropě pěstují již dlouho.
                  Objevila se nová otázka – co si představujete pod pojmem „ekologie“?
                  Se sojou spojovány alergické reakce, zejména u dětí, inu, nepatřičná bílkovina. Možná to je jen několikagenerační dočasný problém.

                  1. Vy víte s jistotou, že rýže, kterou koupíte v obchodě, vyrostla v Evropě? Já o tom pochybuji.
                    Ale vzdalujeme se původnímu námětu – tofu.

                    Všimněte si, že v mém vstupu, na který vy jste reagoval, já hovořím výhradně za sebe. Nikomu neradím, jak se má stravovat. Vy si jezte, co vám libo. Já si budu u Vietnamců kupovat čerstvé tofu, vyrobené v ČR z dovezené sóji, protože mi chutná. Mně tento důvod plně postačuje, ostatní ať se zařídí podle vlastního uvážení.

                    1. Ano, všiml jsem si, že hovoříte výhradně za sebe, obecná formulace otázky byla tedy z mé strany nepřípadná a omlouvám se. Pokud vám tofu chutná, je to odpověď postačující i pro mě.
                      Pokud myslíte otázku ohledně rýže vážně, pak se zásadně nechápeme, stane se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *