28 září, 2024

Druhé kolo

Dnes a zítra máme druhé kolo senátních voleb. Pět volebních obvodů už má hotovo v prvním kole a z dvaadvaceti zbylých obvodů postupuje v osmnácti obvodech kandidát za hnutí ANO a jen ve čtyřech obvodech ANO zastoupeno není. V devíti obvodech postupuje kandidát za ANO z prvního místa, V dalších čtyřech obvodech je kandidát za ANO jen o fous pozadu za svým konkurentem z vládního tábora, což teď, když si Fiala vyrobil vládní krizi ještě před druhým kolem a už není premiér, za kterého se nemusíme stydět, může hrát docela významnou roli.

Voliči Pirátů mají důvod vládním stranám pomstít. Nikdo se za Piráty nepostavil, ba ani ten PreVítek ne, i když to měli spolu v koaliční smlouvě. Piráti sice kromě Plzeňského kraje nikde nepřelezli pět procent, ale nějaké voliče pořád ještě mají a ti by mohli leckde sehrát jazýček na vahách. Takže Andrej Babiš se určitě nezlobí, že Fiala s tím vyhazovem Bartoše nepočkal ani týden.

Tři roky píšu a vysvětluju národu, že Piráti jsou obyčejní příživníci, co dojení eráru maskují vznešenými slovy a náš premiér je opravdu jen Blyštivý Péťa, který není ani hodnotový, ani slušný… a nic. A pak to Fiala i Piráti vysvětlí lidem za den. Proto se vždycky usmívám, když mě někdo obviňuje, že svým psaním někomu ničím šance na zvolení. Není to tak. V politice si svoje šance každý zničí sám a mnohem spolehlivěji, než by to dokázal jakýkoliv pisálek. Bloger může být jen zesilovač toho, co je v každém člověku. V dobrém i ve zlém.

V těchto senátních volbách se hnutí ANO o svoje kandidáty postará samo. Žádnou naší podporu nepotřebuje a vzhledem k tomu, jak hladce kluci od Andreje při sestavování krajských koalic kolaborují s vládními stranami i tam, kde nemusejí, tak mě přešla chuť na jakékoliv jejich protěžování. Už jen proto, že ještě před týdnem měli plnou hubu boje proti vládě a vraceli lidem, co jim Fiala vzal, ale teď už si s Modroptáky porcují krajského medvěda. Možná je to politicko-takticky správně, ale boj o srdce lidí tím prohrají.

Myslím, že to byla od Andreje chyba. Byl menší zlo, ale za poslední týden udělal hodně pro to, aby se začal být nerozeznatelný od ODS a nepostaral se o žádné protiargumenty. Před volbami byl ještě opozice, teď už je skoro všude součástí koalice a prakticky nikde to není jinak. Jsem totéž, co pětikolka, to teď jeho krajští lídři píší až příliš ohnivým písmem. Zřejmě se vypálí do voličů tak hluboko, že už ho do parlamentních voleb nedokáže zakamuflovat.

Proto se dnes zaměříme na obvody, kde nebude probíhat souboj mezi kandidátem ANO a kandidátem čtyřkoalice, ale podíváme se na těch několik výjimek, které jsou pro nás zajímavé.

Začnu určitě Chomutovem, kde do druhého kola postoupil Jarda Komínek za STAČILO! a to z prvního místa. Předpovídal jsem to, protože Komínek je od roku 2006 zastupitelem Chomutova a je jím až doteď. Od roku 2008 je zastupitelem Ústeckého kraje… a je jím až dodnes. Pokud se udržíte čtyři období a načínáte páté, tak jste prostě odváděli dobrou práci (životnost lempla je jedno, maximálně dvě, období). Zároveň je po takové době dostatečně známý, že se ten senát vysloveně nabízí. Další výhodou je, že s ním postoupil do druhého kola Přemysl Rabas, ředitel ZOO Blatno a ten není nijak zvlášť oblíbený ani mezi libtardy.

Pokud by se Jarda Komínek dostal, bylo by STAČILO! rázem parlamentní stranou a jeho dezolátský hlas by se těžko dal vymlčet. Vy, co jste z jeho volebního obvodu, prosím běžte mu to hodit. Záležet bude na každém jednotlivém hlasu.

Jediný další echte dezolát, který postoupil do druhého kola, je Pavel Dopita v Prostějově za SPD. Ten to má těžší, protože postoupil z druhého místa a bojuje s Františkem Jurou, primátorem Prostějova za ANO. Postoupil, protože si zajistil širokou podporu. V SPD horoval za spolupráci s lidmi od demonstrací, na svých akcích běžně nechával vystupovat Jindru Rajchla a užil si za to od vedení strany celou řadu výtek, které skončily až teď v létě, kdy se SPD a PRO dohodly na koalici… Široká podpora napříč dezoláty mu ale vynesla postup do druhého kola, který je zcela zasloužený.

Už za jeho dlouholetou snahu o širokou spolupráci byste ho v Prostějově měli podpořit.

Dalším zajímavým obvodem je Praha 2, kde do druhého kola s nepatrným rozdílem postoupili prezidentský kandidát Marek Hilšer, který se za posledních šest let proslavil hlavně svou vynalézavostí, jak přijít k penězům, ale jinak byl úplně neviditelný. Jako druhý postoupil Miroslav Bárta, známý egyptolog, který v předvolební kampani dostává různé polibky smrti od kovaných liberálů. Například ho podporuje atombába Drábová, či marketér Jakub Horák.

Nejvíc ale způsobí asi Šarapatka, který ve svém fanatismu rovnou Bártu označil za zrádce, protože vypátral, že Bárta někdy v roce 2015 někde napsal, že přes všechny problémy je zapotřebí na Rusko stále nahlížet jako na partnera. Tím mu zařídil sympatie všech pražských dezolátů…

Takže myslím, uvidíme Hilšerův protažený obličej, což naše srdce potěší, ale už brzy toho budeme litovat, protože Drábová je Drábová.

Dalším zajímavým obvodem je Břeclav, kde z prvního místa postupuje Robert Šlachta a zachraňuje tím trochu reputaci Přísaze, která v krajích všude naprosto propadla. Jeho protikandidátem je gynekolog Janulík za ANO. Prakticky všichni neúspěšní protikandidáti podpořili Janulíka, dokonce i končící senátor za ODS, Koštial, který se do druhého kola nedostal.

Šlachtovi jsem vytýkal jednu věc – že je tajemný jak hrad v Karpatech. Jeho sociální sítě vypadají spíš jako reklama na hudební skupinu s pozvánkami na koncert, než jako stránky politika. Překypují rozhovory, ale prakticky vůbec tam nenajdete jakýkoliv text za něco nebo proti něčemu. A na konci Vokřál…

Nedivím se, že si na plakáty píše, že teď jde o všechno. Ano, pro něj osobně jde skutečně o všechno. Ale tak úzkostlivě si hlídal, aby se od nikoho neumazal, aby s nikým nebyl spojován ani viděn, až není nikdo, kdo by ho teď podpořil. Šlachta začínal jako sólohráč a skončí jako sólohráč.

Posledním zajímavým obvodem je Brno město, kde proti sobě bojují Karin Podivínská za SOC-DEM a ANO a Břetislav Rychlík z podporou celé libtardí skvadry. Kdyby se vám v Brně chtělo jít k volbám, udělejte mi radost a pošlete prosím Rychlíka zpátky do nonstopu k lahvi rumu, ano?

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.

237 thoughts on “Druhé kolo

  1. Být kapitánem fotbalového mužstva, kandidoval bych do senátu. Když sečtu těch 20 hráčů (počítám i náhradníky), skalní fanousky a přibuzenstvo, určitě by to ke zvoleni stačilo 😃😃

  2. Bárta x Hilšer
    zatím dorazilo 8% voličů.

    Kdo by taky kvůli takové dvojce zvedal zadek , navíc když prší

  3. Je dobře, že Vidlák konečně seznal, že Bába je organickou součástí šestidemolice, uvidíme, zda a jak se to projeví v jeho budoucích textech.
    Jinak ale opět projevil svůj talent na zavádějící a v podstatě škodlivé závěry. Daleko rozumnější a konzistentnější doporučení dal blogující Vlk. Tam, kde anonista, nebo kdokoliv jiný, bojuje o postup s jádrovým demolikoaličníkem, je vhodné podpořit anonistu. Je to taktická volba menšího zla v situaci, kdy se nedá volit dobře. To je velký rozdíl oproti širší volbě, kde kromě velkých a menších zel jsou dostupné i možnosti reálně nebo i jen zdánlivě dobré. Tam volba menšího zla zpravidla prostě a jednoduše fakticky podporuje zlo a protože téměř vždy lze volit i proti němu, mělo by to mít zásadně přednost. Typickým příkladem byly poslední prezidentské volby. Podpora menšího zla vyústila ve velké zlo, kdy ve druhém kole už neexistovala dobrá volba.
    No ale z každého pravidla samozřejmě existují výjimky, tak máme takovou i dnes – Hilšer je takový odporný lidský zmetek, že volit proti němu Bártu je pro vlastence prakticky povinnost. Problém s volbou bych měl v Břeclavi – nejsem zde schopen identifikovat „menší zlo“ ani taktickou výhodu. Asi bych tam vůbec nešel.
    Ještě tu někdo nadhodil otázku „vůdců“. Za mě je to otázka chybná. Nejdříve je nutno odstranit vlastizrádce a změnit poměr sil. V průběhu toho procesu a na základě jeho výsledku vůdci vykrystalizují sami. Za mě Okamura víc než dost osvědčil své vůdčí, taktické a strategické schopnosti, ale nikomu jej nevnucuji. Když může dělat premiéra fialový hnus, tak už každý normální předseda jézédé nemůže být horší.

    1. Takytaky bych to viděl taky.
      Myslím, že v tomto případě hřebíček uhodil na hlavičku, ale je tu jedno ale.
      Problém spočívá v tom, že se nad tím musí člověk zamyslet a to tak, že řádně a vyvodit patřičné závěry.
      A jak to tak sleduji, tak nějak obecně pojato, myšlení asi dost lidí bolí.
      Proto dávají lidičkové ti přednost tomu, co jim někdo, nebo něco, nakuká, popřípadě naleje do hlavy.
      Avšak neházejme flintu do žita. Jednou přijde den, kdy se marasmus v dobro obrátí.
      Akorát nevím kdy.

    2. Takytaky
      Ale to všichni velci podnikatele,co vzešli ze sametové tragédie.
      Ti co otočili, dostali rozum,těch není mnoho.Zatím jsme napadání slovně, dezoláti,svině, blbci,ale od slov,není daleko k činům. Izrael nám to ukazuje veřejně, jak se to dělá s odpůrci, Palestinci.

  4. Omlouvám se, ale ANO se prostě skutečně jeví jako menší zlo jen o fous. Co předvádí v krajích, například v JM je prostě zrada a lezení do 5kolky.

    ANO -20
    SPD -3
    STACILO-2

    Oni si vybrali do koalice STAN – 5

    Takovouhle opozici bych chtěl mít každý. Babiš chce prostě dokázat že on patři k demokraturním stranám i kdy ho pořád kopou do brusele. Nemohu si pomoci ale je to fakt KOKOT.

    https://www.idnes.cz/volby/zlin/krajske-volby-kraj-2024-zlin-koalice-holis-chmela.A240927_114010_zlin-volby_jfuk?utm_source=Maileon&utm_medium=email&utm_campaign=flash_zpr-78255+20240927-133959&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.idnes.cz%2Fvolby%2Fzlin%2Fkrajske-volby-kraj-2024-zlin-koalice-holis-chmela.A240927_114010_zlin-volby_jfuk&zdroj=mail

    1. A to je něco „překvapivého“?
      Neříkají představitelé ANO už drahnou dobu, že do koalice s SPD ani s KSČM rozhodně ne? Oni mj. právě s tím vyhráli krajské volby. Nebyli by za blbce, kdyby najednou otočili?

      A jinak – nevím, jakou máte představu o komunální „politice“, ale v krajích a obcích jde spíše o lidi, co dokáží pracovat, o politiku vedení stran až někde na třetím, pátém místě.
      V „komunálu“ se nesmolí zákony, které dostávají pod knutu celou zem, v komunálu se musí makat pro občany bez ohledu na nějaký partajní prapor a pokleslé ideje.

      PS
      Ale samozřejmě přitom se musí hledět na to, abychom „svoje“ lidi upíchli na výhodná místa v systému.
      To jo, to zase jo.

    2. Původní Jenda napsal:
      27 září, 2024 (13:57)

      Nejde sčítat hruška s jablky

      V JM kraji kandidovalo čistokrevné SPD, nebo SPD, Trikolora, PRO a Svobodní?

      Chtělo toto „SPD“ uzavřít koalici s Konečnou?
      Kolik mandátů má SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09?
      https://www.volby.cz/app/kz2024/cs/results/!___6200

      Pan Vidlák nám to možná upřesní.
      Jestli se pletu, tak se předem omlouvám, ale někteří hoši a holky spolu nemluví.

      1. Josef původní napsal:27 září, 2024 (15:12)

        Někde to jde, jinde to drhne.
        Vysočinu povede ANO a SOCDEM. Za funkce menšinovou vládu podpoří SPD a Stačilo!
        27. září 2024 14:49

        Na Vysočině vzniká menšinová vláda vítězného hnutí ANO a Sociální demokracie (SOCDEM).
        Koalice dvou partnerů má však jen 21 křesel z celkem 45, proto se neobejde bez tiché podpory dalších stran.
        Podle informací iDNES .cz toleranci výměnou za placené pozice ve výborech poskytnou zastupitelé ze Stačilo! a z uskupení SPD, Trikolory a PRO….
        Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/koalice-politika-ano-socdem-funkce-jihlava-vysocina-volby-dohoda.A240927_134300_jihlava-zpravy_mv
        Všechno je v lidech.

  5. No, úvahy o možném spojení Odsano má jedno obrovské pozitivum. ODS se bude muset zbavit svých dvou koulí na noze v podobě TOP00nič a KDUouvej. A ty půjdou rovnou do politického hrobečku.
    No na všem zlém hladej volačo dobré.
    M

  6. Tak nám paní Müllerova, chytili bývalého poslance Wolfa. Je vtipné jak se články jak na idnes tak na novinkách zcela vyhýbají roli přeběhlíka Wolfa v vzniku Topolánkovy vlády. Mimochodem v libtardím světě byla oposmlouva ohrožení demokracie, ale nakoupení Wolfa a Melčáka či zavření Sládka v době prezidentské volby jen taková běžná provozní záležitost.

    1. Ještě vtipnější to bude, až všechno na onom zchudlém západě ve druhém kolem začnou za babku skupovat Číňani. Pak to možná některým z (j)elit začne docvakávat, jaký byl celou dobu plán.

  7. Kdyz bylo pred volbama do PS, napsal jsem, ze rozdil je v tom, ze Babis vas proda za vyhodnou nabidku. Petikolka za poplacani po ramenou od velkejch kluku.

    At si kazdej prebere co s tim.

      1. Jožko, politika je umění možného..
        Zkuste se zamyslet zda nad článkem a něšiřte“blou náladu“.
        A jinak – hodnotte až podle činů, ne podle slov. Třeba Babiš překvapí.

        http://www.regionalninovinky.cz/zpravy/politika/petr-hampl-tri-zivotni-nutnosti-a-to-ostatni/
        Výtah:
        I koalice ANO a pragmatické části ODS, podporovaná SPD nebo KSČM, by se postavila proti masové muslimské migraci, další likvidaci českého průmyslu, a ještě většímu zatažení do války. Lze očekávat, že ANO by respektovalo svobodu projevu.

        Všechno ostatní by muselo počkat na později a možná na nějakou lepší vládu. Ale získali bychom čas. Čas pro realizaci dalších projektů, pro ujasnění cílů a také pro reformu SPD (případně KSČM) tak, aby vyrostla velká strana schopné převzít odpovědnost za směřování země. To je pro tuto chvíli maximum možného.

        Jestli to tedy dopadne „jenom“ posunem od Fialy k Babišovi, nebuďme frustrovaní a dejme maximum energie do budování lepší národní budoucnosti.

  8. Zdravím Vidláku,

    https://web.litterate.cz/19983-2/#comment-342172

    Netuším, kde bereš jistotu, že “Velký Bocian” bude poražen menším zlem poté, co převezme vládu od “Fialového protektora”.

    “Velký Bocian” v současné době není u vesla, protože prohrál volby. Není u vesla, protože Ústavní soud přestal chránit Ústavu a navazující zákony.

    Jak ho chceš nahradit ještě menším zlem, když má takovou popularitu mezi voliči? Na základě čeho se domníváš, že ho voliči přestanou volit?

    1. Chci to udělat postupně. Věci jsou tak jak jsou. Nemá smysl zakrývat oči před tím, že Babiš je populární a má na marketing dost peněz.
      Voliči Babiše přestanou volit ve chvíli, kdy zjistí, že sice je to o něco lepší než s Fialou, ale žádná velká výhra to není. Pak budou hledat alternativu. Ale ta musí vzniknout, etablovat se a musí trochu za něco stát a být schopná. S trochou nadsázky řeknu, že od Fialy k Babišovi, od Babiše k SPD a STAČILO!.

      1. Pane jo!
        To je scénář pro hodně špatné sci-fi.

        Politická scéna se proměňuje, velkou neznámou je změna2025, kterou chystá Kalousek.
        Že by někdy SPD nebo Stačiko hrály zásadní roli je velmi nepravděpodobné.

          1. Vidláku, v rámci svých možností pomůžu. Váš nedávný rozhovor se Staňkem názorně vysvětlil podstatu a tím i princip, kudy se ubírat. A jen dodám, že lidí s obdobným náhledem vidím kolem sebe více.

            1. Rozhovor se Staňkem je plný polopravd.Například německá hymna už dávno není „Deutschland, Deutschland über alles“

              Staněk asi nebude duchovním ((sám říká duc- hovním) vůdcem alternativy, na to je příliš esoterický.

              1. Například německá hymna už dávno není „Deutschland, Deutschland über alles“ – Ale je pořád tatáž, jen trochu změnili slova, ale když ji hrají, každý si může brumlat text podle libosti.

                    1. Milá katango,
                      máte za to, že ten náboj textu J. K. Tyla je pro Čechy, Moravany a Slezany stále stejnou veličinou, jako v době národního obrození, jako v době masarykovské a benešovské První republiky, jako v době odboje proti fašismu a německému nacismu, jako v době, kdy v této zemi patřilo „všechno všem“, a to nyní, kdy vlastně geograficky jako že jo, Čechy, Morava, Slezsko…, ale je ta zem, je to její bohatství skutečně české, moravské a slezské?
                      Nemáte pocit, že ta současná situace dostala ve vztahu k Tylovu textu poněkud falešný odér?
                      Myslíte, že dnešní mladí mají k této zemi i její hymně podobný „posvátný“ vztah, jako jsme měli my /a už nemáme – jakkoliv bych nerad hovořil za někoho jiného/?
                      Kolik asi Čechů, Moravanů a Slezanů by s odhodláním rukovalo v zájmu ochrany této země a odmítalo opustit pohraniční pevnosti jako po Mnichovském diktátu?

                    2. Lexi, to ale není o hymně a už vůbec ne o čem se bavíme u německé. To co popisujete je jeden z projevů současného nedobrého stavu naší společnosti. Ale nevyvrací to nic z výroku katango.

                    3. re Tymákovan

                      Já ale „katango“ nic nevyvracím. Jen se ptám /aniž bych čekal odpověď – touto cestou já implicitně inzeruju svoji vlastní odpověď/, jestli to vidí stejně nebo podobně jako já.
                      Protože státní hymna je jedním z vyjmenovaných státních symbolů. A jejím prostřednictvím, svým vnitřním pocitem z její melodie a textu by člověk měl vyjadřovat svůj vnitřní vztah, sounáležitost k své zemi /tj. jednak k té části zemského povrchu, který je ohraničen státními hranicemi, jednak k systému uspořádání a vedení lidské pospolitosti v té zemi, s nímž by se měl IDENTIFIKOVAT/.
                      Já se „katango“ jakoby ptám, zda je na tom stejně jako já, který se identifikuje s tou zemí v pojetí geografickém, ale má naprosto opačný vztah k oné společenské stránce a jejímu uspořádání a trvalému ovlivňování k čím dál horšímu. A to jak dovnitř, tak navenek /ve vnitropolitickém, i zahraničně politickém směru/.

                      Nic víc, ale také nic míň.

                  1. Ale ale, to už je na vás snad příliš primitivní manipulace. U nás se pro hymnu vybrala jen první sloka a nikdy se neměnila. U německé se změnil text, ale ne hudba, nedělejte že tomu nerozumíte a nesnažte se to zamlžovat.

                    1. Z původní písně , která se stala německou hymnou, prostě vynechali jednu sloku.

                    2. Tak vynechali sloky dvě, nějak donutili spojence odvolat její zákaz, ale hlavně platí co jsem napsal hned na začátku : Je pořád tatáž, jen trochu změnili slova, ale když ji hrají, každý si může brumlat text podle libosti.

        1. Jak zásadní roli hrálo ANO ještě v polovině roku 2013? V průzkumech na hranici vstupu do Sněmovny. No nic, jen se ptám.

              1. Uvádím to jen jako příklad, jak rychle se můžou změnit poměry na politické scéně.
                Jistě, byla to změna režimu, ale klidně mohlo vzniknout několik malých stran, jako je to teď.
                Klaus dokázal dát dohromady silný tým. I když jen na pár let.

                1. tým všechno rozkrást, když jako vzor dával Koženého
                  nemluvě o rozbití Československa
                  když se sešli s Mečiarem v Brně, všichni věděli, že páchají vlastizradu, tak pro jistotu nepořídili žádný záznam, až Macek se tím pochlubil
                  doufám, že se smaží v pekle, a pokud se reinkarnoval, tak jako banánovej slimák

                    1. kolem roku 2000 natočili Lída Rakušanová, Jiří Krejčík ml. Chapadla korupce, takovou sondu jak to vypadalo za Klause, vysílala to tehdy Čt, byl kolem toho docela skandál
                      škoda že to nikde nejde stáhnout

            1. Nekličkujte, ptal jsem se na ANO v polovině roku 2013. Jak tehdy vypadala „pravděpodobnost, že by někdy hrálo významnější roli“? Takže opatrně s takovými soudy.
              (ODS se prezentovala jako přejmenované OF, jehož se Klaus nechal zvolit za předsedu, když předtím byla dohoda, že žádný předseda nebude. OF mělo v roce 1990 výsledek cca 50 %, takže 34 % pro přímého nástupce o dva roky později v tomto světle zž tolik nevypadá jako extra zářivý úspěch.)

        2. Všecko změní výsledek SVO, možná už letos v zimě.

          404 přišla o přibližně 70 – 75% kapacit tepelných i vodních elektráren, jaderky jsou z větší části odstaveny na neurčito a v držení ruské armády a ruských specialistů.
          Neznámé procento důležitých rozvodných uzlů je v troskách podobně, jako ve Lvově. Necelých 60% Lvova je dosud „potmě“ a nefunguje tam ani kritická infrastruktura.
          Mobilní telefony, pokud v oblastech, kudy fronta probíhá, ještě fungují nějaké vysílače operátora, se různě chaoticky nabíjejí „hromadně“. Ovšem výhradně z benzínových generátorů, ve střediscích k tomu zřízených. Ta střediska ale přestávají fungovat.
          Jednak proto, že velké koncentrace telefonů na jednom místě, přitahují pozornost ruské armády, jednak také tím, jak od konce letošního července začínají váznout dodávky paliva.
          Může a imho dojde i k tomu, že všechny ty polské i rumunské pokoutní dodávky paliv a maziv, popřípadě zatím nezastavené dodávky ruského plynu a ropy, budou na přelomu 2024/2025 odřezávány podobně, jako tomu bylo u zmíněných elektráren.
          Zbytky armády, natož tak civilové, nebudou mít na co jezdit, natož tak krmit benzínem docela žravé generátory, jejichž výkon beztak není účelně spotřebováván.
          Pokoušet se topit přímotopy, elektřinu pro ně vyrábět benzínovými elektrocentrálami – ne, tak pitomí nejsou ani nacisti, ani zbývající obyvatelé 404, co už nemají možnosti někam odejít.
          Podle odhadů je tam ve zbytku, necelých 28M obyvatel, takových lidí asi 20%.
          Chtěl jsem tím naznačit, že můžeme už letos v zimě, nejpozději na jaře příštího roku, čekat další milión vysoce kvalifikovaných, naprosto všehoschopných lidí.
          🙁

      2. Jo, jenže než se tak stane, tak t bude 10 let a tedy 400 000 rakučanových krimigrantů.

        Ti dostanou občanství a zváhnou volby.

        Podívejte se do Británie, Německa, Belgie, Francie.

        Přemejšlejte o něčem rychlejším, ať nejste za další řízenou opozici.

          1. Netušil jsem, že k samozřejmé věci – že je potřeba, vrátit se k těm dobrým věcem ze socialismu, které dobře fungovaly – je zapotřebí se jmenovitě hlásit?
            Potom se tedy hlásím dodatečně.
            Chci zpět socialismus i s jeho negativy, která měl. Jsem „měnový“ ročník.

            Přijde mi samozřejmé, že osvícený diktátor, vůdce, generální tajemník – je jedno, jak tomu budeme říkat – po případném převratu zachová vše, co je dobře funkční a lidem prospěšné.

            Vše špatné, nefunkční, lidem škodící, nemilosrdně a s plnou vahou autority vůdce, zlikviduje i za cenu životů škůdců, nebo za cenu dočasného snížení životní úrovně.
            Inspirace jinými funkčními vzory z okolního světa, je u takového osvíceného vůdce/diktátora rovněž samozřejmá.

            Může být Babiš/Fiala/Topolánek/Paroubek/Rajchl/Turek/Konečná – osvíceným diktátorem, vůdcem i generálním tajemníkem dohromady? S pravomocemi Orbána či VVP?
            Je někdo z nich, nebo někdo jim podobný, takovou osobností?

            Když se ohlédnete zpět v čase, rok po roce, až k ostudnému převratu 1989 – tak co vidíte Vy?

            1. Pro nás byl socialismus naprosto samozřejmou věcí a neuvažovali jsme o tom, že by se mělo na směru vývoje a jeho ukotvení něco měnit.
              S tím nepočítali ani „disidenti“ v Chartě 77 ani později, tyto tendence přišly až s Gorbačovem.
              Najednou tady byl nemalý tlak na „demokracii západního stylu“.
              Tedy s jejími pozitivy, negativa si málokdo připouštěl. A také to, že „za dveřmi“ je nějaký vývoj. Od národních států ke globalismu, od národních ekonomik po koloniální ekonomiku US, D, GB a F. A v Číně se tenkrát pracovalo „za hrst rýže“ a japonská auta byla trochu k smíchu.
              Nikdo nedokáže odhadnout, jak by „svět“ vypadal v případě zachování blokového uspořádání při akceleraci techniky a technologie a při zřeteli, že surovinové zdroje jsou dneska v nepřeberném množství už jen na té „naší“ bývalé straně zeměkoule. Jak by to u nás vypadalo při „evolučním“ vývoji socialismu, který šel sice pomalu, ale vytrvale vzhůru. Ne jako dnes, kdy je „nezbytné“ utahovat šrouby /zvyšovat daně, raketově zadlužovat erár/ a zavírat huby cestou „strategických komunikátorů“ a igorů mřížů /apropós, nějak dlouho o sobě nedal Igor veřejně vědět – což je dobře nebo špatně, ani nevím/.

              „Nic není jako dřív, nic není jak bejvávalo“ – Chinaski – 1. Signální https://www.youtube.com/watch?v=kUW1CLgum78

              Jenže cesta zpátky už je jen chiméra.
              Teda, pokud ten přirozený vývoj opravdu nejde tak, jak jsme kdysi měli za samozřejmé, a pokud ta „současnost“ není jen zápletkou v dějinách.
              Jenže to už nás nebude zajímat.

              1. No to rád slyším, že to nepokazili včera ti, co se ještě nenarodili. Proč se ałe nedaří generační předávání toho dobrého? Asi teda že ti staří intelektuálové jsou přesgenaračně ambiciozní ve svých potomcích a skrze ně? Byl socializmus skrovný nebo ctižádostivý? Soutěživý nebo spolupracující? Co chcete, tedy Teco, po diktátorovi, když on sàm je anarchista. Nebudeme rozebírat snad ani pojetí dobra, samozřejmě úplně postačí to, kt. je z jeho lidské stránky, pak tedy svět oprostit od těch nelidských skutků, ale o tom jsem nechtěl. Není mi jasné, jak by bylo možné se např. poučit z historie, ani poučit někým, apod. Může být diktátor poučený?

                1. Alternativní historie je pověstná tím, že nebyla. A úmysl těch, kdo chtějí, aby dobré věci byly zachovány a rozvíjeny, kdežto špatné odstraněny, je jistě dobrý, ovšem taky alternativně historický . Vím, že se v tom opakuju, ale lidé se nejen neumí, ale ani nechtějí z toho svého alternativního světa vracet, na to je žití vezdejší příliš oprýskané. Což jim (včetně sebe) vlastně ani nemůźu mít za zlé.
                  A když je ten vytoužený svět obzvláště nedostupný, hážou se imaginární kotvy aspoň tam, kde to dotyčnému házeči připadá miň oprýskané, dokonce i tam, kde oprýskanost byla jedním z definičních znaků.

                  To s tím poučením, prosimvás, kde jste to vzal? Vy si kladete nezodpověditelné otázky. Přirozeně, že vám to nemůže být jasné, ono to snad někdy jasné bylo? Jakékoli poučení, pokud se o nějakém někým kdy promluvilo, prakticky pokaždé šlo o buď předstírání toho poučení, nebo nebylo „z“, nýbrž „ke“, protože přivodilo další velmi krizový vývoj.
                  Lidské, nelidské, ony jsou všechny to první. Ať už to byl kdokoli, takto to naprogramoval, že před lidmi se lidé musí mít na pozoru.

              2. Prokázal nade všechny pochybnosti reálný socialismus svoji neschopnost to vést k světlým zítřkům, nebo neprokázal/nestihl to prokázat?
                (Protistranu si dovolím pominout …)

                1. Myslím, že ta věta není správně sestavena.
                  Za prvé – „socialismus“ nemůže nic prokázat /ve vidu dokonavém/. Jestliže byl odstraněn, neměl k tomu ani prostor /v naší zemi panoval nějakých 29 let. Kapitalismus tu je více jak třista let a „prokázal“ co? – kromě drancování kolonií a světových válek?/. Socialismus je idea, je to forma v jejímž rámci dokazovat musí političtí a společenští lídři. Podobně jako současný úpadek kapitalismu není vinou toho společensko-ekonomického systému, ale politiky konkrétních lidí, skupin, partají, oligarchie.
                  Za druhé – co to je „prokázat neschopnost“? Logické by bylo se ptát „Prokázal socialismus svoji SCHOPNOST…?
                  Ale to se i tak dostáváme oklikou k tomu „za prvé“.

                    1. V Číně mají politickou diktaturu a ekonomický kapitalismus, proto jim to funguje. Aspoň zatím.

                    2. to Anonym

                      Jestli „diktaturu“, to nevím, asi stěží.
                      Ale státní „dirigismus“, to ano.
                      Na čele státu stojí KS Číny.
                      A proto se tam nestřídá politika co čtyři roky ode zdi ke zdi /a v témže intervalu se nemění představitelé vedoucí garnitury, aby si nahrabali/, ale je zajištěn plánovitý proporcionální rozvoj.
                      Dravý kapitalismus s neoblomným hlídačem nad sebou.
                      Si myslím.

                      /Určitě by věděl víc Alef/

                    3. A teraz ku tej diktature,ja tam pri tym muriku nebol,ale zhodou okolnosti od nas buran zije 43:jary vo hvozdoch a jeho syn uz z bucin 5 rokov studoval v china a mal som spttodretkovane z prvej ruky,jak povedat fatamorgana,proti kolebce,co oni tam robia,ty diktatory proletariatu,ja to nazyvam tam prekurevsko tvrdy kapitalizmus s lidskou tvari.

                    4. Jo, a pro ty, kdo by chtěli poznat tu čínskou „diktaturu“ na vlastní oči, mají možnost sledovat tyhle reportáže českého „kluka“ přímo odtamtud. Jsou to desítky hodin videa z kdekterých koutů Číny – na tapetě vpravo.

                      A všimněte si – všude samá DIKTATURA.
                      Jenom my žijeme nějakých padesát let za Čínou.

                      PS
                      A tohle video je staré pět roků.
                      Takže my dneska proti Číně pátky o sedmdesát pět roků.

                      PPS
                      A všimněte si – na nádraží i ve vlaku samý „uslintaný bezďák s krabičákem“.
                      Jako u nás?

                    5. @Lex
                      No vidíte: mudrlant pohovořil. Diktatura a hromady mrtvol, to je vše, co je o Číně třeba vědět. Co bych k k tomu mohl ještě přidat?

                    6. Lex

                      Dostali se k moci přes miliony mrtvol a mají vládu jedné strany. Všude vás tam hlídají kamery a AI. Samozřejmě, že je to diktatura.

                    7. Jo, Alefe, opomněl jsem dát link na to pět roků staré video /ten kluk jich natočil stovky a Čínu má zmáknutou od jednoho okraje po druhý/, a nejen Čínu.
                      Tak tady je ten link – https://www.youtube.com/watch?v=h_NbyxzW9PU

                      Jak říkáte – všude haldy mrtvol a tortura ze strany komunistů….

                    8. Lexi

                      Na co si to hrajete.

                      Hromady mrtvol se dají uklidit velmi rychle, ale jsou tu pořád naživu jejich příbuzní a pořád jejich vrazi.

                      Možná vám osobně je jedno, když někdo zabije vašeho otce nebo vnoučka. Většina lidí tím trpí po zbytek života.

                      Když se do těch lidí nedokážete vcítit, tak máte poruchu empatie.

                    9. Este tie kamery,tak ty mi kukaju aj do tej dierky,cez ktoru chciju a co ja za ten nalietany zivot spozoroval,ze moje kuky na ojeby a je mi jedno jakeho systemu boli right a ty svoje mi tu vysvetlujes jak politruk co znamena my sa nebudeme nikdy rozumiet ja z inaksej barikady a deuhu ja jebem tak razim cely zivot v systemoch ojebu a nalietanym mam zistene,ze ja blizko reality a nie ty skurveny politruci,ja nemam nijake vyzsie vzdelanie ja mam prekurevsku prax nos a kuk,nema diplomu k tomu,bo jakykolvek hustic ,ja automaticky neslucham bo viem ,ze to uplne inaksie a proc bo kurva mam prax.

                  1. Kapitalismus je jen o tom, že dáte do podnikání peníze a vlastníte určitý díl podniku.

                    Všechno ostatní tu bylo i před kapitalismem. Jakoby staří Řekové a Římané neměli kolonie.

                    V socialismu lídři nemuseli dokazovat vůbec nic. Stříleli po vás na hranici a měli tajnou policii.

                    Celej problém socialismu byl v tom, že soudruzi chtěli všechno řídit a kapitalismus si s tím poradí líp, protože systém je do větší míry samořídící.

                    Prostě ekonomiku a společnost tu vedli primitivní neználkové.

                    1. „kapitalismus si s tím poradí líp, protože systém je do větší míry samořídící. “ – takže se máme jako na zámku, ať to trvá věčně.

                      „Prostě ekonomiku a společnost tu vedli primitivní neználkové.“ – jojo a proto jsme teď museli za posledních 35 let vše v zemi vybudovat.

                    2. Ty kurva henty boli neznalkovia primitivny,bo ja mam kurva odlietane kade tade a ty vseznalkovia teraz to tym primitivom,tak gadzovsky porovnam nesahaju po hovno na bote,bo kurva zijem 6 petiletky v kolebce volnosti,ekonomika minus 100 a demokraticke skurvene spiclovanie,to ten cobol Lorenz od chytry party stb sa musi este ucit,a co sa tyka strelby,pokukaj tu na narodnu gardu,jak palila v 60 rokoch do boys and girls.
                      A leader tu od casov herca z druhoplanovanych roli,na plac vole,oni tu hovoria fuck top.

                    3. Nepochybně. Třeba JEDU nebo JETE, všechny ty podniky, vyvážející investiční celky do celého třetího světa, ano, to je dílo neználků.

                    4. Tymákovan

                      Ale já jsem neříkal, že tu máme nějakej skutečnej kapitalismus.

                      To bychom nemuseli platit dotace na soláry, nebyl by Green deal, nemuseli bychom zateplovat baráky, měnit každej pár let předraženej kotel za ještě dražší atd.

                      To do kapitalismu nepatří.

                      My tu teď máme ty „osvícené vůdce“, jak o nich fantazírovala Teco.

                      Ekonomicky jsme kolonií a směřujeme k feudalismu.

                    5. Alef Nula

                      Já jsem psal, že „ekonomiku a společnost tu VEDLI primitivní neználkové“. To znamená Jakešové, Bilakové, Kolderové, Kapkové atd.

                      Právě ti, co vyráběli něco kvalitního, co se prodávalo, ti dopláceli na ty ostatní, na podniky, co zaostávali.

                      V kapitalismu nevýdělečný podnik zkrachuje a výdělečný rozšiřuje výrobu. Tak peníze zůstávají u těch, kdo ekonomice rozumí.

                      Když v USA zachraňovali banky a velké podniky, tak to bylo také socialistické nebo oligarchocké nebo plutokratické. Jak kdo chce.

                    6. Ti hošové, které jmenujete, nic nevedli, leda krávu za ocas. Vedli to lidé – skuteční odborníci, o kterých jste v životě neslyšel.

                    7. Ja ty bol v tych usa,ked zachranovali banky v roku 2007,jest taky dobry documentary inside job,polopaticky prelozene vnutorna praca,uz v roku 1999 ekonomic advisors bili na poplach,ze tym kapitalisickym stylom,to bude za par rokov picou ke zdi,paradne zdokumentovane jak American financial patriot dokurvili biznis,na ktorom sa nabalili a zachrana vies jaka specialisto finacne gramotny,ze her Obama zobral od IMF 800 miliard fucken American dollars a dal tym vyjebanym patriot kurvam,co rozjebali system a nie jak pises ku konci,svoje bu,bu ojebky tu na holotu a zaklad celej tej zachrany dajakych vyjebancov nenazratych zapalti ta ohnuta holota americka tu co su otroci toho finacneho vyjebanca s najvyzsou dosiahnutelnou slobodou vo vesmire,bo ten kapitalizmus tu prerobili do komunistickeho kapitalizmu jich pravd a cisel ideologie zvanej vykurvena uzera.

                    8. Čobolíku

                      To je právě ono.

                      Do tebe soudruzi nahustili propagandu, že je socialismus a kapitalismus a ještě jsi nezpozoroval, že je to trochu komplikovanější.

                      My tu nemáme tak úplně kapitalismus, protože to má spoustu socialistickejch prvků a i díky EU čím dál víc.

                      Oni tam do dětí nehustili ve škole ekonomický nesmysly a hokynář Thatcher mohl beze strachu dceři Margaret vysvětlovat, jak a proč by se jeho podnikání ani nedalo v plánovaném hospodářství zorganizovat.

                      Mohl jí to říkat BEZE STRACHU.

                      Thatcherová na tom pak postavila svoji politiku a pozvedla ekonomicky Británii, protože tomu doopravdy rozuměla.

                      (U nás se bývalí cukráři Palachovi BÁLI synovi Honzíkovi něco vysvětlovat, žral režim a pak se pateticky upálil, když mu realita bouchla do obličeje).

                      Náš Václav Klaus byl vystudován na našich ekonomických školách. Soudruzi věděli, že to je jako vzdělání neodstatečné (věděli, že toho sami zas moc neznají), tak ho pustili ještě studovat na Západ.

                      Jenže za dva roky se nic nepochopí do hloubky.

                      Takže pak dělal takový školácký chyby, jakože ignoroval, že Československo není Británie a tak privatiza nemůže probíhat úplně stejně, že „neviditelná ruka“ trhu fungovala tak tak ve Smithově době protože to byl uzavřený systém, že stát není automaticky špatný hospodář, ale záleží to vždy od konkrétního manažera, že stejně jako ÚV KSČ ekonomiku ohrožují i velcí hráči a že hoši ze Západu nejsou naši kamarádi, ale mile se tvářící žraloci.

                      Prostě mu chybělo to pořádné vzděláni a protože chybělo i všem ostatním, tak byl mezi jednookými králem.

                      Podobně Zeman. Prodal naše banky cizině. To se na Západě museli nasmát, co to toho komoušskýho ekonoma napadlo za blbost.

                      Pořád ještě nevím, jestli ti dva byli tak hloupí nebo zkorumpovaní.

                    9. Hej a vasek utahovac,nie sroubu na kolaji vedel perfektne,co znamena privatizacia,mam expertny vyraz ojeb ojebov nasej holoty,za,rozdelenie mojeho domu jich na smrt nenavidim,bo zradili nasich,co zdochli za nas na smrt nenavidim kurvy,bo staci vediet co je jedna plus jedna,plus rozum gadza,ze vsetko jak si najebat,preto zijem v pici a ked pridem len na cintoriny nasich vlastencov a tam hladkam pazbu samopalu,bo nemozem prezit ze moji ludia boli nasimy zradeny kurva…bo krv nasich nema boha predavat,takych treba zabijat na mieste.pojebany som?to vo mne desatrocia.

                    10. Alef Nula

                      Vedli stát.

                      Ekonomika fungovala podle nich, protože nastavovali rámec.

                      V mém oboru byli manažeři přibližně na stejné úrovni a rozdíl dělaly konexe a vyjímky. Všichni jsme to věděli.

                      Proti jakémukoli investičnímu celku, který jsme vyvezli někam do Afriky můžu poukázat na škodovky vzbuzující na Západě veselí až zhrození se.

                      Nebyla konkurence, ředitel byl stabilizovaný kádr, vývojáři měli teplá místečka, plán v tomhle oboru svazoval ruce a auta podle toho vypadala.

                      Dnes je Škodovka německá (protože po 89 neměla ani odborníky, ani kapitál) a bůhví, jestli ji za rok ještě budeme mít.

                      Klaus měl uzavřít kapitálově hranice a nechat tu napřed vyrůst naše podnikatele. Jenže kde by na to s jeho vzděláním přišel.

  9. jaktak koukám, novopřišelci s úkolem to tu rozbít se činí. Ale ukazuje to že vědí kulový, prozože tady se vždyckyx, pánbů zaplať, probíralo všechn o a ze všech možných i nemožnýchstran stran. A to jak vidno móóc vadí.
    njn

  10. Měli jste se za Babiše špatně? Odpovězte si.
    Kromě covidového extempore, vám do života nijak nezasahoval.
    Opozice mu neustále okopávala kotníky, takže neměl čas na cipoviny.
    Jo to Čobol, ale na Češích mu záleží víc než fialovému hnusu.

  11. Mám dojem ,že jsme v situaci Švejka jak napsal spisovatel Hašek. Rak.Uher. jsou dvě strany ANO a ODS a občan hledá cestu z oprátky.

  12. Tak ty předvolební reklamy na Břéťu Rychlíka, na kterých dělá s naprosto unaveným až nechutným obličejem véčko a pod tím je napsáno „Zvítězíme“ jsou opravdu hodně podprahové. Možná ale jinak, než si autoři mysleli. Pro mne je to bohužel jiný obvod – ne celé Brno volí do senátu naráz.

  13. K souboji Bárta – Hilšer

    Ondřej Neff:
    Osobní vzkaz: kdybych mohl volit v Praze 2, obvod 26, určitě bych volil profesora Miroslava Bártu. Už kvůli nehorázné dehonestační kampani jeho protivníka Marka Hilšera. Dělat z Bárty zaprodance čínských komunistů, to by nenapadlo ani Miloše Zemana.

    Šlachta a Přísaha:
    „Šlachtovi jsem vytýkal jednu věc – že je tajemný jak hrad v Karpatech. Jeho sociální sítě vypadají spíš jako reklama na hudební skupinu s pozvánkami na koncert, než jako stránky politika. Překypují rozhovory, ale prakticky vůbec tam nenajdete jakýkoliv text za něco nebo proti něčemu. A na konci Vokřál…“
    Oproti Turkovi, partnerovi a Motoristů je nejasný neslaný, nemastný. Jeho neúspěch v krajských volbách má přesně tyto příčiny.
    Bez Turka je Přísaha jen past na propadlé hlasy. A je otázka, zda má Turek s motoristy Šlachtu s Přísahou zapotřebí.

    1. Šlachta má prý dobré vztahy s US ambasádou což by mohlo být k prospěchu až budou Amíci potřebovat další bonusy.

      1. Asi jo, jsou mu vděčni za to, že shodil vládu Nečase kvůli „kabelce“ a přitom za tím bylo jen taková „drobnost“, která se neodpouští – že nečas jednal s Rostatomem o dostavbě JE Temenín – Dukovany ??..
        A Šlachta to snědl i s navijákem..

      1. Pletené se Turek je Mcinkův kůň. Byť bez stranické příslušnosti.
        Vzpomeňte si, jak dokola omílá, že budují ODS rewaiwl.

  14. „Tři roky píšu a vysvětluju národu“ ….plus věčně omílané „měl jsem pravdu“, „přesně to jsem psal“ atd (a to i v případech, kdy vidlákovy komentáře před událostí byly nejasné, někdy i právě opačné – viz covid a vrahcíny) – – – kámo, to je mesiášský komplex

    Vzpamatuj se , vidláku

      1. A problém je nejen v tom, že věčné „přesně jak jsem říkal“ (dokonce i v případech, kdy dotyčný ještě včera tvrdil pravý opak) odrazuje. Problém je navíc v tom, že dotyčný pak propadne vše přebíjející snaze dokázat celému světu „zase jsem měl pravdu“, Prioritou se pro něj stane tato mantra „zase jsem měl pravdu“ a nezbývá mu čas a energie na porozumění světu a možností jeho pozitivní změny.

        Protože přiznat si vlastní chybu nebo omyl je první krok k nápravě
        B-)
        Příklady lze v alternativě nalézt např u Aeronetu nebo i michalapetr – ve snaze být super-originální a exaltovaní lítají z pangejtu do pangejtu a jejich hodnota je imho už jen v dobře připravených odkazech na zdroje, samotné komentáře, analýzy a predikce jsou spíše v oblasti jejich sebe-adorace a exhibicionsmu než věcnosti a přiblížení se pravdě

        Ale i tak Vám, Vidláku, fandím. Ale na lichotky nepotřebujete zpětnou vazbu – na lichotky si každý vystačí v pohodě sám (určitě i já). Nejcennější je upozornění na chyby – lepší než miliarda lichotek Ok? 🙂

        1. V pohodě…
          Ale nedivte se mi. Píšu tento blog, protože mám nějaký záměr, mám nějaký cíl a snažím se k němu dostat. A součástí toho je i snaha o co nejlepší spekulace a předpovědi, které se pokud možno vyplní.
          Už dávno jsem napsal, že když nevím, co je pravda, snažím se vymyslet co nejvíc variant. Tak jsem vždycky blízko pravdě, jen nevím ke které. Ale ani jedné neotročím. Snažím se počítat se všemi možnými variantami a postupně je zpřesňuju.
          A samozřejmě občas projevím uspokojení nad tím, že věci jdou podle mých předpokladů a že jsem střípky a signály ze společnosti četl správně.
          Já si na nic nehraju. od začátku dokonce tady na blogu melduju svoje správné cesty i svoje chyby. A že jsem jich udělal. A myslím, že brzy přinesu i určité rozuzlení.

    1. Proč mesiášský komplex?Připusťte si myšlenku,že nejsme všichni stejní,
      někdo prostě má větší schopnost extrapolace dějů a jenom posuzuje to,
      co mu z toho vychází.Když si u každé otázky – nebo tématu – uděláte
      myšlenkovou mapu,taky dojdete k nějakým závěrům,které se v tom okamžiku
      budou zdát nestravitelné.Spíš je zajímavá ta odvaha,se kterou pan Vidlák
      svoje myšlenky zveřejňuje.
      K Pirátům bych poznamenal toto : domnívám se,že vznikli s podporou
      zahraničních kejklířů.Vždycky jsem je považoval za zrádce národních zájmů,
      a oni nikdy nezklamali.Naštěstí jsou politicky neobratní,v některých subjektech
      i vyloženě blbí,takže se umlátili sami.A zaplatil to národ.Draze.Zablokováním
      rozvoje.A zavinili to mladí lidé – tedy naše stará generace,která ty mladé nedokázala
      poučit,nebo alespoň nasměrovat,aby k poznání dospěli sami.Je to velmi těžké.
      Naše generace vyrostla v Ráji – minulá společnost se už nikdy nezopakuje.Nikde.
      Svoboda,nejen osobní,ale i sociální,společenský klid,prostor k vytváření svých
      názorů v kontrastu s demagogií (sice potichu ale ano).A televize – dva programy
      nemohly udělat z lidí debily,navíc pivo v hospodách bylo plošně dostupné.
      Dnešní TV vnutila lidem – už od dětství – zdeformované a často i nelidské názory.
      Vláda věcí,iracionální pojetí úspěchu,které nemá daleko do dobrovolného otroctví,
      zlo napumpované už od školky do hlav původně čistých,to vše jsou atributy
      současnosti.Úpadek a téměř zmizení státu,jehož klíčové body ovládají zrádci
      národa ve fašistickém duchu.Vědět některé reality budoucnosti není tak složité.
      Ale co dál???Jak to změnit???Být či nebýt….???

      1. A někdo má schopnost tvrdit, že měl celou dobu pravdu. hned poté, co se ukáže, že pravdu neměl

        Příklad par excellence – jako Vidlák, covid a mrna vrahcíny

        a ad „Vidlák napsal:
        27 září, 2024 (9:57)

        No tak mám mesiášský komplex a jiný už nebudu.“

        —— mesiášský komplex jednak zatemňuje mysl svého „nositele“ a jednak odradí racionální potenciální podporovatele a naopak přitáhne iracionální sektáře.
        AH byl možná nejslavnějším nositelem

        1. To prostě není pravda, svět není černobílý, každá takováto vlastnost se vyskytuje u lidí různě silně. Každý psycholog potvrdí, že pokud si je toho člověk vědom, není to silné. Ale hlavně, Vidlák to napsal ironicky.

            1. Tu ironii jsem samozřejmě myslel na mesiášství.

              Jinak to předposlední slovo se vám moc nepovedlo, ale to je ta smůla, že se tu nedá opravovat.

      2. Ja pacific videl,jasne kopu vody a tvoj prispevok to taka kopa reality jak tej vody barz dobre,barz.
        Zmena mozna cez kref.

  15. No vida, tak vidlák objevil nový kontinent… Tuším, že Ameriku! To, že ANO není žádná opozice, ale tichá součást koalice, a že Bureš je jen trochu převlečený signalista musí vědět každý, kdo si pamatuje trochu víc, než včerejší oběd. Nezapomínejte, i Bureš byl v USA a políbil v Langley prsten. A jak krátkým vodítku ho pasou, ukázal okolo těch Vrbětic, kdy strachy sral magi v kostkách. Přitom tomu blábolu kolem Vrbětic může věřit tak leda retardované pětileté dítě, nebo typický Američan.

    1. Třeba Hamp si nemyslí. že ANO není žádná opozice, ale tichá součást koalice, a že Bureš je jen trochu převlečený signalista.

      https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/petr-hampl-tri-zivotni-nutnosti-a-to-ostatni/#google_vignette

      „I koalice ANO a pragmatické části ODS, podporovaná SPD nebo KSČM, by se postavila proti masové muslimské migraci, další likvidaci českého průmyslu, a ještě většímu zatažení do války. Lze očekávat, že ANO by respektovalo svobodu projevu. “

      Za mne – souhlas (a to i s výčtem priorit)

      1. Díky, jsme dva.
        Na revoluční změnu ještě není ten pravý čas. Babiš je sice menší zlo, ale je to „naše menší zlo“ (aspon daní v ČR..) a musí se počkat, až se objeví ten opravdu schopný člověk do čela státu.

        Jinak otázka na všechny spoludiskutující (i Vidláka..) – uvedte tedy politika, který by podle Vás, měl bý premiérem – prezidentem v této složité době.
        Který se vyzná v zahraniční a globální politice, má přiměřené vystupování a jasnou představu, jak co udělat a měl by respekt v zahraničí.
        Podle mě zatím jen pan Václav Klaus, ale věkem už je mimo zenit.
        Z mladých a mladších nevím, nevím..

        Opravdu jsem upřímně zvědav na tipy.

          1. Vondráček – za mně nadějný typ pro vícero vysokých funkcí.

            Nezdá se, ale předvedl, že umí jít proti větru.

            1. Je rozumný, jako prezident by určitě uměl spojovat. Ale bohužel, jiného rozumného jsem si v celé sněmovně nevšimla.

          2. Ja v roku1983 poznal Rene Vondracka,bonzak kandidat KSC,za svoju podvratnu cinnost proti ostatnym voajakom stravil 3 tyzdne v CB vojenskej nemocnici,ja som sa ho nedotkol,ja uz mal prokuratora a mna vysetrovali,kurva jim dajake dokazy netrebalo mal som ritku zrastenu,ked nahodou cita,keby som nebol na tych vojakov zarval dost,boli by ho zabili.

        1. Já s tím naprosto souhlasím. Babiš je menší zlo a je to naše menší zlo. premiérem se prostě stane a pokud je to někomu málo, tak ať volí STAČILO! nebo SPD. Jinak k tomu nemám co dodat. Babiš je to nejschopnější, co teď zrovna máme. Není ideální, není to Orbán ani spasitel, ale je to lepší než Fiala.
          A v mezičase klidně můžeme hledat někoho, kdo bude lepší než Babiš a pomoci mu vyrůst.

        2. Náš president i premiér musí trefit na americkou ambasádu, mít telefon do Berlína a na fonLejnovou.
          Od nich se dozví, na co mají jaký názor a co si o čem myslí. Naučí se to zpaměti, za přeřeknutí, zakoktání nebo nezřetelnou intonaci jsou spravedlivě potrestáni.
          Naučí se viset pohledem na rtech svých poručníků, uhádnout jejich přání dřív než jsou vyslovena.
          Nejvyšším zákonem jim je blaho svěřeného ukrajinského lidu.

        3. Nikdo? tak já začnu. Ferda Mravenec. O jiném nevím.
          No, možná i Jára Cimrman, ale ten už asi nežije. Zato Ferdů Mravenců mám na zahradě, že klidně můžu jednoho postrádat 😃

        4. Profesor Petr Drulák. Ale mylím, že by se našli i další, dovedu si třeba lehce představit docentku Švihlíkovou jako premiérku. Jan Schneider dále.

          1. Drulák podle mne není typem výkonného politika. Takhle v zákulisí, to jo. A to zákulisí nemyslím pejorativně. Holt není vhodným typem pro světla ramp.

    2. Re: PeS

      Na vašem příspěvku je špatně POUZE nezvratná skutečnost, že v kostkách se sere Maggi se dvěma písmenky „g“ za sebou.
      Jinak není co kritizovat. Já dodávám – bohužel.

      https://www.maggi.cz/

    3. Ano,teď se nám to zdá právě takové.Ale před Babišem – kdo měl jakou
      koncepci pomocí které by změnil bahno minulé???Nezapomínejte,že
      nelze jenom vystoupit na tribunu,zařvat a změnit svět.Změna musí jít
      chvíli stejnou cestou jako to,co chce následně předělat.I Babiš musí jít v
      holínkách sračkama,protože když to neudělá,prostě zmizí.Navíc je
      v naší moci mu ukázat,že čertu ruku nemůže podat,protože ztratí tak
      velkou podporu,že sotva urve moc.Jednoduché heslo “ „S Babišem
      k ODS nebo s Komoušema a SPD pryč z Evropské Mumie““ změní
      volební reference,a to nejednoho občana.Zase bude volit menší zlo.
      Komouši si třeba vzpomenou,že postavili milion bytů a rozdali je
      mladým rodinám,postavili školy,nemocnice,energetiku,země měla
      letecký průmysl,celkově rozvinutý průmysl,atd.Někdy v padesátých
      letech dostal americký president analýzu Československa,ze které
      vyplynulo,že jsme z 83% soběstační.Jo – dováželi jsme železnou rudu,
      banány a pomeranče a něco dalšího.Ale jídlo měli komouši naše.
      Oni mají co nabídnout.Řídící procesy jejich strany jsou propracované,
      díky tomu taky přežili 35 let buzerace.Naproti tomu ANO je volné sdružení,
      a všechny ostatní „strany“jsou spolky pro vzájemnou výměnu použitého
      spodního rádla.Tož tak.Svět není černobílý.

      1. No, ony ty řídící procesy jsou asi dost závislé na tom, kdo řídí. Vzpomínáte si ještě na toho předešlého předsedu KSČM? Tuším, že se jmenoval Filip? 😃😃

        1. Ano,a myslím,že to je velmi inteligentní člověk.Vyměnili jsme si
          pár mejlů,a jeho odhad vývoje v Moldavii byl vpravdě Vidlákovský.
          Na druhé straně jsem měl ale pocit,že jako vůdce měl víc tlačit
          na pilu.Někdy mám pocit jako u Němců,kteří měli po válce
          válečné trauma.Ale komouši za sebou nechali vybudovaný stát
          na všech šesti prioritách.Dobře vybudovaný.Toto píšu,protože
          v těchto diskusích se nepoužívají stupidity a sprostá slova.
          A navíc je to fakt.Jakoby vedení KSČM nenápadně brzdilo
          další aktivitu.To nechápu.Ještě nedávno měli i vlastní potenciál
          a přesto se nesnažili.Samozřejmě zvenku do toho nevidíme.
          Pochybnost o záměrech ale mám.Teď přišla nová vlna.
          Ženská,sice droboučká,ale rázná – byla v Pelhřimově při
          unijní kampani – tomu dává dobrou šťávu a lidi reagují pozitivně.
          Třeba se jí podaří nabrat dech – a křesla – a jejich program
          trochu zbrzdí úpadek našeho státu.Kohokoliv,jen ne zrádce národa !!!!

  16. Asi nastal čas podobně jako u cigaret k varovnému nápisíčku: Pozor, politika je návyková a má škodlivé účinky.

    1. Politika ani tak ne, spíš politici. Člověk si na ně zvykne a vůbec mu nedochází, že by to šlo i bez nich. Něco jako Česká Republika, a s. 😃

    1. Proc ta povysena a nizce vulgarni reakce ,na konkretni nazor ,ktera jenom potvrzuje ,
      ze na tvrzeni AM ,je lecos pravdy.
      Zadnej proti argument ..

      1. Jaky argument je,ked dakto na mna striela,ihned od pasa do konca zasobnika,pokial netrafil prvou kulkou rovno do oka.

      2. fascinuje mě, jak oni dokážou na našich webech neúprosně pro sebe požadovat tu svobodu vysypat sem absolutně cokoli, zatímco mají za naprosto samozřejmý, že my v jejich prostoru nesmíme ani kváknout.
        doublethink je úžasná schopnost, dodá člověku neuvěřitelnou myšlenkovou tu … ee … pružnost. v tom mají progresivistický liberalisti opravdu náskok.

      1. Každý cenzor se opírá o své příznivce, diváky, čtenáře. S každým cenzorským zásahem ztrácí jiné, o které stojí.

        1. Cenzor se opírá o názor majitele. Jinak by nezrušili na iDnesu třeba Ládika Větvičku, který měl velkou čtenost a vysokou karmu.

    1. sani ty pises jak ty z tej sekty z California,co sa ich okolo 50 odjebalo a odleteli do vecnych lovist na tanieroch,vies jak pozijes z kurvamy nemyslim tie co predavju picky,ale take narkomanske ve svetlach miest,co by svoju matku zabil za 10$ a okradol aj zobraka jak ste spolu na jednej lodi,co sa vola zivot ve svetlach mest,to najdemokratickejsie kurvy zbojnicke na svete a drzia spolu jak kurva,tak isto tu ,tu svoja banda a nevyvracaj jej system,na ulici by si bol synom smrti.

  17. Tak dnes při sledování Hydry, události komentáře, mi přišlo, že Piráti museli od válu kvůli nějakému Zajíčkovi z ODS , kterému Bartoš nepřiklepl rito za 4 miliardy. A teď, když tu digitalizaci dostal Kupka z ODS, tak se zahojí. A klidně to bude moci být blbě, protože je rozdíl, když má někdo 34 poslanců a jiný jen 4. To pak prý platí, že kvalitu si musíme zaplatit a ne, že výběrové řízení vyhraje nejnižší nabídka.

  18. Egyptolog Bárta je nebezpečný jestřáb!

    Jednou jsem takhle sledoval na trubce nějakou přednášku o koncích civilizací od Egyptologa Bárty a náhle mi spadla brada. Bárta se tam chlubil, jak s Otakarem Foltýnem, ano s tím strategickým sprosťákem, a s Karlem Řehkou, ano tím Řehkou co nás už dva roky připravuje na válku s Ruskem, že společně dohromady vypracovali pro NATO, ano přesně to NATO(!), strategickou studii přístupu NATO k Ukrajině. Takže přátelé, mě z toho vyplývá, že tento trojlístek je spoluzodpovědný za to, co se na UA odehrávalo a odehrává.

    Mám takový pocit, že to bylo zde:
    https://www.youtube.com/watch?v=g0l4rZEKR7Y

    Nemám však teď čas to celé sjíždět celé, jestli je to ono?

    Takže, jestli se těšíte na otevřenou válku s Ruskem, tak to Bártovi hoďte. Vedle něj striptér a čerpač Hilšer jen neškodná figura. Byť notně oplzlá.

    1. Nechci nic z toho, co píšete, rozporovat (ba spíše naopak), ale ta Bártova zpráva mi připomněla začátek staré scifárny s Dustinem Hoffmanem (Koule?), kde ho armáda přitáhne k objevené mimozemské lodi, protože před lety napsal pro vládu zprávu o jednání s mimozemšťany. Dialog byl nějak takhle:

      – Je to pseudozpráva.
      – Cože? Řekls to Barnesovi?
      – Nemůžu. Je to podvod. Přišli za mnou, chápeš? Politický program. Napište něco pro případ mimozemskě invaze.
      – Proč jsi neodmítl?
      – 35.000 dolarů.

      Živě si představuju, jak sedí Řehka s Foltýnem na generálním štábu, nohy na stole, dloubou se v nose a vedou dialog:

      – Ty vole, Oťasi, teď přišel od starýho skvělej kšeft – dohodil nám od NATO sepsání zprávy o přistoupení Ukrajiny. Prachy za nic. Jdem do toho, ne?
      – Charlie, vole, nevyšiluj. To by byl kolaps, nás, NATO, komplet civilizace…
      – Áaaale, však je to jen zpráva do šuplíku, z toho se nestřílí. Hele, říkáš kolaps? Znám machra přes kolapsy… zavolám Bártovi, to je grafoman, ten nám to sepíše.
      – Tak jo vole, jdem do toho. Stejně to nikdo číst nebude.
      – Super. A ještě z toho budeme mít každej řádek do životopisu. „Zpráva pro NATO“, to zní hrdě, ne?

      1. Zkusil jsem si prolétnout to video z odkazu, v čase 1:01:20 tam vzpomíná, že v roce 2018 dělal s Řehkou, Foltýnem a ještě jedním cosi pro emerickou armádu, ale asi to nebylo přímo pro NATO a o Ukrajině:

        https://www.youtube.com/watch?v=g0l4rZEKR7Y&t=3680s

        Nejspíš jsou to tahle témata:

        https://www.potomacinstitute.org/images/ICTS/PunctuatedEquilibriumReport.pdf

        a asi z toho pak udělali knížku v češtině „Povaha změny“.

        Každopádně je Bárta z jednoho hnízda s Řehkou i Foltýnem.

        1. !!! Jo, to je ono !!!

          https://www.youtube.com/watch?v=g0l4rZEKR7Y&t=3680s

          Díky za váš čas, který jste tomu věnoval.

          Detaily se mi za ten rok zamlžili a již jsem si je nepamatoval přesně. Takže opravuji, explicitně netvrdil, že je to strategie o Ukrajině, ale o studie o zániku civilizací, nebylo to pro NATO (byť o něm také hovořil), ale přímo pro Americkou armádu(!!!), ale to že to bylo společně Karlem Řehkou a Otakarem Foltýnem jsem si pamatoval dobře. Čtvrtý spoluautor Martin Kovář mi nic neříká, ale si by bylo dobré si toto jméno zapamatovat. Přičemž stojí za povšimnutí, do jakých pozic tito lidé od toho roku 2018 vystoupali, kdy na tom pracovali vystoupali…

          Jinak tato událost by i vysvětlovala, kdo nad těmito paznehty drží ochrannou ruku. Vzpomínáte jak naše ministrině války byla ve sporu s Řehkou a on to na pohodu ustál? Buran Foltýn může beztrestně nadávat občanům této zemně a nic?!

          1. Jinak si myslím, že to, že tu studii nevypracovávali pro NATO, ale přímo pro armádu cizí země by neměl zapadnout. NATO by se dalo ještě nějak okecat, ale tohle je přímá kolaborace na úrovni Emanuela MORAVCE.

            1. Re: pK

              Z toho vyplývá, že jste zcela nevhodný kus, který kromě toho, že klofá písmenka, ještě navíc přemýšlí a má zbytky paměti.

              FUJ JE TO!

      2. to je celé na palici.. vybavilo se mi.. měl jsem kolegu kovaného komouše.. jednou jsem se ho zeptal, jestli také poslouchá Svobodnou Evropu.. odpověděl, ANO.. zeptal jsem se PROČ.. odpověděl .. abych poznal nepřítele..

    2. Také si myslím, že Bárta je mnohem nebezpečnější než Hilšer.
      Už jenom to, že Hilšer je členem hnutí „Za Marka Hilšera“ (nebo tak nějak) a Bárta je členem STAN, samo o sobě něco říká. Který normální člověk by byl členem STAN?

      1. Bárta je archeolog insider, který ignoruje vše, co je v rozporu s oficiální historií. Ve svém postavení je rozhodně zasvěcený a prověřený.

      2. Ano přesně a který normální člověk, s alespoň zbytky slušnosti, by tam zůstal po provalení Dozimetru a dalších mafiánských praktik STANu. Takže už to něco značí.

    3. Barta je otravny havlista a za prachy udela cokoliv

      Myslim ze se jen nepretvaruje.

      Tezko rict jak je poznamenana jeho odbornost, sle jeho knihu jsem docetl jen s premahanim.

    4. Koupil jsem si Bártovu knihu hned jak vyšla,a měl jsem stejný pocit.
      Čekal jsem nějaké myšlenky týkající se civilizací.A zatím komentáře
      ke Covidu a podobné pasáže,o kterých píšete.Hluboké zklamání.
      Stihnul jsem ji za polovic vrátit do knihkupectví.Ještě skoro nebyla
      na trhu.Jinak bude jedno,kdo z těch dvou vyhraje,kus jako kus.
      Leda že by se Bárta v kontextu stálého pěkného měsíčního příjmu
      vzpamatoval.Cesty jsou někdy lemované hromadami,které příliš
      nevoní.

  19. V Brně to má Rychlík jisté, na jihu bych Šlachtu nezatracoval, do senátu stačí pár tisíc hlasů.
    Celkově asi bude ANO zklamané, regionální kliky 5k si to ohlídají.

  20. Zdravím Vidláku,

    Opět ti připomenu (nejen já, ale i další), že čtenáři v diskuzích pod tvým adorováním “velkého Biciana” tvrdili že není menší zlo. On je součástí problému, protože dotace z EU pro Agrofert, licence na výrobu hnojiv v DE atd.

    Stálo to za to “kopat” do alternativy, obzvláště té pravicové?

    1. Ale no tak… Vedle Fialy byl Babiš menším zlem. Já jsem nikdy nezakrýval, že bude dělat totéž co Pětikolka, ale manažersky lépe.
      Teď to vypadá, že Fialy bude brzy konec a místo Fialy nastoupí Babiš, což bude trochu lepší, ale jen o trochu. A tak postoupíme i my začneme volit ještě menší zlo než Babiše.
      Navíc, Andrejovi je už 70 let. Má před sebou poslední období. Možná ani ne celé. A opozice mu už roste a rozjíždí se. Tak to má být.

        1. Co polozi , kazdodenni nekonecny clanky vo Fialovi, /jmeno se vyskytuje v jednom clanku asi 50x/ ,Piratech ,vo procentech nekde vokopirovanych , vo vlade a koalicich ,,ktera neni Ceska a vo Babisich a jeho 70let a co je na nem Velkyho .,, ktery taky nejsou ,vo mizeni prispevku, vo tom kdo vlastne je Hydra a kdo neni. Nejvyssiho negativismu a kritik a kdo ,kdy neco konkretniho udelal..Vo tech nejhorsich z nejhorsich ..Vo manipulaci ,shrabovani odpadku ,
          co kde najdou .

          1. Jo ale taky nám pan Vidlák dává možnost se nějak vyjádřit.
            Nese svoji kůži na trh – no na trh zrovna ne.Zkusil jste někdy
            diskusi jinde?Ani v blázinci nenajdete tak slaboduché komentáře,
            třeba na seznam.cz jsem se Hermanna zeptal jestli je Jezuita,
            a zablokovali mě na věky věků.Pan Vidlák nenastoluje direktivy
            směrů,kterým máme myslet.Připouští diskusi,a to by mělo stačit.
            Diskuse nás obohacuje všechny.A mezi námi – zase tak moc se
            neodchyluje od reality.Že neustále zviditelňuje Fialovu moudrost
            a skvělé schopnosti?Před lety jsem doma vždycky kroutil hlavou,
            jak můžou Fialu a Stanjuru vůbec pustit do TV,když jsou to
            podle mého vidění „pochcané báby“““…a za pár let nám vládnou.
            Od konce října minulého roku nám nejde TV,a nechyběla nám ani
            o Vánocích.Ještě tak zrušit poplatky.Chtělo by to petici.Podpisy
            shromáždit přes datové schránky,má ji dnes už skoro každý.
            Takže – není snadné být Vidlákem.Když ho ale trošku pochopíme,
            budeme bohatší…..

            1. Máte pravdu, je to jedna z posledních svobodomyslných diskuzí, zde na Litterate.
              Ani trolové moc neotravují, což je ale nějak divné, nemyslíte ???

              Aby to nebylo tak, že podle zde přispívajích se někde v centrále dělal seznam nepohodných dezolátů…

              Monžá dotaz na Vidláka – jaká je asi čtenost zde Vašich článků, tak orinetačně??

              1. Trolove moc neotravuji, protoze kdyz zacnou, nasadi Alef spodni radlo (tvl, to mne boli jen jsem to napsal), coz vede k tomu, ze se to zatim da jakos takos cist a na druhe strane ke kvikotu dotcenych. Zdravime Sasu.

                  1. Re: M

                    Spisovně je „ztrácejí“.
                    Takže marš ven odsud, doučit se a pak snad možná jeden příspěveček týdně.

        1. blbost.. takhle se ale společnost nikam nedostane.. kdyby byly volby každý jen za sebe.. tak zvítězí ten, kdo začne sjednocovat nebo dělat koalice.. stačí si zjistit kolik je registrovaných politických seskupení a nutně tě napadne něco o marnosti..

      1. Pokud Babiš dělá totéž co Pětikolka, ale lépe, ve skutečnosti to znamená, že je nebezpečnější než Pětikolka. To je přeci jasné.

        Poslední dva roky jeho vlády budiž důkazem. Překvapuje mě, že to Vidlák a spol nevidí.

        1. To je blbost.. Babiš několikrát dojel na proti-koalice.. jinak.. máme nějaký systém tvorby vlády.. tak se to tak dělá.. Amíci mají jiný..

          1. na tohle je docela těžká odpověď.. jaké jsou možnosti.. a opět.. při kádrování chlápka byl dotázán. Co dělal za války.. odpověděl.. partyzánem jsem nebyl, u nás nejsou lesy

        2. Re Kolemjdoucí:

          Málem bych napsal „Ámen“

          Nechci se šířeji opakovat, tak aspoň náznakem …

          Ti tam kdesi nepochybně mají plán „B“, ale tady je dlouhodobě ticho po pěšině.

          (Že by fanklub a ona kognitivní disonance?)

    2. Že nemá velký Bocian problém kolaborovat s ODS bylo zcela zřetelně viditelné nejpozději od zrušení superhrubé mzdy (což je mimochodem jeden z největších problémů příjmové stránky a následně i deficitu našeho rozpočtu). V roce 2007 prosadila Topolánkova vláda rovnou daň z příjmu (15%), předtím byla progresivní sazba od 12% (co by za to dnes nízkopříjmová většina výdělečně činných dala) až po 32% (a ne, není pravda, že se tím trestají úspěšní – prostě do nějaké výše příjmu daní všichni stejnou, tedy rovnou daní, a teprve co nad to jest, je daněno vyššími sazbami). I Kalouskovi, nejlepšímu ministru financí, bylo jasné, co by to znamenalo pro rozpočet, tak to kompenzoval právě změnou základu pro výpočet – superhrubou mzdou.

      No ale v roce 2020, možná ze msty Kalouskovi, prosadilo ANO i bez koaličního partnera ČSSD, ale za to spolu s ODS zrušení superhrubé mzdy – ovšem 15% daň nechali. Čímž způsobili pro další roky výpadky rozpočtu odhadem ve vyšších desítkách, možná při dnešní inflaci už i stovkách miliard.

      Pozitivním efektem sbližování ODSANO bude ale zánik SPOLU (ODS už nebude potřebovat ty přisáté pijavice) a snad konečně i zánik TOP 0,9 – lidovci asi v nějaké podobě přežijí i jadernou katastrofu, jak svilušky ve vesmíru. A dá-li Bůh a motyka spustí, tak to odsaje od korýtek i preVítkův gang a ten se začne bortit po vzoru svých někdejších souputníků pyjátů.

      Nelze vše vyřešit v jednom kroku, ale metodou potupných iterací k nějakému zlepšení snad přece jen doputujeme.

      1. Superhrubá mzda je sprosťárna, člověk se pak divil, co mu to skáčou za numera na výplatní pásce. Když mě v automobilce donutili k přesčasu, skřípala jsem zubama vztekem, kolegové, kteří si odepisovali děti, se radovali, ale my ostatní jsme spadli do vyšší kategorie a daně okamžitě vyletěly.
        Raději říci na rovinu, že se zvedají daně z příjmů o tolik a tolik. A ne to maskovat za jakousi superhrubou mzdu.

        1. Ano, honit příjmy státu na občanech, resp. pracujícíh, je snadné, ale nemorální !!
          Ale zdanit zahraniční firmy, banky atd.. na to už si nikdo netroufne.
          Zrušení super bylo v pořádku.

      2. „….I Kalouskovi, nejlepšímu ministru financí, bylo jasné, co by to znamenalo pro rozpočet, tak to kompenzoval právě změnou základu pro výpočet – superhrubou mzdou.“
        A to byl pěkný podvod, tzv. Kalouskova finta, kdy zaměstnanci platili daň i z odvodů zaměstnavatele. Přitom nemocenská, dovolená, výpočet důchodu atp. se počítá ne ze superhrubé, ale z hrubé mzdy.
        Zrušením superhrubé mzdy skončilo okrádání zaměstnanců.

        1. Re: Karla

          Zrušením SPM se ovšem měla vrátit na PŮVODNÍ úroveň procenta odváděná do státního rozpočtu, jakož do rozpočtů nemocenského pojištění, že ano…

  21. Na krajské úrovni bylo ANO v koalici s vládními stranami celkem běžně.
    Teď se z toho dělá napínavé drama jen v Středočeském kraji, kde si Skopeček užívá svou roli bohaté nevěsty.

    1. Já bych rozuměl tomu, že ANO upeče krajskou koalici s ODS, když nemá na výběr. Ale tentokrát ve více případech na výběr měli a stejně to neudělali. Tím poškozují sami sebe.
      Ale vlastně mi to vůbec nevadí. 🙂

        1. Víte, možná zapomínáme na jednu věc – po volbách budou tito lidé sedět spolu v radě měst a budou muset nějak vzájemně spolupracovat, profesně vycházet.
          Takže je možné, že si ANO řílá toto – než sedět v radě s člověkem z koalice, který je ale totální hlupák a nic neumí, tak raději vezmeme někoho z opozice (např. ta ODS), který je rozumný a schopný.
          Bohužel, volbami to nekončí ale teprve začíná – pokračuje všední práce na několik let.

      1. Jsa (naštěstí) od praktické politiky daleko, ptám se upřímně: jaký je na krajské úrovni poměr mezi nevděčnou práci správce (jako na obci) a takovým tím natřásáním peří jako v parlamentu? Protože: jestli je to více té práce, rozumím vítězným politikům z ANO, že si ke spolupráci přizvou osvědčené pracanty od celostátní konkurence, s nimiž si navíc můžou lidsky celkem sednout, namísto neznámých nováčků, navíc s puncem dezolátů a navíc s mizivým počtem mandátů, to si přiznejme. Tohle nejspíš hrálo velkou roli i ve skutečnosti, že nerozborné Spolu šlo spolu jen asi ve 4 krajích. Takže bych na ANO nebyl tak přísný. Ono to není úplně jedno, kolik bude za pět let v senátu zbytečných překážek pro pozitivní změny. U ANO je to sázka do loterie, u pětidemolice jistota.

      2. Já bych nebyla tak přísná.
        Třeba MB primátor…volby před dvěma roky vyhrálo Ano, ale primatorem byl Nwelati z ODS a náměstkem Bouska z Ano.
        No a letos, tedy v polovině se vyměnili. B. je pr. a N. je nám.
        A navíc ještě letos v senátních Nwelati skončil třetí a na prvním je Lochman z ODS, na druhém Karen z ANO, no a Nwelati podporuje Karena neboť jsou bývalí kolegové a kamarádi.
        Holt tam kde se lidi dobře znají tam jde všechno líp.
        Z toho mi vychází, že ani v ODS nebudou všichni hovada.

        1. O počtu hovad máš pravdu. . o tom je i Gaussova křivka..ale existuje ntaké něco jako nemoc z povolání a také hned několik výroků.. koho chleba jíš..atd.. nebo kdo chce s vlky žít..atd.. až se uch utrhne.UF

          1. Babička říkala, politika je svinstvo.. byl jsem malý kluk.. a platí to stále.. a zase.. stejně jako medicína tak i politika nejsou exaktní vědou.. takže jak se podaří..

          2. Re: y34

            Vy jste přešel na hen ten můj češtin?

            Ten myš, ten ryb, ten uch…
            (-:

            Vida, kolik mám příznivců!

        2. Jestli Nwelati fakt podporuje kandidáta ANO, hmmm, co mi to jenom … jo, už vím! Jak na Vánoce 1914 vojáci v zákopech na obou stranách vytáhli přání, pak si spolu zahulili a pak i zahráli fotbal … a pak snad i přemejšleli – proč po sobě máme střílet? Proč máme toho druhýho nenávidět, když se s ním fajn kecá a řeší úplně stejně jako my, co se teď děje s holkou, manželkou a dětma, babkou a dědou, který nechali doma? Jestli se tenhle náznak škodlivýho přemejšlení dostal i do český politiky, pak mám naději, že všechny ty šarašlapky, mitrofšášové, ecleři, vepřoryjci, šafrumi, stepní orákula, preVíti a další nenávistná hovada ještě nevyhrála.

          1. Je to pravda, slyšel jsem s ním rozhovor v rozhlase, dokonce vypočítával v čem se shodne s tím z ANO ale neshodne s tím z ODS. Určitě to byly spalovací motory, myslím celý Green deal, i další důležité věci.

  22. Na článek jsem čekal s vypětím sil, bo opravdu dlouhý den.
    Proboha lidi, podpořte Bártu proti Markovi Hilšerovi!
    !!! VŠEMI PROSTŘEDKY !!!

    Sic oba jsou vědci, tak Bárta má velmi dobrou představu konce civilizace – je to konec konců jeho práce (a velmi dobře odvedená), kdežto Marek (ano, znám jej osobně) se klidně znovu svlékne, jen aby nás zatáhl do jaderné války s RF.
    Klidně, i navzdory Hippokratově přísaze (je mj. i lékař, mj. očkoval v Africe a je promigrační.)

      1. Jestli to není jiný Marek Hilšer, tak jeho identifikár vědce (vedidk) je 5201837 a RIV najde 6 publikací, na kterých je od roku 2010 do roku 2018 (od kdy, že je senátorem?) připsaný…

        Na Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. LF UK je veden jako odporný asistent:

        https://ubeo.lf1.cuni.cz/pracovnici-ubeo

        A těch 6 publikací najde i Google (co ví gancfšechnocype, nebo tak nějak):

        https://scholar.google.co.uk/scholar?hl=cs&as_sdt=0%2C5&as_vis=1&q=author%3A%22Marek+Hilser%22&btnG=

      2. Targus:
        bádal na výzkumu rakoviny.
        Má na to 6 odborných publikací (databáze Scopus), což je k jeho věku na obecné poměry málo.
        Ale hodnotit počtem poblikací doktory, je zavádějící.
        Protože obvykle i něco léčí, na Univerzitě se mnohdy podílí na výuce, a tak to bádání mají často jen jako nutné zlo, kvůli postupu (docentura atd..)

        To bych mu tedy nevyčítal, horší je , že si aktivismus plete s politikou a důstojnost formy posudtě např. zde:
        https://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_QN_x/UzIBT/hilser-putin-valka-nahy.jpeg?fl=cro,0,0,1800,1199%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *